fbpx

Rusija je puno napredovala od 1993.: Putinove ustavne promjene prikazuju potrebe revitalizirane države

Vladimir Putin

Ruski “super-predsjednički” ustav iz 1993. godine donesen je ”u krvi”, nakon silnih previranja, u vrijeme kada je zemlja bila na koljenima. Logično je da će se takav ustav preispitati, kada moderna Rusija konačno za to postane zrela.

Što je toliko problematično s trenutnim ustavom iz 1993. i koji su razlozi zbog predloženih amandmana? Odgovori se mogu naći u okolnostima pod kojima je dokument predsjednika Borisa Jeljcina stupio na snagu i u velikoj transformaciji koju je Rusija od tada pretrpjela.

Prije svega, potrebno je naglasiti da su Rusija 1993. i Rusija 2020. u osnovi dvije različite zemlje. Godine 1993. Rusija je bila je mračna sjena Sovjetskog Saveza, s tmurnom sadašnjošću i neizvjesnom budućnošću. Jeljcin je, s ministrom vanjskih poslova Andrejem Kozirevim i ostalim članovima njegova tima, liberalno-usmjereno, gurnuo svoju zemlju pod američku utjecajnu sferu.

Stoga ne čudi što Jeljcinov ustav, usvojen samo dva mjeseca nakon nedemokratske uzurpacije moći od strane njegovog tima (uzrokovanjem nemira u parlamentu tijekom listopadskog puča), nije bio prikladan za njegovu svrhu, koju je ustav jedne takve velike sile kao što je Rusija, trebao imati. Umjesto toga, Ustavom su se legalizirale usluge Zapadnih elita, a posebno Washingtona.

Široko poznate posljedice takve politike bile su tragične za Rusiju, budući da je država prešla u desetljeće bezakonja, siromaštva i rata.

Godine 2020. situacija je potpuno drugačija. Politika predsjednika Vladimira Putina uglavnom je tipa “Rusija na prvom mjestu”, u usporedbi s politikom Jeljcina, zbog čega ona uživa široku podršku vladajućih elita, kao i običnog stanovništva.

Nova stvarnost

Štoviše, današnja Rusija snažna je regionalna sila i glavni igrač u globalnoj politici koju niti jedna zemlja svijeta, uključujući SAD, ne može zanemariti. Također je relativno stabilna i neovisna; stoga je predloženi „novi“ ustav, za razliku od izdanja iz 1993., nastao na temelju domaćeg napora, što znači da nije ”nadahnut izvana”. Stoga ne čudi što su određeni zapadni mediji, kao i neke zapadnjačke medijske kuće unutar Rusije, pokrenule tako žestoku kampanju s ciljem diskreditacije glasovanja i predloženih amandmana.

Anketa nudi ruskim građanima priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo na izražavanje odobrenja ili odbijanja predloženog paketa, koji uključuje širok raspon tema, poput jačanja suvereniteta i neovisnosti, socijalnih jamstava, civilizacijske vizije, modela upravljanja, novih prioriteta, uloge države u životu njenih građana, kao i pitanja o mjestu Rusije u multi-polarnom svijetu u nastajanju. Ono što kaže izmjena i dopuna članka 79. jest:

“Ruska Federacija poduzima mjere za potporu i jačanje međunarodnog mira i sigurnosti, kako bi osigurala miran suživot naroda i država, kako bi se spriječilo miješanje u unutarnje stvari države”.

Jedan od amandmana potvrđuje da je Rusija danas nasljednica Sovjetskog Saveza, posebno u vezi s “imovinom SSSR-a koja je izvan teritorija Ruske Federacije”. Ova promjena, koju autori Jeljcinovog ustava iz očiglednih razloga nisu mogli uključiti, izgleda da ukazuje na namjeru za vraćanje određene sovjetske imovina, koju trenutno drže neke države koje su nastale na post-sovjetskom prostoru, s obzirom na činjenicu da je Rusija isplatila dug svih sovjetskih republika, uključujući Ukrajinu.

Postoji i klauzula koja ističe superiornost Ustava Ruske Federacije, u slučaju da je on u suprotnosti s određenim “odlukama međudržavnih agencija, donesenim na osnovu njihove interpretacije odredbi međunarodnih ugovora Ruske Federacije”.

Takve pretpostavke velike moći bile su praktički nemoguće 1993. Međutim, one odgovaraju modernoj Rusiji, koja možda 2020. godine predstavlja jedno od središta utjecaja,  s državama poput SAD-a, koja dugo vremena svoj nacionalni interes stavlja iznad bilo kojeg međunarodnog ugovora.

Nadalje, druge promjene zabranjuju onima koji imaju inozemno državljanstvo i dozvolu boravka u inozemstvu obnašanje većeg broja visokih javnih položaja, čime se u Rusiji sprječava pojava „političkih legionara“, koji nisu rijetkost u nekim susjednim državama s niskim nivoom suverenosti. Ova predložena izmjena odnosi se na sve najviše dužnosnike konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, šefove saveznih državnih tijela, senatore, zamjenike Državne dume, Povjerenika za ljudska prava, suce i tužitelje.

Postoje veća ograničenja u pogledu predsjedničkih kandidata, koji se ne mogu kandidirati ako su prethodno imali strano državljanstvo i ako su živjeli u Rusiji manje od 25 godina (s izuzetkom za stanovnike Krima). Ti amandmani svakako dodatno jačaju ruski suverenitet i neovisnost na najvišoj zakonodavnoj razini.

Tu ima popriličan broj zanimljivih izmjena, poput one koja predviđa potencijalno formiranje saveznih teritorija unutar Rusije. Sudeći prema nedavnim komentarima senatora Andreja Klishasa, to bi bile regije posebnog statusa, koje najvjerojatnije služe ili vojnim ili ekološkim svrhama, koje bi bile pod nadzorom Moskve, a ne regionalnih vlasti.

Nešto slično već postoji u velikom broju zemalja, uključujući SAD. Valja napomenuti da je ovo jedan od mnogih predloženih amandmana koji predviđaju daljnju centralizaciju ovlasti i pooštrenu kontrolu na svim razinama, od izvršne vlasti Federacije do vlasti lokalne samouprave. Među njima je nekoliko izmjena i dopuna četvrtog poglavlja Ustava, koje u osnovi pretvaraju super-predsjednički režim u hiper-predsjednički režim, dajući predsjedniku još veće ovlasti, na štetu drugih vlasti.

Na primjer, ako se izmjene usvoje, predsjednik će moći razriješiti premijera, imenovati i razrješavati glavnog tužitelja, zaustaviti zakonodavni postupak kako bi provjerio prijedloge zakona na njihovu ustavnost i još mnogo toga.

Međutim, moramo istaknuti i brojna predložena ograničenja, poput izmjene i dopune članka 81., kojim se predviđa dvotrećinsko ograničenje za buduće predsjednike Ruske Federacije.

Možda su autori ovih amandmana proučavali kinesko iskustvo iz godina brzog ekonomskog rasta u Hu Jintaou (i Jiang Zeminu), u smislu kombiniranja visoko centraliziranog sustava upravljanja i kontrole s redovitom rotacijom na vrhu.

Vladati zauvijek?

Naravno, ne možemo zanemariti promjenu koja bi Putinu omogućila da se ponovno kandidira za predsjednika 2024. godine. Međutim, uzimajući u obzir pragmatizam ruskog predsjednika, može se pretpostaviti da je ovo možda manevar distrakcije i instrument političkog osiguranja. U međunarodnoj politici postoji koncept poznat kao “bogalja-patke”, koji se koristi kako bi se ukazalo na ranjivost odlazećeg političkog lidera (odnosno političara kojem uskoro završava mandat, što je de facto činjenica u vezi s Vladimirom Putinom). Takve se izjave ne uzimaju ozbiljno zbog padajućeg utjecaja, kako unutar zemlje tako i na globalnoj areni, što je prilično opasno u današnjem nemirnom svijetu.

Putin se vjerojatno ne planira kandidirati 2024. (osim kao posljednje sredstvo), već će umjesto toga krenuti u koordinirajuću ulogu u pozadini, što se može zaključiti amandmanima na temelju kojih se postojećem predsjedniku, (amandmanima koji se također mogu opozvati), može pružiti prilika da postane trajan, odnosno doživotni član Vijeća Federacije (što predstavlja Gornji dom ruskog parlamenta).

Treba se dodati i to da ”imunitet odlazećeg predsjednika” baš i ne predstavlja novost u kratkoj povijesti moderne Rusije, s obzirom na to da je taj status odredio Jeljcin (za sebe, kao i članove njegove obitelji) prije 20 godina.

Također treba napomenuti da, osim bivšeg predsjednika (i regionalnih predstavnika), Vijeće Federacije može također uključiti do 30 imenovanih senatora, od kojih sedam mogu biti doživotni članovi Vijeća. Može se pretpostaviti da su te izmjene predložene u svrhu nesmetanog prijenosa moći i očuvanja cjelokupne stabilnosti, uzimajući u obzir Ujedinjeno Kraljevstvo (Dom lordova) i Sjedinjene Države (Senat).

Uz sve navedeno, moramo naglasiti i niz civilizacijskih amandmana koji kulturu, povijesnu istinu i interese sunarodnjaka u inozemstvu definiraju kao objekte koji moraju biti zaštićeni od potencijalnih prijetnji, kao i uvođenje Boga u Ustav, što je prilično standardna praksa mnogih razvijenih država (npr. Australije, Kanade, Njemačke, itd.)

To se uklapa u Putinovu konzervativnu i tradicionalističku politiku, koju je vodio posljednjih osam godina, ali također signalizira povratak ideologije u Ustav, prvi puta od dana SSSR-a. To znači da Rusija ponovno dobiva svoj civilizacijski razvojni program, kojeg slobodno može predstaviti ostatku svijeta. To znači da će, ako predloženi amandmani budu prihvaćeni, Rusija igrati ulogu jednog od glavnih stupova utjecaja u novom, multi-polarnom sustavu svijeta.

Konačno, među predloženim amandmanima također je dosta elemenata orijentiranih prema društvu i ljudima, što se mogu pronaći i u ustavima socijaldemokratskih, pa čak i socijalističkih država. Na primjer, država jamči minimalnu plaću ne manju od visine uzdržavanja, “redovnu indeksaciju mirovina i naknada” i “ciljanu socijalnu potporu”, što će zasigurno prihvatiti starije osobe, koje su tradicionalno podržavale Putina, od kojih su mnogi bili uznemireni zbog mirovinske dobne reforme, koja je donesena u 2018. godini.

Tu je i niz drugih promjena koje jako podsjećaju na stanje kakvo je bilo u SSSR-u, poput one koja jamči „zaštitu dostojanstva“ i „poštovanje osobe radne snage“, koje bi trebale pogodovati svima onima koji čeznu za sovjetskim vremenima, no ono što je zanimljivo je da su mnogi koji žale za SSSR-om, rođeni nakon raspada SSSR-a. Također, postoji prijedlog o intenzivnijem sudjelovanju države u životima njenih građana, u njihovom odgoju, moralnom obrazovanju, pa čak i zdravlju, što, čini se, dovodi određeni stupanj bio-politike u jednadžbu.

Ovo još jednom sugerira da Rusija doista može slijediti “kineski put”, ne samo objedinjujući ekonomska obilježja socijalističkog i kapitalističkog sustava, već i povećavajući ulogu države, što može biti u suprotnosti s liberalnim idealima individualizma, što opet može dovesti do toga da liberalna manjina ne podrži amandmane.

S druge strane, djeca i invalidi definirani su kao ključni prioriteti ruske državne politike. Amandmani također pružaju državnu potporu znanstveno-tehnološkom napretku i okolišu, što jednadžbi dodaje ekološku politiku, humanitarnost i progresivnost te daje post-modernu prednost novoj verziji Ustava.

Sveukupno, predloženi amandmani predstavljaju prilično raznolik i eklektičan zbir ideja, s time da je demokratsko glasovanje svakako bolji mehanizam vrednovanja od nasilnog puča. Rusija je puno napredovala od 1993.

U međuvremenu, ustavne promjene su prošle.

Izvor: Ernest A Reid

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
64 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije

Najbolje da proglase monarhiju i okrune Putina. Kaj se zahebavaju s izmjenama ustava svakih par let…

NL...
Gost
NL...
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Kalif umjesto kalifa…..ali sta fali ako je dobar za zemlju. Kamo srece da i mi u nasim krajevima imamo takve igrace koji znaju zaigrat cak i za svoju zemlju a ne samo za strane okupatore

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  NL...

Pa ne fali ništa ak je dobar za naciju. Samo kažem da bi im bilo jednostavnije.

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

@*Ime : u pravu si. Za Rusiju bi bilo najbolje da proglase izbornu nenaslijednu monarhiju i Putina proglase za cara. Kinezi su to vec uradili i dobili cara koji ce dozivotno vladati, a djeca ga nece naslijediti. Demokratija ovakva kakvu imamo je promasaj. Losu vlast mozes promjenti tek za 4 godine, a dotle puno stete mogu napraviti. Odgovornost je nikakva. Kad su pitali Visokog Prestavnika o ovome on je odgovorio: Kako mislite nece biti kaznjeni za promasaje. Pa kaznite ih na izborima za 3 godine tako sto ce te ih poslati u opoziciju. Od tada sam protiv demokratije. Zato se… Pročitaj više »

raja casti
Gost
raja casti
9 mjeseci prije
Reply to  NL...

NL…
sta, imamo i mi sposobne igrace, kamo nesrece, znas li ti koliko to moze da pozdere i poloce, da, i to ne za okupatore nego za svoju zemlju

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  raja casti

@raja časti
Imamo mi sposobne igrače, ali na žalost nemamo sposobne političare. Ali zati imamo najkvarnije. Jer ono što je u Rusiji trajalo dugih 8 godina, kod nas traje 30 što prođoše za treptaj oka.

corona idiot
Gost
corona idiot
9 mjeseci prije
Reply to  raja casti

raja casti

boze sacuvaj, da nije do raje, mozda treba druga raja;)

Bumerang
Gost
Bumerang
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

A sta bi trebali pod krinkom liberalizma da im razni sorosi uniste zemlju?

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Bumerang

Ne. Pretpostavljam da im ide bolje nego nama na Helmu…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Evo kad ti dijeliš savjete Rusima, dat ću i ja tebi jedan savjet;
Prestani se baviti pretpodstavljanjima u politici. Probaj s vremenskom prognozom ☺☺☺

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Space
Ovo je nisko jbt.
Zaista sam mislio da je Putin bolji vođa od Balkanskih prodanih duša.
Ali trebao bi postojat mehanizam i za zamjenu najboljih. Što Putin svakako nije…
Jer je i on prodan, odavno.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Ako je Rusima putin bolji neka im bude, mi smo zadnji koji bi im trebali nešto govoriti.
Ne treba uspoređivati naše rezervatiće sa Rusijom pa tako no ove naše namjesnike sa Putinom.
Rusi su se od SSSR-a nešto naprijed i pomakli, mi nismo. Prije 30 gpdina Hrvatska je bila obećana zemlja za prosječnog Rusa.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Nisu Rusi toliko glupi koliko je glup taj tvoj komentar. Valjda Rusi nisu zaboravili što se dogodilo s Romanovima kad je odrađena jedna od većih pljački Rusije i prevara od istih koji su imali Trockig i danas imaju Navalnyja.

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

@guest_442726
A misliš da im ga Mesija od loze Davidove neće metnut?
Ovo da sam glup prihvaćam. Meni je sve OK, naviko sam na uvrede.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Ja ništa ne mislim jer neznam što će biti, ali znam ono što je bilo.
Također sam uočio kako s tvojim komentarima nešto ne štima, a evo ti to i potvrđuješ kad se praviš glup pišući kao da sam ja napisao kako si ti glup, a ne kako sam napisao da je komentar kojeg si napisao glup.
E sad, ja se nebi usudio procjenjvati tvoje mentalno stanje jer neznam niti mi je potreba, ali mogu samo napisati kako ni glupost nije najgore što se nekome u životu može dogoditi.

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Space
Pa to ti je isto. Glup komentar može napisati samo glup čovjek. Nemoj se pravit glup kad znam da nisi 🙂

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Svi ponekad radimo gluposti, ali ti ne brini, nedaj se ometati.

santa007
Gost
santa007
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

ime zapadna demokracija je fikcija sa političarima od dva mandata a stvarnu vlast ima elita koja drži novac i medije i koja se stoljećima ne mijenja – Rotšildi su gospodari novca više od 200 godina. Mark Twain je jednom rekao da se na izborinma nešto može promijeniti bili bi ukinuti (tako je bilo do sada a da li će biti i u buduuće viditi ćemo nakon izbora u americi). U knjigama “conspiracy teory” kažu da su monarhije maknute i zamijenjene “demokracuijama” jer u “demokraciji” narod vidi tlačitelja pa se s vremenom pobuni (-u “demokraciji ne vidi!) a drugi razlog je… Pročitaj više »

santa007
Gost
santa007
9 mjeseci prije
Reply to  santa007

ispravak
…u MONARHIJI narod vidi tlačitelja pa se s vremenom pobuni (-u demokraciji ne vidi!)…

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  santa007

Santa007
Znam to. Ali uspostavit sustav gdje je promjena vladara nemoguća nije korektno prema ostatku nacije. Pa nije Putin (Mesija od loze Davidove) bogom dan. Ili je?

Istrazuj
Gost
Istrazuj
9 mjeseci prije
Reply to  santa007

@guest_442730 Kolega slazem se sa tvojom analizom, ali tu ima jos toga puno za dodati po mom misljenju…. Evo… Recimo da sam procitao ovaj uvodni clanak prije nekoliko godina, sve bi mi to izgledalo logicno – jer sam tada naivno vjerovao u tzv “geopolitiku” i ove smjesne “analize” koje ne uzimaju u obzir politicko zidovstvo tj “cionizam”… Onda se desila lazna “pandemija” – a desio se i Lukasenko, pored “Betmena”. Sada znam da je cijela tzv “geopolitika” bez politickog zidovstva – djecji vrtic za naivne ovce. Politicko zidovstvo se mora uzeti u obzir – kod svake tzv “geopoliticke analize”! Evo… Pročitaj više »

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

@Istražuj
Sad ćeš dobit hrpu minusa jer nejdeš uz dlaku večini.
Nisi izabrao stranu u sukobu. Kako to? Kako to? Nije mi jasno!

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Edit: Niz dlaku, ne uz dlaku. Na drugom sam kompu sad pa ne mogu ispravit post…

grnzysgfrzsd9fza9zdscfzabszfaszfzasf
Gost
grnzysgfrzsd9fza9zdscfzabszfaszfzasf
9 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istražuj, apsolutna istina sve što si napisao!!!

piždro
Gost
piždro
9 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istražuj ovaj video je jako interesantan. intervju je na engleskom, titlovanje na njemackom- ovo je od pravog poznavaoca! poklapa se sa tvojim, subarijevim i pukijevim pogledima:
Henry Makow & Alexander Gottwald Interview NWO Hitler Putin Anti-Semitism Feminism (deutsche UT)

Istrazuj
Gost
Istrazuj
9 mjeseci prije
Reply to  piždro

@pizdro ODLICAN intervju! Nisam pratio Henry Makowa, ali je odlican. Covjek je zidov i po ocu i po majci (slicno kako i Ron Unz) – i vjerovatno odlicno zna sta prica! Ova banda cionisticka je toliko zgalzia nijemce na lazne pricu – da to nije normalno… Intervju je od prije 5 godina – sto na zalost znaci – da se nije puno toga promijenilo ni u Njemackoj, a ni u Svijetu. Banda satanisticka (politicki zidovi) – izgleda da su sa koronom – odlucili da je doslo vrijeme za “totalno preuzimanje vlasti nad Svijetom”! Hvala za link. Evo jos jednom da… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

OK, mogu da se u nekim stvarima ne slažem sa Rusima ili da budem korektan sa Rusima i narodima koji čine Rusku Federaciju oko nekih stvari ali Putin je državu od totalnog rasula pretvorio opet u globalnog igrača!

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Samo malo nadopune: ” A total of 77.93 percent of Russians voted for amendments to Russia’s Constitution, the Central Election Commission (CEC) said after 99.9 percent of election protocols were processed. The CEC said 21.26 percent voted against the constitutional amendments. … according to the preliminary data, almost 65 percent of Russian citizens cast their ballots in the vote on constitutional amendments. … will include protecting the institution of MARRIAGE as the union of a man and a woman, setting CHILDREN as a priority of Russia’s domestic policy and an obligation to support and protect CULTURE as the unique HERITAGE… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Mislim da većina nezna kakav je pakao Rusija prolazila ’90- tih…neke stvari nećemo nikad saznati. Ali ono što se zna jest da je životni vijek Rusa bio skraćen za 10 godina.

Btw, negdje oko 2016.(?), jedna Oxfordska studija je utvrdila da se životni vijek Britanaca skratio za 2 godine…(fakti.org), da ne bi mislili da je ‘Covid’ kriza od jučer i da je normalno stanje da posvuda 45% ljudi nema nikakvu ušteđevinu. Kako se to odražava na hranu koju kupuju i zdravstvene usluge koje si mogu priuštiti?
Sve pišemo pod Covid?

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije

Očigledno su komentatori moju zahebanciju shvatili kao kritiku. Dobro, možda je u određenoj mjeri i bila kritika. 🙂
Naprosto ne vjerujem da je od silnih miliona Rusa Putin jedini sposoban na ispravan način vodit Rusiju. I to u tolikoj mjeri da bude doživotni vođa.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Nije problem u onome tko će voditi državu nego u svijesti i razvoju onih kojima će vladati. Ne možeš plemenu uvesti demokraciju i reči eto vam sada ste demokratska država. Mnogo toga treba promijeniti i ispraviti a naročito obrazovati ljude kako bi znali što im demokracija donosi i kako bi znali što su im prava ali i obveze.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

*Ime

Ja vjerujem. Osim one grupe koja ga je dovela na vlast, sasvim sigurno, uvijek je postojala i postoji još jedna…koja se brine da i ostane na vlasti. A prvi uvjet za to jest da ostane – živ. I koja zna što radi i koliko je jak neprijatelj.

Mislite da ovih promjena Ustava nije trebalo biti prije, npr?

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

@Luce
Ja mislim da sve te grupe igraju za istu stranu.
Ovo je samo kazalište…

sedban
Gost
sedban
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

*Ime – Samo je kazaliste LOL
A u kazalistu netko ima ulogu prosjaka a netko kralja, netko zavrsi na vješalima, netko je razbojnik a netko bude ubijen.

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  sedban

Sedban
Da, ali poanta je da je sve gluma. Nema zaista prosjaka i kralja, nema ni mrtvih. To je gluma. To je poanta mog posta kad ti već moram crtat…

sedban
Gost
sedban
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Neki voze BMW a neki zivu cijeli dan na 5 Dolara, neki su u izbjeglickim kampovima i hodaju okolo bez noge na stakama a drugi uzivaju na Maldivima i tebi je to sve gluma.
Tako odgajaj i svoju djecu.

Vjeruj ti u gluposti

nek ti je sretno
poz.

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  sedban

sedban
grrrr… sukob istoka i zapada je gluma, alo.
Život jadne sirotinje je stvarnost ali mislio sam na globalno kazalište sukoba istok/zapad.
To je režirano da bi se ovce stjeralo u torove, da se mrze i kolju međusobno.
Pozdrav i tebi. Svako ti dobro želim od srca.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Jedna od prvih PREVARA NWO je upravo ta: da je “to sve isto”. Počinje sa izjednačavanjem Hitlera i Staljina… A osim toga je i PRIKRIVENI FAŠIZAM, što nwo dobro i opisuje. Tako da kad mi netko počne tvrditi tako nešto, 😊 Btw, jedna od prvih akcija nwo jest uvođenje ljetnog i zimskog vremena. Svima uvedeno bez konkretnog prikaza koliko točno i kakvih koristi ima. E, sad, kad smo višestruko utvrdili da dobiti nema nikakvih, a štete su prvenstveno psihološke , dezorjentacija i nesanica neka 2 tjedna, sad su se nećkali to promijeniti… Jedna Njemica svake godine plaća kaznu, još od… Pročitaj više »

sedban
Gost
sedban
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

*Ime……..ti si chifutski provokator. Javi se na adresu Merkel koja moze biti po njemackom ustavu dozivotno……. Ovo je bilo za promjenu ustava. Ti izbori, Rusima nije najvaznija stavka u zivotu. Ima puno vaznijih stavki u zivotu Rusa nego koji ce majmun biti na vlasti. Ovaj majmun Putin je OK za zemlju, najbolji sto ga je Rusija imala u zadnjih 100 godina, idemo dalje, zivot ide dalje i dalje su sankcije na rusku ekonomiju i dalje su NATO vojne baze uz rusku granicu itd to su ruski prioriteti. Ruski prioritet je kako opstati u okruzenju lesinara i ajkula kao sto si… Pročitaj više »

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  sedban

sadban
Ak sam ja cifut ti si sa Neptuna…

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  sedban

sedban
Ak sam ja chifut ti si Neptunac…
I Merkel i Putin ti igraju u istom dresu.
AK ti to do sad nije jasno ja ti nemrem pomoć.
Sam ti navijaj. Mogao bi se razočarati.

Sqjay
Gost
Sqjay
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Sad samo prebroj golove i autogolove Merkelice njemačkom narodu i Putinove ruskom u zadnjih 15 godina pa ponovo naglas izjavi da igraju za istu ekipu.!

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
9 mjeseci prije

Tako je. Da im je onda uvedena demokracija bili bi kao Libija, Afganistan, Sirija……

jad & nevolja
Gost
jad & nevolja
9 mjeseci prije
Reply to  Dokurčilomi

da, il’ nedaj boze balkanski prcvajz?

go putin
Gost
go putin
9 mjeseci prije

dobro je ovako, jos najbolje da svaka lujka misli svojom glavom?

VOLGA VOLGA
Gost
VOLGA VOLGA
9 mjeseci prije

Zapad bi se trebao ugledati na Rusiju…Poslije Putina će doći onaj koji se sad već priprema i dobro je osigurano da sačuva i samo unapređuje Rusiju…a i političari s “ovijeh prostora” bi se mogli bar malo ugledati na Putina…Da se ugledaju i 25% bilo bi nam 75% bolje nego sad…Svaka čast za gospodina prezidenta Putina.Na zdarovlje.

adios amigos
Gost
adios amigos
9 mjeseci prije
Reply to  VOLGA VOLGA

Poslije Putina će doći onaj koji se sad već priprema,,,
Mislis ona, tzv. umjetna inteligencija?

davor3
Gost
davor3
9 mjeseci prije

Cestitam ruskom narodu na glasanju ZA za novi ustav.

sedban
Gost
sedban
9 mjeseci prije

Vidi se da ovaj dvopartijski sistem u Americi, ili ping pong izbori
ne funkcionira.
Ako pobjedi Biden i ako nastavi elita da se glodje medju sobom – kao u starom Rimu – jao se Americi.

abopl
Gost
abopl
9 mjeseci prije

Imamo i mi u Hrvatskoj dozivotnog vođu
a to je sistem koji
se ne moze promijeniti
To su zakoni EU i vjernost NATO paktu
tako da su ovi izbori u Hrvatskoj cirkus

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije

Najvise je napredovala,jer je onemogucila ljudima u svemiru pomocu E-gradjani da vladaju.Nase dvje partija,ljevo i desno krilo udbe govore dalje to nemoguce.Bijo je skup politicara sa novinarima,Prijasnja novinarka Kristo je izjavila dasu mediji postali megafoni lazi.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije

Ne znam zašto kažu kako je Rusijom 1993. vladala liberalno usmjerena ekipa Jeljcin-Kozirev kada su oni prvenstveno bili “grabežno usmjereni”. Drugim riječima, ako ste grabežno usmjereni, kao što su u istom tom vremenu devedesetih bili (i ostali) HDZ i SDP, znači da ste liberali-neoliberali. Kao što su to danas Plenkovićev HDZ i tko-zna-čiji SDP što potvrđuje tezu o istospolnom braku na daljinu (jer se pred javnošću grade da nisu u braku). Oligarhe nastale iz blatantne lopovije imamo i mi – Todorića, ekipu oko TDR-a, Čermaka, sada bivšeg šefa Zagrebačke banke, pa Božo Prkno iz Privredne i slične. Jedina razlika je… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Napiši još 20 puta, ne gledaju svi logičari komentare.

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije

90% komentatora ovdje su obični navijači. Možda i više od 90%. Dobro, još uvjek je bolje nego na indexu ili nedaj bože na 24sata. Samo želim reći da su navijači satjerani u okvire koji su umjetno osmišljeni. Nebitno je za koju stranu navijate – istok ili zapad. Navijanje je samo podržavanje sukoba. Želite li vi sukob ili mir? Odbacite navijanje i podršku svojoj strani pa da vidimo kakav ćete stav zauzeti te dali će vam se pogledi proširiti i da li će se i dalje bolesni sustav održavati. Uostalom imate tu ljude s kojima se sprdate, a bolje su sagledali… Pročitaj više »

sqjay
Gost
sqjay
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Jadno malo…. šmrc 🙁 Navijači veliš? Može bit…. ima ih na ovom portalu to nema sumnje, možda sam i ja jedan od njih ali to i dalje ne znači da ne koristim glavu i ne razmislim o svemu što drugi napišu pa bili oni i očiti trolovi. Evo recimo ti veliš da smo stjerani kao navijači u okvire koji su umjetno osmišljeni – a tvoj odgovor je da to automatski vodi u sukob i onda je to kontra mira. Logika drži vodu dok te ne preupitam – a koji je po tebi PUT do mira? Ne činiti ništa? Okrenuti drugi… Pročitaj više »

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  sqjay

Put do mira je ne pristajanje na otprije planiranu agendu.
Mislit svojom glavom, a ne Putinovom, Merkeličinom ili Trumpovom.
Ionako su svi upravljani iz istog centra.
Odbacivanje sukoba je svakako put ka miru. Ne slažeš li se?
I tvoje patroniziranje je također mizerno…

sqjay
Gost
sqjay
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Ponavljam pitanje:
Kako misliš izaći na kraj s vukom koji nije vegetarijanac? Kucnut ćeš cipelicama triput?
Floskule oko patroniziranja, mizerija i ostalog što misliš provući kao taktiku izbjegavanja direktnog odgovora na gore postavljeno pitanje slobodno ostavi za Dnevno, 24sata, Index i slične.

jozo
Gost
jozo
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Kome je do tvoga misljenja trolonja glupi

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  jozo

jozo
Dobro da si mi reko. Sad sam uvređen 😉 Fakat si me shebo…
Glavno da si ti pametan, što se vidi i iz tvog opširnog posta…

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Ti si glup trol a ja sam Jozo iz Posavine Bosanske

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Putin je stabilizirao Rusiju . Narod to pamti.

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije

Да здравствует товарищ Путин еще тысячу лет. Пусть он даст нам все преимущества хазарского правления.

piždro
Gost
piždro
9 mjeseci prije

Sve dobro samo presjedniku drzave dovoljno dva mandata, pa taman sve da je od suhoga zlata! Jer ne treba od republike pravit monarhiju i carevinu. Puno vlasti sve uzurpira i pokvari! Svjedoci smo Merkelina rasturanja Njemacke i Evrope uzduž i poprijeko te preko bare dinastija Bushovaca i Clintonovaca ..

Revolt
Gost
Revolt
9 mjeseci prije

Istinito. Rusija je napredovala od 1993 godine, jer u doba Jelcina Rusija nije imala nijednog milijardera (u $$$), ali otkad je Jelcin za ručicu privukao ka vlasti malog čelavog, u roku 20 godina ‘nakotilo ‘ se njih 100 – svi drugovi Putina. Večinu tog kapitala putinski drugovi milijarderi čuvaju u offshore oazama. Prepisana druga tvrdnja povodom nove konstitucije, da se lica koja imaju inozemno državljanstvo i dozvolu boravka u inozemstvu liše obnašanja visokih javnih položaja, nije upisana u ‘novu’ konstituciju, iako je istina ,da je dat prijedlog da se to učini. Nova konstitucija važi več od marta ove godine, glasanje… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik