Ratna psihoza u Švedskoj – Zašto se priča o mogućem ratu i urušenoj sigurnosti?

Švedska vojska
15 komentara

Izvješće o općoj civilnoj obrani, kojeg je predstavio švedski Odbor za obranu, izazvao je veliku uznemirenost među stanovništvom. Naime, Švedska je potpuno nespremna za sigurnu opskrbu električnom energijom u slučaju oružanog sukoba. U zemlji ne postoje skloništima i zalihe hrane, a zdravstveni sustav se ne bi mogao pobrinuti za desetke tisuća ranjenih i mrtvih.

Švedski Odbor za obranu je predstavio izvješće o općem stanju civilne obrane. Predsjednik odbora Björn von Sydow je prezentirao navodno “zastrašujuće podatke”. Naime, Švedska je potpuno nespremna za sigurnu opskrbu električnom energijom u slučaju oružanog sukoba i ozbiljne krize, zemlja nema skloništa, kao ni zaliha hrane i sustav se ne bi mogao nositi s desecima tisuća mrtvih i ranjenih.

Kako se navodi u analizi koju je objavio švedski Aftonbladet, planiranje sigurnosti društva je bilo dugo zanemarena stavka u socijalnom planiranju, a univerzalna obrana uglavnom postoji na papiru.

Sada sve parlamentarne stranke obećavaju da će se situacija poboljšati i poduzet će se akcije. Međutim, retorika je puno oštrija nego prije.

U nekoliko točaka se Odbor za obranu dotaknuo jednog novog aspekta. Želi da Švedska u roku od tri mjeseca izradi plan kako se osigurati za neophodno funkcioniranje društva u slučaju krize koja  bi mogla nastati ako se zemlja, barem neko vrijeme, uključi u rat.

Za pretpostaviti je da će se time uvesti ogromne promjene i novi način organiziranja društva. Kao primjer se navodi sigurnost prehrane. Švedska će moći produžiti na nekoliko dana rezerve dostupne u trgovinama, jer se hrana uglavnom uvozi iz drugih zemalja. Stoga zemlja treba ili imati zalihe u skladištima ili pripremiti plan koji će omogućiti da granice do određene mjere budu otvorene. Ovo na privi pogled izgleda jednostavno, ali treba mijenjati niz zakonskih i podzakonskih akata samo kako bi se jamčila sigurnost prehrane stanovništva.

Mogući opseg infrastrukturnih radova na elektroenergetskoj mreži ili izgradnji skloništa, proširenja bolničkih kapaciteta za ranjene i odjela patologije, kako spominje dokument, ne treba posebno pojašnjavati.

Posebno brine konkretan prijedlog prema kojem bi svatko trebao moći preživjeti samostalno, bez potpore društva. Kako bi to izgledalo u praksi, teško je pretpostaviti, a sama pomisao pri provedbi ovog “konkretnog prijedloga” podsjeća na postapokaliptične filmove.

Šveđani trebaju naučiti kako se ponašati u krizi, saznati što trebaju imati kod kuće od hrane i opreme, navodi se u dokumentu.

“Možda je osobna odgovornost najvažniji dio izvješća Odbora za obranu. Ako se Švedska želi moći obraniti i preživjeti veliku krizu, tada bi svatko trebao pomoći, kako u velikim, tako i na malim razinama. To i jeste suština općenarodne obrane. Trebamo sve, a univerzalni napori su od velike važnosti, jer samo onda sve može funkcionirati kako treba”, zaključuje Aftonbladet.

Zanimljivo je da ovo uznemirujuće izvješće govori o stanju kojem se nalazi Švedska i što bi se moglo dogoditi u slučaju rata, čak i ograničenog. No, švedski list ne navodi “neprijatelja” i tko bi trebao ratovati u blizini ili protiv švedskog naroda.

Naravno, nije teško zaključiti na koga se referira izvješće švedskog Odbora za obranu. Umjesto izgradnje nezamislivo velikih projekata, radikalnih promjena koje bi obuhvatile sve sektore i sve slojeve društva, zar nije bolje ući u NATO pakt? Nije isključeno da se psihoza i strah među stanovništvom šire upravo s ovim ciljem, budući da Švedska i Finska desetljećima čvrsto drže do vlastite neutralnosti. Kako je određen rok od tri mjeseca za izradu plana kojim bi se Švedska učinkovito suprotstavila mogućoj katastrofi, ubrzo će se znati što je u tom smislu konkretno učinjeno.

Ako rezultati ne budu zadovoljavajući, a teško će se u tri mjeseca ostvariti veliki pomaci u svim kritičnim točkama, za očekivati je da će propagandna mašinerija kao jedini učinkoviti sigurnosni mehanizam protiv hipotetskog neprijatelja ponuditi ulazak u NATO pakt.

Björn von Sydow
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlastimir
6 godine prije

Ništa neobično.Ako želite da uđete u rat sa nekom zemljomn samo kažite narodu da vam je ugrožena bezbednost.Gering je to lepo opisao u toku procesa suđenja nacistima.On kaže: Kako se ratovi stvaraju?Nijedan narod nije za rat ali mora se stvoriti klima za rat.Kako se to čini?.Prvo vlada kaže kako je zemlja ugrožena i da će biti napadnuta a onda sve one koji su protiv rata nazove izdajnicima i počinje da hapsi i ubija.Time se stvori potrebna tenzija i tako ratovi počinju.

davor
6 godine prije

Kao što su i moji rođaci koji žive u “Sverige” rekli….uzalud njima pamet,Ikea,Volvo i Abba kad su tolko blentavi da dopuštaju da neki Somalci sa dokazanim IQ (kvocijentom inteligencije) manjim od kišne gliste ili puža golaća prave od njih budale u njihovoj vlastitoj(švedskoj) kući…..

Majk Majers
6 godine prije

Strah, strah i samo strah. Tako nas lakše kontroliraju. Strah. Od malih nogu nas se uči isključivo da se bojimo. Tako postajemo radne jedinice, klonutog duha podložni vanjskim utjecajima!

tedi
6 godine prije

Opet ce netko cimnuti dobru lovu u dep za ulazak u Nato klub, a clanarinu ce uplacivati na godisnjem nivo prema BP u fond SAD i jos doplata za vojsku i naoruzanje iz vlastitog depa.Koliko je samo narod ne informiran to je strava.A ako do rata dode komandanti Natoa,a to su uvjek Americki generali ,preko bare ce na daljinski gurnuti clanice EU u bitku i brojati lovu u nekoj jazbini i debelo se smijati.Rat nije ni poceo a lova curi godinama i desetljecima.Prije bih rekla da je to zarada na izmisljenom strahu.

dalmata
6 godine prije

koliko god mi mislili i Svedi su dopustili da budu kolonija USrA,jer in je dosadija mirni sigurni zivot,pa su valjda tili malo razbibrige u svokoj kuci.Zelja in se ispunila,pa nek uzivaju da ih papci prcaju uzduz i popreko.Nisu za zalit,jer su sami iz objesti dopustili domacim kvinslizima da ih vracaju u vrime svete inkvizicije(umisto lova na vistice,po diktatu USrA cinu Furerovu imbecilnost i zabadaju surle da cackaju Ruskig Medu)A kako to zavrsi,ako ne znaju nek se dobro raspitaju

Arkaj
6 godine prije

Koji idiotizam se prodaje običnim šveđanima, nadam se da neće nasjest. Pripreme za mogući ratni sukob a neprijatelja nigdje. NATO države u okruženju ne bi mogle pokrenuti klasičnu invaziju Švedske jer svojoj javnosti ne bi mogle lako prodat takvu politiku a Švedska ima dobre političke i ekonomske odnose s tim državama, pogotovo susjedima Norveškom i Danskom. Rusija pak nema nikakav logični interes koji bi opravdao rat protiv Švedske, a kad bi ga i počela okrenula bi protiv sebe ne samo NATO već i neutralne države. Stoga je ova priča o ugroženosti švedske toliko blesava da stvarno predstavlja uvredu zdravoj pameti

Jag bor i Sverige
6 godine prije

Aftonbladet pod pojmom rat u ovom slucaju podrazumijeva gradjanski.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.