Rusija ima “taktički uspjeh” u blizini Harkova, priznaje ukrajinska vojska

Ukrajina i Rusija
18 komentara

Ruske snage trenutno imaju prednost u borbama u blizini grada Harkova, saopštio je u ponedeljak ukrajinski generalštab. Nakon što je Rusija zauzela više gradova i sela tokom vikenda, neke ukrajinske trupe okrivile su svoje nadređene za neadekvatnu odbranu.

Moskva je u petak ujutro pokrenula ofanzivu velikih razmjera na ukrajinsku oblast Harkov, izvodeći zračno i artiljerijsko bombardiranje ukrajinskih linija prije nego što je poslala trupe preko granice. Zaplenjeno je na desetine sela i naselja, a rusko Ministarstvo odbrane je u svom najnovijem biltenu u nedelju izvestilo o oslobađanju Gatišea, Krasnoja, Morohovca i Olejnikova.

Od nedjelje, borbe su i dalje trajale u gradu Volčansku, dok ukrajinski izvori izvještavaju o ruskom napredovanju na selo Lipci, koje se nalazi manje od 20 km od predgrađa Harkova. Oba naselja su ukrajinske snage ranije koristile kao poligon za granatiranje civilnih ciljeva u ruskoj oblasti Belgorod. “U ovom trenutku neprijatelj ima taktički uspjeh” u borbi za Volčansk, naveo je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u saopćenju na društvenim mrežama u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima. S obzirom da ruske snage napadaju Volčansk s istoka i Liptsi sa sjevera, “operativna situacija ostaje teška i dinamično se mijenja u pravcu Harkova”, dodaje se u saopštenju.

Napredovanje Rusije primoralo je Ukrajinu da žurno prerasporedi snage sa fronta u Donbasu, izvještava u nedjelju New York Times. Američka novinska kuća opisala je ove preraspoređene trupe kao “umorne” i razgovarala s jednim vojnikom koji je rekao da “on i njegovi drugovi nisu spavali danima i bili su u šoku koliko su se Rusi brzo kretali”.

U objavi na Facebooku, Denis Yaroslavsky, ukrajinski komandant aktivan u toj oblasti, požalio se da njegovi nadređeni nisu uspjeli izgraditi dovoljno odbrambenih barijera da odbiju Ruse i da su možda pronevjerili novac namijenjen za njihovu izgradnju.

“Prva linija utvrđenja i rudnika jednostavno nije postojala”, napisao je. “Neprijatelj je slobodno ušao u sivu zonu preko granične linije. Došli smo do zaključka da se radilo o namjernoj krađi ili o namjernoj sabotaži.”

Pod “sivom zonom” Jaroslavski je mislio na zemlju između ruske granice i glavne odbrambene linije Ukrajine oko Harkova. Kada su ukrajinske snage pokušale prodrijeti kroz glavnu odbrambenu liniju Rusije između Hersona i Donjecka prošlog ljeta, mjeseci kopanja rovova i postavljanja mina od strane ruske vojske osigurali su da nisu uspjeli preći sivu zonu u svim napadima osim u nekoliko napada, pretrpevši više od 160.000 žrtava u tom procesu, prema podacima ruskog ministarstva odbrane.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je u petak da su njegove snage “sve proračunale” i spremne da odbiju rusko napredovanje. Do nedjelje je, međutim, Zelenski priznao da je “siva zona” postala “borbena zona” i da je situacija oko Volčanska postala “izuzetno teška”.

Harkovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Rusi otvoreno govore – cilj nam je dovuci ukropske rezerve do dometa nase artiljerije da ih unistimo. Do 200 fabova bude ispaljeno dnevno, a obe strane cute o tome sta je pogodjeno. Objave snimke pogodaka lanceta i krasnopolja, a o fabiranjima se cuti.

tihobl
2 mjeseci prije

Karaganov: Potrebno je prosto shvatiti da se mi borimo u Ukrajini, ali ne sa Ukrajinom. Mi smo u ratu sa Zapadom. I pregovori mogu da se vode sa Zapadom, pod uslovom da se on preda ili povuče.

U prevodu: Zapad ima dva izbora: pregovori i povlacenje na granice iz 1997. ili da se bori do kaputulacije.

Max
2 mjeseci prije

Strateški,

tatamata
2 mjeseci prije

dobri chipovi iz djurine mashine

Beirut
2 mjeseci prije

Tiho ,jel ti mislis da Rusi mogu oslob9diti Harkov grad od 1,4 miliona

Kalle balle
2 mjeseci prije

Budaletine hazarske jebu ukraina slavene u mozak. Rossija ce vam sve oprostiti
Bog i vjera u slavena protiv GMO sotone zla

Simon
2 mjeseci prije

Sotona Stoltenberg je napada Kinu jer ne obadava sankcijee na Rusiju. Dok su NATO zemlje do grla u ratu s Rusijom dotle prigovaraju Kini zato jer trguje s Rusijom. Najvece zlo sto postoji na svijetu je NATO pakt, natovci su najveca prijetnja svijetu.

anik
2 mjeseci prije

Svi sovjetski gradovi su izgrađeni kao “klopke za tenkove”. Može se ući ali izaći ne možete… znaju to rusi i ukrajinci.

Ante
2 mjeseci prije

Rusi uopće ne bi aktivirali ovo bojište da Ukrajinci nisu uporno radili raketne napade na Ruske pogranične gradove. Ali to naravno Ukrajinci neće priznati. I sada se vide kako Ukrajinske rakete pogađaju civilne objekte u Rusiji. Zato Amerikanci žele zabraniti Tik Tok da i tamo uvedu cenzuru da se ne vidi što rade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI