Prema dužnosnicima, Rusija bi mogla vratiti praksu iz doba Sovjetskog saveza

Ruska ekonomija
21 komentar

Odgovarajući na senatorovu ideju, Ministarstvo industrije i trgovine reklo je da bi Državni odbor za planiranje mogao biti oživljen, kako bi se bavio sektorom obrane

Rusko gospodarstvo moglo bi se osnažiti vraćanjem takozvanog Državnog odbora za planiranje; tijela iz sovjetske ere koje je formiralo obvezne programe za razvoj gospodarstva zemlje, predložio je senator Andrey Kutepov. Ministarstvo trgovine nije odbacilo tu ideju, ali je reklo da bi ona mogla biti ograničena na sektor državne sigurnosti i obrane. Kako su u utorak izvijestile Vedomosti, dužnosnik koji predsjeda odborom Vijeća Federacije za ekonomsku politiku, iznio je ideju u prijedlogu prvom zamjeniku ministra industrije i trgovine Vasiliju Osmakovu. To je uslijedilo nakon okruglog stola u ponedjeljak o “GosPlanu 2.0” (Vladin plan 2.0) koji bi trebao biti mehanizam za poticanje gospodarskog razvoja Rusije.

Osmakov je odbacio ideju provedbe ove mjere u punom kapacitetu, pozivajući se na ruski ustav, prema kojem se gospodarstvo zemlje mora pridržavati tržišnih načela. Zamjenik ministra je, međutim, izjavio da bi moglo biti moguće ograničiti ovaj Gosplan 2.0 samo na obrambeni sektor kako bi se pomoglo u ispunjavanju dugoročnih državnih sigurnosnih potreba, kao i pomoć u tekućem vojnom sukobu između Moskve i Kijeva.

“S jedne strane, to bi nam omogućilo da područje djelovanja ograničimo samo na industrijska poduzeća gdje država ima dovoljno informacija i utjecaja, dok bi, s druge strane, to omogućilo da učinak planiranih proizvodnih aktivnosti dobijemo uz cijeli lanac vrijednosti”, rekao je Osmakov za Vedomosti.

Ministarstvo nadalje napominje da bi kruti strateški plan služio samo kao ograničavajući čimbenik, te bi umjesto toga trebao biti prilagodljiv nestabilnom globalnom gospodarskom krajoliku koji se stalno mijenja.

Osmakov je također navodno inzistirao na tome da se ciljevi koje je postavio ovaj novi Državni odbor za planiranje moraju dogovoriti na način koji bi ograničio sposobnost privatnih tvrtki da provode vlastite korporativne planove. Državni odbor za planiranje ili Gosplan postojao je u Sovjetskom Savezu od njegova osnutka 1921. do raspada SSSR-a 1991. Agencija je imala zadatak kreirati i nadzirati uzastopne petogodišnje nacionalne gospodarske planove, koji činio temelj sovjetske ekonomije tijekom cijelog svog postojanja.

Andrey KutepovDržavni Odborrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Rusija ima velika iskustva u državnom socijalizmu iz prošlosti, pa će prelazak na novi svjetski poredak u Rusiji biti bezbolan…
…za planetarno roblje koje preživi, najvjerojatniji i najprihvatljiviji će biti samoupravni socijalizam sa planskom ekonomijom a smjernice će dobivati od svjetskog “centralnog komiteta”, pod čijom će kontrolom biti cijeli Svijet.
Kada dođe do konsolidacije novog sustava očekujem kraj svim ovim sranjima oko plandemija, emisijama CO2, kravljem prdežu, LGBTŽNJ glupostima, “sodomi i gomori”… jer sve ove gluposti koriste samo kako bi uništile postojeći, neodrživi kapitalistički sustav i perverzan, rasipnički zapadni način života i već neodržive klasne razlike…. možda mi se posreći i konačno doživim i te dane koji se trebaju desiti – što prije to bolje….

Ico
1 godina prije

Tzv samoupravni socijalizam u privredi, u biti, nema selekciju kadrova i ideja, to mu je i došlo “glave”.

Red Dog
1 godina prije

Ko to nama cveta?
Kina.
Ko to nama propada?
Zapad.
E?
Zamisao da brod moze ploviti bez kapetana je suluda.

sever ivan
1 godina prije

Svaka pojavnost ima dobre i loše strane i može se zloupotrijebiti. Dakle prvi uvjet je svaku pojavnost upotrebljavati za postizanje pozitivnih ciljeva i bez zloupotreba. Pa je tako i sa PLANIRANJEM. Proglasiti planiranje reliktom komunizma, odbaciti ga, proglasiti državu za lošeg gospodara, sve privatizirati isl. je pogubno za državu i opći interes, a predstavlja raj za pljačku i bogaćenje. A liberaliza i globalizam su upravo stvorili priliku za pljačku i bogaćenje, a opći interes država i naroda skrenuli na zaduživanje kod tih istih bogataša. Tako oni zarađuju drvostruko, trostruko i više. Prvi puta sve privatiziraju, zatim izbjegavaju porez, prisiljavaju države da se zadužuju za opće potrebe, uzimaju od tih država kolateralna jamstva, kamate i glavnicu, prisvajaju rezerve, otvaraju tržišta i plasiraju svoju proizvodnju, kreditiraju isključivo za kupnju njihovih roba itd. itd, itd, Pravi izlaz je u suverenosti država, zaštiti vlastite proizvodnje (carine, porezi isl.), planiranju razvoja idr.

Mlata
1 godina prije

Komunizam je dobra zamisao ali pod uslovom da se rigorozno poštuje propisani zakon

Max
1 godina prije

Povratak stare prakse.

Jomla
1 godina prije

Ta stara praksa ima svojih pozitivnih, a bogme i itekako negativnih strana. Treba to dooobro izbalansirati!

Гавран
1 godina prije

Zapad već dugo godina ima nešto slično GOSPLAN-u. Imaju Ekonomski Forum. Morbidan i destruktivan, za razliku od GOSPLAN-a.

Lucija, prva
1 godina prije

Izračunali su da imaju 15% stanovništva manje nego bi imali da je ostao SSSR.

That’s it.
Na zapadu su loši demografski trendovi krenuli prije ’90.

Naišla sam na članak nekih ruskih ekonomista koji se dive Kini.

Lucija, prva
1 godina prije

Osamdesetih i devedesetih je USA znala predvidjeti svoj Bnd sa par milijuna razlike.

Nemojte se zaklinjali u tzv tržište.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI