Rusija dopušta plaćanje duga za plin u inozemnim valutama

Ruski plin cijene rastu
4 komentara

Raniji predsjednički dekret obvezivao je ‘neprijateljske’ zemlje da prirodni plin plaćaju u rubljama

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak dekret kojim se dopušta “neprijateljskim” zapadnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji da svoje dugove za isporuku prirodnog plina plaćaju u stranim valutama umjesto u rubljama. Uredba je objavljena na Vladinom službenom portalu za pravne informacije.

Novi dokument mijenja predsjedničku uredbu iz ožujka, koja je zahtijevala da se sva plaćanja za ruski plin vrše u ruskoj valuti. Tada je predsjednik Putin rekao da strane vlade koriste svoje valute “kao oružje”, što znači da ih Rusija ne bi trebala koristiti u naseljima. Dekret iz ožujka uslijedio je ubrzo nakon što su zapadne države uvele sankcije protiv Rusije zbog njezine vojne operacije u Ukrajini. Ograničenja su Rusiji učinila gotovo nemogućim obavljanje transakcija u eurima i dolarima. Novim dokumentom predlaže se prijenos sredstava namijenjenih podmirenju duga na namjenski devizni račun ruskog dobavljača. Nakon što sjednu na račun, dug se smatra plaćenim. Novi dekret, međutim, propisuje da otplata duga za plin ne znači da će Rusija nastaviti opskrbu, osim ako kupac pristane plaćati buduće isporuke u rubljima.

Reakcija na pretvaranje plaćanja plina u rublje u početku je bila različita, a neki su tvrdili da se shema ne može smatrati zakonitom jer u ugovorima o plinu nema odredbe za promjenu valute plaćanja. Nekoliko zemalja, uključujući Poljsku i Bugarsku, reklo je da neće pristati na shemu te im je prekinuta ruska opskrba. Međutim, mnoge su zapadne tvrtke na kraju prihvatile ruske uvjete. Popis zemalja koje Rusija smatra “neprijateljskim” uključuje 27 država EU-a, SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije, Južne Koreje, Japana, Ukrajine i drugih, što ukupno uključuje oko 50 država.

Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ma ja .. Sad izvlaci stetu pa te BROJKE za naplatu , koje pristignu , ODMAH — U DRAGOCJENE METALE I DRAGO KAMENJE tko god je dovoljno jos blesav pa TO — ZA BROJKE 😋 PRODAVAT 😁 😁 😁 🙌 ! Elon Musk je samo za 2022 izgubio 20 Billion – Dollars 😒 ?! A UOPCE , NITI NAJMANJE SE NE UZBUDJUJE GLEDE TOGA ???!!! Pa KAKO ???? Stoga sto nije izgubio NITI JEDNA Dollara vec 20 Milijardi — CIFARA 😋 ! VIRTUALNI 😉 NOVAC ??? 😁 😁 😁 . Stoga OD JUCER — NJEMCI NIST VISE , IOLE VRIJEDNO — NE POSEDUJU 😎 ! SVOJA IMANJA , SKUPA AUTA , SATOVE i slicno mogu prodat , JEDINO —-> NA KARTICU 😁 ! Dakle , REALNO — OPIPLJIVU IMOVINU —- ZA MAGLUSTINU 😱 😨 😦 !? DO KONCA 2023 CE CIJELA EU ZONE — MORA — PRIJEC NA PRODAJU —… Čitaj više »

Mrčikola
1 godina prije

Jeli se samo čini ili ovo Putinovo popuštanje stvarno koincidira s “novim slučajevima” zaraze i smrti od popularne korone i s novim uspjesima na planu globalne digitalizacije.😁

tihobl
1 godina prije

Nedavno su bugari ponovo plakali zbog placanja u rubljama. Samo sam cekao kad ce im rusi popustiti. Iracionalna je ta ljubav prema bugarima.

Logistika
1 godina prije

Ha,ha pristati će Putin i na frenje (špekule) kako mu je krenulo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.