Putin objašnjava zašto ne vjeruje u „Grad Sunca“ tj. idealnu državu

Vladimir Putin s mikrofonom
6 komentara

Vođa Kremlja pokazao je oprezni skepticizam vezano za planove europskih utopista koji se nadaju da će čovječanstvo jednog dana izgraditi idealno društvo.

“Malo je vjerojatno da će se san europskih utopijskih socijalista jednog dana ostvariti”, priopćio je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak na svečanosti dodjele nagrada filantropima i aktivistima za ljudska prava.

“Saint-Simon, utopijski socijalisti, kao i mnogi drugi koji iskreno sanjaju i sve čine da konačno izgrade „Grad Sunca – idealna država“, moraju shvatiti da takvi gradovi ne postoje, a vjerojatno neće nikada ni postojati”, izjavio je iskreno Vladimir Putin.

Prema riječima Putina, povrede prava se javljaju redovito u raznim zemljama širom svijeta, ali njihovi stanovnici nisu svjesni o čemu se radi. Kao primjer, spomenuo je društveni eksperiment prethodno proveden u Sjedinjenim Državama:

“U Sjedinjenim Državama, izvršen je eksperiment s prolaznicima kojima su čitali članke iz Ustava i iz Deklaracije o ljudskim pravima. Prvi ispitanik je prijetio da će pozvati policiju, drugi je rekao da je to čista propaganda i zaprijetio da će nazvati FBI”, nastavio je predsjednik Putin.

Putin je rekao da je uvjeren da je situacija “slična u velikoj većini zemalja”.

*„Grad Sunca“ sinonim idealne države, naslov je teksta talijanskog dominikanca Tommasa Campanella kojeg je napisao 1602. godine tijekom boravka u zatvoru zbog hereze.

Grad SuncaTommaso Campanella
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Istinski intelektualac našeg doba. Ljermontove da možeš ovo sada pročitati pa da od ponosa za razliku od strasti te prene opet duh junaka i da “umobolnom” Miltonu pošaljemo Vladimira. Hvala logično na ovakvim tekstovima kojih nećemo nigdje ugledati tamo gdje bi se to očekivalo

čitalac
6 godine prije

“umobolnom” Miltonu – ne misliš valjda na Johna Miltona (Izgubljeni raj)?
Ako misliš, onda ti mogu reći – bilo bi smješno da nije žalosno. John Milton, jedan od najvećih duhova europske kulture… Njegov Izgubljeni raj je za europsku kulturu ima važnost Biblije ili Božanske komedije, jedna od referencija. Čovjek ispred svoga vremena koji je iznad svega cijenio čovjekovu slobodu i bio istinski vjernik. Ali, očito ga ovo potonje degradira u očima neoljevičara, neoliberala, feministica …

čitatelj portala
6 godine prije

Teško je ostvariti ideale, ali im barem možemo težiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.