Robert O’Brien umjesto Boltona: „America First“ i jedina globalna sila

Robert O'Brien
8 komentara

Nakon što je otpustio Johna Boltona, izbor Roberta O’Briena za Trumpovog novog savjetnika za nacionalnu sigurnost važan je jer ukazuje, ili bi barem trebalo tako biti, kurs američke administracije.

Trump je nakon otpuštanja Johna Boltona izabrao nepoznatog odvjetnika koji je ušao u upravu, ali ostao je na margini politike, dobivši pregovaračke uloge za puštanje američkih zatvorenika u stranim zemljama i oko Afganistana.

Otuda i kritike nekih američkih novina koje ga smatraju neprikladnim, dok ga neke ipak hvale. Za ostale će, međutim, njegov loš rejting Mikeu Pompeu potpuno predati ključeve američke vanjske politike.

Trump je službeno donositelj odluka i prije nego što donese odluku želi čuti više glasova. On često koristi slabe glasove kako bi se izvukao iz teškoća, kao što je to bio slučaj kada je reagirao na obaranje američkog drona od strane  Iranske revolucionarne garde, kada je izbjegao sukob koristeći savjet savjetnika koji je svima bio nepoznat .

Russia Today  o O’Brienu

Interesantna su dva članaka koja su se pojavila u medijima globalnih rivala Sjedinjenih Država. Kanal Russia Today je izvijestio o sadržaju knjige O’Briena iz 2016. godine „Dok je Amerika spavala –  Povratak američkog vodstva u svijetu u krizi“.

Prilično zastrašujući sadržaji u knjizi su posvećen ponovnom uspostavljanju globalne nadmoći Sjedinjenih Država u svijetu u kojem se Amerika suočava s navodnom kineskom prijetnjom, Rusijom i iranskim neprijateljem.

Robert O’Brien u posljednjoj točki spominje i Obamin nuklearni sporazum u uspoređuje ga s propadanjem nacizma.

To su razmatranja bez kojih nitko ne može napredovati u karijeri u američkoj administraciji i koja su sasvim prikladna za Trumpov slogan „America First“. Nitko se nije ni nadao da bi nacija drogirana vlastitom „izuzetnošću“ kao savjetnika za nacionalnu sigurnost mogla izabrati goluba, a ne jastreba.

Međutim, Trump je morao odlučiti između pet kandidata, među kojima su i neki deklarirani jastrebovi, pa je ipak odabrao jednog od njih. Iznad svega, Robert O’Brien je čovjek koji se pokazao sposobnim da pregovora s neprijateljima, što je neophodno za oslobađanje zatvorenika iz „neprijateljskih zemalja“.

Xinhua o O’Brienu

Interesantno je i mišljenje Waynea Whitea, bivšeg zamjenika ravnatelja Obavještajnog ureda za Bliski istok, kojeg je kontaktirala kineska državna agencija Xinhua.

Prema Whiteu, čini se da je O’Brien “suprotnost Boltonu“

„Njegov utjecaj na američku vanjsku politiku bi se, u usporedbi s zabrinjavajućim i rigidnim Johnom Boltonom, trebao stabilizirati”, vjeruje Wayne White.

Slično mišljenje, kojeg je opet prenijela Xinhua, mišljenje je Bretta McGurka, koji je radio u Boltonovom osoblju i koji se prisjetio neslaganja s predsjednikom.

“S Robertom O’Brienom će se nacionalni savjetnik za sigurnost vratiti tradicionalnijoj ulozi koordinatora i pomagača”, rekao je Brett McGurk.

Tako se pojavljuje osoba koja bi mogla pomoći Trumpu u naporima da promiče svoj projekt „America First“, pokušaj oživljavanja američkog primata u svijetu koji je zbog krize novijeg porijekla i uspona drugih globalnih sila pao u krizu.

Amerika: Prva među jednakima ili jedina na svijetu?

Ali karakteristika svojstvena Boltonu i svim neokonzervativcima, koji su američki plan pretvorili u vlastiti, prikrivajući svoje stvarne namjere, temelji se na ideji Amerike kao “jedine globalne sile”.

Ali između “jedine” i “prve među jednakima“ postoji ponor, ne samo semantički. “Primat” pretpostavlja da postoje i druge konkurentne sile kojima se treba suprotstaviti tako da one ne prevladaju, ali im se priznaje pravo na postojanje, iako ograničeno.

“Jedina sila” ukazuje na to da nema drugih i iz ovog razmišljanja proizlazi egzistencijalna borba za njihovo uklanjanje. To je borba koja ne zna za odmor ili ograničenja i koja je uzrok trajne destabilizacije.

To je bitna razlika između ova dva tumačenja američke hegemonije. No, Boltonovo svrgavanje i O’Brienovo imenovanje ne predstavljaju nepovratnu prekretnicu, već početak procesa koji znači suprotstavljanje i rizik.

O’Brien i Sjeverna Koreja

Na kraju, valja napomenuti da je najveće postignuće O’Briena bilo puštanje američkih zatvorenika iz Sjeverne Koreje. To je priča koju je Trump sigurno promatrao sa zanimanjem, obzirom na to da je imala posljedice po mirovni proces započet s Pjongjangom, kojeg američki predsjednik smatra presudnim.

Vjerojatno je O’Brienu dodijeljen zadatak ponovnog pokretanja ovog procesa, kojeg želi i Pjongjang, toliko da je Kim Jong Un pozvao Trumpa u Sjevernu Koreju .

Ovaj proces također zanima i Kinu, što dijelom možda objašnjava zahvalan ton kojim je Xinhua pisala o O’Brienu. Razlog ovog pristupa kineske države agencije je i trenutno primirje u američko-kineskom trgovinskom ratu, koje već pokazuje neke znakove. Ovih dana i Kina i SAD su izuzeli od carina neke prethodno sankcionirane proizvode. Istovremeno je

Xinhua objavila opširnu reportažu koju je posvetila “ping-pong diplomaciji” koja je dovela do odmrzavanja odnosa između Pekinga i Washingtona. Podsjetimo da kineski državni mediji ništa ne objavljuju „slučajno“ ili da popune kvantitativnu prazninu u svojim tiskanim ili digitalnim izdanjima.

Ipak, uz svu dobru volju američkih rivala da novog savjetnika za nacionalnu sigurnost ne dočekaju „na nož“, Robert O’Brien je tipični predstavnik neokonzervativnih jastrebova, možda malo blaži u retorici od Johna Boltona, kojeg je, budimo iskreno, teško nadmašiti.

Bijela kućaPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor
4 godine prije

Knjiga Otkrivenje opisuje razdoblje od 1914g…pa u budućnost… A to je vizija Gospodinovog Dana,a Gospodinov Dan je po rječima Isusa Krista počeo “kad ustane narod na narod i kraljevstvo na kraljevstvo”,a to se prvi put dogodilo 1914.g te smo mu mi ljudi dali ime 1.svjetski rat.(Matej 24:7) To je godina kad su simbolično izjahali jahači apokalipse…(otkrivenje 6 poglavlje) Prvi bijeli jahač simbolizira Isusa Krista koji je dobio vlast i čiji je Dan započeo,drugi crveni jahač s velikim mačem simbolizira velike svjetske ratove,treći simbolizira glad koja hara dijelom svijeta,četvrti simbolizira razne pošasti,bolesti…npr. 1918 španjolska gripa koja je ubila do 100milijuna ljudi…rak,AIDS,ebola… Dakle,prema Otkrivenju 17 pog. na scenu svijeta stupa “zvijer koja je bila”Liga naroda,”i nije”,za 2.ww je nestala “i opet ima doći i ostati kratko vrijeme” UN. Zvijer(UN) i Deset rogova(reformirano ojačano Vijeće Sigurnosti ili G10) će dobiti vlast na “1h”,dakle vrlo kratko,te će uvesti Zemlju u Harmagedon,rat protiv Gospodara gospodara… Čitaj više »

Amater
4 godine prije

Neokonzervativni think tank-ovi imaju značajan utjecaj na američku vanjsku politiku! Promjena savjetnika za nacionalnu sigurnost neće bitno promjeniti američku vanjsku politiku, možda će je napraviti fleksibilnijom!

samo tako
4 godine prije

Imati uspješnog pregovarača je divovski korak naprijed za ovu administraciju, posebno nakon što se Pompeo pokazao kao izuzetno nesposoban u tome

svijetska arhitektura
4 godine prije

1. America First ( America 1st)
2. Evropa second
3. Afrika third world
4. Arabska Liga
5. Balkan Blok
6. Mediteran
7. Avstralija
8. Vatikan
9. Juventus Ronaldo
10. Mir – Pace – Peace

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI