”Prestanite spašavati ostatak Europe.” Njemački europarlamentarac napao Berlin zbog toga što je nedavno uložio dodatnih 19 milijardi eura u proračun EU

Euro
18 komentara

U sljedećih nekoliko godina ubrizgavanje novca od strane Berlina u proračun EU navodno će se povećati za 42 % i iznosit će 13 milijardi eura, u skladu s prijedlozima iz Bruxellesa.

Brojni njemački političari ljutito su reagirali na novinsku agenciju DPA, koja je nedavno otkrila da je Berlin u proračun EU 2020. godine uložio oko 22,7 milijardi dolara (19,2 milijarde eura), što je pozamašan iznos u usporedbi s financijskim injekcijama drugih država članica.

Francuska i Italija navodno su prošle godine u blagajnu bloka ubacile 11 milijardi dolara (9,3 milijarde eura), odnosno 7,3 milijarde dolara (6,2 milijarde eura), dok su Poljska i Mađarska optužene za zlouporabu fondova EU.

Daniel Freund, zastupnik u Europskom parlamentu (MEP) iz Njemačke stranke Zelenih, rekao je novinarima: “Ako želimo spriječiti Mađarsku i Poljsku da se dalje razviju u autokracije, Komisija EU-a mora odmah zaustaviti isplatu novca EU-a Varšavi i Budimpešti”.

Ponovila ga je potpredsjednica EU parlamenta Katarina Barley, koja je pozvala na što skorije blokiranje financiranja Mađarske i Poljske.

“U obje ove zemlje rješavamo deficite u smislu pridržavanja demokratskih načela”, rekla je Barley, koji je također članica njemačke Socijaldemokratske stranke.

Isto je ponovio Nicolaus Fest, njemački europarlamentarac iz stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koji je ustvrdio: “Skandalozno je da Njemačka i dalje uplaćuje znatno više u proračun EU-a od svih ostalih država članica”.

Otišao je dalje inzistirajući na tome da “vrijedni Nijemci zaslužuju bolje nego da se njihov novac koristi za podupiranje slabih i posrnulih gospodarstava EU-a. Naš novac treba potrošiti na nacionalne prioritete, a ne na spašavanje ostatka Europe”.

To je stajalište podržao kolega iz Festa iz AfD-a Gunnar Beck koji je opisao Njemačku kao zemlju koja je “postala upravitelj plaća i ured za socijalnu sigurnost EU”.

Nastavio je kritizirati nastojanja njemačke vlade u pogledu “nametanja drugima novog katekizma političke korektnosti”, ustvrdivši da Berlin “nema financijsko umijeće niti moralni autoritet da ponovno stvori Europu u vlastitoj duboko traumatiziranoj i samozatajnoj slici”.

Prema Becku, “što prije njemački narod prestane financirati ovaj reket EU-a, to bolje”.

Berlin bi u budućnosti mogao pumpati još više novca u EU

Primjedbe slijede njemačke novine Die Welt, pozivajući se na neimenovane izvore koji su u lipnju rekli da će doprinos Berlina proračunu EU porasti za 42 %, odnosno 13 milijardi eura (14,63 milijardi dolara) godišnje u sljedećim godinama, što će se iznos navodno temeljiti na prijedlozima iz Bruxellesa.

Izvori su dodali da je Bruxelles pozvao zemlje članice EU neka uplate oko 1,075 % svog bruto domaćeg proizvoda (BDP -a) u proračun bloka u sljedećih sedam godina, što znači da bi se ukupno 1,1 bilijuna eura (1,2 trilijuna dolara) moglo ubrizgati u proračun.

Prošle godine Poljska i Mađarska stavile su veto na 1,8 bilijuna eura (2,1 bilijun dolara) dugoročnog proračuna EU-a, kao i na paket za oporavak od koronavirusa, jer su se usprotivile klauzuli zakona o proračunu koja povezuje dostupnost novca s vladavinom prava i poštivanjem za demokratskih standarda u zemljama primateljima.

euGunnar Beck
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 godine prije

Treba ukinuti eu, vratiti gastarbajtere doma, pa nek vrijedni narod uživa u svojoj državi.

Prle
2 godine prije

Jos jedna porcija mlacenja prazne slame. Nadam se da ce mi komentar proci. Veca cenzura na Logicnom nego na smecarskim medijima.

Marko
2 godine prije

Od 1945 nikoja nacija nije vise sirila i bolje ostvarivala svoje nacionalne interese od Njemacke.
Sve im ide od ruke.
Stvorili su neopazeno cetvrti njemacki reich, koji nije isti ni kao treci ni kao drugi ili prvi ali je Reich.
Mislim da njemacka elita koji kroji njenu politiku trlja ruke od radosti.
Pogotovo kad vide kako se po bivsim zemljama, koje su se borile protiv treceg reicha rushe spomenicima onim koji su se borili protiv njemacke ekspanzije a danas se idu klanjati u Berlin za neku “uslugu”.
Gledajuci iz njemackog ugla, svaka vam cast.

autor_itet
2 godine prije

Ovo znaci doslovno sta bude u svabiji bude i u hrvatskoj, pa… kako gazda kaze zar ne?😊

nekoime
2 godine prije

A koliko je Njemačka profitirala od EU tržišta?

Čudan lik
2 godine prije

Opet bacanje prašine u oči!!!
Svaki cent koji Njemačka uplati u fond im se vrati kao euro. Njemci uplaćuju i onda preko EU institucija lobiraju da novce dobiju tvrtke koje su u vlasništvu Njemačkih građana u drugim državama.

ledeno doba
2 godine prije

ove igre geopolitike su stvarno zamorne i do zla boga smiješne i jadne
Berlina se ne pita ništa- jer je Njemačka od 1945. kolonija kabale.
a ovi što se javljau kao Katarina Barley, su sorosčad. Ona se prije 3 godine, čak i hvalila sa time, kako se sastala, sa dedom Sorosem

Lucija, prva
2 godine prije

Točno.
Samo dobitak od obrazovane radne snage koja dolazi u Njemačku iznosi 4 MILIJARDE godišnje.

– Jedini su, uz Nizozemce, zaradili uvođenjem eura.

– upropastili su tržišta na koja su ušli.
A koja su izgubila nekoliko puta više nego što oni dobijaju prodajom svoje robe.

Temporax
2 godine prije

Ma samo muslimane protjerat i to je to.

glen
2 godine prije

I te kako se zaradi na imigrantima ili useljenicima.
Samo se upitajmo koliko kosta drustvo odgojiti i skolovati mladog covjeka i ta osoba ode kao gotov proizvod recimo u Njemacku.
Jos jedan dokaz
Engleska i Amerika su zaprijetili Kini da ce im uzeti koji milion ljudi iz Hong Konga a zauzvrat Kina nemocno protestira.
To dokaziva da human capital je vazan cimbenik za ekonomski razvoj nacije i ocuvanje drzave.
Hrvatska vlast, marionetska vlast, izabrana namjestenim izborima pomaze isrljenje Hrvata.

tedi
2 godine prije

kada ih tako vacare,sto Njemacka ne izadje iz EU,pa zar to nije napravila i V.Britanija?

dulebg
2 godine prije

Na prostoru jedne monete kapitalno opremljeniji učesnici stalno pljačkaju one slabije opremqene. To se prostorno oseća kao “sever protiv juga”. Taj ekstraprofit severa nije prirodan, niti zaslužen, već jedna devijacija zajedničkog tržišta. Zato države skidaju kajmak od bogatijih i vraćaju siromasima, a bogati to doživljavaju kao zakon Robin Huda i drame nad svojim gubicima.

Boba Lazarević
2 godine prije

Našli se autokrati da se “bore” protiv autokracije…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI