fbpx

Rusija je puno napredovala od 1993.: Putinove ustavne promjene prikazuju potrebe revitalizirane države

Vladimir Putin

Ruski “super-predsjednički” ustav iz 1993. godine donesen je ”u krvi”, nakon silnih previranja, u vrijeme kada je zemlja bila na koljenima. Logično je da će se takav ustav preispitati, kada moderna Rusija konačno za to postane zrela.

Što je toliko problematično s trenutnim ustavom iz 1993. i koji su razlozi zbog predloženih amandmana? Odgovori se mogu naći u okolnostima pod kojima je dokument predsjednika Borisa Jeljcina stupio na snagu i u velikoj transformaciji koju je Rusija od tada pretrpjela.

Prije svega, potrebno je naglasiti da su Rusija 1993. i Rusija 2020. u osnovi dvije različite zemlje. Godine 1993. Rusija je bila je mračna sjena Sovjetskog Saveza, s tmurnom sadašnjošću i neizvjesnom budućnošću. Jeljcin je, s ministrom vanjskih poslova Andrejem Kozirevim i ostalim članovima njegova tima, liberalno-usmjereno, gurnuo svoju zemlju pod američku utjecajnu sferu.

Stoga ne čudi što Jeljcinov ustav, usvojen samo dva mjeseca nakon nedemokratske uzurpacije moći od strane njegovog tima (uzrokovanjem nemira u parlamentu tijekom listopadskog puča), nije bio prikladan za njegovu svrhu, koju je ustav jedne takve velike sile kao što je Rusija, trebao imati. Umjesto toga, Ustavom su se legalizirale usluge Zapadnih elita, a posebno Washingtona.

Široko poznate posljedice takve politike bile su tragične za Rusiju, budući da je država prešla u desetljeće bezakonja, siromaštva i rata.

Godine 2020. situacija je potpuno drugačija. Politika predsjednika Vladimira Putina uglavnom je tipa “Rusija na prvom mjestu”, u usporedbi s politikom Jeljcina, zbog čega ona uživa široku podršku vladajućih elita, kao i običnog stanovništva.

Nova stvarnost

Štoviše, današnja Rusija snažna je regionalna sila i glavni igrač u globalnoj politici koju niti jedna zemlja svijeta, uključujući SAD, ne može zanemariti. Također je relativno stabilna i neovisna; stoga je predloženi „novi“ ustav, za razliku od izdanja iz 1993., nastao na temelju domaćeg napora, što znači da nije ”nadahnut izvana”. Stoga ne čudi što su određeni zapadni mediji, kao i neke zapadnjačke medijske kuće unutar Rusije, pokrenule tako žestoku kampanju s ciljem diskreditacije glasovanja i predloženih amandmana.

Anketa nudi ruskim građanima priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo na izražavanje odobrenja ili odbijanja predloženog paketa, koji uključuje širok raspon tema, poput jačanja suvereniteta i neovisnosti, socijalnih jamstava, civilizacijske vizije, modela upravljanja, novih prioriteta, uloge države u životu njenih građana, kao i pitanja o mjestu Rusije u multi-polarnom svijetu u nastajanju. Ono što kaže izmjena i dopuna članka 79. jest:

“Ruska Federacija poduzima mjere za potporu i jačanje međunarodnog mira i sigurnosti, kako bi osigurala miran suživot naroda i država, kako bi se spriječilo miješanje u unutarnje stvari države”.

Jedan od amandmana potvrđuje da je Rusija danas nasljednica Sovjetskog Saveza, posebno u vezi s “imovinom SSSR-a koja je izvan teritorija Ruske Federacije”. Ova promjena, koju autori Jeljcinovog ustava iz očiglednih razloga nisu mogli uključiti, izgleda da ukazuje na namjeru za vraćanje određene sovjetske imovina, koju trenutno drže neke države koje su nastale na post-sovjetskom prostoru, s obzirom na činjenicu da je Rusija isplatila dug svih sovjetskih republika, uključujući Ukrajinu.

Postoji i klauzula koja ističe superiornost Ustava Ruske Federacije, u slučaju da je on u suprotnosti s određenim “odlukama međudržavnih agencija, donesenim na osnovu njihove interpretacije odredbi međunarodnih ugovora Ruske Federacije”.

Takve pretpostavke velike moći bile su praktički nemoguće 1993. Međutim, one odgovaraju modernoj Rusiji, koja možda 2020. godine predstavlja jedno od središta utjecaja,  s državama poput SAD-a, koja dugo vremena svoj nacionalni interes stavlja iznad bilo kojeg međunarodnog ugovora.

Nadalje, druge promjene zabranjuju onima koji imaju inozemno državljanstvo i dozvolu boravka u inozemstvu obnašanje većeg broja visokih javnih položaja, čime se u Rusiji sprječava pojava „političkih legionara“, koji nisu rijetkost u nekim susjednim državama s niskim nivoom suverenosti. Ova predložena izmjena odnosi se na sve najviše dužnosnike konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, šefove saveznih državnih tijela, senatore, zamjenike Državne dume, Povjerenika za ljudska prava, suce i tužitelje.

Postoje veća ograničenja u pogledu predsjedničkih kandidata, koji se ne mogu kandidirati ako su prethodno imali strano državljanstvo i ako su živjeli u Rusiji manje od 25 godina (s izuzetkom za stanovnike Krima). Ti amandmani svakako dodatno jačaju ruski suverenitet i neovisnost na najvišoj zakonodavnoj razini.

Tu ima popriličan broj zanimljivih izmjena, poput one koja predviđa potencijalno formiranje saveznih teritorija unutar Rusije. Sudeći prema nedavnim komentarima senatora Andreja Klishasa, to bi bile regije posebnog statusa, koje najvjerojatnije služe ili vojnim ili ekološkim svrhama, koje bi bile pod nadzorom Moskve, a ne regionalnih vlasti.

Nešto slično već postoji u velikom broju zemalja, uključujući SAD. Valja napomenuti da je ovo jedan od mnogih predloženih amandmana koji predviđaju daljnju centralizaciju ovlasti i pooštrenu kontrolu na svim razinama, od izvršne vlasti Federacije do vlasti lokalne samouprave. Među njima je nekoliko izmjena i dopuna četvrtog poglavlja Ustava, koje u osnovi pretvaraju super-predsjednički režim u hiper-predsjednički režim, dajući predsjedniku još veće ovlasti, na štetu drugih vlasti.

Na primjer, ako se izmjene usvoje, predsjednik će moći razriješiti premijera, imenovati i razrješavati glavnog tužitelja, zaustaviti zakonodavni postupak kako bi provjerio prijedloge zakona na njihovu ustavnost i još mnogo toga.

Međutim, moramo istaknuti i brojna predložena ograničenja, poput izmjene i dopune članka 81., kojim se predviđa dvotrećinsko ograničenje za buduće predsjednike Ruske Federacije.

Možda su autori ovih amandmana proučavali kinesko iskustvo iz godina brzog ekonomskog rasta u Hu Jintaou (i Jiang Zeminu), u smislu kombiniranja visoko centraliziranog sustava upravljanja i kontrole s redovitom rotacijom na vrhu.

Vladati zauvijek?

Naravno, ne možemo zanemariti promjenu koja bi Putinu omogućila da se ponovno kandidira za predsjednika 2024. godine. Međutim, uzimajući u obzir pragmatizam ruskog predsjednika, može se pretpostaviti da je ovo možda manevar distrakcije i instrument političkog osiguranja. U međunarodnoj politici postoji koncept poznat kao “bogalja-patke”, koji se koristi kako bi se ukazalo na ranjivost odlazećeg političkog lidera (odnosno političara kojem uskoro završava mandat, što je de facto činjenica u vezi s Vladimirom Putinom). Takve se izjave ne uzimaju ozbiljno zbog padajućeg utjecaja, kako unutar zemlje tako i na globalnoj areni, što je prilično opasno u današnjem nemirnom svijetu.

Putin se vjerojatno ne planira kandidirati 2024. (osim kao posljednje sredstvo), već će umjesto toga krenuti u koordinirajuću ulogu u pozadini, što se može zaključiti amandmanima na temelju kojih se postojećem predsjedniku, (amandmanima koji se također mogu opozvati), može pružiti prilika da postane trajan, odnosno doživotni član Vijeća Federacije (što predstavlja Gornji dom ruskog parlamenta).

Treba se dodati i to da ”imunitet odlazećeg predsjednika” baš i ne predstavlja novost u kratkoj povijesti moderne Rusije, s obzirom na to da je taj status odredio Jeljcin (za sebe, kao i članove njegove obitelji) prije 20 godina.

Također treba napomenuti da, osim bivšeg predsjednika (i regionalnih predstavnika), Vijeće Federacije može također uključiti do 30 imenovanih senatora, od kojih sedam mogu biti doživotni članovi Vijeća. Može se pretpostaviti da su te izmjene predložene u svrhu nesmetanog prijenosa moći i očuvanja cjelokupne stabilnosti, uzimajući u obzir Ujedinjeno Kraljevstvo (Dom lordova) i Sjedinjene Države (Senat).

Uz sve navedeno, moramo naglasiti i niz civilizacijskih amandmana koji kulturu, povijesnu istinu i interese sunarodnjaka u inozemstvu definiraju kao objekte koji moraju biti zaštićeni od potencijalnih prijetnji, kao i uvođenje Boga u Ustav, što je prilično standardna praksa mnogih razvijenih država (npr. Australije, Kanade, Njemačke, itd.)

To se uklapa u Putinovu konzervativnu i tradicionalističku politiku, koju je vodio posljednjih osam godina, ali također signalizira povratak ideologije u Ustav, prvi puta od dana SSSR-a. To znači da Rusija ponovno dobiva svoj civilizacijski razvojni program, kojeg slobodno može predstaviti ostatku svijeta. To znači da će, ako predloženi amandmani budu prihvaćeni, Rusija igrati ulogu jednog od glavnih stupova utjecaja u novom, multi-polarnom sustavu svijeta.

Konačno, među predloženim amandmanima također je dosta elemenata orijentiranih prema društvu i ljudima, što se mogu pronaći i u ustavima socijaldemokratskih, pa čak i socijalističkih država. Na primjer, država jamči minimalnu plaću ne manju od visine uzdržavanja, “redovnu indeksaciju mirovina i naknada” i “ciljanu socijalnu potporu”, što će zasigurno prihvatiti starije osobe, koje su tradicionalno podržavale Putina, od kojih su mnogi bili uznemireni zbog mirovinske dobne reforme, koja je donesena u 2018. godini.

Tu je i niz drugih promjena koje jako podsjećaju na stanje kakvo je bilo u SSSR-u, poput one koja jamči „zaštitu dostojanstva“ i „poštovanje osobe radne snage“, koje bi trebale pogodovati svima onima koji čeznu za sovjetskim vremenima, no ono što je zanimljivo je da su mnogi koji žale za SSSR-om, rođeni nakon raspada SSSR-a. Također, postoji prijedlog o intenzivnijem sudjelovanju države u životima njenih građana, u njihovom odgoju, moralnom obrazovanju, pa čak i zdravlju, što, čini se, dovodi određeni stupanj bio-politike u jednadžbu.

Ovo još jednom sugerira da Rusija doista može slijediti “kineski put”, ne samo objedinjujući ekonomska obilježja socijalističkog i kapitalističkog sustava, već i povećavajući ulogu države, što može biti u suprotnosti s liberalnim idealima individualizma, što opet može dovesti do toga da liberalna manjina ne podrži amandmane.

S druge strane, djeca i invalidi definirani su kao ključni prioriteti ruske državne politike. Amandmani također pružaju državnu potporu znanstveno-tehnološkom napretku i okolišu, što jednadžbi dodaje ekološku politiku, humanitarnost i progresivnost te daje post-modernu prednost novoj verziji Ustava.

Sveukupno, predloženi amandmani predstavljaju prilično raznolik i eklektičan zbir ideja, s time da je demokratsko glasovanje svakako bolji mehanizam vrednovanja od nasilnog puča. Rusija je puno napredovala od 1993.

U međuvremenu, ustavne promjene su prošle.

Izvor: Ernest A Reid

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
77 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Najbolje da proglase monarhiju i okrune Putina. Kaj se zahebavaju s izmjenama ustava svakih par let…

NL...
Gost
NL...
3 mjeseci prije

Kalif umjesto kalifa…..ali sta fali ako je dobar za zemlju. Kamo srece da i mi u nasim krajevima imamo takve igrace koji znaju zaigrat cak i za svoju zemlju a ne samo za strane okupatore

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Pa ne fali ništa ak je dobar za naciju. Samo kažem da bi im bilo jednostavnije.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije

@*Ime : u pravu si. Za Rusiju bi bilo najbolje da proglase izbornu nenaslijednu monarhiju i Putina proglase za cara. Kinezi su to vec uradili i dobili cara koji ce dozivotno vladati, a djeca ga nece naslijediti.

Demokratija ovakva kakvu imamo je promasaj. Losu vlast mozes promjenti tek za 4 godine, a dotle puno stete mogu napraviti. Odgovornost je nikakva. Kad su pitali Visokog Prestavnika o ovome on je odgovorio: Kako mislite nece biti kaznjeni za promasaje. Pa kaznite ih na izborima za 3 godine tako sto ce te ih poslati u opoziciju. Od tada sam protiv demokratije. Zato se zalazem da izbor dozivotnog vladara, a ako ne bude bio dobar skrati se za glavu. Uz takav stepen odgovornosti ni jedan hostapler se nece kandidovati.

raja casti
Gost
raja casti
3 mjeseci prije

NL…
sta, imamo i mi sposobne igrace, kamo nesrece, znas li ti koliko to moze da pozdere i poloce, da, i to ne za okupatore nego za svoju zemlju

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
3 mjeseci prije

@raja časti
Imamo mi sposobne igrače, ali na žalost nemamo sposobne političare. Ali zati imamo najkvarnije. Jer ono što je u Rusiji trajalo dugih 8 godina, kod nas traje 30 što prođoše za treptaj oka.

corona idiot
Gost
corona idiot
3 mjeseci prije

raja casti

boze sacuvaj, da nije do raje, mozda treba druga raja;)

Bumerang
Gost
Bumerang
3 mjeseci prije

A sta bi trebali pod krinkom liberalizma da im razni sorosi uniste zemlju?

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Ne. Pretpostavljam da im ide bolje nego nama na Helmu…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Evo kad ti dijeliš savjete Rusima, dat ću i ja tebi jedan savjet;
Prestani se baviti pretpodstavljanjima u politici. Probaj s vremenskom prognozom ☺☺☺

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Space
Ovo je nisko jbt.
Zaista sam mislio da je Putin bolji vođa od Balkanskih prodanih duša.
Ali trebao bi postojat mehanizam i za zamjenu najboljih. Što Putin svakako nije…
Jer je i on prodan, odavno.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Ako je Rusima putin bolji neka im bude, mi smo zadnji koji bi im trebali nešto govoriti.
Ne treba uspoređivati naše rezervatiće sa Rusijom pa tako no ove naše namjesnike sa Putinom.
Rusi su se od SSSR-a nešto naprijed i pomakli, mi nismo. Prije 30 gpdina Hrvatska je bila obećana zemlja za prosječnog Rusa.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Nisu Rusi toliko glupi koliko je glup taj tvoj komentar. Valjda Rusi nisu zaboravili što se dogodilo s Romanovima kad je odrađena jedna od većih pljački Rusije i prevara od istih koji su imali Trockig i danas imaju Navalnyja.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

@guest_442726
A misliš da im ga Mesija od loze Davidove neće metnut?
Ovo da sam glup prihvaćam. Meni je sve OK, naviko sam na uvrede.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Ja ništa ne mislim jer neznam što će biti, ali znam ono što je bilo.
Također sam uočio kako s tvojim komentarima nešto ne štima, a evo ti to i potvrđuješ kad se praviš glup pišući kao da sam ja napisao kako si ti glup, a ne kako sam napisao da je komentar kojeg si napisao glup.
E sad, ja se nebi usudio procjenjvati tvoje mentalno stanje jer neznam niti mi je potreba, ali mogu samo napisati kako ni glupost nije najgore što se nekome u životu može dogoditi.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Space
Pa to ti je isto. Glup komentar može napisati samo glup čovjek. Nemoj se pravit glup kad znam da nisi 🙂

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Svi ponekad radimo gluposti, ali ti ne brini, nedaj se ometati.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

SPACEVOODOO, da ti Romanovi su bili super-lopovi. Jesi li slučajni znao, da je zadnji car-imperator, Ruske Imperije, prije pada monarhije 1917, bio najbogatiji čovjek, ikada u povijesti Čovječanstva? Negdje sam pročitao, mjereno u današnjoj lovi, imao je 450-500 milijardi dolara ili eura, svejedno. Lova samo takva.
No, nije sve u lovi. Imali su sina hemofiličara, a njegova majka, careva žena, već sa 40tak godina, morala je hodati uz pomoć štapa.

santa007
Gost
santa007
3 mjeseci prije

ime
zapadna demokracija je fikcija sa političarima od dva mandata a stvarnu vlast ima elita koja drži novac i medije i koja se stoljećima ne mijenja – Rotšildi su gospodari novca više od 200 godina.
Mark Twain je jednom rekao da se na izborinma nešto može promijeniti bili bi ukinuti
(tako je bilo do sada a da li će biti i u buduuće viditi ćemo nakon izbora u americi).
U knjigama “conspiracy teory” kažu da su monarhije maknute i zamijenjene “demokracuijama” jer u “demokraciji” narod vidi tlačitelja pa se s vremenom pobuni (-u “demokraciji ne vidi!) a drugi razlog je taj da se monarh može odmenuti od elite i biti za narod (to su uglavnom oni koji su u povijesti etiketirani kao diktatori).
u rusiji je barem transparentno

santa007
Gost
santa007
3 mjeseci prije

ispravak
…u MONARHIJI narod vidi tlačitelja pa se s vremenom pobuni (-u demokraciji ne vidi!)…

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Santa007
Znam to. Ali uspostavit sustav gdje je promjena vladara nemoguća nije korektno prema ostatku nacije. Pa nije Putin (Mesija od loze Davidove) bogom dan. Ili je?

Istrazuj
Gost
Istrazuj
3 mjeseci prije

@guest_442730
Kolega slazem se sa tvojom analizom, ali tu ima jos toga puno za dodati po mom misljenju….
Evo…
Recimo da sam procitao ovaj uvodni clanak prije nekoliko godina, sve bi mi to izgledalo logicno – jer sam tada naivno vjerovao u tzv “geopolitiku” i ove smjesne “analize” koje ne uzimaju u obzir politicko zidovstvo tj “cionizam”…

Onda se desila lazna “pandemija” – a desio se i Lukasenko, pored “Betmena”.
Sada znam da je cijela tzv “geopolitika” bez politickog zidovstva – djecji vrtic za naivne ovce.

Politicko zidovstvo se mora uzeti u obzir – kod svake tzv “geopoliticke analize”!
Evo neki dan kolega Sinisa postavi jedan video, koji daje malo detalja o sekti cionistickih fanatika Habad Lubawich – koji su prakticno pod Putinovom palicom – preuzeli svo zidovstvo u Rusiji!
https://www.youtube.com/watch?v=DQ8Dyb0evPU
U ovom kratkom video covjek dobije par informacija o Habadu, kao i o njegovom “mesiji” Manahem Schnersonu, jednom okorjelom zlokovcu, koji se nikad nije libio ustvrditi – da “Slovensku stoku treba istrijebiti”…
A cijeli zivot je zivio u Rusiji!
Da se ne lazemo, nije Izrael niti postojbina zidova, niti zemlja sa najvecim brojem pripadnika te sekte…
To je Rusija.
Uistinu, ocito je da je covjek koji je napravio ovaj video, takodjer i Srbin, pa izgleda da “formacijski” ne moze postaviti fakte o Putinu i njegovoj vezi sa Habadom, tj sa fanaticima te prakticno – vladajuce sekte u svjetu zidova, tj “politickog zidovstva” iliti cionizma.
Posto se ponekoi Srbi – ocito plase ili cak groze – da objave jos par informacija o Putinovoj povezanosti sa ovom izuzetno mocnom sektom/”religijom” (prakticno sve zidovske banke su pod njihovom cvrstom kontrolom, a one i jesu glavne banke koje su nastale iz institucije “Dvorski zidov” – poput americkog FED) – postavicu ja par poveznica, za one koji nisu to znali…
Dakle…
Putin je izuzetnan prijatelja sa Barel Lazarom koji je cak i kao strani drzavljanin (uz Putinovu pomoc) – preuzeo kontrolu nad svim zidovskim zajednicama Rusije:
https://www.timesofisrael.com/putins-rabbi-says-challenging-governments-is-not-jewish/
Inace Barel Lazar je u direktnoj vezi (krvnoj) sa zlocincem i “mesijom” Schnersonom, koji ga je i doveo na vlast u Rusiji (uz pomoc Putina, a i Putin je tu gdje je uz pomoc Schnerona, da se ne lazemo…)…
Kad kazem “vlast” mislim bukvalno na VLAST – a ne na one klovnove sto se zovu “demokratska vlast” a izvrsavaju naredjenja Schnersona i Lazara:
http://web.archive.org/web/20110709131628/http://www.fjc.ru/AboutUs/leader.asp?AID=102019
… Sta vise, Lazar na skupu cio-fanatika u SAD – prenosi “privatnu pricu Putina” – koji mu navodno priznao da je jedna zodovska familija se prakticno brinula u Putinu u njegovom djetinjstvu, a da je on kad je dosao na vlast u Lenjingradu – prvi otvorio – zidovsku skolu… (ako je moguce vjerovati cio-fanatiku?):
https://www.youtube.com/watch?v=qoJc7VoEmq0
Takodjer cionisticki Israelnationalnews – fino i kulturno je obavjestio citateljstvo da je Rabbi Yitzhak Yosef – pozdravio Putina na sastanku u Moskvi – tradicionalnim zidovskim pozdravom koji je namjenjen – iskljucivo Zidovskom caru:
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182754#.VuPDKnqp10R
“Blessed be He … who gave some of His glory to flesh and blood”…
Ovi fanatici nikad ne grijese u formi…
Pozdrav za NEzidovskog kralja “Gojima”… (tj “stoke” po rijecima samog “mesije” Schnersona)
“Blessed be He … who gave some of His glory to His creatures”
….
Uz to Putin se od samog dolaska na vlast – uvijek zalagao za – militarizaciju (“jacu ulogu”) tzv UN, tj za stvarno pravljenje tzv “Svjetske Vlade”… (tako da mi i ovaj amandman izgleda kao zamaivanje ociju, jer on prakticno dobija apsolutnu vlast. Upravo onako kako to savjetuju i “Protokoli…” stari 120+ godina!)
http://en.kremlin.ru/events/president/news/38049
http://web.archive.org/web/20120301205445/http://www.un.int/russia/new/MainRoot/Statements/ga/ga_docs/Statement070227.htm
Zbog svega ovoga, a specijalno zbog Putinove uloge u laznoj pandemiji i jacanju zlocinacke i Rockfellerove UN (WHO je dio) – cini mi se da je ruski narod bas danas – dobro nahebao…

Ali hajde, gledacemo…

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

@Istražuj
Sad ćeš dobit hrpu minusa jer nejdeš uz dlaku večini.
Nisi izabrao stranu u sukobu. Kako to? Kako to? Nije mi jasno!

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Edit: Niz dlaku, ne uz dlaku. Na drugom sam kompu sad pa ne mogu ispravit post…

grnzysgfrzsd9fza9zdscfzabszfaszfzasf
Gost
grnzysgfrzsd9fza9zdscfzabszfaszfzasf
3 mjeseci prije

Istražuj, apsolutna istina sve što si napisao!!!

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije

Istražuj ovaj video je jako interesantan. intervju je na engleskom, titlovanje na njemackom- ovo je od pravog poznavaoca! poklapa se sa tvojim, subarijevim i pukijevim pogledima:
Henry Makow & Alexander Gottwald Interview NWO Hitler Putin Anti-Semitism Feminism (deutsche UT)

Istrazuj
Gost
Istrazuj
3 mjeseci prije

@pizdro
ODLICAN intervju!
Nisam pratio Henry Makowa, ali je odlican.
Covjek je zidov i po ocu i po majci (slicno kako i Ron Unz) – i vjerovatno odlicno zna sta prica!
Ova banda cionisticka je toliko zgalzia nijemce na lazne pricu – da to nije normalno…
Intervju je od prije 5 godina – sto na zalost znaci – da se nije puno toga promijenilo ni u Njemackoj, a ni u Svijetu.
Banda satanisticka (politicki zidovi) – izgleda da su sa koronom – odlucili da je doslo vrijeme za “totalno preuzimanje vlasti nad Svijetom”!
Hvala za link.
Evo jos jednom da olaksam pretragu kolegama. ODLICAN!
https://www.youtube.com/watch?v=p2UGKtEdT3U
I stranica mu je odlicna:
https://www.henrymakow.com/

Željko
Gost
Željko
3 mjeseci prije

OK, mogu da se u nekim stvarima ne slažem sa Rusima ili da budem korektan sa Rusima i narodima koji čine Rusku Federaciju oko nekih stvari ali Putin je državu od totalnog rasula pretvorio opet u globalnog igrača!

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

ŽELJKO, ajd nećemo toliko pretjerivati. Kojeg rasula? To je samo mit “putinista”, da je Rusija bila u rasulu, a nije. Točnije je ovo: bila je duboka kriza, ali neko teško rasulo, e pa nije.
Krize dolaze i prolaze, društvo se mijenja, države ostaju, nastaju ili nestaju, pa neke nove države nastaju. Pobogu, koliko je samo tisuća i tisuća, država i državica, u proteklih par tisuća godina, “prohujalo” ovom našom planetom !!!
U kakvoj krizi je bila Njemačka ili Japan, godine 1945 ??? Jesu li bili urasulu? Ali prije te krize izazvane gubitkom rata, i Njemačka i Japan bile su razvijene sile, pa su se tako razvijeni, lako i brzo oporavili i svjedoci smo njihovog uspjeha. Rusija, kao najvažnija država bivšeg SSSR-a, i bivše Ruske Imperije, koje je prethodila ex-SSSR-u, tih 1990-tih, bila je u teškoj krizi, ne u rasulu. Ok, zemlja se oporavila i to je to.
Mnogo veći uspjeh su u svome razvoju postigle jedna Kina i Indija, ako gledamo kako su izgledale 1947 (godina osnivanja moderne Indije) i 1949 (godina onivanja moderne NR Kine).
Mislite li da griješim u procjeni?

Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

Samo malo nadopune:

” A total of 77.93 percent of Russians voted for amendments to Russia’s Constitution, the Central Election Commission (CEC) said after 99.9 percent of election protocols were processed. The CEC said 21.26 percent voted against the constitutional amendments.

… according to the preliminary data, almost 65 percent of Russian citizens cast their ballots in the vote on constitutional amendments.

will include protecting the institution of MARRIAGE as the union of a man and a woman, setting CHILDREN as a priority of Russia’s domestic policy and an obligation to support and protect CULTURE as the unique HERITAGE of Russia’s multi-ethnic nation. Other amendments will confirm that Russia safeguards HISTORICAL TRUTH and honours the efforts of the DEFENDERS OF THE MOTHERLAND.”, sputniknews.com

Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

Mislim da većina nezna kakav je pakao Rusija prolazila ’90- tih…neke stvari nećemo nikad saznati. Ali ono što se zna jest da je životni vijek Rusa bio skraćen za 10 godina.

Btw, negdje oko 2016.(?), jedna Oxfordska studija je utvrdila da se životni vijek Britanaca skratio za 2 godine…(fakti.org), da ne bi mislili da je ‘Covid’ kriza od jučer i da je normalno stanje da posvuda 45% ljudi nema nikakvu ušteđevinu. Kako se to odražava na hranu koju kupuju i zdravstvene usluge koje si mogu priuštiti?
Sve pišemo pod Covid?

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

LUCIJA, veći i to daleko veći pakao, tih devedesetih, prolazile su zemlje bivše Jugolavije. Posebno BiH, Hrvatska, ali i Srbija, C.Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija. Taj pakao devedesetih po Rusiji, je ipak bio daleko manji. No, kako je nakon rapuštanja SSSR-a, prošla Ukrajina? Moldavija? Gruzija? Ratovi u Gruziji, rat između Armenije i Azerbajdžana, pa građanski rat u Tadžikistanu, rasulo u srednjoj Aziji. To ste zaboravili.
I u vezi životnog vijeka. U Rusiji se tada skratio životni vijek muškaraca, ali ne i žena. Ne vjerujem, čak 10 godina. A koliko se tada skratio životni vijek u ex-yu? U jednoj BiH? Hrvatskoj? Koliko je mladih, prvenstveno muškaraca, zagnjojilo zemlju i zašto? Koliko ih danas na tim prostorima, ima bez nogu, ruku, kao posljedica rata?
Za koliko se postotaka smanjio broj stanovnika u jednoj Ukrajini, Hrvatskoj, Bosni, a za koliko u Rusiji?
Dosta je više toga mita i laži o ruskoj tami devedesetih, a mi ostali, nabrojeni? Kao da smo bili na sunčevoj svjetlosti. A bili smo moj klinac-:(!

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Očigledno su komentatori moju zahebanciju shvatili kao kritiku. Dobro, možda je u određenoj mjeri i bila kritika. 🙂
Naprosto ne vjerujem da je od silnih miliona Rusa Putin jedini sposoban na ispravan način vodit Rusiju. I to u tolikoj mjeri da bude doživotni vođa.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Nije problem u onome tko će voditi državu nego u svijesti i razvoju onih kojima će vladati. Ne možeš plemenu uvesti demokraciju i reči eto vam sada ste demokratska država. Mnogo toga treba promijeniti i ispraviti a naročito obrazovati ljude kako bi znali što im demokracija donosi i kako bi znali što su im prava ali i obveze.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

DOKUR—LO…, nije točno. Demokracija uz sve nesavršenosti, najbolji je oblik vlasti. Pa i Rusija ima demokraciju, a ne diktaturu ni autokraciju.

Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

*Ime

Ja vjerujem. Osim one grupe koja ga je dovela na vlast, sasvim sigurno, uvijek je postojala i postoji još jedna…koja se brine da i ostane na vlasti. A prvi uvjet za to jest da ostane – živ. I koja zna što radi i koliko je jak neprijatelj.

Mislite da ovih promjena Ustava nije trebalo biti prije, npr?

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

@Luce
Ja mislim da sve te grupe igraju za istu stranu.
Ovo je samo kazalište…

sedban
Gost
sedban
3 mjeseci prije

*Ime – Samo je kazaliste LOL
A u kazalistu netko ima ulogu prosjaka a netko kralja, netko zavrsi na vješalima, netko je razbojnik a netko bude ubijen.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Sedban
Da, ali poanta je da je sve gluma. Nema zaista prosjaka i kralja, nema ni mrtvih. To je gluma. To je poanta mog posta kad ti već moram crtat…

sedban
Gost
sedban
3 mjeseci prije

Neki voze BMW a neki zivu cijeli dan na 5 Dolara, neki su u izbjeglickim kampovima i hodaju okolo bez noge na stakama a drugi uzivaju na Maldivima i tebi je to sve gluma.
Tako odgajaj i svoju djecu.

Vjeruj ti u gluposti

nek ti je sretno
poz.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

sedban
grrrr… sukob istoka i zapada je gluma, alo.
Život jadne sirotinje je stvarnost ali mislio sam na globalno kazalište sukoba istok/zapad.
To je režirano da bi se ovce stjeralo u torove, da se mrze i kolju međusobno.
Pozdrav i tebi. Svako ti dobro želim od srca.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

IME, ta umjetna podjela na istok i zapad, to više ne postoji. To je bio (lažni) konstrukt do 1990-te, u doba tzv.Hladnog rata.

Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

Jedna od prvih PREVARA NWO je upravo ta: da je “to sve isto”. Počinje sa izjednačavanjem Hitlera i Staljina… A osim toga je i PRIKRIVENI FAŠIZAM, što nwo dobro i opisuje.

Tako da kad mi netko počne tvrditi tako nešto, 😊

Btw, jedna od prvih akcija nwo jest uvođenje ljetnog i zimskog vremena.
Svima uvedeno bez konkretnog prikaza koliko točno i kakvih koristi ima. E, sad, kad smo višestruko utvrdili da dobiti nema nikakvih, a štete su prvenstveno psihološke , dezorjentacija i nesanica neka 2 tjedna, sad su se nećkali to promijeniti… Jedna Njemica svake godine plaća kaznu, još od vremena DM jer – ne želi mijenjat vrijeme (1000 ili 2).

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

LUCIJA, to ljetno vrijeme je uvedeno još prije Drugog svj.rata, a bivši SSSR je stalno ljetno računanje vrmena, uveo još 1931. Pod Staljinom. Zato i jest klasično radno vrijeme u bivšem SSSR-u, počinjalo u 9 ujutro, ne u 6 kao u SFRJ. U SFRJ je najprije bilo od 6, pa od 7, pa tek nakon 1980-te, od 8 ujutro. I neradne subote, prije je uveo SSSR, nego SFRJ. Mnogi to ne vjeruju i ne žele čuti, ali je istina!
Slažem se da se može usporediti Hitlera i Staljina, ali uza sav diktatorski sistem vladanja, Staljin se ne može izjednačiti sa Hitlerom.
A s kim bi se Hića mogao izjednačiti, na svijetu bijelome? Mislim na to “znanstveno” zlo, koje je uveo?
P.S. mene i kada muči nesanica, ne muči me zbog pomicanja sata, niti malo.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

IME, a koje su to grupe, brate mili?

sedban
Gost
sedban
3 mjeseci prije

*Ime……..ti si chifutski provokator.
Javi se na adresu Merkel koja moze biti po njemackom ustavu dozivotno…….

Ovo je bilo za promjenu ustava.

Ti izbori, Rusima nije najvaznija stavka u zivotu.
Ima puno vaznijih stavki u zivotu Rusa nego koji ce majmun biti na vlasti.
Ovaj majmun Putin je OK za zemlju, najbolji sto ga je Rusija imala u zadnjih 100 godina, idemo dalje, zivot ide dalje
i dalje su sankcije na rusku ekonomiju i dalje su NATO vojne baze uz rusku granicu itd to su ruski prioriteti.
Ruski prioritet je kako opstati u okruzenju lesinara i ajkula kao sto si ti, kao sto je Izrael, London i Washington.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

sadban
Ak sam ja cifut ti si sa Neptuna…

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

sedban
Ak sam ja chifut ti si Neptunac…
I Merkel i Putin ti igraju u istom dresu.
AK ti to do sad nije jasno ja ti nemrem pomoć.
Sam ti navijaj. Mogao bi se razočarati.

Sqjay
Gost
Sqjay
3 mjeseci prije

Sad samo prebroj golove i autogolove Merkelice njemačkom narodu i Putinove ruskom u zadnjih 15 godina pa ponovo naglas izjavi da igraju za istu ekipu.!

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Tako je. Da im je onda uvedena demokracija bili bi kao Libija, Afganistan, Sirija……

jad & nevolja
Gost
jad & nevolja
3 mjeseci prije

da, il’ nedaj boze balkanski prcvajz?

go putin
Gost
go putin
3 mjeseci prije

dobro je ovako, jos najbolje da svaka lujka misli svojom glavom?

VOLGA VOLGA
Gost
VOLGA VOLGA
3 mjeseci prije

Zapad bi se trebao ugledati na Rusiju…Poslije Putina će doći onaj koji se sad već priprema i dobro je osigurano da sačuva i samo unapređuje Rusiju…a i političari s “ovijeh prostora” bi se mogli bar malo ugledati na Putina…Da se ugledaju i 25% bilo bi nam 75% bolje nego sad…Svaka čast za gospodina prezidenta Putina.Na zdarovlje.

adios amigos
Gost
adios amigos
3 mjeseci prije

Poslije Putina će doći onaj koji se sad već priprema,,,
Mislis ona, tzv. umjetna inteligencija?

davor3
Gost
davor3
3 mjeseci prije

Cestitam ruskom narodu na glasanju ZA za novi ustav.

sedban
Gost
sedban
3 mjeseci prije

Vidi se da ovaj dvopartijski sistem u Americi, ili ping pong izbori
ne funkcionira.
Ako pobjedi Biden i ako nastavi elita da se glodje medju sobom – kao u starom Rimu – jao se Americi.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

SEDBAN, sisitem funkcionira, jer ne zavisi o tome tko jena vlasti, jer je sistem i država, stabilan. I lako se mijenjaju i prilagođavaju promjenama, što se ne bi reklo za ukočena društva. Povijest je to dokazala.
Ja sam za demokraciju, ali uvijek kažem, nema demokracije bez ekonomske demokracije.

abopl
Gost
abopl
3 mjeseci prije

Imamo i mi u Hrvatskoj dozivotnog vođu
a to je sistem koji
se ne moze promijeniti
To su zakoni EU i vjernost NATO paktu
tako da su ovi izbori u Hrvatskoj cirkus

Slavonac
Gost
Slavonac
3 mjeseci prije

Najvise je napredovala,jer je onemogucila ljudima u svemiru pomocu E-gradjani da vladaju.Nase dvje partija,ljevo i desno krilo udbe govore dalje to nemoguce.Bijo je skup politicara sa novinarima,Prijasnja novinarka Kristo je izjavila dasu mediji postali megafoni lazi.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

SLAVONAC, zar nakon 30-tak godina, još mlatiti praznu slamu o udbi? A da možda ne vlada vatikanska mafija, jedna od najvećih mafija na Svijetu?
Bilo kuda, udba svuda, i ozna sve dozna !!!

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
3 mjeseci prije

Ne znam zašto kažu kako je Rusijom 1993. vladala liberalno usmjerena ekipa Jeljcin-Kozirev kada su oni prvenstveno bili “grabežno usmjereni”. Drugim riječima, ako ste grabežno usmjereni, kao što su u istom tom vremenu devedesetih bili (i ostali) HDZ i SDP, znači da ste liberali-neoliberali.
Kao što su to danas Plenkovićev HDZ i tko-zna-čiji SDP što potvrđuje tezu o istospolnom braku na daljinu (jer se pred javnošću grade da nisu u braku). Oligarhe nastale iz blatantne lopovije imamo i mi – Todorića, ekipu oko TDR-a, Čermaka, sada bivšeg šefa Zagrebačke banke, pa Božo Prkno iz Privredne i slične. Jedina razlika je što se ruska 1993. nastavlja u Hrvatskoj do danas a veće promjene je u Rusiji napravio Putin i nacionalističko-patriotska liga Rusije. Što se tiče imovine RH u inozemstvu, mi o tome ne znamo apsolutno ništa. Državne zlatne rezerve je po cijeni 1/6 današnje vrijednosti rasprodao njakavac Rohatinski (još jedno strano prezime), guverner NBH koji se time javno hvalio a za to dobio i prestižnu nagradu i pohvalu na konferenciji guvernera centralnih banaka EU te najvećih bankstera svijeta.

Ako ŽELITE:
– još COVID-1984 farse
– vladavinu neustavnih “stožera”
– TV prijetnje dražesne Alemke Markotić
– još iseljavanja iz Hrvatske
– propast gospodarstva i novu krizu
– teroriziranje malih i srednjih tvrtki i obrtnika od strane porezne uprave
– obavezno cijepljenje za sve, i staro i mlado, svime i svačim, svake godine
– vrlo restriktivne kvazizelene politike sa velikim povećanjem cijena i smanjenjem dostupnosti goriva i plina što će dovesti do enormnog povećanja troškova života i održivosti samog života
– totalitarnu kontrolu kretanja, druženja, trgovanja i mišljenja
– redukciju populacije
– prihvat ilegalnih imigranata povezanih sa Al-Qaidom ili ISIL-om te islamskim radikalnim i kriminalnim organizacijama
i njihovo naseljavanje po hrvatskim ispražnjenim selima
– vladavinu inozemnih nevladinih organizacija i inozemnih medija umjesto izabrane hrvatske vlasti
– medijski i ulični teror kojekakvih trockističkih i kvazianarhističkih skupina poput ANTIFA ili WOKE
– sluganski i poltronski odnos prema Bruxellesu i Berlinu
– uspostavu filijale Novog svjetskog poretka u Hrvatskoj

…tada svakako GLASUJTE ZA HDZ ili RESTART KOALICIJU!
Jer tako ćete i dobiti gore nabrojano.

Izađite na izbore i podržite one kontra njih, inače će interesne sljedbe HDZ-a i RESTART koalicije izaći na izbore i bez vašeg glasa protiv stvoriti Hrvatsku iz noćne more za većinu!
Da ne bude poslije – nismo znali.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 mjeseci prije

Napiši još 20 puta, ne gledaju svi logičari komentare.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

90% komentatora ovdje su obični navijači. Možda i više od 90%.
Dobro, još uvjek je bolje nego na indexu ili nedaj bože na 24sata.
Samo želim reći da su navijači satjerani u okvire koji su umjetno osmišljeni. Nebitno je za koju stranu navijate – istok ili zapad.
Navijanje je samo podržavanje sukoba. Želite li vi sukob ili mir?
Odbacite navijanje i podršku svojoj strani pa da vidimo kakav ćete stav zauzeti te dali će vam se pogledi proširiti i da li će se i dalje bolesni sustav održavati.
Uostalom imate tu ljude s kojima se sprdate, a bolje su sagledali stvari upravo zbog toga što ne navijaju, nisu zauzeli stranu.
Subaru, Istražuj, Puki… ima ih.
Neću više komentirat jer se osjećam kao navijač na nogometnoj utakmici koji je na pogrešnoj tribini. Ne treba mi to.
I još me optuže da igram za Hazare.. prehebeno…

sqjay
Gost
sqjay
3 mjeseci prije

Jadno malo…. šmrc 🙁

Navijači veliš?
Može bit…. ima ih na ovom portalu to nema sumnje, možda sam i ja jedan od njih ali to i dalje ne znači da ne koristim glavu i ne razmislim o svemu što drugi napišu pa bili oni i očiti trolovi.

Evo recimo ti veliš da smo stjerani kao navijači u okvire koji su umjetno osmišljeni – a tvoj odgovor je da to automatski vodi u sukob i onda je to kontra mira. Logika drži vodu dok te ne preupitam – a koji je po tebi PUT do mira? Ne činiti ništa? Okrenuti drugi obraz? Okrenuti treći obraz? Nag**it se svakom psihopatu koji naleti? Ne trbaš ih tražiti jer ih svaka selendra u ovim krajevima ima a njihovi šefovi i šefovi njihovih šefova dans su kreature kojima Sauron i Valdemort nebi mogli dodati vode.

Ako ovca proširi vidike vuk će postati vegetarijanac!? I čudiš se što ti ekipa veli da igraš za Hazare (vukove)? Hebenica!!!
To ni Ghandiu nije upalilo pa je Britancima malo(puno) potpalio pod nogama da brže skontaju neke stvari.

Također tvrdiš da je Istok i Zapad isto i da se sve svodi na njegovo produženje mandata na mjestu predsjednika ostale amandmane ustava s referenduma ni ne spominješ:
– Zajamčene progresivne mirovine
– Minimalna primanja veća od troškova života
– Definicija braka
– Nema agenata iz vana na visokim državnim pozicijama
– Tko krivo pogleda Krim ili Kaliningrad dobit će Sarmat u g*zicu, itd…

Izgleda da je na Istoku Putin sve prepiso od Zapada!

P.S.
Da spomenem samo posljedicu jednog amandmana od nabrojenih na naše prostore da je – ne bi bilo ni Miloševića koji je bio u USA par godina, ni Tuđmanove ustašije iz Kanade na ministarskim pozicijama, Kolinde, Građevine Oreškovića, Plenkovića i tko zna koliko još psihopata na ovim našim prostorima!

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Put do mira je ne pristajanje na otprije planiranu agendu.
Mislit svojom glavom, a ne Putinovom, Merkeličinom ili Trumpovom.
Ionako su svi upravljani iz istog centra.
Odbacivanje sukoba je svakako put ka miru. Ne slažeš li se?
I tvoje patroniziranje je također mizerno…

sqjay
Gost
sqjay
3 mjeseci prije

Ponavljam pitanje:
Kako misliš izaći na kraj s vukom koji nije vegetarijanac? Kucnut ćeš cipelicama triput?
Floskule oko patroniziranja, mizerija i ostalog što misliš provući kao taktiku izbjegavanja direktnog odgovora na gore postavljeno pitanje slobodno ostavi za Dnevno, 24sata, Index i slične.

jozo
Gost
jozo
3 mjeseci prije

Kome je do tvoga misljenja trolonja glupi

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

jozo
Dobro da si mi reko. Sad sam uvređen 😉 Fakat si me shebo…
Glavno da si ti pametan, što se vidi i iz tvog opširnog posta…

Jozo
Gost
Jozo
3 mjeseci prije

Ti si glup trol a ja sam Jozo iz Posavine Bosanske

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

IME, ne postoji taj sukob istok-zapad, zar itko sa mozgom u to još vjeruje?

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Putin je stabilizirao Rusiju . Narod to pamti.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Да здравствует товарищ Путин еще тысячу лет. Пусть он даст нам все преимущества хазарского правления.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

IME, pačemu ti dumaješ što on tavarišč? On njet tavarišč, v sevadnjejšoj Rasiji, on gaspadin. Ladna, panjatna?

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije

Sve dobro samo presjedniku drzave dovoljno dva mandata, pa taman sve da je od suhoga zlata! Jer ne treba od republike pravit monarhiju i carevinu. Puno vlasti sve uzurpira i pokvari! Svjedoci smo Merkelina rasturanja Njemacke i Evrope uzduž i poprijeko te preko bare dinastija Bushovaca i Clintonovaca ..

Revolt
Gost
Revolt
3 mjeseci prije

Istinito. Rusija je napredovala od 1993
godine, jer u doba Jelcina Rusija nije
imala nijednog milijardera (u $$$), ali
otkad je Jelcin za ručicu privukao ka
vlasti malog čelavog, u roku 20 godina
‘nakotilo ‘ se njih 100 – svi drugovi
Putina. Večinu tog kapitala putinski
drugovi milijarderi čuvaju u offshore
oazama.
Prepisana druga tvrdnja povodom nove
konstitucije, da se lica koja imaju
inozemno državljanstvo i dozvolu
boravka u inozemstvu liše obnašanja
visokih javnih položaja, nije upisana u
‘novu’ konstituciju, iako je istina ,da je
dat prijedlog da se to učini.
Nova konstitucija važi več od marta ove
godine, glasanje je samo igrokaz da
preostatak svjeta vidi koliko je mali
čelavi demokratski nastrojen i
samoljuban ,i da potraži legitimnost
njegovog vječnog vladanja i kod svoje
raje.
Ali jest da je mali čelavko dobar otac, pa
je prije dve sedmice svojoj mlađoj
čerkici Ekaterini kupio u Francuskoj mali
zamak uz more po cijeni od 50 mln
eura.
Večina djece Ruskih vrh političara i
oligarhata ima dvorce, kuče i stanove
na zapadu,… čerka od Marije
Zaharove živi i radi u New Yorku, isto je
sa čerkom Sergeja Lavrova , koja jedva
priča na ruskom, pošto je rođena u
USA ,…
Da ne duljim, mali čelavi če sa
osmjehom obznaniti da je narod odlučio
da je on bog i batina, i da ima otvorena
vrata legalno krasti sljedečih 20 godina,
bio on na tronu ili neka njegova
marioneta, koja če to izvršavati u
njegovo ime…..a ruski narod nek se
sam digne sa koljena.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

REVOLZ, lažeš. U Jeljcinovo doba se i jesu nakotili milijunaši i milijarderi, tek da znaš. Meni je jasno da ih je Putin malo privezao, i neka je. To mu je pozitivni dio vlasti.
Odakle ti podatak gdje mu žive kćerke? Žive u Rusiji, ne laži. Točno je da se Lavrovljeva jedinica rodila u New Yorku, jer je on bio diplomat, kao diplomat SSSR-a, tada je radio pri UN, u N.Yorku. Pa se ona i rodila1982 u tome gradu.
No, sada živi u Moskvi. Ima dvoje djece. Znači Lavrov ima dvoje unučadi, unuk rođen 2010, i još mlađa unučica. Ne laži.

Revolt
Gost
Revolt
3 mjeseci prije

@zlatan
Niste precizirali što sam po vašem
slagao. Ako dobro pročitate tekst ,
nisam pisao, da če putinova čerka
živjeti u Francuskoj, već da joj je
tatica kupio dvorac sa pogledom na
more, da malo odmori tamo, kad joj
Rusija dojadi-ispod imate link na
kojem ćete vidjet kako to izgleda:

https://www.youtube.com/watch?v=LVbv1gUykRs

Evo vam i video, te spisak 25
miliardera, prijatelja Putina:

https://www.youtube.com/watch?v=Ql0jJ9F7JHQ
https://www.youtube.com/watch?
v=KXj_iXcjsMc
https://www.businessinsider.com/richest-russian-oligarchs-putin-list-2018-1

I još link do videa, gdje i kako
žive drugovi ‘djeda pobjed’:

https://www.youtube.com/watch?v=m-cj-0gSPW8
‘Djed pobjed’ je prije svega notorni
lažov, pošto je par puta rekao, da
če ispoštovati ustav Ruske federacije
dok je predsednik Rusije, i neće
dalje kandidirati za tu funkciju.
Ovih dana smo svjedoci, da
je lagao…
Lagao je i u slučaju pensionog
doba, jer je sve vreme govorio, da
se taj rok za penziju u njegovom
mandatu neče povisiti, dok je on
predsedavajuči- realnost za Ruske
pensionere je suprotna od toga što
je sve vreme javno govorio(lagao)
Da ne ispadne da vi lažete, zamolio
bih za vaše linkove koji dokazuju,
da je u vreme Jelcina bilo miliardera
iako je Jelcin taj, koji je Putinu
omogučio, da se dohvati visoke
funkcije, bez da bude izabran.
U zahvalu mu Putin postavlja
‘Jelcin centar’ u Moskvi,…
A što se tiče Lavrovove čerke,
ona je udana za sina veoma bogatog
oligarha, a sreli su se na studiju u Londonu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
77
0
()
x