Rusija i Turska pregovaraju oko nabavke civilnih aviona i zajedničke proizvodnje helikoptera

SSJ 100
8 komentara

Rusija i Turska razgovarale su o isporuci ruskih civilnih aviona, Suhoj Superjet SSJ 100 i MC-21, kao i zajedničkoj proizvodnji helikoptera, izjavio je ruski ministar Energetike Aleksander Novak nakon sjednice rusko-turske međuvladine komisije.

“Što se tiče industrijskog sektora, razgovarali smo o isporuci helikoptera i osnivanju zajedničkog preduzeća za proizvodnju helikoptera. Budući planovi uključuju zajedničku proizvodnju i isporuku aviona SSj 100 i MC-21” rekao je Novak u intervju za ruku TV stanicu.

Suhoj Superjet SSJ 100 je uskotrupni regionalni ruski putnički avion koji je u komercijalnoj upotrebi od 2011. godine. Proizvedeno je preko 150 ovih aviona do sada, a avion se nalazi u flotama: Aeroflota, Yamal Airlinessa, Gazpromavia i Azimutha. Program novog putničkog aviona kompanije Suhoj je koštao oko 1,5 milijardu dolara, a pojedinačna cijena jednog aviona je oko 50 miliona dolara.

MC-21 je ruski putnički avion srednje veličine, razvijen od strane korporaciju Irkut i Jakovljev. Planirano je da se avion izrađuje u više verzija, najmanja MC-21-100 kapaciteta do 132 putnika, MC-21-200 sa 132 do 165 putnika i članova posade i MC-21-300 sa 163 do 211 mjesta, zavisno od uspjeha prodaje planirana je i verzija MC-21-400 sa kapacitetom od 230 putnika. Ovaj avion se trenutno nalazi u razvoju, a prvi operater će biti ruska nacionalna aviokompanija Aeroflot.

MC-21SSJ 100
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Turci malo vade mast Amerikancima.
Preko Rusa.
A i Rusima to baš nije mrsko…..

Rolex
4 godine prije

Turci ne zive u proslosti kao neki. NATO je na izdisaju a sve zahvaljujuci onoj budali Trump-u. Pitanje je da li ce sljedeci predsjednik uspjeti popraviti stetu koju je nanijela ova budala. Umjesto da podrzava svoje saveznike USA je postala otvorena sluga cionističkog rezima u Tel Avivu! Toga polako postaju svjesni i Francuzi i Nijemci samo sto Nijemci imaju problem sa Deutsche Bank koju su im unistili Amerikanci podlom igrom. Prosla su vremena ideoloskih protivnika. Sada je sve biznis i ekonomija. Borba za preostale energetske resurse i pitku vodu. Sa ovakvim predsjednikom, amerika tone u propast. Problem je sto imperija na odumiranju posjeduje arsenal da uništi ljudsku civilizaciju! Ameri su poznati po tome da ih 90% ima IQ na nivou retardiranog djeteta i 10% onih koji vladaju retardiranom nacijom! I obrazovni sistem im je tako napravljen da proizvodi 90% patriotski nastrojenih imbecila i 10% onih koji ce nasljediti svoje roditelje… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Sasvim logični ekonpomski i politički potezi država.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.