Prvi telefonski razgovor između ruskih i američkih šefova odbrane od početka sukoba u Ukrajini

Sergej Sojgu i Lloyd Austin
28 komentara

Američki ministar odbrane Lloyd Austin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavili su svoj prvi telefonski razgovor od početka operacije Moskve u Ukrajini krajem februara. Vijest su u petak potvrdile obje strane.

Austin je pozvao na ” trenutni prekid vatre u Ukrajini “, rekao je sekretar za štampu Pentagona John Kirby. Prema riječima sekretara za štampu, Ostin je također ” naglasio važnost održavanja linija komunikacije ” nakon skoro tri mjeseca bez kontakta sa svojim ruskim kolegom.

Rusko Ministarstvo odbrane kasnije u petak potvrdilo je poziv, ističući da je par razgovarao o pitanjima međunarodne sigurnosti, uključujući, ali ne ograničavajući se na situaciju u Ukrajini.

Rusija je napala susjednu državu 24. februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska, uz posredovanje Njemačke i Francuske, osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Lloyd AustinObnovljena komunikacijarusijaSADSergej Šojgu
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Nakon dva mjeseca Sojgu se javio amerikancima na telefon:
-Hoces li nam vratiti naseg i kanadskog generala.
-Necu.

I to je bila sva prica.

1 godina prije

Razgovarali su i Sholz i Putin….
Ovima jadnicima postaje jasno, da vojnom silom Rusije nikad neče pobjediti…
I zovu, i prijete..
Dali znate, šta je tražio Macron od Zelenskog? Neznate? Mora Zelenski reč, jer još uvijek misli, da če u ratu pobjediti…
Da zaboravi Krim, Donbas…
Danas moraš zbog INTENZIVNE PROPAGANDE čitati bar 10 medija, da bi riječ po riječ složio istinu!

eks
1 godina prije

Lomi se pojas oko Donbasa, Ukro snage traže od vrha komande (komandu drže Englezi i Amerikanci) dozvolu za povlačenje, ali nisu dobili. Poziv za Šojgu-a od strane Lojda Ostina na razgovor, dokaz je da su NATO-Ukro-snage pred slomom, a u pitanju su najbrojnije , elitne snage . Rusi vrše taktička pomeranja svojih snaga , pomeranjem od Harkova, što Ukri objavljuju kao svoj uspeh i koriste u svojoj propagandi. Kmečanje je počelo. a sada ostaje da se vidi hoće li Rusi ponovo dozvoliti da budu prevareni,zbog sentimentalnosti i naivnosti, pa zaustaviti ofanzivu. Bila bi to velika greška.

zeus
1 godina prije

Rusija je več pobedila u tom ,,ukro ,, ratu . Zauzela je glavne cilje američkih ,,baza,, i sada može mirno i spokojn , da zauzme sve dodatne potrebne terene .Zapad može samo da laje i maše sankcijama …

none
1 godina prije

“Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantirao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.”

U izvješću Posebne promatračke misije OESS-a u Ukrajini od 15. veljače zabilježena je oko 41 eksplozija u područjima primirja. To se povećalo na 76 eksplozija 16 velače, 316 17 veljače , 654 18 veljače, 1413 19 veljače , 2026 20 i 21 veljače i 1484 22 veljače .
Izvješća misije OESS-a pokazala su da je velika većina udarnih eksplozija topništva bila na separatističkoj strani linije prekida vatre.

Otpornik
1 godina prije

Eto, za one kojima još nije jasno tko su u ovom ratu sukobljene strane. Zelenski je sa svojom vojskom, zapravo topovskim mesom, samo podizvođač amerima, tako da ne moraju ginuti njihovi ljudi.

łedeno doba
1 godina prije

Austin- Tipični psić ciokabale, kojega kabalini mediji u javnosti predstavljaju kao “prvog crnog ministra obrane u povijesti SAD-a”, isto kao što su ranije predstavljali Colina Powella, kao “prvog crnog ministra vanjskih poslova” i Obamu, kao “prvog crnog predsjednika SAD-a”… Da pukneš od smijeha… Ali Austin, kao i prije njega Powell i Obama su ono što je pokojni/rahmetli Muhamed Ali podrugljivo nazivao takvce crnce: “ujak Tom” Po liku ujaka Toma iz poznatog romana “Čiča Tomina koliba”… O crncu Tomu, robu za vrijeme robolvlasništva u SAD-u, koji je bio poštenjačnina i dobričina. Podrugljivi izraz “ujak Tom” je baš za takve crnce, koji su psoslušni psići svojih gospodara… Baš kao ovaj Austin… jer on je baš primjer “ujaka Toma”, o kojem je svojevremeno posprdno govorio Muhamed Ali. Dakle, Austin (sada 69 godina), je bio na elitnoj vojnoj akademiji West Point, gdje se obučavaju američki oficiri.. I kasnije je postao visoki oficir, general, sa… Čitaj više »

Gogo
1 godina prije

Jel Rus ovaj desno?

rade
1 godina prije

Rusi nikad da se nauce pameti.Oni bi trebali prekinuti svaki diplomatski i bilo kakav kontakt sa amerikancima koji ustvari ratuju protiv Rusije.Ako amerikanci posalju oruzje nacistima,odmah njih nuklearno gadjati.Ako Finska preda zahtjev za clanstvo u Nato,odmah nuklearno unistiti Finsku.To je jedini jezik koji ce amerikanci razumjeti.

Legendarni Grk
1 godina prije

“Šefovi obrane”je krivi izraz, zapravo se radi o šefovima napada.

Max
1 godina prije

Provjeravaju ide li sve prema planu,

1 godina prije

Vidim, nitko u istinu ne prati događaja na bojištu.
Večina se samo zeza.
Za tri dana bit če jasno, zašto je odbrambeni ministar SAD zvao Šojgua.
Zašto je zvao Scholz, Finski predsednik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI