fbpx

Pritisak na civilno društvo umjesto argumentiranog dijaloga – čiji interes štitite?

Plenkovic sjeme

Inicijativu „Sjeme je naše ljudsko pravo“ (u daljnjem tekstu Inicijativa) čine udruge poljoprivrednika i podržavatelja s više od 25.000 članova te Hrvatska poljoprivredna komora, a do sada ju je peticijom poduprlo i preko 29.500 građana. Od početka uvođenja Nacrta prijedloga zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja u proceduru, Inicijativa upozorava na štetne odredbe nekih članaka – jer one znače udar na bioraznolikost i održivost malih OPG-ova, ali i poskupljenje hrane u RH.

Slučajno ili ne, udruzi Biovrt, jednom od pokretača Inicijative, počele su se dan za danom redati razne inspekcije – tržna, poljoprivredna, fitosanitarna… pitamo se hoće li ih biti još. Ovo je jasni čin zastrašivanja i pokušaja ušutkavanja. Udruga Biovrt bavi se očuvanjem bioraznolikosti i u skladu s time pokrenula je 2012. godine neformalnu društvenu banku sjemenja kakve postoje i funkcioniraju diljem svijeta te osiguravaju zainteresiranim hobi vrtlarima sjeme starinskih i ostalih sorti koje se ne mogu pronaći u redovnoj prodaji. Dok UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO naglašava važnost neformalnog sektora i tradicijskih sustava razmjene sjemena među poljoprivrednicima za očuvanje agrobioraznolikosti i genetske raznolikosti usjeva, u Hrvatskoj se ovim inspekcijama doslovno pokušava uništiti udruge koje ne tome rade i zakonom blokirati te tradicijske sustave.

Proučavajući postupak donošenja, otkrili smo razne proceduralne propuste u pripremi nacrta i prijedloga zakona i kršenje međunarodnih normi, zbog čega taj prijedlog nikada nije smio niti doći u saborsku proceduru. Javno savjetovanje trajalo je samo 15, a ne propisanih 30 dana. Uvođenje pojma “sjeme s obiteljskog gospodarstva” kao sjeme koje je zabranjeno stavljati na tržište i uzgaja ga se isključivo za vlastite potrebe predstavlja značajno odstupanje od temeljnih ciljeva EU direktiva s kojima se navodno usklađuje. Obrazac prethodne procjene učinka propisa nije naveo nikakve dokaze, argumente, analize, niti bilo kakve mjerljive pokazatelje učinka, a zanemaruje činjenicu da uvođenje pojma “sjeme s poljoprivrednog gospodarstva” izravno utječe na 57.330 proizvođača povrća i krumpira te 155.403 ratara te na ostale sektore.

Iako stižu podrške zakonu od raznih institucija, u njima nažalost ne vidimo konkretne argumente i odgovore na ono što od samog početka upozoravamo: prijedlog zakona s člankom 16.1 krši ljudsko pravo na sjeme koje je osigurano Međunarodnim ugovorom o zaštiti biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu. Od toga nisu izuzeti mali proizvođači, jedino ekološki i oni koji uzgajaju autohtone sorte uz uvjet da ih moraju upisati na sortnu listu. Svako nepotrebno administriranje, poput obaveze da se sjeme koje je zabranjeno stavljati na tržište mora upisati na sortnu listu inače namijenjenu isključivo popisivanju sorata za tržište, nema uporišta u međunarodnim normama i predstavlja dodatna ograničenja. Zanimljivo je da je podršku prijedlogu Zakona dao i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, čiji je zaposlenik Krunoslav Karalić, pomoćnik Ministrice koji izdašno brani ovaj prijedlog Zakona u medijima. Koliko je ovo sukob interesa, ili općenito neetično ponašanje – ostavljamo javnosti na prosudbu.

Kome je u interesu diskreditirati i ušutkati ne samo nas, nego i tisuće ljudi koji su nas podržali, te i dalje “gurati” zakon koji ne bi nikako smio biti u proceduri radi proceduralnih grešaka i kršenja međunarodnih normi to procijenite sami. Nas ovo samo dodatno zabrinjava te još odlučnije poručujemo: #nedamosjeme!

Ako i vi želite podržati zahtjeve Inicijative – bilo kao udruga, poljoprivredni proizvođač, predstavnik znanstvene zajednice, zabrinuti građanin ili nešto drugo – možete to učiniti do nedjelje 7.2.2021. godine svojim potpisom OVDJE. Uskoro ćemo vas obavijestiti o daljnjim konkretnim koracima Inicijative.

U ime Inicijative,

Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača
Silvija Kolar Fodor, predsjednica udruge Biovrt – u skladu s prirodom
Robert Hadžić, član izvršnog odbora i stručnog vijeća Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život”; član HPK Odbora za zakonodavstvo i Odbora za voćarstvo

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
138 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
A neg.
Gost
A neg.
25 dana prije

Čim ste registrirali OPG pristali ste na pravila globalizma.
Čim ste dobili poticaj postali ste zaposlenik globalizma.

AbraCAdaBra
Gost
AbraCAdaBra
25 dana prije
Reply to  A neg.

Upravo stoga, jer smo kreirani u istom snu, po istom planu od našeg kreatora, pomoću našeg tijela (DNK skalarne antene) možemo komunicirati s svakim dijelićem svemira, s svakom planetom, s svakim svjesnim entitetom koji ima iste receptore, a naročito smo povezani s našom majkom Zemljom jer dijelimo iste krugove cvijeta života, iste sklopove, stoga u njenim njedrima uvijek možemo naći hranu, lijek, utjehu, radost i veselje. Naš fizički život je usko vezan s Zemljom, udišemo ono što izdišu stabla, a stabla se hrane onim što izdišemo. Mislim da smo toliko usko vezani fizičkim tijelom za Zemlju da međuplanetarno ili međugalaktičko putovanje raketama ili sličnim primitivnim sredstvima uopće nije moguće. Astralno putovanje (npr. Anastazijino putovanje zračkom) ili neki oblik teleportacije je možda jedini način putovanja van Zemljinog zaštitnog polja (magnetskog pojasa). Čovjek je nalik Bogu, svom kreatoru. U svakome čovjeku se nalazi maleni dijelić, što mu ga je još pri rođenju utisnuo Bog. On je pola Sebe darovao čovječanstvu. Ali se mračne sile trude svim snagama ne bi li zaustavile djelovanje te polovice i spriječile čovjekov odnos s njom, i uz njezinu pomoć – s Bogom. S malenim se djelićem lakše boriti, osobito kad je sam i odvojen od osnovne sile.… Pročitaj više »

Zoran
Gost
Zoran
25 dana prije
Reply to  AbraCAdaBra

Sve je to u redu ali dajmo nasa zastiti sjemena

AbraCAdaBra
Gost
AbraCAdaBra
25 dana prije
Reply to  Zoran

Sijeme se ne štiti,već sije i prosipa..

mario
Gost
mario
25 dana prije
Reply to  AbraCAdaBra

Hvala odlično

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
25 dana prije
Reply to  A neg.

Ovo je clanak za sve one koji zele “pobjeci” u sume ili planine pa tamo uspjesno zivjeti od prirode bez cjepiva.
Necete moci!
Nema bjezanja!
Prvo borba protiv sistema pa onda mozete gdje hocete!

A neg.
Gost
A neg.
25 dana prije

Ovo je članak za one koji hoće novi traktor, jeftinije pesticide, poticaje od kojih će kupit stan na kredit i iznajmljivat studenticama…
Inicijativa se poziva na prava UN-a i traži odgodu zakona dok navedenu materiju ne regulira EU!

Živila tavanuša! Smrt UN, EU, OPGima, ukratko svim korisnim idiotima globalizma koji nas uspješno truju desetljećima. Cjepiva su male bebe za ono šta jedemo i pijemo.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
25 dana prije

Istina, “da pobijem g… i gotova stvar”.

Jure
Gost
Jure
25 dana prije
Reply to  A neg.

Gledam komentare ispod i automatski dajem minus predugackim, koji su napisani sa vise od 500 slova. Ti dugi komentari bi treba li u stvari bit zasebni clanci, posebno jer dublje analiziraju neke teme.

noman
Gost
noman
25 dana prije
Reply to  A neg.

Ovo je pritisak na sveobuvatnu floru i faunu.

mario
Gost
mario
25 dana prije

Pripremaju nas za GMO, vakcine, 5g, ukratko zločinačku diktaturu, svi uključeni u udruženi zločinački poduhvat skupa sa ovcoidima prijetnja su našem opstanku i budućim naraštajima. Sukob netražimo ali ga se ne bojimo

Gaja
Gost
Gaja
25 dana prije
Reply to  mario

to i žele, da nas podjele po jos jednoj vertikali i da se sami pobijemo za njih. Ne podjelama ! Stop trolovima koji zovu na sukob ! Da otkrivanju pravih vođa i njihovih agendi

Njoko 9
Gost
Njoko 9
25 dana prije
Reply to  Gaja

Jbg, ovcoidi ispranog mozga su tu i nista im ne moze otvotit oci.
Znaci ili oni ili mi.

Ante
Gost
Ante
25 dana prije
Reply to  Njoko 9

Njoko 9,hvala na ovom.Djici komunista je to bijo skolski odgoj.

mario
Gost
mario
25 dana prije
Reply to  Gaja

Podjele su tu i svak izabire stranu, to je realnost

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
25 dana prije
Reply to  mario

Nisam pratio zakon o komunalnim redarima. Navodno je bila spika da će imati ovlasti veće od policije i da će moći ulaziti na vas posjed i kad vas nema. Moći će kažnjavati i pisati zapisnike kao i narediti vam da “nešto” uklonite. Tada mi je to bilo čudno sročeno i odmah sam pomislio evo ga na mala vrata se sprema codex alimentarius. Nikad se ne donese cijeli paket nego se ide tehnikom mic po mic i otkopčan šlic. Eto sad prilike zaokružiti cijelinu. Sad vidimo što bi vam ti komunalni redari mogli narediti da uklonite. Autohtono smilje, bosilje i bilje. Znaci samo štetno i zatrovano možete koristiti. Naravno da kad to uspostave tzv. certificirano onda će prirodno tj. necertificirano postati zabranjeno i nelegalno i neće se smjeti niti razmjenjivati. Da je sjeme koje koristimo kontaminirano ne moramo posebno ni pričati. Dovoljno je uzeti krticu sjemena npr. paprike i pogledati uputu u kojoj piše “Nije za životinjsku ni ljudsku uporabu”! Bilo je priče u tom kodeksu o nekakvim trokutićima kao oznakama da bi hrana i sjeme trebali biti prethodno ozračeni i da je poželjno da sva hrana bude kemijski tretirana i ozračena. Davno sam gledao video na tubi gdje je ekipa… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
25 dana prije
Reply to  Pera Detlic

Ma nema problema, može komunalni redar ući u moje dvorište ali je pitanje da li će izači živ, ovisi o njegovom ponašanju i mom raspoloženju, zato pamet u glavu.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
25 dana prije
Reply to  Mikojan

Uze mi reč iz usta. Zamisli ti to dođeš kući a neko ti vršlja… Kick u porodično blago pa jedan odole, pravo u čeljust, pa hvataj drugog, nema bežanja…

Novi kolac
Gost
Novi kolac
25 dana prije
Reply to  jablan u žitu

Rotweiler,Kangal,sirok je izbor dobrih drugova za takve situacije.Za Kangala sam cuo da je bas zvijer,da ti na primjer u dvoristu pistolj nista ne znaci ako te on napadne,mozda ce on kasnije umrijeti od povreda,ali do tad ces se ti i ohladiti.Da vuka odere ima i na yt,ovde pricaju ovi domacini da cak i medvjede koji se bude iz zimskog sna,kad su mrsavi,bez provlema savlada.Mada je u Hercegovini isto neki domacin prije par godina rukama ubio takvog medvjeda.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
25 dana prije
Reply to  Novi kolac

Pas je čovekov najbolji prijatelj, a prijateljima nećeš tražiti da se razračunavaju sa probisvetima, uradićeš to sam.

mario
Gost
mario
25 dana prije
Reply to  Pera Detlic

Da, organizirati samodostatnost

AbraCAdaBra
Gost
AbraCAdaBra
25 dana prije
Reply to  mario

GGGGG= covid27

mario
Gost
mario
25 dana prije
Reply to  AbraCAdaBra

Objasni molim

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
25 dana prije
Reply to  mario

Meni izgleda da satanisti traze sukob i ne samo da se ne boje nego jedva cekaju jer ce gledati iz udobnih fotelja kako se zaglupljene mase izmedu sebe bore sto za koricu kruha sto za misljenje ili stavove (njima svejedno sve dok se medusobno kolju)…

Siniša
Member
Siniša
25 dana prije

Kako se zvao onaj vaš premijer što nije znao pričati Hrvatski, od raspada Jugoslavije da li je i jedan premijer pa i predsednik radio za Hrvatsku.
Ne rugam se, i kod nas je zlo i naopako.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
25 dana prije
Reply to  Siniša

ma, rugaj se slobodno – imas i cemu;)

Bobi
Gost
Bobi
25 dana prije
Reply to  Siniša

E taj je bio ruglo i teška sprdačina, pa ne bi li predsjednik bilo čega trebao biti netko tko ima nekakve zasluge, a ne ovakvi kao na Balkanu z a koje do predsjedovanja nikad nitko nije čuo…. pa još nezna jezik zemlje u koju je došao, a dođdn u Zagrebu, živio i radio, a nitko živ ga nikad nigdje nije vidio, niti ga itko poznavao

Siniša
Member
Siniša
25 dana prije
Reply to  Bobi

E on je čini mi se odlične poslove radio za one koji su ga poslali.

tuf
Gost
tuf
25 dana prije
Reply to  Siniša

Orešković?

Siniša
Member
Siniša
25 dana prije
Reply to  tuf

E taj!!!!
I mi smo imali da Bog dragi sačuva ali su barem znali jezik mada je bolje kada nisu pričali ionako su bili obične dodikove marionete.
Elem…taj Orešković je pobjedio, plus koliko je usosio Hrvatsku da mi se čini da je odigrao neke veoma loše sudbonosne uloge u gubitku suvereniteta Hrvatske.

Pingvin
Gost
Pingvin
25 dana prije
Reply to  Siniša

Kako mozes izgubiti nesto sto nisi ni imao?

Suzy
Gost
Suzy
25 dana prije
Reply to  Siniša

Oreskovic
Zlo od zla

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
25 dana prije
Reply to  Suzy

I to još moj Ličan porijeklom… Neoprostivo

Siniša
Member
Siniša
25 dana prije

Uuuuuu onda je teška disfunkcija u njega!!!!!

Max
Member
Famed Member
Max
25 dana prije
Reply to  Siniša

Tihomir Orešković

Ivan
Gost
Ivan
25 dana prije

Ovo je dobar trenutak da se zapitamo: tko nas i kuda vodi? Je li ovo vlast koja u svemu tome zastupa interes hrvatskih građana ili provodi preuzete zadatke suprotne interesima običnog hrvatskog čovjeka?Zašto im to dozvoljavamo? Tko ih je ovlastio za donošenje takvih zakona i odluka, zapravo da li uopće imaju ovlaštenje za donošenje odluka štetnih za Republiku Hrvatsku i njene građane?
Zakoni su ponovno postali sredstvo , ne za uređenje odnosa u društvu, već prije za uvođenje diktature.I sve to u ovoj gužvi s koronom, potresima, obnovom… oni kao “mračnjaci” u gužvi hoće progurati ovako štetne zakone! Ovo je i više nego sramota! Za to postoji druga riječ-izdaja!

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
25 dana prije
Reply to  Ivan

Koliko ja vidim, trenutno stanje stvari da su sa svim ovim s… postigli samo da se narod budi i ujedinjuje, sve više, političarima, novinarima i policiji više niko ama baš ništa ne veruje, jer su pokazali svoje pravo lice, izdajnički šljam, a to im je idealni recept za pogibiju jer narod neće trpeti ovo zlo još dugo!

Novi kolac
Gost
Novi kolac
25 dana prije
Reply to  jablan u žitu

Mislim postovani da i pored svega smo mi probudjeni u velikoj manjini.Maloprije sam vidio momka i djevojku setaju carsijom,ON nosi masku a djevojka ne nosi.Sviraj kraj sudija majku ti j….. ,sta nas mucis,0:5 u 89.,tolike su realne sanse.Nazalost.

Stock
Member
Famed Member
Stock
25 dana prije
Reply to  Novi kolac

Možda mu smrdi iz usta?
Ali ako još voda i pudlicu, onda joj nije momak.
To je samo još jedan primjerak lgbtq delta TLX kulture.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
25 dana prije
Reply to  Stock

Ma nije sto je najgore.Onako par u ranim dvadesetim,pristojno obuceni,drze se za ruke,zato mi je i tesko palo sto sam to vidio.Ustavni sud je u BiH oborio sve te gluposti,niko vise i ne trazi da se nose maske,posebno vani,ali izgleda da je to u nekoj modi.Isto neki dan sam vidio lik u porsceu sam samcat i stavio neku masku,ne zna se jel vise bjesna maska ili auto,to neki filteri sa strane,pi..e materine,ja kako vidim to je kao nesto moderno i kul,jos malo i oni koji ne budu nosili maske ce biti primitivci.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
25 dana prije
Reply to  Novi kolac

Bolje i da smo u manjini no da nas uopšte nema! A da si im prišao i pitao zašto on nosi masku a ona ne, da li misliš da bi dobio suvisli odgovor? Da, većina ljudi danas dozvoljava da ih voda nosi, žao mi ih je ali ja ne mogu pomoći onome ko misli da mu moja pomoć ne treba. Učeni smo da se bojimo, budemo poslušni i ne preispitujemo, to je sistem. Ko misli svojom glavom, neprijatelj je države.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
25 dana prije
Reply to  Ivan

Vrlo prosto, Plenković je Republika, Hrvatska je samo geografski pojam. Isto se može reći i za Srbiju, Crnu Goru, etc. Vivat Emperor! Isto je, Sabor je Senat, policajci su Pretorijanci, pravosudni sistem su Legionari. Mi smo robovi, arena je naš svakodnevni život a umesto divljih životinja koriste ovršitelje i inkasante svega i svačega. Do zadnjeg preživelog roba na krvavom pesku arene zvane Hrvatska ili Srbija, nebitno je, sa počasnog mesta ćemo uvek dobiti palac nadole, dokle god nas ima.

Željko
Gost
Željko
24 dana prije
Reply to  jablan u žitu

Ne bih se složio sa vama, ne znam za Srbiju jer se “vlasti” Srbije ozbiljno natječu za “zlatnu medalju” za cijepljenje, ali Bosna i Hercegovina je bar za Hrvatsku, za rubriku vjerovali ili ne, “svjetionik ljudskih prava i bastion slobode”, napominjem ponosan sam jer su se tri naroda u BiH izdigla nakon krvavog rata i zajedno pružili i pružaju otpor globalnom teroru, tzv. pandemiji!!

Zoran
Gost
Zoran
25 dana prije
Reply to  Ivan

Ja se zalazem za ukidanje proslosti prije svega prvog svjetskog rata, uvodjenje njemackog jezika na cijelom evropskom kontinentu i zatrpavanje svih iskopina vaznih za arhhoeologiju od Vinkovaca preko Djerdapa do Skoplja, Misaka i njegove Na Rubu Znanosti emisije vakcinisati Pfizer-om i onda ce sve leci na ledja i biti anestezirano

LALA LULU
Gost
LALA LULU
25 dana prije

Znam, negdje mjesta ima
na svijetu kojem živimo mi
još negdje sunca ima
gdje postoje još sni

R: Neka cijeli ovaj svijet
još sja u suncu
neka naša Zemlja sva
postane sretna
Neka cijeli ovaj svijet
zove se bajka
zelena i mirisna
cvjetna sva i nevina
livada iz sna

Plam topli negdje tinja
sjaj tople zvijezde seže do nas
još pravih ljudi ima
što vjeruju u spas

R: Neka cijeli ovaj svijet
još sja u suncu
neka naša Zemlja sva
postane sretna
Neka cijeli ovaj svijet
zove se bajka
zelena i mirisna
cvjetna sva i nevina
livada iz sna

https://m.youtube.com/watch?v=KotAC4Z_muM

Bobi
Gost
Bobi
25 dana prije
Reply to  LALA LULU

E Jalta, Jalta…

Maaja
Gost
Maaja
25 dana prije
Reply to  LALA LULU

baš dobro da se redakcija pokaže bolja od Filipovića koji mi to pjevanje jutros nije pustio pa da se s ovom okušamo onda na redakciji uz pozdrav svima koji osječaju da voze zadnju četvrt kako se i pokazuje u ovoj obradi a sigurno su sijali svoje sjeme……pjevač pravi društvo našem Oliveru
https://youtu.be/NGorjBVag0I

Weteran
Gost
Weteran
25 dana prije

Ja mislim da je Zakon o semenu skroz kako treba!?
Nekada, postojali su termini “Sortno” i “Nesortno” seme. “U promet je moglo ići jedino Sortno seme. Nesortno seme “sjeme s obiteljskog gospodarstva” nije išlo u promet!
Voleo bih da okačite Nacrt zakona ili nas uputite gde možemo pročitati.
Trenutna polemika je “Rekla- kazala”!?
Može ovako:
Za mene, gospodin Potrošač, ključna reč je “Sledljivost”!
Od njive do trpeze!
Od rala do astala!
Čije i kakvo seme je zasejano tamo negde? Ko stoji iza tog semena?
Baba Grozda i deda Milan 🙂
Dajte Zakon da pročitamo!

mladen
Gost
mladen
25 dana prije
Reply to  Weteran

Pročitaj detaljnije stavke koje je Inicijativa na svojim stranicama navela kao sporne pa će ti sve biti jasno. Najlakše je ovako generalno naklapati i filozofirati. I ja sam mislio da problem ne postoji ili da nije značajan, pogotovo kada su nas putem medija uvjeravali da neće to biti ništa puno drukčije. Prevario sam se, priznajem. Ovo je uvođenje diktature i kontrole nad sjemenom ispod radara.

Piretis
Member
Piretis
25 dana prije
Reply to  Weteran

Odgovorit ću ti iako sam već dosadio i Bogu i ljudima stalno ponavljajući isto. Za žitarice pojma nemam ali za povrće (osim krumpira) stvari stoje ovako: Domaćeg sjemena nema (slovima NEMA), svo je iz uvoza bez obzira kako bilo deklarirano. I svo je nikakvo da ne kažem nešto gore. Onaj tko se bavi povrćarstvom sam nabavlja provjereno sjeme i to vani kod renomiranih uzgajivača. Ne znam čemu tolika frka jeli krastavac iz domaćeg ili talijanskog sjemena kad je sav onaj koji kupujete u trgovačkim centrima svejedno uvozni. I rasprave da su to hibridi je potpuno deplasirana. Mogu se kladiti da većina ne zna kako izgleda orginalna, nehibridna, rajčica. Nije krupnija od trešnje. Ono što zovemo domaćim ili starim sortama su vrste koje su se uzgajale kad smo bili mali a većina je domaćica kuhala zimnicu pa je trebala sorte koje su sočnije ali i mekše. Kako je vremenom sve više ljudi prestalo spremati zimnice tj počelo kupavati industrijski prerađene proizvode (konkretno dvostruki koncetrat rajčice) pojavila se potražnja za salatnom rajčicom koja je manje vodena i tvrđa. E sad fućkaj ga, ta je rajčica i bezukusnija, skoro kao stiropor, ali zato na hladnom stoji i po tjadan ili dva. Ne možemo… Pročitaj više »

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
25 dana prije
Reply to  Piretis

Mogu se kladiti da većina ne zna kako izgleda orginalna, nehibridna, rajčica.

mozes slobodno ako mislis na divlju;)

Mladen
Gost
Mladen
25 dana prije

Na području Dalmacije kruži oko 20 vrsta kod hobi uzgajivača .Ja sam svojevremeno imao od zelenih preko žutih i crvenih pa sve do nekih crnih sorti.Neke sorte sam neznajući degenerirao kad sam pokraj njih posadio hibridne.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
25 dana prije
Reply to  Mladen

da, previse blizu, al’ opet, koliko bi bilo dovoljno razmaka ako insekti koji oprasuju ucinu svoje, ne znam, ipak je najbolje za sebe saditi samo provjerene sorte cvrstog sjemena, bez ikakve kemije pa sta bog dà;)

Piretis
Member
Piretis
25 dana prije

Čini mi se da osim ječma ne postoji niti jedan kultivar koji nije odabiran. Dakle postoji neka ljudska manipulacija. Nekada je ona postupna kroz puno generacija nekada brza pa imamo F1 hibride koji daju dobar prinos ali ne daju istovjetno potomstvo (njihovo sjeme je neupotrebljivo za daljnju sjetvu) Ono što većina doživljava kad se spominju hibridi je nešto slično GMO-u ili nečemu potpuno neprirodnom. Međutim većina voća i povrća koje imamo nisu ni slični osnovi iz koje su nastali. Neke su sorte toliko stare i udomaćene te prilagođene tlu i klimi da ih doživljavamo kao “domaće”, što one i jesu jer su tradicionalne ali ne znači da nisu izmijenjene tijekom vremena, jesu. I onda imamo npr jabuku kožaru koja, osim što je tu kraj nas stoljećima, je vrlo ukusna, koja u podrumu prezimljava bez truljenja, osim arome bogata je i mnogim korisnim sastojcima, čak vrlo zdrava ali je neugledna. Tko će kupiti jabuku koja izgleda kao mumija. Uzalud kvaliteta kad nije estetski prihvatljiva. Pa su je ljudi prestali kalemiti. Danas je prava umjetnost naći pojedina stabla te sorte. Isto vrijedi i za “domaću” jagodu. Tu i tamo još neka bakica ima gradicu dvije takvih jagoda. Na tržištu ih nema već… Pročitaj više »

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
25 dana prije
Reply to  Piretis

sve slazem, osim dokle god ste;)

Mladen
Gost
Mladen
25 dana prije
Reply to  Piretis

Ja sam sadio nekoliko sorti nehibridnih rajčica i svake godine sam ostavljao sjemenja za iduću godinu ,Naime sto bih se dogadjalo nakon branja ,u roku 24 sata bih fermentirala i postala mekana te nitko takvu rajčicu neće da kupi.Jedan šef hotelske kuhinje iz Šibenika bio zainteresiran za otkup a kad je saznao za rok upotrebe sto bih se reklo “odmah “odustao ,ne može se skladištiti ni u hladnjaku.

john q
Gost
john q
24 dana prije
Reply to  Piretis

Odlicno ste informirani svaka cast , dali je kod vas moguce kupiti sjeme povrca i voca ?

Blaza
Gost
Blaza
25 dana prije
Reply to  Piretis

Svašta nadrobi. Točno je da bez mogućnosti izbora vlada diktatura.
Ja u svom vrtu sijem domace sjeme rajčice, krumpira, cesnjaka, graha. Ove godine sam nabavila još nekoliko vrsta. To povrce ne zahtijeva umjetno gnojivo ni spricanje. I nije istina da je povrce malo, samo nije sve jednake veličine. Ali je ukusno, od voća i povrća radim zimnicu i ne kupujem povrce u dućanu niti zimi.

Piretis
Member
Piretis
25 dana prije
Reply to  Blaza

Kako to misliš domaće sjeme rajčice, krumpira i graha? Siješ udomaćene sorte a ne domaće sorte. Ne postoji domaći grah ili krumpir, te su biljke uvezene u Europu prije samo par stotina godina sa američkog kontinenta. Isto kao duhan, krumpir ili paprika. Svo povrće i voće u sadašnjim oblicima je dobijeno odabirima povoljnijih varijacija. Nemoj da se Mičurin okreće u grobu, jedno je vrsta a drugo sorta. Pas kojeg imam nije orginalan pas, može biti da je čistokrvni ili mješanac ali svejedno svoje karakteristike duguje selekciji i mutacijama. Isto vrijedi i za rajčicu. Ona koju zovemo domaća selekt je koji dobro poznajemo, nije F1 pa lako i uz vrlo male mutacije održavamo približno isti oblik kroz nekoliko generacija. Primjer: Postoji sorta koje se kod nas u RH zove Zagrebački Rani, u Srbiji tu istu sortu prodaju pod Novosadski u Mađarskoj pod svojim imenom (neću se brukati sa pisanjem na mađarskom) itd., sve je to ista sorta, nije ničija domaća ali je stabilna pa ju je moguće razmnožavati iz vlastitog sjemena. I nije istina da “domaći” paradajz ne treba špricati jer je otporan. Nije otporan. Ako netko ne želi ne mora špricati ali nemoguće je uzgojiti sortu u našim klimatskim uvjetima… Pročitaj više »

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
25 dana prije
Reply to  Weteran

Ta sljedivost je trebala biti primjenjena i za prasetinu npr. Odite u trgovački lanac pa probajte se igrat sa sljedivošću. Sa hrvatskih farmi uvezeno. Uvezeno sviježe ili smrznuto od prije 10 godina. Najbolja mi bila sljedivost onih salmonela pilića iz ajmo reći odnekud da ne pasem sudske tužbe. Kontigent salmonela kokica uveze “naš” poduzetnik i malo obradi sa pregrijanom parom i evo jeftine hrane za sunarodnjake. Poduzetan čovjek uspio od nečeg što bi se trebalo baciti / uništiti napravit super posao i svima dobro. Nekako mi izgledno u zadnje vrijeme što nisi sam uzgojio ne stavljaj u kljun. Uvijek se čudim kako industrija uspije napraviti kobasice (domaće hahahah) da imaju štih plastike.

Starina
Gost
Starina
25 dana prije

Prirodno sjeme tj sorte koje imamo od pamtivjeka nadmašuju u svemu hibridne sorte u svakoj vrsti biljaka.
Počevši od žitarica koje su donijele brdo alergija na gluten, pa onda npr jabuke koje u sebi imaju eliksira mladosti- polifenola i do 30 puta više nego hibridne sorte.
https://www.nacional.hr/tko-ih-i-kako-u-hrvatskoj-cuva-stare-sorte-jabuka-sadrze-vise-eliksira-mladosti/

Ljudi se pokušavaju igrati Boga i stvarati nešto bolje nego što je Bog stvorio, recimo na primjeru jabuka vidimo da tih hibridnih jabuka moramo pojesti 6-30 kg da bi dobili nutrijenata kao iz kilograma starih sorata. Koliko je to opterećenje organizma, koliko je bezvrijedna našem tijelu ta kvantiteta ugodna oku i kvazi stručnjacima. Da ne spominjem 27 špricanja hibridnih sorti što sve završi u tijelu potrošača, vodenim tokovima i tlu. A stare sorte niti jedno špricanje!!
GMO uopće neću ni spominjati jer postoje studije da su kancerogene u vrlo kratkom periodu korištenja.
Nažalost, pseudo znanost i politika zanemaruje činjenicu da čovječanstvo može napredovati samo cijenjenjem i održavanjem Božjeg stvarstva nikako borbom protiv njega, omalovažavanjem i taštinom tzv izumitelja hibrida, gmo organizama ili drugih štetnih izuma po čovječanstvo.

Mladen
Gost
Mladen
25 dana prije
Reply to  Starina

Starino moja imam posađen voćnjak sa hibridnim jabukama i nekoliko stabala starih Čeških i Slavonskih jabuka ne prskam nijedne ali mi crv uđe u obe sorte jabuka .Izgleda da su i crvi mutirani

K G B
Gost
K G B
25 dana prije
Reply to  Mladen

poznavalac- si odlično…..sada čim prestane kiša ako pupovi krenu-ovisi o tvom položaju okupaj obrezana stabla plavim-crvenim uljem i nakon cvatnje kad se formira plod barem 1cm veličine-selektiraj plodove na2- 3 u gropu i moraš nešto protiv crvljivosti….nije garancija ali kod mene je dovoljno to dvoje a crveni i zlatni deliše opstanu kao i neke rane vrste imena neznam skinuo sa stabala u skitanju i cjepljeno na divlju podlogu.

Mladen
Gost
Mladen
25 dana prije
Reply to  K G B

Ali oprosti u voćnjaku su mi pčele i usput mi služe za oprašivanje i ekološki Dalmatinski med .Ako zaprašim voćke potrovati ću pčele a one su mi bitnije.Pčele u Dalmaciji već pocmu raditi u 4mijesec pa do polovice 6 mijeseca tako da moraš nešto žrtvovati .Zato očistim jabuku ili trešnju od crva kad su za jelo.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
25 dana prije
Reply to  Mladen

Svaka vam cast za to,najvise na svijetu postujem domacine.Koliko vi mozete opstati na otoku bez da imate ikakve dodire sa ostatkom svijeta?Jel moguce zivjeti tako ili sa nekom minimalnom robnom razmjenom?

Mladen
Gost
Mladen
25 dana prije
Reply to  Novi kolac

A ti mislio da sam ja mrzitelj svega i svačega a drugi zet iz Zenice .Pčelarstvo obiteljska tradicija a ekološko voćarstvo i povrtlarstvo hobi i lijek od stresa s posla i života u gradu.Čovječanstvu dajem i radim za njega sVe najbolje i naj zdravije.I usput nema cijepljenja protiv nikakvih virusa,samo prirodi vjerujem.

Maaja
Gost
Maaja
25 dana prije
Reply to  Starina

ne obračaj pažnju na provokatore i umišljene poznavaoce svake teme-dobro si to napisao…ima jedan amater s većim vočnjakom koji je i poštom dobivao cjepove stare sorte sa Balkana i uspio nakalemiti na divlje podloge ali i na gotova mlađa stabla pa ima više vrsta na istom stablu sa istovremenom zriobom da ih sačuva-ima ljudi koji znaju cijeniti trud naših starih…to činim s trešnjama i šljivama na divlje podloge sličnih karakteristika a jabuke nažalost u zadnje vrijeme stradavaju na način da dobivaju opekotine po granama i stablu i ubrzo osuše-kisele kiše i sunce isto se promjenilo nekako jače peče i treba stabla i deblje grane bjeliti vapnom

Starina
Gost
Starina
25 dana prije
Reply to  Maaja

Po meni stabla, odnosno samo određene grane se suše zbog nekih supstanci iz chemtrailova. I to je strašno.

Maaja
Gost
Maaja
25 dana prije
Reply to  Starina

imaš i to pravo ima i studija o tome ali ako je stablo masno i grane zaštičene vapnom manje stradavaju

Mladen
Gost
Mladen
25 dana prije
Reply to  Maaja

Bijeljenjem stabala se odgađa vegetacije radi kasnih mrazova koji su zadnjih godina ćesti krajem travnja u Dalmatinskoj zagori.Velike probleme je počeo izazivati crv takozvani zilogriz koji pojede samo korijenje u zemlji .osobno stradalomi 8stabala Višnje a ne smijem trovati zbog pčela u voćnjaku .

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
25 dana prije
Reply to  Starina

Gledam jucer intervju sa jednom domorotkinjom u Australiji.
Ne znam kad je tocno sniman,vjerovatno sezdesetih godina proslog stoljeca.
Zena je starije zivotne dobi i prica kako su zivjeli u bushu kao lovci-skupljaci.
Nikad gladni,veseli i zdravi(nabraja sto su sve jeli). Jedan dan dolaze bijelci na devama i nude im njihovu hranu(marmelada,brasno,secer,konzervirano meso..).
Oni u ne znanju i strahu kriomice zakapaju tu istu hranu u pijesak,dok se nisu uvjerili u dobre namjere bijelih.
Dapace svidio im se okus doticne hrane.
U biti htjeli su ih maknuti iz busha i civilizirati(citaj porobiti).
Uglavnom tu pocinju njihovi problemi sa zdravljem,pocinju se masovno razboljevati i umirati. Do te mjere da su vlasti morale izgradit ambulantu. Ima tu jos nekih anegdota iz njenog zivota,skoro umrla jer je jela hrpu kolaca svaki dan,u biti nisu znali sto jedu i u kojoj kolicini je ok.
Mene osobno fascinira koju kolicinu otrova mogu asorbirati nasa tijela.
Da stvarno zivimo u svijetu gdje je zdravlje na prvom mjestu,zivjeli bi 200 godina bez problema.

bumbar
Gost
bumbar
25 dana prije

Lako ćemo mi za autohtono sjeme! Jer, ima tko misli na nas, i umjesto nas. Još 2007. svjetski mudraci Bill Gates, Rockefeller, i GMO giganti poput Monsanta, DuPonta i Syngente, uložili su teške milijune dolara i izgradili GLOBALNI TREZOR SJEMENA na Spitsbergenu, dijelu norveškog arhipelaga Svalbard, blizu sjevernog pola. Sakupili su milijune različitih vrsta sjemena diljem svijeta i duboko ga zakopali u ledenu planinu na Arktiku. Zašto su ga nazvali DOOMSDAY SEED VAULT, to tek sad polako shvaćamo.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
25 dana prije

čiji interes štitite? Interes onih koji stoje i iza ove plandemije i planiranog “velikog reseta”. Uvijek ista skupina ljudi vuče konce iza svih globalnih događaja: ekonomskih kriza, ratova, pandemija, ukidanje ovoga i onoga, itd… i to preko 100 godina evo jedne liste sa djelima gospodara kaosa u zadnjih 100 i kusur godina: -1. svjetski rat -oktobarska revolucija i rušenje carske Rusije -nastanak SSSR-a -osnivanje IHD-a, prve međunarodne zdravstvene organizacije -osnivanje “Lige naroda”, preteče UN-a -osnivanje “Američke lige za kontrolu rađanja” (ABCL), koja će se početkom 1942., nakon ulaska SAD-a u 2. sv. rat sa Njemačkom, preimenovati u “Planirano roditeljstvo” (Planned Parenthood), da bi se zataškala suradnja sa nacističkim eugeničarima cijelih 30-godina -velika ekonomska kriza 1929./1930. -koja je u Njemačkoj dovela na vlast Hitlera i naciste (koje isti gospodari kaosa sufinanciraju) -osnivanje Saudijske Arabije, čiju dinastiju od početka štiti američka vojska, a zauzvrat velike američke kompanije crpe tamo naftu -finanaciranje nacističke eugenike i eutanazije 30-ih godina u Njemačkoj i eugeničkog instituta “Kaiser Wilhelm” -2. svjetski rat, rušenje nacista i Hitlera, kojega su dotada obilato sufinancirali i trgovali sa njima -osnivanje UN-a, kao nasljednika propale Lige naroda -osnivanje WHO-, kao nasljdednika IHD-a -osnivanje Vijeća Europe i NATO-a -pokušaj prve “seksualne revolucije” i… Pročitaj više »

Starina
Gost
Starina
25 dana prije
Reply to  ledeno doba

Sve si dobro naveo.

Istražuj
Famed Member
Istražuj
25 dana prije
Reply to  ledeno doba

Uf.. Puki, Svaka cast… bas si obuhvatio kronoloski – buvalno sve sto ovi varani iskontrolirase… Jedino sto jje ta lista jos i duza – za jedno 200 godina… A najogavnije od svega (sa tim i pocinje) – jeste da su tzv “krscanima” – podmetnuli ovakvu tzv “religiju”…. Mozes misliti kolicine Obmane (i glupoce) u glavama onih koji se povinuju: (laznim) tzv “zidovima” … i jos se pozivaju na laznog “boga” tih istih laznih “zidova” – “ponoseci” se na “svetu knjigu” koju su im ovi podvalili u 17 vijeku… (a neki se jos naivno “pozivaju” na tu laz kao na “svog boga”… sto je po mom shvatanju – neobjanjiva naivnost da ne kazem – glupoca...) uz to ne samo da (lazni) tzv “zidovi” kontroliraju “stamparije novca” svih Goyimskih drzava (pa time i te tzv “drzave”) – nego su nama Goyimima toliko govana usuli u mozgove – pored te (lazne) “religije” kroz: pseudo-nauke, medie-zabavu, te u konacnici i cjelokumpnu laz zvanu “demokratija“… I dok se mi Goyimi se igramo govnima – a cio-satanisti okupljeni oko familije Rotschild i “Dvorskih zidova” (koji su Vlasnici “stamparije” i hrvatskih, ali i svih drugih tzv “para”) – pripremaju genocid – OGROMNIH razmjera.…. I isti takvi –… Pročitaj više »

Max
Member
Famed Member
Max
25 dana prije

Potpisao sam peticiju. Sjeme im ne damo.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
25 dana prije
Reply to  Max

Sjeme im se zatrlo!

grom iz vedra neba
Gost
grom iz vedra neba
25 dana prije

Ljudsko pravo? Što je to? Zar toga još ima? Nema više ljudskih prava dragi moji. Skoro sve države su ih ‘stornirale’.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
25 dana prije

“Ljudsko pravo?”Zarazilo se KURONiA virusom i nestalo.

Ive
Gost
Ive
25 dana prije

Hrvatska je od 1941. do 1945. imala poglavnika A.P. a od 2016. ima dvoglavnika A.P. oba A.P. su QUSLINSKE SLUGE. Hocemo li po pravdi Boga I dvoglavnika sahraniti izvan Hrvatske? Mozda dvoglavnik trazi nekoga da mu pomogne umrijeti?

Istražuj
Famed Member
Istražuj
25 dana prije

“… Kome je u interesu diskreditirati i ušutkati ne samo nas, nego i tisuće ljudi koji su nas podržali, te i dalje “gurati” zakon koji ne bi nikako smio biti u proceduri radi proceduralnih grešaka i kršenja međunarodnih normi…” Pitanje je razumljivo – samo formalnog karaktera… Jasno je svakom da tzv “drzava Hrvatska”, kao i sve ostale banana “drzave” koje su po naredjenju i jednog jedinog Centra Svijeta – terorizirale i teroriziraju (a izgledi su da ce jos dugo u buducnosti terorizirati zbog ciste glupoce Goyima) svoje gradjane laznom “pLandemijom” – nece nista uciniti za dobrobit gradjana… Dapace – ucinice sve da se broj gradjana – svim sredstvima (a prevashodno masovnim ubojstvom vakcinama, ali i “geoinjzenjeringom” te trovanjem GMO hranom ….) – dodatno smanji… Ocito je takodjer – Klovnovi – koji se igraju “Vlasti” terorizirajuci narod uz pomoc ogavnih zlocinaca tipa “renomiranih naucnika i novinara” u sluzbi “pLandemije”: ili nisu dovoljno inteligentni da shvate da ce i oni pod Cionisticku-giljotinu, zajedno sa vlastitom familijom… (…misle valjda da su “izabrani”…?) ili im uz glupocu, pohlepa ne dozvoljava da razmisljaju logicno…? ili se toliko boje Gazde (dakle onih zlocinaca koji su Vlasnici “stamparije novca” za svaku drzavu i iza kojih ostaju samo… Pročitaj više »

Grdi
Gost
Grdi
25 dana prije

Nije on tu zbog niti hrvatskog naroda niti hrvatskih gradana, vec zbog krupnog svabskog i drugog kapaitala …….. on je svabski guberner u hrvatskoj i radi za njihov racun ……
Zasto svabski ? ….. pa pogledajte sve sto u hrvatskoj vrijedi je u svabskim rukama … od banaka preko telekomunikacija pa nadalje i mahom se svabska roba prodaje u trgovinama za hranu ……….

Blaza
Gost
Blaza
25 dana prije

Ljudsko pravo je ne samo sjeme već i sloboda kretanja, sloboda govora, pravo na rad, pravo na pravedno placen rad…lakse je nabrojati prava koja su nam ostala nego ona koja su ukinuta. I dok se čudom čudimo nad ukinutim pravom sigurna sam da je iduće ukidanje već u pripremi.
Za mene nije problem ukidanje nekog prava već pronalazak rjesenja kako izbjeći pogodjenost ukinutim pravom. I da, mislim samo na sebe jer većina se voli čuditi, eventualno pomišlja na neko super-biće koje će ih spasiti makar mu zbog toga morali postati robovi(opet). Nitko ne pomislja da iza resetki postoji život a kamo li da provjeri jesu li vrata zaključana.
Pa, sretno nam bilo. Ja sam postala samodostatna barem što se tiče hrane i ne brinu me najave o poskupljenju.

Joe
Gost
Joe
25 dana prije

Bilo kuda, anemija posvuda.

A A
Gost
A A
24 dana prije

U Indiji deseci tisuća farmera izvršili samoubojstvo jer nisu mogli izdržati slični teror diktature u vezi SJEMENA!
Onaj koji vlada sjemenom, vlada i našim životima! Zato su se tako i nameračili na sjeme!
Hrvatska lisnica u hrvatskom džepu, hrvatska puška na hrvatskom ramenu i hrvatsko, a ne Monsantovo sjeme, u rukama hrvatskog NARODA!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik