fbpx

Putin će potpisati sporazum o finansiranju modernizacije vojske Abhazije

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin će potpisati sporazum o izdvajanju sredstava za modernizaciju oružanih snaga Abhazije, navodi se u izvršnom nalogu objavljenom na web stranici ruskog predjednika.

“Želeo bih da prihvatim predlog ruske vlade o potpisivanju Sporazuma između Ruske Federacije i Republike Abhazije o finansiranju troškova modernizacije Oružanih snaga Republike Abhazije,” kaže se u dokumentu.

Dogovor će biti potpisan nakon razgovora ruskog Ministarstva odbrane i Ministarstava spoljnih poslova sa Republikom Abhazijom.

Vojna saradnja je zvanično pokrenuta nakon što je Rusija priznala Abhaziju kao nezavisnu državu,  nakon agresivnih akcija Gruzije protiv Abhazije i Južne Osetije u avgustu 2008. godine.

Ruske mirovne snage su izvršavale svoju misiju da primoraju gruzijske trupe na mir, na taj način garantujući bezbednost građana u dvije bivše nepriznate republike. Nakon što je agresija odbijena u Abhaziji i Južnoj Osetiji, formirane su dve ruske vojne baze kako bi garantovale sigurnost republika u budućnosti.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

U posljednje dvije godine 2017.-19., Rusija je već dala Abhaziji 6 milijardi rubalja financijske i socio-ekonomske pomoći.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Republika Abhazija, oko 250 000 stanovnika, a priznale je kao državu Rusija, Nikaragva i Venezuela (od 193 države članice UN-a). Bit će da je više ruskih vojnika na tom teritoriju, nego stanovnika.

igi
Gost
igi
1 godina prije

…nije valjda da je u abhaziji 250 001 ruski vojnik….a možda i jeste jer svi oni u srcu nose pušku za obranu majke rusije….

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

To je ruska verzija Nato intervencije – tko god ne sluša “tatu” u Moskvi dobije na poklon revolucionarni pokret koji kida veze s matičnom državom. Ameri za razliku od Rusa djeluju interkontinentalno, a Rusi samo u svom dvorištu, barem za sada.

Trajko
Gost
Trajko
1 godina prije

Da Rusi pokusaju instalirati nuklearno oruzje u Meksiku,Kanadi, na Bahamima ili na Bermudima kako bi TATA Trumpy reagovao

Sadd
Gost
Sadd
1 godina prije

Vjerojatno na isti način – nema tu velike razlike, samo što Rusi obave posao efikasnije i za 100000 puta manje rubalja/dolara/eura…

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

E,nije to ruska verzija Nato intervencije….zaboravio si da nema pljačkanja prirodnih resursa, sadnje maka i tisuća mrtvih…..

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ni jedan sukob Rusija nije rasplamsal. Raspadom Sovjeta mnoge su rehije htjele da se osamostale pa imaš baš krvave sukobe, jesu trajali kratko ali su imali velike žrtve;niti kedna regija nije postala država već sukob se zamrzne, Ruska vojska uđe i čuva mir ali nije nastala ni kedna država do 2008. kada je Grusija napala na Osetiju zgazivši UN snage. 2008. Abhazija izlazi na svoje granice, Osetija isto i Rusija im priznaje nezavisnost, navedi slučaj države koju je Rusija napala i otela joj deo teritorije.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Ukrajina, to mi prvo pada na pamet… Gruzija, koliko se sjećam Abhazija je bila dio Gruzije…

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Jedno pitanje Adminu. Zbog čega je koji put moguće unijeti ispravke u komentar, a zbog čega neki put nema te mogućnosti? “modificiraj”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x