fbpx

Rusija: Parada u Moskvi za Dan pobjede nad fašizmom (Uživo)

Rusija: Parada u Moskvi za Dan pobjede nad fašizmom (Uživo) 1

Danas Rusija tradicionalno proslavlja Dan pobjede u kojem se obranila i na kraju slomila nacifašističku ratnu mašineriju Njemačke i njezinih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Od pobjede 9. svibnja 1945. se na Crvenom trgu u Moskvi održava vojna parada na kojoj je ranije Sovjetski savez, a od ’90-ih moderna Ruska federacija pokazuje najnovija postignuća vojno-industrijskog kompleksa, dok u paradi sudjeluju svi rodovi vojske.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
189 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
1 godina prije

Impresivno, kao i uvijek…

Vlada Tepeš
Gost
Vlada Tepeš
1 godina prije

Impresivno

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Obični sajam kiča i neukusa! Kao i uvijek–!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@džugi
parada ti je direktan oblik demokracije gdje predsjednik I ministar obrane podnose raport naciji gdje su utrošili sredstva za obranu a što se najviše manifestuje kroz nove suvremene borbene sustave. u americi troše godišnje preko 650 milijardi $ a naouružanje rashodovano ali pošto nemaju parade narod to ne može vidjeti I ne može pitati predsjednika što je sa njihovim novcima

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

MA NE IDE.OD DZUKCA SAMO MOZE BITI DZUKELA.!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

O moj sine Budalina Tale puštaj koze da ti majka muze, da te rani vrućom varenikom da laprdaš vođe na Logičnom!!

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@eu kolonija,
Grijesis EU. Imaju i USrAnci svoju paradu , samo je zovu “parada ponosa” gdje i oni pokazuju svoje “naoruzanje” za borbu prsa u prsa a moze i pozadinski.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@dažbog
“parada ponosa” ili “teferić šupakmeraklija”:). dakle onih 650 milijardi dolara troše na uvećanje prangija. trebaju se pripaziti američki saveznici pozadinskog dejstva američkog “topništva”:)

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

To ti je staromodno i kičasto.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Govori se, da je ta parada postala Putinov privatni tulum!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Džugašvili
Ti sigurno znas puno o ukusu i o tome sta je prikladno, posto vidim da opravdavas Ante Pavelica.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Gdje se to vidi, da ga ja opravdavam!? Misliš da ga opravdavam jer sam ga ovako usput spomenuo u svom odgovor komentatoru Eu kolonija!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

“Iskreno rečeno, “poglavnik Ante je bio produkt odn. posljedica političkih odnosa u kraljevini SHS i kasnije kraljevini Jugoslaviji!”—–tvoje reci
Nije Ante kriv kriva je politika koja ga je naterala da postane vodja zlocinackog pokreta (koliko sam ja razumeo) on je tu neka kolateralna steta i nusproizvod koji ne podleze krivici jer nije on kriv nego politika SHS i SFRJ.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

RIDDICK, pa uvijek krvoločni nacisti i rasisti nađu opravdanje za svoje zločine. Uvijek su im krivi neki drugi, treći ili četvrti, a njima se samo omaklo da su nekoga priklali.
Misliš da Ante Pavelić, nije već znatno ranije maštao o klanju Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista? Nije on bio jedini takav, sličnih likova bila je puna Evropa u ta vremena.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Zlatane, nekima su antifasisti za sve krivi a fasisti ako su i krivi nesto onda je to osveta u afektu, spremni su za ista zlodela jedne da opravdavaju a druge da osudjuju i tu se najbolje vidi njihova zlocinacka sustina bez obzira na njihove lazne molbe za revizijom istorije na osnovu cinjenica, jer je nad njima ucinjena “velika nepravda” toboz pa je doslo vreme za njihovu rehabilitaciju i povratak “dostojanstva” njihovim pokretima i licnostima.
Fasizam postoji i danas na marginama drustva kao i 1920 ih, valjda mi Evropljani necemo biti glupi i zagristi isti mamac ponovo.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

SLAVA RUSIJI !!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGAŠVILI, parade se održavaju diljem Svijeta. I u Parizu je jučer bila parada, a bit će opet na dan Revolucije i pada Bastilje. To pada na dan 14.7.
U najvećoj svjetskoj demokraciji, Indiji, svake godine na Dan Republike, dana 26.1., održavaju se dugotrajne parade. Najprije vojni dio, a onda civilni. Mene sa te indijske parade uvijek iznova oduševe oni policajci na motorima. Na jednom motoru ili na nekoliko motocikli, u akrobatskom položaju zna biti po 30-tak policajaca. Eh, ti Indijci, ne odustaju od yoge, mallakhamba i ostalih njihovih akrobatskih vještina.
I NR Kina, na dan proglašenja NR Kine, 1.10., uvijek održava paradu.
Pa Grčka, ne znam datum, ali svake godine imaju paradu, pa Turska itd, itd…………
Da ne spominjem one britanske konjanike i one gardiste sa krznenim kapama od jedno metar visine, kako u čast kraljice, nekoliko puta godišnje uz gajde, onako stupaju.
Džugašvili sve to možda jest, možda i nije kič i neukus. No, kič i neukus može biti i bili koji spektakl. Kojekakve sportske manifestacije, posebno Olimpijade, pa razni glazbeni festivali, vjerski rituali i procesije, kada se vjernici ona vrte u krug sa nekim krpama i kipovima od gline, koje nosaju naokolo. Mislim da sve religije imaju te procesije. Sve to može, ali i ne mora biti neukus i kič.
Da, zaboravio sam spomenuti i karnevale, razne, diljem Svijeta. Ne mislim samo na karneval u Riju, i na mnoge druge mislim.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Neka trpi kome smeta….

Slobodan
Gost
Slobodan
1 godina prije

Naprijed Slavjani! nebeska sila Miha-ela je iza vas…

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Ne moraš gledati, Dzugi.

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Vrijedi ovo kao podsjeta na to da nisu Ameri uz pomoć Francuza ?slomili nacizam nakon iskrcavanja u Normandiju. Ogromne žrtve u toj borbi su podnijeli svi narodi tsdašnjeg SSSRa. Nažalost ta žrtva se često ignorira u dnevnopolitičke svrhe.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

75% ukupnih nacističkih gubitaka je bilo na istočnom frontu. amerikanci, britanci I francuzi su tu više služili kao ikebane da zbune neprijatelja

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@eu kolonija Da nije bilo ” Dana D” ne bi nikada bilo niti sovjetske operacije “Bagration”!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Znači ostavili bi Bjelorusiju pod kontrolom Nacista?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

dakle ponovit ću. 75% ukupnih nacističkih gubitaka je bilo na istočnom frontu a 25% preostalih gubitaka je bilo na svim ostalim frontovima I ratištima uključujući I normandiju. sve njemačke elitne snage su bile na istočnom frontu I općenito većinu njemačkih snaga je za sebe vezao istočni front. da nije bilo istočnog fronta nebi bilo ni dana d. amerikanci, britanci i francuzi nisu mogli osloboditi francuske od njemaca. rusi su za to vrijeme pregazili i očistili pola europe od nacista dok su amerikanci, britanci I francuzi jedva oslobodili francusku. amerikanci i britsnci jedne španjolske nisu ni dirali jer su se žurili umarširati u njemačku. iz toga je vidljivo da su I tada amerikancima I britancima prioritet bio zaustaviti crvenu armiju a ne borba protiv nacizma

nena
Gost
nena
1 godina prije

Veliku ulogu su odigrali i jugoslavenski partizani i NOB koliko se sjecam i broj žrtava je bio ogroman oko 2 000 000 poginulih, ubijenih, nestalih..

nena
Gost
nena
1 godina prije

I zato: slava svima koji su sudjelovali u toj epskoj pobjedi!
Smrt fašizmu!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

SLOBODA NARODU !
Ovo što sad živimo je, otprilike, kao za vrijeme – dahija.
Otimaju svojima i daju tuđinu. Zato se ne uče narodne pjesme. Tamo piše: svaki svoga zatucite dahiju…?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

NENA, unatoč mitovima o tolikom broju žrtava u Drugom svjetskom ratu u ex-yu, nije bilo toliko mrtvih. To svi ozbiljni demografi i povjesničari govore. Nas su učili da je Jugoslavija imala oko 1,700.000 mrtvih. No, prijeratni broj stanovnika, te popisi stanovnika nakon rata 1948, te ponovni popis 1953, dokazali su da nije moglo biti toliko mrtvih. No, mit je ostao !
Ponegdje piše da je ukupan broj mrtvih i nestalih sa teritorije cijele bivše države, mogao biti najviše jedan milijun do 1,2 milijun mrtvih, nestalih. Time posebno otpadaju priče povijesnih prevaranata, koji lupetaju da je nakon rata yu-socijalistički ili kako oni kažu, komunistički sistem, pobio na stotine tisuća naših domoljuba. To naših, to svi nacionalisti lupetaju, i hrvatski, srpski, ma i svi ostali.
Kroz redove partizana, odnosno kroz redove NOVJ (Narodnooslobodulačke vojske Jugosavije, kako se zvala na kraju rata), prošlo je oko 1,100.000 partizana, odnosno vojnika. Poginulo i nestali ih je skoro 300 tisuća. Tako nekako.
Više nego šta je vojnih žrtava imala jedna velika Francuska ! Ma ukupnoi je Francuska imalao nekih 400.000 mrtvih u WW2… a imali se pred rat oko 45 milijuna stanovnika. Točno je da je Francuska u WW2, imala daleko manje žrtava nego u Prvome ratu. Nekih četri puta više poginulih su imali u Prvome, nego Drugome ratu.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

što se tiče broja mrtvih
u drugom ratu
na prostoru bivše ržave
postoji točan popis svih žrtava
poimence popisanih
sporan je broj od
16.202 kvinsliših snaga
ostalo je sve popisano
imenom i prezimenom

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

O tome sam već pisao prije par dana. Sovjeti su svoju ključnu operaciju zvanu “Bagration” pokrenuli tek kada je početkom mj. Junija 1944 izvršeno iskrcavanje saveznika u Normandiji uslijed čega su Nijemci sa istočnog fronta povukli svoje naj bolje divizije i ratnu tehniku, da bi zaustavili prodor Amera i Britanaca. Sovjeti su to iskoristili i počeli sistematski potiskivati Nijemce prema njihovim granicama i nisu se zaustavljali do Berlina, Ali Sovjetska propaganda nikad nije priznavala, da su joj zapadni saveznici u bilo čemu pomogli, nego svojataju sve zasluge za poraz Nijemaca! Još moram spomenuti jedan sličan primjer koji se je dogodio godine 1943, kad su Nijemci htjeli zauzeti onu poznatu izbočinu pred Kurskom tj, kad se je vodila najveća tenkovska bitka svih vremena tzv. Kurska bitka! Nijemci su napali sovjetske položaje sa sjevera, gdje je operacije vodio general von Manstein i s juga, kdje je komandovao General Hott. Manstein je bio mnogo uspješniji od Hotta i njegove su oklopne jedinice skoro u cjelosti probile sovjetsku obranu i Manstein je vršio pripreme za konačni udarac i odsjecanje i opkoljavanje sovjetskih snaga u toj tzv. kurskoj izbočini, ali tada se je dogodilo, da su se Ameri i britanci izkrcali na Siciliji i umješao se je Hitler osobno i naredio, da se cijeli SS korpus,koji je bio udarna pesnica njemačkog napada hitno povuče i pošalje na jug Italije zbog spriječavanja napredovanja Amera prema Rimu! Nijemci su se morali povući od Kurska za više od 100 km a rusi su ih tako oslabljene nastavili i dalje potiskivati! Iako Zapadni saveznici nisu imali tako velike gubitke kao sovjetska crvena armija i njihov udio u porazu Njemačke je mnogo veći negoli to žele priznati sovjeti i sada Rusi!!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

@Tovariš DŽ.

Podaci i vremenski sledovi su ok, ali ima nekoliko sitnica koje treba objasniti.

U operaciji Bagration učestvuje više od dva miliona vojnika Crvene Armije, (ako se dobro sećam) preko 5000 tenkova i više hiljada aviona. Artiljerijskih oruđa više od 30.000 komada.
Šta misliš, koliko je vremena potrebno da se obezbedi ovolika logistika i kolika je vojska potrebna da ovo zaustavi?
Operacija Bagration je pripremana mesecima pre iskrcavanja u Normandiji i nikakve “elitne jedinice” tu nisu moglee pomoći.

Što se tiče Kurske bitke, ona je već bila dobijena kada su Nemci povukli deo svojih jedinica i prešli u odbranu, a Rusi još uvek nisu uveli sve pripremljene rezerve.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

O tome, da je kurska bitka za nijemce već bila izgubljena, kad su se saveznici iskrcali na Siciliji, bi se dalo diskutirati, a što se tiče tvog podatka, da sovjeti još nisu u bitku uveli sve svoje rezerve isto tako! Sovjeti su zadnjim snagama zadržavali njemački prodor i imali su pritom goleme gubitke u tehnici i ljdstvu. Njihovi dnevni gubici su iznosili visokih 21% raspoloživih efektiva što su najviši dnevni gubicii u istoriji modernog ratovanja.Malo manje gubitke su imale Sadamove tenkovske jedinice u prvom iračkom ratu, kad su se sukobile sa američkim Abramsima 19%. Ta Kurska bitka normalno nije tekla kontinuirano, nego su bili prekidi i predasi, kad su se na obe strane skupljala onesposobljena tehnika, koju su nastojali ponovo osposobiti, popunjavale su se jedinice novim ljudstvom i td. i bitka u toj fazi za nijemce ni izdaleka nije bila izgubljena, nego je general von Manstein već planirao, kako da zada odlučni udarac sovjetima, kad je došlo Hitlerovo naređenje, da se SS korpus, koji je brojao 4 divizije kompletno pošalje u južnu Italiju i to je bio kraj njemačke operacije zvane Citadela!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Ok. Ako želite, možemo o tome i diskutirati.
Tačno je da je Majnštajn, zahtevao da se ofanzivne operacije nastave i da je smatrao da je pred probojem odbrambenih linija Crvene Armije, ali koliko me pamćenje služi on u tom stavu nije bio podržan od ostalih neačkih generala.

Koliko me pamćenje služi, od celokupne ruske rezerve, u borbu je uvedena jedna tenkovska armija, u bitci kod Prohorovke, a ostatak rezervnih frontova je u bitku ušao tek sa ruskom kontraofanzivom.

Da nisu imali te rezerve, sa čime bi išli u kontraofanzivu?

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Đugašvili

Bitka Kod Kurska ,
Što je po Đugašvilu najbitnije za bitku kod Kurska ?
Iskrcavanje na Siciliji …:)

Guderian je bio snažan protivnik operacije Citadela i svim silama je pokušavao da odgovori Hitlera od iste.
Njemačka je u tome trenutka s krajnjim naporom nastojala da popuni i obnovi svoje dvogodišnjim ratnim naporom načete panzer divizije.
Te resurse je gurnila u bitku koja po Guderianu je bila besmilena i nije ništa bitno rješavala.
Guderian je pokušao objasniti da plan napada krši dva od tri ključna elementa za uspješan tenkovski napad.

Hitler ga nije poslušao.
Njemci su napali i “skurili” teškom mukom skupljene resurse.
Posljedica:
Izgubili su stratešku incijativu i bili prinuđeni prijeći u trajnu defanzivu .

I da naravno…za sve je kriva Sicilija 🙂

Sada očekujem odgovor od Đugašvilija …Guderian je bio budala

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGAŠVILI, smiješno….sada će ispasti da je maloljetnik Princip promijenio svjetsku povijest. Hm, imperijalističke suprotnosti su bile takve među silama Antante i Centralnih sila, da je bilo koji lik kao taj nesretni Princip, mogao tobože izazvati rat. Habsb.Monarhiji, je to bio odličan povod za napad na Srbiju. Ionako su maštali da prošire Austro-Ugarsku do Istanbula i Soluna.
Znači G.Princip je kriv i za Hitlera, zaista?
Pa po toj logici, da je Slobodan Milošević imao neku drugu ženu, a ne Miru Marković, možda ne bi bilo yu-ratova. Jer, Mira je itekako Slobi prala mozak, kao mnoge oštrokondže. Kažu svi sudionici toga vrmena, on bi pristao na dogovor, otišao kući i sutra preokrenuo ploču. Pa očito ga je Mira kljukala. Ali to je prejednostavno gledanje na povijest.

Ili da nismo imali Tita, NOB i partizansku vojsku, predvođenu KPJ, šta bi bilo sa narodima u toj Yu, nakon rata? Stjepan Mesić je lijepo objasnio: da su kojim slučajem svi Hrvati (a većina nije) bile za ustaše i Pavelića, da nije bilo Tita i NOB-a predvođenog sa komunistima, hm, šta bi bilo sa Hrvatskom i Hrvatima nakon rata? Nestali bi……………Jer, rat bi ovako-onako dobili saveznici, u takvu Yu vratio bi se stari poredak, a Hrvati bi nestali. No, istina je, da nas je spasio Titov partizanski otpor, najjači u Evropi.

Zato je licemjerno kada na Dan pobjede politički dužnosnici u RH pričaju da su Hrvati imali antifašiste. Da, jesu, imali smo ih. Ali zar je teško preko usta prevaliti istinu, te antifašiste su predvodili komunisti na čelu sa Titom. Nisu to nikakvi duhovi, nepoznati, bili u pitanju.
Mogu shvatiti da mrze Tita, ali ne mogu shvatiti da ne mogu priznati realnost povijesne istine.

Nisu propala dva, nego četiri carstva.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Zlatan
“li da nismo imali Tita, NOB i partizansku vojsku, predvođenu KPJ, šta bi bilo sa narodima u toj Yu, nakon rata”
Zanimljiva činjenica.
.
Po sporazumu Staljin -Churchi tzv. Fifty-Fifty jugoslavije je trebala da bude podjeljena između Rusa i zapada.
E sad mnogi i danas to krivo tumače gledajući kroz današnje geopolitičke naočale , te pogrešno misle da je Hrvatska trebala na zapada a Srbija pod Ruse.
Današnje geopolitičke naočale nemaju veze s situacijom onda.
Sovjetski savez je bio socijalistička zemlja, Jugoslavija monarhija, kralj i izbjeglička vlada u Londonu.
Srbija i Makedonija su trebali biti pod zapadnim patronatom a Hrvatska pod Rusima.

Đugašvili kakav je bio, a još je bio u snazi , bojim se bi nas ko krimske tatare kompletno preselio negdje u mp3. Još bi nam napravio sibirsku autonomnu oblast Hrvatistan.
Nije da nije radio i takve ekperimente.

Vrlo često se gubi iz vida da su NOB i Tito spriječili takvu podjelu i taj dogovor.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ARA, možebiti da ima istine u tome. No, malo je poznato, da je Staljin od Tita tražio da BiH, postane autonomna republika unutar Hrvatske. Jer jugoslavensko uređenje u administrativnom smislu, bilo je po uzoru na sovjetsko. Ono, svaka republika ima pravo na otcjepljenje, ali mora imati većinski narod na svojemu teritoriju i izlaz na more ili međunarodne granice.
Pa su BiH, dali onaj izlaz kod Neuma, jer su bili usred Jugoslavije, bez dodira sa međunarodnim granicama. A nepriznati bošnjački narod, proglasili narodom, ali to tek dosta godina kasnije, je li tako?

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Zlatan
Nisam upoznat s tim dijalogom Tito -Staljin
A i ostatka teme nije bio predmet mojih promatranja , te se ne osjećam kompetentnim da išta kažem ,osim da mi se tvoje izlaganje čini konciznim

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

@Tovariš Dž.
Već u nekim prethodnim temama sam pisao, pa da ponovim:

Nemci u tom ratu od samog početka nisu imali nikakvu šansu na pobedu.
Rusi imaju više vojnika, veće rezerve, 4-5 puta više tenkova i isto toliko puta više aviona.Imaju i više artiljerije.
U to vreme najbolji nemački tenk je “teški” tenk panzer IV, koji u napadima ide prvi, a ostali slabiji tenkovi za njim.
Osnova avijacije im je “štuka”, odličan jurišni laki bombarder.

Osnova ruskih oklopnij jedinica je laki tenk BT-7, za kojega istoričari tvrde da je u to vreme “zastareo”, ali to nije baš tačno. To je laki tenk, tankog oklopa i sa topom relativno malog kalibra, ali – ogromne brzine i autonomije. Mogao je da skine gusenice i da brzinom od gotovo 100km/h, na dobrom putu pređe i do 700Km bez punjenja gorivom. To nije tenk za tenkovske bitke, već jurišnik koji brzim probojima u masi pobeđuje (videlo se to u akciji na Halkin Golu, koju je vodio Žukov i koji je tada prvi put pokazao svoj vojnički talenat.
Osim ovoga tenka – Rusi imaju teški tenk KV-1, koji je već iskušan u operacijama u Finskoj (nekih 550-600 komada), a imaju i više od 1300 komada T-34 tenka – koji su oba bolji od Pancera III i IV, u to vreme najboljih nemačkih tenkova.

U takvoj situaciji, niko od Rusa nije očekivao napad, jer su smatrali da niko normalan ne može napasti na toliku silu, a pogotovo sa tri udarne grupacije, čime je značajno umanjena udarna sila prvog udara. Zbog toga Crvena Armija nema izgrađene odbrambene položaje, vojska i oruđa nisu razvijena u borbenom poretku, a aerodromi su u neposrednoj blizini granice.

Ova ležernost, Crvenu Armiju je skupo koštala, jer je na samom početku nemačka avijacija, praktično još na aerodromima u rano jutro, tog 22.06.1941.godine uništila rusku avijaciju. Ostvarena nadmoć u vazduhu je u prvim danima rata bila odlučujuća. Štuke su uništile ruske tenkove i artiljeriju, gde god bi uspeli da zaustave nemački prodor.

Da su Rusi, bili samo malo oprezniji i da su sačuvali ravnotežu u vazduhu, već tada bi se u nekoliko dana operacije prenele sa ruskih prostora na Nemačke (I sam Hitler je navodno izjavio, da nikada ne bi napao, da je znao koliko CA ima tenkova).

Da se ne raspisujem, ostalo je uglavnom poznato, onima koji žele znati.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Ovo je pjesma Gavrila Principa ….zove se …Umiranje….samo za Dzugasvilija…

Tromo se vreme vuce
i niceg novog nema
danas sve ko juce
sutra se isto sprema

umesto da smo u ratu
gde bojne trube jece
evo nas u kazamatu
na nama lanci zvece

svaki dan isti zivot
pogazen ,zgnjecen i strt
ja nijesam idijot
pa to je za mene smrt

al pravo je rekao pre
Zerajic soko sivi
tko hoce da zivi nek mre
tko hoce da mre nek zivi

Pjesma je napisana ili izgrebana na vojnickoj salici ekserom u garnizonu gdje je bio zatvoren poslije atentata….na prestolonaslednika Habsburske Monarhije…Propale drzave….nazvane ,,tamnica naroda ”…A za informaciju dzugasvili kaplar nije bio Nijemac nego Austrijanac i to bez trunke mozga ….Alpski kozoheb s cetkicom ispod nosa …..

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Odi do Austrije , bar ti to nije daleko ,pa ces vidjeti da je Austrija jedna lijepa alpska drzavica radisnog i odgovornog naroda , ljudi rade svoje poslove za koje su dobro placeni ,sve je uredno i cisto , sve je na svom mjestu, ne bave se austrougarskom i hitlerom vec digitalizacijom i umjetnom inteligencijom , eto to je u najkrace razlika izmedju austrije i balkana.
A njihov nivo svijesti , odnosno katarze , vidjeli smo i ovih dana kada donose zakone kojima ce kaznjavati balkanske ustasofile koji jos uvijek slave hitlerovu porazenu vojsku kod Beliburga, dakle zemlja u kojoj je rodjen Hitler mora upozoriti zagreb da su ustasovanjem u austriji “dotjerali cara do duvara”.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Đugašvili
mala korekcija, nisu pala dva carstva nego četiri

Sarajevski atentat
Teroristički čin i Apisova neviđena glupost.
Srbija je bila iscrpljena od netom završena dva Balkanska rata i najmanje su joj trebali novi problemi sa KuK monarhijom.
Kada sam išao u školu, učili su nas da trebamo razlikovati uzrok od povoda za rat.
Ako postoji volja za rat povod će se naći. Pa ako treba izmislit će se oružje za masovno uništenje , pojavit će se potrebi epruvetica Antraxa za sjednicu UN-a, kao što nas recentna povijest uči.
Stoga smatram da su nas dobro učili.
.
U ostatku teksta podvlačiš tezu s kojom se slažem. Uostalom ta je teza i u mojem tekstu.
Nikakva Sicilija nije kriva za poraz kod Kurska već Hitler.
Na silu je išao u operaciju za koju nije imao ispunjen jedan od osnovnih preduvjeta za uspjeh.
Iznenađenje!
.
Teško je raspravljati što bi bilo kad bi bilo.
Jedino možemo pogledati što se uistinu desilo .
Ima jedna zanimljiva činjenica.
Dok je Staljin imao čvrstu kontrolu nad Crvenom armijom , zakočio ju je i sovjetima je išlo grozno.
Kontraofanziva kod Staljingrada ,radi njegovog inzistiranja je pokrenuta prerano.
Crvena armija nije skupila dovoljno snaga da bi mogla operativno i taktički do kraja iskoristiti slom njemačkih linija. Pragmatičan kakav je bio, to je shvatio i počeo se manje miješati. Čim je dao više slobode svojoj vrhovnoj komandi i zapovjednicima na terenu to je Crvena armija bila moćnija.
Wehrmahtu je išlo super dok se Hitler nije počeo miješati i donositi sve odluke.
Što je više kontrolirao Wehrmaht to je Wehrmaht gore prolazio
.
Staljin je imao svog Rokosovskog koji mu se suprotstavio iako je bio zatvoren u Velikoj čistki.
Staljin ga je poslušao.
Zašto Hitler nije imao svog Rokosovskog, ne znam.

Mislim da je Zlatan danas dobro poentirao nazvavši taj odnos pragmatik vs fanatik

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

Đugašvilija za Predsjednika!

Čim se pojavi , tema živne.
I to ne one lineri , plahte se postaju.

Stvarno šteta da je forum u ovoj formi i da tema jako brzo postaje nepregledna.
Šteta ,
Da se postovi objavljuju kronološki s mogućnosti quotanja ( citiranja), pa ova tema bi živila danima.
Bilo bi zanimljivo i imalo bi se i što pročitati.
Baš šteta!

Uostalom i redakcija bi imala više klikova 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije


1. Tog rata bi bilo bez obzira na epizodu u Sarajevu. Prije nje, postojale su još dvije krize koje su prijetile izbijanjem rata…
2. Ferdinandu bi se sigurno smrklo, jer su pored atentatora ‘Mlade Bosne’, postojali još neki…
Put kojim se kretao Ferdinand trebao je biti promjenjen u Sarajevu nakon pokušaja atentata, ali to se nije dogodilo…navodno vozaču nitko nije rekao…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Evo jos jedan Austrijanac …..iskocio iz lonca samo za Dzugasvilija …Otto Skorzeny (Beč, 12. lipnja 1908. – Madrid, 5. srpnja 1975.), austrijski časnik Waffen SS-a (Obersturmbannführer/potpukovnik) vođa njemačkih komandosa u 2. svjetskom ratu, poznat po sudjelovanju u oslobađanju Benita Mussolinija 1943. i neuspjelom lovu na Josipa Broza Tita 1944. godine.

Skorzeny je Poljsko prezime pa su mu preci najvjerojatnije bili Poljaci koji su doselili iz nekog dijela Austro-Ugarske monarhije.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Đugašvili
Kao i obično parcijalno tumači činjenice.
Za Bagration kaže da je uspio jer :”su Nijemci sa istočnog fronta povukli svoje naj bolje divizije i ratnu tehniku”.

.
Đugašviil iskorištava istinitu povjesnu činjenicu da je Rusima pomoglo savezničko iskrcavanje .
Tu činjenicu preuveličava do karikature prikazujući je kao ključnu.
Istovremeno zanemaruje relevantne i stvarne razloge njemačkog katastrofalnog poraza u operaciji Bagration

Stvarni razlozi u najgrubljim crtama:
-Njemačka Vrhovna komada nije registrirala ogromnu koncentraciju ljudstva i tehnike nasuprot grupe armija Centar
-Njemačka Vrhovna komanda je dovedena u zabludu o pravcu i ciljevima očekujuće ruske ofanzive te je svoje strateške mobilne rezerve smjestila u Ukrajinu
-Njemačka Vrhovna komanda je povukla dio ljudstva i tehnike grupe armija Centar te njima pojačala front u Ukrajini gdje je očekivala sovjetski napad . Takvim potezom je naravno dodatno oslabila grupu armija Centar

Takvi potezi njemačke Vrhovne komande i sposobnost STAVKE da ih maksimalno iskoristi su rezultirali katastrofalnim porazom u Bjelorusiji te faktičkim uništenjem grupe armija Centar.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

Ara
kod Kurska nisu povukli svoje
najelitnije jedinice pa su opet izgubili

kod Moskau nisu povukli svoje
najelitnije jedinice pa su opet izgubili

kod Stalingrad nisu povukli svoje
najelitnije jedinice pa su opet izgubili

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@džugi
ti si samo potvrdio ono što sam napisao. dakle glavnina njemačkih trupa je bila vezana za istočni front. kada su se saveznici iskrcali u normandiji tek onda su njemci dio tih trupa poslali prema francuskoj.

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije

Tačnije – samo mali deo najboljih ratnih naci divizija pa i to najviše zbog bježanja i panike u naci divizijama pred Crvenom armijom. Još tačnije, 95% nacističkih postrojbi bio je instaliran na obalama Normandije več prije dana D.

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Ma poslali ih tamo da se spase jer bi ih Rusi smrvili

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Na obalama Normandije su bili ostaci ostataka SS divizija( Rusi su ostalo satrali), ponajvise zato da se sacuva sto vise SS kadra od odmazde Rusa. Rezultat se vidi danas, potomci tih istih SS-ovaca vladaju danas sa EU, a izgleda i sa US.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Oj mause moj mause, ti to opasno simplificiraš i banaliziraš. da znaš!!

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Nadji nesto o Kurtu Waldheimu….dzugasvili…ili mozda o Herti Haas…Zamenom zarobljenika, Tito je nju i Andriju Hebranga izvukao iz Jasenovca, dajući za uzvrat visoke njemačke časnike koje su partizani zarobili u Bosni i Hercegovini….Kurt Valdhajm (nem. Kurt Waldheim; Sankt Andre-Verdern, blizu Beča, Austrija, 21. decembar 1918 — Beč 14. jun 2007) je bio austrijski političar i diplomata. Njegov izbor za predsednika Austrije 1986. godine bio je zasenjen otkrićima da je pripadao jedinici Hitlerovog Vermahta koja je u tadašnjoj Jugoslaviji počinila ratne zločine nad civilima tokom Drugog svetskog rata. Državna komisija za ratne zločine FNRJ ga je 17. decembra 1947. imenovala odgovornim za ratne zločine. Jedan je od 25 njemačkih oficira koje je poglavnik Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić odlikovao za učešće na Kozari 1942.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nema logike….kako misliš da se povuče u sred bitke!?

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

A zašto su se povukli samo 100 km.
Očekivao sam da ćeš reći do Sicilije, jer inače koja svrha?
E jadni mrzitelju, žao mi te.
Ajde molim te objasni zašto koristiš Brkino prezime?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Hebešbudalu!!!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Džugi
Usporedba dužine fronte istoka i zapada najbolje pokazuje doprinos u vojnoj pobjedi
U ratu protiv civila, danonočnim bombardiranjem, zapadni saveznici su nenad*ebivi

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ŽELJKO, nacisti na čelu sa Hitlerom kada su napali tadašnji SSSR, dana 22.6.1941., bili su uvjereni da će rat biti gotov najkasnije u devetom mjesecu te 1941. Rat je trebao trajati maksimalno 100 dana, a izvorni plan je bio da traje oko 60 dana. Imali su namjeru doći sve do nadomak Urala, znači osvojiti Bjelorusiju, Ukrajinu i skoro cijelu evropsku Rusiju, na jugu preći kavkaske planine i osvojiti Gruziju, Armeniju i Azerbajdžan. To je ona “famozna” fikcija A-A. Od Arhangelska na sjeveru, odnosno od Bijelog mora, pa do Astrahanja na jugu, odnosno do Kaspijskog mora ili jezera. Zatim ući u Iran, koji je tada bio nacifašistički saveznik, te promijeniti Tursku da promijeni svoju jako neutralnu poziciju.
Da se to zaista dogodilo, a nije, e rat bi dobio nacizam i Hiter, i nikada se nikakav Drugi front ne bi otvorio. A prije ili kasnije, i Velika Britanija bi kapitulirala. SAD se ne bi ni miješale, jer ionako su te 1941 još uvijek bili neutralni i van ratnih zbivanja.
Točno, Japan je napao SAD, na Havajima, 7.12.194., i SAD ulazi u rat. No, točno je i to, da je do toga datuma po Hitlerovoj želji, SSSR već trebao prestati postojati kao država.
To šta bi SSSR-u, ostao azijski dio, kao da je važno. Odatle ne bi mogli pokrenuti nikakvu ofenzivu za oslobađanje.
I ne nevažno. Da se njemački ratni stroj domogao Kavakaza i izvora nafte, a tu je SSSR tada dobijao skoro svu naftu, hm, hm……..imala bi njemačka vojska nafte za rat do besvijesti.

ŽELJKO i ostali koji tako razmišljaju, znam da možemo mrziti ili barem ne voljeti nekoga, ali zar je toliko teško priznati istinu? Po ovome pitanju istina je ta, da je rat na svojim plećima iznio SSSR…….Svi drugi su se borili i naši ili grčki partizani, također. Ali da je SSSR kapitulirao te 1941, ma koja pobjeda? Nismo djeca a ni tolike budale da tako nešto razmišljamo.

P.S. Sam Putin uvijek odaje priznanje svima koji su se borili za slobodu od krvoločnog nacifašizma. I ostalim Saveznicima i svim antifašistima diljem okupirane Evrope. Kada on može priznati drugima, e pa zašto je onda teško priznati odlučujuću ulogu SSSR-a, u pobjedi nad silama Trojnog pakta? Sam Putin, uvijek govori o pobjedi SSSR-a, ne Rusije. Ali točno je, od svih sovjetskih republika, Rusija (to je ova današnja Rusija) je bila ključna. U smislu žrtava oko 60% sovjetskih žrtava, a u smislu vojnome i industrijskome, preko 70%.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Da nije bilo “dana D”, sovjeti bi došli do španjolske

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Zašto svi u zadnje vrijeme pišu “nacifašizam” nacizam i slično i namjerno izbjegavaju pisati puni naziv tog zločinačkog sistema a to je nacional socijalizam, a puni naziv Hitlerove stranke je Nacional socijalistička radnička partija. Svi Hitlera i njegovu zločinačku bulumentu uporno trpaju na desnu ili bolje rečeno krajnje desnu stranu političkog spektra, ali on ne spada tamo nego je on, kako to ime njegove “partije” jasno pokazuje ljevičar nacional socialist i nije čudo, da je tako bez po muke sklopio pakt sa svojim kameradom iste političke orjentacije Josifom Visarionovičem Staljinom, a i tadašnji Yugokomunisti su vrlo pohvalno govorili o tom paktu dok je trajao, i bili su silno ljutiti i razočarani kad je Hitler podmuklo napao Staljinov SSSR, a naši komunisti odmah počeli sa ustankom protiv Nijemaca i njihovih pomagača, a prije im to ni na pamet nije padalo Njemačka je za naše komuniste prije tog 22. 6 41 bila “radnička bratska zemlja, a sav bijes i prezir su bili usmjereni na truli i izrabljivački kapitalizam, i konkretno na Britaniju i SAD! Naši čuveni “Istoričari” Jakovina, Klasić, Markovina i Goldštajn jr. rade reviziju “istorije i upravo oni ulažu mnogo truda, da bi iz pojma nacional socijalizam izbacio taj “socijalizam”, jer je to za njih ljevičare postao iritirajući faktor koji im silno smeta i koji hoććeš nećeš kompromitira “svjetli obraz svjetskok lijevog radničkog pokreta,” čiji je član bila i njemačka nacional socijalistička radnička “bratska partija!
PS za one koji hoće znati nešto više o Hitleru moram napisati, da se je 1919 učlanio u njemačku radničku partiju!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@džugi
iskreno po toj tvojoj teoriji I pogglavnik ante bi trebao biti u najmanju ruku staljinista pa me čudi kada zvanični vrh hrvatske optužuje komuniste za navodne “zloččine” na blajburgu

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Iskreno rečeno, “poglavnik Ante je bio produkt odn. posljedica političkih odnosa u kraljevini SHS i kasnije kraljevini Jugoslaviji!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ali je prije svega bio marioneta musolinija I hitlera. dakle svjesno je sebe I svoj pokret svrstao uz anticivilizacijski blok

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zaboravio i reći da je i on (Pavelić) sa svojim pokretom bio rad saveznik komunista, čak imaju i potpisane dogovore o saradnji. Ima puno logike u tvom pređašnjem komentaru….

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Hej čekaj, na nešto si me podsjetio! Kad su ustaše, koje ja uzgred rečeno ne volim i ne poštujem i štoviše prezirem i osuđujem, podigle onaj svoj takozvani “Velebitski ustanak, tamo negdje 1932 godine, komunisti su im dali potporu i solidarizirali su se s njima! To ti je čista istina i ja tu ništa ne izmišljam, nego prenosim informacije koje sam peočitao na nekim povijesnim portalima, Još nešto, komunisti i ustaše su zakrvili tek poslije napada Njemačke na SSSR 22, 6. 41 godine, a dotada nisu dirali jedni u druge!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Sarađivali su oni i posle, tokom rata.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Sinisa Neka je vaš Dražo bio “antifašista”!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Naravno da neću to reći, to još nije do kraja iztraženo ali samo jedna mala sitnica….spomenik Draži u USA kao zahvala Američkog naroda za njegovu borbu.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Sinisa A sada je vama “veliki brat” dobar… ko vas ne zna skupo bi vas platio!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Xahaxaha očekivao sam takav odgovor….ne zbog toga već da se zapitate vi koji ste pod njihovom “zaštitom”, vi kojima su oni saveznici.

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Nije za njegovu borbu već što je spasio neke pilote. A to nije neka borba. Pa i Francuzi su spašavali oborene pilote. Zato su čak postali zemlja pobjednica u ratu. A ako pogledaš pošteno veći su doprinos dali Poljaci i njihovi piloti u GB neg Francuzi sve zajedno. A tko spominje Poljake.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Xahaxa….znam,i zbog toga ali moram malo zezati Žijeljka;čovek mrzi ekavicu a ime mu na ekavici ?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Siniša, volio bi vidjeti koji to Američki narod u USA ? da nisu pobjeglice iz ovog regijona ?

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

“Poglavnik Ante” je posledica političke ideologije nastale mnogo pre Kraljevine SHS. Pre svega Starčevića i Franka.
Kraljevina SHS, tek koju godinu nakon što je osnovana, je postala meta za rušenje od strane Pavelića i sličnih “ideologa”. “Politički odnosi” se nisu ni stigli “formirati” i da je bilo mozga već tada ju je trebalo demontirati, bez prolivanja krvi.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@Džugašvili,
“poglavnik Ante je bio produkt…”, rodila ga majka produktivnog

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nacisti i Fašisti su dva različita pokreta sa istom mantrom i sličnom ideologijom… Riječ NaciFašizam odlično predstavlja ta dva osnovna zla i saveznička pokreta nastala u istom vremenu;ima tu njihovih saveznika koji po zlu nisu minorni ali su ipak podanički. Japanci i njihov pokret su malo zapostavljeni ali mi sa njima i nismo ratovali koliko Briti, kokošari i Ameri.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

@Sinisa, sad bi mogli ići u teoretiziranje. Jer uvijek se slavila pobjeda nad fašizmom. Čak i za vrijeme NOR-a, se stalno spominjala borba protiv fašizma. Baš nikada se ne spominje borba nad nacizmom. Pa partizani su najviše kvi prolili protiv nacističke vojne sile. Pitanje jest zašto je još od tih vremena nacizam ostao izvan konteksta pa se ne spominje nikakva borba protiv njega?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Fašisti su čak bili i daleko uljudniji od Nacista….recimo Fašisti su zatvorili logore na Pagu i Jadovno, ppsle toga nastaje kompleks “Jasenovac” na nacistiščkoj teritoriji.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

@Zvrk

Zajednički naziv “fašisti” koji partzanske vođe koriste za sve neprijatelje NOB-a, je još iz španskog građanskog rata, a uveli su ga sovjeti. Naprosto kopirali rusku praksu:

“Священная война

Вставай, страна огромная,
Вставай на смертный бой
С фашистской силой тёмною,
С проклятою ордой. “

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

NOJBAHER, o spasiba za etu krasivuju pjesnju. Inače ta Svjaščennaja vajna, prvi put se čula u ljeto 1941, kada su vojnici odlazili sa Bjeloruskog kolodvora u Moskvi na front.
Na youtubeu upisati samo Svjashchennaj vojna , ima jedan klip sa prijevodm. Snimke su iz Volgograda, sa Mamajevog kurgana.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ima isto tako i jedna lijepa njemačka pjesma: Ich hatt” einen Kameraden!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Ne određuje naziv nekog pokreta ili partije, stranke njihovu prirodu, već njihova ideologija i praksa. Kod nacionalsocijalista je osnova ideologije rasna teorija i rasna superiornost “Arijevaca” nad ostalima.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Rekao sam slične ideologije, praksa im je slična….mada su razlike neznatne.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

@Sinisa
Nije moj odgovor bio upućen tebi, nego tovarišu Dž. a odnosio se na onaj zaboravljeni deo reči “socijalizam” i levica -desnica”, ali se to zbog načina kako ovaj portal slaže postove ne vidi.UIzmeđu fašista i nacista, postoje sličnosti, kao i razlike. Osnova fašizma nije “rasna” već imperijalistička, obnavljanje rimske imperije. Ali, deluju zajednički i to sasvim opravdava naziv “nacifašizam”.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nije do portala, ja na mobilnom pa se samo slijed vidi.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

NOJBAHER, pa i nacisti njemački, htjeli su njemački imperij. No htjeli su i istrijebiti Slavene, zar ne? I na mjestu Poljske, Ukrajine, evropske Rusije, imati svoj LEBENSRAUM.
Likovi kao Džugašvili, samo šta nas ne uvjeravaju da je Hitler želio Slavenima povećati životni standard, a jednu Moskvu, Varšavu, Kijev, Lenjingrad, još više izgraditi i povećati.
Hm, komunisti su zli jer zamislimo, oni tvrde da je Hitler mislio pokokati te gradove. Čak da je na mjestu Moskve želio umjetno jezero.
A on imao želju da Slaveni žive još bolje, hahahahahaaaa…koji sam i ja crnohumorist-:(

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

To ti je dragi moj neka vrsta sarkazma!

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije

“NazionalSozialistischeDeutscheArbeitsPartei”

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Zlikovac je zlikovac, bio on lijevi ili desni, radnik, seljak ili buržuj.

igi
Gost
igi
1 godina prije

ti u biti otkrivaš toplu vodu…danas u evropi točnije i na balkanu postoje stranke partije koje u svom imenu nose prezime…kako ono…socijalistička,socijaldemokratska,socijal ovo socijal ono…a sa ljevicom imaju koliko i hitler jer su prodali guzicu krupnom kapitalu…

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGAŠVILI, Hitler je bio ekstremni desničar, kao i svi nacisti. Bio je nacionalist, rasist, šovinist, zaluđen obnovom starogermanskih vjerskih rituala. Vjerovao je u moć SUDBINE, u rasnu superiornoist Germana i Arijevaca, nad ostalima. Dijelio je ljude po krvi i rasi, pa su crni Afrikanci smatrani pola ljudi-pola majmuni, Židovi, Romi i Slaveni su trebali biti istrijebljeni iz Evrope. Jer ih je smatrao da su smrdljiva gamad koja zagađuje sveto evropsko tlo. Njemački narod se po njemu i nacistima, trebao raširiti na slavenski istok i jednom zauvijek zavladati tim područjem. To je bio plan o novom životnom prostoru za Germane, za Nijemce. Iako tu ideju o širenju Germana na istok nije on izmislio, o tome su desni njemački elitisti maštali još od 18-tog stoljeća u njemačkim zemljama. Ideja o LEBENSRAUMU postojala je prije nego je Njemačka postojala kao država. Pruski kralj Fridreich Veliki, to je imao na umu još u 18-tom stoljeću. Njemačka nastaje tek 1871.
Hitlera i naciste su pomagali krupni kapital, sama partija je već dvadesetih bila mala, ali jako bogata. Hitler je u Munchenu živio u zgradi koja je bila sjedište NSDAP, u raskošnom stanu od preko 300 m kvadratnih. Kada je u predizbornoj kampanji oko 1930-te, pa do izbora kojima je došao na vlast 30.1.1933., letio je tada najboljim tromotornim putničkim avionom, od grada do grada. Prvi političar u povijesti koji je kampanju za izbore vodio letajući avionom tamo-amo po Njemačkoj.
Kada je došao na vlast, takav avion je bio njegov luksuzni leteći salon, sa preudobnim foteljama i komforom za ono doba rane avijacije.
Nacisti nikada nisu mislili ukinuti privatno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju, naprotiv, ostalo je i dalje u vlasništvu krupnoig kapitala. Iako je država postala vlasnik mnogo čega, ali to zaista nije imalo nikakve veze sa onim šta je bilo u SSSR-u.

A to o paktovima i nenapadanju koje su potpisali Molotov i Ribentrop. Pa pobogu Džugašvili, koliko smo puta pisali o tome? Prvi koji su sa Hitlerom i nacistima potpisali pakt o nenapadanju bili su Poljaci. Hitler dolazi na vlast 30.1.1933., a poljski diktator Josef Pilsudski već 26.1.1934., potpisuje pakt sa Hitlerom o nenapadanju. Pa su mnoge evropske države ušle u Trojni pakt (Rumunjska,Mađarska, Finska, Bugarska, u toku rata i satelitske fašističke tvorevine, kao “naša” NDH i druge). Napisoa sam “naša”, pod navodnicima, jer ja ne smatarm ad ej bila “naša” ta NDH. Ta sramotna epizoda, zauvijek je osramotila hrvatsko ime. Zna se tko ga je u krvi Drugog svjetskog rata oprao!
Imali smo onu sramotnu konferenciju zapaadnih demokraciija sa nacistima u Munchenu, 30.9.1938. Kada je Britanija i Francuska, predala Njemačkoj i Hitleru Čehoslovačku. Jedino je SSSR i Staljin, nudio Čehoslovačkoj pomoć od pola milijuna vojnika i 10.000 topova i tenkova, ali je Poljska odbila da ta vojsk prođe preko Poljske. No, zato je sama Poljska već dva dana nakon Munchena, dana 2.10.1938., ucjenila umiruću Čehoslovačku i otela joj oblast Tješin. Churchill je tada rekao, da se Poljska ponaša kao evropska hijena.
Ljeto 1939, Hitler pritišće Poljsku, da im vrati onaj Koridor kod Gdanjska. Staljin i SSSR, pozivaju Poljsku i zapadne sile (FR i VB), na savez i otpor Hitleru i Njemačkoj. Još samo nekih 15 do 20 dana prije izbijanja rata. Odbijaju SSSR i Staljina, i jasno, da odgodi rat, SSSR potpisuje pakt o nenapadanju. Dana 23.8.1939. Što su u EU parlamentu nepošteno osudili kao da su obje starne krive za rat. No, nisu se sjetili da su prije sa nacistima i Hitlerom šurovali Poljaci, zapadne demokracije, i fašističke države po Evropi. Taj pakt nije bio nikakav savez, već samo pakt o nenapadanju. Itekako su dobro znali u SSSR-u, da će ih napasti, samo nisu znali kada će to biti.To je nakon svih tih evropskih paktova sa Hitkerom, bio zadnji takav čin.
Prava je istina da Hitlera i naciste nitko nije mogao zaustaviti. Rat je bio neizbježan. Zato je ta osuda EU parlamenta manjkava i s apovijesne točke gledišta nepotena. Ali čitao sam, da je ta rezolucija donešena sa jedva malo iznad pola glasova delegata, a plus svega u dvorani je bio tek neznatni kvorum…..upitno, upitno! Ali sa stanovišta stvarne povijesti, neka sa tom rezolucijim obrišu svoj čmar!

I da, Džugašvili, nacisti i Hitler su bili na krjanjem desnom dijelu političkog i ideološkog spektra. Uostalom, njihov antikomunizam iliti antiboljševizam, je nacistima i Hitleru bio duboko u krvi.
Bio je zagriženi nacionalist, rasist, šovinist, ekstremni desničar, žestoki antikomunist, i da ne nabrajam dalje.
Nema sumnje nacistička neuspjela (srećom) avantura, bila je jedna od natužnijih epizoda ljudske povijetsi. I najsramotnija!

P.S: Ma iskreno Džugašvili, zar netko zaista može vjerovati u to šta piše? Da su nacisti i komunisti bili prijatelji, da su nacisti bili ljevičari, da su rat u Evropi dobili SAD i Britanija, a da je to šta je SSSR izdržao, tek onako. Komunistička i ruska laž. Može li itko u to vjerovati, a da nije pod nekim drogama?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Zna se , da je CCCP pobijedijo nacizam… Isto se zna, da su ostali u toj igri igrali samo prolazne uloge…. Da su nacisti počeli istočni front sa 3 767 000 vojnika najboljeg, što su imali, pa ipak izgubili rat….. Ili 80 % nejmačke armije… 3,050,000 Germans, 67,000 (northern Norway); 500,000 Finns, 150,000 Romanians
Total: 3,767,000 in the east (80% of the German Army) …… Tako, da pametnome dosta….

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Izgubilo je smisao odavna ova parada,mislim na proslavu pobjede nad nacizmom,jer vremena su se od tada promjenila. Sad je pokazivanje mišića a datum je samo izlika za paradu. Vidjet će te uskoro,ameri će odma povećat buđet pentagonu,opet rusi krivi jer imaju prevelik minus na kontu.A na kraju parade bi trebati staviti koplja i toljage,jer kad upotrijebe ono sa početka parade ostaće nam samo ono na kraju,jer homo sapiens nije daleko dogurao u evoluciji i sa ovakvim načinon razmišljanja nećemo daleko i dugo… Sad će te reći da protiv rusa,ili na strani ovih ili onih,ne diže mi se baš ona stvar na rakete i nuklearke,jer kad se pojavi asteroid dovoljno velik da nas izbriše onda nek putin i trump zajedno zajašu nuklearku ko u onom filmu…

nena
Gost
nena
1 godina prije

alfa33 nije ova parada koja je proslava Dana pobjede izgubila smisao!
To je dan sjećanja na one koji su pali za slobodu i obranu svoje domovine, to je dan velikog ponosa i dan slave! I veliki podsjetnik svima posebno mladim ljudima što je zlo i koliko nesreće nanosi životu I ljudima!
Pa nisu Rusi (i ostali bivši sovjetski narodi) kao mi Hrvati izgubili pamet i sjećanje!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ALFA33, pa jedna tako važna zemlja kao Francuska, redovito održava velike vojne parade na Šanze lize (ne znam točno napisati na francuskom jeziku), svake godine na dan pada Bastilje.
A pad Bastilje bio je još mnogo ranije, davnog datuma 14.7.1789.

kremit und satir
Gost
kremit und satir
1 godina prije

Blago drzavi koja ima ovu facu za lidera. Mozak, gospodin, patriota i sve za svoju zemlju. Podigao veliko carstvo iz pepela votke do respektirajuče supersile.

krivA
Gost
krivA
1 godina prije

…ne diraj mi u vodtku..!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Čitam nek dan odličnu tvrdnju;zauzimanjem Baltičkih država i dijela Poljske Sovjeti su granicu odmakeli za nekoliko stotina kilometara, s obzirom da je u počeku Vermaht napredovao i do 35 km na dan to je bilo od velikog značaja a Lenjingrad bi bio napadnut iz baltičkih zemalja….u suštini sve bi se drugačije odigralo da nisu to uradili.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SINIŠA, sovjetsko-finska granica prolazila je samo 18 km zračne linije od centra Lenjingrada……zato je Staljin 1939 ponudio Finskoj zamjenu teritorija. I jasno, nakon rata nije okupirao Finsku, ali se granica pomakla od Lenjingrada 150 km.
Finska je izgubila oko 44.000 km kv.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Čudi me da nije osigurao morski prolaz k Lenjingradu, uzak mu je taj pristup….

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Samo vi svršavajte na ove,dižite ih u nebo,jer ni sveci im nisu ravni,a što su radili 20kilometara od varšave i gledali kako ss-ovci tamane 2 mjeseca ljude u getu,prošećite kroz katynsku šumu…..da ne nabrajam dalje,ne kužite da su svi režimi isti ali imaju malo drugačije metode,tako da na kraju izaberemo samo manje zlo….

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Dva diktatora su “bratski” podjelili Poljsku a ovdje ima takvih komentatora koji za to krive nikoga drugog negoli Poljsku i Poljake koja je tobože zaslužila takvu sudbinu jer je i ona prilikom diobe Čehoslovačke htjela uzeti komad te države za sebe!

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ha,hićo i staljin zajedno djelili europu,to su zaboravili,isto ko talijani 43,promjenili uniformu i misle da se sve zaboravi i izbriše što je bilo prije. A koliko je ono milijuna svojih ljudi poubijao ruski režim….

Djurica
Gost
Djurica
1 godina prije

Pozdravljaju te oni koji su stvorili I
financirali Hitlera. Za divno cudo to nije Staljin.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Slijedom toga, strpati valja Poljake u isti koš sa Hitlerom i Staljinom……. Zašto da dioba ČehoSlovačke, zabrana Poljske da Staljin pomogne ČehoSlovacima, pristanak Brita i Kokošara na podjelu ČehoSlovačke između Njemačke, Poljske i Mađarske, odbijanje Zapada ponudu Staljina da budu saveznici protiv Hitlera bude manje zlo od Ribentrof-Molotov!?
Kko su Poljaci i Zapad kalkulisali i navodili vodu na svoj mlin tako su i Sovjeti gledali svoju računicu.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Odlično.

Vrlo često se zaboravlja ta ponuda Staljina (u vezi Čehoslovačke), koja bi, da je bla prihvaćena zaustavila Hitlera mnogo pre napada na Poljsku.

Ovako, Staljin više nije verovao – pre svega Englezima i smatrao je da će Englezi i Francuzi pustiti Poljsku niz vodu, kao pre toga Čehoslovačku. Zbog toga je smatrao da je interes SSSR-a, uzeti deo Poljske i uz to dobiti delove Rumunije, Finske, baltičkih rpublika itd. umesto da ostane sam sučeljen sa Hitlerom.

Kada je Staljin i tadašnji SSSR u pitanju, nikada se ne sme gubiti iz vida da je to “komunistička” zemlja, koja smatra da ima “misiju” širenja svetske revolucije. U obračunu sa “Buržoazijom” smatra da je sve dozvoljeno.

“Amerika i Engleska biće zemlja proleterska”. ?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Katin je za osudu, ali kad se pogleda širi kontekst vidi se da je osveta za pobijene desetke tisuća crvenoarmijaca nakon sovjetsko-poljskog rata. Varšavski ustanak je bio i ostao britansko maslo s kojim sovjeti nemaju veze.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Nisu britanci gledali kroz dalekozor kako ss-ovci žive ljude spaljuju sa bacačem plamena,da su htjeli pomoći mogli su bar pružiti artiljerijsku podršku…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

a kako znaš da nisu? rekao ti tv, slobodarski mediji?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Na zločin se nikada ne odgovara zločinom. Nema opravdanja za zločin.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zato Srbi izgubiše zadnji rat.

Djurica
Gost
Djurica
1 godina prije

A kako se odgovara? . Bacanjem cveca pod noge zlocincima ? Oko za oko,zub za zub.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

IVANIŠEVIĆU, pa tko kaže da se na zločin treba odgovarati zločinom? No, uvijek treba gledati širi kontekst.
Da su sile Trojnog pakta, na čelu sa Njemačkom i Hitlerom dobili rat, oni bi uveli “novi svjetski poredak”. Njemački nacisti bi istrijebili i reducirali Slavene, raširili Germana do Crnog mora i možda do Volge, i to bi bilo to.
Saveznici jesu dobili rat, ma nisu istrijebili Nijemce.
Prije rata Hitler je rekao: da Židovi, Rusi, Poljaci i ostali Slaveni, moraju umrijeti, da Nijemci mogu živjeti.
Nakon rata Staljin je rekao: Hitleri dolaze i odlaze, a njemački narod ostaje.

Svatko pošten i dobronamjeran vidi razliku!

Nejasno mi je da u 2019-toj godini ima toliko simpatija za nacifašizam, i tolikorelativiziranja povijesne istine………..možda će nam se ponoviti? Strašno.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

@Zvrk

Staljin pre svega radi u interesu “širenja svetske proleterske” revolucije. Katin je u funkciji toga, a ne u funkciji osvete. Potpuno je isti razlog i za prepuštanje varšavskih ustanika, Nemcima. Nije se libio koju godinu pre pobiti gomile svojih komandanata, intelektualaca, partijskih rukovodilaca, pa zašto bi sada štedeo one koje vidi kao prepreku osnivanje “proletersko-komunističke” Poljske.

Nisam siguran da Staljin nije pozivao građane Varšave na ustanak, kako to izričito tvrde neki zapadni izvori.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

@Nojbaher, teza o svjetskoj revoluciji je promovirana od trockista. Staljin osobno nikad nije bio toliko militaran da promovira borbe po čitavom svjetu jer bi to značilo permanentno stanje nemira. Taj ustanak je održan s ciljem da Sovjeti ne osvoje Varšavu.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

@Zvrk

Što se tiče varšavskog ustanka, njegovi učesnici su naravno žželeli da oslobode svoj grad, a usput i da spreče da Poljska posle rata “pripadne” komunistima. Zbog toga ih je Staljin i pustio niz vodu.

Što se tiče svetske revolucije, ne znam šta je Staljin mislio, ali posleratna praksa, potvrđuje da tamo gde je zemlju oslobodila Crvena Armija, uređenje je bilo “komunističko”. Ako to nije širenje revolucije, onda ne znam šta je?

Uostalom, dovoljno sam star, da se sećam naših komunističkih mantri, iz vremena kad sam bio mlad i pesama tipa “Amerika i Engleska” i sl.

Svaki “pravi” komunista je smatrao da su socijalizam i komunizam “istorijska nužnost” i da će pre ili kasnije, ceo Svet to shvatiti i prihvatiti.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Samim tim su osudili Varšavu na pad jer oni nisu imali šanse protiv nacista. Sovjetske snage jesu bile blizu, međutim tek su okončale vojnu operaciju i nisu ni utvrdili položaje pa bi bilo iluzorno ići u oslobađanje tolikog grada nakon višemjesečnog mrcvarenja po golemoj liniji fronta.

Pojam svjetske revolucije je bio aktualan u poraću 1SR kada su srušene stoljetne monarhije i u više država su proglašene revolurionarne vlade. Samo kod Sovjeta se uspjela održati nova vlast. Kasnije se poticala obnova zemlje i uspostava novog poretka pa je koncept svjetske revolucije napušten. Kasnije su bile strukturne borbe unutar vladajućih krugova pa je velik dio reakcionara pogubljen, a manji je pobjegao iz zemlje.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Rekoh da stvari gotovo nikada nisu crno bele.

Ako je pokret otpora hteo osloboditi Varšavu, pre dolaska CA, onda su i smatrali da imaju dovoljno snage da to i urade. S obzirom na rezultat, očigledno je da im procena nije bila dobra.

Što se tiče Crvene Armije, stoji da svaka vojska povremeno treba predah od borbi, popunu, odmor itd. što naravno važi i za Crvenu Armiju, no stoji i to, da prstom nisu mrdnuli da bi im pomogli. Čak ni logistikom, a niko im nije branio da par sanduka pušaka avionima doture ustanicima (gde je tek svaki peti imao neko parče naoružanja).

Ne. Staljin je smatrao da ima interesa da ustanak propadne i da Varšavu oslobodi Crvena Armija.

Što se tiče napuštanja koncepta svetske revolucije, ta revolucija nikada i nije bila zamišljena tako da će se vojnom silom krenuti protiv celog sveta. Pa SSSR se jedva izvukao da ne bude dotučen u građanskom ratu.

Ali, po etapama, u zgodnim istorijskim momentima, kada se “buržuji” međusobno tuku, verujem da je ostao u svesti “revolucionara”.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Imao si za vrijeme Brežnjeva nešto što se u zapadnjačkim medijima nazivalo crvenim imperijalizmom. Kada su nasilnim putem u više zemalja srušeni režimi i postavljeni prosovjetski.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Nojbaher @ Zvrk
Englezi su preko Domovinske armije htjeli da na krilima vojnih uspjeha Crvene armije instaliraju “svoju” vlast u Varšavi.
Načelno genijalan plan, iskoristiš ruske pobjede protiv samih rusa.
.
Druga je priča što nije baš genijalno i završilo

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ZVRK, u Brežnjevljevo vrijeme ti režimi su bili još od Drugog svjetskog rata socijalistički sa komunistima na vlasti. Jedina intervencija u doba Brežnjeva, bila je intervencija u Čehoslovačkoj, 1968, sa negdje oko 100 ili 150 mrtvih. I da, intervencija u Afganistanu, ali to je već bio pravi rat. Sovjetski Vijetnam.
Zvrče, podsjećam da su i demokracije imale svoje intrevencije. Npr., Francuska je jedva dala nezavisnost Alžiru 1962, nakon milijun mrtvih, SAD su intervenirali vamo-tamo, najviše pamtimo pomoć južnovijetnamskom režimu. Sa nekih 7,500.000 tona bombi koje su sasuli diljem Indokine.
Imperiji nisu samo crveni, ovi kapitalistički su žešći. Malo proučite povijest.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

NOJBAHER, točno jednim dijelom. Ofenziva Crvene Armije se do Varšave “ispuhala”, to je poznato u svim ratovanjima, a njemačke snage su se pregrupirale. Nakon kraja ofenzive Bagration, Crvena armija okreće snage na jug, prema Rumunjskoj i Bugarskoj.
Poljaci dižu ustanak, i šta su mislili da će ih nacisti ostaviti na miru? Hitleru je tada najmanje trebao taj oslobođeni prostor relativno blizu Njemačke.
Najzanimljivije od svega je kako reagiraju ovi zli desničari. Za neuspjeh ustanka u Varšavi kriv je Staljin, Crvena armija i SSSR, a nije kriv Hitler, nacisti i Njemačka.
Tako razmišljati, koja je to bolest, koja je to mržnja, majko mila šta smo dočekali u 21-prvom stoljeću.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Ne znam šta su računali, ali im je račun, očito, bio pogrešan.

Čini mi se da su potcenili snagu Nemaca, a sebe precenili. Ako su mi izvori dobri, njihova armija u Varšavi broji oko 200.000 ljudi, s tim što je tek svaki peti imao nekakvo, vatreno oružje. Taj broj ljudi, u uličnim borbama je respektabilna sila, ali, u ovom slučaju očito da nije bila dovoljna. Nemci u grad doveli rezerve i uništili ih.

Staljin je “šef” komunističke države, sa svim svojim dobrim i lošim osobinama, a ustanici ako nisu baš “antikomunisti”, onda su bar simpatizeri zapada. Logično je bilo, da ih Staljin ne podrži, jer se nisu uklapali u njegove planove oko budućnosti Poljske, ali…

Da sam Poljak i ja bih bar deo krivice za neuspeh ustanka, prišio Staljinu i njegovom nečinjenju, jer da je hteo, mogao je pomoći, makar kroz doturanje naoružanja i municije.

Ono što je posle svega apsurdno, jeste da su te priče oko varšavskog ustanka, u dobroj meri produbili rusofobiju kod Poljaka, mada Staljin, naravno, nije bio Rus.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ZVRK, Staljin je bio pragmatik, zato i jest istjerao Trockoga iz SSSR-a 1927 godine, jer je Trocki želio stalnu revoluciju. Staljina je zanimao samo socijalizam u jednoj zemlji, u SSSR-u.
Trockog nije zanimala izgradnja industrije i tako tih stvari, zanimala ga je stalna revolucija.
Meni nekako izgleda da je Trocki bio neki sanjar, a Staljin baš pragmatik. Pa akotreba uz to malo stegnuti uzde (ili puno), neka….Bitno je samo gledati širi kontekst.
To može objasniti zašto je npr.Staljin nakon čistki 1936 do 1938, nije proveo ništa slično do kraja svoga života. Zašto je 1947 proistao da s eukine smrtna kazna u SSSR-u, ali je opet obnovljena 1950. Ali samo za njakrvavija kriminalna djela i za veleizdaju i terorizam.
Iako je Staljin znao pritegnuti, ošinuti, znao je i kada stati.

Za Hitlera svi znamo, da nije imao granicu. Jurnio je kao neki glupi jarac ili bik, i završio u bunkeru u Berlinu. Da je bio pragmatik, a ne fanatik, hm?

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@ alfa33
Citat:”Samo vi svršavajte na ove,dižite ih u nebo,jer ni sveci im nisu ravni,a što su radili 20kilometara od varšave i gledali kako ss-ovci tamane 2 mjeseca ljude u getu”
.
sljedeći citat:” Nisu britanci gledali kroz dalekozor kako ss-ovci žive ljude spaljuju sa bacačem plamena,da su htjeli pomoći mogli su bar pružiti artiljerijsku podršku…”
.
Mislim stvarno ne znam što da ti kažem ?

Osim da bi prije upuštanja u diskusijiu trebalo imati barem elementarno znanje.
Jer očigledno ne znaš da su ustanak u Varšavi i ustanak u varšavskom getu dva odvojena povjesna događaja.

Ustanak u varšavskom getu se je desio u travnju -svibnju 1943 godine , pa pogledaj gdje je bila linija fronte. ( hint to je bilo čak prije Kurske bitke i daleko prije Bagrationa)
O ustanku u varšavskom getu imaš odličan roman Mila 18

Ustanak u Varšavi je počeo 1.8 .1944
.
Domovinska armija za vrijeme ustanka u varšavskom getu nije bila zainteresirana prušiti ikakvu pomoć židovima u njihovom herojskom otporu, pa im se to vratilo kada sovjeti nisu bili zainteresirani da pomažu Domovinskoj armiji. Karma is bi****

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Čitam ja na vikipediji o varšavskom ustanku i vidim tamo, da su poljski komunisti izdali ustanak i nisu se htjeli priključiti borbi protiv Nijemaca, Suvišno je spominjati, da su poljski komunisti bili direktno povezani s Moskvom!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Tovariš Dž.

Svet nije crno-bel, niti crveno-belo kockast.

Ne znam zašto dozvoljavate sebi, da zbog negativnih emocija, od sebe pravite intelektualnog daltonistu?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGAŠVILI, znači uvijek i u svakom slučaju su krivi: Rusi, Sovjeti, komunisti, a nikada nisu krivi Nijemci, nacifašisti, nije kriv Hitler.
Zašto Hitlera ne kandidirati za posmrtnu nagradu za mir?
Cinizam, sa moje strane……………….hahhahaahaaa
A koji klinac su dizali ustanak, koji nije mogao biti uspješan? Šta se nisu pobunili već 1940-te ili 1941 godine? Kako su se Grci odmetnuli u partizane već 1941, a o našim jugoslavenskim partizanima i Titu da i ne govorimo?
Gdje su bili ti poljski domoljubi 1941, u okupiranoj zemlji poljskoj?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Postoje mnogi razlozi zašto je wikihr završila na sudu…
Btw ja ti ne bi išla u ustanak gdje svaki 5. ima oružje…mogli su se bolje organizirat i sa više malih napada/ jednim velikim na skladište – naoružati ?

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

U stvari, uz malo više sreće taj ustanak je mogao i uspeti.

U to vreme, tj. u vreme početka ustanka, operacije ruske vojske (koja još nije previše blizu Varšavi) na centralnom delu fronta i na jugu su vezale najveći deo nemačke vojske. U samoj Varšavi, svih nemačkih snaga (uključujući domaće i ruske kolaboracioniste) nema više od petnaestak hiljada. Da su ustanici u prvom naletu uspeli ove jedinice razbiti i povezati se sa delovima domovinske armije van Varšave, verovatno bi se priča po njih povoljnije odigrala, ali…

Nisu uspeli poraziti ove relativno slabe nemačke snage i njima vrlo brzo u pomoć stižu pojačanja.

Rusi stižu pred Varšavu tek polovinom septembra, tj. nakon mesec i po dana od početka ustanka i tada, čak delovi poljske armije u Crvenoj Armiji, pokušavaju forsirati Vislu i priteći ustanicima u pomoć, ali bivaju razbijeni.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Hvala na ispravku netočnog navoda,ali povijest ne možemo promjeniti,ako budemo pametni možda imamo šanse za neku bolju budućnost….

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

A, sta je to Crvena armija trebala napraviti pred Varsavom?! Upravo su zavrsili veliku ofenzivu, treba vrijeme da se oporave, da znas vojsku i rat, znao bi o cemu je rijec. Drugo, tko je bio u sukobu u Varsavi? Njima dva neprijateljska naroda, na ciju bi stranu trebali stati? Savrseno odradjeno. To kako ti i vecina komentatora zamislja drzavu, vojsku i rat, trajala bi vam ta vojska tjedan dana, a ni drzava nebi dulje trajala.

Djurica
Gost
Djurica
1 godina prije

Katinska suma je vracanje milo za drago. Ne vadi stvari is konteksta.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

“dok u paradi sudjeluju svi rodovi vojske.”
Nema mornarice, ili nema slike iz “Sankt Peterbourga”.

Ludiagresivan
Gost
Ludiagresivan
1 godina prije

A gde je vazduhoplovstvo?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Oblaci, oblaci…….eto gdje je vazduhoplovstvo ili zrakopolovstvo-:)

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Fakti rs
“…
Парада је ове гходине имала 13.600 учесника.

Прво је кренула чета бубњара која је свим парадним „квадратима“ и „правоугаоницима“ давала такт – 120 корака у минути.

Црвеним тргом су прошле и две женске формације – из Војне академије „Жуков“ и из чете Почасне страже.

На челу колоне ратне технике – како је и најављивано – био је легендарни совјетски ратни тенк Т-34.

За њим су преко Црвеног трга прошли: оклопни аутомобили „Тигар“ са противтенковски системима „Корнет-Д“ и „Тајфун-К“ и „Тигар-М“ са борбеним модулима „Арбалет“.

А за њима оклопни транспортери БТР-82А, борбена возила пешадије „Курганец-25“ и БМП-3, најновији руски тенкови „Армата“ и модернизовани тенкови Т-72Б3.

Артиљерију Копнених снага представвиле су самоходне хаубице „Мста-СМ“ калибра 152 милиметра.

За њима су следили ракетни системи „Искандер-М“, вишецевни ракетни бацачи „Смерч“, зенитни ракетни системи „Бук-М2“ и „Тор-М2“, па зенитни ракетно-топовски системи „Панцир-С“ и зенитни ракетни системи С-400 „Тријумф“.

Крај колоне чинили су ракетни системи „Јарс“ и борбена возила пешадије „Бумеранг“ са заставама свих родова Оружаних снага РФ.

Ваздушни део параде – са учешћем 74 авиона и хеликоптера – изостао је због лоших временских прилика.

Свима који су се нашли на Црвеном тргу обратио се Владимир Путин који је прво рекао да је заштита правих хероја Великог Отаџбинског рата „свети дуг“ Русије и зато што у низу земаља „својој деци бестидно лажу“ о Другом светском рату и „издају властите претке“.

„Сећање на Велики отаџбински рат и чување истине о њему – то је наша савест и наша одговорност. Ми савијамо колена пред ветеранима из генерације победника. Они данас живе у разним земљама, али је њихов подвиг немогуће изделити. Ми ћемо их увек – нагласио је Путин – поштовати и прослављати Победу која је била и остаје – једна за све“.

Подсетивши на заклетву бранилаца Брестске тврђаве „Умирем, али се не предајем“ – указао је:

„То је главни залог непобедивости руског оружја. Та заклетва у нашим Оружаним снагама није заборављена, живи и данас“.

Путин је оценио да победа над фашизмом стоји на посебном месту међу победама руског оружја:

„Били су помислили да за неколико недеља могу покористи СССР и бацити под своје ноге хиљдугодишњу руску историју. Нису успели! „

Руски лидер је у наставку истакао: „Ми ћемо и даље чинити све што је потребно за високу борбену спремност својих Оружаних снага. Обезбеђиваћемо им најсавременији ниво технике. Истовремено позивамо све земље на заједничку одговорност за стварање система безбедности који би био једнак за све“.

Обраћање учесницима и посматрачима параде завршио је речима:

„Поносимо се својом слогом. Радујемо се што су са нама наша деца и унуци и што им можемо пренети свето сећање на херојство наших очева и дедова јер желимо да будемо сигурни да ће њихови подвизи и победа живети вечно. Са сваком годином која прође, све јаче осећамо моралну моћ њиховог подвига без премца и непролазну вредност тријумфа нашег народа. Управо он је спасио своју Родну земљу и постао нада и ослонац целог човечанства и главни ослободилац народа Европе. Слава народу-победнику! Ура!“

Video of Парад Победы на Красной площади — LIVE

Категорије: Россия

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

De si to prekopirala!? Ma da, sigurno, bilo je tamo svakakvih pi”””””rija! možda malo i previše!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LUCIJA, hvala za napisano. Te parade se svake godine održavaju po istoj špranci. Pošto znam ruski jezik, sutra ću pogledati snimku na youtubeu…..i kao svake godine, znat ću šta je rekao Putin. Inače zahvaljujući modernim tehnologijama, pregledao sam snimke skoro svih parada na Crvenom trgu, još od sovjetskih vremena. Još od pedesetih naovamo. Ima na youtubeu obilje tih snimaka.

Razlika između sovjetskih parada i suvremenih ruskih je u tome, šta su se čelnici SSSR-a, obraćali sa tribine na Lenjinovom mauzoleju. Sada u novoj Rusiji “sakriju” mauzolej sa nekim velikim plakatima. Inače sam Crveni trg na potezu od Povijesnog muzeja, do crkve sv.Vasiija Blaženog, dug je oko 370 metara, a od zidina Kremlja do velike robne kuće GUM sa druge strane, širok je oko 140 metara. Crveni trg nastavlja se i strane istočnih zidina Kremlja, sve do rijeke Moskve, od sv.Vasilija Blaženog do obala rijeke ima 320 metara. Upravo izmjerio na Google earth-:)
Nekada je tamo bila stara četvrt niskih kuća iz 19-tog stoljeća. Kitaj-gorod, Kineski-grad u prijevodu. Šezdesetih srušili su cijelu četvrt i izgradili onaj ružnjikavi pregolemi hotel “Rossija”. Mislim da je izgrađen 1967 godine. Tada je bio najveći hotel na Svijetu, šetao sam oko njega.
No, u novo rusko doba, srušili su i taj hotel, milsim 2010 i sada je tamo neki tematski park.

Hm, kako sam ja primijetio zašto je otkazan let aviona…pa bila je PLOHAJA POGODA, hahahahah. Loše vrijeme, debeli sloj oblaka. Nikakvi raspršivači koje navodno koriste, ne mogu ratsjerati tako debeli sloj oblaka.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Sto mu mrkvica, Rusi to sve obave kroz jutro pa ništa ne stignem pogledati osim snimaka.

zwizdan007
Gost
zwizdan007
1 godina prije

Prije 3 godine na ovoj paradi je voditelj izračunao kad bi svi sovjetski vojnici poginuli u WWII marširali preko trga u istim formacijama kao i danas (po 200 vojnika) i istim marševskim korakom, da bi parada trajala 9 dana i 8 noći.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Do večeras bi moglo biti bar 150 komentara na ovu temu,što mislite….

gobels
Gost
gobels
1 godina prije

lijepo,znaju rusi odgajat mlade a ne kod nas razni nacionalgeografici,hystory i ostala uvozna laprdala svaki dan nas bombardiraju dokumentarcima o nacistima gdje ih se uzdiže iz dana u dan i tako godinama

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

GOEBELSE, ne pretjeruj, nije istina da na Natonal geografic tv, na tv-history, uzdižu naciste, ne laži….
I u samoj Rusiji su to gledani kanali. Imaš na početku emisija natpis na ruskom: pušenje šteti vašem zdravlju………..pogledaj !

Muppet show
Gost
Muppet show
1 godina prije

Kad crkveno zvono udre sate i krene parada. I ono URAAAAAAAAAAAAAAA 3X . Krv se zaledi od postivanja uz himnu.
Mi u”demokratskom” zapadu imamo isto parade. Pride momke parade. :)))))

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Jednostavno: napredno drustvo uz jake vrijednosti. Obitelj, domovina, NEZAVISNOST, ponos, snaga, vodja koji se brine o zastavi . Amen

nena
Gost
nena
1 godina prije

Amen.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Xyz
PONOS SNAGA VODJA
Su upravo ono što sad nedostaje na Balkanu…

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije

Veoma impresivno.
Samo ološ stoji na svojim načelima ispred 75 godina.
Živjela majka Rusija!

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

USA -gubitak vojnika u WW2 416,800 ! SUPERMENI NA X* ili nešto drugo ???

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Kažu majka rusija,a nekome maćeha..

krivA
Gost
krivA
1 godina prije

..neka vama Majka a nek meni Maceha.., nisam antiprotivan. A koliko je majki kojim im ne bih dozvolio ni da macehama budu. ..zdravi i veseli mi bili.. ..IQ..tl..

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

KRIV-A, ja mislim da je u redu da je Rusija dio naše zajedničke Majke Evrope. Majka Evropa , svih nas, od Atlantika do Urala, ma i do Pacifika. Naša zajednička ideja, od Lisabona do Vladivostoka…preko Pariza, Berlina i Moskve.
Naša Majka Evropa, koja treba biti majka svih nas na našem kontinetu, i koja će biti suradnica i drugih na ovoj jedinoj kući – na našoj plavoj planeti Zemlji.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Ne možemo birati kakvo će biti vrijeme na određeni dan. Npr., u samoj Moskvi je 1.maja bio prekrasan proljetni sunčan i ugodan dan, vidilo se na snimkama. Proteklih dana je u Moskvi vrijeme imalo skoro ljetne vrijednosti. Temperatura je dosezala i do 25 celzija, a na istoku evropske Rusije, na području srednjeg i južnog Urala i do 29 i 30 celzija ponegdje. Na jugozapadu Sibira, novi maksimumi temperature za početak petog mjeseca. Najviše je bilo u Omsku (jugozapadni Sibir). Bilo je +30,5 celzija.
Šteta za lošije vrijeme, jer je prošle noći do Moskve došetao hladniji zrak. Tako je u vrijeme parade temp., bilo oko 12 do 13 celzija……
Opet bolje nego 2017-te godine, kada je bilo hladno. Svega je nekoliko stupnjeva bilo iznad nule, u rano jutro sipila je i susnježica (taj dan je bilo oko 5 ili 6 celzija), a prošle 2018 bilo je sunčano proljetno vrijeme sa +18 celzija. Hm, parada na dan pobjede 2010, e taj dan je bio jako topao, temp., je dosegla nekih 26 ili 27 celzija.

Ovi podaci su sa meto kutka, sa stranica METEONOVOSTI.ru. Na toj ruskoj stranici može se pratiti vrijeme diljem Svijeta, mijenjaju podatke svaka dva-tri sata. Iako npr., za Split stalno imaju pogrešne podatke za temp.,mora. Cijelu zimu prikazivali su višu temp., mora u Splitu, nego šta jest. I sada na meteonovostima piše da je temp.,mora u Splitu 18 celzija, a nije nego je 16. Pisao sam na njihovu mail adresu da nemaju točne podatke o temp.mora u Splitu, ali nisu mijenjali.
Ali su itekako spomenuli onu orkansku buretinu u Dalmaciji i samome Splitu, krajem veljače ove godine. Dana 23.2., tekuće godine, imali smo udar bure u Splitu od 172 km na sat, u Makarskoj preko 190 km, na sat, a zapravo ponegdje i preko 200 km na sat. Nema šta, prate na tim ruskim meteonovostima, i kako je kod nas vrijeme-:) !

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ljudi moji, ko’lko moš’ pisat…možeš i pričati toliko?
Ma ne mislim niš’ loše, nego me drži neka fjaka i ljenost…

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LUCIJA, ma eto, danas me naprosto puklo. Svi imate sreću da je danas i kod mene u Splitu loše vrijeme, nisam izlazio vani-:))). Pa sam se raspisao. A kada sam raspoložen, mogu i pričati samo tako, ali i šutjeti kao sfinga.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Čest je slučaj u ruskim gradovima na 9. 5. da turisti pitaju domačine
,,šta to slavite danas u vašem gradu ?,,
Slavimo pobjedu nad fašistima u 2 svjetskom ratu !
Komentar je često ladan i neuk ,,a i vi ste bili u tom ratu !!

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Bolje bi bilo da smo se svi našli negdje i ispekli janje i popili koje hladno pivo,nego ovdje raspravljamo čije gov.o više smrdi.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Mislite da će ljudi u doglednoj budućnosti prestati sa proizvodnjom go*ana?

Ne verujem.

A, što se tiče ostalog, lično, radije bih (ako može) popio koji špricer, nego pivo. ?

Be be
Gost
Be be
1 godina prije

Jos mi se ledi krv u zilama ….URAAAAAAAAAAAA
Zaista impresivno cak paralizirajuci.
Kad nas eu budaletine salju na rusku granicu? Trumpeto salji svoje savjetnike,madre mia

Marlov
Gost
Marlov
1 godina prije

Živio Putin 300 godina

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Ušto se pretvori rasprava na portalu ? Rusi slave Dan pobjede i svi dobronamjerni ljudi bi im trebali čestitati. Tko je zaslužniji za poraz Hitlera, ma zabole me. Važno da je pobjeđen. Rusi su izgubili milijune ljudi u tom ratu i imaju pravo i obvezu slaviti svoju pobjedu. A što se parade tiče, demonstracija moći s kojom se podiže moral svog stanovništva. Legitimno i opravdano. Čestitam Dan pobjede!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Srecan dan pobede nad fasizmom i kukanja nad njim (na zalost tako je danas)
Za fasiste imam samo ovu poruku: https://bit.ly/2E9K49x

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@astra
Odličan komentar!
????

ogivu1402@gmail.com
Gost
ogivu1402@gmail.com
1 godina prije

E ovo je parada ponosa a ne ona sto su je tako nazvali u Beogradu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Sve čestitke ruskom narodu povodom Dana pobjede.
Ali također i svim drugim narodima bivšeg SSSR-a.
Koji su svojom borbom i žrtvom slomili kičmu njemačkom nacizmu.
P.S.
Posebno me impresionirao odnos prema ratnim veteranima.
E to je država, a ne …………
Nema dalje.
Danas samo pozitiva!

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

Dalton
Gledao sam davno video klip Putinovog obraćanja vojnicima prije početka vojne akcije
E sada je li bila u pitanju Čečenija ili možda Dagestan?
Ne sjećam se više
Uglavnom kaže im ….
Po ovim selima ima još živih učesnika Velikog otadžbinskog rata.
Nemojte to smetnuti s uma i zapamtite vi ste dužni da im iskažete poštovanje!

-citirano po sjećanju

punica od Daltona
Gost
punica od Daltona
1 godina prije

Ti si rodane gluplji od mog zeta.
A to je izuzetno dostignuće.
Congratulations!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

MIKOJAN, koja snaga prije revolucije? Kakve veze ima sadašnja Rusija sa carevinom? Carevina je bila čak i veća od SSSR-a, sada na prostoru ex-carevine živi oko 340 milijuna ljudi ili tu negdje, na postsovjetskom prostoru živi oko 297 milijuna, u sadašnjoj Rusiji oko 146,880.000 (stanje na 1.1.2019.). Znači ova Rusija je samo dio bivše carevine i bivšeg SSSR-a.
A,da, a kakvu je to snagu imala Ruska Imperija prije revolucije? Hm, Japan ih dotukao bez problema 1904/ 1905 u rusko-japanskom ratu.

Mikojane, vrlo dobro znamo šta je Staljin govorio oko 1930-te gdn, zašto je Rusija bila lako tučena prije…..i da je zato pokrenuo industrijske petoljetke. Od 1928 pa nadalje

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Zasto nema zrakoplova?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ANA, potomu shto byla obshchaja plotnaja oblachnoist. Bila obščaja plotnaja oblačnost.
Jako oblačno je bilo, debeli sloj oblaka. Tako je bilo i 2017 godine. Lani je sve bilo u suncu i bistrom plavom nebu i blago vrijeme, te su i vojni avioni/zrakoplovi letjeli.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Varaš se. 2016 je bilo tako. Lani su bili gusti oblaci i kiša.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

G. Zlatane, ja sam ovdje jednom napisao, da je Kina sa sadašnjim doživotnim predsjednikom Xi Jinpingom vrlo slična Njemačkoj tamo negdje 1938 godine. Eto. isto kao i Nijemci u to vrijeme i oni su osnovali konclogore, samo u njima nisu Židovi, nego pripadnici jednog muslimanskog naroda, koji živi na sjeverozapadu Kine a to su Ujguri. Po nekim vjestima, koje je potvrdio UN, u tim logorima je najmanje 2 milijuna Ujgura, koje Kinezi preuzgajaju, da bi im, kako to sami kažu izbili njihovu religiju iz glave. Svaka ujgurska porodica, koja ima malu djecu dobila je kinesku dadilju, koja ih uzgaja i okreće u pravi smjer. Brojni apeli svjetske javnosti i isto tako iz organizacije UN su naletjeli na gluhe uši kineskih vlasti mada oni ne niječu tu činjenicu sa konclogorima, ali očigledno su uvjereni, da im nitko ništa ne može isti primjer je kad Kinezi osvajaju svoj Lebensraum, samo ne na kopnu nego na moru i ne obaziru se na presudu svjetskih sudova, koji im osporavaju to pravo za prisvajanjem cijele morske površine u tom dijelu svijeta a oni te svjetske sudove jednostavno ne priznaju. a što se tiče onog kopnenog Lebensrauma i to će da bude,kad dođe vrijeme za to i to na štetu Rusije. Kako bi ti nazvao takav sistem državne vlasti? Zar to što se tamo događa nije u dlaku slično onome što se je u Njemačkoj zvalo nacional socijalizam! Evo još jednog primjera. U našem dnevnom tisku sam pročitao vijest, da su dva ruska reprezentativca nogometaša bili pod utjevcajem alkohola i tukli i maltretirali su neke ljude u nekom lokalu i bili su osuđeni na dvije godine zatvora, i naravno izbačeni su iz ruske nogometne repke! I da dovršim, pisalo je, da su se za dlaku izbjegli “GULAG” .
Pa za boga miloga, zar to još postoji u Rusiji?!! Isto tako one djevojke iz sastava “Pussy Riot” ili tako nekako, su pjevali u jednoj crkvi pjesmicu u kojoj mole majku božju, da uzme k sebi Putina i kako su javila sredstva javnog obavještanja, bile su
osuđene na po dvije i po godine radnog logora u Sibiru. Pitam ja tebe, šta to znači? Dali batjuška Pućin na taj način povećava svoj rejting ili je malo pijan od moći koju je stekao i sve manje ze obazire na tekovine gnjilog kapitalizma i zapadne društvene devijacije ili deformacije zvane demokracija!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGAŠVILI, znao sam o o tvojoj potpunoj neinformiranosti…o mnogočemu.
Najprije, koji kineski lebensraum? Da, patrolira kineska mornarica po tome morskome prostranstvu ispred Kine, ali koji klinac tamo radi američka mornarica? Šta američka mornarica radi na svim morima Svijeta? Šta rade u Crnom ili Baltičkom moru? Nekako pretpostavljam, da dođu nekoliko km do Peterburga, što se neće dogoditi, da bi napisao, a zašto se Rusi bune, pa to je američko pravo. Nekako mislim da ruska mornarica dođe pred New York, bilo bi – ruski fašisti žele uništiti demokratsku Ameriku.
O tome kineskom stanju u kineskom Turkestanu, odnosno u vezi Ujgura. A tko kaže da je to istina? Nije više srednji vijek, itekako se vrlo dobro zna šta se događa gdje u svijetu. Čak i da je to dijelom istina, stavio bi ruku u vatru, da nije tako. Jer, NR Kina, koja ima ukupno 57 naroda (etnički Hanovci, kako ih u Evropi nazivamo pogrešno Kinezi, kojih ima 91% od ukupnog broja stan.,Kine, a bilo ih je prije samo 50 gdn 94%), te plus ostalih ukupno 56 manjih naroda. Kojih ima ukupno 9%, a prije 50-tak godina bilo ih je 6% od ukupnog broja stan.,Kine.
Svaki kineski narod ima pravo na svoj jezik, kulturu, pismo, imaju svoje pokrajine, oblasti. Dok je bila politika jednog djeteta, među manjinskim narodima uopće se nije provodila. Odatle i jest njihov rast sa 6 na 9 posto. Ukupnog stanovništva Kine.
Pa šta onda da je Xi Jinping, ako jest, doživotni predsjednik. Njihova stvar. I britanska kraljica je doživotna, ima li ona demokratski legitimitet? Ili bilo koji monarh u političkoj demokraciji?

To o gulazima, ne želim ni komentirati. Koje su to novine pisale? Jutarnji ili neki kao CNN? Jasno, njihova patološka mržnja je tolika, da nemam riječi. Njima ja SSSR bio Sovjetska Rusija, a zatvori, koje ima svaka država, su gulazi. I ti gulazi u staljinskome periodu, ionako nisiu bili logori smrti, nego radni logori. U koje su doalzili i kriminalci, ubojice, siledžije. Jesu li i takvi likovi bili nevine žrtve staljinizma? Zaista vjeruješ u te neofašističke smicalice, tj.mržnje?
I te Pussy Riot, pa šta onda da su bile osuđene? Ne ulazim u to zašto, i nisu bile ni godinu dana, jer ih je sam Putin pomilovao. I nisu bile u Sibiru, nego blizu grada Perma. To ti je na evropskoj strani Rusije, u preduralskom kraju. Grad na rijeci Kami. Nije taj grad neka vukojebina, to je grad od nekih 1,053.000 stanovnika. Važan industrijski, znanstveni i prometni centar. Grad kulture, ima jednu od najboljih baletnih akademija u Rusiji, i samim tim u Evropi.

I šta bi Sibir trebao biti toliki bauk? Znaš li uopće šta je to Sibir, dokle se proteže, koliko ima km kvadratnih, koliko stanovnika tamo živi? Taj Sibir ima oko 78-79% stanovništva u gradovima, ima tri milijunska grada i još nekih 17 gradova sa preko 100 tisuća stanovnika. Koliko takvih gradova ima Hrvatska i svaka pojedina država na ex-yu, cijela ex-yu?

Pročitaj malo o najvećem sibirskom gradu Novosibirsku, znaš li uopće gdje je, kakav je, čega u tome gradu ima? Ja ću samo spomenuti velebni teatar u Novosibirsku. Iako bi mogao spomenuti u Akademgorodok, gradić znanstvenih instituta, na južnome rubu velikog Novosibirska (ima oko 1,630.000 stan.). Taj Akademgorodok, sav je utonuo u zelenilo šuma i parkova.
Taj golemi teatar, izgrađen je u “tvrdo” staljinovo doba. Počeo se graditi 1934, a posve je dovršen 1945. Najveća je kazališna kuća u Rusiji, u ex-SSSR-u, i jedna od nekoliko najvećih na Svijetu. Najveći teatar na Svijetu je u Pekingu, veličanstveno “Ptičje gnijezdo”. Nova građevina.

Dok su njemački barbari koje su predvodili nacisti, zajedno sa mnogi fašističkim vojskama 1941, napadali i prodirali kroz evropski SSSR, istina daleko od fronta u Novosibirsku građen je taj velebni tetar. Iako je SSSR sve dao za rat i vojnu industriju u ratu, na tim dalekim prostorima, ipak se daleko od fronta, gradio taj velebni tetar. Za moj pojam, to je pobjeda humanizma nad barbarstvom, pobjeda zla nad mržnjom.
Ne zaboravimo, u taj Novosibirsk, već u ljeto 1941, došlo je bježeći iz Lenjingrada prije blokade, oko 120 tisuća Lenjingrđana, sa strojevima….za proizvodnju. U tome gradu (ne samo u njemu!), sklonili su brojne muzejske umjetnine iz muzeja u Moskvi, Lenjingradu, za svaki slučaj.
Ne da mi se više objašnjavati da je zeleno zeleno i da je u 12 sati podne.

A inače to o zatvorima i gulazima, kakav je ono zatvorski sistem u SAD-u? koliko imaju zatvorenika? Šta su to ti neki logori, fema ili kako ih nazivaju?

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Antifasista sam od glave do pete i svi moji bili , medjutim ove ruske parade me neodoljivo podsjecaju na njemacke vojne parade 30 tih godina proslog stoljeca, bojim se da je reziser proslog a i slijedeceg svjetskog rata napisao isti scenario samo sto je zamjenio uloge glavnih glumaca.

roifbgewnrgbweirgfewrngfuwenfw
Gost
roifbgewnrgbweirgfewrngfuwenfw
1 godina prije

Istina, od onog bojim se……………….dežurni krivci za sve bit će po redatelju uprizorenja (stvarnom krivcu za sve ratove u par milenija) rusi i kinezi kao u onom švabe i samuraji a cilj je plać rozmarine bebe vladarice svijeta koja se ukazala poslije sotoniziranih švaba i samuraja…………..

igi
Gost
igi
1 godina prije

…tko je bio režiser prošlog rata….ne glumci već režiser….

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Glumci ginu “bajagi”, tako da taj termin nije dobar, a što se režije, scenaria i produkcije tiče, to su oni isti koji već spremaju “sledeće filmove”.

Ako bi se predstavili ili pohvalili, to više ne bi mogli raditi.

Zbog toga se osim ćutanjem, brane i “dimnom zavesom” laži, istorijskih poluiistina i falsifikovanja realnosti.

roifbgewnrgbweirgfewrngfuwenfw
Gost
roifbgewnrgbweirgfewrngfuwenfw
1 godina prije

SVE je laž, prijevara i obmana, SVE!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AUTOVENZURA, parada kao i svaka druga. Pa sve vojne parade su takve, veličanje militarizma. Inače parada ima diljem Svijeta.
Npr., u sovjetsko doba, parada je bila na dan Oktobarske revolucije. Iza vojnog dijela, slijedio bi civilni dio.
Tako demokratska Indija, slavi svoj dan republike 26.1., svake godine. Najprije vojni dio, pa onda civilni. Ima snimaka na youtubeu. Te indijske parade traju barem dva sata. Iako je sada u Delhiju ubitačno vruće, svaki dan temp.doseže 40 celzija, u prvom mjesecu je svježe, a ponekad prohladno. Jedne godine je bila tako gusta magla nad Delhijem, da se parada jedva održala.
Ne, nije bio smog, bila je magla, jer zimi nad sjeveroindijskom ravnicom zna biti magle, ponekad i jako guste.

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Zlatane ostajem pri tome da mi je draze gledati gay parade nego parade atomskog naoruzanja,od gay raketa se mogu zastiti, odnosno ne ticu me se jer sam heteroseksualan a od atomskih raketa pomahnitalih diktatora ne mogu zastiti ni sebe ni moju obitelj.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AUTOCENZURA, slažem se velikim dijelom. Da nema vojnih parada, znači ne bi bilo vojski, i ne bi bilo rata, ni potreba za ratovima. Nažalost, to je već čista iluzija. Ja prvi sanjam o Svijetu bez rata i oružja.
Mogu se složiti da su ove parade u novoj Rusiji, nekako “militantnije” od onih sovjetskih. One nisu imale ovakvu koreografiju. Ovo već sliči na neke plesne i baletne točke, ali jako militarizirane. Da, slažem se. Ili glazba koja se čuje i pjesme. Većina ne zna, da su gotovo sve iz sovjetskog, prvenstveno, postratnog doba. Bilo je to doba sovjetske monumentalnosti. Sukladno tome, nije ni čudo da je Rusija vratila 2000 godine sovjetsku himnu, ali sa drugim tekstom. Ali sama melodija ove nove-stare himne je malo lakša, čini mi se.
Ali, parade održavaju mnoge zemlje, već sam pisao o tome. A opet, a koje to atomske rakete od kojih pomahnitalih diktatora prijete tvojoj obitelji? Zar će Putin izazavati nuklearni rat? Definitivno neće, bez brige. I nije on diktator, na vlasti je zahvaljujući glasu najvećeg dijela naroda. To šta se nekima to ne sviđa, a pa šta mogu? Nekima se ne sviđa ni ova pompa oko novog djeteta u britanskoj kraljevskoj obitelji i šta ćemo onda?

Autocenzuro, znaš li nabrojati zemlje koje imaju nukl.naoružanje? Znaš li tko je na čelu tih zemalja? Ako to sve znaš, onda možda pratiš svjetsku politiku, ali to opet ne znači da je razumiješ.
Od kada znam za sebe, a imam 60 plus godina, stalno mi trube: nuklearni rat samo šta nije počeo. Ili neki luđak će sam pritisnuti dugme, ili raketa će samo poletjeti. Zbog nekog kvara. Kao da je to tako jednostavno. Ljudi nemaju pojma, pa imaju pravo lupetati kao neke budaletine.

Slažem se da gej-parade nisu problem. Ionako velika većina gejeva i lezbijki ne dolaze na te parade, jer žive svoj život po svojoj volji. Daleko od tih parada. I ne bave se samo gejstvom, svi oni nešto rade. Ne žive od zraka, ima među njima od običnih ljudi, pa sve do znanstvenika i vrhunskih umjetnika.
Sukladno tome, siguran sam ne 100%, nego 1.000%, da među ovim momcima koji su vojnoslužeći i bili su na paradi na Crvenom trgu, ima i homoseksualaca ili biseksualaca. Po zakonu logike ih mora biti. Među tih 13 tisuća koji su bili na paradi. Ali to je njihova stvar, možda će se dva dečka sa parade, kada dođu u kasarnu, malo i pomaziti. Ali neće o tome pričati, hahahaaaa.
Znam da će neki biti ljuzti zbog toga šta sam napisao, ali to je tako. Ljudi nemaju pojma o životu i onda misle…………..ne nema onoga šta ja ne volim.

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Zlatane, slazem se i potpisujem 99 % tvojih komentara, radim i zivim na zapadu i znam o cemu pisem ,ne moze meni netko tko nikada nije otputovao dalje od svog sela pricati sto je Europa, jer sam poslom proputovao doslovno citav svijet. Tako nam sada razno razni anonimusi prepricavaju kako smo mi zivjeli u jugoslaviji ,isti oni nacionalisti koji su se vratili 1990 godine u Jugu i napravili zlo ili oni koji su bili jos u pelenama kao ona bruna esih i ekipa.Ja znam o cemu pricam jer pricam iz vlastitog zivotnog iskustva .Daleko od toga da je u europi sve idealno i da tece med i mlijeko , medjutim zapadna europa je jos uvijek ugodno mjesto za zivot u usporedbi sa ostatkom svijeta , ljude koji hoce raditi i koji zive od svog rada i znanja u europi imaju sansu za kakvu takvu egzistenciju, sto nije slucaj u vecem djelu svijeta ukljucujuci i balkan koji je isto tako jedna od tih crnih rupa svijeta .

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Srećom, niko me ne tera da gledam gay paradu, kao ni ovu vojnu ili bilo koju drugu. Jedan sam od retkih, koji već više godina nemam TV i ne trujem se gledanjem onoga što me ne zanima.

Ipak, vojne parade nisu bez značaja. Oni su deo preventivnog delovanja, na sve potencijalne neprijatelje i odvraćanja od agresije, prostom vizuelnom porukom – ne diraj me, jer vidiš da imam čime da se branim.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Od gay raketa? Koje su to? One koje ciljaju tvoju guzu?

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Oružje je najvažniji faktor koji služi miru. Oružje odvraća potencijalnog napadača od napada. Da Rusija nije ovako naoružana bila bi odavno napadnuta. Nema onoga tko ne bi htio staviti šape na njihove resurse.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
189
0
()
x