fbpx

Razvod Rusije od Zapada gurnuo ju je u naručje Kine – evo kako će to funkcionirati

Sve blizi odnos Rusije i Kine

Ruska vojna operacija u Ukrajini i posljedični ekonomski embargo Moskve od strane Zapada najveći je preokret u svjetskoj politici barem od kraja Hladnog rata. Rezultat će biti potpuno preformatiranje vanjskih gospodarskih odnosa zemlje i njezina ekonomskog modela, kao i utapanje Rusije i SAD u dugotrajni vojno-politički sukob u istočnoj Europi.

Oba čimbenika imat će izravan utjecaj na situaciju u istočnoj Aziji usred postupno rastuće konfrontacije između Kine i tamošnjeg Washingtona. Kao rezultat stajanja sa strane krize i pozivanja stranaka na suzdržanost, Peking će biti jedino svjetsko središte moći koje će dugoročno imati koristi od ukrajinske katastrofe. Moguće je da će događaji u Ukrajini predodrediti uspjeh Kine u suprotstavljanju Sjedinjenim Državama.

Stav Kine o ukrajinskoj krizi

Kineski stav o ukrajinskoj krizi u najvećoj je mjeri izražen u telefonskom razgovoru između ministra vanjskih poslova Wang Yija i niza njegovih europskih kolega. Ukratko, svodi se na nekoliko točaka:

  • Kina smatra da je potrebno štititi i poštivati ​​suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja.
  • Kina se zalaže za zajedničku, održivu, sveobuhvatnu sigurnost. Sigurnost nekih zemalja ne može se pojačati na račun drugih jačanjem ili širenjem vojnih blokova. S obzirom na pet valova širenja NATO-a, legitimni sigurnosni zahtjevi Rusije moraju se ozbiljno shvatiti i na njih treba pravilno odgovoriti.
  • Kina pomno prati situaciju u Ukrajini i ono što se tamo događa nije ono što bi željela vidjeti. Strane moraju biti suzdržane, izbjegavati eskalaciju i spriječiti humanitarnu krizu i smrt civila.
  • Kina podržava sve diplomatske napore koji bi mogli dovesti do mirnog rješenja ukrajinske krize. Kina pozdravlja izravan dijalog između Rusije i Ukrajine. Ukrajinsko pitanje ima složen povijesni kontekst. Ukrajina bi trebala biti most između Istoka i Zapada, a ne linija sukoba velikih sila. Kina također podržava dijalog između EU-a i Rusije o europskoj sigurnosti.
  • Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju ukrajinske krize i izbjegavati radnje koje bi mogle pogoršati točke prijepora.
  • Kina je izrazila žaljenje zbog tragedije koja je u tijeku i pozdravlja sve pregovore koji vode ka miru.

To je retorika koja se tradicionalno čuje iz Pekinga o sukobima i krizama u koje nije uključen. Vlada Xi Jipinga izbjegavala je osudu Rusije, dok je Zapadu uputila prikrivene kritike zbog širenja NATO-a i njegove nespremnosti da posluša zabrinutost Moskve za sigurnost.

Kineski dužnosnici ruske akcije u Ukrajini ne nazivaju ‘invazijom’. Njezini državni mediji ne objavljuju materijale koji Moskvu i njezinog predsjednika predstavljaju u negativnom svjetlu. U kineskoj blogosferi Vladimira Putina, kao i njegove postupke i retoriku povezane s ukrajinskom operacijom, nailaze na široko odobravanje nacionalistički orijentiranih ljudi koji povlače paralele između ove situacije i odnosa Kine s Tajvanom.

Unatoč raširenim nagađanjima da bi Peking, kao jedini preostali prijateljski veliki trgovinski partner Rusije, mogao izvršiti pritisak na Moskvu da sklopi mirovni sporazum što je prije moguće, nema naznaka da je Peking uopće razmišljao o tome.

Kina je zauzela poziciju neutralnosti koja je prijateljska Rusiji u pogledu sukoba. Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova zemlje i kineskog regulatornog tijela za bankarstvo više su puta isticali svoju namjeru da u potpunosti održe odnose s Rusijom unatoč situaciji.

Tijekom glasovanja Vijeća sigurnosti UN-a o ukrajinskoj krizi Kina je bila suzdržana, odlučivši da ne podrži ruski veto. Ali isto je bilo i tijekom krimske krize. U načelu, Kina ne može priznati presedane koji podržavaju promjenu statusa teritorija na temelju referenduma (kao što se dogodilo u Krimskoj, Luganskoj i Donjeckoj Republici) jer će to utjecati na problem Tajvana. Također treba napomenuti da Rusija ne priznaje i ne podržava kinesko stajalište u svom teritorijalnom sporu s Indijom, niti kineske pretenzije na Južnokinesko i Istočnokinesko more.

Američke izjave o ‘razgovorima’ s Kinom o situaciji oko Ukrajine, pa čak i o tome da Kina malo razmatra sankcije Westenta, odvojene su od stvarnosti. Ovo nije prvi put da se ovakva situacija dogodila. Predsjednik Barack Obama je 2014. pokušao uvjeriti Kineze da ne sklapaju sporazum s Rusijom o izgradnji plinovoda Snaga Sibira, koji je ipak potpisan u svibnju iste godine.

Gospodarska suradnja

Kao i u prethodnim fazama ukrajinske krize, kineske tvrtke i banke koje posluju na svjetskom tržištu trebale bi uzeti u obzir mogući negativan utjecaj sankcija SAD-a i EU-a. U tom se pogledu ne razlikuju od poslovanja bilo koje druge zemlje. Međutim, Kinezi obično pokazuju akutni strah od potpadanja pod kaznene američke mjere, što ih dovodi do širokog tumačenja sankcija.

Stoga su, bez obzira na stav kineske vlade, sankcije uvijek imale određeni negativan utjecaj na rusko-kinesku suradnju. Osim toga, neminovno će se očitovati šok efekt od narušavanja uobičajenih mehanizama plaćanja, proizvodnih lanaca i logistike u nadolazećim mjesecima. Poduzeća će morati pronaći nove načine poslovanja.

Istodobno, obje strane su do sada izvršile značajan posao na uspostavljanju sigurne infrastrukture za osiguranje bilateralne trgovine, a takvi su napori nastavljeni sve do nedavno. U 2020. godini udio rublje u bilateralnoj trgovini dosegao je 7 posto, a juana – 17 posto. Kina nastoji internacionalizirati svoju valutu, a sada se može koristiti za obračune između nerezidenata zemlje.

Pripremajući se za težak sukob sa Zapadom, Rusija je naglo povećala udio juana u svojim zlatnim i deviznim rezervama. Prema nekim procjenama, Banka Rusije ima 140 milijardi dolara vrijednih kineskih državnih obveznica denominiranih u juanima. Posredno, to također može ukazivati ​​na to da se sadašnji opseg zapadnih sankcija već dugo očekuje.

Osim toga, kineski trgovinski sustav CFETS i Moskovska burza od 2010. trguju valutnim parom juan-rublja. Dakle, postoje uvjeti da se sva trgovina između dviju zemalja prebaci na nacionalne valute, uglavnom u juan, zbog volatilnost rublje.

Godine 2020. i 2021. kineski udio u ruskoj trgovini iznosio je oko 18 posto. Peking je najveći trgovinski partner Moskve, iako EU u cjelini zauzima veći udio. U 2020. iznosio je oko 38 posto. Od 1999. godine udio Kine stalno raste, dok EU postupno pada od druge polovice 2000-ih.

Ako bi se ovaj trend nastavio, očekivalo bi se da će razine Kine i EU u ruskoj trgovini biti otprilike jednake početkom sredine 2030-ih. Međutim, s embargom EU na ruski uvoz, proces preorijentacije na Kinu mogao bi se malo ubrzati, a Kina bi mogla postati glavni trgovinski partner Rusije u sljedeće dvije ili tri godine. Kao rezultat toga, trgovina između Rusije i njenog glavnog trgovinskog partnera bit će sigurna od vanjskih utjecaja.

Nagli porast ruskog izvoza sirovina u Kinu može biti ograničen nedostatkom odgovarajuće infrastrukture, uključujući kapacitet željeznica, cjevovoda i lučkih terminala. Kina izvozi uglavnom gotovu robu, koja manje ovisi o transportnom kapacitetu.

Slijedom toga, u sljedećim slobodnim godinama treba očekivati ​​nagli porast kineskog izvoza u Rusiju uz skromniji rast ruskog izvoza u Kinu. U rusko-kineskoj trgovini neko vrijeme može postojati značajna neravnoteža u korist Pekinga.

U tom kontekstu, rano gomilanje golemih rezervi u juanima ukazuje na to da su se ruske vlasti pripremale za nešto što nalikuje trenutačnoj konfiguraciji gospodarskih sankcija.

Promocija Pekinga u ulogu jedinog ili glavnog kupca nekih vrsta ruskih proizvoda i trgovina u zamjenu za juan vjerojatno će značiti neke gubitke u cijeni za ruske izvoznike. No, u sadašnjim teškim uvjetima, to se teško može smatrati kritičnim. S razvojem nove logistike Kina bi s vremenom mogla zamijeniti europsko tržište.

Važnost preusmjeravanja izvoza u Kinu znači da će se trebati ubrzati razvoj potrebne infrastrukture na Dalekom istoku. S obzirom na važnost brzine, vjerojatno će se morati graditi uz uključivanje kineskih ulaganja i tvrtki. Ovakvi građevinski projekti mogu dati važan poticaj razvoju u ruskim regijama.

Pojavit će se i pitanje ubrzanog sklapanja ugovora za ovu gradnju, kao i pitanje dovršetka plinovoda Sojuz Vostok (nastavak Snage Sibira – 2), koji ulazi u istu sirovinsku bazu kao i plinovodi u zapadnu Europu, prije roka.

Kina bi mogla imati značajan interes u preusmjeravanju ruskog izvoza sirovina na sebe dok ga pretvara u juan, jer će to Pekingu ne samo donijeti brojne političke i strateške prednosti, već će mu donijeti i goleme ekonomske dobitke. Konkretno, naglo će porasti kineska zaštita od sankcija i pokušaja embarga, cijena stečenih resursa će se smanjiti, dok će uloga juana u svjetskoj trgovini dramatično porasti (internacionalizacija juana važan je cilj kineske politike).

Raniji pokušaji Rusije da diverzificira svoje gospodarske veze s Azijom mogu se smatrati mrtvima nakon što su tri najrazvijenija gospodarstva regije (Japan, Južna Koreja i Singapur) u različitim stupnjevima podržale antiruske sankcije, iako pod teškim pritiskom Sjedinjenih Država.

Kina će neminovno postati dominantan partner, a moguće je da će u bliskoj budućnosti njezin udio u ruskoj trgovini biti usporediv s vršnim vrijednostima udjela EU-a u jednom trenutku (više od 50 posto).

Pozitivna točka za Rusiju je rast broja kineskih tvrtki koje su podvrgnute raznim vrstama američkih sankcija koje zauzimaju jake pozicije u strojarstvu, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama te zrakoplovnoj industriji. Taj porast pritiska američkih sankcija započeo je 2020. godine i postoji razlog za očekivati ​​da će on samo rasti. Sankcionirane kineske tvrtke neće se morati bojati troškova rada s Rusijom.

Kineski partneri, uključujući i one pod sankcijama, sposobni su zauzeti mjesta u mnogim važnim segmentima ruskog tržišta koje su prije držale europske i američke tvrtke. To je prije svega prodaja i proizvodnja automobila, potrošačke elektronike i industrijske opreme u Rusiji. U mnogim područjima Kinezi su prilično sposobni zamijeniti zapadne dobavljače – ponekad s umjerenim gubitkom kvalitete, a ponekad i bez.

Važno područje u kojem Kinezi za sada ne mogu biti od koristi, gdje imaju probleme slične ruskima, je zrakoplovna industrija. Kina, kao i Rusija, ovisi o uvezenoj opremi. Kao i u Rusiji, njezini vlastiti programi civilnog zrakoplovstva (ARJ21, C919) ovise o zapadnim komponentama i ranjivi su na pritisak sankcija koji se već vrši. Jačanje suradnje u zamjeni zapadnih civilnih zrakoplova hitno je pitanje.

Izgledi za političke odnose

Kako bi nekako obuzdala gospodarsku ovisnost o Kini, Rusija će morati upotrijebiti ono malo alata koji joj stoje na raspolaganju za diverzifikaciju vanjske trgovine. Ipak, očito je da Rusija, dok je suočena s ekonomskom blokadom od strane Zapada, neće imati izbora nego sve više širiti političku i vojnu suradnju s Pekingom.

Važnost ruskog resursnog, tehnološkog, gospodarskog i vojnog potencijala za Kinu usred sukoba sa Sjedinjenim Državama omogućit će Rusiji da izbjegne potonuće u jasno podređeni položaj u ovom partnerstvu. No, Kina će ipak dati ton.

Pravi politički cilj bit će očuvanje sposobnosti obnove ruske ‘strateške autonomije’ uz moguće dugoročno slabljenje embarga.

Moskva nije bila uključena u mnoge sporove između azijskih sila, a njezina politika prema Aziji bila je neovisna od Kine, osim politike koja je općenito suzdržavala utjecaj Sjedinjenih Država. Sada će Rusija morati štititi svoje veze s neovisnim igračima, posebice s Indijom i Vijetnamom, dok će žrtvovati svoje odnose sa američkim saveznicima u indo-pacifičkoj regiji, prvenstveno Japanom i Australijom, zarad jačanja partnerstva s Kinom.

Negativan trend koji se nedavno pojavio u rusko-japanskim odnosima naglo će se intenzivirati. Događaji poput zajedničke patrole ruske i kineske flote oko Japana koja se održala krajem 2021. će se nastaviti. Možda postoji pitanje koordinacije stajališta dviju zemalja u teritorijalnim sporovima s Tokijem (pretenzije Kine na otočje Diaoyu/Senkaku i problem ruskih južnih Kurilskih otoka).

Kako se kreće u aktivnije promicanje svojih globalnih inicijativa i koncepata svjetskog poretka (Zajednica zajedničke sudbine, odnosi između velikih sila u novoj eri, inicijativa Pojas i put), Kina bi mogla biti zainteresirana za privlačenje proaktivne potpore velikih zemalja, i vjerojatno će dobiti takvu podršku Rusije. Zapravo, to se već očitovalo u zajedničkoj rusko-kineskoj deklaraciji nakon posjeta Vladimira Putina Kini 4. veljače 2022.

Kina vjerojatno ne može radikalno ublažiti šok prvih mjeseci ili godine embarga za Rusiju – ovdje će sve ovisiti o ruskoj ekonomskoj politici. Dugoročno, partnerstvo Rusije s Kinom, zajedno s vlastitom industrijskom politikom, postat će temelj novog modela ruskog ekonomskog razvoja. I, u nekim aspektima, zdraviji temelj od prethodnog partnerstva s EU. Kina je manje privlačna eliti kao mjesto za izvlačenje kapitala i potom trajno preseljenje, a ima racionalniji i predvidljiviji sustav gospodarskog odlučivanja. Konačno, kinesko gospodarstvo će u doglednoj budućnosti rasti brže od europskog, kao i potražnja na tržištu.

Kina će zamijeniti EU kao ruskog glavnog trgovinskog partnera, a postupni preokret trgovinskih tokova prema Istoku mogao bi postati čimbenik razvoja Sibira i Dalekog istoka, sve do preseljenja dijela tamošnjeg stanovništva iz europskog dijela zemlje. Negativan utjecaj zapadnih sankcija na rusko-kinesku suradnju postupno će slabiti kako i sama Kina bude uvučena u sankcioni obračun sa Zapadom. Drugi važan čimbenik u tome bit će trgovanje u juanima.

Uz racionalnu politiku, Rusija može izaći iz zapadnog embarga znatno ojačana, s diverzificiranijom vanjskotrgovinskom razmjenom i razvijenijom izvoznom infrastrukturom na Dalekom istoku, kao i uravnoteženijim vanjskim odnosima koji su otporniji na sankcije.

Cijena toga bit će potkopavanje politike koju je Moskva vodila dugi niz godina kako bi diverzificirala svoje veze s Azijom. Rusija će biti prisiljena djelovati u skladu s kineskom azijskom politikom ne samo da obuzda Sjedinjene Države, već i da se suprotstavi američkim saveznicima predvođenim Japanom. Negativan utjecaj njezina partnerstva s Kinom na odnose s Indijom i Vijetnamom može se svesti na najmanju moguću mjeru sve dok te zemlje ostaju neovisni igrači, neopravdano dužni Sjedinjenim Državama, te stoga ne postanu prioritetne mete kineskog pritiska.

Pitanje formiranja vojnog saveza s Pekingom najvjerojatnije se neće postavljati u bliskoj budućnosti. No hipotetski, još uvijek je nemoguće isključiti pojavu formalnog rusko-kineskog vojnog saveza ili situacionu vojnu interakciju u slučaju vojnih kriza na Pacifiku. Ili, na primjer, pozivanje na članak 9. Rusko-kineskog Ugovora o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i suradnji iz 2001. Ovaj članak propisuje da se, u slučaju prijetnje jednoj od strana, trebaju održati hitne konzultacije radi otklanjanja takve prijetnje. To je sasvim realna perspektiva u slučaju krize na Tajvanu, kada će Peking sigurno biti zainteresiran za ruski ‘nuklearni kišobran’ kako bi spriječio američku intervenciju.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
202 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
onaj najglu...Dalton
Gost
onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Negdje sam pročitao:
Nakon što ste čuli treći Putinov prijedlog, bit će vam jako žao što niste prihvatili prvi.
Prve Putinove ponude uvijek su najisplativije.

Jednostavno je nevjerojatno da slušaju ono što Putin govori dugi niz godina, a ne čuju. 
I onda se iznenade kad uradi ono što je rekao…

preseren3
Member
preseren3
1 mjesec prije

Prvo treba znati, Kina smatra pitanje Tajvana za svoje unutrašnje pitanje, zato situacija Kine ne može biti usporediva sa situacijom Rusija-Ukrajina. Nadam se, da Kina zna, da zapad za to, što Kina misli, neda ni pola čaše hladne vode. Kad če doči na red, doči če. Pogotovo, ako Rusija oslabi…… Pročitaj više »

Rimtutituki
Gost
Rimtutituki
1 mjesec prije

Ukratko pusimo ga mi u europi,a Njemackoj pogotovo.

onaj najglu...Dalton
Gost
onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Biden je razgovarao sa Xijem, prijeteći Kini ako nastavi pomagati Rusiji…

”Tko je tigru objesio zvono oko vrata, neka ga i skine!”
Kažu da mu je rekao Xi…

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Analiza prozapadnog optimiste. Situacija nije optimisticna za nas ovde. Ovde se ne vodi rat protiv Rusije ili Kine (ili njih zajedno) vec protiv Evrope. EU je gotova. Kamate su 0%, inflacija 8% (a u Kini inflacija 0,9%, a kamate 4%). Evropa je ostala bez izvoza od 160 milijardi u Rusiju,… Pročitaj više »

roberto
Gost
roberto
1 mjesec prije

Svi oni igraju protiv čovječanstva,evo ovo po meni nije loša analiza,pa kom se gleda..

bitchute-the corbett report-shocking document reveals-trudeau s real plan..

zvuči kao da je off topic,ali nije;););)

Post
Gost
Post
1 mjesec prije

Pisac je mogao napisati- Vodi se borba ili ce svijet biti jednopolaran ili visepolaran. Ako svijet bude jednoplaran Amerika ce krojiti svijet prema svojoj zelji. U tom svijetu ce netko biti na vrhu a netko na dnu. U vise polarnom svijetu ce biti vise takmicenja I tko ce tko biti… Pročitaj više »

preseren3
Member
preseren3
1 mjesec prije

Imaju tu dve činjenice, koje trebaju ljudima doči od guza do glave.
A znamo več, za to treba vreme.
Ukrajinci umiru za ameriške interese.
Europska Unija ekonomski propada, kratkoročno i dugoročno, za američke interese.

oddball
Gost
oddball
1 mjesec prije

Zbog sulude invazije Putina na Ukrajinu Rusija već sada trpi ogromne gospodarske štete, ne Putin osobno, ali obični ruski čovjek definitvno, dugoročno RF će samo slabiti ekonomski , osobito ako rat potraje, pokazalo se da su Putinove ambicije u vojnom smislu potpuno nespojive sa ekonomskim kapacitetima, naravno RF ima sirovine… Pročitaj više »

Karma
Gost
Karma
1 mjesec prije

Masoncine sabotiraju zapadnu civilizaciju da bi im gazde mogli ziviti na novcu srednje klase. Gamad dobije koji sekel.
Rusija, Kina i Indija sa Brazilom je dovoljno veliko trziste. Da ne zaboravim pola Afrike.
Steta koji razvoj dogadjaja. Jbg

otpisani
otpisani
1 mjesec prije

Naravno da će Rusija i Kina ostati u širokoj prijateljskoj vezi. Od kada se zločinačka zapadna vrhuška odmetnula od Bogova Rusija i Kina su ostale vjerne i predane zadatku. Iako to izgleda nelogično, Zapad svojim ekspanzivnim i imperijalističkim ponašanjem vodi sam sebe u propast. Isušio je svoje izvore a roblje… Pročitaj više »

DEDA
Gost
DEDA
1 mjesec prije

JEBOTE KAD BU MO DOŠLI SEBI?

Weteran
Gost
Weteran
1 mjesec prije

Ne!!!
Sve je obrnuto!!??
Svetom upravlja Brutalna sila!?
Čitav Zapadni BDP drhti od par stotina hiljada vrednog Kinžala, Cirkona i Iskandera!!
Histerična Rusofobija je STRAH, nikako moć!!
Tigar ćuti, a majmuni vrište!

Mlatko
Gost
Mlatko
1 mjesec prije

Kroz jedno desetljeće otprilike, Kina će anektirati Rusiju i postati prva velesila…

Otpornik
Gost
Otpornik
1 mjesec prije

Sve ovo je propast zapadne civilizacije. U zapad ubrajam i Rusiju. Kina i Indija su zasebne civilizacije, kao i arapski svijet i Afrika. Dakle, zapadna civilizacija ratuje među sobom i iscrpljuje se ekonomski. U isto vrijeme Kina i Indija će na tome profitirati. Kratkoročno, Kina će Rusiji (istočnom krilu zapadne… Pročitaj više »

Šakal
Gost
Šakal
1 mjesec prije

A šta ako je sve ovo šta se događa davno prije isplanirano? Šta ako ono šta se nama na prvi pogled čini slučajno je u biti ono šta se željelo da se dogodi? Šta ako cijela ova igra rusija, amerika kina nije slučajna? Šta ako baš sve ide onako kako… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije

Kako god bilo kina posluje i poslovati će sa zapadom i rasti ali rusija bez zapada ne može i neće.Što prije odustanu od rata to će manju štetu sebi nanositi.

Kopf
Gost
Kopf
1 mjesec prije

Danas…Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov ustvrdio je u ponedjeljak da je ruska krstareća raketa iz zraka pogodila zgradu ukrajinske vojske u regiji Rivne. “Kržaće rakete visoke preciznosti iz zraka pogodile su centar za obuku stranih plaćenika i ukrajinskih nacionalističkih formacija”, rekao je Konašenkov, dodajući da je u napadu ubijeno… Pročitaj više »

Stock
Member
Stock
1 mjesec prije

Postaviću i ovdje… Ovaj intervju sa Glazjevom što ga Tiho postavi je vrlo interesantan, ako se čita izmedju redova. I još više me uvjerava u mišljenju da svi igraju u istom timu. Prvo, pogledajte koje je funkcije ovaj čovjek imao, pa se zapitajte, nakon ovieizjave… “iako se monetarne vlasti nisu… Pročitaj više »

łedeno doba
Gost
łedeno doba
1 mjesec prije

Je li to onaj Wang Yi, koji je prije mjesec dana sudjelovao na godišnjem skupu kabaline globalističke organizacije “Munich Security Conference” (minhneska konferencija o sigurnosti), zajedno sa Zelenskim, Kamalom Harris, Blinkenom, Olafom Scholzom,… Billom Gatesom i drugima… opijum u Trumanovom šouu geopolitike se nastavlja i dalje.. “Zapad”, “Istok”, “bipolarni svijet”,… Pročitaj više »

łedeno doba
Gost
łedeno doba
1 mjesec prije

evo nedavna vijest, brutalna stvarnost za romantičare geopolitike: “WHO daleko od javnosti potpisao ugovor s Deutsche Telekomom za izgradnju globalnog digitalnog certifikata za COVID-19! Javno-privatno partnerstvo namjerava izgraditi digitalnu infrastrukturu kako bi primoralo građane da “pokažu svoje papire” bilo gdje na planetu. Još jedna “teorija zavjere” potvrđena za one koji… Pročitaj više »

abc
Gost
abc
1 mjesec prije

Rusiji još uvjek ostaje dvije trečine svetskog tržišta kojemu raste kupna moč, a EU svoju gospodarsku moč gubi iz dana u dan…
Bez ruskih surovina i energenata, ne piše se joj dobro….Sve če drastično poskupjeti, a proizvodnja se smanjiti.

abc
Gost
abc
1 mjesec prije

EU ne može gospodarski napredovati bez Rusije. Zapadne evropske države su svoje resurse več davno izcrpile. ostalo je samo još nešto uglja i zemlje za gajenje krompira.
EU je novim članicama uništila poljoprivredu i stočarstvo, što če je jako skupo koštati.

hiber
Gost
hiber
1 mjesec prije

Završiti ce isto kao u svakom primitivnom braku. Uzeti ce miraz u vidu Sibira, mladu dobro ispeglati, a kada se “potroši” hitnuti ce je nogom u tur.

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Zapad želii sukobiti Rusiju i Kinu ali to neće ići-

Sardelino
Gost
Sardelino
1 mjesec prije

Koliko se još uvijek uspijem prisjećati, Čomski je odavno pisao knjige sa nekim naslovima kako uništiti Kinu i Rusiju na način da se prethodno te države opkole i zaokruže  sa svih strana, bisernim ogrlicama smrti. Kako. Ako je moguće izazvati međusobni sukob, Ili uništenje prvo rusije pa Kine ili Kine pa rusije. Pa… Pročitaj više »

abc
Gost
abc
1 mjesec prije

Savez Rusije i Kine, ne samo da če se još više učvrstiti, nego če u njega ulaziti sve više zemalja, kojima se zapad zamjerio i koje je zapad pljačkao stolječima. Zato moraju naše vlade dobro razmisliti, dal još vredi sljediti američkoj predatorskoj hegemoniji vladanja svetu. U tom špilu smo mi… Pročitaj više »

toto
Gost
toto
1 mjesec prije

Debelom kupis sedlo, ni ularti ne triba, zajasi i goni!

abc
Gost
abc
1 mjesec prije

Predsjednik Državne dume Ruske Federacije naglasio je da sva krv koju su prolili ukrajinski nacisti pada na američkog predsjednika. Američki Kongres ima sve razloge za opoziv predsjednika Joea Bidena zbog financiranja ukrajinskog nacističkog bataljuna “Azov” * (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji – prim. ur.). O tome je u svom telegram kanalu… Pročitaj više »

zac
Gost
zac
1 mjesec prije

Anastasija Kotvicka, supruga bivšeg poslanika Narodnog fronta Igora Kotvickog, pokušala je da prebaci 28 miliona dolara i 1,3 miliona evra, odnosno skoro 30 miliona dolara, u vrećama iz Ukrajine preko Zakarpatja. Ona je zaustavljena na granici u Mađarskoj i privedena, piše Interfaks. “Prema operativnim informacijama, carinici su je uhvatili u… Pročitaj više »

sila necista
Gost
sila necista
1 mjesec prije

…neznam vise jel citati clanke na ovom portalu ili ne…..Kinezi su oduvijek bili za sebe i ostat ce tako. To sto Ameri gnjave to kineze bas ne sekira. Nemojte zaboraviti da je Putin izjavio da se bori protiv neonacista ali i komunista u Ukrajini. A kinezi su po njihovoj definiciji… Pročitaj više »

Mutin
Gost
Mutin
1 mjesec prije

Pitanje: Odlucio sam da odselim u Rusiju i da se tamo trajno nastanim, kome da se obratim i koji dio Rusije mi preporučujete?

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 mjesec prije

Koliko je masonska ekipa podmetnuta od zapadnih bankara od Porošenka do Zelenka uništila Ukrajinu se vidi iz ovih detalja: Posljednjih godina Ukrajina je bila u tako strašnom siromaštvu da se svaka nova administracija osjećala dužnom obećati brzi “ukrajinski proboj” koji će konačno izvući naciju iz siromaštva. Više od 65 posto… Pročitaj više »

Sardelino
Gost
Sardelino
1 mjesec prije

Zelenski zove Bidena da dođe u Kijev i time pokaže svoju hrabrost. Pišu neki mediji na zapadu. Čini mi se da je zvao i papu. Vjerojatno i da i on pokaže svoju hrabrost. Isti mediji pišu i o mogućim napadima pod lažnom zastavom a za koje bi Zelenski optužio Rusiju.… Pročitaj više »

Lister
Gost
Lister
1 mjesec prije

Specijalna operacija u Ukrajini imala je za cilj tkz. denacifikaciju Ukrajine sto je podrazumjevalo svrgavanje sa ruskog gledišta nacističkog režima te na koncu konca demilitariziranu Ukrajinu prvenstveno. Teško se ne oteti dojmu da je Putin smatrao da ce podrsku pri operaciji osim proruskih pobunjenika sa istoka ukrajine i krima imati… Pročitaj više »

Stock
Member
Stock
1 mjesec prije

Je li se meni samo čini ili niko ništa ne komentariše?
Ili???

Konfuzije
Gost
Konfuzije
1 mjesec prije

Ko je drug, ne budi mu lud!

I kad dođe najnovije (ne)normalno…
Ostati ću lud po starom!

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Blic vijesti sa istoka: Руководилац украјинског пројекта „Мобилна болница“ Генадиј Друзенко позвао је на кастрацију руса. Према информацијама којима располаже руска војска, у Одеси и Чернигову се пацијенти отпуштају из болница како би екстремисти сместили базе и ватрене положаје у овим зградама. Министарство одбране Русије саопштило је да у области… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije

Komentar, prenesen, naročito za one koji misle da Židovi ne mogu biti nacisti. I koji su zaboravili da su dva od onih bio labova u Ukrajini bili – Izraelski. “Ovi iz moje okoline me svakodnevno podsjećaju kako jako griješim jer ne osuđujem ruske postupke, odnosno tvrdim kako su Amerikanci jednako… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik