Rusija izdaje upozorenje na ratne igre NATO-a

SAD vojna podrska NATO kandidatima
7 komentara

Zapadni savez se priprema za “sukob” s Moskvom, rekao je visoki diplomat

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško optužio je NATO za uvježbavanje vojnog sukoba s Moskvom, dok blok predvođen SAD-om planira svoju najveću zajedničku vježbu od Hladnog rata.

“Ove provokativne vježbe očito su agresivne”, rekao je diplomat u srijedu, tvrdeći da su manevri planirani za 2024. “pokušaj vojno-političkog pritiska”.

“Scenarij [vježbe] je formuliran na takav način da ne ostavlja nikakvu sumnju da je dio priprema za vojni sukob s Rusijom”, rekao je Gruško. “To je još jedan smišljen korak prema destabilizaciji situacije na sjeveru Europe.” Dodao je da će Moskva učiniti sve što je potrebno kako bi osigurala sigurnost svojih granica.

Gruškova izjava uslijedila je nakon što je NATO najavio da će sljedeće godine vježbe Steadfast Defender biti najveća zajednička vježba koju je savez proveo od Hladnog rata. Ratne igre u kojima sudjeluje više od 40.000 vojnika održat će se u Njemačkoj, Poljskoj i baltičkim državama, rekao je u subotu admiral Rob Bauer, predsjednik Vojnog odbora NATO-a. “Nova era kolektivne obrane je pred nama”, rekao je Bauer novinarima u Oslu, u Norveškoj.

Prema Financial Timesu, vježba se vrti oko borbe protiv fiktivnog neprijatelja “po uzoru na koaliciju predvođenu Rusijom, nazvanu Ocassus”. Po prvi put, vježba će koristiti geografiju stvarnog svijeta kako bi se “stvorili realističniji scenariji za trupe”, izvijestio je FT.

General Eirik Kristoffersen, norveški načelnik obrane, rekao je da je jedan od elemenata Steadfast Defendera vježba nazvana Nordic Response, “najveća” koju su ikada održale nordijske zemlje.

NATO je povećao opseg i opseg svojih vježbi od 2014., nakon što je Krim glasao za izlazak iz Ukrajine i pridružio se Rusiji nakon puča u Kijevu koji je te godine podupirao Zapad. Moskva kontinuirano širenje NATO-a prema istoku vidi kao prijetnju i navela je suradnju bloka s Kijevom kao jedan od razloga za svoju vojnu operaciju u Ukrajini, koja je pokrenuta u veljači 2022.

Ruski dužnosnici nadalje su upozorili da isporuke teškog naoružanja Ukrajini čine članice NATO-a de facto stranama u sukobu.

Govoreći u Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Zapad za “narušavanje globalne stabilnosti” i raspirivanje napetosti. “Rizici globalnog sukoba rastu”, rekao je ministar, dok je oštro kritikovao članice NATO-a zbog odbacivanja napora da se postigne mirno rješenje rusko-ukrajinskog sukoba u korist ratoborne retorike.

NATOrusijaSADVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Captain
7 mjeseci prije

Eto neka se zna,okupirana vazalska EU će davati dupeta koliko je potrebno.
Ne bi me bilo briga kada posljedično ne bi utjecalo na naš život i standard.

eks
7 mjeseci prije

NATO = NorthAtlanticTeroristOrg.

tihobl
7 mjeseci prije

A Rusija se kao ne priprema za rat.
Belgorod je vec posadio 5 posejdona na dno okeana i cekaju naredbu.

Max
7 mjeseci prije

Svrha te vojne vježbe je više nego jasna i očita.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

🙂 Američki Kongresmeni u naletu: dok jedan iz Colorada napada Hrvatsku, drugi iz Ohioa napada ljubimicu portala: Sarah Ashton Cirillo…(ak’ se nemrete sjetit, to je onaj derpe čija sličica je ovdje bila dvaput, portparol ukrajinske vojske) Sve u zabavnim tonovima: “”Proteklih dana kruži video snimak pojedinca koji tvrdi da je portparol ukrajinske vojske koji govori engleski. Na snimku, ova osoba, Sara Ešton-Sirilo, gleda direktno u kameru i preti fizičkim nasiljem svakom ko širi ‘rusku propagandu'”, napisao je senator u pismu i dodao da je video informacije da je “ova osoba Amerikanac, bivši obaveštajni operativac u Sjedinjenim Državama i saradnik ukrajinske vlade”” ….. “Ako Ukrajinci žele da angažuju čudake da prete Amerikancima i drugima zato što govore svoje mišljenje, pretpostavljam da je to njihovo pravo. Ne bi trebalo da koriste naše dolare da to urade. I ne treba da se pretvaramo da je ovo rat za slobodu kada naš navodni saveznik… Čitaj više »

goran
7 mjeseci prije

dragi rusi što vi ne napravite vojne pomorske vježbe sa vojskom kube?

Alex
7 mjeseci prije

Kolektivna obrana NATO vrši se po principu:”Napad je najbolja obrana.”. Čega smo se nagledali u životu,bar oni koji gledaju zdravim očima i mozgom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI