Pucaju linije obrane terorista u Idlibu – Samo geopolitika može spasiti islamistički rezervat

Nakon što je u ofenzivi koju je pokrenula 6. svibnja sirijska vojska oslobodila grad Kafr Nabuda i dva naselja južno od ovog islamističkog uporišta, uspjela osvojiti uzvisinu Tall Otman zapadno od grada, danas se pretpostavljalo da će se vladine kretati dalje prema Khan Shaykunu, Moreku i Kafr Ziti sjeverno od Hame.

Međutim, nakon što su zauzele uzvisine Tal Hawash i Tal Al-Sakr, okolne farme i naselja Al-Tuwainah i Shariah u sjeverozapadnoj Hami, vladine snage su se fokusirale na položaje islamističkim militanata na zapadno i sjeverozapadno od uzvisine Tall Otman i ubrzo ušle u neosvojivu utvrdu proturskih milicija u Qalaat Al-Muqidu. Nakon toga su se počele kretati državnom cestom prema sjeveru oslobađajući selo za selom sve do mjesta Karakt, desetak kilometara sjevernije u ravnici Al-Ghaab.

Napredovanje vladinih snaga u Idlibu i na sjeveru Hame, koje podržava sirijsko i rusko zrakoplovstvo, bilo toliko teško pratiti da su internetske interaktivne karte obustavile ažuriranja u realnom vremenu i samo su objavljivale imena naselja i strateških točaka koje su u povlačenju prema sjeveru napustili islamistički militanti. Kampanja i dalje taje, a ovo su informacije od 16 sati poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu.

Otvoreni vojni sukob između sirijskih vladinih snaga i islamističkih militanata je započeo nakon što su sirijske obavještajne službe potvrdile prebacivanje velikog broja militanata, njihove artiljerije i opreme na granicu pokrajina Hama i Idlib. Izvor blizak militantima potvrdio je da su terenski zapovjednici krovne terorističke organizacije Hayat Tahrir Al-Sham dobili zapovijed za dovršetak pregrupiranja i početak ofenzive u smjeru gradova Hama i Latakija. Sirijska vojska nije čekala napade terorističkih skupina, već je prva krenula u akciju kako bi osujetila planove militanata.

Sirijsko zapovjedništvo je snagama na terenu dalo zadaću da krenu u napad kao odgovor na kontinuirane provokacije i kršenja primirja od strane terorista u de-eskalacijskoj zoni Idlib, tijekom koji su redovito granatirali civilna vladina područja i vojne položaje u sjevernoj Hami. Uz ove napade, teroristi su počeli provoditi napade i na rusku zračnu bazu Hmeymim, ranije dronovima, a proteklih dana višecijevnim raketnim bacačima, nakon čega su ruski zrakoplovi počeli provoditi neprestane zračne udare po položajima terorista u Idlibu.

Na informacijskim kanalima koje kontroliraju militanti se vide razne fotografije i video materijali koji potvrđuju uporabu višecijevnih raketnih sustava i strojnica velikog kalibra. Militanti napadaju ne samo položaje i objekte sirijskih snaga, već im je cilj ponovno postao ruska zrakoplovna baza Hmeymim, koju su dan ranije pokušali raketirati, ali bez uspjeha. Projektili su ispaljene s teritorija pod kontrolom terorista na samom sjeveru pokrajine Hama, ali su zahvaljujući koordiniranom radu sustava protuzračne obrane izbjegnute su žrtve i razaranja. No, to im je ujedno bila i najveća greška. Osim što se rusko zrakoplovstvo aktivno uključilo u kampanju, Damask je dobio punu diplomatsku potporu Moskve za svoju ofenzivu, da se turska strana i ne čuje. Osim medijskih napisa o napadima režima na civile u Idlibu, službena Ankara se uopće nije suprotstavila ili prosvjedovala zbog aktivnosti sirijske vojske, čak ni u Qalaat Al-Muqidu, gdje su bile raspoređene milicije odane Ankari.

Zapovjednik ruske zrakoplovne baze Hmeymim je uvjeren da su teroristi koji su gađali bazu bili iz skupine u naselju Kafr Nabuda, te da su tamo koncentrirane velike snage skupine Hayat Tahrir Al-Sham, koje su provodile napade na sirijske civilne i vojne položaje. Zbog toga je pokrenuta operacija za identifikaciju i uništavanje položaja višecijevnih raketnih sustava i terorističkih jedinica u tom području.

Stvorila se situacija potpuno suprotna sporazumima potpisanim u rujnu prošle godine u Sočiju. Memorandum je trebao jamčiti sigurnost ruskog vojnog objekta, a događa se upravo suprotno. Militanti Hayat Tahrir Al-Shama su preuzeli zapovjedništvo nad gotovo svim lokalnim skupinama u Idlibu, a pitanje predaje ili pomirenja ovih terorista nije vrijedno razmatranja. Očito su se pripremali za ofenzivu, aktivno provodeći mjere radikalizacije, popunjavanja i pregrupiranja brojnih islamističkih milicija u Idlibu.

Međutim, nisu stigli ostvariti svoje planove. Kada su u početku elitne “Tigar” snage generala Suheila Al-Hassana u provinciji Hama poslale nekoliko jedinica da provedu akciju “izviđanja neprijateljske sile”, naišli su na neočekivane rezultate. Umjesto očajničkog otpora na liniji fronta, neprijatelj se brzo povukao, prepuštajući nekoliko naselja vladinim snagama.

Navodi se da je turska vojska, koja je kontrolirala “primirje” na tom području, neposredno prije napada napustila svoje položaje i da je to razlog bijega islamista, kao i današnji navodni sporazum gradskih vlasti Qalaat Al-Muqida s vladom da se militanti povuku na sjever, a da se grad ne razara, ali nijedna od ovih vijesti nije službeno potvrđen.

Podsjetimo da se i ruska vojna policija u regiji Afrin isto povukla, kada lokalne kurdske snage svoj kanton nisu htjele dati vladinim snagama i kada je turska vojska pokrenula operaciju čišćenja ove kurdske enklave od naoružanih pripadnika YPG snaga.

Tursko povlačenje i šutnja Ankare znače da je vojna kampanja protiv terorista u Idlibu i susjednim područjima pokrajina Aleppo, Hama i Latakija bila koordinirana s turskom vladom i vojskom, koji joj se nisu usprotivili.

Uzroci i mogući razvoj

Ovdje se treba osvrnuti na vojni aspekt same kampanje. 2016. godine su se Moskva, Teheran i Ankara uglavnom se složili oko planova za budućnost sirijskog sukoba. Plan je da se provedu izbori u zemlji po novim zakonima, ali prvo treba okupiti ustavotvorno tijelo od predstavnika plemena i uglednih političara, vlade i oporbe, čija bi glavna zadaća bila izrada novog ustava zemlje. Do danas su, prema ruskoj vojsci koja nadzire taj proces, već potvrđena imena 144 od 150 budućih delegata. Ali pitanje smirivanja Idliba još nije riješeno.

Štoviše, upravo je ovdje, zahvaljujući prethodnoj praksi evakuacije u pokrajinu nepomirljivih militanata i njihovih obitelji iz svih drugih regija Sirije, stvoren vrlo eksplozivan “koktel”, kojeg službena Ankara nije mogla podrediti svom autoritetu.

Dakle, opet je na red došla vojska. Nije bilo teško naći razlog za “intervenciju” na islamistički rezervat. Česti napadi militanata iz Idliba na sirijske civilne i vojne ciljeve, uključujući napade na rusku  bazu u provinciji Latakija, Damasku su dali razlog da inzistira na ovoj operaciji.

Šutnja Turske se najvjerojatnije “kupuje” nemiješanjem u sjever zemlje, gdje se može očekivati pogoršanje situacije i proboj turske vojske u područjima na zapadnoj obali Eufrata i uklanjanje kurdskih snaga.

Mišljenje Sjedinjenih Država u ovom slučaju nitko nije posebno uzeo u obzir. Štoviše, sam Trump se uopće ne protivi tome da do novih izbora izađe iz Sirije i tako ispuni jedno od svojih predizbornih obećanja. To se vidi i na otvaranju koridora u izbjegličkom kamu Rukban, iz kojeg je proteklog tjedana na vladin teritorij prešlo 11 000 civila. Jednom kada se u potpunosti isprazni kamp, američki kontingent i manja islamistička skupina koja djeluje u tom području više neće imati izgovor za držanje zone zabrane ulaska vladinim snagama 55 kilometara od improvizirane američke  baze Al-Tanf. Washington svojim teškim akcijama nije mogao slomiti odlučnost Damaska i rusku želju da se u Siriji uspostavi trajni mir.

Odnosi snaga

U jesen 2015. godine, kada je Moskva odlučila aktivno i otvoreno pomagati Damasku u obnovi ustavnog poretka u zemlji, situacija u sirijskoj vojsci je bila katastrofalna. Samo su Hezbollah, iranski savjetnici i nekoliko dijelova sirijske vojske uspjeli sačuvati Damask od konačnog pada u ruke islamista. Vojska je raspadala, deseci tisuća ljudi su dezertirali, a na bojnom polju je funkcioniralo samo nekoliko jedinica, čija je okosnica bila Republikanska garda, koja je u suštini mehanizirana divizija, te 4. oklopna divizija pod zapovjedništvom brata Bashara Al-Assada, Mahera Al-Assada, druge osobe u državni i desne ruke starijeg brata.

Tijekom tri godine rata, zahvaljujući vojno-tehničkoj pomoći Rusije, ali i pomoći na terenu Hezbollaha i Irana, sirijska vojska je u potpunosti reformirana i danas su to snage s puno većom borbenom sposobnosti od “oporbenih” jedinica protiv kojih će se boriti.

Čak i unatoč činjenici da se kao “relikt” građanskog rata sirijska vojska zapravo sastoji od niza jedinica, čiji je sastav posljedica čisto konvencionalnih arapskih tradicijama, to je vojska u pravom smislu te riječi.

Primjerice, “divizije” sirijske vojske su u početku mogle imati od 500 do 25 000 ljudi, ovisno o ovlasti njihovog zapovjednika, stoga su se njihove borbene sposobnosti višestruko razlikovale. Na primjer, 4. mehanizirana oklopna divizija Mahera Al-Assada je tijekom borbi 2017. godine, ponekad s jedinicama Hezbollaha i drugih milicija, brojala čak 25 000 tisuća ljudi. To je, zapravo, puna borbena formacija pod tim imenom.

Isto vrijedi i za “Tigrove”. U ljeto 2015. je to je u biti bila pukovnija slabe snage od 800 ljudi. Godinu dana kasnije je narasla na razinu brigade od oko 3000 boraca, a na kraju kampanje se ova borbena formacija pretvorila u elitne snage za posebne namjene s 10 000 boraca.

Tako da samo ove tri elitne jedinice, zajedno s Republikanskom gardom, mogu imati do 50 000 ljudi, koji bez pomoći izvana, te u uvjetima potpune dominacije ruskog zrakoplovstva, lako mogu slomiti kičmu militanata u Idlibu, čija je borbena sposobnost tijekom protekle tri godine znatno opala.

Njihovi najbolji borci su ili poginuli u bitkama ili su napustili teritorij Sirije, posebno strani plaćenici. Lokalni kontingenti “patriota” sposobni su samo za urbane borbe i gerilsko ratovanje. Oni više ne mogu pružiti nekakav jači otpor u izravnom sukobu s elitnim dijelovima sirijske vojske, što je već pokazala već prva bitka za Kafr Nabudu. Međutim, čak i u ovom slučaju za sirijsku vojsku nema smisla da snosi nepotrebne gubitke.

Svako oslobođeno selo je korak do pune pobjede, ako geopolitika ne odredi drugačije

Komanda sirijske vojske može računati na dvije glavne prednosti. Prva prednost je da neprijatelj nije u stanju provoditi ofenzivne operacije, stoga je za Damask moguće oslabiti sekundarne fronte i predati ih na čuvanje NDF snagama i policiji, a vlastite snage koncentrirati na glavnu liniju.

Druga prednost je da je neprijatelja zapravo okružen sa svih strana i napad iz bilo kojeg pravca se može pokrenuti bez opasnosti po pozadinske linije i slobodna područja. Tako proboj obrane islamista u bilo kojem smjeru dovodi do prodora napadačkih snaga sirijske vojske u pozadinu neprijatelja, čime se potpuno paralizira njegova sposobnost otpora.

Napad s juga, gdje su položaji militanata dobro utvrđeni od 2015. godine, teoretski nema smisla, ali je ulazak u Kafr Nabudu i Qalaat Al-Muqid razbio taj mit. Sa sjevera je to bilo nemoguće učiniti, jer su u Afrinu još uvijek turske snage. Najlakši pravac je bio sa zapada i spuštanje u ranicu Al-Ghaab ili s istoka iz pravca Aleppa i Abu Duhura. Iako je najlakši način bio napasti sa zapada, a kao službeni razlog se već navesti “da se zaštite ruske baze od napada islamista, odabran je pravac prodora kojeg smo spomenuli u početku.

Stoga, ako se donese odluka da se u potpunosti slomi neprijatelj u Idlibu, što u vojnom smislu puno lakše od političkih kalkulacija, onda ovih dana treba očekivati izravan napad na Maraat Al- Numan. To će prisiliti takozvane “pobunjenike” da bez borbe predaju sve svoje najbolje utvrđene položaje na jugu ili da se odsiječe glavnina terorističkih snaga sposobnih za borbu koje su trenutno u Khan Shaykunu, Moreku, Kafr Ziti i Al-Lataminahu, a zatim ih uništiti.

Dakle, to bi u vojnom smislu bila najrazumnija stvar, ali što je sa stvarnom situacijom? Poznato je da se u vojne aspekte sirijske kampanje redovito upliće geopolitika, stoga nećemo iznositi ishitrene zaključke.

U vrijeme kada smo završavali pisanje ovog teksta, vladine snage su sjeveroistočno od Qalaat Al-Muqida napredovale još nekoliko kilometara u ravnici Al-Ghaab i oslobodile tri sela, što znači da će se kampanja nastaviti.

FOTO – Situacija na terenu nakon današnjih borbi, koje su još uvijek u tijeku

Sirija-karta

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
15 Grupirani komentari
27 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
40 Komentatori
m.ivanisevicm.ivanisevicm.ivanisevicm.ivanisevicm.ivanisevic Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
LNT_Iluvatar
Gost
Ara

Sinoć u prvom poluvremenu je bilo teško biti navijač Spursa…teško
.
Ali to je ništa , kako je bilo teško navijati za SAA sve ove godine.
Kad se sjetim samo one Kindi bolnice i egzekucije poslije pada…
Trgedija,..tuga..
Linije izdužene, ljudstvo demoralizirano.
Krenu na zelene s leđa ih roknu crni
Kreneš na crne s leđa te zveknu zeleni
Korak naprijed , dva koraka nazad
Morek, Salma,Kuweris
A tek Deir…Brko…
Ali neka
I Sirija je debelo u drugom poluvremenu….

Nazgul75
Gost
Nazgul75

Slazem se, a kako su ‘nerezonski’ zvucale rijeci
Yahia AlShaghri-ja da ce SAA izbrisati ISIS. Danas izgleda da se njegovo ‘prorocanstvo’ ispunjava do kraja

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

@Nazgul

Ne pamtim to ime , malo mi je problem s tim arapskim imenima
Da li misliš na onoga heroja koji bio zarobljen s jednim prijateljem ako dobro pamtim ?
Snimaju ga kamerom , prijete , ubiju prijatelja a on ima mrtav hladan kaže te riječi.
Onda ubiju i njega.
Mislim da je imao sestru koja je poslije toga jako poštovana.

Nadrealna scena i vrlo slična onoj u Dagestanu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Je li to onaj mladi dečko u uniformi kojeg su ubili u Deir Ez Zor-u, a prije toga su ubili njegovog kolegu? Ubacili su ga u nekakav bunker/kuću i ubili u kutu?Sjećam ga se, ali nikako ne mogu naći taj video. Tražio sam ga i prije, ali ga nisam našao.

Nazgul75
Gost
Nazgul75

@ARA, m.ivanisevic, jeste to je onaj momak kome su saborca ubili i trazili da ponovi ‘njihove’ parole, a on im odgovorio na taj nacin. Nisam siguran da li je Dez ili ipak Raqqa

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Dez je u pitanju. Dugo tražim zaj video i nigdje ga ne mogu naći. Dečko je bio toliko hrabar i zato sam zapamtio taj video.
P.S. Pratim rat u Siriji intenzivno od 2014, imao sam kolegu kojemu je žena iz Latakije tako da sam se preko njega počeo zanimati za Siriju.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

To je bilo i Deiz Ez Zoru. Dugo tražim tu snimku ali je ne mogu naći. Inače, rat u Siriji pratim intenzivno od 2014, a i prije sam ga pratio (čak od 2011) a razlog je što mi je žena bivšeg kolege iz Latakije.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Dajte mi objasnite koja riječ nije prikladna da je izbacim. Ovako samo trošim riječi uzalud.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Deir Ez Zor je u pitanju. Dugo tražim taj video ali ga ne mogu naći.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Deir Ez Zor je u pitanju. Dugo tražim tu snimku, ali je ne mogu naći.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Samo da se prisjetimo tko su ti ljudi koje zapad naziva “umjerenom opozicijom”.
bolnica Al Kindi
https://www.liveleak.com/view?i=809_1395163651

roifbgewnrgbweirgfewrngfuwenfw
Gost
roifbgewnrgbweirgfewrngfuwenfw

Babiću svaka čast na trudu u zadnjim napisima.

Max
Gost
Max

Slažem se Bravo Gospodine Babiću.

Cvicoka
Gost
Cvicoka

Neka im dragi bog da snage i srece dasto prije rijese idlib sa sto manje gubitak… Zasluzili su cjelovitu i slobodnu zemlju siriju… Zivjela sirija sa saveznicima…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Što jest , jest. Prejaki su i prekaljeni.Dobro, tu su termobarički TOS sustavi , Golan sustavi, oni ruski za “otvaranje puta u miniranom terenu”, “Zmaj Gorinič”… Vidim da onaj Qalat Muqid na Twitteru, profesionalni propagandist, kojeg su svizapadni mediji citirali kao “oporbeni izvor” šuti kao papak.

Kile
Gost
Kile

Samo udaraj, nema predaje, potamanit sve štakore

Siniša
Gost
Siniša

Posle oslobađanja grada Kafr Nabuda i predaje grada Kalat al Madik, i terorističko uporište Kan Šajkun pregovara o mirnoj predaji Sirijskoj arapskoj armiji, prenose mediji u Siriji.

Trubadur
Gost
Trubadur

Baš me je Ara setio sad sa Brkom i Deirom…Ako neko ne zna, događaju se dosta veliki protesti Arapa protiv Kurda oko Deira ( Ash Shueilu), pa tako Kurdi šalju protivteroristile postrojbe YAT….. Očigledno je do kraja pukla ljubav između Arapa i Kurda u SDFju…-

irena
Gost
irena

napred buraz i tigrovi ja znam da bi i u ankaru usli za pet dana

Kažun
Gost
Kažun

Prije 1 sat- Izvor @ArabianaINTEL Twitter
SAA led by Tiger Forces capture Qala’at Al-Madiq town/fortress, ancient city of #Afamia, Tuwaynah & Tal Hāwash, securing afamia lake/dam from #Syria|n Al-Qaeda (#HTS) on #Hama – #Idlib axis.

Army units gain hereby first foothold on Jabal Zawiyah & East Ghab plains. #IdlibDawn
Neslužbeno.

Kažun
Gost
Kažun

G.Babić se pojavio u svom stilu-kao što sam predvidio u ” Drugog dana kampanje u Idlibu sirijska vojska oslobodila Kafr Nabudu ” excellent.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Tako je. Prvo osloboditi i očistiti svaki pedalj države a nakon toga “pregovarati”.

Trubadur
Gost
Trubadur

Za Khan Shaykhun , da su pregovori izveštava Southfront i za sad niko drugi, tako, da treba još malo pričekat…..

Kažun
Gost
Kažun

#Hobait town still till the moment under the terrorists control.
.@Sohayb_Masri1
45 minprije 45 minuta

pravim se mutav
Gost
pravim se mutav

al se pravite mutavi, aj malo o ovome par rijeci….

Turkish-Backed Militants Target Syrian Army Tanks, Positions With Guided Missiles (Videos)

On May 9, the Turkish-backed National Front for Liberation (NFL) released four videos showing attacks with anti-tank guided missiles (ATGMs) on the Syrian Arab Army (SAA) in northern Hama.
In the first three video, NFL fighters can be seen hitting three battle tanks of the SAA near the town of Qalaat al-Madiq and the Saker hill with Korent and Konkurs ATGMs.

The SAA suffered from heavy losses as a result of these ATGM strikes.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=38&v=DN0QdoKWVlo

https://www.youtube.com/watch?v=bkpevKZdTZI

https://www.youtube.com/watch?v=4PN_lm-oUyo

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

@ pravim se mutav

Rat je , nije SAA išla na igranku naravno da će biti i gubitaka.
I misliš da će ovo nešto promjeniti stvari?
Za sada ide lakše od najoptimističnijih očekivanja.
Mnogi su se plašili krvoprolića na prvim linijama a umjesto toga za sad gledamo bježaniju

O video uradcima:
Kvaliteta očajna ne vidi se ništa .
Nema niti jednog stvarnog dokaza da je uništen tenk .( na prvom videu nemam pojma ni što su gađali)
Za dokaz uništenja tenka se uzima snimak na kojem se vidi takozvano “kuhanje” tenka.
Toga na ovim snimkama nema.

EDIT: kad se sjetim kakve ste snimatelje nekad imali, izoštrena slika , mirna, jedan projektil iz bar dva ugla….
I sada ovo. Slabo , jako slabo.
Jedino je pitanje jesu li ti snimatelji zgibali iz Sirije ili su otišli djevicama?

Mercury
Gost
Mercury

@ pravim se mutav

Koja ti je poanta? Misliš da u ratu nema žrtava?

A nisi stavio nikakav video gdje bradonje lete po zraku? To ne snimaju? Toliko o tvojoj neutralnosti.

Ivo
Gost
Ivo

Pravi se mutav i dalje

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Ja tu ne vidim niti jedan uništeni tenk, a i da jest (a jedan je uništen 100% odnosno skuhan zato što sam vidio na twitteru World on Alert) što to konkretno znači? Hoće li SAA zaustaviti ofenzivu radi jednog tenka?

Kažun
Gost
Kažun

@m.ivanisevic, veliko priznanje portalu Logično,javlja se legendarni Qalaat Al Mudiq .Ovi “umjereni”
uništili 158 tenkova i 3651 vojnika SAA,dok je sa njihove strane poginulo oko 5000 civila,uništena
zadnja bolnica,vrtić,pekara i veterinarska stanica ???.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Tako je! Koliko vidim Qalaat al Mudiq se ne oglašava od jučer, on i njegov prijatelj “world on alert” i “Julian Roepcke aka Jihadi” su u deliriju.

Istina boli
Gost
Istina boli

pravim se mutav
i šta je nama naš mutavko htio s time reći? Nakon toliko patnje i terora nad Sirijskim narodom, da se usudiš trpati ovakve gluposti….ne raduješ se sa svim normalnim ljudima da je došlo vrijeme da se počiste štakori za vijeke vjekova, nego neke debilne kontre pišeš, s kojim ciljem? Simpatije prema štakorima? Da se vidi da i oni nešto vrijede? …..mislim, to može samo netko tko je mutav. Premda se trudi svima prikazati da se samo pravi…….

burt
Gost
burt

imali su samo jedan lokalni prodor i to je sve, Erdogan je dozvolio napad na toj južnoj lokaciji jer ga zanima grad Idlib i sjeverni dio spojen sa Afrinom do Turske, pripremaju se velika islamistička pojačanja da krenu na front protiv SAA jer su Jaish al Izza lokalci koji drže samo jednu teritoriju

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac

Tako je Burte. Sprema se i napad na Moskvu. Meeee.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

MIslim da je slijedeći na redu Teheran…

Jole
Gost
Jole

Što se priprema ? Kad ih Rusi zrokaju iz zraka,mislim da će sami zaključiti da im je bolje ne ići nigdje.

Hash
Gost
Hash

Čim se ti burtolino javljaš, mora da je raspad sistema kod tvojih miljenika.
Samo jako SAA

Helvetia
Gost
Helvetia

Najmanje 50000 krece u kontru

Mercury
Gost
Mercury

@ Helvetia

Ja ulovio na netu da se negdje 350 tisuća sprema u kontra ofenzivu i da planiraju tek stati na granici sa Saudijskom Arabijom…

tuf
Gost
tuf

Nema stajanja, idu u osvajanje Marsa, evo samo što nisu

Jozo
Gost
Jozo

Burt boli te poraz haha

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Jesi li uopće vidio kartu? Da jesi onda bi primjetio da se ide u zatvaranje džepa u kojemu se nalaze Al Lataminah, Morek, Kafr Zitia a preko Khan Shaykuna. Erdogan nije ništa dozvolio niti ga zanima Idlib, njega more isključivo Kurdi i Manbij. Jaish Al Izza su jedno veliko ništa i Erdogan neće maknuti prstom da ih obrani. Nasuprot tomu M5 autocesta koja povezuje Damask i Alepo je imperativ za Damask i oni neće stati dok ne oslobode tu cestu, a ona prolazi preko Maarr Al Numana i Saraqiba tako da pretpostavljam da su ti gradovi mete nakon što se riješi ovaj džep. Ili je to pak prodor preko visoravni Al Grab dalje u unutrašnjost prema samom Idlibu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik