fbpx

Rusija računa samo na Siriju i Iran – za napad na Raqqu ne treba ničiju dozvolu

Vladimir-Putin s generalima

Čitajući transkript zajedničke konferencije za novinare ruskog predsjednika Putina i turskog predsjednika Erdogana, čini se da je turski lider u Moskvu uglavnom doputovao kako bi konačno riješio pitanje ruskih sankcija nametnutih Turskoj, a Rusija je njihovo ukidanje uvjetovala novim projektima i suradnjom u Siriji.

Osim toga, Putin je tražio da se oformi široka međunarodna koalicija, koja će poštovati suverenitet i integritet kako Sirije, tako i Iraka, te da će samo onda biti moguće pobijediti terorizam i donijeti mir u regiji. Znakovito je da je Erdogan posebno spomenuo kurdske YPG snage i da “ništa ne znači ako jedan terorizam pobijedi dugi”. Time je jasno dao do znanja da Ankara ne odustaje od svoje “crvene linije”, a to je uništenje kurdskih snaga. No, pozitivni pomaci na bojištu su se vidjeli odmah, jer su prestali napadi turske vojske na sirijske i ruske snage, koje su se rasporedile u tampon zoni između turske vojske i islamističkih proturskih milicija, na jednoj strani, i kurdskih YPG snaga na drugoj, zapadno od Manbija.

Što se tiče moguće suradnje s američkom koalicijom u borbi protiv terorizma, čini se da Washington nema namjeru surađivati s Rusijom.

Rusija nije pozvana u Washington da se pridruži koaliciji protiv “Islamske države”.

U petak je načelnik Uprave za glavne operacije ruskog Glavnog stožera, general Sergej Rudskoj, rekao da je rusko zrakoplovstvo proteklih dana provelo 452 udara po položajima militanata “Islamske države” u istočnom dijelu pokrajine Aleppo, u kojima je ubijeno više od 600 militanata, uništeno 16 pješačkih borbenih oklopnih vozila i 41 kamioneta s teškim strojnicama. Uz tu su pomoć sirijske snage uspjele od terorista osloboditi 92 naselja, odnosno gotovo 500 četvornih kilometara teritorija. Međutim, State Department nije pozvao predstavnike Moskve u Washington, gdje će se okupiti predstavnici 68 država takozvane “koalicije za borbu protiv Islamske države”. Znači li to da SAD i Trump ipak ne žele surađivati s Rusijom u Siriji?

Podaci ruskog Glavnog stožera, koji su dostavljeni Odboru za obranu i sigurnosti Vijeća Federacije, govore da SAD i saveznici mogu i sami ratovati protiv terorista, ali ISIL i druge teroriste ne mogu pobijediti bez sudjelovanja Rusije, rekao je član odbora Aleksej Puškov, komentirajući odluku američkog State Departmenta da na sastanak koalicije ne pozovu Rusiju.

“Ovaj sastanak će se održati u Washingtonu 22. ožujka, ali Rusija neće sudjelovati na njemu, jer nije dio koalicije”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

Američki ministar obrane James Mattis se nedavno u Bruxellesu sastao s predstavnicima 37 zemalja, uključujući i zemlje NATO pakta koje su sudjelovale u operaciji protiv ISIL-a, a američki državni tajnik Rex Tillerson će se sastati s ministrima vanjskih poslova i visokim dužnosnicima američke koalicije kako bi dogovorio “smjernice za potpuni poraz Islamske države”.

Predstavnik State Departmenta, Mark Toner, naglasio je da je Tillerson “potvrdio punu podršku koaliciji od strane nove američke uprave na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom”.

Misija koalicije je pokrenuta u predsjedništvu Baracka Obame, u Iraku u lipnju 2014., a u Siriji rujna iste godine. I dok se operacije u Iraku provode uz suglasnost vlasti u Bagdadu, u Siriji američka koalicija djeluje bez odobrenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i bez odobrenja sirijskih vlasti.

“Mi smo u važnoj fazi u borbi protiv ISIL-a i iskoristit ćemo ovaj ministarski sastanak za jačanje međunarodnih napora za poraz Islamske države u preostalim područjima koja su okupirana u Iraku i Siriji, te povećati pritisak na terorističke ogranke, podružnice i mrežu”, rekao je Mark Toner.

Prema Toneru, plan aktivne kampanje protiv ISIL-a, kojeg je naručio Donald Trump, predan je Bijeloj kući 27. veljače. No, predstavnik State Departmenta je naglasio da detalji plana “ostaju klasificirani”, te stoga državni tajnik Rex Tillerson ne može objaviti novu američku inicijativu.

Ranije je bilo izvješća u medijima da je Pentagon Bijeloj kući predložio slanje konvencionalnih snaga u Siriju, uz već postojeće skupine američkih specijalnih snaga, a oni bi tamo pružali pomoć “umjerenoj opoziciji”.

Međutim, iako neki od planova Washingtona još nisu objavljeni, State Department je najavio namjeru provođenja operacije za oslobođenje Raqqe, takozvane “prijestolnice” ISIL-a u sjeveroistočnoj Siriji.

“Mi ćemo nastaviti planirati sljedeće etape oslobođenja Raqqe, zajedno sa saveznicima u koaliciji, naročito s Turskom”, za medije je izjavio američki diplomat.

Ovaj scenarij podržavaju vođe sirijskih Kurda, kao i predstavnik većinski kurdskih “Sirijskih demokratskih snaga” (SDF) Talal Sillo, ali nikako nisu zadovoljni mogućnošću sudjelovanja turske vojske. SDF i njihovi arapski saveznici pripremaju svoju akciju za zauzimanje Raqqe i posljednja 3 dana su Kurdi i savezničke skupine očistile od terorista ISIL-a područje 30 kilometara prema Raqqi.

Zauzimanje Raqqe bi bio najveći uspjeh nakon Aleppa, jer se taj grad pretvorio u “prijestolnicu kalifata”, gdje se povlače snage terorista pred porazom u Mosulu. Međutim, Amerikanci insistiraju na suradnji s Turskom.

“Rad na terenu se mora provesti u suradnji s turskim saveznicima i planira se provesti u sjevernim dijelovima Sirije”, priopćio je nedavno glasnogovornik američke mornarice, kapetan Jeff Davis, te dodao kako je “mali broj” američkih vojnika razmješten na zapadnom rubu grada Manbija da “smire i zadrže” sukobljene strane.

Dakle, Washington je spreman da “moderira” posrnule dijelove fronta na sjeveru Sirije, od Al-Baba do Manbija i sirijskog Kurdistana. Iako je ranije postojala mogućnost da se u Al-Babu sudare tri vojske – turski “Štit Eufrata”, sirijske snage i sirijski Kurdi, ta je opasnost za trenutak otklonjena, iako ne u potpunosti. Međutim, malo je vjerojatno da će SAD mogućnosti pružiti nešto više od “moralne podrške” Ankari.

U petak je postalo poznato da je Trumpova administracija barem do 16. travnja odgodila ključne odluke o vojnoj operaciji potpore u oslobođenju Raqqe od ISIL-a, prenosi The Wall Street Journal.

Bijela kuća je u nedoumici i ne želi zauzeti Raqqu s Kurdima, a da zbog toga izgubi NATO saveznika – Tursku. Datum 16. travnja je naveden slučajno, iako je to dan kada je Recep Tayyip Erdogan u zemlji najavio održavanje referenduma o izmjenama Ustava Turske, primjećuje WSJ.

Rusija nikako ne može sebi dozvoliti da američki saveznici sebi pripišu pobjede u Manbiju, Mosulu, iako tamo ratuju i šiitske milicije, a Kurdi su se zaustavili još u Bashiqi, te na kraju u Raqqi, jer zapadna koalicija i njezini lokalni saveznici neće “dijeliti pobjedu ni s kim”, rekao je direktor ruskog Instituta za Bliski istok i središnju Aziju, Semon Bagdasaraov.

Po njegovom mišljenju, Damask i Moskva trebaju posvetiti više pozornosti na brzinu oslobađanja Raqqe, te na aktivniju suradnju sa sirijskim Kurdima.

Bagdasarov je izrazio zabrinutost da će Trump biti teži lider od Baracka Obame i neće praviti ustupke u smislu “podjele pobjede”.

“Fantazirali smo kako ćemo uskoro zajedno pokrenuti napad na Raqqu, ali od toga neće biti ništa. Oni tvrde da je naša uloga u porazu ISIL-a ionako minimalna. Dakle, zbog toga nismo ni pozvani na sastanak američke koalicije”, naglašava Bagdasarov.

Ruski stručnjak za Bliski istok, Jevgenij Satanovski, naglašava da ne treba precjenjivati ​​ulogu američke koalicije.

“Ima zemalja koje su na papiru i onih koje djeluju. Gdje je tih 68 zemalja? To je običan broj”, rekao je Jevgenij Satanovski i dodao “kako se Washington neće moći nositi s velikim brojem različitih koalicija”.

Osim toga, u koaliciji su zemlje koje podržavaju teroriste u Siriji, Iraku. Što rade u antiterorističkoj koaliciji Saudijska Arabija i Katar, koji financiraju Al-Qaedu, a drugi “Islamsku državu”? O kakvoj borbi protiv terorizma možemo govoriti, ako za istim stolom sjede sponzori terorista, praveći se da nitko ne razumije i da to nitko ne zna? Te zemlje su trošile novac, izgradile terorističke organizacije, a sad, navodno, žele u Siriju i boriti protiv njih, a mi bismo trebali letjeti s njima”, rekao je ruski stručnjak.

“U međuvremenu, Washington u Siriji s Rusijom radi punim profilom, samo to nitko ne kaže”, tvrdi Jevgenij Satanovski.

Podsjetio je da se načelnik stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov 7. ožujka sastao  s predsjednikom američkog Združenog stožera, generalom Josephom Dunfordom, te načelnikom Glavnog stožera turske vojske, generalom Hulusijem Akarom.

“Zar to nije partnerstvo? Imamo punu razmjenu podataka s Pentagonom o letovima u Siriji. Sada imamo potpunu razmjenu podataka o terorističkim skupinama u Siriji s Jordanom. Dovoljno je imati posao, a ta diplomatska brbljanja služe samo da se okupi gomila ljudi”, uvjeren je ruski stručnjak.

“Zašto je Trump dužan na sva zvona objaviti da SAD i Rusija surađuju? To nema smisla, jer se već govori da je pomoću naših hakera i gotovo našim novcem izabran za američkog predsjednika. Da pokrene nekakve službene pregovore na političkoj razini i potvrdi suradnju na bojnom polju, to bi za Trumpa, takoreći, bilo političko samoubojstvo. Tako da to nije ni potrebno. Vojno vrlo blisko i učinkovito komuniciramo”, rekao je stručnjak.

Rusija će sudjelovati u oslobađanju Raqqe i neće tražiti dopuštenje SAD-a

Kao što vidimo, postoje brojne pretpostavke i nedoumice tko će s kim i tko će prije krenuti u oslobođenje Raqqe od terorista? Jedno je sigurno – Turci i Kurdi nikako neće sudjelovati zajedno u toj operaciji, ma koliko to Washington želio.

Sirija i Rusija su uspjeli osloboditi Aleppo i Palmiru, ali i očistiti brojne islamističke enklave i uvjeriti manje skupine da polože oružje i vrate se civilnom životu.

U okviru jamstva Rusije, Irana i Turske je u Astani počeo proces dijaloga zaraćenih sirijskih strana, među kojima nisu ISIL, Al-Nusra Front i njima srodne skupine.

I tu se počinju događati čudne stvari. U Astanu su bili pozvani predstavnici svih zainteresiranih strana, uključujući i izaslanstvo Sjedinjenih Američkih Država, kao i predstavnici međunarodne koalicije koja od 2014. godine želi svijet uvjeriti da se bori protiv ISIL-a, a na drugoj strani traže uvođenje sankcija protiv Sirije u Vijeću sigurnosti. Rezolucija nije usvojena zbog veta Rusije i Kine.

Ova koalicija je dovoljno velika, od skoro oko 70 zemalja, na čelu s moćnim američkim vojnim strojem, kojeg trebaju uzeti u obzir svih bliskoistočni akteri. Međutim, na predstojećem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja koalicije 22. ožujka u Washingtonu, kao što smo rekli, Rusija nije pozvana.

I to usprkos činjenici da je ranije ruski ministar obrane Sergej Šojgu izravno ponudio ruskim “partnerima” zajedničku borbu protiv ISIL-a, na primjer u oslobađanju Raqqe.

Neki ne vjeruju u američko-rusku “tajnu suradnju”, kao Jevgenij Satanovski, te tvrde kako je Donald Trump zaboravio predizborna obećanja kako će s Rusijom uništiti ISIL. No, ništa zato, kao što je uvijek bilo u povijesti, neophodno je da se o ovom pitanju Rusija osloni na sebe i sigurne saveznike, a to su Sirija i Iran.

Ipak, Moskva ostaje otvorena za sve prijedloge i spremna je u borbi protiv terorizma na suradnju sa svim snagama, rekao je stručnjak i vojni politolog sa Sveučilišta Plehanov, Andrej Koškin.

“Danas je položaj Rusije u međunarodnoj areni jasno obilježio predsjednik Vladimir Putin. Naš program se temelji na otvorenosti za uspješnu suradnju sa svim državama, uključujući i u borbu protiv međunarodnog terorizma. I, naravno, spremni smo i dalje tražiti zajednički put sa Sjedinjenim Državama. Ali, nažalost, danas vidimo ozbiljnu politiku distanciranja SAD-a od izbornih obećanja Donalda Trumpa, koji je u više navrata rekao da namjerava uništiti ISIL i da će tu borbu možda voditi u savezu s Rusijom. Nažalost, ono što se danas događa u Sjedinjenim Državama ne odražava predanost obećanjima iz kampanje Trumpa”, rekao je Koškin.

Jedan od znakova da SAD planiraju po svaku cijenu izgurati Rusiju iz borbe protiv “Islamske države” u Siriji je činjenica da predstavnici Moskve nisu pozvani, barem kao promatrači, na sastanak ministara vanjskih poslova američke koalicije. No, američki predstavnik, na razini veleposlanika, ipak je bio prisutan u Astani.

“To je ružno i izgleda oštro da na skup ministara vanjskih poslova koalicije od više od 68 zemalja, na čelu sa Sjedinjenim Državama, nema predstavnika Rusije. Nažalost, naš prijedlog o zajedničkom sudjelovanju u oslobađanju Raqqe, kojeg je SAD-u uputio ruski ministar obrane Sergej Šojgu, ostao je bez odgovora. Ovo je vrlo zabrinjavajuće”, rekao je analitičar.

U isto vrijeme, stručnjak je istaknuo da SAD svjesno i namjerno odbijaju razumne ponude Rusije, a Pentagon se u Siriji i Iraku nije baš sjajno prikazao, kako to pokušava predstaviti Washington.

“Sjedinjene Države moraju uzeti u obzir da u Siriji i Iraku nije išlo sve tako brzo kako su izračunali u Washingtonu. SAD je pozvao Tursku i kurdske milicije da mu pomognu u operacijama protiv ISIL-a, jer imaju velikih problema. Nisu svi Amerikanci okupljeni oko iračkog Mosula. Da, naravno, oni bi željeli, nakon što su to priopćili, raditi i u Siriji, ali to je još uvijek daleka mogućnost.

Danas ispada da je sve ono što je učinjeno u Siriji učinila sirijska vojska i Rusija. Ipak naša zemlja tamo uspješno vodi kampanju i radikalno je promijenila situaciju. Ako se stav Washingtona prema Moskvi ne promijeni, onda će se Rusija u Siriji protiv međunarodnog terorizma možda morati nastaviti boriti sama i u prvom redu ojačati koaliciju sa sirijskom vladom i Iranom, te, uz neke rezerve, s Turskom. Tamo je sirijska vojska, a Rusija će tražiti saveznike izravno među naoružanim skupinama u Siriji i raditi sa svim zdravim snagama u zemlji, te tako rješavati problem s čišćenjem područja koja su još uvijek okupirana od strane terorista. Mislim prije svega na oslobađanje Deir Ez-Zora, pokrajine Damask i drugim dijelovima Sirije. Moguće je i da ćemo također sudjelovati protiv ISIL-a u Raqqi i SAD će, htjeli ili ne, morati računati s tim“, zaključio je Andrej Koškin.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Qweet
Gost
Qweet
3 godine prije

Kako god okrenes, cilj Amerike je izbrisati Rusiju s mape svijeta.

Spektator
Gost
Spektator
3 godine prije

Trump je “discipliniran” i vraćen na “deep state” agendu. Sam se odrekao glavnog suradnika za sigurnost Flynn-a koji je trebao biti u osnovi nove poliitike prema Rusiji, NATO-u i Kini. Dovoljne su bile optužbe da je razgovarao s ruskim ambasadorom, iako postoji transkript razgovara iz kojeg se ne vidi ništa sporno,
Sporan je način kako potrošiti 900 mlrd dolara vojnog budžeta, te kako održati dominaciju SAD, sada uz pomoć V. Britanije, u svijetu. Kako? S nastavkom proširenja tenzija prema Rusiji i Kini, riskirajući čak i novi svjetski rat, ali naravno, što dalje od teritorija SAD. Zato nije čudno da nisu pozvali Rusiju, najvećeg “neprijatelja” na svijetu,

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Cia je stvorila Isil kao svoje agente.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

Dosta davno sam u komentaru na jedan tekst napisao kako će Rusi da nestanu iz Sirije, kao da tamo nikada nisu ni bili. Taj dan se polako ali sigurno bliži. Naravno, za komentar sam dobio puno minusa, ali najslađe se smeje onaj ko se smeje poslednji. Dok se Rusi uporno udvaraju Amerima i ostalim svojim neprijateljima nazivajući ih “partnerima”, ovi rade posao. Neprijatelja moraš da udariš jako, ne da mu se udvaraš, jer udvaranje je znak velike slabosti. Čak i cura kojoj se silno udvaraš te slabo poštuje. Počela je marginalizacija Rusije u Siriji, za koji mesec svet će znati da je Siriju oslobodila američka koalicija. Naravno, vlast u Siriji će odmah da bude promenjena i šta mislite koga će ta nova, “demokratska” vlast da obožava i ko će da dođe u posed sirijske nafte i gasa?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Za sada je u Siriji jedva nekoliko stotina vojnika, a poslano je još 400…. daj se uozbilji. Nedavno su Rusi naručili 20 000 medalja za sudionike rata u Siriji, pa čak i da Amera ima 1000-2000 to je još uvijek ništa. no baš sad Rusi šire Tartus i ostavit će ga Amerikancima. kako ne

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Da , a ona “zrakoplovna baza” istočno od Hasake je poljoprivredni aerodrom koji se ne koristi od 2008. ili 2009. Jek su pistu renovirali s deset kamiona asfalta i napravili jedno montažno limeno skladište. I to je odjednom “američka zrakoplovna baza”.

Jurica
Gost
Jurica
3 godine prije

Ne podcjenjuj Ruse. Sirija je očito bila crvena linija koju zapadni imperijalisti nisu smjeli prijeći i Rusija se uključila. Po ovome kako igraju u Siriji, meni se baš i ne čini da će oni tu izaći podvijena repa. Zapravo, siguran sam da neće. E sad, koja će cijena biti (mislim na svjetski rat), vidjet ćemo. Ako cionisti te turski i zaljevski fašisti ne odustanu od svojih ciljeva, onda je to nažalost vrlo moguće. Nadajmo se da nije tako, ali da će Rusi samo tako izaći, nema šanse.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

Živi mi meni bili, pa videli. Iskreno želim da ja nisam u pravu, a vi da jeste, no bojim se da će Rusi ponovo da me razočaraju. Kamo sreće da ne bude tako. Za sada, nemaju mi stav velesile, uporno traže saradnju a ciozapad razume samo grubu silu. Trebalo je da obaraju izrahelske i američke avione, nije bitno pod kojim obrazloženjem, pa bi Ameri sada bili manji od makovog zrna.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije

@Deda Brada
I još da usput ispale par ICBM-ova na Pentagon? Oprosti, ali to nema smisla… neka rade posao u tišini – uvijek se stignu obarati avioni no onda nema natrag.
Ovako kako ti sada pišeš o Siriji, ja sam prije 3 godine razmišljao o Ukrajini – zašto Rusi ne udare svom snagom, pregaze veleizdajnički režim i pokažu zube zapadnim partnerima. Onda će SAD biti manji od majica zrna mislio sam. Sa određenim vremenskim odmakom ipak mi se čini da je bila dobra odluka “stati na loptu”… Ovako će vrlo uskoro (gotovo) čitava Ukrajina dobrovoljno pasti natrag u rusko naručje jer tamo i pripadaju – oni su jedna te ista civilizacija…

ivkopivko
Gost
ivkopivko
3 godine prije

“Dok se Rusi uporno udvaraju Amerima i ostalim svojim neprijateljima nazivajući ih “partnerima”, ovi rade posao”
Nadam se da tu ne mislis na Amerikance da rade posao valjda hahaha.. kakav posao su napravili oni u zadnje dvije godine, a kakav Rusi (opaska; Aleppo, Latakia, Palmyra; sve Rusi).

“za koji mesec svet će znati da je Siriju oslobodila američka koalicija. Naravno, vlast u Siriji će odmah da bude promenjena”
Znaci smijesan si do bola, sirijsku vlast nisu uspjeli promijeniti zadnjih 6 godina, ali ti kazes da ce to biti sad za par mjeseci (to si valjda govorio i prije 6 godina, skupa sa ostalim ljubiteljima stakaca).

Sve u svemu, toliko si nasrao ovdje, da mi nije uopce jasno kako si naisao na ovaj portal.

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

Nedam ti minus ali ti moram reci da si dobro fulio. Ruski nastup je upravo suprotan od onog koji bi zlikovci prizeljkivali, od Ukrajine do Sirije. Tiha voda brdo roni pa ih Rusi lagano krnje. Nisu vise ni sjena one sile od samo prije 5-6 god a da ne govorim ranije. Nisu vise ni jedinstveni jer mnogi i njihovi posteni ljudi uviđaju da ih 1% vodi u propast. Dace Bog da u svojoj propasti ne povuku sve nas za sobom.

zigi
Gost
zigi
3 godine prije

profulo si ceo futbal

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Ove izjave ruske strane mi već idu na živce. Iako su se službeno i javno okrenuli od zapada prema istoku izgleda da još uvijek neki očekuju suradnju sa zapadom?!? Me, ne mogu vjerovati da neki u Rusiji još goje iluzije u pogledu toga….

Rade_s
Gost
Rade_s
3 godine prije

Riječ je o medijskoj podršci koju Zapad nema unutar svojih naroda za veliki Rat. Stoga ne treba ulaziti poput ludog Erdogana i slati strijele te tako mobilizovati Zapadno javno mijenje. To je ono što trenutno najviše brine Zapad. Toliko se trude da operu mozak svojim građanima, ali ne ide baš sve po planu.

holop
Gost
holop
3 godine prije

Damask nije dao Američkoj vojsci dopuštenje da su u Siriji, rekao je predsjednik Bashar Assad.
US-rani su ilegalno u Siriji.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

O tome sve vreme pričam. Ilegalno su u Siriji, kao što su svuda bili, ali njih boli uvo za legalizam. Njihova bahatost najčešće daje rezultate koje žele. Ako su ilegalci treba ih potprašiti kao i svakog okupatora, a to niko ne radi.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Amerika i Rusija će nastaviti sa konfrontacijom bez obzira na Trampova obećanja – ko je mislio da će “postati prijatelji” taj je živeo u teškoj zabludi.

Mnogo je zanimljivije pitanje odnosa Rusije i Turske. I pored trenutne “saradnje” Amerika i dalje drži ključeve velike većine rešenja turskih problema. Dok Rusi ne mogu tek-tako da pogaze obećanja Kurdima Amerima je to normalna politika. Dozvoliće Turskoj da potamane Kurde, da ustroje vlast kao Saudi… tako da je sadašnje “približavanje” Rusiji u najboljem slučaju trgovina a u najgorem vrlo podmukao plan.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Rusi i Putin jos uvijek gaje iluzije da mogu kulturnom diplomacijom i defanzivnom vojnom doktrinom urazumiti “tamu” da odustane od Ruskog teritorija ,ovo sto danas gledamo na globalnom planu jest sukob ekonomija ,drustvenog i politickog poredka , civilizacija,religija, filozofija , kultura i povjesti .
Cak i povrsno informiranom covjeku jasno je da se nato sulja oko rusije ko” macak oko vruce kase” i samo ceka svoju sansu za destabilizaciju rusije pa cak i direktnu agresiju .
Onog trenutka kad Rusi shvate da americke , engleske i zapadne psihopate razumiju samo govor ultimatuma , prijetnji i sile , moci ce ravnopravno razgovarati sa njima a to naravno podrazumjeva premjestanje zone sukoba i destabilizacije te gomilanje ratne opreme na americke i engleske obale .

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Ne Žukov, gore je Čardak objasnio a ja bih da proširim.
Rusi i Putin savršeno dobro znaju kakve su namere Zapada, prvenstveno Amerike. Oni se nalaze u permanentnoj konfrontaciji – nekad oštrijoj kao za vreme Hladnog rata a nekad teško primetnoj kao za vreme Jeljcina. Amerikanci su pobedili u Hladnom ratu ekonomskim sretstvima ali je propagandna pobeda bila fantastična. Pretnja od “komunističkog bauka” je “ugrađena” toliko široko da je samo Kina uspela da sačuva socijalističko uređenje a da ne bude do kraja demonizovana.

Amerika je ponovo pokušala da pobedi ekonomski ali joj baš i ne polazi za rukom (izgleda da su Rusi savladali lekciju). Vojno nije mogla ni ranije da pobedi a sada o tome može samo da sanja. Štaviše, ugled joj se sve više narušava, “izuzetnost” ne prolazi ni kod “najispranijih” i javlja se opasnost da počne da gubi saveznike (Tursku ne računam u izgubljene a Filipini nisu baš neki gubitak). E tu je odgovor zašto Putin “ne pokaže zube” – Zapad je toliko zasrao da od smrada ne može da se diše, treba ljudima samo objasniti da nisu u obavezi da prstima zatvaraju nos već da prihvate da smrdi i da nađu ko je kriv. Amerika sve teže uspeva da mobiliše stanovništvo protiv “ruske pretnje” i uskoro to više neće moći ničim postići. Kada bi Putin “zarežao” samo bi pomogao Americi.Tako imamo dva scenarija koji se paralelno odvijaju: ruski “soft power” koji je konstantno prisutan i u pojačanju i američki “false flag” koji je u pripremi i koji mora biti vrlo skoro i jačeg dejstva nego 9/11 ako misle da iskoriste poslednje momente dok je još moguće. Obzirom na haos na celom Zapadu verovatnoća da do takve “operacije” ne dođe je minimalna, samo je pitanje vremena.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Raspad eura,financijska depresija ,optuziti ruse,kineze

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Da

Sovoranola
Gost
Sovoranola
3 godine prije

Cijenjeni Georgij ,kod Putina nisam nikad primijetio da gaji neke iluzije ,samo sam primijetio da sa kartama koje ima u rukama odigra maksimalno moguće.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

Georgije, o tome ja pričam sve vreme, ali ovde izgleda treba govoriti samo pozitivno o ruskoj mlitavoj politici. Dakle, rusko rukovodstvo radi odlično, strogom defanzivom do pobede.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Uporno se Rusiji spočitava da je mlaka prema “partnerima”, da treba da nastupi oštro i pod svaku cijenu, naravno “na svoj trošak”. Zar je tako teško shvatiti svu težinu situacije i opasnost u kojoj se Rusija nalazi? Hoda po jako tankoj žici ali ne staje, svaki metar je uspjeh. Koliko Rusija ima saveznika i koliko je od tih saveznika stvarno aktivno? Ko od tih saveznika nije pod sankcijama? Koliko su oni uopće utjecajni u svijetu? Svi znaju da su SAD i cijela koalicija ilegalno u Siriji ali ko ih proziva? Naravno oni ne izazivaju civilne žrtve u svojim akcijama za razliku od Rusije koja ih izaziva i kad nisu ni bili u akciji, pa nema ni potrebe da ih UN ili bilo ko drugi proziva. S jedne strane, u Siriji, imate SAD, koje su sposobne da se same nose s Rusijom, i 68 država od kojih su neke vojno dosta jake države. SAD su asovi u propagandnom ratu i tu, za razliku od vojne moći, Rusija debelo zaostaje. Realno, postoji velika mogućnost da se ostvari scenario koji navodi Deda Brada ali nadam se, pa čak i vjerujem, da će Rusija opstati u Siriji, i još ojačati svoj utjecaj u svijetu. Velike su promjene nastale u svijetu nakon što je Rusija “podigla glavu” ali nažalost još uvijek nedovoljne da se ugnjetavana masa ustane protiv nekoliko siledžija i pokaže im mjesto. Tek kad se razbije ta atmosfera straha Rusija ima šansu da bude ravnopravna sa Zapadom.

Rade_s
Gost
Rade_s
3 godine prije

@ Tomica
Rusija je uvijek bila sama.
Sve su to lažni saveznici, kinezi, bugari, grci, srbi, kazahstanci, i dr.
Možda jedino imaju bjeloruse. Možda?
To rusi znaju.

Patriarch of Bosnia
Gost
Patriarch of Bosnia
3 godine prije

Pa bar su im Srbi uvijek bili odani

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

@Patriarch Odakle ti je sad to? Niko nije Ruse izdao više nego Srbi, ovih poslednjih godina. Pogledaj samo ko vlada Srbijom i kako se ponaša, pa se seti da je izabran velikom većinom. Dakle, srpski narod je izdao Rusiju u korist neke iluzije o rascvetaloj Evropi.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

@Rade_s “Rusija ima samo 2 vjerna saveznika” ili kako kaže Rogozin 3. Jasno da se ne može niti smije danas, bilo kome, previše vjerovati i to je nešto što današnja Rusija sigurno ima na pameti. Mislio sam na one koji bar donekle imaju isti interes i svojim postupcima pomažu Rusiji. Ti saveznici su u biti u istoj kaši kao i Rusija, pa i ako nisu prijatelji imaju zajedničkog neprijatelja. Nažalost, to im znatno umanjuje mogućnosti da pomognu a povećava mogućnost da se okrenu protiv Rusije. Mislim da je zato Rusija tako “umjerena” i da nije spremna peviše zaoštravati situaciju. Putinu često pripisuju da primjenjuje principe judo-a i mislim da to nije bez razloga.

Annabella
Gost
Annabella
3 godine prije

@Tomica, potpisujem sve što si rekao o Rusiji. Rusija je u teškoj situaciji jer zaostaje za USA & Friends u svemu, čak i vojno, ma koliko mi željeli da nije tako. Pogledajte samo nesrazmjer u iznosima vojnih budžeta USA i Rusije (10-tak puta) Naravno da moraju postupati oprezno i Putin tu igra maestralno. Naše želje su jedno, a stvarne mogućnosti Rusije su drugo.
Rusija svojim naizgled pomirljivim stavovima zapravo kupuje vrijeme u kojemu ubrzano nastoji smanjiti svoj zaostatak i za sada to rade odlično. Nažalost, USA to dobro zna i nastoji ih usporiti.
Stvarno rješenje problema bi bilo da ugnjetavana masa pokaže nekolicini siledžija gdje ima je mjesto, ali se bojim da je taj dan još uvijek jako, jako daleko

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Smijesno je i pomisliti da bivsi agent KGBa ne bi znao tko ugrozava Rusiju. Naziva li se ta ugroza “nasi zapadni partneri” ili nekim drugim nazivom koji iskrivljuje javnu percepciju njihovog medjusobnpg odnosa je potpuno nevazno. Rusi nisu budalasi i znaju tko se nagurava u sesnaestercu pred njihovim golom, te u tom smislu ne gaje nikakve iluzije. Retorika kojoj svjedocite je dio postupka kontrole stete. Naime, ne mozete se na agresivnu zapadnu propagandu koja Rusiju prikazuje kao opasnog medvjeda odazvati rezanjem, vec je potrebno zaigrati medu koji plese na zvukove ciganske glazbe.
Nadalje, rusi su pragmaticni i ne srljaju sami u napad. Cemu? Brutalna sila sama po sebi ne predstavlja nista ako se mudro ne koristi. Uostalom pogledajte Njemacku. Na Balkanu su postigli daleko vise kada su ga zaposjeli bez oruzja, nego nekoc sa oruzjem.
Moj susjed, starac koji polako ulazi u deveto desetljece svojega zivota, a koji je u mojem gradu bio prisutan pri ulasku njemackih trupa, mi je jednom prilikom rekao da bismo svi mi govorili njemacki, da su njemci usli u grad bez oruzja.
Pametnome dosta.

octopus
Member
octopus
3 godine prije

Nije problem što je gužva u ruskom šesnaestercu, već što će neka budala opaliti prema njihovom golu. Onda više ne bude tihe diplomacije, suzdržavanja, objašnjavanja, “partnerizma” – onda šapa udara po mjestu sa kojeg je udarac poslan tako da će mnoge majke zakukati….I to će biti opomena Amerima, jer su oni jedini koji mogu odgovoriti, ali imajući u vidu da ćemo svi otići u lijepoh 100 pizda materinih.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Ako netko pokusa opaliti prema ruskom golu, otvoriti ce se vrata pakla i sotona ce koracati Zemljom. Velika vecina “obicnih” ljudi nema predstavu (to su samo brojke) kakvu su zrtvu podnijeli sovjeti u proslom ratu da sprijece agresora u njegovom naumu. Normandija je, neka mi bog oprosti, ali cu to ipak napisati, u usporedbi sa stravom ruskog fronta imala znacaj kafanske tuce. Budete li imali priliku citati pisma vojnika Wehrmachta, posebice elitne VI njemacke armije, biti ce vam jasno, da rusi danas ne mogu izgubiti. Mozemo mi svi zajedno izgubiti svijet u kojem zivimo, ali rusi nece izgubiti rat na svojoj zemlji.
Nisam rus, nisam navijac i sada sve nade polazem u te “zapadne partnere” i njihovu razboritost, da ne puste sotonu slobodno koracati Zemljom. Racunam da je i njima zivot ipak mio.
Ako se slijedom nekih nesretnih okolnosti ipak dogodi nezamislivo, sva vasa i moja zabrinutost ce u trenutku ispariti. Doslovno. Stoga ne brinite.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Pa ako ste gledali starije filmove ili serije s tematikom tog rata, začudo, osovinskim vojnicima je za neposluh ili loše odrađenu zadaću bila prijetnja slanje na ruski front. I jasno, oni svi uplašeni rade kao miševi samo da ih se ne šalje na istok, u klaonicu…

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Šteta što ih vojno zajedno ne eliminišu mislim na Rusiju i USA.To bi bila opomena svakom ko pokušava da nametne anticivilizacijske norme življenja.

fb slo
Gost
fb slo
3 godine prije

Rusi so bili u Berlinu 45 prvi,
pa ne vidim nikakog razloga, da ne bi bili u Raqqi prvi..

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Dokle god Ruski vojnici sistematski i planski unistavaju bradate imbecile(a to je direktni poraz NATO,US(r)A),ovakva Ruska taktika pricanja(o navedenim poluproizvodima)znaci samo jedno,E sad mi sviramo nase note,bas one koje dizu dovoljno prasine,dok Ruska vojska(sa Asadovim snagama,naravno u vrlo dobroj kordinaciji sa Iranom i Hezbolaom)cisti smrad i olos.Samo Vi Rusi)njima pricajte ono sta im pase a udrite jos jace,da bjelosvjetski probisvjeti znaju koliko je jaka Medveda sapa.I na kraju(kako je to Sjor Lavrov,slikovito odbrusija Londonu”u vasem ZOO nemate zvir koja se moze suprostavit(Ruskom) medvjedu

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ovih 70+ zemalja se okuplja radi rusije ,irana,sirije ,kakav isil .. Isil je proizvod tih zemalja.. Vjerovatnoca sukoba koalicije s rusijom,sirijom i iranom u siriji je jako velika.. Turska ce ubrzo pokazati na cijoj je strani.. Nece ova gehana zavrsiti lako..

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Rusi, što se trpate ciokaubojima u rektum, j….i vas oni.

Rade_s
Gost
Rade_s
3 godine prije

Karte prvo treba da se poslože, zatim otvore i to je to.
Svo ovo natezanje je prirema za konačni rat.
To je rat naše Civilizacije a ne rat Civilizacija.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Bez ljutnej gospodo komentatori,mislim da vi nogi uopce neshvacate gloalnu olitiku i sve te igrice.Siroka je to tema da se u komentarima sve to napise..Ako imate interes,mogu pojasniti u kratkim crtama..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Druze Milane religija je vjerovanje u tudje iskustvo dok duhovnost proizilazi iz vlastita iskustva .Ti kazes da mnogi komentatori ovog portala ne shvacaju globalnu politiku , a ja sam misljenja ne samo da shvacaju globalnu politiku vec su duhovna bica , koji traze odgovore duboko skrivene u njima samima.

P.S. Budjenje je smrt , ali smrt ego- uma , nevezanosti, identiteta .Ti neces umrijeti , jes samo ono sto nisi ti umire .
-Mojji

Baba
Gost
Baba
3 godine prije

Vjeruj onome koji trazi istinu, a sumnjaj u onog koji tvrdi da ju je nasao – André Gide

POVEZANE VIJESTI

Izbornik