Rusija će preusmjeriti izvoz nafte u ‘prijateljske’ države

Rusi izvoze naftu u SAD
25 komentara

Rusija namjerava ove godine prebaciti izvoz svoje nafte i naftnih derivata u “prijateljske” zemlje, povećavajući njihov udio u ukupnim isporukama u inostranstvo na 75-80%, otkrio je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

„Što se tiče snabdevanja državama koje drže nelegitimna ograničenja cena, naš stav je ovde nadaleko poznat i ostaje nepromenjen: takve zemlje neće dobiti rusku naftu“, napisao je Novak u članku za magazin Energy Policy u ponedeljak.

On je naveo da je proizvodnja nafte u Rusiji u 2022. godini iznosila 535,2 miliona tona, što je 2 odsto više nego prethodne godine. Izvoz nafte je povećan za 7,6 odsto, na 242 miliona tona, napisao je Novak.

Potpredsjednik je također napomenuo da je prošle godine, u cilju preorijentacije ruske isporuke nafte na prijateljske zemlje, realizovan projekat povećanja transporta preko glavne istočne luke Kozmino. Kao rezultat toga, isporuke u zemlje azijsko-pacifičke regije porasle su na 42 miliona tona godišnje.

Moskva diverzifikuje svoje snabdevanje energijom kao odgovor na sankcije Zapada. Zabrana EU za ruske rafinisane naftne derivate, koja je stupila na snagu 5. februara, postavila je ograničenje cijene od 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin iz Rusije, te ograničenje od 45 dolara po barelu za druge naftne proizvode kojima se trguje ispod cijene sirove nafte, kao što je lož ulje koje se koristi u industriji.

Ograničenja cijena, zajedno sa zabranom EU na uvoz ruskih naftnih derivata, dio su šireg sporazuma između zemalja G7. Slijedi ograničenje od 60 dolara po barelu ruske nafte koje je G7 zajedno s EU i Australijom nametnuo 5. decembra.

Mjere zabranjuju zapadnim kompanijama da finansiraju, osiguravaju, trguju, posreduju ili prevoze teret ruske sirove nafte i naftnih derivata osim ako su kupljeni po ili ispod postavljenih granica cijena.

Moskva se protivila bilo kakvim pokušajima ograničavanja cijena svog izvoza energije. Ruska vlada zabranila je prodaju sirove nafte kupcima koji spominju gornju granicu cijena u svojim ugovorima, a očekuje se da će slično ograničenje biti uvedeno kao odgovor na najnoviju gornju granicu naftnih derivata u EU.

IzvozNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Svu beznadežnost situacije u Bahmutu opisala je ukrajinska novinarka Natalija Hamaza. Ratuje se u stepi, na minus 17 i uz snažan vetar, nekada je 70 ranjenih dnevno, a ponekada čak i 500, navodi ona i piše: „Vojska u samom Bahmutu živi uglavnom u podrumima (ako nisu zatrpani, naravno). Podrumi su različiti. U manje-više stambenim objektima i dalje je normalno. Momci tu noću potpaljuju šporete, jer je jako hladno, ali uz njih je teško da se spava: dim se razilazi po podrumu, bole oči, do jutra ga dišeš. Zbog ovoga svi strašno kašlju. Ali u nekim podrumima je bilo i vode. Borci su donosili tepihe iz stanova, postavljali prostirke i vreće za spavanje na pod, i spavali u takvim uslovima. Zbog vlage i gljivica, jer ništa nema vremena da se osuši, mnogi su zaradili upalu pluća ili tuberkulozu. A u rovovima, posebno na liniji dodira, situacija je generalno strašna. Kad je… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Sve poznato .

Tupko Glupko
1 godina prije

“On je naveo da je proizvodnja nafte u Rusiji u 2022. godini iznosila 535,2 miliona tona, što je 2 odsto više nego prethodne godine. Izvoz nafte je povećan za 7,6 odsto, na 242 miliona tona, napisao je Novak.”

Ako se ovo ratno ludilo u Ukrajini i sankcije Rusiji nastave do kraja 2023., vidjet ćemo podatke za 2023. kada se podvuče crta koliko je Rusiji pao/digao se izvoz nafte, odnosno pala/digla se proizvodnja u ovoj godini.

Po EU – propast će, neće moći nikako nadomjestiti prodaju nafte europskom tržištu, a tek plin… 😃

Amar
1 godina prije

Logicno.

Roky
1 godina prije

Veliko hvala za urednisvo portala sto je vratilo na + i – i tako se vidi pravo stanje , neka znaju ovi tihici i maxici i kojekakvi amarici koliko vrijedi njihova dipla.

Roky
1 godina prije

Rusi realno nemaju prijatelje jer ova prica oko nafte je sirotinjska daju je za djaba samo kako bi opstala vlast a ti takozvani prijatelji stalno traze sto jeftinije pa samo razmislite je li to prijateljski.

Roky
1 godina prije

Moze li mi neko objasniti zasto gorivo svaki dan jeftinije jel ovo nesto stize od amera ili saudiajca? Mislim bukvalno me interesuje zasto je jeftinije ako od rusa vise ne kupujemo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI