fbpx

Radikalni islam je relativno nov i proizvod je Zapada

William Dalrymple

Sukob civilizacija? Zar netko u to još vjeruje? Riječ je o ubojitom oružju “beskrajnog rata” kojeg su Sjedinjene Države pokrenule nakon 11. rujna 2001. godine, pod izgovorom napada na WTC. Ovaj je rat još uvijek u tijeku i temelji se na laboratorijskoj proizvodnji “islamističke prijetnje”.

Nakon desetljeća brutalne eksploatacije i divlje kolonizacije, danas, bez sumnje, postoje arapske mase ogorčene zbog stoljetnog zlostavljanja. No, čak i s tim sentimentom, islam nije radikaliziran iznutra, nego je Zapad radikalizirao onaj dio muslimana koji koristi za provedbu strategije međunarodne napetosti, koja je potrebna pravim vladarima Bijele kuće i Kongresa da vode svoje “beskrajne ratove”.

Kako bi razumjeli odnos između islama i kršćanstva tijekom stoljeća trebalo bi pročitati vrlo korisnu knjigu engleskog pisca Williama Dalrymplea “Sa Svete gore“. Sveta gora je planina Atos, odakle su 587. godine dva redovnika krenula obilaziti bogate bizantske crkve i manastire od Bizanta do Male Azije, sve do Sirije i Egipta.

William Dalrymple je isti put prošao danas, preko istih područja, kako bi shvatio ideju o procesa islamizacije. Došao je do zaključka kako se uopće ne radi o ničemu starom ili “urođenom”, kako tvrdi poznati ideolog sukoba civilizacija Samuel Huntington.

“Radikalni islam protiv Zapada i protiv kršćanstva postoji odnedavno. Vojske poslanika Muhameda i budućih kalifa su općenito bile tolerantne. Na svom vrhuncu je Bagdad bio prekrasan kozmopolitski i multireligijski grad. Carstva su uvijek bila multietnička i multireligijska. Samo su dolaskom Mongola nastali pokolji i ruševine. Kada su oni nestali, nastalo je novo Osmansko carstvo, gdje su kršćanske zajednice i samostani mogli postojati, a ponekad i napredovati.

Propast se dogodila na kraju Prvog svjetskog rata, kada se turski narod odlučio za čistoću turske rase i islama.  Tada su pobijeni ili protjerani Grci i ostali, a Armenci su fizički uništeni. Ali, Turska je tada zapravo imitirala Europu, jer je željela postati europska.

Fundamentalizam je rođen kada je svijet islama bio pod zapadnim utjecajem, ali se intimno pobunio. Kada je shvatio da je inferioran, da se kolonijaliste ne može prevladati i pobijediti, da bi to postigao, islamski svijet se počeo okretati čistoći i moći doba poslanika Muhammeda, kako bi potom islamizirao Europu i svijet.

Tijekom dvadesetog stoljeća su nastali veliki islamistički pokreti, a bilo je nekoliko valova. U Pakistanu i Alžiru, Sudanu, potom Muslimansko bratstvo nastalo u Egiptu, šiitski pokret Homeinija u Iranu, talibani u Afganistanu, a svi s dubokim utjecajem na muslimansko stanovništvo.

No, ovdje još uvijek ne govorimo o terorističkim ograncima. Oni su nastali i u njih su infiltrirani oni kojima upravljaju zapadne obavještajne službe. Prije je to bila Al-Qaeda, sada ISIL u Iraku i Siriji ili Boko Haram u Nigeriji.

U područjima u kojima je bilo sukoba s islamističkim ekstremistima, kršćanske zajednice su nestale. Kršćani su ili pobijeni ili su emigrirali. Od prošlosti su ostale samo ruševine. Putovanje Williama Dalrymplea pokazuje ogromnu kulturnu pustoš s nekoliko uplašenih preživjelih. A sve to zahvaljujući kome i s kojim ciljem…?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
61 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Cesto imam utisak da je Islam zesci, radikalniji, iskljuciviji i odvratniji u srcu Europe nego na Istoku (iskljucujuci ID). Najgore je i najogavnije imati nekog tko se danas zvao Ante, Marija… koji sutra postanu gori od bilo kojeg rodjenog muslimana zednog “nevjernicke” krvi. Za takve se nadam da ce vec na ovom svijetu poceti krvavo placati za izdaju oca, majke, krvi, vjere, obitelji, ljudskosti, samopostovanja….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Ana

Žešći je zato što se europeizirao, pozapadnjačio. No čak i tako, selafije i vehabije su RADIKALNI OGRANAK ISLAMA, a ne islam općenito. Muslimansko bratstvo su stvorili Englezi u Kairu.Prije 100 godina.Saude , koji su vehabije, postavili su Englezi, iako su samo jedno od plemena Arapskog poluotoka. Uvijek kad odmotaš dođeš do Britanaca prije i SAD-a danas.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Ana

@ Ana Ne slažem se sa vašim mišljenjem jer religija ne može biti radikalna, radikalni mogu biti pojedinci ili skupine koje “u ime religije nastupaju”!! Npr. kod mojih susjeda (komšija) u BiH ogromna većina je umjerena i dobroćudna, zapitate li se da li smo mi Hrvati i Srbi krivi za radikaliziranje dijela Bošnjaka u BiH i da li su Srbi krivi za radikaliziranje dijela Albanaca na Kosovu?! Najgore je što se svaki problem “vlasti” u Zagrebu i Beogradu prelijeva u BiH jer time zaokupe narod(e) i što se “fekalije” politike zvaničnog Zagreba i Beograda istresaju redovito u BiH! Što ako “plane” BiH opet, što sustavno “naša predsjednica potpiruje, zaboravite na turizam u Hrvatskoj!!

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Željko

Opet podjebavaš Željko?!To što pišeš vezano za BiH sa ** sigurne distance** postaje gadljivo.Mučke i podle provokacije samo lijepo upakovane.Šta će planuti????Ništa! Šta ti znaš o istoriji sukoba na Kosovu ? Ništa!.Nego,ti nama reći šta ima u Buzinu pošto Zaprešić nije daleko?KGK jeste lažov ali njena izjava vezana za radikali islam kod nas je istina.Ima ga.. .

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Tadmur

@ Tadmur U BiH ( Bosanski Brod ili Tuzla ) sam skoro svaki vikend, a Buzin mi je blizu 20-tak kilometara, mada češće sam u Sloveniji ili Karlovcu nego u Buzinu!Povijest Kosova je da su sa iznimkom Titove vlasti, Albanci veliki dio povijesti života “pod” Srbima (1912.-1999.) bili osobe “destoga reda”! KGK “gura nos” tamo gdje joj nije mjesto, Dodik prijeti(korisna budala), Izetbegović i Čović čekaju rasplet,Vučić daje odmjerene izjave, jedino “Biskupska konferencija” radi korisnu stvar za sve narode u BiH!! Zadovoljni odgovorima? BTW Od kada smo vi i ja na “per tu”?”

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Željko

To zeljko !!! Seru li seru po nama ali ni to nas ne moze radikalizirati… Mi ostajemo dobri,fini,lijepi kao sto smo oduvjek bili..
Mozemo ih poslati u p.m. ili tako nesto ali mi oruzje ne uzimamo osim kad se branimo…

A ostali nek rade doktorate na temu radikalizacuja 15-16 bosnjaka i uticaj iste na mir u evropi…

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije
Reply to  Alen

ALEN, napisao si: Mi ostajemo dobri,fini,lijepi kao sto smo oduvjek bili.. Mozemo ih poslati u p.m. ili tako nesto ali mi oruzje ne uzimamo osim kad se branimo… ************* Ovako ste bili dobri i fini, o HNDžAR DIVIZIJI drugi put, fini Alene. Muslimani A sada par reci o blizoj zlocinackoj proslosti muslimanskog buljuka. Važniji položaji na kojima su bili muslimani u NDH Dr. Osmanbeg i dr. Džaferbeg Kulenović bili su dopredsjednici Hrvatske državne vlade, a ing. Hilmija Bešlagić, dr. Mehmed Alajbegović i dr. Meho Mehičić njezini podvladonosci. Asim Ugljen bio je predsjednik Vrhovnog suda NDH. Ademaga Mešić bio je doglavnik, a prof. Alija Šuljak (HSS) poglavni pobočnik u Glavnom ustaškom stanu, uz druge više ustaške dužnostnike Dr. Ismetbeg Gavran Kapetanović bio je drugi dopredsjednik Hrvatskog državnog sabora i veliki župan Vrhbosne (Sarajevo), Avdo Abdulah Ferizbegović veliki župan Velike župe Usora i Soli u Tuzli, Husein Alić veliki župan Velike župe Sana i Luka u Banjoj Luci, a Mesud Kulenović (HSS) saborski bilježnik, dok su ukupno 15 Hrvata muslimana bili članovi Hrvatskog državnog sabora. Prof. Hasan Šuljak (HSS) bio je hrvatski poslanik u Budimpešti, a dr. Salih Baljić obći poslanik u Ljubljani. Prema nekim podatcima u ustašama je do 1943 bilo… Pročitaj više »

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije
Reply to  Alen

ALEN, napisao si: Mi ostajemo dobri,fini,lijepi kao sto smo oduvjek bili.. Mozemo ih poslati u p.m. ili tako nesto ali mi oruzje ne uzimamo osim kad se branimo… ************* Ovako ste bili dobri i fini, i ovako ste se SAMO braniji, jel de……??? Kratke crtice o najpoznatijim muslimanskim četnicima Nadan Filipović Ko je u stvari bio Fehim Musakadić? Fehim Muskadić je rođen u Sarajevu, gdje je živio do Drugog svjetskog rata. Bio je veliki srbofil i to nikad nije skrivao. U Prvom svjetskom ratu bio je dragovoljac u srpskoj vojsci, gdje je stekao čin majora. Nositelj je spomenice Solunskog fronta i najvišeg odličja dinastije Karađorđevića, odnosno titule vitez Karađorđeve zvijezde sa mačevima. Do početka Drugog svjetskog rata bio je šef policije u Sarajevu. Čim je izbio Drugi svjetski rat Fehim Musakadić se povezao sa Dražom Mihailovićam koji ga raspoređuje u Istočnu Bosnu u štab vojvode Petra Baćovića. Kasnije odlazi u Konjic gdje je osnovao Konjički muslimanski četnički bataljon. Zarobili su ga partizani 1943. godine u Stranama kod Uloga, zajedno sa još nekoliko četnika.Prema riječima jednog četnika koji je uspio umaći, prije strijeljanja uzviknuo „Živio kralj! Živio Draža Mihailović! Dole Tito!“ Pored Fehima Musakadića, Mustafe Pašića i dr Ismeta Popovca, kao… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ana

Ana@ ne brini kad /ako dodju pod nas dzemat a rade zlo ,nahebali su jako…

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

Poštovani Logično, opet ja, jel može pojašnjenje?
Čemu brisanje mojih komentara?

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije

Poštovani,

Dva korisnika se javljaju s istim korisničkim imenom.

Jedna osoba ometa rad portala non stop.

Provjerit ćemo što se dešava.

S poštovanjem,

Admin

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  L. R.

L.R., ma ne, pisao sam Vam već da ponekad koristim službeni mobitel, koristeći mobilne podatke, a sada se javljam sa svoje adrese doma… riječ je o istoj osobi…

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije

Komentari su objavljeni.

Lijep pozdrav

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije
Reply to  L. R.

Oprostite,
nov sam kod Vas na portalu, pa bih Vas zamolio da mi odgovorite da li je moguće registrovati nalog kod vas.
Registrovan nalog sa AVATAROM smanjuje mogućnost zloupotrebe.

S´prijateljskim pozdravom
perun*

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Perun*

Poštovani Perune,

Uskoro će biti i to moguće.

Lijep pozdrav,

Admin

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije
Reply to  L. R.

Hvala..!!! :)))

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Perun*

Uh, morat ću uzeti drugi nick ako to uvedete. Ali sve OK. Tko se prvi registrira njegov je nick. Možda ni Thor nije loša ideja iako nije slavenski isto je povezan s gromovima samo onda će ekipa misliti da sam skandinavski igrač 🙂 Možda uzmem i Zagor ili Conan, omiljeni strip junaci. Ideja uvijek ima na izvoz.

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije
Reply to  L. R.

Poštovani,
da li ste razmišljali o ovom internacionalnom programu…?

https://disqus.com/

ten
Gost
ten
3 godine prije
Reply to  L. R.

L. R.
Ako zelite smanjiti nakladu udovoljite im.
Ovi koji vas savjetuju da to radite ne zelu vam dobro.

Oni zagovaraju isto sto je zagovarao KOS-ovac MilanZC.
To ce u ime reda uzrokovati vise kontrole.
Vjerujte, to nece dobro zavrsiti za ove dobre novine.

P.S.
Pun mi je k*** svuda ove kontrole.

Dalje, ovi koji su pristalice NATO pakta, gubitka suverniteta drzava, vazalski odnos Hrvatske…bi zelili vise kontrole i to sve u ime da se uvede “vise reda”.

Pa bas zato i ima par provokatora koji zelu da se uvede vise kontrole.
Vise kontrole znaci MANJE SLOBODE za one koji podrzavaju visepolarni svijet.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije

uf,danas je petak..još malo i doma

Hahahahaha
Gost
Hahahahaha
3 godine prije

Killary je izjavila da su krscani problem, svjedoci smo sistematskog istrebljivanja krscana i povijesti krscanstva na b.i. , ne sjecam se da je papa ustao protiv toga…zaista, kome je to u interesu?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Hahahahaha

Hahaha, pa zar nismo mi kršćani uvijek bili problem… zaboravio što smo radili i što još radimo na b.i.?

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Nda..;Zato od cjelokupnog teritorijaSjeverne Afrike, danasnjeg Iraka, Irana i ostalii, koje je prije pojave Islama posvuda bio Krscanski u 100%, od krscanstva je ostalo manje tragova nego nakon dinosaura. Samo za ove dvije zadnje godine, koliko je lrscanske krvi poteklo, glava odrezano, djevojaka i zena silovano, ognjista zatrto, krscana (i yazida) istjerano, crkava, muzeja i ostale kulture pretvoreno u prah… Ali ne, zlocesti krscani, sto li to rade, na b.i.????

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ana

Koji nesporazum imate… To je zato sto se pod religiju,bilo koju, uvlace oni koji vjernici nisu pa dobijete da krscani ,muslimani rade ovo ili ono…

Dianoia
Gost
Dianoia
3 godine prije

Zapad uvijek podmeće neke megalomanske i zamagljene riječi i izraze pod procese koji se obično svode na proizvođenje kontroliranog kaosa, pomutnje i korisnih idiota.

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije

Citat iz članka:
“Radikalni islam protiv Zapada i protiv kršćanstva postoji odnedavno. Vojske poslanika Muhameda i budućih kalifa su općenito bile tolerantne.
————
Džihad nijе nikakvo IZOPAČENjE muslimanskе vеrе vеć njеna suština.
Džihad nije nova pojava.
Džihad je naredio Muhamed,
jer je u napadu epilepsije tvrdio da je alah naredio da se bore dok sve ostale vere osim islama ne budu unistene.
Muhamed je naredio da se to zapiše u koran.
——–
Сура 8:38, 8:39 Реци онима који не вјерују: ако се окане, биће им опроштено оно што је прије било; а ако се не окане – па, зна се шта је с древним народима било. И борите се против њих док не ишчезну и док само Аллахова вјера не остане.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Perun*

Prijevod nije u potpunosti ispravan.

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije
Reply to  PPP

Moguće je,
najverovatnije zavisi od izvora sa kojeg je uzet.
Zamolio bih te da da ako imaš korektan prevod onoga što piše pod
Sura 8:38, 8:39 da to i napišeš.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Perun*

38 Reci onima koji ne vjeruju: ako se okane biće im oprošteno ono što prije bilo; ako se ne okane – pa zna se šta je s drevnim narodima bilo.

39 I borite se protiv njih sve dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se ne okane – pa,. Allah dobro vidi što oni rade.

40 a ako leđa okrenu, znajte da je Allah vaš zaštitnik, a divan je On zaštitnik i divan pomagač.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Perun*

Veliko Arapsko carstvo je bilo tolerantno, a osvajalo je, kao i Osmansko ili Habsburško, Britansko ili Rusko i Kinesko. Sva redom. No, recimo Bosna je primila sefardske Židove, kada im je prijetio genocid. Kršćani su svi preživjeli, a bilo je perioda kada su veziri u Bosni prema lokalnom stanovništvu bili tolerantniji od Beča Imao si veća prava kao musliman, istina, pa su mnogi mijenjali vjeru. No, to nije tema.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

Mala ispravka nije Bosna primala Sefarde, kojih još ima npr. u Tuzli odakle je moja supruga(Pinto, Altarac, Kabiljo, Pinkas, Mazal etc.) nego ih je Otomanska( Turska) imperija primala a kada spominjete BiH, mislim da su i Turci i Austrougari bili bolji i tolerantniji prema narodu(ima) nego današnji “političari” u BiH!!

Ctnac
Gost
Ctnac
3 godine prije

Prava?veca? Manja? Ps du mnpgo mjenjalo vjeru….tek tako mode radi . Detaljiziraj glave na kolcima silovanja…becka skolaskola,ha?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Perun*

Džihad je u prvom redu borba protiv zla u samom sebi, a oprevdan je samo u samoobrani. Imaš toliko iskrivljenih verzija Kurana, da se više ne zna što je onaj izvorni, koji se uči u Kairu na al-Ahzaru.Obično je , prema izvornom islamu, inovjercima dozvoljeno živjeti, s tim što plaćaju nekakav porez, ništa više, tako je bilo davno.

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije

Laki Topalović..

Da bismo potpuno shvatili stav muslimana,
najbolje će biti da se upoznamo s nekim elementima njihove vere,
koji zapravo i čine glavnu razliku između nje i hrišćanstva.
Islamska vera deli ceo svet na dvoje,
na „dari islam” i na „dari harb”,
t. j. na svet gde gospodari Islam i na svet protiv koga muslimani treba da vode rat do istrebljenja.

Cela zamisao islama je da on bude gospodar,
a nema nigde ni pomena o jednakosti,
a kamoli o podređenosti nekoj drugoj veri.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Perun*

Ok ako su uvjeren u to, upravo tjeraš vodu na mlin ovima kojima trebaju te umjetne podjele, jer velim, ja kao rođeni, ali ne i kršćanin praktikant, velim da se ne može Kuran tumačiti po mjerilima iz vremena kad je pisan, isto kao i Biblija. Ako bi se držali Biblije, tražili bi da se uvede Španjolska inkvizicija i da se pobiju svi koji se ne drže propisanog. Tu si pogriješio, usudit ću se reći. Islam je evoluirao. Ne znam jel to poznata izjava Homeinija da je Che Guevara veći, uvjetno rečeno, “musliman”, od mnogih koji su rođeni i misle da su muslimani. Odnosno, da se ponašao više u skladu s Objavom od većine muslimana itd itd itd

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije

Laki Topalović
napisao si:
Ok ako su uvjeren u to, upravo tjeraš vodu na mlin ovima kojima trebaju te umjetne podjele,
velim da se ne može Kuran tumačiti po mjerilima iz vremena kad je pisan…
*
Ne tumačim Koran iz vremena kada je pisan oslanjam se isključivo na današnju stvarnost.

Ovo je jedan od hiljade primera:

Unakaze ruke za čitanje Biblije u Saudijskoj Arabiji..!

Pri ovom surovom činu izvršitelji seku i mišiće koji omogućavaju prstima da se isprave, pa na ovaj način ruka postaje potpuno beskorisna.
U Saudijskoj Arabiji uvedena je nova kaznena mera za čitanje Biblije
– lomljenje desne ruke i seckanje prstiju na kockice.
Pri ovom surovom činu izvršitelji seku i mišiće koji omogućavaju prstima da se isprave, pa na ovaj način ruka postaje potpuno beskorisna, a njen vlasnik nikada više neće moći da se služi njom. Takođe, pored kazne okrivljeni može da zadobije infekciju, jer se ovakvo sakaćenje sprovodi u nehigijenskim uslovima.
Dželati su ovom prilikom izjavili da su “ponosni da rade Božje delo”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Perun*

Ali ti govoriš o Saudijskoj Arabiji i vehabijama, s čim se slažem, a islam je od Maroka do Indonezije. Dolina kršćana u Siriji – ništa. Vojska koja sada brani Kopte u Egiptu – ništa. Iran, ako ima kršćansku manjinu, ne znam, Irak – prije Amera je bio pun kršćana. Tark Aziz Sadamova desna ruka je bio kršćanin. Možemo unedogled. Ostavi se Saudijske Arabije. To je upravo od zapada proizvedeno zlo. Al-Ahzar ne priznaje pretjerano taj nauk. a najmjerodavnije je sunitsko sveučilište u svijetu.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

L.Topalovć,jeste S.Arabija zlo.Rak rana muslimanskog svijeta.Ali to zlo je postalo toliko moćno da je pružilo svoje otrovne pipke u svaki kutak svijeta gdje postoji iole po brojnosti ozbiljna musl.zajednica.Zašto svi ćute? Zašto joj se niko ozbiljno ne suprotstavlja?Pitanja milion a odgovora nigdje.Neke je ućutkala parama,neke strahom a Boga mi ima i onih koji ih dočekuju raširenih ruku.Na prste jedne ruke se mogu nabrojati zemlje koje pokušavaju da zaustave njeno orgijanje.Glas najmjerodavnijih koje si naveo sve se manje čuje.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Perun*

Laki jesi li siguran da upravo ti nisi izvrnuo Islam,mislim da nama nisi pogrešno interpretirao?
Osnova svake vjere jeste da širi svoju “istinu” e sada što se neko u tome služi puškom i mačem nije do vjere vec do konzumatora vjere…njegova lična interpretacija.
Vjerujem i za Kršćanstvo i Hrišćanstvo i Islam itd da su vjere mira.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Perun*

Evo našao sam , totalno iskrivnljeno i izvađeno iz konteksta: Sura 8:38: se odnosi na Muslimane: Reci onima koji ne vjeruju; ako se okane, biće im oprošteno ono što je prije bilo; a ako se ne okane, – pa, zna se šta je s drevnim narodima bilo. (8:38)
Jedna od najvećih blagodati koje Uzvišeni Allah daje svojim robovima jeste mogućnost pokajanja i povratka sa stranputice na pravi put. Svi ljudi, kako vjernici tako i nevjernici, imaju pravo na pokajanje. Nakon što čovjek spozna istinu i poželi da se pokaje Allahu dž.š., On mu svojom milošću oprosti i uputi ga pravim putem. Međutim, nevjernici koji prihvate vjerovanje nisu dužni naklanjavati niti napaštati namaz i post, ali ako se ponovo vrate svojim neispravnim djelima, Allah će se s njima obračunati kao što se obračunao i sa njihovim precima.
Dakle, možemo reći da svaki čovjek odgovara za svoja djela, pa onaj ko se pokaje i pristupi pravom putu, biće mu oprošteni raniji grijesi. / Sad razumi kontekst iz 670 i neke, kada je već pisan. Dakle, Allah će se pozabaviti njima, a ne nitko od ljudi. A oni koji se obrate, uvjetno rečeno, ne moraju ni klanjati, ni provoditi namaz ni Ramazanski post.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

Pogledao sam i drugi prijevod i piše isto što sam gore napisao. Prijeveo je Besim Korkut.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  PPP

Besim Korkut je diplomirao na Al-Ahzaru, koji nikada nije proizvodio radikale

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Perun*

I ima 8:39. I borite se protiv njih dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane, – pa, Allah dobro vidi šta oni rade. (8:39)
Ovdje Allah dž.š. poziva vjernike da se bore protiv mnogoboštva i da u toj borbi ustraju sve dok ne unište urotu i ne iskorijene smutnju i nevjerstvo i učvrste pravdu. Principijelno, cilj džihada u islamu nije osvajanje i zauzimanje jedne zemlje, nego je cilj uništenje zuluma i ugnjetavanja i uspostavljanje pravde i sigurnosti u svijetu. No, prema pripovijedanjima Poslanika s.a.v.s., doći će osoba po imenu Mehdi koja će uspostaviti pravdu u svijetu, a koja će se pojaviti pred Sudnji dan. (prema šiitskom vjerovanju)
Da bi čovjek bio spašen džehenemske (paklene) vatre, dužnost mu je da se kloni urota i smutnji i da se okrene samo vjerovanju u Stvoritelja svjetova. Dakle, nema poziva na džihad u tom smislu, kako tvrde baš ovi koji siju pomutnju, kao Samuel Huntington. Hm?! Baš se pitam zašto, s takvim imenom i pedigreom. I Kuran se ne može doslovno tumačiti, baš kao ni Biblija, jer ima i u Bibliju u Starom zavjetu sve gotovo isto. Ako ne, umnogome slično.

Mirsad
Gost
Mirsad
3 godine prije

Zbog ovoga dolazim na ovaj portal. Nema svađe i tražite istinu. Pozdrav svima.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Mirsad

@Mirsad, bingo, ne mogu Ti dati više od jednog lajka, nažalost. Ovo je gušt čitati i poučno.

Hari
Gost
Hari
3 godine prije
Reply to  Perun*

Izgleda je taj dio izvucen iz konteksta jer se u prethodnim surama (8.30, 8.34, 8.36) govori o onima koji sprecavaju muslimane u njihovom vjerovanju, onima koji spletkare kako bi muslimane otjerali, likvidirali i zarobili, itd. Znaci ako takvi nevjernici prestanu s navedenim aktivnostima, onda ce im biti oprosteno. Oko 8.39 ima razlicitih misljenja, cini mi se da u ovom kontekstu vrijedi: dok mnogobostvo (u muslimana) ne iscezne i dok samo Allahova vjera (u muslimana) ne ostane.

Sto se tice radikalizma, on postoji u svemu, ne samo vjerama. Recimo, misljenje koje imamo o necemu moze biti radikalno ako je toliko cvrsto da ga je gotovo nemoguce promijeniti. Dogmatski tekstovi se shvacaju kao Rijec Bozja, koja je vrhunska, tako da se tu nema sto mijenjati, samo pokusati razumjeti. A razumjet ces ga onako kako zelis (ili kako si spreman) razumjeti.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Hari

Uh masallah vidi kako decki tabire Kur’an casni..
Da napomenem prije citanja treba izgovoriti euzu i bismilu ,onda se nekako sve razmagli i bude jasnije mnogo toga…
Mada kao sto znate a dokaz je u vasim postovima s Kur’an-om tj njegovim tumacenjem (pogotovo javno ) treba biti jako,jako,jako oprezan..

Citiranje odredjene sure ili ajeta i donosenje misljenja i tumacenja bez da se procita cijeli Kur’an (barem nekoliko puta) je velika greska iz razloga neshvatanja.potpunog iste sure ili ajeta…

Imranova porodica,ajet 7

On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: “Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!” – A samo razumom obdareni shvaćaju

Iz ovog ajeta se vidi prica oko tumacenja..

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije
Reply to  Alen

Alen
***
Današnji Koran je nastao 20 godina posle smrti Muhameda.
———
Današnji Koran nije Muhamedov a po najmanje Alahov,
to je Osmanov koran.

Osman treci Kalif Kalif rođen 574 u Mekki; umro 17. Juni 656 u Medini.

Posle smrti Muhameda koji je živeo od oko. 570 do 632 godine,
Osman je 639 godine naredio Zeidu da koriguje i sastavi nov Koran,
a sve druge verzije da uništi, jer je Muhamedov Koran je bio pun besmislica.
I tako je tekst novog Korana bio sastavljen po naređenju kalifa Osmana.
Niko nikada nece znati sta je bilo u drugim kopijama korana koje su spaljene.
Postojali su razliciti korani, Osman je spalio sve ostale kopije.
Od Muhamedovog Korana nije sačuvan ni jedan list,
POSTOJI SAMO OSMANOV korigovani KORAN.

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije
Reply to  Alen

ALEN ********* Kontradikcije u kuranu, koliko verzija kurana je spaljeno i zasto ??? “Najcistija” vera islam ima jedan veliki problem ne zna se sta i kao treba ciniti jer je “Alahova rec” neverovatno mnogo prepravljna, po nekada delimicno, a ponekada totalno. . Zasto se molilo na pocetku u pravcu Jeruzalema dok nije izislo na videlo, da Jevrejin nece prihvatiti Islam pa ste se fino okrenuli prema Mekki; ko je to izmeno; NEKO ili Allah, ako je Alah kome je to preneo jer Muhamed vise nije bio ziv!! Kako je moguce, da Allahove rijeci niko ne moze izmenuti po suri 10.64 dok sura 2.106 + 16.101 kaže da može i da su neki napisali nešto BOLJE ili su dokinuli Allahove rieci. —————- Nebo i zemlju je Allah stvorio za sest dana po suri 7:54, 10:3, 11:7 i 25:59 Ali za osam dana po Suri 41:9-12 !!! —————– Zlo sto napada covjeka je gledano da je od Allaha (Sura 4:7, od nas samih (Sura 4:79) i od Sotone (Surah 38:41) !!. —————— U Suri 22:47, Allahov dan je jednak 1.000 ljudskih godina, a u suri 70:4, jedan dan je opisan sa 50.000 ljudskih godina !!!! —————— Kazna za preljubu je bicevanje 100… Pročitaj više »

Dezurni demagog
Gost
Dezurni demagog
3 godine prije
Reply to  Perun*

Tumaciti Kur’an ne moze svako. Za to se mora biti veliki strucnjak tzv. Tefsira. Citati sam prevod Kur’ana nije dovoljno vec se mora prouciti i Tefsir. Svi strucnjaci na kraju tumacenja kazu “Allah zna najbolje” i ne kazu to onako bezveze…

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

Ne bih se složio da samo “neki” mogu tumačiti bilo koju svetu knjigu, pa tako i Kur’an.

Svi poslanici su ih pisali upravo za narod. Oni su bili “tumači” Boga i njegove riječi, tako da onaj tko se nazove tumačem tumača, je samo manipulator. Ta tumačenja su nam i stvorila ove ratne ludosti.

Poslanici nisu savršeni, što pokazuje povijest, dakle slažem se kada kažeš da samo Bog zna sve i nitko drugi.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Radikalnih ili drugačijih je uvijek bilo,to je regularno ali ovo su krajnje militantni i netrpeljivi….zlo radikalno.

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije

Unakaze ruke za čitanje Biblije u Saudijskoj Arabiji!
Pri ovom surovom činu izvršitelji seku i mišiće koji omogućavaju prstima da se isprave, pa na ovaj način ruka postaje potpuno beskorisna.
U Saudijskoj Arabiji uvedena je nova kaznena mera za čitanje Biblije.
– lomljenje desne ruke i seckanje prstiju na kockice.
Pri ovom surovom činu izvršitelji seku i mišiće koji omogućavaju prstima da se isprave,
pa na ovaj način ruka postaje potpuno beskorisna, a njen vlasnik nikada više neće moći da se služi njom.
Takođe, pored kazne okrivljeni može da zadobije infekciju, jer se ovakvo sakaćenje sprovodi u nehigijenskim uslovima.
Dželati su ovom prilikom izjavili da su “ponosni da rade Božje delo”.

Perun*
Gost
Perun*
3 godine prije

ŠEJH ADžLAVANI: Imatе pravo da silujеtе svе žеnе kojе nе pripadaju sunitskom islamu.

BLAGOSLOV VOĐE RADIKALNIH ISLAMISTA SIRIJSKIM POBUNjENICIMA.

ŠEJH sirijskih salafita – Jasir al-Adžlavani, izdao jе fеtvu kojom jе dozvolio sunitskim pobunjеnicima protiv vlasti Bašara Asada da siluju žеnе.
Tačnijе, ovaj vеrski vođa еkstrеmnih sunita postavio jе na YouTube tеkst svog obraćanja jеdnovеrcima u kojеm ih upućujе da mogu nеkažnjеno „zarobljavati hrišćankе i žеnе kojе pripadaju alavitskom i nеsunitskom islamu i sa njima sе baviti sеksom”.
Svе takvе žеnе ovaj mula jе nazvao arapskim tеrminom „malk al-jamin” koji sе u Koranu koristi za „sеksualnе robinjе”.
Ovo nijе prvi put da radikalni islamisti pozivaju na nasiljе nad žеnama.
Islamski propovеdnik iz Saudijskе Arabijе Muhamеd al-Arifi prе nеkoliko mеsеci jе „borcima džihada“ dodеlio pravo na „akt brakova sa Sirijkama“. A o kakvom „braku“ jе rеč – najboljе pokazujе to što jе istovrеmеno naglasio da „svaki borac mora doći na rеd“.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Hvala na ovom tekstu. Nažalost to je istina. Što je posebno tragično da narodi sa ovih prostora i dalje slijepo vjeruju u “civilizacijske dosege” svojih zapadnih kolega i bespogovorno slušaju i najmanje prodike i zahtjeve vezano za međureligijske odnose. Osobno sam odgajan kao ateist, ali sam kao klinac želio ići na vjeronauk jer su svi išli u razredu osim mene pa tako sam kasnije i kršten u Katoličkoj crkvi i uvijek sam promatrao to sa jedne druge strane, koja je bit kršćanstva i Krista. Zato mi nikada neće biti jasno u kojoj galaksiji je moguće da netko tko se kune u kršćanske vrijednosti može danas od 2001 naovamo podržavati stvari kao NATO ili zapadni intervencionizam, kako netko odgajan u kršćanskom duhu može “popušiti” priču o očuvanju “Svete Zemlje” a sve okolo ratovi i genocidi.

cliff
Gost
cliff
3 godine prije

Interesantno je da su se neki “veliki Hrvati” ulovili na ovu glupost – Sukob civilizacija?

Paulo
Gost
Paulo
3 godine prije

Da vi zivite na zapadu, vidjeli bi vi kako dobro koegiztira muslimansko i zapadno plemstvo, muslimanski i zapadni biznismeni, muslimansko-zapadna vladajuca klasa.
Musliman, katolik, pravoslavac, protestant….je kost koju vam bacu ljudi poput onih koji su americkom kongresu i Whitehall.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Paulo

Točno tako. Ako postoji interes,biznis klasa se uvijek dogovori. A mali ljudi međusobno neka traže razlike. Ja po pojedinim komentarima vidim mentalne sklopove koji bi sutra isukali sablje i izvadili topove i ajmo još jednu rundu. Užas,neki ljudi ne shvaćaju,ne žele shvatiti i nikad neće shvatiti. I onda se pitaju kako političari tako s lakoćom manipuliraju. Kako neće?

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  pikaču

hehehe…ovo je Balkan…oprosti im.
Ne zna se koja strana je ludja, ili oni s sabljama ili oni s kuburama…

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Mnogi problemi su nastali 1096 godine ??
Epoha “Krstaški ratovi” posejala je puno zle krvi!?
Plodove i danas ubiramo.
A uvek strada Mali čovek !

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

“Radikalni islam je relativno nov i proizvod je Zapada” to je točno, i svi koji razmišljamo svojom glavom i čitamo neovisne izvore, to odavno znamo, ali nažalost mase glupih ovaca, koji puše propagandu CNN-a, New York Timesa, BBC-ja, Der Spiegela,..Jutarnjega lista, Večernjeg lista, Indexa itd.. to ne kuže, a ne kuži to ni velika masa muslimana, ne kuži- Onih muslimana koji misle da se Saudijska Arabija bori za muslimane i da je ISIL kao nekakav pobunjeničak vojska, koja se bori protiv zlih zapadanjaka… a takvih muslimana koji to ne shvataju ima i među Bošnjacima., Saudijska Arabija je, faktički drugi Izrael, druga cionistička država, koja za cioniste iz Washingtona i Izraela obavlja prljave poslove–financira i podstiče po cijelom zapadu terorističke skupine i radikale, tako i ovdje u regiji. Od početka svog osnutka, 1932., dinastija Saud je sklopila đavolski pakt sa SAD-om, odnosno Rotschildima i Rockefellerima. ISIL je čudovište nastalo u laboratorijama CIA-e i Mosada, kao i Al Kaida, Talibani, Boko Haram, Abu Sajaf, itd… Samuel Huntington kojega se hvali da je navodno mudro predskazao “sukob civilizacija”… nije ništa predskazao, već je on u toj svojoj čuvenoj knjizi, zapravo iznio planove svjetske anglo-cionističke elite, kojoj je i sam pripadao. Huntington je za… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik