fbpx

“Rak rakova” između Norveške i EU nazire se na Arktiku

Norveški rak

Europska unija planira dodijeliti 20 dozvola za ribolov snježnih rakova u blizini norveškog arktičkog arhipelaga Svalbard, što krši presudu norveškog Vrhovnog suda.

Prema norveškom nacionalnom televizijskom programu NRK, blok može jednostrano dodijeliti jedanaest licenci Latviji, četiri Litvaniji, tri Poljskoj i po jednu Estoniji i Španjolskoj.

EU tvrdi kako Norveška, koja nije dio Europske unije, krši Svalbardski ugovor jer diskriminira norveška i strana ribarska plovila. Međunarodni sporazum iz 1920. jamči suverenitet Norveške nad Svalbardom, istovremeno pružajući mogućnost zemljama potpisnicama obavljanje poslova i ribolova. Također se citira Svalbardov status demilitarizirane zone.

Norveški ministar ribarstva Harald Tom Nesvik inzistira na tome da nitko ne smije loviti snježne rakove na norveškom kontinentalnom području bez odobrenja iz Osla.

“Ovo je standardni postupak. Oni izdaju ove dozvole zemljama koje su ih zatražile. Ali dozvole koje izdaje EU nisu bitne. Ako želite uhvatiti snježne rakove, vrijedi norveška kvota ”, rekao je Nesvik.

Prema njegovim riječima, ministar ribarstva ne boji se fizičkog kontakta između plovila u zoni Svalbarda uoči ribolovne sezone. “Bilo bi to vrlo glupo jer će tada biti uhićeni zbog kršenja zakona. EU je itekako svjesna činjenice da kvote izdaje Norveška. Ovo su licence bez značaja. ”

Norveška vjeruje kako ima ekskluzivno pravo hvatanja snježnih rakova u zoni zaštite ribarstva oko arhipelaga. Prošle zime norveški vrhovni sud odbio je žalbu latvijske brodarske kompanije. Član Europskog parlamenta Jarosław Wałęsa, iz Poljske, izjavio je ranije da se s ribolovcima iz EU-a u Norveškoj postupa kao prema kriminalcima.

Snježni rakovi obitavaju u oceanima Sjevernog Atlantika i Sjevernog Tihog oceana, preferirajući duboke, hladne vodene uvjete ovih mora. U Barentsovom moru ruski su ga znanstvenici prvi put primijetili 1996. Otada se velika zaliha uspostavila i oko norveškog arhipelaga Svalbard.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

EU postaje sve agresivnija, po uzoru na prekomorskog gazdu. Zar im nije jasno da je Norveška suverena zemlja? Sreća da nemaju ozbiljnu ratnu mornaricu, pa se norvežani ne moraju zabrinjavati. Jedan patrolni brod biti će dovoljan da zaštite te rakove.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Prije bi rekao da EU postaje sve luđa. Još da izdaju dozvole ribarenje u npr. Indoneziji. A što zna čato u Briselu, nitko mu nije zabranio izdavanje istih

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

I Putin bi trebao ponesto reci na tu temu, jer i on ima tu dio suverenteta. Doduse rusi se tu najvise bave vadjenjem uglja.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
11 mjeseci prije

za ribolov snježnim rakovima ili za ribolov snježnih rakova?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x