fbpx

Prije summita s Trumpom Putin prodao gotovo sve američke obveznice

Prije summita s Trumpom Putin prodao gotovo sve američke obveznice 1

Za ruskog predsjednika se obično kaže da u geopolitičkom smislu odlično igra šah, ali njemački Die Welt kaže kako se ovaj put ruski predsjednik odlučio igrati Trumpov poker. Naime, unatoč relativno dobrom prinosu na njih, Moskva je nedavno u prodala velike količine američkih državnih obveznica i tako oslabila SAD.

“Vladimir Putin ima snažne saveznike i nadaren je igrač pokera koji zna kako blefirati s lošijim kartama”, piše Holger Zschäpitz, glavni urednik odjela za financije njemačkog lista.

Računajući nominalni BDP, Rusija je od 2014. u ekonomskom smislu pala iza nekih gospodarstava, ali je ruski predsjednik svoju zemlju vratio na političku pozornicu svijeta.

Njegov strateški dar nije otkriven 16. srpnja, tijekom njegova susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Ipak, tijekom summita u Helsinkiju, Putin je igrao samouvjereno, predstavivši sebe kao novog partnera, ali pod jednakim uvjetima, iako je američko gospodarstvo dvanaest puta veće od ruskog. Do nedavno je ta razlika bila manja i američka ekonomija je bila veća osam puta od ruske.

No, sada barem znamo da Rusija nikako nije partner na kojeg se SAD mogu bezuvjetno osloniti, a Trump nije državnik kojem Putin vjeruje.

Usprkos lijepim riječima, koje je Trump dijelom pobio po povratku u SAD, zaključci se, prije svega, mogu izvući iz najnovijih podataka američkog Ministarstva financija. Moskva se riješila gotovo svih svojih američkih državnih obveznica. Kremlj je prodao 69 posto američkih obveznica samu u svibnju, a kupili su ih profesionalni ulagači.

Podsjetimo, drastičan rez u svibnju je uslijedio nakon što je gotovo polovica američkih obveznica u ruskim rezervama prodana u travnju.

U roku od dva mjeseca, Vladimir Putin, rusko Ministarstvo financija i guvernerka Središnje banke Rusije Elvira Nabiullina su likvidirali 81,1 milijardu dolara američkih obveznica, koje praktično podržavaju američku nacionalnu valutu.

To se sigurno odrazilo na tržišta. Prinosi na desetogodišnje američke obveznice su porasle u dva mjeseca s 2,7 na 3,1 posto, a oštar rast je među stručnjacima izazvao iznenađenje. Sada je jasno tko stoji iza svega: Vladimir Putin.

Ruski fond američkih državnih obveznica danas iznosi zaista skromnih 14,9 milijardi dolara i Rusija je ispala s popisa glavnih američkih vjerovnika. Na tom su popisu samo zemlje koji drže američke državne obveznice ili trezorske zapise vrijedne više od 30 milijardi dolara.

Strateški plan Moskve

“U tako tešku nesreću je teško vjerovati. Isprva sam pomislio na statističku pogrešku”, kaže Robert Sinche, strateg u brokerskoj kući Amherst Pierpont Securities.

“Ali iza drastične prodaje se najvjerojatnije kriju politički motivi. Putin želi zemlju učiniti manje ovisnom o dolaru i drukčije ulagati u devizne rezerve zemlje”, dodao je Robert Sinche.

Zapravo, vjerojatno iza prodaje američkih državnih obveznica postoji strateški plan Moskve. Ekonomski, prodaja bi bila sve samo ne racionalna. Cijene nafte su već godinu dana u porastu.

Od lipnja 2017. cijena nafte je porasla za više od 50 posto. Istovremeno su ruske devizne rezerve su porasle do vrijednosti od nešto manje od 460 milijardi dolara, ako ih prikazujemo u američkoj valuti. Rusija je najveći svjetski proizvođač nafte s dnevnom proizvodnjom od više od jedanaest milijuna barela

No, tajming prodaje obveznica ukazuje na političke motive. Washington je u travnju neočekivano nametnuo sankcije ruskoj kompaniji Rusal i izvršio veliki udarac na ruskog diva u proizvodnji aluminija. Kompanije je toliko moćna da nije propala, ali više ne može prodati svoj aluminij diljem svijeta.

Vladimiru Putinu se htjelo pokazati koliko je ranjivo njegovo gospodarstva i koliko ruske tvrtke ovise o milosti Amerikanaca.

“Amerika dolar koristi kao oružje”, kaže Charles Gave, strateg u neovisnoj analitičkoj tvrtki GK Research.

Sve globalne transakcije koje se provode u Sjedinjenim Državama mogu biti zabranjene jednim potpisom u Bijeloj kući. No, prodaje američkih obveznica  nisu prvi dokaz da Moskva želi steći punu neovisnost o Sjedinjenim Državama.

Posljednjih godina je Središnja banka Rusije kontinuirano povećavala zalihe zlata, koje je u proteklih deset godina učetverostručila. Trenutno u trezorima ima impresivnu količinu od 1890 tona fizičkog zlata.

Zlato je vrijednost bez državljanstva

Za razliku od dolara, zlato je vrijednost bez državljanstva. Ovdje nijedne vlasti nemaju što reći i pitati se zašto plemeniti metal također koriste “autoritarni vladari”.

No čak i puno manji “autokrati” su sve manje voljni slušati američki dolarski diktat.

U sljedećoj fazi gospodarskog rata  Amerika će se naći u situaciji da će joj se ograničiti dostupnost dolarima, što će imati velike posljedice na ostatak svijeta.

Danas se globalni financijski sustav u velikoj mjeri još uvijek temelji na američkoj valuti. Većina novčanih tijekova se izračunava i provodi dolarima. Na svakoj točki tog lanca Washington može staviti veto i eliminirati “nepoželjne” igrače. Ova je prijetnja toliko moćna da nitko ne želi sukob s Amerikancima. Čak i danas, ako trebate kupiti naftu, trebate novac i na neki način ovisite o milosti Amerike. To se vidi u primjeni jednostranih sankcija protiv Irana.

Mnogi vjeruju da nema alternative dominaciji dolara, a takvih je naviše u Europi. Euro stvarno ne može ugroziti američku poziciju. Američki udio u svjetskim deviznim rezervama se od uvođenja eura sa 72 posto smanjio na 62,5 posto i zajednička europska valuta donosi nije nanijela veliki udarac sustavu iz Bretton Woodsa.

Čini se da Putin koristi svoje petrodolare za promjenu financijskog poretka.

“Putin je najavio da želi diverzificirati svoju državnu riznicu”, kaže Robert Sinche iz brokerske kuće Amherst Pierpont Securities.

Kina također sudjeluje u ovom procesu

Putin ima snažne saveznike. Kina ne samo da sudjeluje u dedolarizaciji svijeta, nego je upravo Peking pokrenuo ovaj proces početkom 2014. i želi se osloboditi dolara. Na Šangajskoj burzi se od ove godine ugovori za naftu sklapaju u juanima.

Međutim, Peking još uvijek drži ogromne količine američkog duga. U svibnju je Kina priopćila kako drži 1200 milijardi dolara u vrijednosnim papirima američke vlade, što je gotovo jedna petina svih američkih vrijednosnih papira koje drže stranci.

Vlasti u Pekingu nisu naivne i ove obveznice mogu koristiti kao neku vrstu pregovaračkog uloga u trgovinskom ratu. S udjelom od 1200 milijardi dolara američkih obveznica, Kina ima stvarnu moć i ne mora blefirati.

No, vraćajući se Rusiji, čak i kada je udio američkih obveznica u ruskim rezervama bio najveći, radilo se o 176 milijardi dolara američkih obveznica. Ovih preostalih 14,9 milijardi se gotovo i ne računaju kao važan dio ukupnih rezervi koje su se oporavile i narasle do vrijednosti od skoro 460 milijardi dolara.

Poruka Washingtonu od strane Kremlja i financijskih vlasti Rusije je više nego jasna. Zemlja ne želi ovisiti o dolaru, ne želi podržavati američku valutu, a je li ovo bio dobar ili loš “blef” Vladimira Putina,  pokazat će vrijeme.

FOTO – Udio američkih državnih obveznica u ruskim rezervama od 2012. do danas

Američke obveznice u ruskim rezervama

Američke obveznice u ruskim rezervama

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije

Ta cjela igra je vrlo jasna,Amerikanci umiru od straha da niko nece da ratuje protiv njih,sad Tramp pokusava da uzme lovu od NATO clanica a oni izbjegavaju,tako da jedino rat odrzava i nista drugo,normalno da drugi ratuju a oni daju kredite?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Xahaxa….”” niko nece da ratuje sa njima””…..apsolitno porazavajuce,nista ruznije od siledzije kojega eskiviraju!!!!!!

put in
Gost
put in
2 godine prije

dakle, gledajući po kupovnoj moći gdp per capita usa 55000 a russia 29000 dolara. toliko o dvanaest puta jačem američkom gospodarstvu. po tome bi gdp per capita u usa trebao biti 174000 dolara ako je ruski 29000 dolara

hAZE
Gost
hAZE
2 godine prije
Reply to  put in

Po bdp-u per capita su najjači gorostasi kao Luksemburg, UAE i slični. Pomnoži gdp per capita s brojem “capita” pa ćeš dobiti realan bdp. SAD ima 300 mil.st., a Rusija 150 mil.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  hAZE

To je GDP per capita.
Alo kada koristis GDP (PPP) koji je koriatila i medjunarosna banka nedavno kada je Rusiju nazvala 6om najvecom ekonomijom (uskoro 5.) dobijes da je ruski GDP (PPP) neato preko 4 triliona dolara.
Dakl, dobijes najrealniju sliku da je americka ekonomija veca od ruske nekih 4 puta, malo preko 4.

A ne treba zaboraviti ni ogromni, ogromni americki dug kojo kao mac visi iznad americke glave.
Dok je ruska ekonomija u tom smislu znatno zdravija, na zdravijim temeljima.
Ekonomija Kine po GDP (PPP)u je prestigla americk, ali je ekonomsko/politicka moc SADa jps uvijek veca zahvaljujuci dolaru i njegovoj poziciji, odnosno potrwbi drugih zemalja za dolarom.
Pocetak profaje nafte u Juanima je pocetak kraja jednostrane dominacije dolara.
Naravno, potrebno je da prodje jos neko vrijeme…

nikud nikam
Gost
nikud nikam
2 godine prije
Reply to  Savio

Povijest je učiteljica života. Isto tako je američka ekonomija u doba kubanske krize bila 40% svjetske ekonomije. Sad je valjda cca 20%. Za 20 godina bit će treće razredna ekonomska sila.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Putin i tim jednostavno ne zele podrzacati americku valutu,jer ima resurse na ciju cijenu Amerika ne moze utjecati,jer sve mora uvoziti.Jedino sta Amerika moze izvoziti su ratovi kojima pljaka zaracene strane.

cogo
Gost
cogo
2 godine prije
Reply to  tedi

++++++++++++++++++

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  tedi

@tedi

Putin i Trump igraju svoju igru dok ostatku svijeta ne pukne film jer ova dvojica očito ne znaju kada, gdje i na koji način treba stati da se ne prijeđe “crvena linija”. Kad ova situacija nikome osim njima dvojici više ne bude korisna i zabavna nastat će niz problema koje Trump i Putin neće moći iskontrolirati, a onda ni njima njihova igra više neće biti “fora” jer će i sami početi osjećati posljedice. Sve što prevrši mjeru postaje u konačnici loše.

Bajdo
Gost
Bajdo
2 godine prije

Prije prvog svjetskog rata, Ujedinjeno Kraljevstvo je imalo jednu od njasnažnijih svjetskih ekonomija i držala 40 % svih svjetskih investicija. Međutim, pred kraj rata zemlja je bila dužna 850 miliona £ (funti sterling), uglavnom SAD-u, tako da su kamate iznosile 40 % svih državnih troškova. Ubrzo je funtu sterling kao glavnu svjetsku valutu zamjenio američki dolar. To se desilo jer je realna ekonomija UK jako pala a SAD je postala prva ekonomija svijeta (u realnoj proizvodnji a ne u špekulacijama na tržištu). Sada dolazi do nove faze gdje je američka ekonomija u znatnom padu u realnom sektoru a američki dolar nezaustavljivo čeka sudbina funte sterling.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Bajdo

A kao zamjena ceka kripto sekel…

.......
Gost
.......
2 godine prije
Reply to  Alen

Molim te Alene za objasnjenje

Mićo
Gost
Mićo
2 godine prije
Reply to  Bajdo

Ako sagledas kako su imperije u proslosti smjenjivale jedna drugu, vidjet ces da su tome predhodili veliki ratovi. Veliki rat vise nije moguc, tako da je taj scenario iskljucen. Cilj i maksimalni ucinak protiv usd je suzbiti domet usd-a i ograniciti ga na sto je moguce manji prostor, zamijeniti ga nije moguce, jer usa ima izuzetan tehnoloski i bankarski sektor koji daleko doseze i isisava dobra iz svih krajeva planete. Infrastrukura im je takodje impresivna tako da su jednostavno nezaobilazni faktor u svijetu. Mada je za njih gubitak apsolutne dominacije ravan potpunom unistenju.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

I treba ih se osloboditi.
Sudjelovanje u igri kupnje obveznica osobito, američkih, je u stvari podupiranje finansijskog gospodarstva (sa svim njegovim pogubnim posljedicama), a ne realnog. I zašto bi Rusi sudjelovali u nečemu u čemu je zapad daleko vještiji od njih?
Ulaganje tog istog novca neposredno u vlastito gospodarstvo (i tako im manjka investicijskog kapitala) dalo bi osjetno bolje rezultate: gradili bi (i izgradili) svoj realni sektor, prenovili svoju civilnu industriju, infrastrukturu itd.. Današnji svijet može biti uništen u totalnom nuklearnom ratu ali i bez njega se vodi ogorčena bitka za resurse. Što u svemu tome znače obveznice, kripto valute, obveznice, finansijski derivati i ostale gluposti?
Ništa!
Preživjet će oni koji imaju čvrste društvene temelje, tehnologiju i resurse.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Šta je briga Ameriku – dolar jak kao nikada. Ne verujete? Pogledajte berzu… 😉

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Još malo konkretnije: dok je cena nafte padala (petro)dolar je proporcionalno rastao. Trend se okrenuo pa je nafta sa 37$ otišla na preko 80$ a dolar zanemarljivo pao u odnosu na duplo nižu cenu nafte. Ko je tu lud…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sve se ti lomi preko ledja burzi i centralnih banaka i tudjih ledja…
Sto je veca manipulacija veci je pad a ovaj ce biti razoran…

Istina
Gost
Istina
2 godine prije
Reply to  shumadinac

I trenutno podizanje cijene nafte nekome odgovara.
Jeste nekretninski slom bio važan faktor svj. ekonomske krize 2008. god., ali ne i jedini: odličan motor koji ga je ubrzao, ako ne i pokrenuo, bilo je naglo podizanje i onda spuštanje cijene nafte, jer se trgovalo čak i sa 120 $ po barelu.
I recentno započeti trgovinski rat se vodi zbog realne ekonomije, samo ovisi šta se pod tim podrazumijeva — elektonički sustavi su u vezi sa trgovinom i industrijom, pa SAD ima strah da NRK stvara paralelni informatički sustav.
Jesu svi glavni internetski terminali u SAD-u, ali to ne mora zauvijek trajati.
😉

Mićo
Gost
Mićo
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Dolar jaca dok cijena nafte raste, prosto je, sto je nafta skuplja, to vise dolara moras da kupis da bi kupio naftu. Ovo je jedan od razloga jacanja dolara ali nije i jedini, ima tu puno toga sto utice na vrijednost dolara u odnosu na ostale valute. Posmatraj indeks dolara a ne odnos sa nekom od valuta jer svaka valuta ima svoje oscilacije.

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Dečko nešto si gadno pobrkao , bio je dolari jači tamo negdje 2000 pa je lijepo tresnuo sada bi mogao i hoće još jače .

Jarilo
Gost
Jarilo
2 godine prije

RUSSIA: GDP (purchasing power parity):$4 trillion (2017 est.) $3.93 trillion (2016 est.) $3.938 trillion (2015 est.)
USA: GDP (purchasing power parity):$19.36 trillion (2017 est.) $18.95 trillion (2016 est.) $18.67 trillion (2015 est.)
toliko o 12x jačem gospodarstvu

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Jarilo

Za Jarilo
He he, lako je kada je stamaprija privatna, kada mozes i moras kupovati naftu za dolare, kao i oruzije prodavati svim stranama u ratu. Tako bi i srpski dinar tj ekonomijja jaka bila.A pogledaj malo ucesce duga u USA i koliki je>. Ekonomija ti je kur*a koja se prodaje ko ima lepse grafikone.

Jarilo
Gost
Jarilo
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

ovo je bila referenca na navod iz teksta da je usa ekonomija 12x jača, što nije točno. pozdrav druže, past će i dolar

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kao što već rekoh, na drugi dan je tema dedolarizacija (jučer je bila pauza). Kad iz dana u dan ponavljaš kako bi sutra mogla pasti kiša, vjerojatno će osvanuti jedno jutro u kojem si u pravu, makar bio u Sahari. Tako će sasvim sigurno jednom doći i do dedolarizacije, ali ne sutra, ne slijedeće godine, niti za slijedećih deset.
Ovo Putinovo rješavanje dolara pred sastanak s Trumpom nije nikakav šahovski potez, više izraz inata. Ali onog iznuđenog. Putinu sve manje trebaju dolari, a razlog tomu su upravo američke sankcije. To pokazuje da Rusija sve više klizi u ovisnost o Kini, što je samo za Kinu dobra vijest. Ni za koga drugoga,
Dakle, prva šteta je za Rusiju samu, a druga je tek kolateralna za SAD i nije tolika.
Kina se ne usuđuje još uvijek igrati sa svojim dolarskim obveznicama. Zasad nije dovoljno vojno jaka i nema potrebu brzati ni s čim. Kako joj je pala Rusija u ruke, past će i Iran, a onda će svijet vidjeti kakva je milost u Kineza.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Udio dolara u svjetskim deviznim rezervama je 62,48%, eura 20,39%, britanske funte 4,68%, japanskog jena 4,81% i kineskog juana 1,39%.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@SoA Prodaja obveznica šta je napravila Rusija je planiran znatno prij i definitivno nije stvar inata nego reda stvari već prij toga planirane strategije.
Inat se koristi u odnosima među susidima u selu, ali ne baš među najvećim državama svita.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- I tako, lijepo, dolazimo na onu moju: Trump i Putin su u ona dva i sitno sata najviše razgovarali o tome kako zajednički doći glave Kini. Sve druge nesuglasice su sitne u odnosu na ključni problem, što čeka i jedne i druge kad Kina zagospodari i počne određivati pravila a hoće čim bude mogla. Minut do dvanaest je da Kinu svedu na pravi nivo, sve poslije će biti kasno.

Istina
Gost
Istina
2 godine prije
Reply to  Piretis

Opasno je NRK-u praviti bilo kakav problem, jer ekonomija: populacije oko 1,5 milijardî i godišnjeg rasta 5—7 % sprečava pojavu nove globalne recesije, a vjerovatno je utjecala i na prevazilaženje one 2008—2010. god.
Jednoga dana će prevoditelj progovoriti pred amer. obavještajcima, pa ćemo čuti šta je to ”visokoumno” Trump rekao Putinu i obratno.
Evidentno je da Trump nema nikakvu podršku establišmenta SAD-a, pa mu jedino preostaje da još jednom pokuša biti predsjednik, što je krajnje upitno jer demokrati polahko preuzimaju neke ključne političke funkcije u državi, ali isto tako ne treba odbaciti ni mogućnost da će Donald dobiti dostojnoga demokratskoga protukandidata i biti ”do nogu” potučen u narednoj predsjedničkoj utrci.
Imati milione tviterskih sljedbenika ne znači i biti relevantan: domicilni i međunarodni faktor — Bill Gates je to bio pokušao i amer. država se pokazala kao jača od njegovog (novčanog) monopolizma.
Donald se vrti u krugu, poput psa koji ganja svoj rep — nametne carine NRK-u i EU, a Kina i EU ih pobijede svojim trgovinskim olakšicama, vraćajući stvari na početak.
U najgorem slučaju će ”trampomanija” prestati 1. 1. 2025. god., što je jako porazno za sve one koji misle da će jedan čovjek promijeniti svj. poredak na bilo kojem nivou, pošto će onda svi njegovi simpatizeri i poklonici morati otplatiti dûg napravljen pod Trumpovom vlašću.
Stoga, molimo Boga da neoliberalizam potraje i da NRK bude i dalje uspješna, s obzirom da njen gospodarski razvoj sve više usporava, pa rezultat može biti mnogo gora recesije od one prije 10-ak godinâ.
Onda će, na mnogo teži način, Zemljani shvatiti koliko zaista (je)su svi povezani i da je svako neizostavni djelić cjeline ove planete.
🙂

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Dedolarizacija je u punom zamahu. USA broji posljednje dane kao svjetska velesila, kolaps će biti brz i brutalan, i do njega dolazi unutar 4 godine. Kina je već pokazala kako igra s manjim državama, primjerice u Africi – konkretna ulaganja uz obostranu korist, nema genocida ni pljačke. Ameri su tu neprikosnoveni, mada im je kroz povijest francuska i britanija bila dostojan takmac.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Prodaja američkih obveznica koje je imala Rusija nije toliko bitno jer se ništa značajno neće dogodit iz razloga šta Amerika nije neki veliki kupac ruske robe niti bi prestanak kupovine ruske robe bilo šta poremetilo bilo koju od tih dvi ekonomije. Na kraju tih obveznica i nije bilo nešto puno.
Na primjer Kina to nemože napravit jer ima priko tisuću miljardi američkih obveznica i Amerika je najveći kupac kineskih proizvoda kojih bi prestanak kupnje izazva kolaps kineske ekonomiji isto ka i šta bi enormna količina američkih obveznica puštena od Kine izazvala kolaps američke ekonomije. Urušavanje dvi njveće ekonomije bi izazvalo globalnu ekonomsku krizu.
Osim toga američke obveznice nemaju puno toga sa Trumpom koji nema nikakvoga uticaja na američki FED u kojega kad bi se Trump i taka nebi nakon toga dugo živija.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik