Putinov govor na Crvenom trgu povodom Dana pobjede

Govor za Dan pobjede
25 komentara

Predsjednik Rusije, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin prisustvovao je vojnoj paradi povodom 77. obljetnice pobjede u Velikom Domovinskom ratu 1941.-1945.

Ukupno je u mimohodu sudjelovalo 11.000 pripadnika osoblja i 131 jedinica vojne opreme.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin:

„Ruski sugrađani, dragi veterani,

Poštovani vojnici i pomorci, narednici i bojnici, veznici i zastavnici, poštovani časnici, generali i admirali, čestitam vam Dan velike pobjede!

Obrana naše domovine, kada je bila u pitanju njena sudbina, oduvijek je bila svetinja. Bio je to osjećaj istinskog domoljublja kada se milicija Minina i Požarskog zauzela za domovinu, vojnici krenuli u ofenzivu na Borodinskom polju i borili se s neprijateljem izvan Moskve i Lenjingrada, Kijeva i Minska, Staljingrada i Kurska, Sevastopolja i Harkova.

Danas se, kao i u prošlosti, borite za naš narod u Donjecku, za sigurnost naše Domovine, za Rusiju.

9. svibnja 1945. zauvijek je upisan u svjetsku povijest kao pobjedu ujedinjenog sovjetskog naroda, njegove kohezije i duhovne moći, neusporediv podvig na bojišnici i na domaćem frontu.

Dan pobjede nam je svima intimno drag. Nema obitelji u Rusiji koju nije oštetio i zahvatio Veliki Domovinski rat. Sjećanje na taj rad nikada ne blijedi. Na današnji dan djeca, unuci i praunuci heroja stupaju u beskrajnom zbroju Besmrtne regimente. Nose fotografije članova svojih obitelji, poginulih boraca koji su zauvijek ostali mladi i branitelja koji nisu s nama.

Ponosni smo na nepokoren hrabri naraštaj pobjednika, ponosni smo što smo njihovi nasljednici, a naša je dužnost čuvati uspomenu na one koji su pobijedili nacizam i povjerili nam da budemo budni i da činimo sve kako bismo spriječili užas još jednog svjetskog rata.

Stoga je Rusija, unatoč svim kontroverzama u međunarodnim odnosima, uvijek zagovarala uspostavu ravnopravnog i nedjeljivog sigurnosnog sustava, koji je prijeko potreban cijeloj međunarodnoj zajednici.

Prošlog prosinca predložili smo potpisivanje ugovora o sigurnosnim jamstvima. Rusija je pozvala Zapad na iskren dijalog, u potrazi za smislenim i kompromisnim rješenjima radi brige i interesa o drugima. Sve je bilo uzalud. Zemlje NATO-a nas nisu htjele poslušati, što znači da su imale potpuno drugačije planove. I vidjeli smo to.

Još jedna kaznena operacija u Donjecku, invazija na naše povijesne zemlje, uključujući Krim, otvoreno je bila u pripremi. Kijev je izjavio da bi mogao dobiti nuklearno oružje. NATO blok je pokrenuo aktivnu vojnu izgradnju na našim susjednim područjima.

Tako se na našim granicama neprestano stvarala apsolutno neprihvatljiva prijetnja. Bilo je svih naznaka da je sukob s neonacistima i banderovcima koje podržavaju Sjedinjene Države i njihovi miljenici neizbježan.

Da ponovim, vidjeli smo kako se izgrađuje vojna infrastruktura, stotine inozemnih savjetnika počinju s radom i redovito se isporučuje najmodernije oružje iz zemalja NATO-a. Prijetnja je rasla svakim danom.

Rusija je izvršila preventivni udar, prije agresije. Bila je to prisiljena, pravovremena i jedina ispravna odluka. Odluka suverene, jake i neovisne zemlje.

Sjedinjene Države su počele tvrditi svoju iznimnost, osobito nakon raspada Sovjetskog Saveza, ocrnjujući tako ne samo cijeli svijet nego i svoje satelite, koji se moraju praviti da ništa ne vide i poslušno to trpjeti.

Ali mi smo drugačija zemlja. Rusija ima drugačiji karakter. Nikada nećemo odustati od ljubavi prema svojoj domovini, našoj vjeri i tradicijskim vrijednostima, običajima naših predaka i poštovanju svih naroda i kultura.

U međuvremenu, čini se da je Zapad spreman poništiti te tisućljećima stare vrijednosti. Takva moralna degradacija je u osnovi ciničnog krivotvorenja povijesti Drugoga svjetskog rata, eskalacije rusofobije, veličanja izdajnika, ruganja sjećanja na njihove žrtve i precrtavanja hrabrosti onih koji su patnjom izvojevali pobjedu.

Svjesni smo da je američkim veteranima, koji su htjeli doći na paradu u Moskvu to zapravo bilo zabranjeno. Ali želim da znaju: Ponosni smo na vaša djela i vaš doprinos našoj zajedničkoj pobjedi.

Odajemo počast svim vojnicima savezničkih vojski: Amerikancima, Englezima, Francuzima, borcima otpora, hrabrim vojnicima i partizanima u Kini, svima onima koji su pobijedili nacizam i militarizam.

Suborci,

Milicija Donjecka uz rusku vojsku danas se bori na njihovoj zemlji, gdje su prinčevi Svjatoslav i Vladimir Monomah, vojnici pod zapovjedništvom Rumjanceva i Potemkina, Suvorov i Brusilov razbili svoje neprijatelje, gdje su heroji Velikog Domovinskog rata Nikolaj Vatutin, Sidor Kovpak i Ljudmila Pavlichenko stajali do kraja.

Obraćam se našim Oružanim snagama i miliciji Donjecka. Borite se za našu Domovinu, njenu budućnost, da nitko ne zaboravi lekcije Drugog svjetskog rata, da na svijetu nema mjesta za mučitelje, eskadrone smrti i naciste.

Danas saginjemo glave pred svetom uspomenom na sve one koji su izgubili živote u Velikom domovinskom ratu, sjećanju na sinove, kćeri, očeve, majke, djedove, muževe, supruge, braću, sestre, rodbinu i prijatelje.

Priklanjamo se sjećanju na mučenike Odesse, koji su živi spaljeni u Domu sindikata u svibnju 2014. godine, na sjećanje na starce, žene i djecu Donjecka koji su ubijeni zvjerskim i barbarskim granatiranjem od strane neonacista. Saginjemo glave pred našim suborcima koji su poginuli hrabrom smrću u pravednoj borbi, za Rusiju.

Proglašavam minutu šutnje.

Gubitak svakog časnika i vojnika bolan je za sve nas i nenadoknadiv gubitak za obitelji i prijatelje. Vlada, regionalne vlasti, poduzeća i javne organizacije učinit će sve da takve obitelji zamotaju u skrb i pomognu im. Posebna potpora bit će data djeci poginulih i ranjenih suboraca. Predsjednički izvršni nalog u tom smislu potpisan je danas.

Ranjenim borcima i časnicima želim brz oporavak, a liječnicima, bolničarima, medicinskim sestrama i osoblju vojnih bolnica zahvaljujem na nesebičnom radu. Naša najdublja zahvalnost ide vama što ste spasili svaki život, često ne štedeći ni sebe pod granatiranjem na bojišnici.

Ovdje, na Crvenom trgu, rame uz rame sada stoje vojnici i časnici iz mnogih krajeva naše ogromne Domovine, uključujući i one koji su stigli ravno iz Donjecka, s područja borbenih djelovanja.

Sjećamo se kako su neprijatelji Rusije pokušavali upotrijebiti međunarodne terorističke bande protiv nas, kako su pokušavali zasijati međuetničke i vjerske sukobe kako bi nas iznutra oslabili i podijelili. Potpuno su zakazali.

Danas se naši ratnici različitih nacionalnosti zajedno bore, štiteći jedni druge od metaka i gelera poput braće.

Tu leži moć Rusije, velike nepobjedive sile naše ujedinjene multietničke nacije.

Vi danas branite ono za što su se borili vaši očevi, djedovi i pradjedovi. Dobrobit i sigurnost njihove domovine bili su im na prvom mjestu u životu. Odanost našoj domovini glavna je vrijednost i pouzdan temelj neovisnosti Rusije i za nas, njihove nasljednike.

Oni koji su slomili nacizam tijekom Velikog Domovinskog rata pokazali su nam primjer herojstva za sve uzraste. Ovo je naraštaj pobjednika i uvijek ćemo se ugledati na njih.

Slava našim junačkim Oružanim snagama!

Za Rusiju! Za Pobjedu!

Hura!“

Dan pobjedegovorvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Legenda.

ZZ Top
1 godina prije

Putin bi trebao u svojim govorima naglasiti tisucljetnu praksu tzv zapada koji svim svojim ekonomskim,politickim, vjerskim i vojnim resursima zeli unistiti slavenske narode, ako ne unistiti onda ih barem drzati u vojnom okruzenju i ekonomskoj bezperspektivnosti.
Cinjenica jest, da kada god slavenski narodi postignuti odredjeni stupanj samodostatnosti i prosperiteta,slijede sankcije,rat,unistavanje, raseljavanje.
Taj scenario je dobro poznat Jugoslavenskim narodima i zbog toga me cudi kojom naivnoscu narodi balkana vjeruju domacim izdajnicima kada pricaju o dobrim zapadnjacima i zlim Rusima.
Rusi su nasa braca i ako nam nemogu pomoci nece nam nikada odmoci.

Mlata
1 godina prije

Uvek sam se pitao ( kao školarac i čudio) zašto Japan nije napao Rusiju s istoka tačno u minut kada su i švabe ušle na rusku teritoriju! Sad kada sam stariji, dakle iskusniji, otprilike znam razlog

Max
1 godina prije

Lijep motivirajući govor pun poštovanja i priznanja za zasluge.

nekoime
1 godina prije

Kako može govoriti, kada zapadni mediji tvrde da je na rubu smrti? Hoćemo li vjerovati BBC-u ili vlastitim očima?

mrdo
1 godina prije

Svaka mu ka u Njegoša!

Mirnesovski
1 godina prije

I onda predstavnik Hrvatske ode da se vidi sa zelenim pajacom a predstavnik Srbije, vrativsi se iz Beina, kaže kako je on opredjeljen za evropske integracije. Zašto naši narodi ne počiste svoja dvorišta prije nego li pogledamo u tuđe.?

1 godina prije

Normalno, gledao sam SVE govore Putina, čak i one, koje je imao na Valdaiu.
Zato znam, šta misli, k čemu teži.
A iz toga znam, da ga potpuno izbezumljeni zapad UOPŠTE NE SLUŠA!
Sad ga čuju…
Slušao sam i one uzdahe, dok je napovijedao početak specijalne operacije…
Znao je, šta čeka armiju.
Koje neče moči ravnati sa zemljom čitavih gradova, kao što to rade ZLOČINCI!
Jer Ukrajina je ipak u srži bratski narod.
Čije vlast su zapadni skorumpirani pijuni… Sve od 2014, kad su izvjeli državni udar…
Njemu se vidi na licu, da trpi…
A to je osobina Velikog Čovijeka!
A vidjet čemo, dokle če morat iči. Kad čitam sve zapadne analitičare, koji su realistični, pukovniki, generali…, neče se dobro završiti za zapad… Jer ne pojavljuje se još ni zračak zdrave pameti!

tihobl
1 godina prije

Kazu Putin na samrti, a danas kraljcin govor prodje bez kraljice.
Djuro gdje ti je kraljica tvoja? Zasto ona nije procitala govor o uvodjenju diktature?

Dragan bumbar
1 godina prije

Trebamo se vratiti stvarima kojima svaki dobar covjek tezi. Cast treba djecu uciti u skolama od malih nogu, a ne kako zaraditi novac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI