Provođenje gornje granice cijena ruske nafte je problematično

Cijene nafte
19 komentara

Najnovija inicijativa za postavljanje gornje granice cijene ruske sirove nafte koju je G7 objavila prošle sedmice mogla bi naići na značajne poteškoće, objavio je Washington Post u petak.

Šema koju pokreće G7 (SAD, Kanada, UK, Njemačka, Francuska, Italija i Japan) ima za cilj rješavanje nekoliko problema istovremeno. Cilj mu je da potkopa prihode koji Moskva prima od prodaje sirove nafte na globalnom tržištu, uz održavanje tokova energije na Zapad, kao i da drži globalne cijene nafte pod kontrolom.

Plan, koji se smatra glavnim prioritetom američke ministrice finansija Janet Yellen, uključuje zabranu usluga poput osiguranja i finansiranja za brodove koji prevoze rusku naftu iznad dogovorenog nivoa cijena.

Analitičari anketirani u medijima izražavaju zabrinutost da bi se zabrana mogla lako zaobići ako bi zemlje izvan G7, kao što su Kina i Indija, nastavile da kupuju rusku naftu iznad limitirane cijene prije nego što je ponovo prodaju svjetskim tržištima uz premiju.

“Đavo je u detaljima, a danas se pojavilo nekoliko detalja”, rekao je za Post Bob McNally, bivši energetski zvaničnik u administraciji Georgea W. Busha. „Ovo je bila najava procesa, koji se kreće od istraživanja ograničenja cijene na implementaciju.“

Prema riječima Simona Johnsona, profesora na Massachusetts Institute of Technology, plan ograničenja cijena, koji bi Rusiji omogućio da trguje naftom s popustom, bio bi manje remetilački za svjetska tržišta od prethodne ideje Evrope o prekidu uvoza ruske nafte.

Eksperti su takođe upozorili da bi Rusija mogla da uzvrati oštrijim smanjenjem isporuke prirodnog gasa Evropi, rekavši da bi takav scenario pogoršao ekonomsku krizu koja je već zahvatila mnoge zapadne zemlje.

Cijene NafteEvropaG7NaftarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Ja al se provaljuju ljudi i ovi nas vode i brinu se za nas. Prvo zabranili pa napravili cirkus sad ko fol žele stvar popraviti s ograničenjem cijen?? Pa ako si pojačo izvoz ruske nafte kada si je zabranio kako misliš smanjiti izvoz ograničenjem cijene?

Max
1 godina prije

Tu ludost je nemoguće provesti.

Skyteh
1 godina prije

Đavo nije u detaljima, đavo je u toj odvratnoj i nakaznoj americi i zapadu.

Nekoime
1 godina prije

Nisu ograničili soljenje bortšča? Najnižu temperaturu u Sibiru? Minimalni IQ zapadnih političara?

Darko
1 godina prije

Pa kakve to kretenčine sjede u G7 i što oni sebi dozvoljavaju? Zamislite da kupac određuje cijenu prodavatelju, što je to komunizam o kojemu te kretenčine sanjaju? Rusi zatvorite im sve pipe pa neka se jebu među sobom..

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

G7 Cirkus…

Cijena nafte bi mogla doseći “stratosferskih” 380 dolara barel ako Rusija uzvrati na ograničenje cijene nafte G7 – JP Morgan

P.S
“Volim duge, romantične šetnje!”

Poskupljenje goriva u ljubavnim oglasima…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je potrebno uvesti gornju granicu cijena za kupnju ruskog plina.

Kad me nitko ne sluša, ja prdnem…
P.S.Obavijestio sam svoje lokalne mesare da ograničavam njihove cijene bifteka i šnicela. 
Obavjestio sam i Mercedes – Benz također…

Čekam rasplet događaja!!

UnoW
1 godina prije

Rudi cuvajte se americke i zapadne demokracija sve vam zelu pokrasti

Lupo
1 godina prije

Prijedlog o ogranicenju cijeni nafte kao da je doslo od debelog dure. Ja bi njemu naredio po kojoj cijeni bi prodavao svinje

Mr.H.F
1 godina prije

Meni se nekako čini da bi g7 volio naftu i sve energente po cijenama iz 90,91 kad je barel bio 10dolara!!

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

G7 Cirkus… – “Sette personaggi in cerca d’autore”
(Sedam likova u potrazi za autorom – L. Pirandello )

Rusija se zalaže za smanjenje proizvodnje nafte OPEC+ za 100 000 barela dnevno – Reuters

Par sati kasnije, eto ti ga vraže…
OPEC+ pristao smanjiti proizvodnju za 100 000 barela dnevno u listopadu.

P.S.
A u nastavku donosimo…

tihobl
1 godina prije

Blumberg je objavio brojeve za iducu godinu i predvidja manjak nafte. Ocekuje da ce rast potrosnje u Kini i azijskim zemljama biti daleko veci od pada u evropskim i da ce se pojaviti manjak u milionima barela. Veliki problem su iscrpljena polja za fraking u SAD, iz kojih ove godine vade 70% od predvidjenog. Ocekuju daljnji pad proivodnje iz frakinga i tvrde da OPEC nece moci povecati proizvodnju da podmiri pad (osim ako u Sibiru ne krenu sa frakingom, jer tamo su njavece zalihe skriljaca).

U prevodu – iduce godine nafta ce se dobijati preko veze. Sjetite se nestasica od prije 40 godina – ko je imao veze nisu mu trebali bonovi za gorivo.

tihobl
1 godina prije

U SAD plin je 10x jeftiniji nego u EU. U Rusiji plin je 40x jeftiniji nego u EU.

tihobl
1 godina prije

53% nijemaca i dalje podrzava sankcije protiv Rusije sve dok Rusiju ne bace na koljena.

Toso
1 godina prije

Pitam vas Logicno, pa kolika je gornja granica ruske nafte??? Nesto nebulozite ali nista u ciframa..Da vam ja kazem Rusi ako jim plate 50$ po barelu imaju 100% profita jer imaju nizke troskove izcrpavanja. Pisite transparentno i argumentirano. Postali ste skoro MSM..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI