Rusija će zabraniti političke stranke koje primaju novac iz inozemstva

zabrana - novac - dogovor
50 komentara

Predstavnici iz Ujedinjene Rusije, najveće političke snage u Državnoj dumi Ruske Federacije, koji od 450 zastupničkih mjesta imaju 341, Gadžimet Safaraliev, Jevgenij Marčenko i Valentin Subbot su u proceduru uputili prijedlog zakona koji predviđa likvidaciju političkih stranaka koje primaju financijsku potporu iz inozemstva.

Prema postojećem zakonu, ruske pravne osobe s udjelom stranog kapitala većim od 30%, međunarodne javne organizacije, strani pojedinci i osobe bez državljanstva ne mogu financirati ruske stranke. Za kršenje ovog zakona predviđena je novčana kazna.

Međutim, prema tom zakonu ne postoji način da se likvidiraju i raspuste stranke koje primaju novac od navedenih inozemnih donatora i sankcije snosi samo financijer. Osim toga, sankcije su novčana kazna i ako inozemni donator procjeni da se isplati financirati stranke, koje ne mogu biti raspuštene, i istovremeno plaćati kazne, sustav funkcionira tako da se novcem iz inozemstva nesmetano može vršiti utjecaj na politički život Ruke Federacije.

Upravo zbog manjkavosti postojećeg zakona su tri zastupnika Ujedinjene Rusije predložile ovaj prijedlog zakona, koji će, obzirom na raspored snaga u osom sazivu parlamenta, vjerojatno biti usvojen.

Naime, od 450 zastupničkih mjesta Ujedinjena Rusija ima 341. Podržava je Liberalno-demokratska stranka koja ima 40 glasova, te jedan zastupnik stranke Domovina. Opozicija Ujedinjenoj Rusiji su Komunistička stranka s 43 zastupnika, stranka Samo Rusija s 23 glasa, te Građanska platforma s jednim zastupnikom i jedan nezavisni zastupnik.

“Našim prijedlogom zakona sada uvodimo zakon za stranke koje treba likvidirati. To nije samo slučaj kada, na primjer, dolazi gotovinski novac, kojeg je lako pratiti, pa čak i novčano financiranje”, izjavio je za TASS jedan od autora dokumenta, zastupnik Jevgenij Marčenko, piše Kommersant.

Prema prijedlogu zakona, govori se o primanju sredstava od stranih država, pravnih i fizičkih osoba, osoba bez državljanstva, ruskih pravnih osoba koje imaju više od 30% udjela inozemnog kapitala ili dionica, međunarodnih organizacija i javnih pokreta, kao i anonimnih izvora.

Također se predlaže da se u skladu s inicijativom stranke likvidiraju zbog kršenja ustavnih prava i sloboda čovjeka i građanina.
Autori prijedloga zakona naglašavaju da će provedba inicijative „pomoći u sprječavanju daljnjeg potkopavanja Rusije u međunarodnoj političkoj areni”.

“Potreba dodatnih zakonskih mjera kojima se uspostavljaju ograničenja na aktivnosti političkih stranaka sazrela je zbog aktivne antiruske propagande članova ruskih oporbenih stranaka u inozemstvu, diskreditacije državnih simbola Ruske Federacije u obliku njenog državnog ustroja i javnih vlasti”, stoji u obrazloženju.

U listopadu prošle godine je ministarstvo pravosuđa uvrstilo takozvani „Fond za borbu protiv korupcije“ Alekseja Navalnog na popis nevladinih organizacija sa statusom „stranog agenta“. Izviješteno je da se odluka nije odnosila na istragu koju je istražni odbor vodio u vezi s fondom. Kasnije je istraga potvrdila da je takozvani „Fond za borbu protiv korupcije“ primao sredstva od stranih izvora.
Istražno povjerenstvo Rusije je provelo istražne radnje u 30 ruskih regija, kao i u mjestima prebivališta zaposlenika zaklade.

“Brojni zaposlenici takozvanog „Fonda za borbu protiv korupcije“ pozvani su kod istražitelja radi ispitivanja o kaznenom predmetu. Uz to, na zahtjev istražnog povjerenstva, sud je zamrznuo račune koje je FBK otvorio u kreditnim institucijama. Rutinskom provjerom je utvrđeno da su na te račune pristigla sredstva iz stranih izvora. Konkretno, to je bio temelj za upis „Fonda za borbu protiv korupcije“ u registar organizacija koje obavljaju funkcije stranog agenta“, napominje se u izvješću povjerenstva iz listopada prošle godine.

Prethodno je prijavljeno da je član Javne komore Rusije, odvjetnik Ilja Remeslo uputio apel ministarstvu pravosuđa, tražeći da otkrije kako zaposlenici FBK-a s plaćom od 80 tisuća rubalja mogu “donirati” milijune u taj fond.

No, kada se usvoji novi zakon, to se neće odnositi samo na „ikonu Zapada u borbi za demokraciju“, blogera Alekseja Navalnog, već za sve koji se financiraju iz gore spomenutih izvora, čime će se utjecaj na unutarnju politiku Ruske Federacije smanjiti na minimum i jedini izlaz će biti crni fondovi i mito, ali ove aktivnosti spadaju pod Kazneni zakon Ruske Federacije, iako bi tako trebalo biti u svim normalnim zemlja.

Ova nova mjera će se sigurno naći na udaru zapadnih kancelarija koje će biti zabrinute za stanje ljudskih prava i demokracije u Rusiji, a reakcija će vjerojatno biti slična histeriji usmjerenoj protiv Budimpešte, gdje Viktor Orban traži da nevladine udruge objave imena i iznose inozemnih sponzora, što EU vidi kao „kršenje prava na privatnost“.

Fond za borbu protiv korupcijeRuske političke stranke
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
4 godine prije

Opstaće samo one koje su na platnom spisku vlasti

puf
4 godine prije

“Predstavnici iz Ujedinjene Rusije, najveće političke snage u Državnoj dumi Ruske Federacije, koji od 450 zastupničkih mjesta imaju 341….”.

Ah ta demokratija! Uz ovaj novi zakon kojim se svakako finansira ova glavna stranka i njeni sateliti demokatija, koja u Rusiji nikada nije ni postojala iako na papiru stoji da postoji, ce da zamre u potpunosti.

Rusija je inace drzava gdje sunce sja, novac od prirodnih resursa pljusti na sve strane, pa vidimo bljestavi zivot kao u arapskim drzavama Perzijskog zaljeva ili pak u Norveskoj, novac se rasporedjuje na sve gradjane, nema korupcije oligarha, politickih ubistava, zabrana okupljanja ukoliko nesto nije po volji vladajucim rukama i tako dalje i tako vise.

Samo naprijed! Nastavite tako i rusku populaciji cete svesti u 20 velikih gradova, Sibir i Daleki Istok naseliti Kinezima, a prirodne resurse prodavati za bagatelu. Svaka cast! Ta vrla drzava za primjer u svakom pogledu!

Pedro del negro😎
4 godine prije

Bit će zapadni partneri sretni 😡😡😡

Majk Majers
4 godine prije

Sad Soroš može financirat jedino lgbt… zajednicu u Rusiji. Odličan potez

Siniša
4 godine prije

Lijep govor Pernara, savršen za ovaj članak…
https://youtu.be/TX7PPtl_1Lw

Alex
4 godine prije

Ali novac neće zabraniti

Alex
4 godine prije

Zastupat će svoje interese,gdje ti živiš?!?

sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
4 godine prije

To su trebali uraditi odavno, sve koji primaju lovu tretirati ko opasne elemente, samo mislim se nešto kroz ovaj radar će proći oni koji vladaju Rusijom………….

i u Srbiji
4 godine prije

Tako treba i u Srbiji … ne novac od srpske dijaspore

Ico
4 godine prije

Bravo Kolumbo!

4 godine prije

Ukidanje stranaka i inozemne potpore? To nije demokratski. Demokratski je sredstva dospjela iz inozemstva za bilo koju stranku oporezovati sa npr. 75%. Isto kao i imovinu onih “oligarha” koji je drže van Rusije….

Slavonac
4 godine prije

Bravo,to treba i kodnas.Stranke i udruge koje placaju strani kojoti ,zabraniti.Mi imamo dosta koji su na zapadu zavrsili studijo,pa poslani od ti drzava da promicu nerede.Neki cak promicu i sanu2,skupa sa nekim medijima.

Ivo
4 godine prije

Zakon je manjkav. Uz likvidaciju političkih stranaka, potrebno je zakonski propisati i likvidaciju čelnika tih stranaka, a u aneks zakona dodati i obvezu likvidacije vodećih stranih donatora, putem FSB operativaca.
Sloboda nema cijenu,i ova nadopuna zakona bi natjerala svakog da dvaput razmisli.

Oko
4 godine prije

Odakle vama ideja da 43 komunisticka poslanika nece glasati za ovaj zakon ? Oni jesu opozicija putinovoj partiji ali im se citava politika zasniva na tome da na zapadu nema partera već neprijatelja i da se treba radikalnije boriti. Ujedinjena Rusija i LDP Žirinovskog glasaju identično oduvek a komunisti su se zestoko protivili penzionoj reformi i jos nekim socijalnim zakonima dok su u spoljnoj politici kritikovali Putina da je blag prema zapadu.

Emiliano Zapata
4 godine prije

To su SVI odavno trebali napravit ali su politicari bili podmiceni ili ucijenjeni ili pak smaknuti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.