Radikalni islam je relativno nov i proizvod je Zapada

William Dalrymple
61 komentar

Sukob civilizacija? Zar netko u to još vjeruje? Riječ je o ubojitom oružju “beskrajnog rata” kojeg su Sjedinjene Države pokrenule nakon 11. rujna 2001. godine, pod izgovorom napada na WTC. Ovaj je rat još uvijek u tijeku i temelji se na laboratorijskoj proizvodnji “islamističke prijetnje”.

Nakon desetljeća brutalne eksploatacije i divlje kolonizacije, danas, bez sumnje, postoje arapske mase ogorčene zbog stoljetnog zlostavljanja. No, čak i s tim sentimentom, islam nije radikaliziran iznutra, nego je Zapad radikalizirao onaj dio muslimana koji koristi za provedbu strategije međunarodne napetosti, koja je potrebna pravim vladarima Bijele kuće i Kongresa da vode svoje “beskrajne ratove”.

Kako bi razumjeli odnos između islama i kršćanstva tijekom stoljeća trebalo bi pročitati vrlo korisnu knjigu engleskog pisca Williama Dalrymplea “Sa Svete gore“. Sveta gora je planina Atos, odakle su 587. godine dva redovnika krenula obilaziti bogate bizantske crkve i manastire od Bizanta do Male Azije, sve do Sirije i Egipta.

William Dalrymple je isti put prošao danas, preko istih područja, kako bi shvatio ideju o procesa islamizacije. Došao je do zaključka kako se uopće ne radi o ničemu starom ili “urođenom”, kako tvrdi poznati ideolog sukoba civilizacija Samuel Huntington.

“Radikalni islam protiv Zapada i protiv kršćanstva postoji odnedavno. Vojske poslanika Muhameda i budućih kalifa su općenito bile tolerantne. Na svom vrhuncu je Bagdad bio prekrasan kozmopolitski i multireligijski grad. Carstva su uvijek bila multietnička i multireligijska. Samo su dolaskom Mongola nastali pokolji i ruševine. Kada su oni nestali, nastalo je novo Osmansko carstvo, gdje su kršćanske zajednice i samostani mogli postojati, a ponekad i napredovati.

Propast se dogodila na kraju Prvog svjetskog rata, kada se turski narod odlučio za čistoću turske rase i islama.  Tada su pobijeni ili protjerani Grci i ostali, a Armenci su fizički uništeni. Ali, Turska je tada zapravo imitirala Europu, jer je željela postati europska.

Fundamentalizam je rođen kada je svijet islama bio pod zapadnim utjecajem, ali se intimno pobunio. Kada je shvatio da je inferioran, da se kolonijaliste ne može prevladati i pobijediti, da bi to postigao, islamski svijet se počeo okretati čistoći i moći doba poslanika Muhammeda, kako bi potom islamizirao Europu i svijet.

Tijekom dvadesetog stoljeća su nastali veliki islamistički pokreti, a bilo je nekoliko valova. U Pakistanu i Alžiru, Sudanu, potom Muslimansko bratstvo nastalo u Egiptu, šiitski pokret Homeinija u Iranu, talibani u Afganistanu, a svi s dubokim utjecajem na muslimansko stanovništvo.

No, ovdje još uvijek ne govorimo o terorističkim ograncima. Oni su nastali i u njih su infiltrirani oni kojima upravljaju zapadne obavještajne službe. Prije je to bila Al-Qaeda, sada ISIL u Iraku i Siriji ili Boko Haram u Nigeriji.

U područjima u kojima je bilo sukoba s islamističkim ekstremistima, kršćanske zajednice su nestale. Kršćani su ili pobijeni ili su emigrirali. Od prošlosti su ostale samo ruševine. Putovanje Williama Dalrymplea pokazuje ogromnu kulturnu pustoš s nekoliko uplašenih preživjelih. A sve to zahvaljujući kome i s kojim ciljem…?

William Dalrymple
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Cesto imam utisak da je Islam zesci, radikalniji, iskljuciviji i odvratniji u srcu Europe nego na Istoku (iskljucujuci ID). Najgore je i najogavnije imati nekog tko se danas zvao Ante, Marija… koji sutra postanu gori od bilo kojeg rodjenog muslimana zednog “nevjernicke” krvi. Za takve se nadam da ce vec na ovom svijetu poceti krvavo placati za izdaju oca, majke, krvi, vjere, obitelji, ljudskosti, samopostovanja….

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Poštovani Logično, opet ja, jel može pojašnjenje?
Čemu brisanje mojih komentara?

pikaču
6 godine prije

uf,danas je petak..još malo i doma

Hahahahaha
6 godine prije

Killary je izjavila da su krscani problem, svjedoci smo sistematskog istrebljivanja krscana i povijesti krscanstva na b.i. , ne sjecam se da je papa ustao protiv toga…zaista, kome je to u interesu?

Dianoia
6 godine prije

Zapad uvijek podmeće neke megalomanske i zamagljene riječi i izraze pod procese koji se obično svode na proizvođenje kontroliranog kaosa, pomutnje i korisnih idiota.

Perun*
6 godine prije

Citat iz članka:
“Radikalni islam protiv Zapada i protiv kršćanstva postoji odnedavno. Vojske poslanika Muhameda i budućih kalifa su općenito bile tolerantne.
————
Džihad nijе nikakvo IZOPAČENjE muslimanskе vеrе vеć njеna suština.
Džihad nije nova pojava.
Džihad je naredio Muhamed,
jer je u napadu epilepsije tvrdio da je alah naredio da se bore dok sve ostale vere osim islama ne budu unistene.
Muhamed je naredio da se to zapiše u koran.
——–
Сура 8:38, 8:39 Реци онима који не вјерују: ако се окане, биће им опроштено оно што је прије било; а ако се не окане – па, зна се шта је с древним народима било. И борите се против њих док не ишчезну и док само Аллахова вјера не остане.

Sinisa
6 godine prije

Radikalnih ili drugačijih je uvijek bilo,to je regularno ali ovo su krajnje militantni i netrpeljivi….zlo radikalno.

Perun*
6 godine prije

Unakaze ruke za čitanje Biblije u Saudijskoj Arabiji!
Pri ovom surovom činu izvršitelji seku i mišiće koji omogućavaju prstima da se isprave, pa na ovaj način ruka postaje potpuno beskorisna.
U Saudijskoj Arabiji uvedena je nova kaznena mera za čitanje Biblije.
– lomljenje desne ruke i seckanje prstiju na kockice.
Pri ovom surovom činu izvršitelji seku i mišiće koji omogućavaju prstima da se isprave,
pa na ovaj način ruka postaje potpuno beskorisna, a njen vlasnik nikada više neće moći da se služi njom.
Takođe, pored kazne okrivljeni može da zadobije infekciju, jer se ovakvo sakaćenje sprovodi u nehigijenskim uslovima.
Dželati su ovom prilikom izjavili da su “ponosni da rade Božje delo”.

Perun*
6 godine prije

ŠEJH ADžLAVANI: Imatе pravo da silujеtе svе žеnе kojе nе pripadaju sunitskom islamu.

BLAGOSLOV VOĐE RADIKALNIH ISLAMISTA SIRIJSKIM POBUNjENICIMA.

ŠEJH sirijskih salafita – Jasir al-Adžlavani, izdao jе fеtvu kojom jе dozvolio sunitskim pobunjеnicima protiv vlasti Bašara Asada da siluju žеnе.
Tačnijе, ovaj vеrski vođa еkstrеmnih sunita postavio jе na YouTube tеkst svog obraćanja jеdnovеrcima u kojеm ih upućujе da mogu nеkažnjеno „zarobljavati hrišćankе i žеnе kojе pripadaju alavitskom i nеsunitskom islamu i sa njima sе baviti sеksom”.
Svе takvе žеnе ovaj mula jе nazvao arapskim tеrminom „malk al-jamin” koji sе u Koranu koristi za „sеksualnе robinjе”.
Ovo nijе prvi put da radikalni islamisti pozivaju na nasiljе nad žеnama.
Islamski propovеdnik iz Saudijskе Arabijе Muhamеd al-Arifi prе nеkoliko mеsеci jе „borcima džihada“ dodеlio pravo na „akt brakova sa Sirijkama“. A o kakvom „braku“ jе rеč – najboljе pokazujе to što jе istovrеmеno naglasio da „svaki borac mora doći na rеd“.

davor
6 godine prije

Hvala na ovom tekstu. Nažalost to je istina. Što je posebno tragično da narodi sa ovih prostora i dalje slijepo vjeruju u “civilizacijske dosege” svojih zapadnih kolega i bespogovorno slušaju i najmanje prodike i zahtjeve vezano za međureligijske odnose. Osobno sam odgajan kao ateist, ali sam kao klinac želio ići na vjeronauk jer su svi išli u razredu osim mene pa tako sam kasnije i kršten u Katoličkoj crkvi i uvijek sam promatrao to sa jedne druge strane, koja je bit kršćanstva i Krista. Zato mi nikada neće biti jasno u kojoj galaksiji je moguće da netko tko se kune u kršćanske vrijednosti može danas od 2001 naovamo podržavati stvari kao NATO ili zapadni intervencionizam, kako netko odgajan u kršćanskom duhu može “popušiti” priču o očuvanju “Svete Zemlje” a sve okolo ratovi i genocidi.

cliff
6 godine prije

Interesantno je da su se neki “veliki Hrvati” ulovili na ovu glupost – Sukob civilizacija?

Paulo
6 godine prije

Da vi zivite na zapadu, vidjeli bi vi kako dobro koegiztira muslimansko i zapadno plemstvo, muslimanski i zapadni biznismeni, muslimansko-zapadna vladajuca klasa.
Musliman, katolik, pravoslavac, protestant….je kost koju vam bacu ljudi poput onih koji su americkom kongresu i Whitehall.

Weteran
6 godine prije

Mnogi problemi su nastali 1096 godine ??
Epoha “Krstaški ratovi” posejala je puno zle krvi!?
Plodove i danas ubiramo.
A uvek strada Mali čovek !

alan ford
6 godine prije

“Radikalni islam je relativno nov i proizvod je Zapada” to je točno, i svi koji razmišljamo svojom glavom i čitamo neovisne izvore, to odavno znamo, ali nažalost mase glupih ovaca, koji puše propagandu CNN-a, New York Timesa, BBC-ja, Der Spiegela,..Jutarnjega lista, Večernjeg lista, Indexa itd.. to ne kuže, a ne kuži to ni velika masa muslimana, ne kuži- Onih muslimana koji misle da se Saudijska Arabija bori za muslimane i da je ISIL kao nekakav pobunjeničak vojska, koja se bori protiv zlih zapadanjaka… a takvih muslimana koji to ne shvataju ima i među Bošnjacima., Saudijska Arabija je, faktički drugi Izrael, druga cionistička država, koja za cioniste iz Washingtona i Izraela obavlja prljave poslove–financira i podstiče po cijelom zapadu terorističke skupine i radikale, tako i ovdje u regiji. Od početka svog osnutka, 1932., dinastija Saud je sklopila đavolski pakt sa SAD-om, odnosno Rotschildima i Rockefellerima. ISIL je čudovište nastalo u laboratorijama… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.