Putin će potpisati sporazum o finansiranju modernizacije vojske Abhazije

Vladimir Putin
12 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin će potpisati sporazum o izdvajanju sredstava za modernizaciju oružanih snaga Abhazije, navodi se u izvršnom nalogu objavljenom na web stranici ruskog predjednika.

“Želeo bih da prihvatim predlog ruske vlade o potpisivanju Sporazuma između Ruske Federacije i Republike Abhazije o finansiranju troškova modernizacije Oružanih snaga Republike Abhazije,” kaže se u dokumentu.

Dogovor će biti potpisan nakon razgovora ruskog Ministarstva odbrane i Ministarstava spoljnih poslova sa Republikom Abhazijom.

Vojna saradnja je zvanično pokrenuta nakon što je Rusija priznala Abhaziju kao nezavisnu državu,  nakon agresivnih akcija Gruzije protiv Abhazije i Južne Osetije u avgustu 2008. godine.

Ruske mirovne snage su izvršavale svoju misiju da primoraju gruzijske trupe na mir, na taj način garantujući bezbednost građana u dvije bivše nepriznate republike. Nakon što je agresija odbijena u Abhaziji i Južnoj Osetiji, formirane su dve ruske vojne baze kako bi garantovale sigurnost republika u budućnosti.

oružane snage Abhazije
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

U posljednje dvije godine 2017.-19., Rusija je već dala Abhaziji 6 milijardi rubalja financijske i socio-ekonomske pomoći.

super
4 godine prije
Son of Alerik
4 godine prije

Republika Abhazija, oko 250 000 stanovnika, a priznale je kao državu Rusija, Nikaragva i Venezuela (od 193 države članice UN-a). Bit će da je više ruskih vojnika na tom teritoriju, nego stanovnika.

Mate
4 godine prije

Jedno pitanje Adminu. Zbog čega je koji put moguće unijeti ispravke u komentar, a zbog čega neki put nema te mogućnosti? “modificiraj”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.