Rusija povlači vojnike iz regija u blizini Ukrajine

Ruske trupe
18 komentara

Više od 10.000 ruskih vojnika sada se vraća u svoje matične baze nakon višemjesečnih vježbi održanih u različitim regijama, uključujući one koje graniče s Ukrajinom.

Povlačenje je u subotu objavilo Zapovjedništvo Južnog vojnog okruga, a Interfax je izvijestio da su snage završile svoju vježbu “operativne koordinacije”. Dodaje se da će više od 10.000 vojnika sada “marširati u svoje matične baze s teritorija zajedničkih poligona za obuku”.

Zapovjedništvo je potvrdilo da su vježbe, koje su trajale oko mjesec dana, održane u raznim regijama, uključujući Krim i Rostovsku oblast, koje graniče s Ukrajinom. Vijest dolazi usred napetosti između Moskve i NATO-a zbog navodnog skupljanja ruskih postrojbi u blizini zemlje.

Zapadni mediji i neki dužnosnici u više navrata upućuju na navodni sve veći broj ruskih vojnika i opreme raspoređenih u regije koje graniče s Ukrajinom. Bloomberg je u četvrtak izvijestio još o tvrdnjama o pojačavanju, pozivajući se na podatke zapadne obrambene obavještajne tvrtke Janes.

Vijest koja je kružila medijima potaknula je Washington i njegove saveznike da upozore Moskvu na teške posljedice u slučaju da napadne Ukrajinu. Rusija je u više navrata poricala da takvi planovi uopće postoje te je zauzvrat tražila sigurnosna jamstva od NATO-a i SAD-a u obliku niza prijedloga poslanih Bruxellesu i Washingtonu.

Početkom prosinca načelnik ruskog Glavnog stožera, general armije Valerij Gerasimov, rekao je da Moskva ne planira nikakve ofenzivne akcije, dodajući da NATO posvećuje “prekomjernu pozornost” “rutinskim vojnim praksama” koje se odvijaju na vlastitom suverenom teritoriju Rusije.

Popis jamstava uključivao je zahtjev da se NATO ne širi prema istoku u države koje su prije bile dio SSSR-a. Takav je zahtjev već odbio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji dpa, ali su i NATO i Washington izrazili spremnost na pregovore s Rusijom o sigurnosti.

Neki od drugih pokreta trupa koji su izazvali tako ekstremnu zabrinutost na Zapadu očito su također bili povezani s rutinskim vježbama. Početkom prosinca rusko zapovjedništvo Zapadnog vojnog okruga objavilo je da su počele snajperske vježbe u nekoliko regija, uključujući regije Belgorod i Voronjež koje graniče s Ukrajinom. Nisu samo oni bili domaćini ovakvih vježbi, budući da je na popisu bila i regija Smolensk koja graniči s Bjelorusijom.

rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Vidim, nema komentara…
Jer ljudi, koji su trovani, dan za danom, desetlječima, pojma nemaju, šta je Rusjia!
U 300 TV kanala vrte vam svaki pedalj zločinačke države, koju su stvorili na ukradenoj zemlji! Sa dnevnim programom ubistava, istraživanja zločina i bajkama o ljubavi….
Rusija nije ukradena nikome…..

https://www.youtube.com/watch?v=lyh2kAjcmSY

Max
2 godine prije

Malo naprijed,pa malo nazad..kad rusi krenu uzeti će sve što su naumili a za to što će im reći eu ih zaboli patka.
Za razliku od 2 svjetskog rata rusi ne moraju preći pola europe da bi porušili Berlin ili London.
Mogu osvojiti ono sto ih interesira u nekafašnjem istočnom bloku a sve izvan toga sravniti s zemljom bez da kroče nogom.

2 godine prije

Ja mislim da mnogi od nas nisu svjesni kojom se brzinom ljudi bude i uvidjaju da…ovde nešto ne štima.
I da “oni” već rade na planu-kako pokriti svo sranje napravljeno planom depopulacije.
Jedna od dimnih bombi, a usput i nastavak prvobitnog plana, je…zagovnati nekoliko ratova širom Zemlje.
Tako će goje prestati pominjati kovid i injektiranje otrova, a zabaviti se ratovima i nestašicama uzrokovanih istima.
I koliko još dokaza treba prosuti geopolitičarima pa da uvide kako se žaba kuha?

Ukleti
2 godine prije

Njemacka je rasporedila 100 leopard tenkova u litvi,a sad dolazi mrls 270,lenjingrad je opet na dohvatu.Placenici iz 27 zemalja su u ukrajini.

preseren3
2 godine prije

Ponekad me taj portal stvarno razočara.
Pitam se, koju svrhu, cilj, ima.

Max
2 godine prije

da su počele snajperske vježbe u nekoliko regija, uključujući regije Belgorod i Voronjež koje graniče

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI