fbpx

Prvi obavještajac Rusije, Nikolaj Patrušev, govori o sigurnosti Rusije i svijeta

Nikolaj Patrušev

Nikolaj Patrušev, glavni tajnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i od 2008. godine, uz generala Šojgua i ministra Lavrova bez sumnje čovjek u kojeg ruski vođa Vladimir Putin ima neograničeno povjerenje, za Rusku gazetu je napisao članak u kojem objašnjava pitanja sigurnosti Ruske Federacije u suvremenom svijetu.

Naravno, zbog prirode posla i svakodnevnog rada sa svim ruskim obavještajnim službama, Patrušev čitatelje nije upoznao s državnim tajnama, ali je ipak iznio neke detalje koje mogu upućivati na prirodu kursa ruska unutarnje i vanjske politike.

Nikolaj Patrušev: Sigurnost Rusije u suvremenom svijetu

U suvremenom svijetu osiguravanje sigurnosti države i društva zahtijeva stalan razvoj brojnih, često vrlo složenih odluka o organizaciji obrane, vojne izgradnje, funkcioniranju obrambene industrije, vojno-tehničkoj suradnji, zaštiti ustavnog poretka, suverenosti i teritorijalne cjelovitosti. Danas je u uvjetima sve veće složenosti međunarodne situacije donošenje takvih odluka nemoguće bez sveobuhvatnog stručnog i analitičkog rada. Riječ je prije svega o pripremi predviđanja i scenarija za budućnost.

Strateška prognoza Ruske Federacije za razdoblje do 2035. godine utvrđuje četiri scenarija u razvoju globalne situacije. Naime, prvi od njih je prijelaz u policentrični svjetski poredak. Drugi je nastavak pokušaja Sjedinjenih Država da održe svoju dominaciju. Treći je oblikovanje bipolarnog modela svjetskog poretka. I na kraju, četvrti je razvojni scenarij jačanja procesa regionalizacije.

Važno je razumjeti da je objektivna geopolitička stvarnost mnogo složenija od bilo koje apstraktne sheme. Nijedna se prognoza ne može ostvariti sto posto, pa možemo više govoriti o dominaciji određenih trendova u suvremenom svijetu. Dakle, u modernom svijetu, naravno, postoje trendovi formiranja policentrične arhitekture.

Govorimo o nastanku novih svjetskih i regionalnih središta ekonomskog i političkog utjecaja, čiji udio u svjetskoj trgovini i sustav međunarodnih političkih koordinata neprestano raste.

Kina tvrdi da je danas vodeća svjetska sila, dok su se Indija, Brazil i Južna Afrika samouvjereno etablirali kao lideri u svojim regijama.

Bez uzimanja u obzir mišljenja nabrojanih aktera, bez njih je nemoguće učinkovito riješiti globalne probleme.

Istodobno, položaji tradicionalnih stupova moći postupno slabe, prije svega na Zapadu. Iako su Sjedinjene Države, EU i Japan i dalje najutjecajniji svjetski gospodarski centri, njihovi izgledi se postupno pogoršavaju uslijed nepovoljne demografske situacije i iscrpljene mogućnosti za intenzivni gospodarski rast.

Trenutni gubitak težine skupine G7, zbog sve veće uloge i autoriteta skupine G20, također je dio ovih procesa.

SAD i šanse za održavanje globalne hegemonije nakon „svijetlih ’90-ih“

Očito je da pojava novih svjetskih i regionalnih centara moći nije odgovarala tradicionalnim centrima moći, prije svega Sjedinjenim Državama i takozvanom kolektivnom Zapadu kojeg su SAD predvodile.

U devedesetima su Amerikanci vjerovali da je Rusija konačno otpisana, a da Kina, sa svim svojim uspjehom u ekonomskoj sferi, neće moći težiti statusu svjetske velesile.

To je stvorilo iluziju da je u svijetu zauvijek uspostavljen liberalni svjetski poredak temeljen na američkoj hegemoniji.

Međutim, do kraja 2010-ih Rusija je uspjela obnoviti svoj potencijal i povratiti izgubljeni utjecaj na svjetskoj pozornici. Kina je sa svoje strane počela samouvjereno osporavati status SAD-a kao globalnog ekonomskog lidera. Danas ova država već generira veći BDP po paritetu kupovne moći od Sjedinjenih Država. Druge su se zemlje počele pretvarati u lokomotive svjetske ekonomije, prije svega Indija, koja sve više izražava svoje političke ambicije. U tim uvjetima, Bijeloj kući je postalo jasno da njezina geopolitička strategija zahtijeva ozbiljno prilagođavanje.

Američka strategija za zaštitu od Rusije i Kine

U prosincu 2017. Donald Trump odobrava novu Strategiju nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. Otvoreno navodi da Moskva i Peking dovode u pitanje američku moć, utjecaj i interese, te da pokušavaju narušiti američku sigurnost. Naglašava se da obje zemlje namjeravaju „ograničiti slobodu i pravdu u gospodarstvu, izgraditi vojne kapacitete, ali i kontrolirati informacije i podatke kako bi ugnjetavali svoja društva i proširili svoj utjecaj“. U vezi s tim, tri su glavna područja identificirana kao prioritetna odvraćajuća sredstva za Rusiju i Kinu – vojno-politička, ekonomska i informacijsko-komunikacijska.

Na temelju toga, kako bismo odredili glavne zadaće osiguranja nacionalne sigurnosti Ruske Federacije, redovito ocjenjujemo i prognoziramo stanje u svakom od ovih područja.

Političke i vojne prijetnje

Vojno-političku sigurnost Rusije, kao i cijelog svijeta, danas karakteriziraju povećani rizici i smanjenje predvidljivosti povezani s početkom propasti trenutne arhitekture strateške stabilnosti i sustava kontrole oružja, što je posljedica jednostranih američkih akcija i njihove želje da se oslobode međunarodno-pravnog okvira koji ograničava njihove vojne kapacitete.

U stvari, Sjedinjene Države pokušavaju zamijeniti postojeći međunarodni pravni sustav nekim alternativnim, “na temelju novih pravila”.

U tom smislu je indikativan Ugovor o raketama srednjeg i kratkog dometa (INF). Pokrenuvši postupak njegova raskidanja, Amerikanci su, što je predvidljivo, svu krivicu pokušali prebaciti na Moskvu. Zašto točno to rade, Sjedinjene Države su odlučile ne komentirati.

Istodobno, doslovno nekoliko tjedana nakon raskida Ugovora INF, američka je strana provela ispitivanja raketa srednjeg dometa, ukazujući na to da se Washington puno ranije pripremao povući iz sporazuma.

Uz kršenje spomenutog ugovora, Sjedinjene Države se mogu se povući iz ugovora ABM. Primjetna je nevoljkost Washingtona da ratificira sveobuhvatni Ugovor o zabrani testiranja nuklearnog oružja i rade na proširivanju Ugovora o daljnjem smanjenju i ograničavanju strateških ofenzivnih oružja, a tu je i nedavna izjava Bijele kuće o pripremi da se povuče iz Ugovora o otvorenom nebu. Sve to negativno utječe na predvidivost vojno-strateške situacije, uključujući snižavanje praga za uporabu nuklearnog oružja, zbog čega višestruko povećava rizike za cijelo čovječanstvo.

Naravno, nazivajući Rusiju prijetnjom Sjedinjenim Državama u vojnoj sferi, Bijela kuća radije prešućuje činjenicu da je američki vojni proračun, koji je 2019. iznosio oko 716 milijardi dolara, 15 puta veći od ruskog.

Gospodarska sfera

Ozbiljni izazovi pojavljuju se i u globalnoj ekonomiji i izravno prijete dobrobiti Rusije i njenih građana. Riječ je prije svega o sve većim pokušajima da Sjedinjene Države dobiju jednostrane prednosti u svjetskoj trgovini, ali ne transparentnom konkurencijom, već uvođenjem sankcija, pokretanjem trgovinskih ratova, izvanteritorijalnom primjenom vlastitog zakonodavstva, ilegalnim iskorištavanjem resursa suverenih država i drugim metodama.

Šire gledano, svjedoci smo golemog strukturnog prilagođavanja globalne ekonomije. Pokretačka snaga ovog procesa je promjena u tehnološkom temelju razvoja, prvenstveno pojava novih tehnologija u industriji i energetici, informacijama, biologiji i nanotehnologiji, robotizaciji, izmještanju proizvodnih snaga i promjeni demografskih karakteristika.

Transformacija svjetskog ekonomskog poretka obuhvaća tradicionalna tržišta dobara, kapitala, tehnologije i rada, kao i sustav nacionalnog upravljanja. Značaj ljudskog kapitala kao čimbenika u gospodarskom razvoju nekih vodećih država raste. Učinkovito uključivanje ruske ekonomije u ove procese važan je zadatak u osiguranju dugoročne nacionalne sigurnosti.

Virtualni i stvarni ratovi

Ozbiljni rizici pojavljuju se i na području informacijske i komunikacijske tehnologije. U ovom području često promatramo da suverene države zanemaruju pravo na razvoj vlastite tehnološke baze za kritičnu informacijsku infrastrukturu, uključujući pod sloganom izgradnje digitalnog potencijala zemalja u razvoju i upravljanja nacionalnim segmentom globalnog interneta.

U interesu zapadnih obavještajnih agencija se provodi primjena i uporaba skrivenih zlonamjernih funkcija i softverskih ranjivosti u IT proizvodima.

Što se tiče Zajednice nezavisnih država i sigurnosne arhitekture ODBK, Zapad dosljedno vodi politiku s ciljem uništavanje jedinstvenog humanitarnog prostora.

Posebnu opasnost predstavlja pravac kojeg Zapad s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama koristi u vojne i političke svrhe, samo kako bi proveo neprijateljske akcije s ciljem narušavanja suvereniteta pojedinih država.

SAD i „očuvanje mira silom“

Takva se prilika posebno pruža u američkoj  Nacionalnoj strategiji za kibernetičku sigurnost, koja proklamira načelo “očuvanja mira silom”, što znači spremnost korištenja svih raspoloživih ratnih oružja kao odgovor na računalne napade protiv američke informacijske infrastrukture. Štoviše, Amerikanci su u više navrata jasno rekli da će “krivce” tih napada imenovati nasumičnim redoslijedom.

Postaje očito da Washington namjerava iskoristiti svoje tehnološko vodstvo kako bi održao stratešku dominaciju u informacijskom prostoru, zapravo provodeći politiku nametanja svojih diktata državama koje zaostaju u digitalnom razvoju. Stručnjaci ovu praksu nazivaju “informacijskim neokolonijalizmom”.

U tom smislu, Amerikanci se aktivno protive konsolidaciji međunarodnog prava o uporabi informacijsko-komunikacijskih tehnologija isključivo u miroljubive svrhe i sprečavanju sukoba u informacijskoj sferi.

Terorizam i strategija kontroliranog kaosa

Mnogi od nabrojanih pristupa i strategija koje Washington danas pokušava promovirati već su testirani u pojedinim regijama, prije svega na Bliskom istoku, koji se u biti pretvorio u poligon američke geopolitike. Upravo su tamo prvo naširoko korištene i dovedene do savršenstva tehnologije „kontroliranog kaosa“ i „hibridnog ratovanja“.

Najupečatljiviji primjeri njihove primjene su operacije za uklanjanje vlade Sadama Husseina u Iraku, Muammara Gaddafija u Libiji, pokušaji svrgavanja Bashara Al-Assada u Siriji, kao i događaji “Arapskog proljeća”. Ove akcije dovele su do neviđenog porasta međunarodnog terorizma i islamskog ekstremizma.

Samu borbu protiv terorizma Sjedinjene Države i njihovi saveznici koriste za promoviranje vlastitih interesa i prioriteta. Dakle, vidimo kako Amerikanci kroz koncepte suzbijanja nasilnog ekstremizma zemljama nameću svoju volju, što ne samo da zanemaruje pravni okvir antiterorizma Ujedinjenih naroda, već omogućuje miješanje u unutarnje stvari suverenih država pod izgovorom potpore civilnom društvu u borbi protiv autoritarnih režima, čije su politike navodno temeljni uzrok širenja radikalnih raspoloženja. U isto vrijeme, pod znakom borbe protiv širenja terorističkih aktivnosti, Sjedinjene Države i nekoliko drugih država povećavaju svoju vojnu prisutnost u raznim regijama svijeta.

Prijetnje u Zajednici nezavisnih država i savezu ODBK

U pogledu Zajednice nezavisnih država i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODBK), Zapad dosljedno vodi politiku usmjerenu na uništavanje jedinstvenog humanitarnog prostora i daljnje podjele naroda. Potiču se nacionalizam i neonacizam, neprikrivena rusofobija, diskriminacija ruskog jezika, iskrivljuje se i omalovažava zajednička povijest zemalja Zajednice nezavisnih država.

Posebno zabrinjavaju napori Pentagona da stvori biološke laboratorije u zemljama ZND-a, prvenstveno za proučavanje zaraznih bolesti i biološka oružja koje se tamo može stvoriti. S tim u vezi, sve je veća potreba za uskom suradnjom s našim partnerima, uključujući sa sklapanjem bilateralnih sporazuma o biološkoj sigurnosti.

Alternativa Ujedinjenim narodima

Svi ti faktori dovode do značajnog porasta potencijalnih sukoba u svijetu. U stvari, Sjedinjene Države postojeći međunarodni pravni sustav pokušavaju zamijeniti nekim alternativnim “na temelju novih pravila”.

Kad se vrednuju takve akcije, važno je uzeti u obzir da je međunarodna pravna arhitektura izgrađena naporima cijele svjetske zajednice proteklih desetljeća i da utjelovljuje kolektivno iskustvo cijelog čovječanstva, uključujući tragedije Dva svjetska rata. Uloga vrhovnog arbitra u međunarodnim poslovima dodijeljena je UN-u i njegovom Vijeću sigurnosti, bez čije su dozvole bilo kakva uporaba vojne sile, ekonomski ili politički pritisak nezakoniti.

U okviru međunarodnog prava, koje predviđa ravnopravnost svih suverenih država, nemoguće je zamisliti podjelu svijeta na “razvijene” i “zaostale”, zemlje na “prihvatljive” i “neprihvatljive” ili „odmetničke“, a teroriste na “dobre” i „loše“.

Ključni je zadatak međunarodnog pravnog sustava učiniti svijet sigurnijim, predvidljivijim i stabilnijim. Istodobno, u njegovom okviru nitko ne poništava koncept nacionalnih interesa i ne ograničava suverene države, a glavno je da to ne šteti interesima ostalih suverenih aktera.

S druge strane, doktrinom “poretka temeljenog na pravilima” se Washington proglašava vrhovnim arbitrom u svjetskim poslovima, koji čuje odluke Ujedinjenih naroda samo kada su u skladu s njegovom voljom.

Pokretanje vojnih intervencija, uvođenje sankcija protiv država, uplitanje u njihove unutarnje poslove, sve to je proglašeno prerogativom Bijele kuće.

Pravo na sigurnost

U tim uvjetima, zemlje svijeta postaju sve svjesnije da je na ove prijetnje moguć samo kolektivni odgovor.

Posljednjih godina je sve veći interes suverenih država u svim regijama svijeta za stvaranjem modernog sustava za jamčenje stabilnosti temeljenog na načelu jednake i nedjeljive sigurnosti, za razliku od ideje sigurnosti koju SAD zagovaraju kao “ekskluzivnu” i koristi onim državama koje su spremne igrati po pravilima Washingtona.

Među američkim tradicionalnim partnerima i najvjernijim saveznicima Amerike u euroatlantskoj regiji raste svijest da bezumno trčanje za Washingtonom može imati pogubne posljedice. Primjer raskida Ugovora INF od strane Amerikanaca je Europljanima jasno dao do znanja da je u ime realizacije svojih prioriteta Bijela kuća spremna žrtvovati sigurnost svojih saveznika bez ikakvih problema.

Zaštita Rusije od hibridnih i drugih prijetnji u srednjoročnom razdoblju

Prema našim procjenama, prioritetna pažnja trebala bi biti usmjerena na održavanje i jačanje ustavnog sustava, suvereniteta, neovisnosti, teritorijalnog integriteta Rusije u kontekstu uporabe hibridnih metoda protiv naše zemlje.

Istodobno je važno osigurati realizaciju postojećih i stvaranje dodatnih konkurentskih prednosti za rusko gospodarstvu, dalje jačati ekonomski položaj naše zemlje u svijetu i težiti prijelazu na održiv dugoročni društveno-ekonomski razvoj.

Zadaća jačanja ruskih obrambenih sposobnosti, uključujući održavanje nuklearnih snaga odvraćanja na razini nužnoj za osiguranje nacionalne sigurnosti, i dalje je vrlo važna.

Ništa manje važno nije provođenje pragmatične i multivektorske vanjske politike, uključujući produbljivanje ravnopravnog partnerstva s drugim sudionicima i razvoj međudržavnih organizacija kao što su EEU, ODBK, SCO, BRICS.

Rusija će također raditi na jačanju postojećeg međunarodnog pravnog sustava, globalne i regionalne arhitekture strateške stabilnosti, te će razvijati mehanizme kolektivne sigurnosti, pri čemu će UN igrati vodeću ulogu kao vrhovni arbitar međudržavnih odnosa.

Među ključnim prioritetima naše zemlje na polju sigurnosti je daljnje jačanje beskompromisne borbe protiv globalne terorističke prijetnje, ne samo unutar Rusije i duž njezinih granica, već i na velikim udaljenostima.

Pored toga, osigurat će se i zaštititi nacionalni interesi i sigurnost države u informacijskom i komunikacijskom prostoru.

Uspješan rad na ovim područjima ključan je za održivi društveni i ekonomski razvoj Rusije, poboljšanje životnog standarda ruskih građana, očuvanje i unapređenje jedinstvenog kulturnog i duhovnog poretka i povijesne baštine naše zemlje, zaključio je u svom članku za Rusku gazetu Nikolaj Patrušev, glavni tajnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

RG

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Hvala gospodinu Petruševu, ali to je već sve poznato.

Blatanko
Gost
Blatanko
1 godina prije

Hoće li biti kakvih tekstova o sigurnosnom stanju i meksiku i analiza djelovanja narko kartela?

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Blatanko

Ja vec neko vrijeme predlazem analizu Mini Schengena koji je potpisan.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Hocemo sada nekriticki prenositi i propagandne pamflete drugih “prvih spijuna” imperijalisticki nastrojenih drzava, recimo, Pompea ili Haspel?

Ne?

Zakaj?

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije
Reply to  Patetika

Ne-troll.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Nije troll. Uz takve tekstove imali bi vise informacija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Patetika

Petetika, rimtutituki, jer lažeš k’o pas Ovdje je više citata i izjava Pompea i Boltona bilo nego u W Postu, koji klinac se*eš. Idi brate na Imbex, smaraš. Ovo je prvi intervju u par godine Patruševa i vrijedi čuti, a ako voliš onakve kao pola- baba pola-deda ko Madeline Albright i Boltona, Pompea i druge, imaš, baš da vidim šta kaže tražilica- Logično Pompeo – recimo? A krvi ti Issove, samo na prvom bloku 20 članaka s citatima i intervjuima. Jel ovo NYT i WP ili “filoruski portal”? To što ti ovo ne možeš očima vidjeti, to je problem, ali odi na psihijatriju, iako ne znam ima li što protiv patološke rusofobije?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ne zezaj Laki…Indeks ima odlične članke i odlične komentare.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša
😊 ‘Ajde vidi kako je danas poznati P.S. okrivio Putina za smrt osnivača ‘Bijelih kaciga’…i još 4 čovjeka.
Doduše, nije prošlo kod komentatora…😊

Ako ti to nije dosta, pogledaj ‘tag’ Putin. Ili ‘tag’ Trump.
Postoji (opravdano) mišljenje da su namjerno prepustili ‘svijet’ da bi mogli pisati o domaćim…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Toooo Laki …da se nadovezem …..Samu borbu protiv terorizma Sjedinjene Države i njihovi saveznici koriste za promoviranje vlastitih interesa i prioriteta. Dakle, vidimo kako Amerikanci kroz koncepte suzbijanja nasilnog ekstremizma zemljama nameću svoju volju, što ne samo da zanemaruje pravni okvir antiterorizma Ujedinjenih naroda, već omogućuje miješanje u unutarnje stvari suverenih država pod izgovorom potpore civilnom društvu u borbi protiv autoritarnih režima, čije su politike navodno temeljni uzrok širenja radikalnih raspoloženja. U isto vrijeme, pod znakom borbe protiv širenja terorističkih aktivnosti, Sjedinjene Države i nekoliko drugih država povećavaju svoju vojnu prisutnost u raznim regijama svijeta……nema milosti za njih zato sto i ameri ne pokazuju milost prema drugima ….U buducim ratovima ne bi trebalo biti zarobljenih ,,Amerikanaca”….Prekrsili su sva pravila ,,ratovanja ” …osudili su sami sebe …

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Patetika

Evo što je rekao tvoj Pompeo, npr: M. Pompeo: SAD su porazile ISIL i sila smo dobra, ne može Putin uzeti naše mjesto / Imaš cijeli intervju ovdje pa ih uspoređuj. papak, jedan. Opet si fula cili balun.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Paradoksalno, za nekog kome je “nekriticki” tako prirodan modus operandi, tebi je promakao taj kljucan dio mog komentara.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Patetika

Intervju se prenosi kakav je, nema komentara osim tko je u uvodu, kao i ovdje, kao i kod Pompea , opet si falija. Gdje je ovdje popratna misao, da ili ne, za ili protiv, sirovi tekst, transkript

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Patetika

Bravo majstoreee…!!!!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Patetika

Zato što si patetičan i ne znaš iznositi svoja saznanja na način prihvatljiv svima.
Kobti bre brani da braniš svoj stav i znanje?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Patetika

Uz mnoštvo svakodnevnih (doslovno – svakodnevnih) releja američkih obavještajnih pamfleta kroz medije kao što su WaPo, NYT i CNN, gdje se već godinama ne ustručavaju svoje intimne veze s obavještajnim podzemljem do te mjere da redovito pozivaju članove istih na intervuje i pisanje kolumni – tebe svrbi što Logično napravi relej iz ruskog obavještajnog vrha.
Zanimljivo. Zašto imaš problem s pluralizmom, osjećaš potrebu da bi svi mediji trebali biti na istoj liniji? Jer, ako si došao na logicno.com – pretpostavljam da ti nije intelektualni izazov posjetiti nytimes.com ili washingtonpost.com i tamo naći željene sadržaje. Čemu inzistiranje na tome da ovaj portal prenosi ono što ti je dostupno drugdje? I nemoj samo lamentirati o objektivnosti jer ista na ovoj planeti ne postoji.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  tuf

Ne smeta. No, jedni se prenose bez kritike a drugi se zapapre sarkasticnim natuknicama i tako to.

Ako grijesim, pardon.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Patetika

Ne griješiš jer i sam obilno koristiš sarkazam, samo udri svojim činjenicama.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ja nisam “analiticar” i “novinar.” Samo komentiram na ono sto ovdje vidim u izobilju.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Patetika

Pa ovde se svi bavimo analitikom, po nekada odigramo partiju klikera.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Patetika

Evo, opet.
Umjesto da se raspravlja o 4 scenarija koja je spomenuo P., ili o policentričnosti, raspravlja se o evidentnim i poznatim stvarima koje se dokazuju – trolovima. Koliko puta je ovdje bio Pompi i noliko puta je citiran…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Lucija

Slažem se, ponovo je ekipa okupirala separe i lupeta nevezano za temu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

ovoje obavještajac, na toj funkciji od 2008. a ne u banana državama svaka vlada mijenja direktora nacionalne sigurnosti, i to ovog kalibra.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

plus za tu funkciju redovito se traži amen od nekog utjecajnog stranog veleposlanika.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Nisam ni očekivao da će govor biti drugo do li politička promiđba. Svi su drugi krivi samo mi ne. Irak, Libija, Sirija, a što je s Krimom, dijelovima Ukrajine, a ne to nismo mi nego je narod tako htio. To mi je odnekud poznato. Dok god bude takvih političara, na svim stranama, nema napredka. Nedavno mi je netko napisao da gledam svijet kroz roze naočale i da ne poznam ljudski rod, ovo je tipični predstavnik onih koji mi skidaju roze naočale. Goebbels bi se posramio pred ovim nastupom.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  ad astra

Goebbels je bio nacistička štakorčina za propagandu iz 2. svjetskog rata. Volim raspravu ali mislim da je usporedba promašena..Patrušev samo voli gazit ISIL i Azov brigade a to su nacističke štakorčine iz 3. svetskog rata.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Šta hoces reci da ti ruski krimosi lopovi zapravo rade za FSB i destabiliziraju Hrvatsku pljačkom splitke zlatarnice..?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Policentrični svijet podrazumjeva postojanje više centara moći. To može biti stanje stvari u relativno kratkom periodu. U vrlo bliskoj budućnosti neće biti centara moći u opšte. Nikakvih.
Neko može pitati šta ti druže lupetaš, kako to da nema centara moći, ali, ali, S500, F35, milijardu kineza i slično…
Sistem moći koji omogućava kontrolisanje drugih ljudi ili grupa je građen vijekovima i on ima svoje zakonitosti. Osnovne zakonitosti nisu komplikovane i one su temelj. Komplikovane su samo tehnike, a služe između ostalog da zamagle osnove koje je lako porušiti.
Hoćemo li da im svima uzemo moć?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ako se može, kao u ovom članku, USA/UK divljačku ratnu agresiju na Irak prikazati kao “hibridni rat” , logično je zaključiti da je WWII bio “hibridni”. Nikako stvarni rat !
Čemu služi manipulacija pojmovima ? Zar se današnji novinari boje nazivati stvari pravim imenom ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  samo tako

Pitaj Patruševa zašto zove stvar tim imenom,jbt, jel teško skontat da je ovo transkript intervjua, ne članak u smislu da nekto nešto uzme i piše

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Amerika ili USA nije nesto sto bih ja nazvao drzavom…mogu se zvati kako hoce …. najslabija tacka te kvazi nacije je sama pomisao da nesto predstavljaju ili znace u u modernom svijetu kakav poznajemo…oni su nitko i nista …. ,nikada amer nece biti uzdignut na pijedestal pobjednika ,ti ljudi iz amerike (citaj USA) su …..ovna,,,,,, genetski otpad …

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Nikolaj Patrušev, glavni tajnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost …..je dobro objasnio razliku izmedju plusa i minusa ….Nema dobrih Amerikanaca to oni sami dokazuju jos od deklaracije o neovisnosti….To je ljudski otpad upotrebljiv samo kao otpad…..

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Perun

usa je zemlja trećeg svjeta
u kojoj djeca umiru od gladi po ulicama
toga u rusiji nema

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije

nije moguće tako fina i bogata kultura

Max
Member
Max
1 godina prije

Vrlo mudar čovjek koji klasificira i svrstava prijetnje svojoj zemlji.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik