Rusija će smatrati Zapad odgovornim za zločine Kijeva

Vasilij Nebenzia UN
9 komentara

Neprekidno gađanje civila i onih koji su prvi odgovorili u Donjecku raketama HIMARS američke proizvodnje bio je namjerni zločin, za koji će se smatrati odgovornim i ukrajinska vlada i njeni zapadni sponzori, rekao je u srijedu Vijeću sigurnosti stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzia.

“U jučerašnjim napadima ubijeno je šest i povrijeđeno 55 ljudi, uključujući troje djece”, rekao je Nebenzia na hitnoj sjednici tijela UN-a, nazvavši to “još jednim flagrantnim kršenjem normi međunarodnog humanitarnog prava od strane kijevskog režima i dodatnim dokazom njegove svrhovitosti akcije uništavanja civilnog stanovništva Donbasa.”

Ruski diplomata je izneo dokaze da je ukrajinski napad predstavljao teroristički napad s predumišljajem. Prvi udar pogodio je zgradu socijalne službe u Donjecku u 16:25 po lokalnom vremenu. Drugi je uslijedio 15 minuta kasnije, nakon što su se pojavili prvi reagovali, dok je treći uslijedio u 18:27, ciljajući na novinare koji su došli da izvještavaju sa lica mjesta, rekao je diplomata.

Među poginulima su ljekar, bolničar i policajac, dok su među ranjenima 23 hitne pomoći.

“Nema sumnje da je ovo namjerni potez”, rekao je Nebenzia Vijeću sigurnosti. Kao dodatni dokaz naveo je napad 31. oktobra na drugu oblast u Donjecku, kada su ukrajinske trupe ispalile rakete američke proizvodnje HIMARS kako bi pokrenule vatru, a zatim gađale one koji su prvi odgovorili kasetnom municijom koju su isporučili SAD, ubivši dvoje i ranivši još 15 ljudi. Treći udar bio je na meti novinara, ali nije bilo žrtava.

“To su svjesni i cinični zločini koji nemaju zastaru”, rekao je ruski diplomata, dodajući da će Moskva smatrati odgovornim ne samo “kijevski režim” već i “zapadne zemlje koje preplavljuju Ukrajinu oružjem i – kao što smo dobro svjesni – takođe odobravaju ciljeve udara.”

Nebenzia je ove napade opisao kao “udare očaja” koji nemaju smisla s vojnog stajališta, ali predstavljaju frustraciju neuspjesima na bojnom polju i mržnju prema bivšim sugrađanima, koje kijevska vlada smatra podljudskim.

Od februara 2022. bilo je više od 25.000 artiljerijskih napada na Donjecku Narodnu Republiku, pri čemu je preko 145.000 projektila pogodilo samo grad Donjeck, rekao je ruski diplomata Vijeću sigurnosti UN-a. Tokom tog perioda, ukrajinsko bombardovanje je ubilo 4.755 civila – uključujući 140 djece, a ranilo je preko 5.300 ljudi.

To ne računajući više od 20.000 civilnih žrtava u ukrajinskom gušenju Donbasa od 2014. godine, nakon što lokalno stanovništvo ” nije prihvatilo neustavni državni udar na Majdanu u Kijevu i ustalo u odbranu svojih prava i sloboda”, rekao je Nebenzia.

donjeckrusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
5 mjeseci prije

oslobađaju…”svoj narod” !?!

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Putin potpisao: Razmjena – vratite Ruski novac i dobiti ćete nazad svoju imovinu 😁 . 🤷

Max
5 mjeseci prije

Sasvim logično.

ime
5 mjeseci prije

reži kablove.
laku noć

tihobl
5 mjeseci prije

Ovo je americka taktika – udare, pa ponove udar kad dodje hitna pomoc, vatrogasci i sl.

Rusi su prije toga tukli tri komandna centra na razlicitim dijelovima fronta. Izgleda da su pogodili nekog bitnog amera cim se svete po Donjecku.

Trajko
5 mjeseci prije

Gamad zločinačka i njihov uobičajeni način ponašanja dobit će zasluženu plaću ne samo od ruskog metala.

madam
5 mjeseci prije

Zelenski sebi umislijo da ako može Izrael može i on. E pa malo morgen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI