Raste trgovina između Rusije i Ukrajine – Moskvi ne treba propast Kijeva

Sankcije
3 komentara

Ukrajinski politolog i ekonomist Aleksander Dudčak je komentirao vijest koju je objavio RT i podatak da je 2017. godine obujam trgovine između Ukrajine i Rusije rastao u većoj mjeri nego  trgovina Kijeva s Europskom unijom.

“Promet robe s Europom su najviše sirovine i prehrambeni proizvodi. Međutim, gotovo 100% dizel goriva i većinu ukapljenog plina koji prolazi kroz Ukrajinu je ruske proizvodnje. Kijev kaže da od 2015. ne kupuje ruski plin, ali to nije tako. Naime, posljednja cijena koju Ukrajina plaća za plin iz Europe je 239 dolara, iako je Rusija pristala da nam prodaje plin po 174 dolara za tisuću kubnih metara. To je veliki gubitak za naše gospodarstvo. Stoga, unatoč pokušajima ukrajinskih vlasti da prekinu odnose između dviju zemalja, Rusiju nije moguće zamijeniti kao trgovinskog partnera. Iz Rusije nam u ogromnim količinama dolazi energija, umjetna gnojiva za poljoprivredu, dok u oba smjera surađuje kemijska industrija. Ukrajina Rusiji isporučuje dijelove motora, same motore i slične proizvode”, kazao je Aleksander Dudčak.

Stručnjak je dodao kako povećanje trgovinske razmjene između zemalja još jednom pokazuje nesklonost Rusije za sukob s Ukrajinom.

“Da je Rusiji bio cilj ugušiti Ukrajinu, jednostavno bi prestala surađivati s njom, a Ukrajina bi vjerojatno već bila zatvorena kao država. Rusija nije zainteresirana za kolaps Ukrajine, a sve ove priče Kijeva o hibridnom ratu su samo izmišljotine aktualnih vlasti, koje su iz osobnih razloga zainteresirane za kidanje tih veza”, istaknuo je Dudčak.

Ranije su objavljeni podaci Središnje banke Ukrajine, koji govore da je u razdoblju od siječnja do studenog 2017. godine ukupna trgovinska razmjena između Ukrajine i Rusije povećana za 28,6% i iznosi na 9,36 milijardi dolara, a između Ukrajine i EU je trgovinski rast iznosio 27,6%, i dosegao 29,28 milijardi dolara.

U trgovinskoj razmjeni je uvoz ruske robe u Ukrajinu za 11 mjeseci prošle godine porastao za 38,6% u odnosu na isto razdoblje 2016. i iznosio na 6,3 milijarde dolara, dok je izvoz robe u Rusiju za isto razdoblje porastao za 11,9% i iznosio 3,06 milijardi dolara.

Istovremeno, izvoz roba iz Ukrajine u EU je porastao je za 32,7%, na 12,7 milijarde dolara, a uvoz je porastao za 23,9% i ukupno vrijedio 16,5 milijardi dolara.

Ukupno je, prema Središnjoj banci Ukrajine, izvoz roba iz Ukrajine od siječnja do studenog 2017. godine povećan za 20,1% i  iznosio 36,2 milijarde dolara, a uvoz je porastao za 21,8% i dosegao iznos od 44 milijarde dolara. Negativna trgovinska bilanca se pogoršala za 30,2% i iznosi 7,84 milijardi dolara.

U ovoj računici nedostaje ruski plin kojeg Ukrajina obrnutim uvozom kupuje u Europskoj uniji i rezultati bi se s ovim podacima morali korigirati.

U konačnici ispada da Moskva nema ništa od toga da ekonomski uguši Ukrajinu, jer bi time dobila pritisak na granice ekonomskih migranata iz susjedne zemlje, a već milijuni Ukrajinaca rade u Ruskoj Federaciji.

donbasSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
6 godine prije

Odlična vijest jer ipak su Rusi i Ukrajinci dva bratska naroda.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Dakle, Ukrajina prema podacima u članku bilježi trgovinski deficit i sa EU i sa Rusijom, a ameri im doniraju dolare koje ukrajinci onda troše u EU i Rusiji u omjeru 3 za 1. Gdje su amerofili da nam objasne ove kontradiktornosti oko službene politike konfrontacije sa Rusijom i trgovinskog deficita sa svima? Ukrajina nakon ovih saznanja stvarno podsjeća na Trojanskog konja i protiv Rusije, ali i protiv EU, a oružje i vojska, nisu oštrice mačeva i bodeža, lukovi i strijele, nego bezvrijedni dolar. Dolar kao imperijalističko oružje trilateralnog saveza Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Saudijske Arabije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI