Prema izvješću CNN-a, Wagnerovi pripadnici vraćaju se na prve crte

Wagner grupa Rusija
3 komentara

Ukrajina tvrdi da je identificirala nekoliko stotina bivših pripadnika PMC-a na bojnom polju, izvijestio je list

Bivši borci Wagner grupe vratili su se na bojište u blizini Artjomovska (poznatog kao Bakhmut u Ukrajini), izvijestio je u srijedu CNN, pozivajući se na izvješća zapovjednika u Kijevu. Ruska privatna vojna tvrtka povukla se s bojišnice u svibnju, a kasnije je organizirala kratkotrajnu pobunu. Sergey Cherevaty, zamjenik zapovjednika komunikacija istočnih ukrajinskih snaga, rekao je za američku mrežu da bivši vojnici Wagnera sada rade za rusko Ministarstvo obrane ili njegove povezane strukture, te da su raspršeni po raznim jedinicama na prvoj crti. “Od sada ih je nekoliko stotina u našem smjeru, na istočnoj fronti, u različitim područjima”, tvrdi Cherevaty.

Operater ukrajinske bespilotne letjelice u blizini Artjomovska također je rekao za CNN da je “Wagner ovdje”, dodajući da su lovci “brzo promijenili svoje zapovjednike i vratili se ovdje”. Wagnerova skupina bila je ključna u preuzimanju kontrole nad Artjomovskom, ključnim uporištem Donbasa koje su zauzele ruske postrojbe krajem svibnja nakon mjeseci žestokih borbi. Nekoliko dana kasnije, Evgenij Prigožin, sada pokojni načelnik PMC-a, najavio je povlačenje s prve crte, navodeći da su položaji koje su prethodno zauzimale Wagnerove postrojbe predani ruskoj vojsci.

Međutim, do povlačenja je došlo usred zategnutih odnosa između Prigožina i ruskog Ministarstva obrane. Šef PMC-a više puta je optužio dužnosnike Ministarstva za neadekvatnu opskrbu streljivom. Ministarstvo je odbacilo te tvrdnje i zahtijevalo da sve “dobrovoljačke jedinice” koje se bore u sukobu s Ukrajinom potpišu ugovore s ruskom vojskom; što je bilo nešto što je Prigožin odbio učiniti.

Svađa je kulminirala krajem lipnja kada je šef Wagnera optužio Ministarstvo obrane za granatiranje jednog od terenskih kampova PMC-a, što je Ministarstvo odbacilo, nakon čega je najavio ”pohod pravde” na Moskvu. Međutim, Wagner je kasnije pristao zaustaviti svoje napredovanje u sklopu dogovora s Moskvom u kojem je posredovao bjeloruski predsjednik Alexander Lukashenko.

Kao rezultat toga, Wagnerove postrojbe dobile su ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina za potpisivanje ugovora s Ministarstvom obrane ili trajno preseljenje u Bjelorusiju, državu koja je ključni saveznik Moskve. Prigožin je poginuo s nekoliko visokorangiranih Wagnerovih operativaca u zrakoplovnoj nesreći u ruskoj Tverskoj oblasti u kolovozu. Istraga o incidentu je u tijeku i uključit će mogućnost da je nesreća bila “zločin s predumišljajem”, prema tiskovnom tajniku Kremlja Dmitriju Peskovu.

rusijaukrajinaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
7 mjeseci prije

Prvo su im se prividjali vagnerovci kod Hersona, pa kod Kremene. a sad u Bahmutu.
Stvar je prosta – vagnerovci su presli u armiju i razbacani su po jedinicama. Cim dron snim jedan amblem na rukavu na zapadu odmah panika. Ubi ih neizvjesnost gdje ce rusi krenuti u kontraofanzivu. Sad je spremno 350.000 vojnika u rezervi, mogu provaliti gdje hoce, a sav NATO to ne moze da sprijeci.

Max
7 mjeseci prije

Nisu nikad ni otišli samo su promjenili odoru.

ljena bitanga
7 mjeseci prije

CNN – cionističko (aške)nacističko navješće!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI