Pozdrav vehabijskom kraljevstvu: Huti predstavili nove protuavionske sustave

Jemen rakete
5 komentara

Jemenski borci odnedavno sve češće  koriste balističke rakete i bespilotne letjelice za napad na saudijsku infrastrukturu, vojne baze, zračne luke, ratne brodove i energetsku infrastrukturu.

Jemenski Huti su javnosti otkrili četiri nova raketna sustava zemlja-zrak, opisana kao potencijalno “revolucionarna” u velikom ratu sa saudijskom koalicijom, prenosi jemenska televizija Al-Masira.

Na ceremoniji predstavljanja sustava na tajnoj lokaciji u Sani, predsjednik Vrhovnog političkog vijeća Mahdi Al-Mashat izjavio je da su nosi sustavi uključivali „Fatir-1“ i liniju „Thaqib“ u tri različite verzije.

“Novi obrambeni sustavi promijenit će tijek bitke u agresiji Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije i pružit će našim snagama sofisticirane obrambene sustave učinkovite u suzbijanju neprijateljskih zračnih ciljeva”, izjavio je Al-Mashat.

Rečeno je da je sustave “razvila isključivo jemenska struka i da su, nakon testiranja, ušli u službu protuzračne obrane“. Zapravo, potpuno je nevažno jesu li Jemenci sami razvili ove sustave ili su im pomogli „saveznici“. Političari i vojni vrh slobodnog Jemena na prezenatciji nisu dali više informacija o karakteristikama ovih sustava.

Ministar obrane slobodnog Jemena, general Muhamad Nasir Al-Atafi, pohvalio se da će raspoređivanje raketa pomoći u zaustavljanju neprijateljskih zračnih operacija na jemenskom području.

Prema izvješćima, raketni sustavi su takozvani „obrnuti inženjering“ sovjetskih sustava naslijeđenih iz vremena Demokratske Narodne Republike Jemen. Mediji su široko izvještavali o korištenju materijala iz sovjetske ere, a prethodni članci ukazuju na uptrebu stare rakete zemlja-zrak s dometom od 350 km, kao i raketa zemlja-zemlja tipa „Scud“ dometa 1000 km. Napori u vojnoj modernizaciji Huti boraca bili su ometani blokadom zraka, mora i kopna.

Na kraju su ipak uspjeli. Iako ova tvrdnja spada u „teorije zavjere“, nije isključeno da je teret sa 150 protutenkovskih raketa i tri iranske rakete zemlja-zrak, koje je američka vojska ranije ovog mjeseca zapijenila u Arapskom moru, a navodno se radilo o iranskom oružjuza jemenske borce, bio mamac da bi Huit na drugo strani sigurno primili potrebnu opremu da dovrše modernizaciju sustava i isprobaju ih na prvom saudijskom zrakoplovu „Tornado“, koji je uspješno oboren 15. veljače u provinciji Al-Yawf.

Jemenski mediji su izvijestili da je prošlog tjedna saudijski borbeni zrakoplov pod vatrom raketa „Fatir-1“ bio prisiljen da napusti jemenski zračni prostor, a da nije proveo borbenu misiju.

Prije tjedan dana je saudijska koalicija potvrdila da je na sjeveru Jemena uništen saudijski „Tornado“, a Huti su objavili video aviona kojeg je oborila njihova protuzračna obrana.

Jemen je pšod agresijom od 2015. godine, nakon pobune pokreta Huti koji su protjerali takozvanog „predsjednika“ Mansura Hadija, koji je pobjegao u Rijad, gdje je tražio od Saudijske Arabije da mu pomogne da se vrati na vlast. U ožujku 2015. Saudijska Arabija i koalicija sastavljena prije svega od zaljevskih saveznika, te Egipta, Jordana, Maroka i Sudana započeli su kampanju protiv Hutija. Pet godina kasnije, Huti kontroliraju ogromna područja zemlje i dronovima i raketama u znak odmazde gađaju jug Saudijske Arabije. Saudijska Arabija i američki saveznici redovito optužuju Iran da Huti borce opskrbljuju s naprednim raketama i bespilotnim letjelicama. Prije tjedan dana je Pentagon izvijestio o zabrani utovara projektila “jedinstvenog iranskog dizajna” za koje je rečeno da su namijenjene Jemenu. Iran je negirao sudjelovanje u ratu u Jemenu, osuđujući blokadu zemlje.

Isto tako, Huti umanjuju bilo kakvu umiješanost Teherana, inzistirajući na tome da se njihovo oružje proizvodi na nacionalnoj razini.

U sukobu u Jemenu je poginulo 102 000 ljudi, a Ujedinjeni narodi procjenjuju da humanitarnu pomoć očajnički treba 22 milijuna ljudi, odnosno 75% stanovništva zemlje.

VIDEO: Prezentacija novih sustava zemlja-zrak jemenskih boraca

Huti
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gungula1950
4 godine prije

Zidovska arabija je na aparatima

dalmata
4 godine prije

Kad čovik vidi ovu,malu,herojsku naciju,ljudine,junake,njihov ponos i hrabrost,dođe mu da se pomoli svetom vragu da,ovin Balkanskim divljacima pošelje i korna virus i kugu.Di je pons i obraz Balkanu?Ove ljudine zaslužuju i slobodu i svako dobro,svakom pojedinom heroju,njihovim plemenima,vođama i cilom narodu herojskog Jemena.Neka Vas Veliki,Svemočni Alah,čuva i vodi u nove pobjede i slobodu.Želim Vam,Huti,junačku desnicu i oko sokolovo,da pobjedite i živite,onako kako ste navikli;ka slobodni ljudi.Sritno.

2. DALMATINSKA UDARNA BRIGADA
4 godine prije

svaka čast!!!!! smrt vehabijama,cia otpadu i mossad prljavštini!!!!!! 🔨

Max
4 godine prije

Svaka čast Jemenu to je konačni kraj nadmoći saudijskih plaćenika. Svaka čast na radu i trudu a vjerujem da je bilo pomći bratskih naroda. Ali čak i ne mora biti Jemen ima školovane vojne stručnjake u Sovjetskon Savezu i njima reverzibilni inžinjering nije problem a ni presalgivanje postojećih modela raketa. Redakcijo željno očekujem još informacija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI