Putin je pobijedio – Na Zapadu nitko neće ginuti za Krim

Vladimir Putin - smijesak
44 komentara

Posljednjih godina je vladar Kremlja uspio ostvariti velike uspjehe u vanjskoj politici, na svojoj internetskoj stranici piše njemački televizijski kanal N-TV. Intervencija u sukobu u Siriji je Rusiju svrstala među svjetske velesile. Putinov položaj na svjetskoj sceni je ojačalo i pripojenje Krima. U isto vrijeme se čini da se “međunarodna zajednica” pomirila s “aneksijom” Krima, jer “na Zapadu nitko ne želi poginuti za Simferopolj”, navodi N-TV.

“Čelnik Kremlja, Vladimir Putin, sada je na vrhuncu svoje moći””, piše njemački kanal N-TV na svojoj internetskoj stranici.

“Ima 65 godina i u svojoj je zemlji neprestano politički vođa 18 godina. Od vremena glavnog tajnika Centralnog komiteta KP Sovjetskog Saveza, Josifa Staljina, niti jedan sovjetski ili ruski političar toliko dugo nije bio predsjednik države”, napominje autor članka Wolfram Weimer.

“Putin je politički veteran. Preživio je Clintona, Busha i Obamu, a preživjet će i Trumpa i Merkel”, dodaje Weimer.

Na predsjedničkim izborima je čelnik Kremlja pobijedio s podrškom 77 posto glasova, što ukazuje na veliku podršku Rusije njegovoj politici.

“Na Zapadu ovu činjenicu s lakoćom zaboravljaju”, napominje autor.

Putina je u zemlji hvaljen zbog stabilizacije zemlje nakon “postkomunističkog kaosa” i zato što je u godinama njegove vladavine uspio ostvariti gospodarski i društveni uspjeh.

“Putinizam je svojim namjerno podgrijavanim nacionalizmom i podrškom, uz politički izračun, Ruske pravoslavne crkve stvorio novi kolektivni identitet moderne Rusije”, piše Wolfram Weimer.

“Njegov način vladanja je mješavina rada tajnih službi i policije i maštovite demokracije i preokreta”, tvrdi autor.

“S druge strane, onaj tko zaprijeti njegovoj moći se brzo nađe u zatvoru. Rusija i dalje ne može biti demokratska pravna država, jer su sloboda govora, prava manjina, građana i naroda poštuju se samo u znaku Kremlja”, piše njemački novinar o  “slobodama i demokraciji” u Rusiji.

“Ipak, vrijedi priznati da je Putin uspio postići ostvariti veliki uspjeh. Gospodarska kriza, koja je nastala zbog pada cijena nafte i zapadnih sankcija, prevladana je. Vođa Kremlja se povukao iz obrane i nakon što je sklopio niz novih saveza je počeo graditi svoj utjecaj u međunarodnoj areni. Uspostavio je suradnju s Pekingom, otvorio vrata Teheranu i stupio u savez s Ankarom. Sukobi u Siriji i Ukrajini su mu omogućili mu Rusiju vrati status svjetske sile”, kaže Weimer.

“Vojna intervencija u ratu u Siriji mu je omogućila da popuni vakuum kojeg su sa svojom neodlučnom strategijom na Bliskom istoku iza sebe ostavile SAD. Rusija je odjednom postala jedan od najvažnijih igrača regije i bez Putina je nemoguće dogovoriti mir. Osim toga, proširio je vojnu pomorsku bazu u Tartusu, prvog uporišta Rusije kao nuklearne sile ne obalama Mediterana”, nastavlja njemački novinar.

Nakon “munjevite aneksije” Krima, međunarodna zajednica kao da se s tim već pomirila, piše N-TV.

“Antiruske sankcije nisu funkcionirale, a NATO i EU nisu pružili nikakav ozbiljni otpor. Naprotiv, zapadni diplomati su sve skloniji vjerovati da poluotok treba prepustiti Rusiji. Ispada da je Putin dobio magloviti rat za podjelu Ukrajine i značajno proširio sferu utjecaja Rusije. Mogućnost stvaranja jedinstvene i suverene Ukrajine već je izgubljena”, kaže Weimer.

“Na Zapadu nitko ne želi poginuti za Simferopolj”

“Stoga je vrijeme da ponovno razmotrimo zapadnu strategiju izoliranja Moskve, ali ne zato da udovoljimo Putinu, nego zbog činjenice da rat nije opcija. Zbog toga moramo zaključiti mir s Putinom i podijeliti Ukrajinu”, uvjeren je Wolfram Weimer.

Njemački novinar vjeruje kako je dugoročno najbolje rješenje podijeliti Ukrajinu na proruski i prozapadni dio.

“To je najbolje rješenje i za Ukrajince, i za Ruse i Europljane, pogotovo ako uzmete u obzir da većina ljudi koji žive na Krimu i na istoku zemlje naginju Rusiji”, tvrdi Weimer.

U Berlinu su političari počeli razmišljati o tome kako pregovarati s Putinom i pronaći diplomatsko rješenje krizne situacije.

“Vječne sankcije nisu pametna politika”, kažu stručnjaci iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Ali bez ustupaka od strane Moskve nitko ne želi ukinuti sankcije. I dok njemački ministar vanjskih poslova i dalje oklijeva, članovi njegove Socijaldemokratske stranke zahtijevaju ukidanje kaznenih mjera. To traže i ljevičari stranke Die Linke i Alternativna za Njemačku, kao i neki političari iz Kršćanske socijalne unije (CSU) i Slobodne demokratske stranke Njemačke.

Kancelarka Angela Merkel trenutno razmatra mogućnosti za približavanje Moskvi. 18. svibnja će posjetiti Soči. 5. lipnja će Vladimir Putin posjetiti Austriju. U Beču vjeruju kako je krajnje vrijeme da poboljšaju odnose s Moskvom. Berlinu također nužno treba rješenje. I Putin će pobijediti”, zaključuje Wolfram Weimer.

Izvor: N-TV

Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Videćemo da li će da isprati Merkelovu ona je na čelu stranke od 2000 te godine a nedavno je odpočela četvrti mandat kao Kancelar , tako da , nije ni ona naivna …
https://www.youtube.com/watch?v=kMgtpO2leOE

Goran Bare
5 godine prije

Vladimire Putine razmakni nam butine!

Spock
5 godine prije

Švabe svakako više ne bi na ljetovanje u Simferopolj 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=jZCKFZsDAuk&list=PLwGzY25TNHPC_SsXFcIH-ba0nWuNbHOM6&index=2

Rustam
5 godine prije

Jel ovo najvise sto se moze ocekivati od zapadnog novinarstva?

hiber
5 godine prije

Naručeni članak. Malo se Putinu sve to iskompliciralo. Zašto bi uopće neko ginuo za Krim, osim Rusa i Ukrajinaca, naravno. Dovoljno je što su zavađeni nekad bratski narodi. Sada mu je neprijateljski režim 400 km od Moskve. Da su Napoleon i Hitler imali takvu početnu prednost sada bi Rusija bila pluskvanperfekt. Prošli ruski carevi nisu imali nuklearno oružje ali su imali prostornu dubinu za postizanje klimatske prednosti što je bilo jače od nuklearnog oružja. Putin je sve to zamjenio i oslanja se jedino na nuklearno oružje. U međuvremenu je stvorio sirijske presedane, upleo se na Bliski istok, stavio se između Izraela i Irana. a i Armenija lagano odlazi.

eu kolonija
5 godine prije

više od 50% njemaca je za bezuslovnu suradnju s rusijom. što se tiče nato pakta trebali bi poslati jednu bojnu phedera potrošenku da njega i one teroriste oko njega utješe

čitalac
5 godine prije

Helmut Kohl je bio kancelar Savezne Rešpublike Njemačke 4 puta – 16 godina.
Merklova je treći put kancler

Zadranin
5 godine prije

Baš me zanima kakve to ustupke Rusija triba napraviti da zapad ublaži ili ukine sankcije? Prestane ratovati protiv zapadom podržanih glavosječa u Siriji? Ili možda skinut gaće do koljena, i naguzit se?

Teški izbor u pi*ku materinu..

Što učinit…. Pa najbolje ko i dosad: zapad, ko te hebe, ja ću činit po svome.

Pljuc.

Tomisla
5 godine prije

“S druge strane, onaj tko zaprijeti njegovoj moći se brzo nađe u zatvoru.” 3 poglavlja iznad piše da je imo 77% glasova, e pa u DEMOKRACIJI kad hoćeš svrgnut večinsku vlast nisi borac za slobodu (ko oni u Siriji TZV borci za slobodu) nego terorist.

nime
5 godine prije

ubermeso se*e o slobodi govora, ih ta nemojte kasti a kaj je s onima kaj napišu nekaj protiv “doktora” koji pregledavaju žene protivno njihovoj volji ili “inženjera” koji crash testiraju sve šta vozi po njemaćkoj na pješacima. i da ubermeso s obzirom da ste si seybali državu imate trajni prezir – ni svoje građane ne želite zaštiti od najezde…

u guglo: germany yes

Lila
5 godine prije

?@Riddick

tako vam je to
5 godine prije
zlatan
5 godine prije

Iskreno, a tko je to po Rusiji u zatvoru? U redu, Navaljnij organizira neprijavljene demonstracije, pa ga zatvore i puste nako 6 ili 12 sati. Nećeš ti zatvora, neka i mene tako zatvore. Pa da vidim kakv je hrana u zatvoru? Jednog mog prijatelja su tu kod nas, u RH zatvorili 30 dana zbog sudjelovanja u demonstracijama. Ok, radio je gluposti, remetio mir i urlikao na tim demonstracijama, i policija ga ščepala. Sud ga osudio i pafff, 30 dana zatvora. No, nakon 5-6 dana došla mu je žena i platila ostatak dana u kunama i pustili ga iz bajbuka. Nije bila neka velika lova u pitanju, a morala je muža, budaletinu izvući sa zatvorske hrane. Pa na kućno korito. Dalje, a kakva su to prava manjina? Zar se zaboravlja da je Rusija FEDERACIJA, i da je podijeljena na veći broj autonomnih republika i okruga po nacionalnom ključu. To je pozitivni… Čitaj više »

luni lunovic
5 godine prije

on nije nikoga pobijedio on je samo povukao macku za rep pa cemo vidjeti kako ce to zavrsiti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.