Rusija će Kataru isporučiti S-400, unatoč “uznemirenosti” Rijada

S-300 i S-400 u Siriji
24 komentara

Zamjenik predsjednika za Odbora obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije Aleksej Kondratijev je rekao da Moskva ne planira odustati od opskrbe Katara protuzračnim raketnim sustavima S-400, unatoč nezadovoljstvu Saudijske Arabije, prenose RIA Novosti. Prema riječima visokog ruskog dužnosnika, Moskva slijedi vlastite interese, posebno ako za cilj imaju punjenje državnog proračuna.

Viši ruski dužnosnik je izjavio kako Moskva planira opskrbiti Katar naprednim sustavima protuzračne obrane S-400, unatoč navodnom nezadovoljstvu Saudijske Arabije, prenose ruski mediji, što je s vidnim zadovoljstvom prenijela i katarska Al-Jazeera.

U svojoj izjavi je Aleksej Kondratijev, zamjenik predsjednika Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Federacije, napomenuo kako prodajom sustava S-400 Rusija ostvaruje svoje interese.

“Rusija nastavlja raditi u svom interesu, opskrbljujući Katar sa sustavima S-400 i zarađivati ​​novac za državni proračun. Pozicija Saudijske Arabije nema nikakve veze s tim. Ruski planovi se neće mijenjati “, naglasio je Kondratijev.

“Jasno je da je Rijad igra dominantnu ulogu u regiji i da jačanje oružanih snaga ruskim S-400 Kataru daje izrazitu prednost. Stoga je uznemirenost Saudijske Arabije razumljiva”, dodao je dopredsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije.

Ruski političar također vjeruje kako sprečavanje prodaje sustava S-400 služi interesima Sjedinjenih Država, jer za njih to znači njih gubitak “slasnog” tržišta oružja.

Ovu je izjavu Kondratijev dao dan nakon što je francuski list Le Monde izvijestio da je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al-Saud zaprijetio vojnom akcijom u slučaju da Katar stekne ruske sustave.

U pismu upućenom francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu saudijski monarh ga je zamolio da izvrši pritisak na Dohu da ne kupi S-400.

Prema njegovim riječima, kralj Salman je zabrinut zbog mogućnosti da Katar dobije ove sustave, jer prijete sigurnosti Saudijske Arabije.

U siječnju je veleposlanik Katara u Rusiji rekao “kako su pregovori za kupnju S-400 u naprednoj fazi”, što se dogodilo nakon što su u listopadu 2017. godine, tijekom posjeta ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua Kataru, dvije zemlje potpisale sporazum o vojnoj i tehničkoj suradnji.

Ako kupi ruske sustave S-400, Saudijska Arabija zaprijetila invazijom na Katar

Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zagi
5 godine prije

Vraćaju Rusi milo za drago, treba se sjetiti da je Rusija bankrotirala upravo zbog jeftine nafte koju su u reganovo doba saudijci davali u bsescijenje. Isto su pokušali i prije par godina ali nije uspjelo. Sada im dolazi naplata. Kaj ne?

stadion_karampuh
5 godine prije

Jedan dio mene (onaj koji želi zadovoljenje svjetske ‘pravde’) ne želi da Rusija isporuči napredne sisteme zemlji, koja je glavni sponzor terorizma u Siriji… dok drugi dio je ipak nešto racionalniji, pa kaže kako želje ovog prvog dijela mene su ravne bajkama, pa su potom potpuno neutemeljene i nerealne u svijetu kakav je ljudski a to je svijet interesa, koristoljublja te neobazrivosti. Prvo ću krenuti od sebe i reći kako sam sam takav. Ja prvi ne bih bio spreman poginuti braneći tuđu zemlju, ma koliko ona slobodarska bila, ma koliko ona se borila protiv svjetske ‘nepravde’, ma koliko se ona odupirala nemilosrdnom i krvoločnom neprijatelju. Svi mi želimo (u određenoj mjeri) zadovoljenje svjetske ‘pravde’, ali svako bi da se neko drugi i gine za istu. Ne znam, ispada da je to ljudski.

Weteran
5 godine prije

Ovu trgovinu treba neko jako upućen da objasni ?!
Moskva spašava Asada da se preko Sirije ne gradi gasovod kojim Katar isporučuje gas Evropi!?
Katar je pre samo par godina (olimpijada Soči) pretio Moskvi diverzijom!
Katar i dalje sponzoriše neke ekstremne vojne formacije!?
Sirija, Turska, Arabija, Katar, Iran, ….
Moskva Vašington, Izrael, Kina, ….
EU, Egipat, UAE, Jordan, Liban, ….
Komlikovano
Moskva je lansirala novu doktrinu!?
Malo banalizujem:
Nema prijatelja nema neprijatelja?
U jednoj tački Interesa, subjekat je rival-protivnik !?
U drugoj tački, isti subjekat može biti saveznik ?
Videli to od naših Hercegovaca devedesetih 🙂

max
5 godine prije

Ja bih rekao da je primarni cilj rusije stabilizirati bliski istok, jedan od načina je omogućiti različitim akterima što ravnopravniji odnos u slučaju da nekome narastu krilca i poželi raditi pizdarije. Iz rata u jemenu je vidljivo da saudisjka arbija ima silne probleme na terenu ali zato avijacija radi ogromene štete.Da Jemen ima s400 rat bi bio gotov u tjedan dana.
Generalno, u ratovima na bliskom istoku avijacija je ta koja je odnosila prevagu.Sada tko god ga ima može mirno spavati bez bojazni da će neki ludi monarh poželiti izvršiti agresiju, a bez avijacije agresija u novije doba je problematična (izuzev kad se priprema godinama i kad potekne iznutra).

barbimilci
5 godine prije

Katar kupi S400, saudi napadnu katar aviaciom, katar ispaljuje S400… ne znam, nije dobro, ali konačno bi vidjeli čega je sposoban taj famozni S400 a rokale bi se one dvije države međusobno, protiv kojih (proxija) se rusija bori na sirijskom tlu. Pa sad vi meni recite, da putin nije majstor politike.

Tomica
5 godine prije

Ne vidim problem. S-400 je obrambeni sustav i niko ga sigurno ne kupuje da bi napao nekoga. S druge strane, može natjerati potencijalne napadače da odustanu od takvih planova.

anixs
5 godine prije

Zasto rusija neda irancima s400 ???
Ko je katar da to ima u odnosu na irance koji su stalno pod pritiskom , ma sve je to igra ali ce se i rusima jednog dana to obiti o glavu i bit ce im kasno….

Proleter
5 godine prije

Svaki drugi dan uredak na” logicnom” o ruskim bacvama koje skidaju sve sto leti oko zemaljske kugle(ravne ploce za one pernarove ) , od ptice, leptira do muhe , sve samo ne nato- americko -izraelske rakete i avione ,na taj nacin logicnim promisljanjem dosao sam do zakljucka da te ruske bacve skidaju sve ama bas sve , samo ne ono sto bi trebale u ovom trenutku , ono sto ubija ljude u siriji i jemenu .

Mucke
5 godine prije

Dobro ni sam ne znam kako bih objasnio ove trgovacke malverzacije sa S-400 gdje se otvoreno pise, a nitko ne demantira,da ce napredni sustavi PZO iz Rusije biti isporuceni Sirijskim,Iranskim I Ruskim neprijateljima a navodnim ruskim saveznicima,iako su se uredno predbiljezili i uplatili prije 10 godina nece.
Copy-paste

mufljuz
5 godine prije

S400 ne može obarati zrakoplove Ruskog zrakoplovstva.
Ostalo Ruse ne zanima!

Saddam Panonski
5 godine prije

Moskva slijedi vlastite interese, posebno ako za cilj imaju punjenje državnog proračuna.
Ako Bibi nema ništa protiv, naravno..

Ile
5 godine prije

Ljudi, Rusima treba lova, a sankcije stišću sa svih strana! Svaki dolar (euro) koji se može izčupati, dobro je došao! Ako dolazi od strane USA saveznika, još je I slađi!

Pero Kojot
5 godine prije

Putin je ovim serijskim prodajama S-ova nadigrao Amere. Ni Ameri a ni njihovi frendovi više neće moći sipati bombe gdje i kako žele. Ovakav potez nije bio za očekivati ali kad se malo razmisli u stvari je genijalan. Putin VS Deep state i ostale manje deep states 1:0 i to u gostima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.