Rusija računa samo na Siriju i Iran – za napad na Raqqu ne treba ničiju dozvolu

Vladimir-Putin s generalima
42 komentara

Čitajući transkript zajedničke konferencije za novinare ruskog predsjednika Putina i turskog predsjednika Erdogana, čini se da je turski lider u Moskvu uglavnom doputovao kako bi konačno riješio pitanje ruskih sankcija nametnutih Turskoj, a Rusija je njihovo ukidanje uvjetovala novim projektima i suradnjom u Siriji.

Osim toga, Putin je tražio da se oformi široka međunarodna koalicija, koja će poštovati suverenitet i integritet kako Sirije, tako i Iraka, te da će samo onda biti moguće pobijediti terorizam i donijeti mir u regiji. Znakovito je da je Erdogan posebno spomenuo kurdske YPG snage i da “ništa ne znači ako jedan terorizam pobijedi dugi”. Time je jasno dao do znanja da Ankara ne odustaje od svoje “crvene linije”, a to je uništenje kurdskih snaga. No, pozitivni pomaci na bojištu su se vidjeli odmah, jer su prestali napadi turske vojske na sirijske i ruske snage, koje su se rasporedile u tampon zoni između turske vojske i islamističkih proturskih milicija, na jednoj strani, i kurdskih YPG snaga na drugoj, zapadno od Manbija.

Što se tiče moguće suradnje s američkom koalicijom u borbi protiv terorizma, čini se da Washington nema namjeru surađivati s Rusijom.

Rusija nije pozvana u Washington da se pridruži koaliciji protiv “Islamske države”.

U petak je načelnik Uprave za glavne operacije ruskog Glavnog stožera, general Sergej Rudskoj, rekao da je rusko zrakoplovstvo proteklih dana provelo 452 udara po položajima militanata “Islamske države” u istočnom dijelu pokrajine Aleppo, u kojima je ubijeno više od 600 militanata, uništeno 16 pješačkih borbenih oklopnih vozila i 41 kamioneta s teškim strojnicama. Uz tu su pomoć sirijske snage uspjele od terorista osloboditi 92 naselja, odnosno gotovo 500 četvornih kilometara teritorija. Međutim, State Department nije pozvao predstavnike Moskve u Washington, gdje će se okupiti predstavnici 68 država takozvane “koalicije za borbu protiv Islamske države”. Znači li to da SAD i Trump ipak ne žele surađivati s Rusijom u Siriji?

Podaci ruskog Glavnog stožera, koji su dostavljeni Odboru za obranu i sigurnosti Vijeća Federacije, govore da SAD i saveznici mogu i sami ratovati protiv terorista, ali ISIL i druge teroriste ne mogu pobijediti bez sudjelovanja Rusije, rekao je član odbora Aleksej Puškov, komentirajući odluku američkog State Departmenta da na sastanak koalicije ne pozovu Rusiju.

“Ovaj sastanak će se održati u Washingtonu 22. ožujka, ali Rusija neće sudjelovati na njemu, jer nije dio koalicije”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

Američki ministar obrane James Mattis se nedavno u Bruxellesu sastao s predstavnicima 37 zemalja, uključujući i zemlje NATO pakta koje su sudjelovale u operaciji protiv ISIL-a, a američki državni tajnik Rex Tillerson će se sastati s ministrima vanjskih poslova i visokim dužnosnicima američke koalicije kako bi dogovorio “smjernice za potpuni poraz Islamske države”.

Predstavnik State Departmenta, Mark Toner, naglasio je da je Tillerson “potvrdio punu podršku koaliciji od strane nove američke uprave na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom”.

Misija koalicije je pokrenuta u predsjedništvu Baracka Obame, u Iraku u lipnju 2014., a u Siriji rujna iste godine. I dok se operacije u Iraku provode uz suglasnost vlasti u Bagdadu, u Siriji američka koalicija djeluje bez odobrenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i bez odobrenja sirijskih vlasti.

“Mi smo u važnoj fazi u borbi protiv ISIL-a i iskoristit ćemo ovaj ministarski sastanak za jačanje međunarodnih napora za poraz Islamske države u preostalim područjima koja su okupirana u Iraku i Siriji, te povećati pritisak na terorističke ogranke, podružnice i mrežu”, rekao je Mark Toner.

Prema Toneru, plan aktivne kampanje protiv ISIL-a, kojeg je naručio Donald Trump, predan je Bijeloj kući 27. veljače. No, predstavnik State Departmenta je naglasio da detalji plana “ostaju klasificirani”, te stoga državni tajnik Rex Tillerson ne može objaviti novu američku inicijativu.

Ranije je bilo izvješća u medijima da je Pentagon Bijeloj kući predložio slanje konvencionalnih snaga u Siriju, uz već postojeće skupine američkih specijalnih snaga, a oni bi tamo pružali pomoć “umjerenoj opoziciji”.

Međutim, iako neki od planova Washingtona još nisu objavljeni, State Department je najavio namjeru provođenja operacije za oslobođenje Raqqe, takozvane “prijestolnice” ISIL-a u sjeveroistočnoj Siriji.

“Mi ćemo nastaviti planirati sljedeće etape oslobođenja Raqqe, zajedno sa saveznicima u koaliciji, naročito s Turskom”, za medije je izjavio američki diplomat.

Ovaj scenarij podržavaju vođe sirijskih Kurda, kao i predstavnik većinski kurdskih “Sirijskih demokratskih snaga” (SDF) Talal Sillo, ali nikako nisu zadovoljni mogućnošću sudjelovanja turske vojske. SDF i njihovi arapski saveznici pripremaju svoju akciju za zauzimanje Raqqe i posljednja 3 dana su Kurdi i savezničke skupine očistile od terorista ISIL-a područje 30 kilometara prema Raqqi.

Zauzimanje Raqqe bi bio najveći uspjeh nakon Aleppa, jer se taj grad pretvorio u “prijestolnicu kalifata”, gdje se povlače snage terorista pred porazom u Mosulu. Međutim, Amerikanci insistiraju na suradnji s Turskom.

“Rad na terenu se mora provesti u suradnji s turskim saveznicima i planira se provesti u sjevernim dijelovima Sirije”, priopćio je nedavno glasnogovornik američke mornarice, kapetan Jeff Davis, te dodao kako je “mali broj” američkih vojnika razmješten na zapadnom rubu grada Manbija da “smire i zadrže” sukobljene strane.

Dakle, Washington je spreman da “moderira” posrnule dijelove fronta na sjeveru Sirije, od Al-Baba do Manbija i sirijskog Kurdistana. Iako je ranije postojala mogućnost da se u Al-Babu sudare tri vojske – turski “Štit Eufrata”, sirijske snage i sirijski Kurdi, ta je opasnost za trenutak otklonjena, iako ne u potpunosti. Međutim, malo je vjerojatno da će SAD mogućnosti pružiti nešto više od “moralne podrške” Ankari.

U petak je postalo poznato da je Trumpova administracija barem do 16. travnja odgodila ključne odluke o vojnoj operaciji potpore u oslobođenju Raqqe od ISIL-a, prenosi The Wall Street Journal.

Bijela kuća je u nedoumici i ne želi zauzeti Raqqu s Kurdima, a da zbog toga izgubi NATO saveznika – Tursku. Datum 16. travnja je naveden slučajno, iako je to dan kada je Recep Tayyip Erdogan u zemlji najavio održavanje referenduma o izmjenama Ustava Turske, primjećuje WSJ.

Rusija nikako ne može sebi dozvoliti da američki saveznici sebi pripišu pobjede u Manbiju, Mosulu, iako tamo ratuju i šiitske milicije, a Kurdi su se zaustavili još u Bashiqi, te na kraju u Raqqi, jer zapadna koalicija i njezini lokalni saveznici neće “dijeliti pobjedu ni s kim”, rekao je direktor ruskog Instituta za Bliski istok i središnju Aziju, Semon Bagdasaraov.

Po njegovom mišljenju, Damask i Moskva trebaju posvetiti više pozornosti na brzinu oslobađanja Raqqe, te na aktivniju suradnju sa sirijskim Kurdima.

Bagdasarov je izrazio zabrinutost da će Trump biti teži lider od Baracka Obame i neće praviti ustupke u smislu “podjele pobjede”.

“Fantazirali smo kako ćemo uskoro zajedno pokrenuti napad na Raqqu, ali od toga neće biti ništa. Oni tvrde da je naša uloga u porazu ISIL-a ionako minimalna. Dakle, zbog toga nismo ni pozvani na sastanak američke koalicije”, naglašava Bagdasarov.

Ruski stručnjak za Bliski istok, Jevgenij Satanovski, naglašava da ne treba precjenjivati ​​ulogu američke koalicije.

“Ima zemalja koje su na papiru i onih koje djeluju. Gdje je tih 68 zemalja? To je običan broj”, rekao je Jevgenij Satanovski i dodao “kako se Washington neće moći nositi s velikim brojem različitih koalicija”.

Osim toga, u koaliciji su zemlje koje podržavaju teroriste u Siriji, Iraku. Što rade u antiterorističkoj koaliciji Saudijska Arabija i Katar, koji financiraju Al-Qaedu, a drugi “Islamsku državu”? O kakvoj borbi protiv terorizma možemo govoriti, ako za istim stolom sjede sponzori terorista, praveći se da nitko ne razumije i da to nitko ne zna? Te zemlje su trošile novac, izgradile terorističke organizacije, a sad, navodno, žele u Siriju i boriti protiv njih, a mi bismo trebali letjeti s njima”, rekao je ruski stručnjak.

“U međuvremenu, Washington u Siriji s Rusijom radi punim profilom, samo to nitko ne kaže”, tvrdi Jevgenij Satanovski.

Podsjetio je da se načelnik stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov 7. ožujka sastao  s predsjednikom američkog Združenog stožera, generalom Josephom Dunfordom, te načelnikom Glavnog stožera turske vojske, generalom Hulusijem Akarom.

“Zar to nije partnerstvo? Imamo punu razmjenu podataka s Pentagonom o letovima u Siriji. Sada imamo potpunu razmjenu podataka o terorističkim skupinama u Siriji s Jordanom. Dovoljno je imati posao, a ta diplomatska brbljanja služe samo da se okupi gomila ljudi”, uvjeren je ruski stručnjak.

“Zašto je Trump dužan na sva zvona objaviti da SAD i Rusija surađuju? To nema smisla, jer se već govori da je pomoću naših hakera i gotovo našim novcem izabran za američkog predsjednika. Da pokrene nekakve službene pregovore na političkoj razini i potvrdi suradnju na bojnom polju, to bi za Trumpa, takoreći, bilo političko samoubojstvo. Tako da to nije ni potrebno. Vojno vrlo blisko i učinkovito komuniciramo”, rekao je stručnjak.

Rusija će sudjelovati u oslobađanju Raqqe i neće tražiti dopuštenje SAD-a

Kao što vidimo, postoje brojne pretpostavke i nedoumice tko će s kim i tko će prije krenuti u oslobođenje Raqqe od terorista? Jedno je sigurno – Turci i Kurdi nikako neće sudjelovati zajedno u toj operaciji, ma koliko to Washington želio.

Sirija i Rusija su uspjeli osloboditi Aleppo i Palmiru, ali i očistiti brojne islamističke enklave i uvjeriti manje skupine da polože oružje i vrate se civilnom životu.

U okviru jamstva Rusije, Irana i Turske je u Astani počeo proces dijaloga zaraćenih sirijskih strana, među kojima nisu ISIL, Al-Nusra Front i njima srodne skupine.

I tu se počinju događati čudne stvari. U Astanu su bili pozvani predstavnici svih zainteresiranih strana, uključujući i izaslanstvo Sjedinjenih Američkih Država, kao i predstavnici međunarodne koalicije koja od 2014. godine želi svijet uvjeriti da se bori protiv ISIL-a, a na drugoj strani traže uvođenje sankcija protiv Sirije u Vijeću sigurnosti. Rezolucija nije usvojena zbog veta Rusije i Kine.

Ova koalicija je dovoljno velika, od skoro oko 70 zemalja, na čelu s moćnim američkim vojnim strojem, kojeg trebaju uzeti u obzir svih bliskoistočni akteri. Međutim, na predstojećem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja koalicije 22. ožujka u Washingtonu, kao što smo rekli, Rusija nije pozvana.

I to usprkos činjenici da je ranije ruski ministar obrane Sergej Šojgu izravno ponudio ruskim “partnerima” zajedničku borbu protiv ISIL-a, na primjer u oslobađanju Raqqe.

Neki ne vjeruju u američko-rusku “tajnu suradnju”, kao Jevgenij Satanovski, te tvrde kako je Donald Trump zaboravio predizborna obećanja kako će s Rusijom uništiti ISIL. No, ništa zato, kao što je uvijek bilo u povijesti, neophodno je da se o ovom pitanju Rusija osloni na sebe i sigurne saveznike, a to su Sirija i Iran.

Ipak, Moskva ostaje otvorena za sve prijedloge i spremna je u borbi protiv terorizma na suradnju sa svim snagama, rekao je stručnjak i vojni politolog sa Sveučilišta Plehanov, Andrej Koškin.

“Danas je položaj Rusije u međunarodnoj areni jasno obilježio predsjednik Vladimir Putin. Naš program se temelji na otvorenosti za uspješnu suradnju sa svim državama, uključujući i u borbu protiv međunarodnog terorizma. I, naravno, spremni smo i dalje tražiti zajednički put sa Sjedinjenim Državama. Ali, nažalost, danas vidimo ozbiljnu politiku distanciranja SAD-a od izbornih obećanja Donalda Trumpa, koji je u više navrata rekao da namjerava uništiti ISIL i da će tu borbu možda voditi u savezu s Rusijom. Nažalost, ono što se danas događa u Sjedinjenim Državama ne odražava predanost obećanjima iz kampanje Trumpa”, rekao je Koškin.

Jedan od znakova da SAD planiraju po svaku cijenu izgurati Rusiju iz borbe protiv “Islamske države” u Siriji je činjenica da predstavnici Moskve nisu pozvani, barem kao promatrači, na sastanak ministara vanjskih poslova američke koalicije. No, američki predstavnik, na razini veleposlanika, ipak je bio prisutan u Astani.

“To je ružno i izgleda oštro da na skup ministara vanjskih poslova koalicije od više od 68 zemalja, na čelu sa Sjedinjenim Državama, nema predstavnika Rusije. Nažalost, naš prijedlog o zajedničkom sudjelovanju u oslobađanju Raqqe, kojeg je SAD-u uputio ruski ministar obrane Sergej Šojgu, ostao je bez odgovora. Ovo je vrlo zabrinjavajuće”, rekao je analitičar.

U isto vrijeme, stručnjak je istaknuo da SAD svjesno i namjerno odbijaju razumne ponude Rusije, a Pentagon se u Siriji i Iraku nije baš sjajno prikazao, kako to pokušava predstaviti Washington.

“Sjedinjene Države moraju uzeti u obzir da u Siriji i Iraku nije išlo sve tako brzo kako su izračunali u Washingtonu. SAD je pozvao Tursku i kurdske milicije da mu pomognu u operacijama protiv ISIL-a, jer imaju velikih problema. Nisu svi Amerikanci okupljeni oko iračkog Mosula. Da, naravno, oni bi željeli, nakon što su to priopćili, raditi i u Siriji, ali to je još uvijek daleka mogućnost.

Danas ispada da je sve ono što je učinjeno u Siriji učinila sirijska vojska i Rusija. Ipak naša zemlja tamo uspješno vodi kampanju i radikalno je promijenila situaciju. Ako se stav Washingtona prema Moskvi ne promijeni, onda će se Rusija u Siriji protiv međunarodnog terorizma možda morati nastaviti boriti sama i u prvom redu ojačati koaliciju sa sirijskom vladom i Iranom, te, uz neke rezerve, s Turskom. Tamo je sirijska vojska, a Rusija će tražiti saveznike izravno među naoružanim skupinama u Siriji i raditi sa svim zdravim snagama u zemlji, te tako rješavati problem s čišćenjem područja koja su još uvijek okupirana od strane terorista. Mislim prije svega na oslobađanje Deir Ez-Zora, pokrajine Damask i drugim dijelovima Sirije. Moguće je i da ćemo također sudjelovati protiv ISIL-a u Raqqi i SAD će, htjeli ili ne, morati računati s tim“, zaključio je Andrej Koškin.

Mark Toner
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Qweet
7 godine prije

Kako god okrenes, cilj Amerike je izbrisati Rusiju s mape svijeta.

Spektator
7 godine prije

Trump je “discipliniran” i vraćen na “deep state” agendu. Sam se odrekao glavnog suradnika za sigurnost Flynn-a koji je trebao biti u osnovi nove poliitike prema Rusiji, NATO-u i Kini. Dovoljne su bile optužbe da je razgovarao s ruskim ambasadorom, iako postoji transkript razgovara iz kojeg se ne vidi ništa sporno,
Sporan je način kako potrošiti 900 mlrd dolara vojnog budžeta, te kako održati dominaciju SAD, sada uz pomoć V. Britanije, u svijetu. Kako? S nastavkom proširenja tenzija prema Rusiji i Kini, riskirajući čak i novi svjetski rat, ali naravno, što dalje od teritorija SAD. Zato nije čudno da nisu pozvali Rusiju, najvećeg “neprijatelja” na svijetu,

Deda Brada
7 godine prije

Dosta davno sam u komentaru na jedan tekst napisao kako će Rusi da nestanu iz Sirije, kao da tamo nikada nisu ni bili. Taj dan se polako ali sigurno bliži. Naravno, za komentar sam dobio puno minusa, ali najslađe se smeje onaj ko se smeje poslednji. Dok se Rusi uporno udvaraju Amerima i ostalim svojim neprijateljima nazivajući ih “partnerima”, ovi rade posao. Neprijatelja moraš da udariš jako, ne da mu se udvaraš, jer udvaranje je znak velike slabosti. Čak i cura kojoj se silno udvaraš te slabo poštuje. Počela je marginalizacija Rusije u Siriji, za koji mesec svet će znati da je Siriju oslobodila američka koalicija. Naravno, vlast u Siriji će odmah da bude promenjena i šta mislite koga će ta nova, “demokratska” vlast da obožava i ko će da dođe u posed sirijske nafte i gasa?

čitalac
7 godine prije

Ove izjave ruske strane mi već idu na živce. Iako su se službeno i javno okrenuli od zapada prema istoku izgleda da još uvijek neki očekuju suradnju sa zapadom?!? Me, ne mogu vjerovati da neki u Rusiji još goje iluzije u pogledu toga….

holop
7 godine prije

Damask nije dao Američkoj vojsci dopuštenje da su u Siriji, rekao je predsjednik Bashar Assad.
US-rani su ilegalno u Siriji.

shumadinac
7 godine prije

Amerika i Rusija će nastaviti sa konfrontacijom bez obzira na Trampova obećanja – ko je mislio da će “postati prijatelji” taj je živeo u teškoj zabludi.

Mnogo je zanimljivije pitanje odnosa Rusije i Turske. I pored trenutne “saradnje” Amerika i dalje drži ključeve velike većine rešenja turskih problema. Dok Rusi ne mogu tek-tako da pogaze obećanja Kurdima Amerima je to normalna politika. Dozvoliće Turskoj da potamane Kurde, da ustroje vlast kao Saudi… tako da je sadašnje “približavanje” Rusiji u najboljem slučaju trgovina a u najgorem vrlo podmukao plan.

Georgij Žukov
7 godine prije

Rusi i Putin jos uvijek gaje iluzije da mogu kulturnom diplomacijom i defanzivnom vojnom doktrinom urazumiti “tamu” da odustane od Ruskog teritorija ,ovo sto danas gledamo na globalnom planu jest sukob ekonomija ,drustvenog i politickog poredka , civilizacija,religija, filozofija , kultura i povjesti .
Cak i povrsno informiranom covjeku jasno je da se nato sulja oko rusije ko” macak oko vruce kase” i samo ceka svoju sansu za destabilizaciju rusije pa cak i direktnu agresiju .
Onog trenutka kad Rusi shvate da americke , engleske i zapadne psihopate razumiju samo govor ultimatuma , prijetnji i sile , moci ce ravnopravno razgovarati sa njima a to naravno podrazumjeva premjestanje zone sukoba i destabilizacije te gomilanje ratne opreme na americke i engleske obale .

Tomica
7 godine prije

Uporno se Rusiji spočitava da je mlaka prema “partnerima”, da treba da nastupi oštro i pod svaku cijenu, naravno “na svoj trošak”. Zar je tako teško shvatiti svu težinu situacije i opasnost u kojoj se Rusija nalazi? Hoda po jako tankoj žici ali ne staje, svaki metar je uspjeh. Koliko Rusija ima saveznika i koliko je od tih saveznika stvarno aktivno? Ko od tih saveznika nije pod sankcijama? Koliko su oni uopće utjecajni u svijetu? Svi znaju da su SAD i cijela koalicija ilegalno u Siriji ali ko ih proziva? Naravno oni ne izazivaju civilne žrtve u svojim akcijama za razliku od Rusije koja ih izaziva i kad nisu ni bili u akciji, pa nema ni potrebe da ih UN ili bilo ko drugi proziva. S jedne strane, u Siriji, imate SAD, koje su sposobne da se same nose s Rusijom, i 68 država od kojih su neke vojno dosta… Čitaj više »

Andrej
7 godine prije

Smijesno je i pomisliti da bivsi agent KGBa ne bi znao tko ugrozava Rusiju. Naziva li se ta ugroza “nasi zapadni partneri” ili nekim drugim nazivom koji iskrivljuje javnu percepciju njihovog medjusobnpg odnosa je potpuno nevazno. Rusi nisu budalasi i znaju tko se nagurava u sesnaestercu pred njihovim golom, te u tom smislu ne gaje nikakve iluzije. Retorika kojoj svjedocite je dio postupka kontrole stete. Naime, ne mozete se na agresivnu zapadnu propagandu koja Rusiju prikazuje kao opasnog medvjeda odazvati rezanjem, vec je potrebno zaigrati medu koji plese na zvukove ciganske glazbe. Nadalje, rusi su pragmaticni i ne srljaju sami u napad. Cemu? Brutalna sila sama po sebi ne predstavlja nista ako se mudro ne koristi. Uostalom pogledajte Njemacku. Na Balkanu su postigli daleko vise kada su ga zaposjeli bez oruzja, nego nekoc sa oruzjem. Moj susjed, starac koji polako ulazi u deveto desetljece svojega zivota, a koji je u… Čitaj više »

Jupiter
7 godine prije

Šteta što ih vojno zajedno ne eliminišu mislim na Rusiju i USA.To bi bila opomena svakom ko pokušava da nametne anticivilizacijske norme življenja.

fb slo
7 godine prije

Rusi so bili u Berlinu 45 prvi,
pa ne vidim nikakog razloga, da ne bi bili u Raqqi prvi..

dalmata
7 godine prije

Dokle god Ruski vojnici sistematski i planski unistavaju bradate imbecile(a to je direktni poraz NATO,US(r)A),ovakva Ruska taktika pricanja(o navedenim poluproizvodima)znaci samo jedno,E sad mi sviramo nase note,bas one koje dizu dovoljno prasine,dok Ruska vojska(sa Asadovim snagama,naravno u vrlo dobroj kordinaciji sa Iranom i Hezbolaom)cisti smrad i olos.Samo Vi Rusi)njima pricajte ono sta im pase a udrite jos jace,da bjelosvjetski probisvjeti znaju koliko je jaka Medveda sapa.I na kraju(kako je to Sjor Lavrov,slikovito odbrusija Londonu”u vasem ZOO nemate zvir koja se moze suprostavit(Ruskom) medvjedu

Alen
7 godine prije

Ovih 70+ zemalja se okuplja radi rusije ,irana,sirije ,kakav isil .. Isil je proizvod tih zemalja.. Vjerovatnoca sukoba koalicije s rusijom,sirijom i iranom u siriji je jako velika.. Turska ce ubrzo pokazati na cijoj je strani.. Nece ova gehana zavrsiti lako..

subaru
7 godine prije

Rusi, što se trpate ciokaubojima u rektum, j….i vas oni.

Rade_s
7 godine prije

Karte prvo treba da se poslože, zatim otvore i to je to.
Svo ovo natezanje je prirema za konačni rat.
To je rat naše Civilizacije a ne rat Civilizacija.

MilanCZ
7 godine prije

Bez ljutnej gospodo komentatori,mislim da vi nogi uopce neshvacate gloalnu olitiku i sve te igrice.Siroka je to tema da se u komentarima sve to napise..Ako imate interes,mogu pojasniti u kratkim crtama..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.