Putin i Zelenski otvoreni za južnoafričku mirovnu misiju

Putin i Zelenski
14 komentara

Inicijativa koja uključuje šefove država iz Egipta, Ugande i Senegala predložena je Moskvi i Kijevu

Rusija i Ukrajina pristale su ugostiti mirovnu misiju afričkih čelnika koji nastoje riješiti sukob između dviju nacija, rekao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa. Tijekom brifinga za novinare u utorak, Ramaphosa je otkrio da je o prijedlogu razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim čelnikom Vladimirom Zelenskim. “Moji razgovori s dvojicom čelnika pokazali su da su obojica spremni primiti afričke čelnike i razgovarati o tome kako se ovaj sukob može privesti kraju”, rekao je Ramaphosa, a prenosi Reuters.

“Hoće li to uspjeti ili ne, ovisit će o razgovorima koji će se voditi”, dodao je.

Južnoafrička Republika, koja je dio skupine zemalja BRICS-a s Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom, jedna je od zemalja koje su odbile pridružiti se američkoj kampanji za sankcioniranje Moskve kao odgovor na neprijateljstva u Ukrajini. Ranije ovog tjedna, Ramaphosa je primijetio da Južna Afrika ima tradiciju nesvrstanosti koja potječe iz Hladnog rata.

“Sve vrijeme smo bili čvrsti po ovom pitanju: Južna Afrika nije bila, niti će biti, uvučena u natjecanje između globalnih sila”, rekao je predsjednik.

U svojoj objavi u utorak, Ramaphosa je rekao da su čelnici Senegala, Ugande i Egipta pristali sudjelovati u inicijativi. Glavni tajnik UN-a, SAD i Velike Britanije bili su obaviješteni o ideji, dodao je južnoafrički čelnik. Nekoliko nacija, uključujući Kinu, Brazil i Tursku, ponudilo je pomoć posredništva između Moskve i Kijeva. Međutim, Ukrajina i njezini zapadni podupiratelji inzistirali su na tome da je mirovni plan Zelenskog jedini održivi put za rješavanje sukoba.

Ukrajinski prijedlog, kojeg je Moskva odlučno odbila, svodi se na to da Rusija prizna poraz, povuče se s teritorija koje Kijev smatra svojim i plaćanje ratne odštete. Ukrajina također predviđa pomoć međunarodne zajednice za obnovu i sigurnost.

Ruska vlada doživljava sukob u Ukrajini kao dio šireg posredničkog rata, kojeg protiv nje vode SAD i njezini saveznici, dok nastoje zaštititi svoju hegemoniju od multipolarnog svijeta u nastajanju. Moskva je optužila Washington i London za sabotiranje mirovnih pregovora s Kijevom u kojima je posredovala Ankara, a koji su se vodili u prvim mjesecima sukoba i činilo se da su na rubu dogovora o primirju.

Afričke nacijeMirovna inicijativarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 mjeseci prije

Putin troluje zapad. Kaze da garant mira mogu biti samo ozbiljne zemlje, a nikako EU, UK i USA, jer su njihove garancije nepouzdane. Zato prihvaca africke zemlje za posrednike.

tihobl
11 mjeseci prije

Ирак забрањује трансакције у америчким доларима у последњем кораку ка „дедоларизацији“ ‘

Министарство унутрашњих послова саопштило је да ће прекршиоци ове забране бити подвргнути законским казнама, укључујући новчане, па чак и затворске.

Забрана је ступила на снагу 14. маја.

Okupirani Irak udara samar amerima.

tihobl
11 mjeseci prije

Сирски је у Генералштабу известио о тешким борбама за Клешчејевку која се није могла заузети у налету и борбе су прерасле у позиционе. Командант копнених снага је забринут да би Русија могла да употреби климатско оружје да заустави контраофанзиву Оружаних снага Украјине и да ће морати да напусте своје положаје код Бахмута.

Резидент

dpf filter
11 mjeseci prije

Kazu prvo konj da se nadje jer to je glavni uvjet za pregovore.

tihobl
11 mjeseci prije

Zasto je Rusija ukinula sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi:

Руска квота је била 6.400 тенкова, 11.480 оклопних возила, 6.415 артиљеријских система, 3.450 авиона и 890 хеликоптера.

Sad samo Uralvagonzavod stanca 1500 tenkova i transportera godisnje, ne racunajuci ostale fabrike. Putin je pravnik – bolje je raskinuti sporazum nego krsiti ga kao sto radi NATO.

Ico
11 mjeseci prije

Vol odimira još uvijek nisu bacili pod autobus?!? Znači da im još vjerno služi!

tuf
11 mjeseci prije

Aha. Kako da ne. Svatko drži svoju stranu i fizički je nemoguće ispuniti kriterije na temelju kojih bi se potpisalo bilo kakvo primirje, a kamoli trajni prekid sukoba. Primirje bi se tumačilo kao intermezzo za oporavak i opskrbu novih snaga prije sljedeće faze sukoba.
Lotta continua.

Max
11 mjeseci prije

Mislim da je cilj da se rat nastavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI