Posljednji dani Netanyahua? – „Veliki vođa“ je dotučen i barem pokušava zadržati Likud

Benjamin Netanyahu
3 komentara

U Izraelu je mandat za sastavljanje nove vlade dobio Benny Gantz, bivši general izraelske vojske, sada vođa oporbe Benjaminu Netanyahuu i njegovom Likudu.

Iako je malo vjerojatno da će se politika cionističkog entiteta radikalno promijeniti, ova je vijest važna samo zato što bi ova odluka mogla značiti posljednje dane Netanyahua kao premijera.

Naime, 20. listopada je Netanyahu odustao od mandata za sastavljanje vladine koalicije, dva dana prije isteka roka. Zadatak je dobio Benny Gantz. Članak bismo mogli napisati kao da je ostao Netanyahu, jer se nije imalo što dodati, osim naslova u bilješci i imena novog mandatara.

Ovo bi mogli biti posljednji dani duge vladavine Benjamina Netanyahua nad Izraelom. Zapravo rok za formiranje vlade istječe. Nakon polovične pobjede na posljednjim izborima koji su mu ipak dali priliku da isproba, svi pokušaji su bili beskorisni.

Shvatio je da neće uspjeti i to je dobro znao, toliko da se koncentrirao na nešto drugo, da konsolidira svoje stavove u Likudu i ultraortodoksne stranke, odustajući od nade da će ugroziti svog centrističkog suparnika, Bennya Gantza, vođu Khaol Lavana, te desničara Avigdora Liebermana, koji vodi Israel Beiteinu.

Netanyahu je stoga bio primoran vratiti mandat u ruke predsjednika Reuvena Rivlina, koji mu više nije mogao dati vremena zbog nedopuštenog zastoja. Težak zadatak pokušaja sastavljanja vlade, nakon dva teška izbora, dobit će  Gantz.

Netanyahuov san nestaje, koji je nakon travanjskih izbora odlučio ponovno izaći na glasanje, nadajući se da će mu ankete donijeti jasnu pobjedu koju je prije propustio.

No, pobjeda u drugom poluvremenu u rujnu dala je Netanyahuu samo još jedan pokušaj i sada lopta prelazi na stranu njegovog protivnika.

Zapravo je taj razvoj bio predvidiv. Shema koju su njegovi suparnici javno objavili onemogućila je njegovu misiju.

Gantzova shema

Ovaj program ustvari predviđa vladu nacionalnog jedinstva koju bi činili Khaol Lavan, Israel Beiteinu i Likud bez Netanyahua, koji mora biti isključen zbog  njegovih pravosudnih problema, koji bi samo blokirali vladu.

S obzirom na ovaj obrazac, Netanyahuovi protivnici su se ograničili na odbacivanje svih njegovih „postignuća“, čekajući da netko iz njegovog kruga to dovede u pitanje, kako bi se moglo s njima pregovarati.

Istodobno, bilo je očito da nitko neće osporiti Netanyahua sve dok je još uvijek imao bilo kakve šanse. Bilo bi to samoubojstvo. Izazivač bi bio nazvan izdajnikom, a u slučaju uspjeha Netanyahua bi se morao oprostiti od svoje političke karijere.

Kako je rečeno, mandat Gantzu ne jamči i uspjeh sheme. Prije svega zato što se uloga Netanyahua čini neupadljivom. Natjerao je članove Likuda i vođe ultraortodoksnih stranaka da potpišu pakt o vjernosti kojeg će se teško osloboditi.

No dvije varijable mogle bi otključati zastoj. Prvi je sudski slučaj Netanyahua. Vrijeme je za podizanje optužbi protiv premijera je dugo, ali uskoro će stići kazna Vrhovnog suda koji mora odlučiti postoje li elementi za pokretanje suđenja.

To bi mogao biti zamah koji će odijeliti sudbinu premijera od njegove stranke ili neke ultradesne stranke, kako su već dugo sugerirale izraelske novine.

Teška hipoteza, obzirom na to da Netanyahu dugo radi na suzbijanju ove mogućnosti.

Danas je jedini koji ga je otvoreno izazvao Gideon Sa’ar, koji je rekao da je “spreman” kandidirati se za vođu Likuda. Izazov je trenutno samo ideja, jer Sa’ar nije katalizirao kritičnu masu koja bi ga podržala.

Ipak, ostaje još mogućnost da se Gantz odluči na nove izbore, neizbježne ako i on ne uspije. Nitko ih ne želi. I Netanyahu ih se vjerojatno boji. Optužuju ga da je odgovoran za izraelski zastoj, a samim tim da svoju političku sudbinu cijeni više od domovine. Ako se odluči na izbore, te će optužbe samo rasti, osudivši s njim i Likud u slučaju drugog glasanja, a to je scenarij kojeg zasigurno razmatraju članovi njegove stranke.

Netanjahu se samo u jednom slučaju može nadati da će prisiliti svoje protivnike da naprave vladu, a to je ako bi izbila ozbiljna kriza, primjerice rat s Iranom ili sukob u Gazi.

Izraelski premijer je “mađioničar” u svojim sposobnostima stvaranja problema i upravljanja njima na najpovoljniji način. Naravno, ponekad  i izgubi, kao nedavno s Hezbollahom, ali onda zove na sve strane i dogovori primirje.

No u ovom mjesecu nije bilo takve krize koja bi mu mogla pogodovati, ali i nanijeti štetu u slučaju hladnih tuševa. Stoga nema magije ni na unutarnjem, ni na vanjskom planu.

Politička svađa ostaje iscrpljena, što narušava reputaciju nepobjedivosti  koju izraelski premijer godinama  gradio.

Na kraju ovog članka, komentar Netanyahuu Haggai Segala, urednika dnevnog lista Makor Rishon: “Trump i Putin su vidjeli svu njegovu slabost i počeli su ga manje primjećivati”. To nije zanemariv znak, posebno što za regiju koja proživljava ozbiljnu preobrazbu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
magharatz
4 godine prije

treba bibiju dat nobela,nije raketirao nijednog susjeda skoro mjesec dana

Euro
4 godine prije

Treba da ide na odmor…..U aušvic

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.