Rusija isključuje nove dogovore s NATO-om o kontroli naoružanja

NATO i Rusija
14 komentara

Moskva ne vidi smisao u pregovorima dok se blok predvođen SAD-om ne vrati u stvarnost

Kremlj se službeno povukao iz velikog pakta o kontroli naoružanja iz doba Hladnog rata s vojnim blokom NATO-a, rekavši da je zastarjeli ugovor već godinama mrtav i da je potpuno “izgubio dodir sa stvarnošću” u modernom svijetu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je potez u utorak, rekavši da je Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Europi (CFE) “konačno postao povijest” nakon prethodnih koraka za povlačenje, od kojih prvi datira iz 2007. Iako je izvorno “igrao određenu ulogu stabilizirajuću ulogu, članice NATO-a su taj dogovor uglavnom ignorirale i stoga je “prestao ispunjavati interese Rusije”, reklo je ministarstvo.

“Vlasti država članica NATO-a i zemalja klijenata ovog bloka jasno su pokazale svoju nesposobnost za pregovore. U ovoj fazi nikakvi dogovori s njima u području kontrole naoružanja nisu mogući”, dodaje se u priopćenju.

“Tek kada ih život natjera da se vrate na konstruktivne i realne pozicije, mogao bi se oživjeti odgovarajući dijalog kao dio napora da se oblikuje novi europski sigurnosni sustav.”

Potpisan na kraju Hladnog rata 1990. i ratificiran dvije godine kasnije, CFE je trebao ograničiti broj konvencionalnog naoružanja raspoređenog u Europi od strane NATO saveza i bivšeg Varšavskog pakta. Iako je amandman iz 1996. ublažio neka od tih ograničenja, do 2007. Moskva je zaključila da sporazum više nije na snazi i optužila je nove članice NATO-a za kršenje njegovih uvjeta.

Rusija je prekinula svoje sudjelovanje u mehanizmima CFE-a 2015., nazivajući ih “anakronim” i “apsolutno neusklađenim sa sadašnjom realnošću”, također napominjući da su i Varšavski pakt i sam Sovjetski Savez odavno prestali postojati. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prethodno je ustvrdio da se “nijedna članica NATO-a ne pridržava sporazuma i da ne želimo izgledati kao da sudjelujemo u teatru apsurda”.

Iako je Kremlj rekao da je malo vjerojatno da će se Rusija vratiti na sporazum iz sovjetske ere, dužnosnici su sugerirali da bi mogli biti otvoreni za alternativni dogovor o kontroli naoružanja. Međutim, Ministarstvo vanjskih poslova inzistiralo je da napori da se “osigura vojna sigurnost u Europi bez uzimanja u obzir interesa Rusije neće dovesti do ničega dobrog”.

“Pokušaji pridržavanja zastarjelih sporazuma koji ne odgovaraju novonastaloj situaciji također su osuđeni na neuspjeh i puni su kolapsa mehanizama suradnje u području kontrole naoružanja”, dodaje se.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je istaknuo da službeno povlačenje Rusije iz CFE-a neće imati “izravne posljedice”, rekavši da je ugovor već “mrtav mehanizam”.

CFEDogovor o kontroli naoružanjaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Tražil su a sad će i gledati.

tihobl
5 mjeseci prije

…Moskva ne vidi smisao u pregovorima…

Ruska prva ponuda je najbolja. Druga je puno losija, a treca je jos gora. Ko dobije sve tri ide na ignore listu i vise nece da posluju sa tobom. Bugari su to prvi osjetili sa NE Belane. Tad sam skuzio da su rusi uveli taj princip.

Zapad se pokazao laziljiv, krsi sve dogovore i ugovore i rusi ne vide smisla pregvarati sa takvima. Makron je na G20 moljakao svakoga da mu sredi razgovor sa Putinom. Moze moljakati i dalje, ali Putin mu se nece javiti na telefon.

Nekoime
5 mjeseci prije

Zašto? Pa NATO-u je za vjerovati. Ni inča na istok.

Gad
5 mjeseci prije

Njih u stvarnost jedino može vratiti masovna upotreba nuklearnog oružja.

kekec
5 mjeseci prije

Čitajući komentare na ovom portalu,koji je jedan od rijetkih na ovim prostorima koji je otvoren i nije uvjetovan da se postavlja preko društvenih mreža, odlučio sam kao umirovljeno vojno lice (vojni inženjer u ratnoj mornarici bivše države ) u ovim svojim poznim godinama progovoriti o vojnoj organizaciji jer mladi nemaju puno saznanja o složenosti ustroja vojne sile koja je prvenstveno čovjek (ne robot) i tehnike koja je u posljednjih 30 godina usloženom tehnologijom uznapredovala toliko da je za upravljanje njome potreban visoko izobražen i uvježban čovjek-borac Sve veću ulogu u vojnim djelovanjima kako na bojištu tako i u tehničkoj logistici a naposve u analitičko obavještajnom radu imaju vojni inženjeri. Vojni inženjeri nisu u pravilu komandujući oficiri i rjetko u svim vojskama dosežu generalske rangove i pozicije jer se po prirodi posla ne bave vojnim doktrinama ,operativnim planiranjem sa vojnim postrojbama i aktivnim djelovanjima u vojnom smislu (strategija i taktika). No… Čitaj više »

kekec
5 mjeseci prije

nastavak:
Bil sem priča razpadu YU in današnjim generacijam se ponujajo razne zgodovinske anekdote, resnica pa je, da je vojaška elita želela igrati politike, takratna politična garnitura pa ni bila dorasla razumevanju zgodovinskega trenutka v Evropa in padec – razpad ZSSR. Poleg tega nihče ni mogel koordinirano usmerjati in vzdržno voditi ogromne vojaške strojno-tehnične opreme, saj je aktivni sistem zapustilo več kot 60 % vojaško tehničnega (inženirskega) kadra v vseh vrstah in spolih JNA, še posebej po incidentu, ko je nenadzorovano -oficir (Srb) ubil oficirja (Slovenca) in za to nevojaško in sramotno dejanje je bil umaknjen v Srbijo in povišan v podoficira JNA. To je bil znak vsem tehničnim starešinam, da so talci in tarče ekstremisti v vojski in začetek konca razpada JNA in s tem razsute države YU. Trenutna situacija v Ukrajini ima z vojaškega vidika v odnosu do politike veliko podobnosti z razpadom YU. Za tokrat dovolj

kekec
5 mjeseci prije

pogrešno sam stavio orginal umjesto kao u prvom djelu prevod na srpskohrvatskom; Bio sam svjedok raspada YU i današnjim naraštajima se nudi raznepovjesne anegdote ali istina je u tome da je vojna vrhuška htjella se igrati političara, a politička tadašnja garnitura je bila nedorasla razumjevanja povjesnoga trenutka u Europi i pada –urušavanja SSSRa. Nadalje ogromnu vojnu mašineriju-tehniku nitko nije mogao kordinirano usmjeravati i održivo voditi jer je preko 60% vojnotehničkog (inženjerskoga) oficirskoga kadra u svim vidovima i rodovima JNA izašao iz aktivnoga sustava, pogotovo nakon incidenta kada je podoficir (srbin) ubio oficira (slovenca) i za taj nevojnički i sramotni čin povučen u Srbiju i unapređen u poručnika-oficira JNA. To je bio znak svima tehničkim oficirima da su taoci i mete ekstremista u vojsci, i početak kraja raspada JNA i time države YU u rasulu. Sadašnje stanje u Ukraini sa vojnoga stanovišta u odnosu na politiku ima mnogo slićnosti sa raspadom… Čitaj više »

goran
5 mjeseci prije

usrao se NATO u gaće ko i političari svi u brisselu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI