Rusija počela napade na energetski sektor Ukrajine

PAK FA MiG 35
48 komentara

Rusija je u četvrtak izvela veliki napad na ukrajinski energetski sektor i njegovu protivvazdušnu odbranu, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane u Moskvi. Napad je uključivao više oružja, uključujući hipersonične rakete Kinzhal iz zraka i bespilotne letjelice kamikaze.

Svi ciljevi su uspješno realizovani i svi zacrtani ciljevi su gađani tokom udara, saopštilo je ministarstvo na dnevnom brifingu. Vojska nije navela tačnu lokaciju nijednog cilja.

Prema ukrajinskoj vojsci, zemlja je gađana sa ukupno 99 projektila, uključujući oko 60 samoubilačkih dronova i tri projektila Kinzhal. Kijev, koji je rutinski tvrdio da obara dolazeće projektile izuzetnim brzinama, rekao je da je oboreno oko 84 municije. Ovaj put, međutim, nije tvrdio da je Kinzhal ubijen.

Uprkos tvrdnjama ukrajinske vojske, prijavljeni su udesi na više lokacija širom Ukrajine. Vjeruje se da su na meti udara preko noći bile hidroelektrane i termoelektrane, kao i skladišta prirodnog plina i tranzitna infrastruktura.

Neprovjereni snimci koji kruže internetom navodno pokazuju kako je hidroelektrana koja se nalazi u blizini centralnog ukrajinskog grada Kremenčuga pretrpjela najmanje dva pogotka.

Grupacija DTEK, najveća ukrajinska privatna kompanija za proizvodnju električne energije, saopćila je da su tri objekta kojima upravlja pretrpjela “oštećenje” tokom napada.

Odvojeno, Ministarstvo energetike zemlje pozvalo je javnost i vlasti da zadrže informacije o napadima, objektima koji su na meti i stepenu štete koju su mogli pretrpjeti.
Moskva opisuje masovne napade na ukrajinsku infrastrukturu PROČITAJTE JOŠ: Moskva opisuje masovne udare na ukrajinsku infrastrukturu

“Otkrivanje takvih informacija je vrlo velika prijetnja, budući da neprijateljski obavještajci aktivno rade s otvorenim izvorima informacija. Ne dajte neprijatelju vrijedne informacije koje će sigurno koristiti za planiranje novih napada”, navode iz Ministarstva.

Rusija je prvi put počela da gađa energetsku infrastrukturu Ukrajine u jesen 2022. kao odgovor na bombardovanje Krimskog mosta u oktobru te godine. Iako je Kijev u početku negirao odgovornost, kasnije je priznao svoju umiješanost u napad.

Najnovija kampanja protiv kritične ukrajinske infrastrukture pokrenuta je ranije ovog mjeseca nakon pokušaja Kijeva da prodre u ruske oblasti Kursk i Belgorod, kao i neselektivnih napada na naselja duž granice, uključujući i sam grad Belgorod.

Za razliku od prethodne kampanje, koja je uglavnom ciljala na rasklopne trafostanice, čini se da je nova serija štrajkova bila usmjerena na same objekte za proizvodnju električne energije, od kojih je nekoliko pretrpjelo kritičnu štetu, uključujući najveću ukrajinsku hidroelektranu DneproGES.

Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
30 dana prije

Mnogi kažu da je u pitanju odmazda za teroristički napad u Moskvi ali nije tako. Napad u Moskvi je bio uvod u novu fazu rata jer je Rusija snažno potiskivala ukrajinsku vojsku a Rusija sada uništava logističke kapacitete Ukrajine kako bi obezbedila što povoljniji položaj za sukob sa NATO trupama koje su spremne za ulazak u Ukrajinu. Ovakvo delovanje ruske vojske je i način da pokažu ZApadu kako će se protiv njih ratovati – pre svega će ih pržiti raketama i avijacijom iz daleka a dronovima iz blizine dok će učešće žive sile da bude sve manje.

Nego… baš mi nedostaju oni koji su me napadali da “širim defeizam, da nikakvog rata neće biti, da su to moje bolesne projekcije…”

Odisea
30 dana prije

Mišo sako ne znaš prevoditi,ostavi se novinarstva,uvijek možeš čuvati ovce!!!

Noname
30 dana prije

Američki novinar David Axe u svojoj je kolumni za Forbes kritizirao tenkove Challenger 2 koje je Velika Britanija prebacila u Ukrajinu i nazvao ih beskorisnim.Kao problem s Challengerom 2, Axe ističe da je Ukrajina primila tenkove bez seta dodatnog oklopa, iako bi dodatne tri tone težine učinile britanska oklopna vozila još manje pokretljivima na mekom ukrajinskom tlu, prenosi RIA. Eks je također kritizirao tenkovski top od 120 mm, tvrdeći da mu se cijev istroši nakon samo 500 metaka, dok glatka cijevi, kako je rekao, ima tri puta duži vijek trajanja. Autor ističe da je Ukrajina dobila samo 14 tenkova Challenger 2, od kojih je jedan već uništen. Axe smatra da se ne isplati trud održavati i vući ove tenkove, budući da Challenger 2 nije prikladan za ukrajinsko ratište. Podsjetimo, prvi Challenger 2  uništile su  ruske trupe kod sela Rabotino početkom rujna. Kasnije je postalo poznato da je ruska vojska  uništila dva tenka Challenger u regiji… Čitaj više »

Max
30 dana prije

Očekivano.

Max
30 dana prije

A napadi na mene se nastavljaju….

30 dana prije

Taman sam naišao na podatak.

Krstarećem projektilu X-101 su Rusi smanjili ekstremni domet ( jer im momentalno ne treba domet od 10 000 km) i povećali bojevu glavu s 450 na 800kg.

Hidroelektrane su izgleda bili gosti na premijeri ovo nove modifikacije.

Sjećam se da je još davno profa Momčilo pričao o toj mogućnosti smanji količinu goriva i povećaj bojevu glavu i obrnuto.

Noname
30 dana prije

Ukrajini prijeti izumiranje ako se nastavi boriti protiv Rusije, piše Shukan Gendai. 
“Bez velike financijske potpore sa Zapada, a da ne spominjemo opskrbu oružjem, zemlja neće moći održavati funkcije vlade. Ako se vojni sukob nastavi kao sada, tada Ukrajina ne samo da neće moći pokrenuti protuofenzivu, već će postojati i stvarni rizik da će prestati postojati kao država”, piše u publikaciji.
Prema autorima članka, postoje još konkretnije opcije za budućnost Ukrajine.
“Kada ljudi počnu sumnjati u potrebu nastavka sukoba za koji svi znaju da se ne može dobiti, postoji ozbiljan rizik da će u Ukrajini izbiti kaos. U najgorem slučaju moguć je raskol zemlje i premještanje njenog političkog središta u zapadnu Ukrajinu”, piše publikacija.
U članku se napominje da je došlo vrijeme da Zapad posveti više pozornosti okončanju sukoba i stabilizaciji same Ukrajine, umjesto da joj jednostavno pomaže u borbi protiv Rusije.

tihobl
29 dana prije

Miso i Sumanidinac su pogrijesili – ovo je odgovor na gadajnje rafinerija i TE po Rusiji. Za Begorod i Korkus stizu polako drugaciji odgovori – cirkoni i iskanderi pogadjaju podzemne bunkere. Culi ste za natovce koje je lavina zatrpala u Visokim Tatrima za vrijeme vjezbe – jos ne mogu da ih iskopaju. Cijelo proljece, a mozda i ljeto stizace odgovori u ratama. Svaki dan geranji i rakete pogadjaju energetsku infrastrukturu. I koliko vidim rusi ne namjeravaju prestati dok ne polupaju sve felektrane i trafostanice (sve osim NE koje ce biti odsjecene od mreze). Ukrajina bila je veliki izvoznik struje, a sad je postala veliki uvoznik. A onda su rusi poceli gadjati zapadno cvoriste preko koga je uvozio 1.5-2 GWh. To je najveca trafostanica u Evropi izgradjena u doba SSSR za doturanje struje clanicama SEV. Trebace jos desetine raketa da se potpuno unisti, ali rusima se ne zuri. Posto je Zelenski… Čitaj više »

tihobl
29 dana prije

Nastavak:

Ukrajinci su dobili drzavu besplatno (cak su rusi preuzeli njihove dugove). A onda su 30 godina pljackali i razvlacili da bi na kraju rijesili da uniste sve. Jugsloveni (jos jedna vjestacka nacija) bili su hiljadu/tisucu puta bolji od ukrajinaca pa su nestali. I sad niko ne place za njima (osim starih cehinja i poljakinja koje su ljetovale kod nas). Isto ce biti sa ukrajincima – nestace kao da nikad nisu postojali i niko nece zaliti za njima.

Putin se opredjelio za strategiju erozije. Polako dere antiruse i ostale neprijatelje. Rokova nema, za razliku od zapada nema razloga za zurbu. Na kraju zavrsice pricu potpunom deukrajinizacijom iako mu to nije bio cilj.

Zvone
29 dana prije

A gde su ovi rusi bili do sada? Možda nisu imali raketa za takve napade pa su čekali da se proizvedu.

tihobl
29 dana prije

Ким Дотком:

„Терористички напади на руске држављане, које организују западне шпијунске агенције и изводе својим украјинским оруђем, изазивају жељу за осветом. То је оно што они желе.

Само Путинова уздржаност је спас.

САД су очајне и понестаје им времена“.

tihobl
29 dana prije

Ваздухопловни извиђач 59. бригаде Павел Петриченко пише о „епидемији зависности од коцкања“ у Оружаним снагама Украјине, а украјински медији почели су да прештампају његове речи. “Питам се шта треба да се деси да би се епидемија зависности од коцкања приметила у украјинском друштву, а посебно у Оружаним снагама Украјине. Изазвали су је идиоти који су покренули неконтролисано тржиште онлајн казина. Ако одлучите да легализујете ово срање, онда на најмање га контролише“ Народни посланик Алексеј Гончаренко тврди да „9 од 10 војника на првој линији фронта има проблема са коцкарницама или клађењем“. 9 од 10!!! „Новац се губи. Онда узимају кредите. И тако у круг. Ово је проблем који тренутно уништава морал војске. Али поред овога, то ствара проблем за касније. Човек је провео годину-две на првој линији фронта. Тамо сам добио условно од 60 до 150 хиљада гривна. Уместо да купим кућу, инвестирам или једноставно уштедим новац, изгубио сам све.… Čitaj više »

tihobl
29 dana prije

Јединица од 20 граничара Болградског граничног одреда у Одеској области напустила је оружје и побегла на територију Молдавије. Гранична јединица је смештена у атару локалног села Виноградовка.

Наводи се да су ову одлуку донели након што су сазнали за намеру руководства да формирају јуришну јединицу на основу свог одреда и пошаљу је на фронт.

Веома мудра одлука.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.