Razvod Rusije od Zapada gurnuo ju je u naručje Kine – evo kako će to funkcionirati

Sve blizi odnos Rusije i Kine
199 komentara

Ruska vojna operacija u Ukrajini i posljedični ekonomski embargo Moskve od strane Zapada najveći je preokret u svjetskoj politici barem od kraja Hladnog rata. Rezultat će biti potpuno preformatiranje vanjskih gospodarskih odnosa zemlje i njezina ekonomskog modela, kao i utapanje Rusije i SAD u dugotrajni vojno-politički sukob u istočnoj Europi.

Oba čimbenika imat će izravan utjecaj na situaciju u istočnoj Aziji usred postupno rastuće konfrontacije između Kine i tamošnjeg Washingtona. Kao rezultat stajanja sa strane krize i pozivanja stranaka na suzdržanost, Peking će biti jedino svjetsko središte moći koje će dugoročno imati koristi od ukrajinske katastrofe. Moguće je da će događaji u Ukrajini predodrediti uspjeh Kine u suprotstavljanju Sjedinjenim Državama.

Stav Kine o ukrajinskoj krizi

Kineski stav o ukrajinskoj krizi u najvećoj je mjeri izražen u telefonskom razgovoru između ministra vanjskih poslova Wang Yija i niza njegovih europskih kolega. Ukratko, svodi se na nekoliko točaka:

  • Kina smatra da je potrebno štititi i poštivati ​​suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja.
  • Kina se zalaže za zajedničku, održivu, sveobuhvatnu sigurnost. Sigurnost nekih zemalja ne može se pojačati na račun drugih jačanjem ili širenjem vojnih blokova. S obzirom na pet valova širenja NATO-a, legitimni sigurnosni zahtjevi Rusije moraju se ozbiljno shvatiti i na njih treba pravilno odgovoriti.
  • Kina pomno prati situaciju u Ukrajini i ono što se tamo događa nije ono što bi željela vidjeti. Strane moraju biti suzdržane, izbjegavati eskalaciju i spriječiti humanitarnu krizu i smrt civila.
  • Kina podržava sve diplomatske napore koji bi mogli dovesti do mirnog rješenja ukrajinske krize. Kina pozdravlja izravan dijalog između Rusije i Ukrajine. Ukrajinsko pitanje ima složen povijesni kontekst. Ukrajina bi trebala biti most između Istoka i Zapada, a ne linija sukoba velikih sila. Kina također podržava dijalog između EU-a i Rusije o europskoj sigurnosti.
  • Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju ukrajinske krize i izbjegavati radnje koje bi mogle pogoršati točke prijepora.
  • Kina je izrazila žaljenje zbog tragedije koja je u tijeku i pozdravlja sve pregovore koji vode ka miru.

To je retorika koja se tradicionalno čuje iz Pekinga o sukobima i krizama u koje nije uključen. Vlada Xi Jipinga izbjegavala je osudu Rusije, dok je Zapadu uputila prikrivene kritike zbog širenja NATO-a i njegove nespremnosti da posluša zabrinutost Moskve za sigurnost.

Kineski dužnosnici ruske akcije u Ukrajini ne nazivaju ‘invazijom’. Njezini državni mediji ne objavljuju materijale koji Moskvu i njezinog predsjednika predstavljaju u negativnom svjetlu. U kineskoj blogosferi Vladimira Putina, kao i njegove postupke i retoriku povezane s ukrajinskom operacijom, nailaze na široko odobravanje nacionalistički orijentiranih ljudi koji povlače paralele između ove situacije i odnosa Kine s Tajvanom.

Unatoč raširenim nagađanjima da bi Peking, kao jedini preostali prijateljski veliki trgovinski partner Rusije, mogao izvršiti pritisak na Moskvu da sklopi mirovni sporazum što je prije moguće, nema naznaka da je Peking uopće razmišljao o tome.

Kina je zauzela poziciju neutralnosti koja je prijateljska Rusiji u pogledu sukoba. Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova zemlje i kineskog regulatornog tijela za bankarstvo više su puta isticali svoju namjeru da u potpunosti održe odnose s Rusijom unatoč situaciji.

Tijekom glasovanja Vijeća sigurnosti UN-a o ukrajinskoj krizi Kina je bila suzdržana, odlučivši da ne podrži ruski veto. Ali isto je bilo i tijekom krimske krize. U načelu, Kina ne može priznati presedane koji podržavaju promjenu statusa teritorija na temelju referenduma (kao što se dogodilo u Krimskoj, Luganskoj i Donjeckoj Republici) jer će to utjecati na problem Tajvana. Također treba napomenuti da Rusija ne priznaje i ne podržava kinesko stajalište u svom teritorijalnom sporu s Indijom, niti kineske pretenzije na Južnokinesko i Istočnokinesko more.

Američke izjave o ‘razgovorima’ s Kinom o situaciji oko Ukrajine, pa čak i o tome da Kina malo razmatra sankcije Westenta, odvojene su od stvarnosti. Ovo nije prvi put da se ovakva situacija dogodila. Predsjednik Barack Obama je 2014. pokušao uvjeriti Kineze da ne sklapaju sporazum s Rusijom o izgradnji plinovoda Snaga Sibira, koji je ipak potpisan u svibnju iste godine.

Gospodarska suradnja

Kao i u prethodnim fazama ukrajinske krize, kineske tvrtke i banke koje posluju na svjetskom tržištu trebale bi uzeti u obzir mogući negativan utjecaj sankcija SAD-a i EU-a. U tom se pogledu ne razlikuju od poslovanja bilo koje druge zemlje. Međutim, Kinezi obično pokazuju akutni strah od potpadanja pod kaznene američke mjere, što ih dovodi do širokog tumačenja sankcija.

Stoga su, bez obzira na stav kineske vlade, sankcije uvijek imale određeni negativan utjecaj na rusko-kinesku suradnju. Osim toga, neminovno će se očitovati šok efekt od narušavanja uobičajenih mehanizama plaćanja, proizvodnih lanaca i logistike u nadolazećim mjesecima. Poduzeća će morati pronaći nove načine poslovanja.

Istodobno, obje strane su do sada izvršile značajan posao na uspostavljanju sigurne infrastrukture za osiguranje bilateralne trgovine, a takvi su napori nastavljeni sve do nedavno. U 2020. godini udio rublje u bilateralnoj trgovini dosegao je 7 posto, a juana – 17 posto. Kina nastoji internacionalizirati svoju valutu, a sada se može koristiti za obračune između nerezidenata zemlje.

Pripremajući se za težak sukob sa Zapadom, Rusija je naglo povećala udio juana u svojim zlatnim i deviznim rezervama. Prema nekim procjenama, Banka Rusije ima 140 milijardi dolara vrijednih kineskih državnih obveznica denominiranih u juanima. Posredno, to također može ukazivati ​​na to da se sadašnji opseg zapadnih sankcija već dugo očekuje.

Osim toga, kineski trgovinski sustav CFETS i Moskovska burza od 2010. trguju valutnim parom juan-rublja. Dakle, postoje uvjeti da se sva trgovina između dviju zemalja prebaci na nacionalne valute, uglavnom u juan, zbog volatilnost rublje.

Godine 2020. i 2021. kineski udio u ruskoj trgovini iznosio je oko 18 posto. Peking je najveći trgovinski partner Moskve, iako EU u cjelini zauzima veći udio. U 2020. iznosio je oko 38 posto. Od 1999. godine udio Kine stalno raste, dok EU postupno pada od druge polovice 2000-ih.

Ako bi se ovaj trend nastavio, očekivalo bi se da će razine Kine i EU u ruskoj trgovini biti otprilike jednake početkom sredine 2030-ih. Međutim, s embargom EU na ruski uvoz, proces preorijentacije na Kinu mogao bi se malo ubrzati, a Kina bi mogla postati glavni trgovinski partner Rusije u sljedeće dvije ili tri godine. Kao rezultat toga, trgovina između Rusije i njenog glavnog trgovinskog partnera bit će sigurna od vanjskih utjecaja.

Nagli porast ruskog izvoza sirovina u Kinu može biti ograničen nedostatkom odgovarajuće infrastrukture, uključujući kapacitet željeznica, cjevovoda i lučkih terminala. Kina izvozi uglavnom gotovu robu, koja manje ovisi o transportnom kapacitetu.

Slijedom toga, u sljedećim slobodnim godinama treba očekivati ​​nagli porast kineskog izvoza u Rusiju uz skromniji rast ruskog izvoza u Kinu. U rusko-kineskoj trgovini neko vrijeme može postojati značajna neravnoteža u korist Pekinga.

U tom kontekstu, rano gomilanje golemih rezervi u juanima ukazuje na to da su se ruske vlasti pripremale za nešto što nalikuje trenutačnoj konfiguraciji gospodarskih sankcija.

Promocija Pekinga u ulogu jedinog ili glavnog kupca nekih vrsta ruskih proizvoda i trgovina u zamjenu za juan vjerojatno će značiti neke gubitke u cijeni za ruske izvoznike. No, u sadašnjim teškim uvjetima, to se teško može smatrati kritičnim. S razvojem nove logistike Kina bi s vremenom mogla zamijeniti europsko tržište.

Važnost preusmjeravanja izvoza u Kinu znači da će se trebati ubrzati razvoj potrebne infrastrukture na Dalekom istoku. S obzirom na važnost brzine, vjerojatno će se morati graditi uz uključivanje kineskih ulaganja i tvrtki. Ovakvi građevinski projekti mogu dati važan poticaj razvoju u ruskim regijama.

Pojavit će se i pitanje ubrzanog sklapanja ugovora za ovu gradnju, kao i pitanje dovršetka plinovoda Sojuz Vostok (nastavak Snage Sibira – 2), koji ulazi u istu sirovinsku bazu kao i plinovodi u zapadnu Europu, prije roka.

Kina bi mogla imati značajan interes u preusmjeravanju ruskog izvoza sirovina na sebe dok ga pretvara u juan, jer će to Pekingu ne samo donijeti brojne političke i strateške prednosti, već će mu donijeti i goleme ekonomske dobitke. Konkretno, naglo će porasti kineska zaštita od sankcija i pokušaja embarga, cijena stečenih resursa će se smanjiti, dok će uloga juana u svjetskoj trgovini dramatično porasti (internacionalizacija juana važan je cilj kineske politike).

Raniji pokušaji Rusije da diverzificira svoje gospodarske veze s Azijom mogu se smatrati mrtvima nakon što su tri najrazvijenija gospodarstva regije (Japan, Južna Koreja i Singapur) u različitim stupnjevima podržale antiruske sankcije, iako pod teškim pritiskom Sjedinjenih Država.

Kina će neminovno postati dominantan partner, a moguće je da će u bliskoj budućnosti njezin udio u ruskoj trgovini biti usporediv s vršnim vrijednostima udjela EU-a u jednom trenutku (više od 50 posto).

Pozitivna točka za Rusiju je rast broja kineskih tvrtki koje su podvrgnute raznim vrstama američkih sankcija koje zauzimaju jake pozicije u strojarstvu, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama te zrakoplovnoj industriji. Taj porast pritiska američkih sankcija započeo je 2020. godine i postoji razlog za očekivati ​​da će on samo rasti. Sankcionirane kineske tvrtke neće se morati bojati troškova rada s Rusijom.

Kineski partneri, uključujući i one pod sankcijama, sposobni su zauzeti mjesta u mnogim važnim segmentima ruskog tržišta koje su prije držale europske i američke tvrtke. To je prije svega prodaja i proizvodnja automobila, potrošačke elektronike i industrijske opreme u Rusiji. U mnogim područjima Kinezi su prilično sposobni zamijeniti zapadne dobavljače – ponekad s umjerenim gubitkom kvalitete, a ponekad i bez.

Važno područje u kojem Kinezi za sada ne mogu biti od koristi, gdje imaju probleme slične ruskima, je zrakoplovna industrija. Kina, kao i Rusija, ovisi o uvezenoj opremi. Kao i u Rusiji, njezini vlastiti programi civilnog zrakoplovstva (ARJ21, C919) ovise o zapadnim komponentama i ranjivi su na pritisak sankcija koji se već vrši. Jačanje suradnje u zamjeni zapadnih civilnih zrakoplova hitno je pitanje.

Izgledi za političke odnose

Kako bi nekako obuzdala gospodarsku ovisnost o Kini, Rusija će morati upotrijebiti ono malo alata koji joj stoje na raspolaganju za diverzifikaciju vanjske trgovine. Ipak, očito je da Rusija, dok je suočena s ekonomskom blokadom od strane Zapada, neće imati izbora nego sve više širiti političku i vojnu suradnju s Pekingom.

Važnost ruskog resursnog, tehnološkog, gospodarskog i vojnog potencijala za Kinu usred sukoba sa Sjedinjenim Državama omogućit će Rusiji da izbjegne potonuće u jasno podređeni položaj u ovom partnerstvu. No, Kina će ipak dati ton.

Pravi politički cilj bit će očuvanje sposobnosti obnove ruske ‘strateške autonomije’ uz moguće dugoročno slabljenje embarga.

Moskva nije bila uključena u mnoge sporove između azijskih sila, a njezina politika prema Aziji bila je neovisna od Kine, osim politike koja je općenito suzdržavala utjecaj Sjedinjenih Država. Sada će Rusija morati štititi svoje veze s neovisnim igračima, posebice s Indijom i Vijetnamom, dok će žrtvovati svoje odnose sa američkim saveznicima u indo-pacifičkoj regiji, prvenstveno Japanom i Australijom, zarad jačanja partnerstva s Kinom.

Negativan trend koji se nedavno pojavio u rusko-japanskim odnosima naglo će se intenzivirati. Događaji poput zajedničke patrole ruske i kineske flote oko Japana koja se održala krajem 2021. će se nastaviti. Možda postoji pitanje koordinacije stajališta dviju zemalja u teritorijalnim sporovima s Tokijem (pretenzije Kine na otočje Diaoyu/Senkaku i problem ruskih južnih Kurilskih otoka).

Kako se kreće u aktivnije promicanje svojih globalnih inicijativa i koncepata svjetskog poretka (Zajednica zajedničke sudbine, odnosi između velikih sila u novoj eri, inicijativa Pojas i put), Kina bi mogla biti zainteresirana za privlačenje proaktivne potpore velikih zemalja, i vjerojatno će dobiti takvu podršku Rusije. Zapravo, to se već očitovalo u zajedničkoj rusko-kineskoj deklaraciji nakon posjeta Vladimira Putina Kini 4. veljače 2022.

Kina vjerojatno ne može radikalno ublažiti šok prvih mjeseci ili godine embarga za Rusiju – ovdje će sve ovisiti o ruskoj ekonomskoj politici. Dugoročno, partnerstvo Rusije s Kinom, zajedno s vlastitom industrijskom politikom, postat će temelj novog modela ruskog ekonomskog razvoja. I, u nekim aspektima, zdraviji temelj od prethodnog partnerstva s EU. Kina je manje privlačna eliti kao mjesto za izvlačenje kapitala i potom trajno preseljenje, a ima racionalniji i predvidljiviji sustav gospodarskog odlučivanja. Konačno, kinesko gospodarstvo će u doglednoj budućnosti rasti brže od europskog, kao i potražnja na tržištu.

Kina će zamijeniti EU kao ruskog glavnog trgovinskog partnera, a postupni preokret trgovinskih tokova prema Istoku mogao bi postati čimbenik razvoja Sibira i Dalekog istoka, sve do preseljenja dijela tamošnjeg stanovništva iz europskog dijela zemlje. Negativan utjecaj zapadnih sankcija na rusko-kinesku suradnju postupno će slabiti kako i sama Kina bude uvučena u sankcioni obračun sa Zapadom. Drugi važan čimbenik u tome bit će trgovanje u juanima.

Uz racionalnu politiku, Rusija može izaći iz zapadnog embarga znatno ojačana, s diverzificiranijom vanjskotrgovinskom razmjenom i razvijenijom izvoznom infrastrukturom na Dalekom istoku, kao i uravnoteženijim vanjskim odnosima koji su otporniji na sankcije.

Cijena toga bit će potkopavanje politike koju je Moskva vodila dugi niz godina kako bi diverzificirala svoje veze s Azijom. Rusija će biti prisiljena djelovati u skladu s kineskom azijskom politikom ne samo da obuzda Sjedinjene Države, već i da se suprotstavi američkim saveznicima predvođenim Japanom. Negativan utjecaj njezina partnerstva s Kinom na odnose s Indijom i Vijetnamom može se svesti na najmanju moguću mjeru sve dok te zemlje ostaju neovisni igrači, neopravdano dužni Sjedinjenim Državama, te stoga ne postanu prioritetne mete kineskog pritiska.

Pitanje formiranja vojnog saveza s Pekingom najvjerojatnije se neće postavljati u bliskoj budućnosti. No hipotetski, još uvijek je nemoguće isključiti pojavu formalnog rusko-kineskog vojnog saveza ili situacionu vojnu interakciju u slučaju vojnih kriza na Pacifiku. Ili, na primjer, pozivanje na članak 9. Rusko-kineskog Ugovora o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i suradnji iz 2001. Ovaj članak propisuje da se, u slučaju prijetnje jednoj od strana, trebaju održati hitne konzultacije radi otklanjanja takve prijetnje. To je sasvim realna perspektiva u slučaju krize na Tajvanu, kada će Peking sigurno biti zainteresiran za ruski ‘nuklearni kišobran’ kako bi spriječio američku intervenciju.

kinaRatrusijaSADsuradnjaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
199 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Negdje sam pročitao:
Nakon što ste čuli treći Putinov prijedlog, bit će vam jako žao što niste prihvatili prvi.
Prve Putinove ponude uvijek su najisplativije.

Jednostavno je nevjerojatno da slušaju ono što Putin govori dugi niz godina, a ne čuju. 
I onda se iznenade kad uradi ono što je rekao…

2 godine prije

Prvo treba znati, Kina smatra pitanje Tajvana za svoje unutrašnje pitanje, zato situacija Kine ne može biti usporediva sa situacijom Rusija-Ukrajina. Nadam se, da Kina zna, da zapad za to, što Kina misli, neda ni pola čaše hladne vode. Kad če doči na red, doči če. Pogotovo, ako Rusija oslabi… Nadam se, da pratite analize na RT. Danas su pustili jednog stručnjaka sa SAD, koji je rekao: Kina mora osuditi agresiju Rusije ili če utrpjeti ozbiljne posledice ekonomske naravi. Jer sa Ukrajinom če izgubiti vrlo važnu kariku u projektu “Jedan pojas….” MOLIM? Dostup do EU preko Ukrajine? Mene je zaboljela glava… Ajde, a ima ljudi, koji isto kao SAD NIŠTA NE SHVAČAJU! Ne razlikuju propagande od stvarnosti! Svakim danom samo pratim, koliko se zapad trudi nahuškati Kinu protiv Rusije, kao da ona nezna… Ako je neko pratio RT, čuo je, da su SAD več 2015 pripremale ultranacionaliste u Ukrajini na… Čitaj više »

Rimtutituki
2 godine prije

Ukratko pusimo ga mi u europi,a Njemackoj pogotovo.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Biden je razgovarao sa Xijem, prijeteći Kini ako nastavi pomagati Rusiji…

”Tko je tigru objesio zvono oko vrata, neka ga i skine!”
Kažu da mu je rekao Xi…

tihobl
2 godine prije

Analiza prozapadnog optimiste. Situacija nije optimisticna za nas ovde. Ovde se ne vodi rat protiv Rusije ili Kine (ili njih zajedno) vec protiv Evrope. EU je gotova. Kamate su 0%, inflacija 8% (a u Kini inflacija 0,9%, a kamate 4%). Evropa je ostala bez izvoza od 160 milijardi u Rusiju, domacu traznju ne moze podici, a ni naci zamjensko trziste. Pri tome dozivjela je sok sa cijenama energenata i sirovina. Za ocekivati je pad od 20%. Kina zbog daleko jeftinijih sirovina i energenata, a i mogucnosti da poveca domacu potraznju imace rast umjesto ocekivanih 7% preko 9%. Ne treba gubiti ni drugog igraca iz vida – Indija kupuje naftu u rupijama sa popustom (kad je cijena bila 130$ placali su u rupijama u protivvrijednosti 110$). Indija ce imati veci rast od Kine i do 2050. pretece Kinu. I za Rusiju se ne treba brinuti – poljoprivrednici placaju dizel po pola… Čitaj više »

roberto
2 godine prije

Svi oni igraju protiv čovječanstva,evo ovo po meni nije loša analiza,pa kom se gleda..

bitchute-the corbett report-shocking document reveals-trudeau s real plan..

zvuči kao da je off topic,ali nije;););)

Post
2 godine prije

Pisac je mogao napisati- Vodi se borba ili ce svijet biti jednopolaran ili visepolaran. Ako svijet bude jednoplaran Amerika ce krojiti svijet prema svojoj zelji. U tom svijetu ce netko biti na vrhu a netko na dnu. U vise polarnom svijetu ce biti vise takmicenja I tko ce tko biti gdje u hijerarhiji odredjivat ce sposobnost nacije.

2 godine prije

Imaju tu dve činjenice, koje trebaju ljudima doči od guza do glave.
A znamo več, za to treba vreme.
Ukrajinci umiru za ameriške interese.
Europska Unija ekonomski propada, kratkoročno i dugoročno, za američke interese.

Karma
2 godine prije

Masoncine sabotiraju zapadnu civilizaciju da bi im gazde mogli ziviti na novcu srednje klase. Gamad dobije koji sekel.
Rusija, Kina i Indija sa Brazilom je dovoljno veliko trziste. Da ne zaboravim pola Afrike.
Steta koji razvoj dogadjaja. Jbg

nepoželjni
2 godine prije

Naravno da će Rusija i Kina ostati u širokoj prijateljskoj vezi. Od kada se zločinačka zapadna vrhuška odmetnula od Bogova Rusija i Kina su ostale vjerne i predane zadatku. Iako to izgleda nelogično, Zapad svojim ekspanzivnim i imperijalističkim ponašanjem vodi sam sebe u propast. Isušio je svoje izvore a roblje uveo u razvrat, perverziju a uskoro i siromaštvo i democid. Amerika će se rastočiti iznutra zbog samog “American way of life” (licemjerje – u prividu totalne slobode… i prikrivene realnosti – totalne fašističke represije) …. a Europu će dokrajčiti družba sa (takvom) Amerikom i nerazumna politika prema Rusiji tj. sankcije kojima će sama sebi uskratiti energente i hranu….i vrlo moguće, da će rješenje pokušati naći u nekoj vrsti rata koji će eskalirati iz ovog koji je Rusija povela protiv zabludjele Ukrajine, zato što je ova u svojoj zemlji dozvolila razvoj američkog biološkog oružja i imala ozbiljne namjere da NATO dovede… Čitaj više »

DEDA
2 godine prije

JEBOTE KAD BU MO DOŠLI SEBI?

Weteran
2 godine prije

Ne!!!
Sve je obrnuto!!??
Svetom upravlja Brutalna sila!?
Čitav Zapadni BDP drhti od par stotina hiljada vrednog Kinžala, Cirkona i Iskandera!!
Histerična Rusofobija je STRAH, nikako moć!!
Tigar ćuti, a majmuni vrište!

Mlatko
2 godine prije

Kroz jedno desetljeće otprilike, Kina će anektirati Rusiju i postati prva velesila…

Otpornik
2 godine prije

Sve ovo je propast zapadne civilizacije. U zapad ubrajam i Rusiju. Kina i Indija su zasebne civilizacije, kao i arapski svijet i Afrika. Dakle, zapadna civilizacija ratuje među sobom i iscrpljuje se ekonomski. U isto vrijeme Kina i Indija će na tome profitirati. Kratkoročno, Kina će Rusiji (istočnom krilu zapadne civilizacije) čuvati leđa i pomagati, a dugoročno će Rusija doći Kini u podređeni položaj i ovisiti će o njima. Time će cijela Rusija, do Crnog mora i Baltika postati kinesko interesno područje. Vidjet ćemo gdje će se svrstati arapski svijet. Obzirom koliko zapad, a naročito SAD “vole” Arape, vjerojatno da će se svrstati na kinesku stranu. Tako da će Kina ovladati i bliskim istokom i južnim Mediteranom. Europa je propustila spasiti zapadnu civilizaciju od propasti kad se priklonila američkoj politici sukoba s Rusijom, umjesto da je s Rusijom i Turskom sklopila strateško partnerstvo.

Šakal
2 godine prije

A šta ako je sve ovo šta se događa davno prije isplanirano?

Šta ako ono šta se nama na prvi pogled čini slučajno je u biti ono šta se željelo da se dogodi?

Šta ako cijela ova igra rusija, amerika kina nije slučajna?

Šta ako baš sve ide onako kako su zacrtali?

Pitate tko? Pa isti oni koji su još od našolenoa financirali sve ratove do danas.

Šta ako se radi o uništenju europe ovakve kakvu danas poznajemo, pogledajte recimo njemačku ona je praktički muslimanska država nema tamo više pravih njemaca.

Sve je ovo plan žudija da vladaju svijetom po svaku cijenu, ta mrdljiva polurasa želi uništiti sve nacije samo da ona bude uber nacija a da im mi služimo.
Ljudi oni su problem, oni trebaju biti dio rješenja.

Davor
2 godine prije

Kako god bilo kina posluje i poslovati će sa zapadom i rasti ali rusija bez zapada ne može i neće.Što prije odustanu od rata to će manju štetu sebi nanositi.

Kopf
2 godine prije

Danas…Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov ustvrdio je u ponedjeljak da je ruska krstareća raketa iz zraka pogodila zgradu ukrajinske vojske u regiji Rivne.

“Kržaće rakete visoke preciznosti iz zraka pogodile su centar za obuku stranih plaćenika i ukrajinskih nacionalističkih formacija”, rekao je Konašenkov, dodajući da je u napadu ubijeno više od 80 plaćenika i ukrajinskih nacionalista.

2 godine prije

Postaviću i ovdje… Ovaj intervju sa Glazjevom što ga Tiho postavi je vrlo interesantan, ako se čita izmedju redova. I još više me uvjerava u mišljenju da svi igraju u istom timu. Prvo, pogledajte koje je funkcije ovaj čovjek imao, pa se zapitajte, nakon ovieizjave… “iako se monetarne vlasti nisu pripremile, a na kraju su dopustile da nam zaplijene polovicu deviznih rezervi, što je, naravno, ogroman iznos, ovo je cijela godine rada za naše izvoznike i besmisleno je pokušavati nadomjestiti ovaj iznos.” Glazjev se pravi mahnit, ili jednostavno, izbjegavajući definiciju “monetarnih vlasti”, vodi čitatelja tamo gdje je naumio. Naime, priča mu ne drži vodu ako znamo ko su “monetarne vlasti”. On zna, ali zašto bi to znao i čitatelj, prosječni gojim? Pa onda objašnjava kako je to išlo prije, još uvijek ne dodirujući “monetarne vlasti”, sve svodi pod jefitini izraz-pljačkaški pohodi i kaze… “Transformacija se uvijek događa kroz svjetske ratove.… Čitaj više »

łedeno doba
2 godine prije

Je li to onaj Wang Yi, koji je prije mjesec dana sudjelovao na godišnjem skupu kabaline globalističke organizacije “Munich Security Conference” (minhneska konferencija o sigurnosti), zajedno sa Zelenskim, Kamalom Harris, Blinkenom, Olafom Scholzom,… Billom Gatesom i drugima… opijum u Trumanovom šouu geopolitike se nastavlja i dalje.. “Zapad”, “Istok”, “bipolarni svijet”, “monopolarni svijet”… navodni interesi ovih i onih, itd–sve su to kategorije od jučer, od prije 60 godina iz prošlog stoljeća u doba hladnoga rata I. To su kategorije za vjernike geopolitike, dok kabala sprema svima nama, svim ljduima na svijetu, status bespravne stoke. Sva trojica na slici rade za istu ekipu… sve ostalo je iluzija… Nevjerojatno je kako se ignorira da Kina u vlastitoj državi, sprovodi najgore mjere plandemije, još gore nego Australija, Kanada ili bilo koja zapadna država. uostalom, australijskim vlastodršcima, koji godinama imaju odlične odnose sa crvenom kineskom kabalom.., Kina je bila uzor za stroge lokdaune za kabalu… Čitaj više »

łedeno doba
2 godine prije

evo nedavna vijest, brutalna stvarnost za romantičare geopolitike: “WHO daleko od javnosti potpisao ugovor s Deutsche Telekomom za izgradnju globalnog digitalnog certifikata za COVID-19! Javno-privatno partnerstvo namjerava izgraditi digitalnu infrastrukturu kako bi primoralo građane da “pokažu svoje papire” bilo gdje na planetu. Još jedna “teorija zavjere” potvrđena za one koji su upozoravali na digitalne kartice cjepiva u posljednje dvije godine. Dok se svijet usredotočuje na sukob Rusije i Ukrajine, WHO se, daleko od javnosti, udružio s Deutsche Telekomom (najveći telekom operater na svijetu koji posluje u više od 50 zemalja širom svijeta) kako bi razvili globalni digitalni certifikat za COVID-19. Ugovor između globalne zdravstvene agencije (WHO) i telekomunikacijske tvrtke ima za cilj korištenje softvera koji se temelji na QR kodu za prikaz dokaza o cijepljenju bilo gdje u svijetu. Osim eksperimentalnih injekcija protiv COVID-19, aplikacija će uključivati i druga cijepljenja koja SZO smatra potrebnima za globalnu populaciju. Javno-privatno partnerstvo namjerava… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Rusiji još uvjek ostaje dvije trečine svetskog tržišta kojemu raste kupna moč, a EU svoju gospodarsku moč gubi iz dana u dan…
Bez ruskih surovina i energenata, ne piše se joj dobro….Sve če drastično poskupjeti, a proizvodnja se smanjiti.

abc
2 godine prije

EU ne može gospodarski napredovati bez Rusije. Zapadne evropske države su svoje resurse več davno izcrpile. ostalo je samo još nešto uglja i zemlje za gajenje krompira.
EU je novim članicama uništila poljoprivredu i stočarstvo, što če je jako skupo koštati.

hiber
2 godine prije

Završiti ce isto kao u svakom primitivnom braku. Uzeti ce miraz u vidu Sibira, mladu dobro ispeglati, a kada se “potroši” hitnuti ce je nogom u tur.

Max
2 godine prije

Zapad želii sukobiti Rusiju i Kinu ali to neće ići-

Sardelino
2 godine prije

Koliko se još uvijek uspijem prisjećati, Čomski je odavno pisao knjige sa nekim naslovima kako uništiti Kinu i Rusiju na način da se prethodno te države opkole i zaokruže  sa svih strana, bisernim ogrlicama smrti. Kako. Ako je moguće izazvati međusobni sukob, Ili uništenje prvo rusije pa Kine ili Kine pa rusije. Pa razrađene varijante u kojima bi bile koalicija zapada i rusije bila  protiv Kine ili pak koalicija zapada i Kine protiv rusije. Puno umnih zapadnih snaga „Putinovi zapadni partneri“ je  angažirano u analizu svih tih varijanti. Trenutno je razmahana faza u kojoj „Putinovi zapadni partneri“ nastoje uništiti Rusiju jer su zaključili da je ona nešto lakši zalogaj od Kine i usput obavljaju pritisak na kinu u namjeri da je pridobiju na svoju stranu u potaji joj nudeći bogati plijen. Kina ih je koliko primjećujem  odbila na pametan način rekavši im da će oni biti na pravoj strani povijesti. Ne imenovavši koja… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Savez Rusije i Kine, ne samo da če se još više učvrstiti, nego če u njega ulaziti sve više zemalja, kojima se zapad zamjerio i koje je zapad pljačkao stolječima.
Zato moraju naše vlade dobro razmisliti, dal još vredi sljediti američkoj predatorskoj hegemoniji vladanja svetu. U tom špilu smo mi sa blakana samo kmetovi na šahovnici, koji če biti brzo izbačeni iz igre.

toto
2 godine prije

Debelom kupis sedlo, ni ularti ne triba, zajasi i goni!

abc
2 godine prije

Predsjednik Državne dume Ruske Federacije naglasio je da sva krv koju su prolili ukrajinski nacisti pada na američkog predsjednika. Američki Kongres ima sve razloge za opoziv predsjednika Joea Bidena zbog financiranja ukrajinskog nacističkog bataljuna “Azov” * (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji – prim. ur.). O tome je u svom telegram kanalu napisao predsjednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin. Predsjednik ruskog parlamenta podsjetio je da je američki Kongres još 2017. godine donio zakon o izdvajanjima Pentagonu, koji zabranjuje financiranje aktivnosti Azovskog bataljuna * (ekstremističke organizacije zabranjene u Rusiji – prim. aut.) kao nacističke organizacije. Ali, suprotno ovoj odluci, američki predsjednik Joe Biden u ožujku 2022. potpisao je dekret o paketu vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 800 milijuna dolara.Ukupni iznos potpore već je veći od 2 milijarde dolara. Šef Državne dume Ruske Federacije također je napomenuo da je za krv civila koju su prolili ukrajinski neonacisti kriv američki predsjednik, a to… Čitaj više »

zac
2 godine prije

Anastasija Kotvicka, supruga bivšeg poslanika Narodnog fronta Igora Kotvickog, pokušala je da prebaci 28 miliona dolara i 1,3 miliona evra, odnosno skoro 30 miliona dolara, u vrećama iz Ukrajine preko Zakarpatja.

Ona je zaustavljena na granici u Mađarskoj i privedena, piše Interfaks.

“Prema operativnim informacijama, carinici su je uhvatili u krijumčarenju 28 miliona dolara i 1,3 miliona evra preko državne granice, na punktu Vilok u Mađarskoj. Novac je bio u koferima bez deklaracije i van carinskih propisa”, navodi se u saopštenju Interfaksa.,

sila necista
2 godine prije

…neznam vise jel citati clanke na ovom portalu ili ne…..Kinezi su oduvijek bili za sebe i ostat ce tako. To sto Ameri gnjave to kineze bas ne sekira. Nemojte zaboraviti da je Putin izjavio da se bori protiv neonacista ali i komunista u Ukrajini. A kinezi su po njihovoj definiciji komunisticka zemlja (iako kod njih kapitalizam je odavno vec dobro sjeo na svoje mjesto….koliko ono milijunera ima u komunistickoj Kini?). Kinezi se u biti ne zele ni najmanje baviti Rusima, Ukrajincima i Amerima, jer imaju dovoljno svojih unutarnjih problema sa etnickim ciscenjem na zapadnom dijelu, jaz izmedju mocnika iz Bejinga i Shanghai se povecava zbog velikih apetita. Narod u zaledju jedva krpa kraj sa krajem dok u gradovima cijene i zivotni standard se priblizava Zapadu. Zbog nekakvog ponosa nitko se ne osudjuje skinuti odredbu vezano za COVID plan 0%, jer vrhovni vodja ne zeli ispasti budala, sto je i normalno… Čitaj više »

Mutin
2 godine prije

Pitanje: Odlucio sam da odselim u Rusiju i da se tamo trajno nastanim, kome da se obratim i koji dio Rusije mi preporučujete?

Legendarni Grk
2 godine prije

Koliko je masonska ekipa podmetnuta od zapadnih bankara od Porošenka do Zelenka uništila Ukrajinu se vidi iz ovih detalja: Posljednjih godina Ukrajina je bila u tako strašnom siromaštvu da se svaka nova administracija osjećala dužnom obećati brzi “ukrajinski proboj” koji će konačno izvući naciju iz siromaštva. Više od 65 posto Ukrajinaca sada živi na rubu ili ispod granice siromaštva, a izdaci za hranu i režije čine većinu prihoda kućanstva. Prema Institutu Growford, 54% Ukrajinaca živi s manje od 5.000 grivna mjesečno (19.000 rubalja), a polovica živi s manje od 3.500 grivna. Prema Growfordu, još 26% Ukrajinaca zarađuje između 5 i 7 tisuća grivna po članu obitelji. Istodobno, ekonomisti procjenjuju da na svake dvije osobe u zemlji s izvorom prihoda (radni ili umirovljeni) dolazi jedan uzdržavani – dijete ili nezaposlen. Briga za dijete je prilično izazovna za roditelje. Prema riječima socijalnog stručnjaka, siromaštvo će nastaviti rasti i 2022. jer je cijela… Čitaj više »

Sardelino
2 godine prije

Zelenski zove Bidena da dođe u Kijev i time pokaže svoju hrabrost. Pišu neki mediji na zapadu.
Čini mi se da je zvao i papu. Vjerojatno i da i on pokaže svoju hrabrost.
Isti mediji pišu i o mogućim napadima pod lažnom zastavom a za koje bi Zelenski optužio Rusiju.
Sve više i više je izgledno da Zelenski namjerava uvući zapad u rat protiv Rusije kao prvi naum a kao drugi početi pisati scenario za treći svjetski rat.
Kakva će biti reakcija Izraela na to što Zelenski istrčava pred rudo.

Lister
2 godine prije

Specijalna operacija u Ukrajini imala je za cilj tkz. denacifikaciju Ukrajine sto je podrazumjevalo svrgavanje sa ruskog gledišta nacističkog režima te na koncu konca demilitariziranu Ukrajinu prvenstveno. Teško se ne oteti dojmu da je Putin smatrao da ce podrsku pri operaciji osim proruskih pobunjenika sa istoka ukrajine i krima imati i među barem 20posto ukrajinaca čime bi stekao legitimitet za ,,novu Ukrajinu”. Činjenica je da je zapadna propaganda učinila svoje u demoniziranju rusa a s druge strane nikada ne treba podcjeniti čovjeka koji se smatra ugroženim i brani svoje pa makar to bilo uvjetovano izmanipuliranim principima. U svakom slučaju ovo je tragedija kako za ruse tako i za bjeloruse i ukrajince jer je zapad uspio u tome da se ukrajinsko-rusko povijesno i etničko bratstvo nikada više ne obnovi. Sada su i jedni i drugi svjesni da ce morati ici do samoga kraja. Ukrajinci nece pristati na bezuvjetnu predaju a Rusi… Čitaj više »

2 godine prije

Je li se meni samo čini ili niko ništa ne komentariše?
Ili???

Konfuzije
2 godine prije

Ko je drug, ne budi mu lud!

I kad dođe najnovije (ne)normalno…
Ostati ću lud po starom!

tihobl
2 godine prije

Blic vijesti sa istoka: Руководилац украјинског пројекта „Мобилна болница“ Генадиј Друзенко позвао је на кастрацију руса. Према информацијама којима располаже руска војска, у Одеси и Чернигову се пацијенти отпуштају из болница како би екстремисти сместили базе и ватрене положаје у овим зградама. Министарство одбране Русије саопштило је да у области Николајев у Украјини екстремисти Територијалне одбране приморавају мушкарце да се упишу у њихове редове, а ако одбију, пуцају на њих на лицу места. Руска војска јавља да је Кијев дао инструкције екстремистичким батаљонима да напусте Маријупољ у малим групама прерушени у цивиле, кажу у Министарству. Тако су на излазу из града задржани неонацисти из батаљона Азов, који су покушали да напусте град кријући се иза деце чије су родитеље убили, додаје се у саопштењу. Грађане који покушавају да напусте Украјину терорише сопствени режим, мушко становништво на граници насилно се мобилише у „резервисте“. Пољска влада жели да промени устав како би… Čitaj više »

Lucija, prva
2 godine prije

Komentar, prenesen, naročito za one koji misle da Židovi ne mogu biti nacisti. I koji su zaboravili da su dva od onih bio labova u Ukrajini bili – Izraelski. “Ovi iz moje okoline me svakodnevno podsjećaju kako jako griješim jer ne osuđujem ruske postupke, odnosno tvrdim kako su Amerikanci jednako (ili više) krivi za tragične događaje u Ukrajini, pa sam se jučer kaznio 45minutnim gledanjem zapadnih vijesti. Sažetak: ruski zločinci granatiraju samo civilne ciljeve; hrabra ukrajinska demokratska vojska nanijela je teške gubitke ruskim okupatorima; ubijen dozapovjednik crnomorske ruske flote, flota demoralizirana; hrabri borci azov bataljona nanijeli teške gubitke čečenskim nacističkim zločincima; ruski nacisti ruše Marijupolj; Zelensky je židovske vjeroispovjesti pa nema šanse da su Ukrajinci nacisti; Putin se botoksira i bolestan je; Rusi ga žele likvidirati; srceparajuće snimke izbjeglica; Rusi pucaju i granatiraju civilne konvoje iz Marijupolja; Amerikanci čvrsto osuđuju ruski napad, jednak onom Njemačke na Rusiju iz II svjetskog… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI