Rusija će odobriti američki zahtjev za poziv “kada vrijeme dozvoli”

Lavrov i Blinken
22 komentara

Washington kaže da traži razgovor između državnog sekretara Antonija Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova

Rusija je priznala da je u četvrtak primila zahtjev za pozivom od SAD-a. Razgovor između najviših diplomata dvije zemlje mogao bi se održati čim to bude dozvolila zauzetost ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov će “obratiti pažnju na ovaj zahtjev kada vrijeme bude dozvolilo”, rekla je novinarima portparolka ministarstva Marija Zaharova, pozivajući se na zahtjev Washingtona za telefonski razgovor između Lavrova i američkog državnog sekretara Antonija Blinkena.

Ranije u četvrtak, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je na brifingu da su SAD “jasno stavile do znanja Ruskoj Federaciji da tražimo razgovor između državnog sekretara Blinkena i ministra vanjskih poslova Lavrova”.

Zahtjev je proslijeđen Rusiji “direktno” i “više puta”, rekao je Price. SAD očekuju da će dvojica visokih diplomata “imati priliku da razgovaraju u narednim danima”, dodao je on.

Glasnogovornik State Departmenta je, međutim, priznao da “nema ažuriranja” o potencijalnim datumima za razgovor, dodajući da dvije strane “nastavljaju da o tome razgovaraju na odgovarajućim kanalima”.

Zaharova je u četvrtak rekla da ruski ministar vanjskih poslova trenutno “ima gust raspored s međunarodnim kontaktima”, uključujući ministarski samit Šangajske organizacije za saradnju i neke bilateralne sastanke.

Sjedinjene Američke Države planiraju iskoristiti ovaj poziv za nastavak svog “značajnog prijedloga” o oslobađanju dvojice Amerikanaca koji se trenutno drže u pritvoru u Rusiji: košarkašice Brittney Griner, koja je uhapšena zbog optužbi za krijumčarenje droge, i Paula Whelana, koji je bio u zatvoru zbog sumnje na špijunažu.

Blinken je u srijedu rekao novinarima da se nada da bi mogao “unaprijediti napore da ih vrati kući” u razgovoru s Lavrovom. CNN je ranije izvijestio da bi SAD možda bile spremne zamijeniti Grinera i Whelana za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je osuđen na 25 godina zatvora u SAD-u 2012. godine nakon što je optužen za naoružavanje terorističke grupe i zavjeru za ubijanje američkih državljana.

Blinken nije zvanično potvrdio izveštaj i nikada nije pomenuo Bouta po imenu tokom svog poslednjeg brifinga za štampu, uprkos tome što su mu postavili direktno pitanje o njemu. Umjesto toga, rekao je da želi “da se uvjeri da prijedlog koji smo iznijeli ima dobre šanse za napredak”. Moskva je odgovorila rekavši da nije bilo rezultata u pregovorima o razmjeni zatvorenika sa SAD, dodajući da interese obje strane treba poštovati tokom bilo kakvih razgovora o tom pitanju.

BlinkenkomunikacijaLavrovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Well
1 godina prije

Lavrov gubi vrijeme s kabalom, zato ide po zemljama Afrike, Azije…

Josip
1 godina prije

Rusi stjerajte Američku bagru u krasan kurac. Vrijeme je da Europa kaže marš Americi s ovog kontinenta..

mrdo
1 godina prije

To vrijeme vjerovatno neće nikada da dođe jer je besmisleno razgovarati i pregovarati sa američkim zločincima. Zločinci razumiju samo jezik sile.

tihobl
1 godina prije

Fin odgovor Moskve – Lavrov je zauzet razgovorima sa bitnim zemljama Afrke i Azije, a kad bude imao vremena za bezveznjakovice javice vam se.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Zvao vas Blinken…”

”Idem malo prek k Žnidaršiću.” – Lavrov

P.S.
A je upeklo…

”Nemoj sidit na ladnom betonu!” – Baba

eks
1 godina prije

Da, Ameri, NATO i Ukri pobedjuju, a Rusi napreduju. Avdejevka pada za tri-četiri dana .

Miris Pro
1 godina prije

Danas je to smiješno. Prolaze vremena ultimativnih zahtjeva, u kojima piše “jasno stavio do znanja”; “oni nešto katregorički traže” itd. Neka napišu pristojnu molbu, sa dnevnim redom, uz sve poštovanje i poniznost prema onom od koga nešto traže, pa će to biti razmotreno.

tuf
1 godina prije

Onaj HIMARS koji ne može ni nakon 3 masovna napada srušiti jedan most? Taj šrot se može prodavati samo banana državama.

tuf
1 godina prije

Malo bi zapeklo njihov supremacistički ego da im se zaista svjetski čelnici prestanu javljati na telefon. Trend je započeo MBS, trebao bi ga nastaviti Lavrov (iako bih rekao da će ipak popustiti, šteta) a veliko razočarenje je Xi koji je jučer pričao 2h s Bidenom i čak bio submisivan osim u jednom navratu. Ionako se pokazalo da je sva ta “komunikacija” nefunkcionalna, treba ih ostaviti da se znoje razmišljajući o planovima i razmišljanjima druge strane. Ako se zaista radi o >drugoj strani< .

Malimali
1 godina prije

Rusija će odobriti američki zahtjev za poziv “kada vrijeme dozvoli”
To!

tihobl
1 godina prije

Ima jos bolji vic: Makron se obratio africkim drzavama i rekao da ne slusaju Lavrova jer je Rusija poslednja imeprijalna kolonijalna sila. Cijela Afrika se trese od smijeha, znaju ko im je slao oruzje da se oslobode kolonijalne uprave.

404
1 godina prije

Amerikanac stani u red. Možda te gospodin Lavrov primi kroz pola godine. A možda te i nikako ne primi.

Max
1 godina prije

Kad oni hoće.

FATIH
1 godina prije

NAPOKON,DODJE MACA NA VRATANCA.A VRATANCA ZAKLJUCANA……………..???!!

1 godina prije

Lavrov ga prebacio na Šojgua..

nessy
1 godina prije

Naravno, Lavrov ce razmotriti prijedlog kad ne bude imao nista pametnije. Blinkenu bi bilo bolje da se primi blinkera, i ode negdje na potok u ribolov, jer ga u Rusiji nitko ne dozivljava ozbiljno. Rusiju su, jasno i glasno, proglasili neprijateljom, a sad bi malo spustili loptu? Rusija je uvijek bila barem diplomatski pristojna, pa je bandite koji joj rade o glavi zvala (ironicno ili ne), nasi zapadni partneri. Neka se blinkeras sjeti Macrona, i situacije kada se Putin izvinuo i otisao od pregovarackog stola, jer ga “cekaju za hokej”. Ako ovo nije samarcina u tri dimenzije, onda ne znam sto je. Ameri su se polomili od gomile sankcija, a postigli su, otprilike, nista. Najbolje da opet izvuku ratno-civilnog zlocinca Kissingera, da pokusa zavaditi koga se jos moze, to mu je uza specijalnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI