Rijad je za promicanje ekstremizma i nasilja dao 87 milijardi dolara

Saudijska Arabija financira terorizam
13 komentara

Gholam Hossein Dehghani, bivši zamjenik iranskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima i aktualni čelnik iranskog međunarodnog sigurnosnog odjela iranskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao je da u proteklih 50 godina Saudijska Arabija potrošila 87 milijardi dolara na promoviranje ideologije ekstremističkog i nasilnog islama, prenosi agencija Mehr News.

Dehghani je to izjavio u svom obraćanju na četrdeset i četvrtoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske suradnje (OIC), koja se održava u glavnom gradu Obale Bjelokosti.

Rekao je da su neke europske zemlje priznale da je Saudijska Arabija glavni krivac za širenje takfiritičke ideologije i nasilnog ekstremizma, te dodao da je u posljednjih 50 godina saudijski režim izravno sponzorirao ovaj ekstremistički projekt s 87 milijardi dolara.

Gholam Hossein Dehghani je rekao kako je apsurdno da Rijad, kao glavni sponzor ekstremizma i terorizma, za ove aktivnosti optužuje Iran.

“Aktivnosti Rijada su potpuno suprotne duhu i načelima Povelje Organizacije islamske suradnje”, naglasio je visoki iranski dužnosnik.

“Bilo kakvom podrškom Organizaciji islamske suradnje saudijski vladari samo žele ojačati povjerenje u Saudijsku Arabiju, samo kako bi i dalje promovirali ekstremizam, nasilje, terorizam i sektaške politike među muslimanskim zemljama”, rekao je Dehghani, upozoravajući da će ovaj trend u konačnici potkopati i oslabiti jedinstvo islamskog svijeta.

Naglasio je da je zbog jednostranog djelovanja Saudijske Arabije u posljednjih nekoliko godina ozbiljno narušena vjerodostojnost i djelotvornost Organizacije islamske suradnje.

Gholam Hossein Dehghani je na kraju izrazio spremnost Irana za suradnju s islamskim zemljama, kako bi se promovirala umjerenost i suzbio ekstremizam i došlo do sveobuhvatnog prestanka unutarnjih i sukoba među islamskim državama, članicama ove organizacije.

financiranje terorizmaGholam Hossein Dehghani
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Samo? To za plakate i naljepnice? Bez oružja. Naravno bez oružja 🙂

jale
6 godine prije

Hossein Dehghani mora biti svestan da ni Iran nije nevin u priči oko izvoza ekstremizma. Treba ga podsjetiti na 7.500 mudžahedina koje nam je devedesetih poslao u Bosnu i Hercegovinu da kolju sve hrišćansko.

davor
6 godine prije

jale,poruka za tebe….10000 puta živio iran

Tadmur
6 godine prije

Zlo koje na B.I.i sjeveru afrike podžavaju i ove naše vlade ( briselske podrepine) nepoznaje granice.Tako da Iran i Asad brane i naše guzice.Na tome im treba odati priznanje.Nema šta,kapa do poda ali reći da ih u BiH devedesetih nije bilo ili bilo nekoliko dobrovoljaca koji nisu vršili zločine je glupost,pogotovu vezano za Ozren i Vozuće gdje su baš oni osmislili akciju.Za Kosovo se može reći da ih nije bilo i da su gotovo svi otišli iz Bosne.Ova brojka koju je @Jale napisao je preuveličana ,el mudžahid nije imao više od 1000 stranih boraca od toga najmanje iz Irana ali ih je bilo više od ” nekoliko”..Naravno,uloga Irana u izvozu ekstremizma je zanemarivo mala u odnosu šta radi ološ u Rijadu i Dohi.

Sinisa
6 godine prije

Jbt…to je vvise o 30 godina za budzet Republike Srpske..

Bill Clinton
6 godine prije

I kažu, (originalni) islam mirotvoračka religija!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.