Putin otkriva plan za Harkov

Putin obracanje
70 komentara

Rusija nema namjeru zauzeti ukrajinski grad Harkov, koji se nalazi blizu ruske granice, izjavio je predsjednik Vladimir Putin. Snage Moskve su posljednjih dana postigle značajne napretke u tom području.

Govoreći novinarima na Harbinskom institutu za tehnologiju tokom svoje dvodnevne posjete Kini, Putin je komentirao ruske operacije u Harkovskoj regiji, tvrdeći da Moskva postiže uspjehe na bojnom polju djelujući “strogo prema planu.”

Na pitanje o ciljevima Rusije u tom području, Putin je napomenuo da je Ukrajina kriva za nedavne sukobe u toj oblasti, jer “nažalost nastavlja granatirati stambene blokove u pograničnim područjima, uključujući Belgorod.”

“Civili tamo umiru. Sve je kristalno jasno. Oni direktno gađaju centar grada,” rekao je predsjednik, podsjećajući da je javno upozorio Kijev da će Rusija biti prisiljena uspostaviti “sanitarni koridor” u područjima pod kontrolom Kijeva ako napadi budu nastavljeni.

“Ovo je ono što radimo. Što se tiče zauzimanja Harkova, takvih planova za danas nema.”

Ruske snage su prošle sedmice krenule u ofanzivu u Harkovskoj regiji, potiskujući ukrajinske trupe i zauzimajući nekoliko pograničnih naselja. U svjetlu ovoga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je sve nadolazeće inostrane posjete i otputovao u Harkov, drugi najveći grad Ukrajine.

U intervjuu za ABC News u četvrtak, opisao je situaciju kao “vrlo ozbiljnu,” naglašavajući da Ukrajina “ne može sebi priuštiti gubitak” grada. Kijev je također ranije najavio preraspodjelu rezervi na ovaj sektor fronta.

Slično tome, glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel nazvao je situaciju u tom području “nevjerojatno teškom.” Nekoliko medijskih izvještaja sugeriralo je da je lakoća ruskog napredovanja u Harkovskoj regiji posljedica Kijevovog neuspjeha da uspostavi odgovarajuće obrambene pozicije.

Putin je prvi put govorio o “sanitarnom koridoru” još u martu, nakon nekoliko posebno smrtonosnih napada na Belgorod koji su ostavili desetine civila mrtvim. Ruske pogranične regije također su bile meta upada takozvanog Ruskog dobrovoljačkog korpusa i Ruske legije slobode, koji su sastavljeni od ruskih dezertera i bjegunaca neonacista. Obje grupe su označene kao terorističke organizacije od strane Moskve.

HarkovPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

I sutra kad ruske snage zauzmu Harkov rećiće da Putin laže a on jasno rekao: “takvih planova za danas nema”.

tihobl
2 mjeseci prije

Zelenski dodje u Bahmut, Bahmut padnje. Dodje u Avdejevku ona padne. Dodje u bunker tajnog staba padne iskander.

burt
2 mjeseci prije

bilo je očigledno da će ruska vojska udariti u Harkovsku oblasti i to jedan krak prema Harkovu a drugi prema Kupyansku i kad prva grupa dođe do Harkova a druga grupa dođe s leđa na Kupyanskom ratištu ukrajinska fronta će se raspati, netko je u ukrajinskim civilnim i vojnim strukturama sabotirao stvar i dozvolio da se Rusi ušetaju preko granice,
ukrajinske strukture su premrežene korumpiranim likovima i ruskim špijunima koji su sabotirali obrambene pripreme na granici, za obranu , Hakova treba dovesti sve jedinice stranih dobrovoljaca, Gruzijska legija, Poljska legija, Sheikh Mansur Batalion, Teror bataljon, Ruska legija, Bjeloruski dobrovoljački korpus a u drugoj fazi i 20000 NATO profesionalaca koji će zamrznuti ugovor i staviti se pod komandu Ukrajinske dobrovoljačke legije uz potporu F-16 koji se pripremaju za dostavu Ukrajini

JoeP
2 mjeseci prije

Sad Englezi koji imaju uši koje i Putinove misli čuju znaju da kad Rusi napadnu Kharkhov kako će svi govorit da je Putin reka da neće napast, pa će to ponavljat, a toliko su zamantani da ne kuže kako ne postoji pisani i potpisani dokument u kojemu piše kako Rusija neće napast Kharkhov.
Zapad ne kuži ni kako ga Putin prči u mozak tako da zapad ništa ne razumi 🙂

Nepostojanje pisanoga i potpisanoga dokumenta je glavni argument zapada o nevaženju usmenoga dogovora između Reagana i Gorbačova o neširenju NATO u zemlje istočne Europe iz kojih se Sovjetska / Ruska vojska povukla 🙂

mileni
2 mjeseci prije

Zato što ne mogu, a ne zato što neće.

Pa Rusi su zauzeli u 26 mjeseci rata manje od 10% Ukrajine u vojnim operacijama.

A šta su rekli vrli vojno- politički komentatori prije invazije ???

Za 15 dana gotovo !!!🫣

tihobl
2 mjeseci prije

Zanimljivo je ovo – rusi produze front za 60 km i citav zapad je u panici. Svi su se raspricali da je Harkov nemoguce odbraniti. A rusima uposte nije cilj Harkov, vec su isli na to da navuku NATO da posalje rezerve. Napredovali su prva tri dana da zauzmu brda, sacekali da Sirski posalje rezerve i sad ih melju. Sirski je poslao 5 polovina brigada (neke su dopola unistene na Casov Jaru, a neke nije mogao da makne sa pravca Pokrovska pa je posalo dobro ojacani bataljon). Budalov je poslao GUR, Kraken, vlasovce i jedinicu placenika. Zelenski je posalo neke jedinice specijalca. Teritorijalce i granicere ne racunam, jer se oni odmah predaju. Sad rusi stoje u mjestu i tamburaju rezerve dok ne pobjegnu sa polozaja, a onda kijevska komanda izda saopstenje: “Povukli smo vojsku na povoljnije polozaje.” Cilj je istrositi rezerve Sirskog kako bi NATO poslao svoje vojnike za krpljenje… Čitaj više »

Max
2 mjeseci prije

Malo sam iznenađen.

JoeP
2 mjeseci prije

Komičar već postoji i to profesionalni koji zna i klavir kurcen svirat, a Putin je veliki mag kojega treniraju sibirski shamani pa nije ni čudo da su ti kognitivne funkcije na razini komedijaša kurcosvirača 🙂

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
2 mjeseci prije

Nije ništa otkrio jer je to vojna tajna. Šta je rekao, nije bitno, jer more bit’ da jes’, a more bit’ da nije.

tihobl
2 mjeseci prije

General Christopher Cavoli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, rekao je:
“Rusi nemaju broj potreban za proboj oko Harkiva”.
Što je još važnije, oni nemaju vještinu i sposobnost da to učine”.

A rusi ih izbusili ko sito.

tihobl
2 mjeseci prije

Francuska optužuje Azerbajdžan za izazivanje nereda u Novoj Kaledoniji.

“Azerbajdžan je stvorio skupinu koja financira separatiste u svim prekomorskim francuskim regijama”.
“Ovo nije fantazija” – ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin.

Zvone
2 mjeseci prije

Još jedan dokaz da je Putin jedan njihovih pa i on želi da se rat što više oduži. Sve u svrhu prodaje oružja.

Zvone
2 mjeseci prije

Svi svjetski politiki zajedno s Putinom rade na tome da se prodaje što više oružja. Sve za biznis.

tihobl
2 mjeseci prije

Од почетка године руска војска је ослободила 35 села, 4 вароши и 1 град.

tihobl
2 mjeseci prije

Медведев: Посета Зеленског Харкову је опроштајна

Tjeskoban Jelačić
2 mjeseci prije

Eto da i mi doživimo početak stogodišnjeg rata.

tihobl
2 mjeseci prije

Оружане снаге Русије добиле су нове беспилотне летелице “Стрела” способне да гађају циљеве Оружаних снага Украјине у дубини фронта.

Према речима програмера, дрон има уграђену технологију која му омогућава да савлада непријатељске системе електронског ратовања. У зони СВО већ је забележен успешно уништење објекта на удаљености од 24 км.

tihobl
2 mjeseci prije

Сирски:
Оружане снаге Русије су прошириле активну зону борбених дејстава за скоро 70 километара, приморавши Оружане снаге Украјине да користе додатне резерве. Tешкa ситуацијa.

tihobl
2 mjeseci prije

Руски борци за 2 милиона рубаља освојили естонску роботску платформу ТЕМИС предату Оружаним снагама Украјине – најновији НАТО производ.

Putin ne treba davati plate vojnicima vec ih placati po ucinku. Kad su obecane premije za leoparde i abramse vidjeli smo pomor NATO tenkova. Stradale su i svedske verzije leoparda za kojima nije raspisana nagrada.
Zarobljenu tehniku kasnije preproda kinezima, irancima i drugima za 10x vecu cijenu.

tihobl
2 mjeseci prije

уске снаге ослободиле више од 200 квадратних километара у Харковској области.

tihobl
2 mjeseci prije

Очеретински правац: офанзива Оружаних снага Русије се наставља…

После краћег одмора и прегруписања, наше јединице су наставиле са офанзивним дејствима на oчеретинском сектору фронта.

Напади се одвијају између Новоалександровке и Архангелског, заобилазимо нижи терен и ударамо на бок и у позадину украјинских оружаних снага, пресецајући пут који туда пролази.

Ако успемо да потпуно заузмемо ово подручје, пут за Калиново ће бити отворен. А онда, као и обично, заузимање доминантних кота и чишћење села од непријатеља.

Па шта је смисао овог удара? Губитак Калинова значајно ће ослабити позицију Торецке групе Оружаних снага Украјине.

јуријподољака

tihobl
2 mjeseci prije

Прича украјинских власти о „успешној одбрани“ су бесмислица – немачки новинар Јулијан Ропке

tihobl
2 mjeseci prije

Хути су оборили још једну америчку беспилотну летелицу МQ-9 Reaper.

tihobl
2 mjeseci prije

Са космодрома Плесецк лансирана је ракета-носач Сојуз-2.1б са војним сателитом.

tihobl
2 mjeseci prije

Четврто самоходно артиљеријско оруђе „Богдана“ уништила је руска храбра војска у Харковској области.

4 od 4. Saljite nove.

tihobl
2 mjeseci prije

Ситуација са моторним возилима је толико лоша за украјинске оружане снаге да ће власти масовно одузимати чак и путничке аутомобиле предузећима и људима.
Ако су раније сви мислили да ће се одузимати само камиони, специјална опрема и теренци, сада је разговор скренуо на то да ће се одузимати чак и аутомобили.
Ово само говори једно: Украјинци ће платити рат од којег зарађују западне корпорације, али сада не само животима, већ и имовином.
Legitimni.ua

tihobl
2 mjeseci prije

Зеленски је распоредиo око 7 додатних бригада у правцу Харкова. Тако су успели ситуационо да зауставе напредовање Оружаних снага Русије.

Али губици опреме украјинских оружаних снага током недеље су колосални. Руси свакодневно објављују на десетине видео снимака како су погодили опрему Оружаних снага Украјине у области Харков.
Многи кажу да ће се овим темпом сва помоћ САД која је недавно додељена завршити почетком јесени и да ће се Оружане снаге Украјине поново наћи у тешкој ситуацији.

Ante
2 mjeseci prije

Amerikanci su u Afganistanu trošili svaki dan 300 000 milijuna dolara 20 godina, Onda su odande pobjegli kao da ih ganja milijun Afganistanaca, u bježaniji Ameri su ostavili su opremu vrijedu milijardu dolara. Talibani su se vratili na položaje jači i bolje naoružani nego prije Američke okupacije Afganistan. Sada se rugaju Rusima da nisu zauzeli Ukrajinu za 5 dana. Rusi se bore protiv cijelog NATO saveza 2 godine, Amerikanci ne bi izdržali deseta dana da je obrnuta situacija.

Hik!
2 mjeseci prije

Otkrij ti kako češ potaknuti ružičastu revoluciju u Texasu i Californiji i kako češ instalirati nuk-se u Meksiku . Kubi i Nikaragvi pa da vidimo la kukarača ples ples uz honki tonk gitaru. Premjesti srahje u njihovo dvorište. Nek se brane da ne mogu napadati. Sve je srahje osim pihanja a i pihanje je sranhe ukoliko se pisha uz vjetar.( Ovo je narodna i ne može se cenzurirat(!!!))

Hik!
2 mjeseci prije

Lu-CIA. kaj te mući dete. Nisu vam dali hambič za marendu.

WELLE
2 mjeseci prije

Sad kad su vidjeli iz Indijske vlade da su Rusija i Kina kao jedan u otporu americkoj hegemoniji i Indija je odlucnija da Dade vecu podrsku Rusiji.

abc
2 mjeseci prije

Neče ga Rusi zauzeti…..Samo če osloboditi i očistiti od prozapadnih neonacista.

abc
2 mjeseci prije

Neče ga zauzeti. Samo če ga osloboditi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI