‘Režim Zelenskog’ nesposoban za pregovore

Vasilij Nebenzija
15 komentara

Ukrajina je više puta pokazala da je nepovjerljiva kada su u pitanju mirovni pregovori, uprkos brojnim pokušajima Rusije da diplomatskim putem riješi sukob s Kijevom, rekao je ambasador Moskve pri UN-u Vasilij Nebenzia.     

U intervjuu za RIA Novosti u ponedeljak, diplomata je istakao da Moskva dosledno izražava spremnost za dijalog, ističući da te inicijative nisu samo „izjave deklarativne prirode“.

“U aprilu 2022. naši pregovarači su parafirali Istanbulske sporazume. Potpisali su ih i šefovi ukrajinske delegacije”, podsjetio je Nebenzia, misleći na mirovni sporazum koji je gotovo zaključen između Rusije i Ukrajine u ranoj fazi sukoba.  

Pod uslovima sporazuma koji je posredovala Türkiye, od kojeg je Kijev kasnije odustao, navodno pod pritiskom Britanije, Ukrajina bi se obavezala na neutralnost u zamjenu za međunarodne sigurnosne garancije.   

Prema Nebenzijinim rečima, brzo mirovno rešenje nije odgovaralo „kijevskim anglosaksonskim sponzorima“, pa su učinili sve da to spreče.    

“Svi su vidjeli intervju sa vođom frakcije Sluge naroda u Vrhovnoj radi Davidom Arakhamijom, koji je predvodio ukrajinsku delegaciju u Istanbulu”, nastavio je Nebenzia.  “On je direktno rekao da je sve spremno, ali [tadašnji premijer Velike Britanije] Boris Johnson je došao i rekao da je potrebno nastaviti borbu”, dodao je diplomata, tvrdeći da je priča o Džonsonovom “putovanju” u Ukrajinu dobro poznata.   

“Jedini logičan zaključak koji smo izveli kao rezultat je da režim Zelenskog nije sposoban za pregovore”, naglasio je on.

Nebenzia je takođe istakao da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski prošle godine potpisao dekret o formalnoj zabrani bilo kakvih razgovora sa aktuelnim ruskim rukovodstvom, dodatno dovodeći u pitanje mogućnost postizanja sporazuma bez dijaloga.   

“Takva očigledna nedosljednost je obilježje cjelokupne vanjske politike Kijeva,” tvrdio je.   

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle sedmice signalizirao da je Kremlj spreman započeti pregovore čim Kijev povuče svoje snage iz četiri regiona koji su se pridružili Rusiji nakon referenduma 2022. godine.   

Kijev i njegovi zapadni pristalice, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza, oštro su odbacili prijedlog, koji ga je odbacio kao “neozbiljan”.

U međuvremenu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba priznao je u nedjelju da će Kijev na kraju morati da sjedne za pregovarački sto s Rusijom, ali tek nakon što ona ojača svoju pregovaračku poziciju. Njegovi komentari došli su na kraju ‘mirovne konferencije’ koju podržava Zapad u Švicarskoj, gdje je više od deset učesnika odbilo da potpiše konačno saopštenje. 

Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
4 mjeseci prije

oštro su odbacili prijedlog kao “neozbiljan”? molim? a takozvana “formula” je ozbiljna?da li je ukrajina realno gledajući fizički u poziciji da diktira neke uvjete?

Max
4 mjeseci prije

Oni razgovaraju samo sa donatorima.

tihobl
4 mjeseci prije

A kako ce biti za pregovore?
Obezbjedjenje su mu britanci. Na fotkama lako ce te ih poznati jer nose ukrajinske ambleme naopako.
Djeca su mu taoci u Londonu. Zeu mu britanci vodaju po svijetu ko kravu po stocnim sajmovima.
Ako bi i htio primirje dobio bi metak u potiljak, a porodica bi mu nestala.

Mučki Provokator
4 mjeseci prije

Bizarno da dok im ljudi ginu na bojnom polju kao sluge zapadnih bogataskih interesa i ulaganja oni salju natjecatelje na oni derperski dernek evroviziju a danas i igraju na EK i gube 0-3 od Rumunije 😐😒

Pikova Dama
4 mjeseci prije

NYT je objavio transkript – do sada tajnog ugovora/dogovora koje su RF i Ukrajina – pristale potpisati u Istanbulu, 2022. godine….Ako mislite kako NYT laže (što ja danas većinom smatram); onda se okrenite prema RT-u, jer oni su objavili isto (mada danas smatram kako i oni stalno prodaju propagandu i lažu). No, što se ugovora tiče – ne bi te dvije toliko “udaljene i neprijateljske” novine – objavile isti transkript, gotovo u isti sat. No, ono što je tamo dogovoreno, tada u tom Istanbulu – baca vrlo čudnu sjenu na ovaj ne-rat (jer nije nikada proglašen rat, nego samo neka specijalna vojna operacija). Kako bi Zelenski mogao prodati Ukrajinu da je proglašeno ratno stanje? Prvo, nema osiguranja – ovako ima. Ima i zainteresiranih kupaca. Dobro. Ali, prodati luku Odesa, on – koji više nije nitko i ništa u toj Ukrajini – to mi je nejasno. Molim one koji i dalje… Čitaj više »

goran
4 mjeseci prije

ja se čudim vama rusima,znate tko je zelenski i opet bi sa njim pregovarali.
on razumije samo jedan način,a to je teži način,pa kad jedino to razumije onda bi bilo vrijeme da se kijev oslobodi od nacista i da postane novi glavni grad ruske federacije

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Drugi Svjetski Rat:

“Ukupno su Nijemci prijavili 250.000 rođenih Ukrajinaca za dužnost u pet zasebnih formacija uključujući Nacionalistički vojni odredi (VVN), ukrajinska bratstva Nacionalisti (DUN), SS divizija Galicija,
Ukrajinska oslobodilačka vojska (UVV) i Ukrajinske nacionalne armije (Ukrainische National Armee”)”

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Podsjetnik pod kojim je uvjetima priznata Ukrajina:

“…ako se vec pozivas na medunarodno pravo, procitaj deklaraciju o suverenosti i cjelovitosti ukrajne, clanak 9. Jasno pise da je ukrajna suverena I cjelovita zemlja ako nije dio nijednog vojnog saveza.
Sluzbeni zahtjev ukrajne iz 2013.godine za ulazak u NATO je krsenje deklaracije o suverenosti ukrajne (medunardonim ugovorima kojim je postala drzava, dobila priznanje cijelog svijeta I usla u ujedinjene narode) I samim time ukrajna kao suverena drzava ne postoji Po medunarodnom pravu.

Svaki medunarodni ugovor ima jamce I temelji se na tome, bez suglasnosti svih jamaca, kao I UNa ne mogu se mijenjat medunarodni ugovori u vezi suverenosti drzava.”, index, fb

PS Sjećate se pod kojim uvjetima je priznata Hrvatska?

Sumnjam.

Damir
4 mjeseci prije

Zapadne novine su pune naslova Kim je porucio Putinu da podrzavaju rat u Ukrajini Kim podrzava rusku agresiju u Ukrajini Kim je porucio Putinu da podrzava ruski genocid u Ukrajini Putin se zahvaljiva na sjeverno korejskoj podrski ratu u Ukrajini Svi ti naslovi su laz i ptropaganda Nigdje nikad Kim nije rekao da podrzava rat, ako je ista rekao Kim to je u stilu da podrzava rusku borbu protiv americkog imperijalizma. Zapadne novine su na sluzbenoj razini trolovi i na sluzbenoj razini siru dezinformacije. Jedno je kad neka privatna osoba laze i siri mrznju po forumima a drugo je kad je to politika redakcije kao sto je slucaj u svim NATO drzavama. Jedne zapadne novine metnu zvucni naslov a ostali kopiraju. Kao da neke novine u Hrvatskoj znaju sto je rekao Kim u orginalu? Ove jadne, militaristicke, sovinisticke novine u Hrvatskoj, prenesu sto recu anglo-saxonske novine po sluzbenoj duznosti ili… Čitaj više »

Damir
4 mjeseci prije

Moskva i Pjongjang će razviti trgovinske i sigurnosne aranžmane, imuni na pritiske sa Zapada, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, uoči svog posjeta Sjevernoj Koreji u utorak. Ruski je predsjednik iznio svoje ciljeve u članku koji je objavio vodeći dnevnik DNRK Rodong Sinmun.

Kako bi unijele “više demokracije i stabilnosti u međunarodne odnose,” Rusija i Sjeverna Koreja “razvit će alternativnu trgovinu i mehanizme međusobne nagodbe koje ne kontrolira Zapad, zajednički će se suprotstaviti nelegitimnim jednostranim ograničenjima i oblikovati arhitekturu jednake i nedjeljive sigurnosti u Euroaziji,” napisao je Putin………Također je obećao povećati “interakciju među ljudima” između dviju zemalja, uključujući “akademsku mobilnost” između visokoškolskih ustanova, turizam, “kao i kulturnu, obrazovnu, omladinsku i sportsku razmjenu” za promicanje povjerenja, međusobnog razumijevanja i blagostanje.

Tito
4 mjeseci prije

Toliko je on napunio džepove da se može povuć samo u ljesu

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.