RAND korporacija objavila američki plan za uništenje Rusije

Amerika protiv Rusije
109 komentara

Američka RAND korporacija je objavila najnovije izvješće u kojem detaljno objašnjava kako izvršiti maksimalan pritisak na Rusiju, izbaciti je iz ravnoteže i koliko će to koštati američku administraciju. Zapravo, suština ovog velikog izvješća od 376 stranica je kako “preoptereti” i idealno oslabiti Rusiju što je više moguće i na kraju uništiti Rusku Federaciju.

Glavni načini za provedbu plana korporacije RAND uključuju stalnu pomoć, uključujući vojnu, “sirijskim pobunjenicima“, slanje smrtonosnog oružja Ukrajini, širenje sankcija i maksimalnih napora da se prekinu gospodarski odnosi između Rusije i Europe, osobito u smislu trgovine energijom, gdje ruske energente trebaju zamijeniti nafta i plin iz Sjedinjenih Država.
Kao što piše ruska Pravda, “postoje i takve egzotične, ali sa stajališta analitičara RAND korporacije, prilično izvodljive avanture, kao početak isporuke smrtonosnog oružja Ukrajini ili protjerivanje Rusije iz svih međunarodnih organizacija i foruma, osim Ujedinjenih naroda”. To po mišljenju američkih stručnjaka “nije težak posao”.
“Općenito, čitavo ovo izvješće iskreno i otvoreno govori da će nas s osjećajem i razumno uskladiti. Tako, da se možete nastaviti susretati s Pompeom i Trumpom, a da ostane otvoreno pitanje: “Zašto?”, piše Pravda.
Općenito, kao što su primijetili neki ruski analitičari, čak i tonalitet i kategorička priroda ovog izvješća su iznenađujući. Zapravo, metode koje nude stručnjaci RAND su agresivne i uvredljive. To jest, najprije nude početak rata i napada, a da se nitko nije posramio takvog prijedloga. Oni misle da se u odnosima s Rusijom tako “mogu ponašati”.
U izvješću se također razmatraju mogućnosti “rada” s ruskom prozapadnom opozicijom. Istina, u manjoj mjeri nego prije, ali prozapadnoj opoziciji treba pomoći da “potkopa režim“. Usput analitičari korporacije RAND savjetuju Washingtonu da se potrudi da Rusiju isključi iz svih međunarodnih organizacija osim Ujedinjenih naroda.
Između ostalog, RAND predlaže da se “Rusiju uvuče u utrku u naoružanju” kako bi zemlja trošila maksimalnu količinu novca na oružje i vojno-industrijski kompleks, što bi dovelo do slabljenja ostatka države i nacionalne ekonomije.
Što se tiče vanjskopolitičkih odnosa, američki stručnjaci preporučuju “uvlačenje Rusije u sukob sa Sjedinjenim Državama u onim regijama u kojima SAD već imaju konkurentske prednosti”.

Ukratko, prijedlozi ove utjecajne skupine stručnjaka su sljedeći.

Ekonomske mjere nanošenja štete:

  1. Povećanje američke proizvodnje energije što će naštetiti ruskom gospodarstvu smanjiti proračunske prihode Kremlja.
  2. Nametanje većih trgovinskih i financijskih sankcija, osobito ako su takve sankcije sveobuhvatne i multilateralne.
  3. Povećati sposobnost Europe da uvozi plin od drugih dobavljača, a ne iz Rusije.
  4. Poticanje emigracije iz Rusije kvalificirane radne snage i dobro obrazovane mladeži, koji će pomoći ima Sjedinjenim Državama i drugim zemljama koje ih prime, a naštetit će Rusiji.

Geopolitičke mjere za nanošenje štete:

  1. Pružanje smrtonosne pomoći Ukrajini i iskoristiti najveću rusku točku vanjske ranjivosti.
  2. Povećati potporu sirijskim “pobunjenicima”, iako ova opcija možda i nije izvediva s obzirom na radikalizaciju, fragmentaciju i opadanje sirijske “opozicije”.
  3. Promicanje liberalizacije u Bjelorusiji vjerojatno ne bi uspjelo i moglo bi izazvati snažan odgovor Rusije, što bi rezultirao općim pogoršanjem sigurnosnog okruženja u Europi i nazadovanjem politike Sjedinjenih Država.
  4. Širenje veza na južnom Kavkazu, ekonomski konkurentnom Rusiji, bilo bi teško zbog zemljopisa i povijesti.
  5. Smanjenje ruskog utjecaja u Srednjoj Aziji bilo bi vrlo teško i moglo bi se pokazati skupim. Veća angažiranost vjerojatno neće ekonomski potkopati Rusiju i vjerojatno će biti nesrazmjerno skupa za Sjedinjene Države.
  6. Osloboditi Pridnjestrovlje i protjerati ruske trupe iz regije bio bi udarac ruskom ugledu, ali bi također Moskova uštedjela novac i vrlo vjerojatno bi to bio novi trošak za SAD i saveznike.

Ideološke i informacijske mjere za nanošenje štete:

  1. Smanjenje povjerenja u ruski izborni sustav bi bilo teško zbog državne kontrole nad većinom medija. Na taj bi se način moglo povećati nezadovoljstvo režimom, ali postoje ozbiljni rizici da bi Kremlj mogao povećati represiju ili napasti i uzrokovati konflikt u inozemstvu koji bi mogao biti suprotan interesima Zapada.
  2. Stvaranje percepcije da režim ne teži javnom interesu može se usredotočiti na rasprostranjenu korupciju velikih razmjera i dodatno potkopati legitimnost države. Međutim, teško je procijeniti hoće li politička nestabilnost i prosvjedi dovesti do toga da će takva Rusija biti manje sposobna ili sklona prijetnji zapadnim interesima u inozemstvu ili Rusija koja će biti spremna na osvetu, što ovu opciju čini vrlo rizičnom.
  3. Poticanje domaćih prosvjeda i drugog nenasilnog otpora za odvraćanje pozornosti ili destabilizaciju ruskog režima i smanjivanje vjerojatnosti da će provoditi agresivne akcije u inozemstvu.
  4. Podrivanje ruskog imidža u inozemstvu s ciljem smanjenja ruskog utjecaja, čime bi se potkopali napori Kremlja protiv režimskog zahtjeva za vraćanjem Rusiji njezine bivše slave.
  5. Uvoditi dodatne sankcije i ukloniti Rusiju iz međunarodnih foruma izvan Ujedinjenih naroda, te bojkotirati događaje kao što je bilo Svjetsko prvenstvo.

Mjere za nanošenje štete u vojnoj sferi:

  1. Ponovno slanje bombardera u lako uočljivom rasponu ključnih ruskih strateških ciljeva ima veliku vjerojatnost uspjeha i zasigurno će privući pažnju Moskve i uzrokovati brige i dodatne troškove za obranu.
  2. Ponovno slanje borbenih zrakoplova još bliže ciljevima od bombardera, kao način postizanja višeg stupnja odgovora i presretanja.
  3. Raspoređivanje dodatnih taktičkih nuklearnih oružja u Europi i Aziji.
  4. Repozicioniranje američkih i savezničkih sustava obrane od balističkih raketa kako bi se bolje angažirale ruske balističke rakete, također bi uzbunilo Moskvu.
  5. Potaknuti Rusiju da se angažira u strateškom natjecanju i potaknuti Moskvu na skupu utrku u naoružanju izlaskom iz režima kontrole nuklearnog naoružanja.
  6. Povećati američke i savezničke mornaričke snage i prisutnost u ruskim operativnim područjima i ulagati veće napore za istraživanje pomorstva i razvoj novih oružja koja će američkim podmornicama omogućiti da ugroze veći broj ciljeva.
  7. Premještanje nuklearnog položaja prema novoj doktrini bi značilo povećanje postotka američke nuklearne trijade.
  8. Nadzor Crnog mora i jačanje ometanja pristupa područjima Sjevernoatlantskog saveza preko Crnog mora, možda u obliku dalekosežnih protubrodskih raketa na kopnu.
  9. Povećanje broja američkih snaga u Europi, povećanje kapaciteta zemalja NATO pakta i razmještanje velikog broja NATO snaga na ruskoj granici.
  10. Povećanje veličine i učestalosti vježbi NATO pakta u Europi može pomoći u povećanju spremnosti i odvraćanja, ali malo je vjerojatno da će potaknuti skupi odgovor Rusije, osim ako vježbe ne pošalju rizične signale.
  11. Razvoj, ali ne i uporaba raketa srednjeg dometa, mogao bi vratiti Rusiju od Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali bi također mogla potaknuti ubrzanje ruskih raketnih programa.
  12. Povećana ulaganja u nove tehnologije za suzbijanje ruske protuzračne obrane.

Sve navedeno može izgledati kao vrsta marginalne agresije fanova “vječnog Hladnog rata” i drugih čudaka s geopolitike. Ali ne zaboravimo da je korporacija RAND struktura koja djeluje po nalogu američkog Kongresa i Pentagona. To jest, sasvim je jasno kome je ovo izvješće namijenjeno i na kojoj razini će se u Sjedinjenim Državama donositi odluke o provedbi onih “zanimljivih prijedloga” koji su izraženi u ovoj studiji.
Međutim, brojni ruski politički znanstvenici vjeruju da će ovaj plan biti skup na prvom mjestu za same SAD, jer je sada vrlo teško uključiti Rusiju u utrku u naoružanju ili u neke trajne lokalne sukobe.
Kao što je politički analitičar Dmitrij Drobnicki naglasio, “jedine akcije koje su prepoznate kao učinkovite u izvješću su akcije protiv ruskih gospodarskih slabosti”.
“Ne možemo se s tim ne složiti. U svim aspektima, osim u gospodarstvu, Rusiji je nemoguće zavrnuti ruku”, rekao je Dmitrij Drobnicki.
Jasno je da ovo nije prvo izvješće sličnog sadržaja, a očito nije ni posljednje i nema ništa novo u njemu. Ovdje je važan odnos Rusije prema Sjedinjenim Državama. Što se tiče Washingtona, za uništenje očiglednog i strašnog neprijatelja su sva sredstva etička i dozvoljena. Zapravo, to je stav ljudi koji su spremni započeti i voditi rat do potpunog uništenja jedne od strana u sukobu. U ovom slučaju Rusije.
Ne zaboravimo ni da je NATO nedavno razvio novu vojnu strategiju kojom želi odgovoriti Tako je na “nuklearnu prijetnju” Rusije i “izazove na istoku i jugu Europe” koji su se pojavili 2014. godine. Radi se o “punoj zaštiti i sposobnosti da NATO osigura stabilnost u budućnosti”. Za stručnu zajednicu nije bilo teško navesti ključne točke strategije, uzimajući u obzir pojavu novih vrsta oružja, kao i povlačenje Sjedinjenih Država iz temeljnih međunarodnih sporazuma o razoružanju.
Kao odgovor na navodnu “nuklearnu prijetnju” Rusije zapadnim zemljama, NATO je usvojio novu vojnu strategiju, a glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg je izjavio u intervjuu za Welt am Sonntag da savez tako odgovara na izazove koji su se pojavili od 2014. na istoku i jugu Europe. Te godine je, kao što je poznato, počeo građanski rat na istoku Ukrajine, a Krim je ponovno postao dio Rusije.
Jedina dobra vijest je da Rusija u cjelini može “izdržati udare” i sve te mjere, jer bez obzira na to budu li poduzete, neće imati nikakav poseban učinak. SAD su već pokušale uvući Rusiju u sukob u Ukrajini. I što se dogodilo?  Iako polako, “Sjeverni tok 2” se nastavlja se graditi. Rusija nastavlja ne samo sudjelovati, nego i organizirati na svom području platforme za globalni međunarodni dijalog, poput međunarodnih ekonomskih foruma u Sankt Peterburgu i Jalti, konferencije o sigurnosti u Moskvi, međunarodne rasprave u Klubu Valdai i sportske susrete svih vrsta. Ipak, ovo izvješće govori da će se sukob između Rusije i Zapada povećati, ali je također jasno da Rusija ima sve šanse da izdrži ovo sučeljavanje.
Osim toga, NATO puca po šavovima. Turska je u nerazumljivom položaju u savezu, a Berlin i Pariz žele stvoriti “europsku vojsku koja bi se oduprla Rusiji, Kini i Sjedinjenim Državama”.
Tu su i vojni i politički čimbenici i američki rat protiv Rusije može biti samo hibridni, što u određenoj mjeri priznaje i RAND korporacija.
Ono što američki stručnjaci ne razumiju je moralni i psihološki faktor. Stanovništvo zemalja NATO pakta apsolutno nije spremno za masovne borbene operacije, a mnogi Rusiju ne smatraju neprijateljem. Prema većini socioloških anketa, stanovništvo europskih vidi Rusiju kao neutralnu zemlju ili čak prijateljsku. Stoga NATO, kao organizacija koja bi trebala osigurati globalnu dominaciju Sjedinjenih Država, ne rješava ovaj problem, stoga mora mijenjati svoju strategiju.
Nažalost, nuklearna strategija će biti proširena s preventivnim nuklearnim napadom projektilima srednjeg i kraćeg dometa. RAND tvrdi kako se ti projektili ne bi trebali koristiti, nego bi služili da se Rusiju uvuče u utrku u naoružanju i tako oslabi ekonomija zemlje.
Nova strategija Sjevernoatlantskog saveza ne uključuje samo Rusiju, već i Kinu, Iran, Sjevernu Koreju i Bjelorusiju, što znači da se suprotstavlja savezima kao što su Šangajska organizacija za suradnju (SCO) i Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO). U tom smislu, želja Sjevernoatlantskog saveza za promjenom koncepta ukazuje na to da je Zapad izgubio vodstvo u svijetu.
Sjedinjene Američke Države prepoznaju ogromnu opasnost od propasti unipolarnog svijeta i žele ga sačuvati, stoga moraju podržati tako važno sredstvo kao što je NATO. Zadatak koncepta je očuvanje unipolarnog svijeta, ali o tome se neće pisati izravno, već će se cijelo vrijeme govoriti o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti zemalja NATO pakta i samih Sjedinjenih Država.
U tim naporima je potrebno uništiti dva stupa multipolarnog svijeta. Kinu i Rusiju, kojoj e korporacija RAND posvetila izvješće s uputama za uništenje od 376 stranica.
S obzirom na to da je nuklearna i bilo koja druga prijetnja iz Rusije mit, Moskva neće biti prva koja će upotrijebiti oružje za masovno uništenje protiv zemalja NATO pakta, ali će učiniti sve da osujeti planove RAND korporacije, čije izvješće ne bi bilo vrijedno spomena da se ne radi o stručnjacima s velikim utjecajem u američkom Kongresu, Bijeloj kući, Pentagonu i vojno-industrijskom kompleksu.
RAND

Pretplatiti se
Obavijesti o
109 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažun
4 godine prije

Je,a Rusi će samo gledati kako se ovi planovi ostvaruju?

šeronja
4 godine prije

Šta je babi milo, to joj se i snilo

Hogar
4 godine prije

Što je babi milo, to joj se i snilo. Papir sve trpi, a još je i jeftin. Mastilo isto nije skupo, ali krv je znatno skuplja. Ako krenu ovo da sprovode, bniće krvi i to ne najviše ruske..

Ivo
4 godine prije

Angioclonistički bolesnici jednostavno traže da im se izvrši preventivni nuklearni udar po trulim glavama. Kad ti netko otvoreno poručuje da te želi uništiti i još k tome podastre detaljno razrađene planove, vrijeme za priču je gotovo. Preventivni udar deratizirati će planetu i učiniti je boljim mjestom za život, bez obzira na nešto povećanu radijaciju. Nadam se da se rusi pripremaju ubrzano za to.

Weteran
4 godine prije

Nemaštovito i stereotipno.
Od šesnajstog veka, ništa novo !?

Mölltaler
4 godine prije

90% toga što piše već i rade. U principu nema ništa novo, al bar su iskreni. Skupili su sve na jedno mjesto i javno objavili.

Ralje
4 godine prije

maknibre ove razjapljene kljunove i gupce sa slike, plaši me to, bre

Nik
4 godine prije

Ajde da san i ja danas procita jednu bajku…

Tomek
4 godine prije

Jel ti iz RANDa rade kompjuterske igrice? Jel ovo mi je sve kao scenariji iz američkih igrica. Koji su to Amerikanci debili ako oni rade ovakve profi izvještaje na toliko stranica dreka. Pa svijet je dinamičan i svi znaju i mrav i ptica i leopard i bik i budala čovijek da se SVAKOJ SILI JAVLJA I PROTUSILA!!!!

Tomek
4 godine prije

Amerikancima nije jasno još oni su u 80tima i TopGun je hit a Tom Cruise i Chuck Norris napadaju!!!

Tomek
4 godine prije

Jel ti iz RANDa rade kompjuterske igrice? Jel ovo mi je sve kao scenariji iz američkih igrica. Koji su to Amerikanci debili ako oni rade ovakve profi izvještaje na toliko stranica gluposti.
Pa svijet je dinamičan i svi znaju i mrav i ptica i leopard i bik i budala čovijek da se SVAKOJ SILI JAVLJA I PROTUSILA!!!!

Tomek
4 godine prije

Jel ti iz RANDa rade kompjuterske igrice? Jel ovo mi je sve kao scenariji iz američkih igrica. Koji su to Amerikanci RAND likovi ako oni rade ovakve profi izvještaje na toliko stranica dreka. Pa svijet je dinamičan i svi znaju i mrav i ptica i leopard i bik i budala čovijek da se SVAKOJ SILI JAVLJA I PROTUSILA!!!!

Amater
4 godine prije

Nema tu ništa novo …stara priča još iz doba Hladnog rata …. samo su zaboravili da je sada Rusija mnogo jača i NATO mnogo slabiji ….zapadni model nakon što je, u posljenih tridesetak godina , skinuo masku ,uvjeren u svoju konačnu pobjedu ,pokazao svoje pravo lice….. , izgubio popularnost, povjerenje , simpatije masa i time se osudi na propast ….

ANTINWO.HR
4 godine prije

Malo sutra govna korporacijska američka!Rusi će sigurno samo gledati šta radi gaynato da da

Fenix
4 godine prije

Netko mora Amerikancima reci da smanje kolicinu unosa secera pocinju halucinirati. Doduse stvarace bolje filmove kad Kinezi kupe Holivud.

samo tako
4 godine prije

Pametna neka korporacija RAND. Duboka država naruči i plati pamflet, a oni lukavo kao i vračare pišu ono što platitelj želi pročitati. Normalno, ni u horoskopu se ne događaju lomovi nogu, kamo li veče nesreče.
Trvljenje u svoj Europi, mržnja među narodima i državama, prekid svih kulturnih i trgovačkih veza, zamrzavanje svakog oblika suradnje…. ako je i sreče, još jedan krvavi europski rat.
Svaka vam čast prekoocenski saveznici, koji bi našom krvlju hranili svoje tvornice oružja i plačenike

alan ford
4 godine prije

RAND Corpoartion je organizacija militatnih cionista, koju je nakon osnivanja 1948. finanacirala Fondacija Ford.
U glavnom odboru sjedi i zlocinac Kissinger.
Na engleskoj vikipediji je lista najpoznatijij bivsih i sadasnjih clanova RAND-a. Od nekih 70 imena na toj listi, 32 su ciohazari.

eu kolonija
4 godine prije

a ja mislio da je trump jedini lud. rusi razmišljaju hladne glave I veliki su stratezi I logičari za razliku od ludih konjokradica.

shumadinac
4 godine prije

Ne postoji država koja se ne može destabilisati, postoje samo nesposobni “destabilizatori”. U našem slučaju je to bilo vrlo jednostavno ali za današnju Rusiju bi morali da se dobro organizuju i pomuče. Čitajući ovaj izveštaj bilo mi je muka od njihovog kukanja i prenemaganja. Nema šanse da naprave dobru stratregiju ako nisu precizno definisali ciljeve. Hoće li oni rat ili neće? Ne, oni bi najviše voleli da Rusija sama od sebe propadne a oni sa strane da posmatraju i navijaju. Ako hoće da jasno diskredituju Rusiju u očima “međunarodne zajednice” postoje načini. Ako hoće da uvuku Rusiju u sukob sa proxy snagama postoje načini. Hibridni rat je “obećana zemlja” za kreativne. Podsetili su me na onaj vic: Svadi dan po više puta Jevrejin moli Boga: “Bože, molim te učini da dobijem na lotou”. I Bogu više dosadi pa mu poruči: “Pa uplati taj loto već jednom”. Srećom po Rusiju i… Čitaj više »

Bruno
4 godine prije

Partnjori, kako ih zove Putin. Partnjori Rusiji o glavi rade. I to i ne kriju.

DažBog
4 godine prije

NostRANDamusi. Jel se i oni vozaju u “Zelenim autobusima” i idu u shoping u Kolumbiju?

Trt
4 godine prije

A jesu navalili…

tedi
4 godine prije

Samo me zanima da li u Pentagonu ima koga da puse ovu pricu ili sa tim izvijescem pametnjakovici opravdavaju svoje dobro placeno radno mijesto,jer svaka navedena stavka u izvjesu ima svoju kontradiktornost ,moze da bidne a i ne mora.

iwefuewbf8zqewf8QEWFDQEWFDQEW
4 godine prije

Samo preventivni udar iz svega što imaju spašava Rusiju koja je umrežena paukovom mrežom varanskom od kad postoji. Rusi ne smiju dozvoliti instaliranje od fejsbuka i muska desetine tisuća satelita u niskoj orbiti jer će time navoditi do u milimetar precizno napade rojevima mikro i makro dronova od kojih neće biti obrane jer će pobjeđivati zakon brojeva. Tim rojevima će im uništiti SVE. Koristit će i čemp emp bojeve glave na nosaćima kojim će spaljivati elektroniku. Dobro došli zemljani u skajnet, bukvalno. Kad uvežu satelite i 5G zemljanu infrastrukturu sa dronovima u zraku zemljani će uvidjeti da su u digitalnom zatvoru, 5% od njih ostali će i dalje živjeti u programiranoj varanskoj podsvjesti. Samo gledajte varanske znanfan filmove i čitajte knjige njihovih “futurologa” koji su tu opisali što nas čeka. Tko misli da će biti bolje je budala. Zlo vlada svijetom od postanka tko vjeruje u spurotno živi u zabludi… Čitaj više »

Carlosan
4 godine prije

Meni ovakve “analize” više sliče na udice (mislim na rand analizu).
Logično mi je da svi razmišljaju kako poklopiti protivnika. Nije mi logično da ovakve “tajne” izlaze u javnost i da eto baš mi imamo mogućnost o tome lamentirati. jer smo eto uvidjeli njihove najskrovitje planove.
Ako je ovo objavljeno, oni sigurno rade nešto drugo, što ćemo mi komentirati za 10-20 godina.
Genijalnosti tipa:
“Osloboditi Pridnjestrovlje i protjerati ruske trupe iz regije bio bi udarac ruskom ugledu, ali bi također Moskova uštedjela novac i vrlo vjerojatno bi to bio novi trošak za SAD i saveznike.”
Pa ovako nešto ne bi napisalo dijete u osnovnoj školi.
Ovi genijalni zaključci tipa kako je super koristiti bumerang bombu, ali pod uvjetom da je neprijatelj koristi spadaku u domenu grunfologije.

radijacija2000
4 godine prije

Kad bi netko na ovoj Planeti obznanio svoje planove za oslabljivanje i uništenje SAD-e, mislim da bi vrlo brzo postao meta preventivnog nuklearnog napada . Hvala Bogu dau Kremlju ne sede idioti poput ovih iz RAND-a.

nije bitno tko
4 godine prije

U zadnje vrijeme američki psi sve više laju. A pas koji previše laje, taj ne grize. Sa laježem pokušava prikriti svoj strah i nemoč. Što manje zuba ima pas, to više laje.

ČIĆ
4 godine prije

Na temelju ovakve sulude,zločinačke i genocidne zamisli, a možda i skoroj realizaciji, od bolesnih umova elite USA i Zapada mišljenja sam da Rusiji i Kini ne preostaje drugo nego da upregnu sve svoje vrhunske umove da pronađu tehnologiju kojom bi neutralizirali prvenstveno USA i Zapadne satelite i podmorske kablove kojima su vezanu USA i Zapad te neutraliziranja polariteta u elektronici. Znam da će netko reći ovo je razmišljanje ….JA I MAŠTA MOŽEMO SVAŠTA…ali šezdesetih mašta su bili KLARKOVI KOMUNIKACIJSKI SATELITI. Do jučer DRONOVI su bili dječje igračke, a danas su respektabilni dio naoružanja svake armije. Naš mladi znanstvenik Soljačić u Americi već eksperimentira sa TESLINIM BEŽIČNIM PRENOSOM ELEKTRIČNE ENERGIJE i da ne nabrajam drugo.A što se tiče neutraliziranja elektronike to su Rusi nedavno pokazali Amerima, kada je ruski SU-24 neutralizirao udarnu moć američkog razarača Arleigh Burke u Crnom moru. I na kraju zahvaljujući ljudskoj mašti čovjek jf, za sada, malim… Čitaj više »

ventilator
4 godine prije

Molim redakciju da mi objasni kako je moj pseudonom ….ventilator…. zamjenjen pseudinimom ČIĆ Pretpostavljam da je to možda i moja omaška. Zhvaljujem na razumojevanju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.