fbpx

RAND korporacija objavila američki plan za uništenje Rusije

Amerika protiv Rusije

Američka RAND korporacija je objavila najnovije izvješće u kojem detaljno objašnjava kako izvršiti maksimalan pritisak na Rusiju, izbaciti je iz ravnoteže i koliko će to koštati američku administraciju. Zapravo, suština ovog velikog izvješća od 376 stranica je kako “preoptereti” i idealno oslabiti Rusiju što je više moguće i na kraju uništiti Rusku Federaciju.

Glavni načini za provedbu plana korporacije RAND uključuju stalnu pomoć, uključujući vojnu, “sirijskim pobunjenicima“, slanje smrtonosnog oružja Ukrajini, širenje sankcija i maksimalnih napora da se prekinu gospodarski odnosi između Rusije i Europe, osobito u smislu trgovine energijom, gdje ruske energente trebaju zamijeniti nafta i plin iz Sjedinjenih Država.
Kao što piše ruska Pravda, “postoje i takve egzotične, ali sa stajališta analitičara RAND korporacije, prilično izvodljive avanture, kao početak isporuke smrtonosnog oružja Ukrajini ili protjerivanje Rusije iz svih međunarodnih organizacija i foruma, osim Ujedinjenih naroda”. To po mišljenju američkih stručnjaka “nije težak posao”.
“Općenito, čitavo ovo izvješće iskreno i otvoreno govori da će nas s osjećajem i razumno uskladiti. Tako, da se možete nastaviti susretati s Pompeom i Trumpom, a da ostane otvoreno pitanje: “Zašto?”, piše Pravda.
Općenito, kao što su primijetili neki ruski analitičari, čak i tonalitet i kategorička priroda ovog izvješća su iznenađujući. Zapravo, metode koje nude stručnjaci RAND su agresivne i uvredljive. To jest, najprije nude početak rata i napada, a da se nitko nije posramio takvog prijedloga. Oni misle da se u odnosima s Rusijom tako “mogu ponašati”.
U izvješću se također razmatraju mogućnosti “rada” s ruskom prozapadnom opozicijom. Istina, u manjoj mjeri nego prije, ali prozapadnoj opoziciji treba pomoći da “potkopa režim“. Usput analitičari korporacije RAND savjetuju Washingtonu da se potrudi da Rusiju isključi iz svih međunarodnih organizacija osim Ujedinjenih naroda.
Između ostalog, RAND predlaže da se “Rusiju uvuče u utrku u naoružanju” kako bi zemlja trošila maksimalnu količinu novca na oružje i vojno-industrijski kompleks, što bi dovelo do slabljenja ostatka države i nacionalne ekonomije.
Što se tiče vanjskopolitičkih odnosa, američki stručnjaci preporučuju “uvlačenje Rusije u sukob sa Sjedinjenim Državama u onim regijama u kojima SAD već imaju konkurentske prednosti”.

Ukratko, prijedlozi ove utjecajne skupine stručnjaka su sljedeći.

Ekonomske mjere nanošenja štete:

 1. Povećanje američke proizvodnje energije što će naštetiti ruskom gospodarstvu smanjiti proračunske prihode Kremlja.
 2. Nametanje većih trgovinskih i financijskih sankcija, osobito ako su takve sankcije sveobuhvatne i multilateralne.
 3. Povećati sposobnost Europe da uvozi plin od drugih dobavljača, a ne iz Rusije.
 4. Poticanje emigracije iz Rusije kvalificirane radne snage i dobro obrazovane mladeži, koji će pomoći ima Sjedinjenim Državama i drugim zemljama koje ih prime, a naštetit će Rusiji.

Geopolitičke mjere za nanošenje štete:

 1. Pružanje smrtonosne pomoći Ukrajini i iskoristiti najveću rusku točku vanjske ranjivosti.
 2. Povećati potporu sirijskim “pobunjenicima”, iako ova opcija možda i nije izvediva s obzirom na radikalizaciju, fragmentaciju i opadanje sirijske “opozicije”.
 3. Promicanje liberalizacije u Bjelorusiji vjerojatno ne bi uspjelo i moglo bi izazvati snažan odgovor Rusije, što bi rezultirao općim pogoršanjem sigurnosnog okruženja u Europi i nazadovanjem politike Sjedinjenih Država.
 4. Širenje veza na južnom Kavkazu, ekonomski konkurentnom Rusiji, bilo bi teško zbog zemljopisa i povijesti.
 5. Smanjenje ruskog utjecaja u Srednjoj Aziji bilo bi vrlo teško i moglo bi se pokazati skupim. Veća angažiranost vjerojatno neće ekonomski potkopati Rusiju i vjerojatno će biti nesrazmjerno skupa za Sjedinjene Države.
 6. Osloboditi Pridnjestrovlje i protjerati ruske trupe iz regije bio bi udarac ruskom ugledu, ali bi također Moskova uštedjela novac i vrlo vjerojatno bi to bio novi trošak za SAD i saveznike.

Ideološke i informacijske mjere za nanošenje štete:

 1. Smanjenje povjerenja u ruski izborni sustav bi bilo teško zbog državne kontrole nad većinom medija. Na taj bi se način moglo povećati nezadovoljstvo režimom, ali postoje ozbiljni rizici da bi Kremlj mogao povećati represiju ili napasti i uzrokovati konflikt u inozemstvu koji bi mogao biti suprotan interesima Zapada.
 2. Stvaranje percepcije da režim ne teži javnom interesu može se usredotočiti na rasprostranjenu korupciju velikih razmjera i dodatno potkopati legitimnost države. Međutim, teško je procijeniti hoće li politička nestabilnost i prosvjedi dovesti do toga da će takva Rusija biti manje sposobna ili sklona prijetnji zapadnim interesima u inozemstvu ili Rusija koja će biti spremna na osvetu, što ovu opciju čini vrlo rizičnom.
 3. Poticanje domaćih prosvjeda i drugog nenasilnog otpora za odvraćanje pozornosti ili destabilizaciju ruskog režima i smanjivanje vjerojatnosti da će provoditi agresivne akcije u inozemstvu.
 4. Podrivanje ruskog imidža u inozemstvu s ciljem smanjenja ruskog utjecaja, čime bi se potkopali napori Kremlja protiv režimskog zahtjeva za vraćanjem Rusiji njezine bivše slave.
 5. Uvoditi dodatne sankcije i ukloniti Rusiju iz međunarodnih foruma izvan Ujedinjenih naroda, te bojkotirati događaje kao što je bilo Svjetsko prvenstvo.

Mjere za nanošenje štete u vojnoj sferi:

 1. Ponovno slanje bombardera u lako uočljivom rasponu ključnih ruskih strateških ciljeva ima veliku vjerojatnost uspjeha i zasigurno će privući pažnju Moskve i uzrokovati brige i dodatne troškove za obranu.
 2. Ponovno slanje borbenih zrakoplova još bliže ciljevima od bombardera, kao način postizanja višeg stupnja odgovora i presretanja.
 3. Raspoređivanje dodatnih taktičkih nuklearnih oružja u Europi i Aziji.
 4. Repozicioniranje američkih i savezničkih sustava obrane od balističkih raketa kako bi se bolje angažirale ruske balističke rakete, također bi uzbunilo Moskvu.
 5. Potaknuti Rusiju da se angažira u strateškom natjecanju i potaknuti Moskvu na skupu utrku u naoružanju izlaskom iz režima kontrole nuklearnog naoružanja.
 6. Povećati američke i savezničke mornaričke snage i prisutnost u ruskim operativnim područjima i ulagati veće napore za istraživanje pomorstva i razvoj novih oružja koja će američkim podmornicama omogućiti da ugroze veći broj ciljeva.
 7. Premještanje nuklearnog položaja prema novoj doktrini bi značilo povećanje postotka američke nuklearne trijade.
 8. Nadzor Crnog mora i jačanje ometanja pristupa područjima Sjevernoatlantskog saveza preko Crnog mora, možda u obliku dalekosežnih protubrodskih raketa na kopnu.
 9. Povećanje broja američkih snaga u Europi, povećanje kapaciteta zemalja NATO pakta i razmještanje velikog broja NATO snaga na ruskoj granici.
 10. Povećanje veličine i učestalosti vježbi NATO pakta u Europi može pomoći u povećanju spremnosti i odvraćanja, ali malo je vjerojatno da će potaknuti skupi odgovor Rusije, osim ako vježbe ne pošalju rizične signale.
 11. Razvoj, ali ne i uporaba raketa srednjeg dometa, mogao bi vratiti Rusiju od Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali bi također mogla potaknuti ubrzanje ruskih raketnih programa.
 12. Povećana ulaganja u nove tehnologije za suzbijanje ruske protuzračne obrane.

Sve navedeno može izgledati kao vrsta marginalne agresije fanova “vječnog Hladnog rata” i drugih čudaka s geopolitike. Ali ne zaboravimo da je korporacija RAND struktura koja djeluje po nalogu američkog Kongresa i Pentagona. To jest, sasvim je jasno kome je ovo izvješće namijenjeno i na kojoj razini će se u Sjedinjenim Državama donositi odluke o provedbi onih “zanimljivih prijedloga” koji su izraženi u ovoj studiji.
Međutim, brojni ruski politički znanstvenici vjeruju da će ovaj plan biti skup na prvom mjestu za same SAD, jer je sada vrlo teško uključiti Rusiju u utrku u naoružanju ili u neke trajne lokalne sukobe.
Kao što je politički analitičar Dmitrij Drobnicki naglasio, “jedine akcije koje su prepoznate kao učinkovite u izvješću su akcije protiv ruskih gospodarskih slabosti”.
“Ne možemo se s tim ne složiti. U svim aspektima, osim u gospodarstvu, Rusiji je nemoguće zavrnuti ruku”, rekao je Dmitrij Drobnicki.
Jasno je da ovo nije prvo izvješće sličnog sadržaja, a očito nije ni posljednje i nema ništa novo u njemu. Ovdje je važan odnos Rusije prema Sjedinjenim Državama. Što se tiče Washingtona, za uništenje očiglednog i strašnog neprijatelja su sva sredstva etička i dozvoljena. Zapravo, to je stav ljudi koji su spremni započeti i voditi rat do potpunog uništenja jedne od strana u sukobu. U ovom slučaju Rusije.
Ne zaboravimo ni da je NATO nedavno razvio novu vojnu strategiju kojom želi odgovoriti Tako je na “nuklearnu prijetnju” Rusije i “izazove na istoku i jugu Europe” koji su se pojavili 2014. godine. Radi se o “punoj zaštiti i sposobnosti da NATO osigura stabilnost u budućnosti”. Za stručnu zajednicu nije bilo teško navesti ključne točke strategije, uzimajući u obzir pojavu novih vrsta oružja, kao i povlačenje Sjedinjenih Država iz temeljnih međunarodnih sporazuma o razoružanju.
Kao odgovor na navodnu “nuklearnu prijetnju” Rusije zapadnim zemljama, NATO je usvojio novu vojnu strategiju, a glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg je izjavio u intervjuu za Welt am Sonntag da savez tako odgovara na izazove koji su se pojavili od 2014. na istoku i jugu Europe. Te godine je, kao što je poznato, počeo građanski rat na istoku Ukrajine, a Krim je ponovno postao dio Rusije.
Jedina dobra vijest je da Rusija u cjelini može “izdržati udare” i sve te mjere, jer bez obzira na to budu li poduzete, neće imati nikakav poseban učinak. SAD su već pokušale uvući Rusiju u sukob u Ukrajini. I što se dogodilo?  Iako polako, “Sjeverni tok 2” se nastavlja se graditi. Rusija nastavlja ne samo sudjelovati, nego i organizirati na svom području platforme za globalni međunarodni dijalog, poput međunarodnih ekonomskih foruma u Sankt Peterburgu i Jalti, konferencije o sigurnosti u Moskvi, međunarodne rasprave u Klubu Valdai i sportske susrete svih vrsta. Ipak, ovo izvješće govori da će se sukob između Rusije i Zapada povećati, ali je također jasno da Rusija ima sve šanse da izdrži ovo sučeljavanje.
Osim toga, NATO puca po šavovima. Turska je u nerazumljivom položaju u savezu, a Berlin i Pariz žele stvoriti “europsku vojsku koja bi se oduprla Rusiji, Kini i Sjedinjenim Državama”.
Tu su i vojni i politički čimbenici i američki rat protiv Rusije može biti samo hibridni, što u određenoj mjeri priznaje i RAND korporacija.
Ono što američki stručnjaci ne razumiju je moralni i psihološki faktor. Stanovništvo zemalja NATO pakta apsolutno nije spremno za masovne borbene operacije, a mnogi Rusiju ne smatraju neprijateljem. Prema većini socioloških anketa, stanovništvo europskih vidi Rusiju kao neutralnu zemlju ili čak prijateljsku. Stoga NATO, kao organizacija koja bi trebala osigurati globalnu dominaciju Sjedinjenih Država, ne rješava ovaj problem, stoga mora mijenjati svoju strategiju.
Nažalost, nuklearna strategija će biti proširena s preventivnim nuklearnim napadom projektilima srednjeg i kraćeg dometa. RAND tvrdi kako se ti projektili ne bi trebali koristiti, nego bi služili da se Rusiju uvuče u utrku u naoružanju i tako oslabi ekonomija zemlje.
Nova strategija Sjevernoatlantskog saveza ne uključuje samo Rusiju, već i Kinu, Iran, Sjevernu Koreju i Bjelorusiju, što znači da se suprotstavlja savezima kao što su Šangajska organizacija za suradnju (SCO) i Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO). U tom smislu, želja Sjevernoatlantskog saveza za promjenom koncepta ukazuje na to da je Zapad izgubio vodstvo u svijetu.
Sjedinjene Američke Države prepoznaju ogromnu opasnost od propasti unipolarnog svijeta i žele ga sačuvati, stoga moraju podržati tako važno sredstvo kao što je NATO. Zadatak koncepta je očuvanje unipolarnog svijeta, ali o tome se neće pisati izravno, već će se cijelo vrijeme govoriti o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti zemalja NATO pakta i samih Sjedinjenih Država.
U tim naporima je potrebno uništiti dva stupa multipolarnog svijeta. Kinu i Rusiju, kojoj e korporacija RAND posvetila izvješće s uputama za uništenje od 376 stranica.
S obzirom na to da je nuklearna i bilo koja druga prijetnja iz Rusije mit, Moskva neće biti prva koja će upotrijebiti oružje za masovno uništenje protiv zemalja NATO pakta, ali će učiniti sve da osujeti planove RAND korporacije, čije izvješće ne bi bilo vrijedno spomena da se ne radi o stručnjacima s velikim utjecajem u američkom Kongresu, Bijeloj kući, Pentagonu i vojno-industrijskom kompleksu.
RAND

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
109 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Je,a Rusi će samo gledati kako se ovi planovi ostvaruju?

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  Kažun

ruske protumjere se mogu svesti na pasivno gledanje
i čekanje da se usa uruši sama od sebe
ne treba zaboraviti dedolarizaciju
koja je iza ugla i čeka pravi čas za sve nas

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Kažun

Ma izgleda da ova korporacija treba dobiti neke državne novce,zato su i sastavili ovakav program koji vodi tome da bi i neki drugi trebali zaraditi.

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  mladen3x

rusija ima još 5 do 10 godina života
poslije toga ide u dijelove isto kao sssr
trenutak preokreta će biti
kad kinezi stanu na usa stranu

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije
Reply to  hribar

He,He,He pa u Rusiji je svaka taraba starija od američke istorije. Uživaj u veri ali i da živiš 1000 godina taj film nećeš gledati. He pre toga će se Kinezi i USRE peglati do pobede Kine.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije
Reply to  hribar

Misliš, kada Kinezi okupiraju USA?

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  nekoime

Kinezi su kupili veliki dio Amerike,kroz državne obveznice,isto su to učinili i Japanci,ne zato što ih vole nego kao odmazdu za nuklearnu bombu iz 2 rata.Kada požele srušiti dolar mogu ,odmah .

Djuro
Gost
Djuro
1 godina prije
Reply to  hribar

Da, upravo se to i događa. USA pruža ruku Kini novim trgovinskim sporazumom i novom suradnjom sa HUAWEIjem. 🙂

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  hribar

Tvoji mokri snovi nemaju nimalo veze sa realnošču. Puko si……

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

Šta je babi milo, to joj se i snilo

Hogar
Gost
Hogar
1 godina prije
Reply to  šeronja

Ugrabio si za minut za ovu babu ;-))

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  šeronja

živimo u interesantnim vremenima
za mene je početak obračuna bio kada
su uhvatili onu žutu iz huawei telefona
ostatak priče se odvija po planu
kina i rusija idu u stagnaciju i lagano propadanje
nešto kao bezvrijedni iran

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  hribar

Putin je napravio kobnu pogrešku, kad je onomad onako bahato i prepotentno najavio nova ruska strateška oružja i time otvorio Pandorinu kutiju nove utrke u naoružanju, koja se za Rusiju u nikakvom primjeru ne može dobro završiti! Interesantno je, da su Ameri već davno prije Rusa radili na većini tipova oružja koje je spomenuo Putin kao na pr. na hipersoničnom oružju i iznenada su sve spremili u ladicu, ali kako izgleda, neće proteći dosta vremena, kad će oni to sve ponovno reaktivirati i usavršiti to što su već započeli! Rusija u toj utrci neće moći računati na to, da će… Pročitaj više »

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

rusija nije imala novca u prvom ratu zato je izgubila
izgubila je i u hladnom ratu koji je bio završetak drugog rata zato što nije ima novca
izgubit će i sada u novoj utrci jer neće imati novca
usa ima budžet za obranu od 750 milijardi dolara
a ruski pričuvni fond je nekih 500 milijardi
prema tome ako budu vrijedni i štedili idućih par godina
možda dostignu usa jednogodišnji budžet za obranu
ah zaboravio sam
rusi su se dedolarizirali pa to za njih ne važi
šprdnja od države

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  hribar

jadni rusi….zašto putine zašto….otarasi se ruske historije i budi konjušar…neki balkanski narodi će ti reći kako je ugodno toplo u američkom shupku….

ogi
Gost
ogi
1 godina prije
Reply to  igi

igi …tebi mora da je uistinu teško: Živiš u zemlji koju toliko mrziš

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  ogi

…ja volim zemlju u kojoj živim ali mrzim mnoge ljude koji po njoj hodaju i izjednačavaju sebe s državom….

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  ogi

Zemljo sovražijo tisti, ki so zakuhali tretjo svetovno vojno. Začela se je v Siriji in trajala bo še najmanj 25 let.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  hribar

Putin je taj ruski rezervni fond od 500 milijardi dolara uspio samnjiti na nekih 200 milijardi, jer narod treba i jesti uz ostalo, a nova oružja koštaju jer dosta komponenti za razvoj oružja mora uvoziti, a nafti je pala cijena i jedva vežu kraj s krajem.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Hribar dzugasvili
A tek da vidite zaduzenost Amerike naspram Rusije, 22 triliona naspram 453 milijarde Ruski dug je pao u odnosu na 2014 kada je bio 740 miljardi a Americki i dalje nezaustavljivo raste u sve vece visine, Rusi nikada nece moci da ih stignu u tome…

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Riddick

Tretja svetovna vojna se je lani začela v Siriji. Prej je bila samo navadna državljanska vojna a zdaj je tretja svetovna vojna. Vrata pekla so odprta in svet ne bo nikoli več isti kot je bil prej.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Riddick

Džugi, ti nikako ne možeš shvatiti da Rusi ne rade za dolare. Shvatit ćeš, ima vremena.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

A ti si svoj rezervni fond od 300 kuna doveo do – 500 kuna…

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Putin je neumen. Ko bo letos umrl bodo na politični parket prišli bolj odločni igralci.

Konrad Kraft
Gost
Konrad Kraft
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Pojma nemaš

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  hribar

Hribar, zaista moraš pustiti vodu, da te odnese. Pre nego što to učiniš podsećam te da Rusi nisu imali novca ni u II Sv. ratu, pa je Hitler mislio da će dobiti rat, ali se prevario. Vi amerofili ste zaista poremećenog uma , jer ste ubedjeni da je novac odlučujući faktor u ratovanju. Rusima nedostaje jedino podlost i zločinački um, kakve imaju Amerikenjci. Ali, to je i prednost, jer imaju zdrav razum.

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  eks

Riddick
rusi će svoj dug sami plaćati a usa dug ćeš ti platiti
eks
“Rusi nisu imali novca ni u II Sv. ratu”
ali su plaćali u zlatu i krvi
budale koje su se dale uvući u anglosaksonsku namještaljku
u prvom i drugom ratu
ti nemaš mentalnih kapaciteta za puštanje vode

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  hribar

Ja da platim ?!?
Kako genije ?
Jel možeš da mi objasniš ?
Ekonomisti kažu da je američki dug nemoguće odplatiti i da srljamo ka novoj krizi nalik na 1929-39.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  hribar

Plačali bomo dolg ZDA. S krvjo svojih otrok in vnukov ga bomo plačali.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije
Reply to  hribar

Pa eto, svi uredno plaćamo USA dug, svake godine i opet je još veći. Nešto ti ne štima matematika ! Pre će biti da svi koji plaćaju USA dug jednog dana zaključe da je prava vrednost novčanice od 100 dolara jedva kao za par četvornih centimetra toalet-papira .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  hribar

Uvijek su Rusi imali zlata…

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
budala i rata isto….

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  hribar

Boš imel rat ali vojno. Vseeno. Mi bomo zaradi ZDA podpore vahabitom morali živeti v peklu na zemlji.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  hribar

USA će živjeti ovako sve dok se jednog dana ne dogodi veliki “bum-tras”, a tada će im biti veselo.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  hribar

Hribar Američki proračun pune banke koja ga štanpaju ili drugi koji kupuju obveznice i pune njihov buđet.to je život na dug ne na stvarnom novcu,Međutim stvara se nova novćana masa bez Dolara,druga strana ne prizna više ili u skorije vrijeme neće.

Djuro
Gost
Djuro
1 godina prije
Reply to  hribar

Jbg, kad je rusima dovoljno i sa 69 milijardi USD vojnog budžeta držati USA na lancu i ne pada im na pamet ulagati više kad novim oružjima imaju stratešku ravnotežu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Djuro

Po stoti put Rusi ne rade za dolare, a oružje sami proizvode. Kao i većinu robe koju plasiraju na domaće tržište. Ako vam netko napomene da Rusi ne mogu proizvesti ni frižider slobodno ih uputite da dobro provjere što sve Rusi proizvode, a to ne ide za dolare.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  hribar

Dolga ima toliko, da ga kmalu cela zemlja ne bo mogla financirati.

Konrad Kraft
Gost
Konrad Kraft
1 godina prije
Reply to  hribar

Gluposti

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

….tako je…rat je mir…živio američki buzin i diners card.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Džuga.. , bahato i prepotentno se ponašaju Amerikenjci . To traje već više od 70 godina. Mogu oni samo sanjati sve ovo što su pametnjakovići iz Rand korporacije izbalegali.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@džugi
Šteta što Putin nije znao da ti postojiš. Uzeo bi te za savjetnika i izbjegao toliko glupih poteza

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  samo tako

Još nije kasno! Ja mu stojim na raspolaganju i nek mi plati samo mali procenat onoga što je pokrao, pa da mu izvučem zemlju iz posvemašnje krize, hehehehehehhe!

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ha, ha, Džuga ti si i vickast ?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Hebi ga, kad nije direktor cirkusa

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Eno državo ali vse države? Kradejo vsi in takšni tatovi res zaslužijo da jih doleti nuklearna vojna. Žalostno bo, ko bodo Ruske in Kitajske rakete skakale po Ameriških skladiščih orožja, ki so v Evropi.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Pazi ovo: ameri rade tomahavke sa EMP glavama. Elektromagnetski puls sprzi elektroniku na cilju. A rusi krecu sa EMP glavama za Tornado. Jedan VBR sprzi elektroniku na vise mjesta po jeftinijoj cijeni. Ili ovo: Putin je nedavno odobrio 2.6 milijardi $ za nabavku 76 Su-57. Koliko Tramp moze kupiti aviona za te pare? Toliko o pricama da mogu natjerati ruse u trku u naoruzanju koja ce ih iscrpiti. Bolje bi bilo ovima iz RAND da se pozabave nerjesivim problemom – MiG-31 sa kindzalima. Rusi su pokazali kindal za unistenje plovila, zatim za rusenje satelita, a kad pokazu kindzal za rusenje… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Džugašvili


“…Ameri već davno prije Rusa radili na većini tipova oružja koje je spomenuo Putin kao na pr. na hipersoničnom oružju i iznenada su sve spremili u ladicu…”
😃😃😂

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Kako ne znaš računati.Da bi se nekioga vojno porazilo ,moraš imati vojsku ,prevesti ju napasti,tamo nahraniti ,obraniti ,sa mnogo prevoza brodovima avionima ili kako već.Onaj koji se brani ima na licu mjesta sve to spremno.Potopiti nosač aviona košta 1 milion dolara ili čega već dok izgraditi ga košta i nekoliko tisuća puta više ,a tek ljudski životi na njima .Tako isto avion ili zrakoplov kako hoćeš naspram obranvbenog sretstva razlika velika.P NAVALI svojom matematikom.namjera je važna u šta se ulaže ,i tko može bankrotirati.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Koga so izolirali? Najbolj nas, ki bomo morali požreti tisto strupeno sojo iz ZDA.

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Rusija je neprikosnovena u baznim naukama, sto pokazuju i oruzja razvijena u novije vreme pri cemu su koristeni sasvim novi principi. Ne radi se o prostoj linarnoj evoluciji razvoja tehnologije, radi se o velikom skoku koji je zapad ostavio u decenijskom zaostatku. Samo zahvaljujuci profesionalnoj tehnici licnog suzdrzavanja koju poseduje Putin (uprkos najprimitivnijim licnim i drzavnim provokacijama), Rusija nije stavila noz pod grlo zapadu, ostavlja im vreme da se dozovu pameti i casno izvuku iz sramne kapitulacije, a to vreme istice. Ako umes da tumacis Pompeovu nedavnu posetu Moskvi, nakon neuspelih pretnji, ucena, ruganja, . . .dosao je da vidi… Pročitaj više »

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  Konobar

“Rusija je neprikosnovena u baznim naukama”
u destilaciji votke
cijepanju atoma
fuziji
fizici čvrstog stanja
kemiji izmislili novičok
tranzistorskoj tehnici
laserima
brodogradnji
avijaciji
genetici
automobilskoj industriji

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  hribar

Formulu za novičok neki dostavili na Zapad još sredinom devedesetih…
A što se tiče brodogradnje možeš pogledati ledolomce: Ural (reže led 3 m, trajat će 40 godina), Arktik i Sibir (prvi u serijskoj proizvodnji).

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  hribar

@hribar baš si me sad uzrujao svojim provokacijama!

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  Odisea

Odisea
ne beri brigu samo se ti dedolariziraj i mirno spavaj
usa je sila na zalasku koja je prezadužena i
koja je izgubila globalno vodsto
jer nije uspjela zaustaviti mobilnog operatera plinovod i
nekoliko neispitanih baterija raketa
samo što se nije raspala po šavoima zbog lng-a

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  hribar

Daj molim te napiši mi koji je to plinovod zaustavila? Južni tok? Ahahaha

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  hribar

hribar Ne. Usa propada. Dodatni dokaz, ako nije dosta ono s Boingom i Nasom: ” …4.Poticanje emigracije iz Rusije kvalificirane radne snage i dobro obrazovane mladeži, koji će pomoći ima Sjedinjenim Državama i drugim zemljama koje ih prime, a naštetit će Rusiji”. Njima već sad JAKO fali kvalificirana radna snaga. Zadnje su uhvatili iz Istočne eu, zapravo i iz Zapadne, nakon onih terorističkih napada, nekoliko tisuća iz Pariza. I iz Njemačke, nakon dolaska migranata 2015. i 2016. Velik dio svoje su izgubili kad je propala autom.ind. 90-ih i metalna. Škole i fakulteti – većina žblj kategorije. Ako neki Kinez tamo… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija ne “ako neki kinez” vec su kinezi polovina americkih studenata tehnickih nauka. Na to dodaj da Kina svake godine odskoluje 1.5-2 miliona inzenjera. Razlika u broju je ogromna i ameri jednostavno nece moci pratiti tempo.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  tihobl

Zato US svake godine odskoluje isto 1,5-2 milijuna, ali odvjetnika.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Da, kažu da je brojka onih koji sada studiraju za odvjetnike veća od broja odvjetnika ukupno ikada u usa, živih i mrtvih.

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  Lucija

Pogledaj statistiku
među 20 top univerziteta je samo
jedan kineski
ostalo su američki i evropski
ma glupi bijelci to ti je
osim toga mnogi mladi ruski ljudi po gallupu sebe vide van rusije

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  hribar

hribar
Oh.
A tko radi te rang liste fakulteta? Poznati je slučaj ženice koja je stidirala kemiju u usa i Kanadi, pa kada je došla u Hrv. nije mogla ni pratiti predavanja na postdiplomskom…
A bez dobre srednje škole od fakulteta – ništa. Hrpe doktora znanosti koje brkaju ne Sloveniju i Slovačku, nego Austriju i Australiju. Povjest još gore…
Koje ankete i koji Galup?
Devedesetih su očekivali da će Rusi, kada je tamo bila očajna situacija, pohrliti u eu…ali to se nije dogodilo.
Nije Rusija Balkan pa da pušta najbolje da tek tako odu.

hribar
Gost
hribar
1 godina prije
Reply to  Lucija

lucija
oh
trebala si raditi disertaciju na Stanfordu pa bi znala

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  hribar

Na Stanfordu,? Ajde ne bulazni nego uživaj u svojima i m okrim snovima Rand-a.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  hribar

Rogozine, možeš promijeniti ime, ali uzorak ne.

Hogar
Gost
Hogar
1 godina prije

Što je babi milo, to joj se i snilo. Papir sve trpi, a još je i jeftin. Mastilo isto nije skupo, ali krv je znatno skuplja. Ako krenu ovo da sprovode, bniće krvi i to ne najviše ruske..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Angioclonistički bolesnici jednostavno traže da im se izvrši preventivni nuklearni udar po trulim glavama. Kad ti netko otvoreno poručuje da te želi uništiti i još k tome podastre detaljno razrađene planove, vrijeme za priču je gotovo. Preventivni udar deratizirati će planetu i učiniti je boljim mjestom za život, bez obzira na nešto povećanu radijaciju. Nadam se da se rusi pripremaju ubrzano za to.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ivo

Rand ne radi samo za Kongres i Pentagon, nego i za ‘gazde koje žele hartland’ i Nato. Moraju neš’ napisat. Sve to skupa nije previše zabrinjavajuće, dijelom je i fabtastika. Jedino što treba svakog brinut je da mu na području njegove zemlje raspirede rakete bilo kojeg dometa i namjene.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Ivo

Da, možda se Rusi malo zahebu i prvo udare svojim nuksom po tvom vilajetu! Ko drugome jamu kopa……….! Šta kažeš na takvu mogućnost!? Možda se i dogodi!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Rusi ne bacaju nuklearke po drugim zemljama, to radi samo jedna zemlja na svijetu, pogodi koja.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Nemaštovito i stereotipno.
Od šesnajstog veka, ništa novo !?

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

90% toga što piše već i rade. U principu nema ništa novo, al bar su iskreni. Skupili su sve na jedno mjesto i javno objavili.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

Mölltaler, Mozda su poceli pisati memoare, dok ima jos zivih USrAnaca da ih cita

Ralje
Gost
Ralje
1 godina prije

maknibre ove razjapljene kljunove i gupce sa slike, plaši me to, bre

Nik
Gost
Nik
1 godina prije

Ajde da san i ja danas procita jednu bajku…

Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije

Jel ti iz RANDa rade kompjuterske igrice? Jel ovo mi je sve kao scenariji iz američkih igrica. Koji su to Amerikanci debili ako oni rade ovakve profi izvještaje na toliko stranica dreka. Pa svijet je dinamičan i svi znaju i mrav i ptica i leopard i bik i budala čovijek da se SVAKOJ SILI JAVLJA I PROTUSILA!!!!

Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije

Amerikancima nije jasno još oni su u 80tima i TopGun je hit a Tom Cruise i Chuck Norris napadaju!!!

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Tomek

Zaboravio si Ramba koji razvaljuje po Afganistanu.

Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije

Jel ti iz RANDa rade kompjuterske igrice? Jel ovo mi je sve kao scenariji iz američkih igrica. Koji su to Amerikanci debili ako oni rade ovakve profi izvještaje na toliko stranica gluposti.
Pa svijet je dinamičan i svi znaju i mrav i ptica i leopard i bik i budala čovijek da se SVAKOJ SILI JAVLJA I PROTUSILA!!!!

Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije

Jel ti iz RANDa rade kompjuterske igrice? Jel ovo mi je sve kao scenariji iz američkih igrica. Koji su to Amerikanci RAND likovi ako oni rade ovakve profi izvještaje na toliko stranica dreka. Pa svijet je dinamičan i svi znaju i mrav i ptica i leopard i bik i budala čovijek da se SVAKOJ SILI JAVLJA I PROTUSILA!!!!

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Tomek

U textu je sporna jedna rijec-strucnjaci! Postoje neke rijeci koje mi neleze, a ubjedljivo prva rijec je strucnjak. U pravili, rijec je potpunim idiotima( neovisno koja tema je u pitanju), placenim propagandistima i prodavacima magle, a isti pisu ono sta njihov gazda ocekuje da cuje, neovisno o realnosti, inace nece vise biti dobro placeni “strucnjaci”!

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Nema tu ništa novo …stara priča još iz doba Hladnog rata …. samo su zaboravili da je sada Rusija mnogo jača i NATO mnogo slabiji ….zapadni model nakon što je, u posljenih tridesetak godina , skinuo masku ,uvjeren u svoju konačnu pobjedu ,pokazao svoje pravo lice….. , izgubio popularnost, povjerenje , simpatije masa i time se osudi na propast ….

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

Malo sutra govna korporacijska američka!Rusi će sigurno samo gledati šta radi gaynato da da

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Netko mora Amerikancima reci da smanje kolicinu unosa secera pocinju halucinirati. Doduse stvarace bolje filmove kad Kinezi kupe Holivud.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Pametna neka korporacija RAND. Duboka država naruči i plati pamflet, a oni lukavo kao i vračare pišu ono što platitelj želi pročitati. Normalno, ni u horoskopu se ne događaju lomovi nogu, kamo li veče nesreče.
Trvljenje u svoj Europi, mržnja među narodima i državama, prekid svih kulturnih i trgovačkih veza, zamrzavanje svakog oblika suradnje…. ako je i sreče, još jedan krvavi europski rat.
Svaka vam čast prekoocenski saveznici, koji bi našom krvlju hranili svoje tvornice oružja i plačenike

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

RAND Corpoartion je organizacija militatnih cionista, koju je nakon osnivanja 1948. finanacirala Fondacija Ford.
U glavnom odboru sjedi i zlocinac Kissinger.
Na engleskoj vikipediji je lista najpoznatijij bivsih i sadasnjih clanova RAND-a. Od nekih 70 imena na toj listi, 32 su ciohazari.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  alan ford

Očekivano društvo zločinačkih umova. Bilo bi im bolje da domoljubno proizvode veš mašine nego da smišljaju uništavanje. I jedno i drugo uvečava BDP
Ako dobro primječujem, naslov govori o uništenju Rusije a tekst o uništenju Europe.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  alan ford

henry ford je svojevremeno bio veliki fan adolfa hitlera a vidimo da mu ni hazari nisu bili mrski

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

S obzirom da su ovi drugospomenuti financirali ovog prvospomenutog sve postaje logično.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  alan ford

Tiočno rand je od s stupova mašinerije zla a planovi često zločinački i sumanuti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a ja mislio da je trump jedini lud. rusi razmišljaju hladne glave I veliki su stratezi I logičari za razliku od ludih konjokradica.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ne postoji država koja se ne može destabilisati, postoje samo nesposobni “destabilizatori”. U našem slučaju je to bilo vrlo jednostavno ali za današnju Rusiju bi morali da se dobro organizuju i pomuče. Čitajući ovaj izveštaj bilo mi je muka od njihovog kukanja i prenemaganja. Nema šanse da naprave dobru stratregiju ako nisu precizno definisali ciljeve. Hoće li oni rat ili neće? Ne, oni bi najviše voleli da Rusija sama od sebe propadne a oni sa strane da posmatraju i navijaju. Ako hoće da jasno diskredituju Rusiju u očima “međunarodne zajednice” postoje načini. Ako hoće da uvuku Rusiju u sukob sa… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
“…Ako hoće da jasno diskredituju Rusiju u očima “međunarodne zajednice” postoje načini. ”
Probali. Bolji u tome. Englezi. Prvo trovanje radioaktivnim tvarima jednog ruskog špijuna. Pa čak donijeli i presudu protiv – Putina. Sprdali se s njima i u Engleskoj.
Pa onda Novičok i drugi špijun. Pola svijeta potjeralo ruske diplomate, a tajno svi nazivali Rusiju da se ispričaju.
Ne prolazi.
Ne prolazi ni unutarnja destabilizacija.
Nekidan lijepo odbili vizu- Viktoriji Nuland, ‘dami s kolačićima’.
Stari ljudi, stare ideje.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Partnjori, kako ih zove Putin. Partnjori Rusiji o glavi rade. I to i ne kriju.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Bruno

Nikad ni nisu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Bruno

Bruno
Bez brige. Zna P. s kim ima posla. Kao onda u Sočiju, kad je pokazao Merkelici plan o podjeli Rusije, koji je ona – potpisala. Crvenila, što drugo. Mogao ju je opet ‘obradovat’ da joj pusti kojeg cucka (ta se bolesno boji – pasa).

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Bruno

Reč “partneri” se u ruskoj politiki malce drugčije podrazumjeva. Putin dobro zna s kakvim hijenama ima posla.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

NostRANDamusi. Jel se i oni vozaju u “Zelenim autobusima” i idu u shoping u Kolumbiju?

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

A jesu navalili…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Samo me zanima da li u Pentagonu ima koga da puse ovu pricu ili sa tim izvijescem pametnjakovici opravdavaju svoje dobro placeno radno mijesto,jer svaka navedena stavka u izvjesu ima svoju kontradiktornost ,moze da bidne a i ne mora.

iwefuewbf8zqewf8QEWFDQEWFDQEW
Gost
iwefuewbf8zqewf8QEWFDQEWFDQEW
1 godina prije

Samo preventivni udar iz svega što imaju spašava Rusiju koja je umrežena paukovom mrežom varanskom od kad postoji. Rusi ne smiju dozvoliti instaliranje od fejsbuka i muska desetine tisuća satelita u niskoj orbiti jer će time navoditi do u milimetar precizno napade rojevima mikro i makro dronova od kojih neće biti obrane jer će pobjeđivati zakon brojeva. Tim rojevima će im uništiti SVE. Koristit će i čemp emp bojeve glave na nosaćima kojim će spaljivati elektroniku. Dobro došli zemljani u skajnet, bukvalno. Kad uvežu satelite i 5G zemljanu infrastrukturu sa dronovima u zraku zemljani će uvidjeti da su u digitalnom… Pročitaj više »

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Meni ovakve “analize” više sliče na udice (mislim na rand analizu). Logično mi je da svi razmišljaju kako poklopiti protivnika. Nije mi logično da ovakve “tajne” izlaze u javnost i da eto baš mi imamo mogućnost o tome lamentirati. jer smo eto uvidjeli njihove najskrovitje planove. Ako je ovo objavljeno, oni sigurno rade nešto drugo, što ćemo mi komentirati za 10-20 godina. Genijalnosti tipa: “Osloboditi Pridnjestrovlje i protjerati ruske trupe iz regije bio bi udarac ruskom ugledu, ali bi također Moskova uštedjela novac i vrlo vjerojatno bi to bio novi trošak za SAD i saveznike.” Pa ovako nešto ne bi… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Dobra opaska i ono sto oni nazivaju tajne ne mozemo nazvati tim imenom .Taj pojam tajna ne izaziva toliko pozornosti pogotovo ako dolazi iz USA..Ljudi moji to je useljenicka zemlja ta USA…Asimetrija u izbacivanju senzacija i dezinformacija ….U svakom od tih ,,nadarenih ‘ i ,,pametnih” think-tankova su geni doseljnika, jako malo domicilnog genoma…USA djeluje kao nekakav experiment u laboratoriju punom falsifikata u kome su zamorci ljudi …sa tendencijom da experiment nikada ne privedu kraju….a tvorce experimenta uzdizu na razinu ,,nedodirljivih” kreatora gluposti…

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Kad bi netko na ovoj Planeti obznanio svoje planove za oslabljivanje i uništenje SAD-e, mislim da bi vrlo brzo postao meta preventivnog nuklearnog napada . Hvala Bogu dau Kremlju ne sede idioti poput ovih iz RAND-a.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

U zadnje vrijeme američki psi sve više laju. A pas koji previše laje, taj ne grize. Sa laježem pokušava prikriti svoj strah i nemoč. Što manje zuba ima pas, to više laje.

ČIĆ
Gost
ČIĆ
1 godina prije

Na temelju ovakve sulude,zločinačke i genocidne zamisli, a možda i skoroj realizaciji, od bolesnih umova elite USA i Zapada mišljenja sam da Rusiji i Kini ne preostaje drugo nego da upregnu sve svoje vrhunske umove da pronađu tehnologiju kojom bi neutralizirali prvenstveno USA i Zapadne satelite i podmorske kablove kojima su vezanu USA i Zapad te neutraliziranja polariteta u elektronici. Znam da će netko reći ovo je razmišljanje ….JA I MAŠTA MOŽEMO SVAŠTA…ali šezdesetih mašta su bili KLARKOVI KOMUNIKACIJSKI SATELITI. Do jučer DRONOVI su bili dječje igračke, a danas su respektabilni dio naoružanja svake armije. Naš mladi znanstvenik Soljačić u… Pročitaj više »

ventilator
Gost
ventilator
1 godina prije

Molim redakciju da mi objasni kako je moj pseudonom ….ventilator…. zamjenjen pseudinimom ČIĆ Pretpostavljam da je to možda i moja omaška. Zhvaljujem na razumojevanju.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik