Procijenjen vremenski okvir popravka Sjevernog toka

Podvodna gasna cijev
26 komentara

Plinovodi bi mogli biti popravljeni u roku od nekoliko mjeseci, izvješćuje Danish Broadcasting Corporation

Ruski plinovodi Sjeverni tok, koji su oštećeni i onesposobljeni podvodnim eksplozijama krajem rujna, mogu se popraviti u roku od nekoliko mjeseci.

To tvrdi državna Danska radiodifuzna korporacija (DR) koja se poziva na Stena Ussinga, glavnog inženjera konzultantske skupine COWI. Ussing je iz podvodnih video-snimki ocijenio da cijevi još neko vrijeme neće biti oštećene hrđom jer na dubini od 80 metara, gdje se nalaze, ima malo kisika. Primijetio je da površine prijeloma izgledaju “vrlo čiste i gotovo sjajne”, što sugerira da “cijev neće zahrđati za nekoliko tjedana, kao što bi se očekivalo u okruženju s više kisika.”

“Možemo očekivati da će korozija unutar cijevi također biti ograničena”, dodao je.

Inženjer je, međutim, objasnio da je eksplozija izazvala skok tlaka i da su mogli oštetiti dijelove cjevovoda udaljene od lokacije, dodajući da se oni mogu popraviti tako da se cijevi podignu malo iznad morskog dna, što bi omogućilo podvodnim zavarivačima ukloniti oštećene dijelove i zamijeniti ih novima. “Standardna je procedura zavariti takav komad cijevi pod vodom. To je učinjeno mnogo puta prije, a tehnologije, posude, cijevi i stručnjaci, koje trebamo koristiti postoje”, objasnio je Ussing.

“Konačno, cjevovod bi trebalo isprazniti, konopce očistiti od prljavštine, ispuhati ih i osušiti i to je to, možete imati ponovno protok plina”, zaključio je inženjer, rekavši da će proces vjerojatno trajati nekoliko mjeseci. Upozorio je, međutim, da čak i uz malo kisika, puknute cijevi mogu nakupiti hrđu tijekom vremena, te je savjetovao da se popravci obave u roku od godinu dana.

Snimku puknuća cjevovoda koju je Ussing pregledao snimio je švedski medij Expressen, koji je poslao kameru niz jednu od cijevi.

Uzrok eksplozija, koje su oštetile tri od četiri kraka ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u dužini od 1200 kilometara, još se istražuje. Sumnja se da je sabotaža vjerojatni uzrok. Predsjednik Vladimir Putin nazvao je to “činom međunarodnog terorizma”.

rusijaSjeverni tokzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

A sta je sa pricom o 7 rusa koji su uhapseni u Norveskoj jer su posjedovali dronove i zato su sumnjivi da se bave diverzijama na gasnoj infrastrukturi? Istraga napreduje, svi rusi su sumnjivi narocito oni koji su djetetu kupili dron preko kartice.

1 godina prije

Kako je lijepo covjek pojasnio..za sve imamo tehnologiju,stručnjake,osposobljenu radnu snagu..sve možemo sanirati i moze se sve vratiti u staro stanje.samo Sha sa snagama destrukcije?!kako njih sanirati?!tko garantira da ovo nije samo pocetak?!uvijek korak ispred..kako je krenulo,ako se ikada i sanira sjeverni tok,lako je moguće da Ce sluziti uglavnom ratnoj industriji.hvala.

Japanac
1 godina prije

i dalje se sumnja da je bila sabotaža?

Japanac
1 godina prije

kako je sve krenulo, ne bi me iznenadilo kada bi rusi prekinuli internet cijevi izmedju SAD i EU….

tuf
1 godina prije

Šveđani su prekinuli suradnju u međunarodnoj istrazi i zašutjeli jer su očigledno došli do zaključka tko je odgovoran.

Tupko Glupko
1 godina prije

Nekoliko mjeseci?
Idemo se kladiti da neće prije proljeća, kada prođe sezona grijanja.
Ako i tada.

Max
1 godina prije

Ako ga opet ne dignu u zrak

Ringo10
1 godina prije

Rusi bi bili najveće budale kad bi to krenuli popravljati

Zenit
1 godina prije

Zadnja vijest je da Evropa ima viška plina i da više ne prima LNG brodove. Čini mi se da taj pravac plinskog snabdijevanja odlazi u povijest. Otvaraju se novi dobavni pravci. Plin je roba na tržištu i prodavači se bore za tržište. Rusija je izgubila evropsko tržište i teško je da će uskoro pronaći alternativu. Teški dani čekaju Rusiju.

Zoran
1 godina prije

Rusi su ga gradili zajedno sa Njemackom i Svicarskom i sa jos nekim zemljama, a dali ce ga Rusi popravljati to je pitanje, jer se EU pokazala kao ekonomski partner, i politicke izjave, saankcije. Sve ce jednog dana proci, a pitanje je dali ce rusi i dalje postupati po zahtjevima EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI