Rusija i Kina postigle su sporazum s Hutijima kako bi osigurale siguran tranzit plovila

Tanker u Crvenom moru
19 komentara

Prema Bloombergu, Rusija i Kina sklopile su ugovor o brodarstvu s Hutijima, osiguravajući sigurne tranzite plovila obećavajući političku podršku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za tu skupinu.

Rusija i Kina postigle su dogovor s Hutijima, koje podržava Iran, da dopuste njihovim komercijalnim brodovima da plove Crvenim morem i Adenskim zaljevom bez brige da će biti napadnuti bespilotnim letjelicama ili projektilima, prema izvorima na koje se poziva Bloomberg.

Prema jednom od izvještaja, u Omanu su se dogovorili Mohammed Abdel Salam, jedna od vodećih političkih figura unutar Hutija, i diplomati iz Kine i Rusije. Izjavili su da će osiguravanje nesmetanog kretanja brodova biti uzvraćeno političkom potporom Hutija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Prema Bloombergu, “Nije sasvim jasno kako bi se ta podrška očitovala, ali mogla bi uključivati blokiranje više rezolucija protiv grupe.”

Hutski pobunjenici su od studenog u nekoliko navrata napali brodove Crvenog mora. Kako bi iskazali podršku Palestincima usred sadašnje krize u Gazi, pobunjenici tvrde da su samo brodovi koji imaju veze s Izraelom meta njihovih napada.

SAD i njegovi saveznici proveli su operaciju Prosperity Guardian, vojnu operaciju, kao reakciju na krizu na Crvenom moru za obranu vitalne pomorske rute. Ali mjesecima kasnije, operacija nije uspjela očuvati brodove sigurnima. Osim toga, kako bi se suprotstavili terorističkim skupinama koje financira Iran, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izveli su zračne napade na Jemen i druge zemlje Bliskog istoka.

“Kina i Rusija produbljuju svoj strateški savez s teroristima koje podržava Iran. To je daljnji znak nastajanja novog svjetskog poremećaja koji prijeti slobodi plovidbe, trgovine, tranzita i komunikacija”, rekao je David Asher, viši suradnik na Hudson institutu, koji je komentirao Bloombergovo izvješće.

Asher je nastavio: “Nitko ne bi trebao sumnjati da Putin i Xi sve više koordiniraju svoje poteze s Teheranom, dok SAD prihvaća popuštanje, uključujući putem davanja milijardi dolara Irancima bez značajnih rezultata za američke interese, moć i prestiž.”

Asher je izdao upozorenje da se “Iran priprema za naftni rat – a tržišta ignoriraju rastuće rizike” u nedavnom radu pod naslovom “Naoružavanje sirove nafte moglo bi izazvati sljedeći financijski šok”.

BrodoviHutikinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

„Макрон на изласку“: Сенегал има новог председника…

Нови председник земље биће Баширу Џумаје Фаје , који је већ обећао да ће прегледају уговоре о нафти и гасу са западним кампањама, залаже за радикалну ревизију односа између Сенегала и Француске, пратити суседни Мали, Нигер и Буркину Фасо како би напустила француски валутни систем, француска војска ће морати да напусти земљу, обећава да ће заузети курс ка зближавању са Русијом…

Француска је претрпела још један снажан пораз…

Pa ti salji skalpove Zelenskom. Na svakih 100 skalpova izgubi jednu africku drzavu.

Max
1 mjesec prije

Pa neka tuku sve ostale osim brodova s kakaom i slatkišima.

Anis
1 mjesec prije

Kaze pametnjakovići Iran Rusija u kina podržavaju hute, pa sta , sta tu nije u redu i Amerika podrzava ISIL, Izrael, Kurde Ukrajinu , naciste, pa sta

Lucija, prva
1 mjesec prije

“SAD PRIHVAĆA POPUŠTANJE, uključujući putem
>> DAVANJA MILIJARDI DOLARA IRANCIMA bez značajnih rezultata”

Jbt, koja sto ka lažljiva.

Odavno drže iranske milijarde i ne daju im.

tihobl
1 mjesec prije

Huti potopili most u Baltimoru.

Гавран
1 mjesec prije

Izubijani i izudarani brodovi koalicije su se povukli što na popravku što na bezbednu udaljenost od preko 1000 km.
:
Projekcija sile pomorskim snagama je stvar prošlosti.
.
U ostalom red je da i Huti imaju prava da naplate svaki prolazak, novčano ili zaplenom robe ili brodova. Može im se kao i amerima. U skladu sa pravilima Huta.
.

FELIX
1 mjesec prije

PAMETNO TAKO CE RUSI IMATI VISE DOHODKA OD NAFTE KOJA CE POSKUPIT ODMA POSLE POTAPLJANJA AMERICKOG ILI RNGLESKOG TANKERA. DAJ DOGOVOR NE MOZE NANETI STETE RUSIMA.

Darko
1 mjesec prije

Kada će Rusija i Kina pomoći Palestincima u oružju i tehnici protiv židovskih fašista? Zar je cijeli svijet slijep kada ne vidi kakovo su smeće židovi?

Steve
30 dana prije

Voleo bih da znam šta su ponudili Hutićima zauzvrat, možda efikasnije projektile za izazivanje nesanice na nosačima i razaračima…he he he

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI