Presuda za ubojstvo Rafika Haririja – Prvi korak prema zabrani Hezbollaha

Hezbollah proglšen terorističkom organizacijom u Njemačkoj
22 komentara

Osumnjičeni član Hezbolaha proglašen je krivim za smrt Rafika Haririja, što je prvi korak do proglašenja Hezbollaha terorističkom organizacijom. Što se krije iza svega?

Specijalni sud za Libanon (STL) u utorak je optužio Salima Ayyasa, osumnjičenog člana Hezbollaha, krivim za atentat 2005. godine na bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja nakon šestogodišnjeg suđenja, prenio je AFP.

“Sudsko vijeće utvrđuje da je Ayyash kriv izvan svake sumnje kao suizvršitelj ubojstva Rafika Haririja”, rekao je predsjedavajući sudac David Re, prije nego što je najavio oslobađajuću presudu trojici ostali osumnjičenika.

“Sudsko vijeće proglašava Hassana Merhija, Husseina Oneissija i Assada Sabru da nisu krivi za sve podignute optužbe”, nastavio je predsjedavajući.

Treba naglasiti da se radi o sudu kojeg financiraju Ujedinjeni narodi. Sud se zbog sigurnosti nalazi blizu, svima nama poznatog Haga, u mjestu Leidschendam-Voorburg (Nizozemska).

Mandat STL izazvao je kontroverzu, kao i napetost u Libanonu među akterima na koje je usredotočena pozornost Tribunala. Sirija i Hezbolah oštro su prosvjedovali protiv optužbi koje su ih ciljale.

Sirijska vlada je nekoliko dana nakon atentata tvrdila da je atentat izvršio Palestinac po imenu Ahmed Abou Addas. Michel Aoun je također tvrdio da su krive i druge frakcije, poput Fataha al-Islama.

Sud je zatražio uhićenje četvorice libanonskih časnika, koji su bili u pritvoru četiri godine. Smatrali su ih prosirijskim generalima, a njihovo puštanje shvaćeno je kao težak udarac tezi o sirijskoj uključenosti.

U rujnu 2010., Saad Hariri rekao je za list Asharq al-Awsat: „Mi priznajemo pogreške u presudi o Siriji, pogreške koje su naškodile sirijskom narodu i odnosima dviju zemalja. U nekom smo trenutku napravili pogreške i optužili Siriju za ubojstvo mučenika premijera. To je bila politička optužba, a ta politička optužba je loša.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
3 godine prije

Koliko je tih prvih koraka bilo, ispada da drugi ni ne trebaju.

Dokurčilomi
3 godine prije

Onaj avion što se sakrio iza putničkog pa raketirao naseljeno mjesto. Ne mogu se sjetiti, to je bilo davno, pilot je završio na međunarodnom sudu, ne, ne zapovjednik, ne, ne, nadređeni general, ne, ne ah da sjetio sam se, NITKO.

nekoime
3 godine prije

Kad će netko konačno proglasiti USA i Izrael terorističkim organizacijama?

dalmata
3 godine prije

Samo ime”Hezbolah”,govori sve,o herojima i ljutim borcima,koji su jači,i moralno i umno i ljudski i kao borci,koji zaslužuju ime koje nosu,jači su vojno od dvi trečine NATO slugu,prigrmili su i kugu Izraela i USrA i NATO.A ovi jadni,smrdljivi gmizavci,bezlične prodane duše(pod zloglasnim,navedenim imenima+UN) su samo ono šta su ,,jadni,mizerni jadnici,Slava “Hezbolahu”,poštovanje i neka ih Veliki Alah čuva i vodi u nove pobjede.

Max
3 godine prije

Od Haririjeve je smrti profitirao Izrael jer se nakon atentata Sirijska vojska morala povući iz Libanona . Dakle Šijitima pa ni Hezbollahu nije koristila Haririjeva likvidacija. Tako da je ova presuda mutna.

Siniša
3 godine prije

Kako sada to!?
Ja čitao danas da sud nije našao ni jedan dokaz umješanosti Hezbolaha!!??

Kažun d.d.
3 godine prije

Int’l court: Hezbollah member guilty in Lebanon ex-PM death
By MIKE CORDER and ZEINA KARAM
47 minutes ago
APNEWS

efvnioaewfvrfrnaesfvrsaefvasefv
3 godine prije

A za uništenje Bejruta će optužiti gnojivo, koje mantranje po mozgovima libanonaca…………..

Kažun d.d.
3 godine prije

The End Of The Hariri Trial

Izvor Moon of Alabama

Stara kuka
3 godine prije

“Prvi korak prema zabrani Hezbollaha”

Siguran sam da će organizaciju koja u mnogim zemljama uspješno djeluje ilegalno i koju Izrael uz svu svoju vojnu, financijsku i političku moć već desetljećima ne uspjeva slomiti teško pogoditi ako ih libanonske vlasti ili neki cirkusanerski sud u Niskozemskoj zabrane.

Roz
3 godine prije

Baš su ih nasekirali židovski kerovi..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.