fbpx

Rusija će zabraniti političke stranke koje primaju novac iz inozemstva

zabrana - novac - dogovor

Predstavnici iz Ujedinjene Rusije, najveće političke snage u Državnoj dumi Ruske Federacije, koji od 450 zastupničkih mjesta imaju 341, Gadžimet Safaraliev, Jevgenij Marčenko i Valentin Subbot su u proceduru uputili prijedlog zakona koji predviđa likvidaciju političkih stranaka koje primaju financijsku potporu iz inozemstva.

Prema postojećem zakonu, ruske pravne osobe s udjelom stranog kapitala većim od 30%, međunarodne javne organizacije, strani pojedinci i osobe bez državljanstva ne mogu financirati ruske stranke. Za kršenje ovog zakona predviđena je novčana kazna.

Međutim, prema tom zakonu ne postoji način da se likvidiraju i raspuste stranke koje primaju novac od navedenih inozemnih donatora i sankcije snosi samo financijer. Osim toga, sankcije su novčana kazna i ako inozemni donator procjeni da se isplati financirati stranke, koje ne mogu biti raspuštene, i istovremeno plaćati kazne, sustav funkcionira tako da se novcem iz inozemstva nesmetano može vršiti utjecaj na politički život Ruke Federacije.

Upravo zbog manjkavosti postojećeg zakona su tri zastupnika Ujedinjene Rusije predložile ovaj prijedlog zakona, koji će, obzirom na raspored snaga u osom sazivu parlamenta, vjerojatno biti usvojen.

Naime, od 450 zastupničkih mjesta Ujedinjena Rusija ima 341. Podržava je Liberalno-demokratska stranka koja ima 40 glasova, te jedan zastupnik stranke Domovina. Opozicija Ujedinjenoj Rusiji su Komunistička stranka s 43 zastupnika, stranka Samo Rusija s 23 glasa, te Građanska platforma s jednim zastupnikom i jedan nezavisni zastupnik.

“Našim prijedlogom zakona sada uvodimo zakon za stranke koje treba likvidirati. To nije samo slučaj kada, na primjer, dolazi gotovinski novac, kojeg je lako pratiti, pa čak i novčano financiranje”, izjavio je za TASS jedan od autora dokumenta, zastupnik Jevgenij Marčenko, piše Kommersant.

Prema prijedlogu zakona, govori se o primanju sredstava od stranih država, pravnih i fizičkih osoba, osoba bez državljanstva, ruskih pravnih osoba koje imaju više od 30% udjela inozemnog kapitala ili dionica, međunarodnih organizacija i javnih pokreta, kao i anonimnih izvora.

Također se predlaže da se u skladu s inicijativom stranke likvidiraju zbog kršenja ustavnih prava i sloboda čovjeka i građanina.
Autori prijedloga zakona naglašavaju da će provedba inicijative „pomoći u sprječavanju daljnjeg potkopavanja Rusije u međunarodnoj političkoj areni”.

“Potreba dodatnih zakonskih mjera kojima se uspostavljaju ograničenja na aktivnosti političkih stranaka sazrela je zbog aktivne antiruske propagande članova ruskih oporbenih stranaka u inozemstvu, diskreditacije državnih simbola Ruske Federacije u obliku njenog državnog ustroja i javnih vlasti”, stoji u obrazloženju.

U listopadu prošle godine je ministarstvo pravosuđa uvrstilo takozvani „Fond za borbu protiv korupcije“ Alekseja Navalnog na popis nevladinih organizacija sa statusom „stranog agenta“. Izviješteno je da se odluka nije odnosila na istragu koju je istražni odbor vodio u vezi s fondom. Kasnije je istraga potvrdila da je takozvani „Fond za borbu protiv korupcije“ primao sredstva od stranih izvora.
Istražno povjerenstvo Rusije je provelo istražne radnje u 30 ruskih regija, kao i u mjestima prebivališta zaposlenika zaklade.

“Brojni zaposlenici takozvanog „Fonda za borbu protiv korupcije“ pozvani su kod istražitelja radi ispitivanja o kaznenom predmetu. Uz to, na zahtjev istražnog povjerenstva, sud je zamrznuo račune koje je FBK otvorio u kreditnim institucijama. Rutinskom provjerom je utvrđeno da su na te račune pristigla sredstva iz stranih izvora. Konkretno, to je bio temelj za upis „Fonda za borbu protiv korupcije“ u registar organizacija koje obavljaju funkcije stranog agenta“, napominje se u izvješću povjerenstva iz listopada prošle godine.

Prethodno je prijavljeno da je član Javne komore Rusije, odvjetnik Ilja Remeslo uputio apel ministarstvu pravosuđa, tražeći da otkrije kako zaposlenici FBK-a s plaćom od 80 tisuća rubalja mogu “donirati” milijune u taj fond.

No, kada se usvoji novi zakon, to se neće odnositi samo na „ikonu Zapada u borbi za demokraciju“, blogera Alekseja Navalnog, već za sve koji se financiraju iz gore spomenutih izvora, čime će se utjecaj na unutarnju politiku Ruske Federacije smanjiti na minimum i jedini izlaz će biti crni fondovi i mito, ali ove aktivnosti spadaju pod Kazneni zakon Ruske Federacije, iako bi tako trebalo biti u svim normalnim zemlja.

Ova nova mjera će se sigurno naći na udaru zapadnih kancelarija koje će biti zabrinute za stanje ljudskih prava i demokracije u Rusiji, a reakcija će vjerojatno biti slična histeriji usmjerenoj protiv Budimpešte, gdje Viktor Orban traži da nevladine udruge objave imena i iznose inozemnih sponzora, što EU vidi kao „kršenje prava na privatnost“.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Opstaće samo one koje su na platnom spisku vlasti

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ne, nego trebaju dozvoliti kojekakve “stranke” koje financira USAID, Soros i sl. organizacije

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata
Misliš da u zapadnim zemljama demokracija nije privid.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  neznanje

Zna on to, ali njegov zadatak na ovom portalu je da mlati praznu slamu . Zato je i odabrao pseudonim “Mlata” .

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

Sve i jedna stranka dobija novac od države srazmjerno broju poslanika….šta misliš kako opstaje višestranački sistem da desetinama stranki i nezavisnih kandidata?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Mlata

@Mlata
Da se razumijemo, protivnik sam da se država i vlast miješaju u sve pore civilnog društva jer kad dođe do toga onda se ne razvija osobna kreativnost i ne potiče pojedinca da se brine za svoju budučnost, nego očekuje da mu to sve neko s vrha odredi. Međutim evo jednog primjera zašto se mora kontrolirati protok novca i donacije slične opisane u članku. Zamislite da je neki narko kartel koji raspolaže s XY novca (ni nezna koliko ima) odlučio oprati taj prljavi novac preko raznih političkih udruga i nevladinih organizacija i još kojekakvih udruga. I baš iz tog razloga (ako ni zbog kojeg drugog) država treba imat mehanizme kontrole novca koje primaju iz inozemstva kao fol na poklon nevladine udruge u promicanju “ljudskih prava i demonkracije”. Zar ne vidite kolika je to kompleksna tema i problem za jednu državu koja želi zaštititi prvenstveno šire društvo od sumljivog novca a samim tim i korupcije. Pardon, lobiranja.
LP

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Ljubitelj ping—ponga, stanoviti HennrY Kissinger je svojedobno kazao da su ljudska prava priče za malu djecu

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Stanoviti Kolega Sova ( Vladimir Šex ) je 1992.g. na upit o povratu nacionalizirane imovine 1945.g. skromno odgovorio:”Ako damo vama, šta će onda ostati nama?!?”

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ico

Sad su u modi papagaji,veliki demokrati ,porjeklom iz Kumrovacke skole.

puf
Gost
puf
1 godina prije

“Predstavnici iz Ujedinjene Rusije, najveće političke snage u Državnoj dumi Ruske Federacije, koji od 450 zastupničkih mjesta imaju 341….”.

Ah ta demokratija! Uz ovaj novi zakon kojim se svakako finansira ova glavna stranka i njeni sateliti demokatija, koja u Rusiji nikada nije ni postojala iako na papiru stoji da postoji, ce da zamre u potpunosti.

Rusija je inace drzava gdje sunce sja, novac od prirodnih resursa pljusti na sve strane, pa vidimo bljestavi zivot kao u arapskim drzavama Perzijskog zaljeva ili pak u Norveskoj, novac se rasporedjuje na sve gradjane, nema korupcije oligarha, politickih ubistava, zabrana okupljanja ukoliko nesto nije po volji vladajucim rukama i tako dalje i tako vise.

Samo naprijed! Nastavite tako i rusku populaciji cete svesti u 20 velikih gradova, Sibir i Daleki Istok naseliti Kinezima, a prirodne resurse prodavati za bagatelu. Svaka cast! Ta vrla drzava za primjer u svakom pogledu!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  puf

Puf pant ili možda kažin na Njemačkom
A di to cvitaju ruže na način koji si opisa? Prvi korak ka suverenitetu je da sam odlučuješ o svemu unutar svojih granica.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

pusti budalu!

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  puf

Ti kažeš: “… u arapskim državama….nema korupcije …” . Da li si ti neki komičar ? Saudijci nisu korumpirani od kauboja ? Nemoj nas zajebavati .

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  puf

A sta tebe boli uvo pufe, Rusima Putin i Jedinstvena rusija odgovara i to se vidi po izlaznosti i procentu glasova.
I ta prica o propasti Rusije je stara koliko i Rusija i bice je i u buducnosti.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Riddick

Pa znas npr. i mrtvi glasaju. Jedna prijateljica, koja je bila ukljucena u zadnje izbore u BiH kao komisija, je u spisku glasaca pronasla svog mrtvog djeda. Kod nas u BiH je sasvim normalno da mrtvi izborne nedjelje uskrsnu da nam osvjestaju nase presvjetle i presvete politicke vodje. Ili je pak moguce da magicno nestanu dvije vrece glasova od nekoliko hiljada ljudi, pa se nakon par sati pojave bas gdje trebaju da budu. Nesto me ne bi cudilo da ovo i jos mnogo toga postoji u presvetoj Rusiji.

Ujedinjena Rusija ima 341 zastupnika u dumi od 450.Hello! To je koliko poslanika, 70-75%!? Zaboga Ujedinjena Rusija nije koalicija, nego stranka. Podhitno na kurs politickog obazovanja, moj iskreni savjet!

Neko spomenu korupciju i arapske drzave – vrli citaoce i komentatoru, valjda si trebao shatiti nekoliko apozicija u recenici koje su jasno vidljive odjeljenim zarezima gdje svaka od njih ukazuje na razlicite stvsri koje nemaju veze jedna s drugom, a opet ukazuju na jednu smislenu cjelinu. Tako da, vrli komentatoru apozicija o korupciji nije imala veze sa bljestavilom u arapskim drzavama Perzijskog zaljeva, niti jedno drugo prozima niti iskljucuje, a opet recenicno gledano ukazuje na sistem u Rusiji.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  puf

Puf
Mrtvi glasaci u BiH nisu problem Rusije nego BiH.
Ta stranka je na vlasti od 2001, dakle tebi smetaju Rusi sto glasaju za tu stranku, a vecinu u Dumi su imali 2007, 2011 su imali 49 posto mesta dakle poverenje biraca je promenljivo iz godine u godinu.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Riddick

Pa znas, Lukasenkova stranka u Bjelorusiji je na vlasti od 1991, a on je jedini predsjednik kojeg je ta drzava imala. Nazarbayev je donrdsvno bio jedi i predsjednik u Kazahstanu, a njegova stranka je uvijek vodila sa preko 90% glasova. Isto je u Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadzikistanu, Kirgistanu,Azerbejdzanu, Siriji, a bome uz male razlike i u Rusiji.

Stvar je u tome da sve pobrojane drzave glume da su neke demokratije, iako su u sustini klasicne oligarhije. Spominjanje mrtvih glasaca ili magicno nestalih glasacnih listica je nesto sto treba da pomogne pri razumjevanju. Hajmo se malo.manje praviti mutavi i nazvati stvari njihovim pravim imenom.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  puf

Zanimljivo je da bez obzira na smene predsednika i stranaka u zapadnim drzavama koje tvrde da su svetionik demokratije spoljna i unutrasnja politika se nikada ne menja.
Sta je sa SAD u kojoj postoje samo 2 stranke oni najvise trube o demokratija.
Sta je sa zemljama ciji stanovnici ne zele demokratiju vec traze Serijat, zele da zive po zakonima Islama, jel ih treba bombardovati zbog toga?
Sto se tice Rusije naj gorca pilula koji neki nece moci nikad da svare je da putin ima podrsku naroda.
A zivo me interesuje kako je po vama Putin uspeo da pokrade sve izbore od 2000 godine za predsednika i parlamentarne?!?!

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Riddick

Ti to stvarno ozbiljno??? Hoces reci da su Putin, Lukasenko, Nazarbajev, porodica Alijev, porodica Asad itd. toliko dugo na vlasti jer su zasluzno dobili izbore i jer se sve odvija po zakonu?
Momak moj, odakle tebi da u SAD-u imaju dvije politicke stanke? To sto ti cujes u medijima o dvije glavne, koje oprt imaju mnogo frakcija, ne znaci da ih ne postoji vise.
Drzave koje zele neki vid islamskog zakona ga imaju. Opet drzave koje zele neku kombinaciju serijatskog zakona i serijata ga imaju, kao i one koje su u svoje prosekularno zakonodavstvo ubacile neke odredbe serijatskog zakonika. Drzave koje zele da budu monarhije su monarhije, kije su komunisticke.su komunisticke itd. Stvar je u tome sto se stvari trebaju nazivati prsvim imenom, a to je da Rusija nije demokratija, nego privid demokratije. Moja diskusija je ovdje zavrsena, saltas se s teme na temu svaki put.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  puf

Pa u Hrvatskoj na ovim izborima ima 350000 glasaca viska,onda talasaju prema pozeljnim.Ove godine su pametni izjavili:Nema vise mrtvi da vladaju.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  puf

Puf – muf

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 godina prije
Reply to  puf

Norveska, moze vise informacije, jel je stvarno raj na zemlji, bez korupcije (lobiranja)?

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Isto Ime

Niko nije rekao da je raj na Zemlji. To je nesto sto si ti, logikom svog uma, podsvjesno procitao. Ako mene pitas, raj ne postoji. A opet ako me pitas da li Norveska bolje koristi svoj novac od nafte od ostalih drzava koje posjeduju naftu, da koristi, mislim da se tu nema sta dodati ili oduzeti, jao kao dan.
S druge strane, da li postoji lobiranje, pa naravno. U svakom politickom i ekonomskom sistemu je lobiranje prisutno. U demokratiji i zdravoj trzisnoj ekonomiji se kritika uz lobiranje, konkurencija, kompetencija, te natjecsteljski duh smatra pozeljnim, jer vodi inovaciji i kreaciji, a samim time novim idejama, te novim vidovima ostvarivanja profita.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
1 godina prije

Bit će zapadni partneri sretni 😡😡😡

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Sad Soroš može financirat jedino lgbt… zajednicu u Rusiji. Odličan potez

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Lijep govor Pernara, savršen za ovaj članak…
https://youtu.be/TX7PPtl_1Lw

sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
Gost
sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
1 godina prije
Reply to  Siniša

Bingo Siniša.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Malo reći Bingo.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Siniša

Govor Pernara kao uvjek je na mjestu i niti jednu krivu riječ nije rekao.
Ali ono što me toliko iritira kad gledate ove retardirane glupane koji se smijulje, tipkaju po mobu, pričaju i apsolutno ignoriraju govor jedno saborskog zastupnika, ma kakav god on bio. Prestrašno za gledati. I onda kad to netko gleda sa strane koji nezna da se radi o HR saboru, šta ta osoba misli i s kakav utiskak dobiva. Gotovo pomisliš da se radi o namještenoj snimci.
Ivana i njegove govore upozorenja večina još ne shvača ozbiljno. Ali uskoro će doči vrijeme kad će i oni skeptici progledati i reči “Da Ivane bio si tada u pravu”

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ali novac neće zabraniti

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Zastupat će svoje interese,gdje ti živiš?!?

sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
Gost
sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
1 godina prije

To su trebali uraditi odavno, sve koji primaju lovu tretirati ko opasne elemente, samo mislim se nešto kroz ovaj radar će proći oni koji vladaju Rusijom………….

i u Srbiji
Gost
i u Srbiji
1 godina prije

Tako treba i u Srbiji … ne novac od srpske dijaspore

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Bravo Kolumbo!

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

Ukidanje stranaka i inozemne potpore? To nije demokratski. Demokratski je sredstva dospjela iz inozemstva za bilo koju stranku oporezovati sa npr. 75%. Isto kao i imovinu onih “oligarha” koji je drže van Rusije….

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Bravo,to treba i kodnas.Stranke i udruge koje placaju strani kojoti ,zabraniti.Mi imamo dosta koji su na zapadu zavrsili studijo,pa poslani od ti drzava da promicu nerede.Neki cak promicu i sanu2,skupa sa nekim medijima.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Zakon je manjkav. Uz likvidaciju političkih stranaka, potrebno je zakonski propisati i likvidaciju čelnika tih stranaka, a u aneks zakona dodati i obvezu likvidacije vodećih stranih donatora, putem FSB operativaca.
Sloboda nema cijenu,i ova nadopuna zakona bi natjerala svakog da dvaput razmisli.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo@, sa pravnog stajališta ne postoji aneks Zakona, nego samo odredba, članak ili dodano pravilo/propis.
A aneks se odnosi prvenstveno na ugovore tj.sve podzakonske akte!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  x@y

Hoćeš reći amandman na zakon?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Siniša

Upravo tako Siniša. U tom pogledu Amandan, znači prijedlog Zakona ili nacrta Zakona,kao i propis.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

bravo x@y, drago mi je da revno pratiš. Ako dodatno napneš mozgić shvatiti ćeš da bi to ipak bio aneks, jer se odnosi na dio koji bi bio nedostupan javnosti. Ne budi mali štreber. Ako te moram ubiti u inozemstvu, to neću stavljati u zakonik, on je samo za kućnu upotrebu.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Glupost Ivo, samo dokaz tvoje oholosti zbog neznanja, a to nije sramota, jer se nitko nije rodio sa znanjem.
Vidiš da imaš ogroman problem, ti još i sve to uspoređuješ sa umorstvom i prijetiš indirektno ili?
Uostalom, u pravnoj praksi bez obzira na “kućnu” upotrebu, izraz aneks se apsolutno nikad ne služi u upotrebi za Zakone i osnova kulture je znati takve razlike.

A ti se osobno služi čim god želiš.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

Đeki, ne vrijedi da ti se išta objašnjava, što izguglaš odmah proglašavaš svetim pismom. Kakve indirektne prijetnje, malo si paranoičan danas? Svađa s dečkom ujutro?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo,
Prvo bi se tukao, a onda daješ primjere ubojstvom, a po svemu prethodno kako si pisao ,nazire se jako dobro tvoja nekotrolirana agresivnost i nuklearna opsjednutost!
To su samo tvoji šizo-paranoidni primjeri.
I nije Jack!!
Uostalom, ti si taj koji stalno spominje veze sa muškarcima haha…
Tebi to stalno pada na pamet ,vjerojatno neke tvoje posttraumatske posljedice iz prošlost…kako sa psima tako sa muškarcima!
Tim više, nemoj te nastranosti pripisivat meni!

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Odakle vama ideja da 43 komunisticka poslanika nece glasati za ovaj zakon ? Oni jesu opozicija putinovoj partiji ali im se citava politika zasniva na tome da na zapadu nema partera već neprijatelja i da se treba radikalnije boriti. Ujedinjena Rusija i LDP Žirinovskog glasaju identično oduvek a komunisti su se zestoko protivili penzionoj reformi i jos nekim socijalnim zakonima dok su u spoljnoj politici kritikovali Putina da je blag prema zapadu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Oko

Tko kaže, oni su službeno opozicija i nisu u koaliciji, a glasali su hrpu zakona koje je podnijela UR

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Za ovaj ce glasati jer im je to osnov politickog programa i zato sto nisu budale da idu niz dlaku konkurentima iz opozicije koji bi teoretski mogli da dobiju taj novac. Pakao ce se smrznuti ali USAID i NED nece sigurno finansrati komuniste u Rusiji nikad

Stef
Gost
Stef
1 godina prije
Reply to  Oko

Potpuno krivo. Zapad obožava Zjuganova. Salijetali su ga i 90-tih. U njemu vide novog Brežnjeva. Čovjeka s kojim se mogu dogovoriti i koji neće puno talasat i radit im haos.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Apsolutno je neprincipijelno i neshvatljivo da opozicija mora uvek glasa protiv predloga pozicije, čak i kada su predlozi dobri i korisni za državu i stanovnike države. Ako opozicija treba da bude i protiv onoga što je za državu i gradjane-stanovnike dobro i korisno, onda to nije opozicija. To je antidržavna klika i neprijatelj države. Razumem samo opoziciju koja daje bolje predloge i rešenja u korist države i naroda, a ne u korist stranaca . Zto postoji termin “konstruktivna opozicija”, ona koja je jedna vrsta kontrole i korekcije , koja sa konkretnim razlozima staje nasuprot vlasti, a ne apriori neprijateljska prema poziciji.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

To su SVI odavno trebali napravit ali su politicari bili podmiceni ili ucijenjeni ili pak smaknuti…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik