fbpx

Putin potpisao zakon protiv “neprijateljskog djelovanja” SAD-a i njegovih saveznika

Vladimir Putin - 2017

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas potpisao zakon o protumjerama na neprijateljske akcije Sjedinjenih Država i drugih stranih država. Dokument je objavljen danas, 4. lipnja.

“Svrha ovog saveznog zakona je da štiti interese Rusije i sigurnost, suverenitet i teritorijalni integritet, ljudska prava i slobode ruskih građana od neprijateljskih akcija Sjedinjenih Država i drugih stranih zemalja, uključujući i one izražene u okviru političkih i gospodarskih sankcija protiv Ruske Federacije, ruskih državljana ili ruskih pravnih osoba, te  drugih radnji koje predstavljaju prijetnju ruskom teritorijalnom integritetu ili usmjerene su na gospodarsku i političku destabilizaciju Ruske Federacije.”

Kao što smo ranije izvijestili, Državna Duma je 22. svibnja u  trećem i konačnom čitanju usvojila zakona o ruskim protumjerama na akcije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Dokument daje dodatna prava predsjedniku i vladi da kao odgovor na “neprijateljske” mjere uvedu restriktivne mjere protiv američkih, europskih i drugih zemalja, kao i tvrtki koje djeluju pod njihovom jurisdikcijom.

Zakon propisuje ograničenje uvoza određenog broja roba, osim lijekova i vitalnih dobara, te uvoz i izvoz proizvoda stranih tvrtki i građana, osim roba koje Rusi ili stranci mogu u zemlju unijeti za osobnu upotrebu.

Nema više “zapadnih partnera” – Sada su akcije SAD, EU i drugih pravno “neprijateljski usmjerene protiv Rusije”

Zakon po prvi put SAD, zemlje EU i ostale koji su uveli sankcije Rusiji ili donijeli političke odluke protiv Ruske Federacije i njezinih građana i tvrtki definira “neprijateljskima”, suprotno uobičajenoj praksi ruskog državnog vrha da o političkim dužnosnicima zapadnih zemalja govori kao o ruskim “zapadnim partnerima”.

Prema tvrtkama koje će biti izložene protumjerama Moskve se uvodi sudjelovanja u javnim natječajima i ne mogu sudjelovati u privatizacije državne imovine. Zabrana se primjenjuje se na tvrtke koje su izravno ili neizravno kontrolirane ili povezane s neprijateljskim stranim državama.

Vlada i ministri imaju pravo raskinuti ili obustaviti međunarodnu suradnju s neprijateljskim stranim državama, kao i organizacijama koje su pod njihovom jurisdikcijom ili koje su izravno ili neizravno pod kontrolom takvih država, ili su s njima povezane.

Primjena zakona je bila nakratko odgođena, budući da je Državna Duma zaprimila žalbe predstavnika Ruske unije industrijalaca i poduzetnika (RSPP). Nakon razmatranja sadržaja pritužbi, Vladimir Putin je odlučio kako zakon može ići u primjenu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije

Napokon,jasno i glasno:Popu pop,bobu bob.I Rusko strpljenje doslo do kraja.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Sad to nije vise hocu-necu , sad je to zakon…Moras da zastitis svoje…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Dakle i protiv RH 🙁 baš da vidim što nas čeka, ako ima engleska verzija na kremlju

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Laki, mislim da najniži krug vazalskih država Rusi neće toliko maltretirati. Uz to, uskoro će EU svojim putem od usa, osim ukoliko im mehanizam za samoodržanje sasvim ne zakaže.

STroj
Gost
STroj
2 godine prije

uostalom, kako je nekidan u Bugarskoj rečeno Putinu; hvala što nam niste uzeli za zlo.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije

Ivo mozda smo najniži, ali visoko dužni rusima.

Toso
Gost
Toso
2 godine prije

Pa engleska verzija je vec zapocela svojima zakonima to je samo revolt

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Hvala bogu – nema vise laznih “partnera” .

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ovo je razlog zašto od osnivanja centralizovane Ruske države niko ih nikada nije osvojio …
http://geography.name/wp-content/uploads/2015/09/heartland-640×377.jpg
comment image

Nena
Gost
Nena
2 godine prije

Konačno, nije se dalo više nit slusat nit gledat, nadam se dobrom, za sve
Drugačije će sad “zapadni partneri” svirat

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Europa ima 51 drzavu, od ukupne povrsine oko 10.500.000 km2 Evrope Rusija zauzima tek 40% cijele Evrope, po broju stnovnika Rusija ima 150 milliona stanovnika dakle najmnogoljudinija Evroska drzava.sa preko 20% stanovnistva, od Evropskih 745 milliona stanovnika, 70 – 75% stanovnika Rusije zivi u Evropskom dijelu Rusije, dali ikome pametnome to nesto govori.
Po prirodnim resursima Rusija na cijelom planetu ima najvise prirodnih resursa. I onda se opet Evropski bilmezi okrenuli kriminalcima iz SAD. a zamislimo ujedinjenu Evropu sa Rusijom, SAD bi ostala tek mizerna trecerazredna drzava u svakom pogledu.

Matija
Gost
Matija
2 godine prije

Ma ne treba za to cijela Europa, dovoljno je franko-germanska-ruska osovina!

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Nema više “zapadnih partnera” ………….
5 do 12…….

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

“Zapadni partneri” su odbili partnerstvo sada su na putu da dragovoljno postanu sluge, koje ce sluziti caru.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Kad netko Rusiju iskljući iz wašingtonskog konsenzusa onda se može o nečemu pričati. Kad Nosferatu objavi ratnu ekonomiju i izvanredno stanje onda je odzvonilo zapadnim partnerima, do tada će mu biti partneri.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Tko ti je Nosferatu? Ne kuzim ? Ljepotana ima na obe bande, pa kako da znam?

davor
Gost
davor
2 godine prije

Nažalost u mojoj državi boravi mnogo patoloških demonizatora Rusije, pogotovo u vanjskoj politici su tu poznate briselske bitange i raznorazni generalčine koji uživaju obilato američke suradnje, mirovine i izraelske ugovore. A debilani nema kraja. Nije sramota biti argumentirano protiv Rusije ali sramota je biti protiv fiktivne babaroge za koju ti svaki ficlek kaže da je to Rusija. Inače zamislite se da u kanadskoj koži morate slušati tamo neke “europljane” kako vas savjetuju da prekinete odnose sa SAD-om. Nije li to suludo i neprirodno pa da si i najideološkiji homo sapiens? Ovi naši kao da su ušli u vlak prije par desetljeća i sada vide da vlak vodi u ponor ali nemaju snage ni intelektualne hrabrosti zaustaviti se i sići s vlaka. Proturuske stranke u Europi nemaju budućnosti, kao ni protukanadske i protumeksičke stranke u Sj.Americi.

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije

Tako je! -Samo oni to ne vide,jer imaju prste u pekmezu (čitaj: neke svoje interese!)

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

Rusija uzvraća udarac.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Bravo Rusijo! Uz tebe sam, kao i mnogi drugi u ovoj zemlji Hrvatikanskoj, premda to tako javno ne izgleda jer ljigavci na vlasti i u masmedijima plešu kako im sviraju zapadni banksteri. Mi smo politički ogavna zemlja, ali vjerujte mi Rusi, nisu svi Hrvati idioti i američki dupeuvlakači.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik