Rusija razumije odluku Irana da obogati više urana

Hassan Rouhani - Vladimir Putin
3 komentara

Rusija odbacuje europska upozorenja zbog odluke Irana da poveća svoje rezerve urana, budući da taj proces nadzire IAEA.

“Nove nuklearne aktivnosti Irana nisu alarmantne i pod potpunom su kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju”, izjavila je jučer glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, komentirajući odluku Teherana da razine rezervi urana podigne na 300 kilograma.

„Povećanje je od strane iranskih kolega odlučeno kao odgovor na kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. još od jednostranog izlaska iz međunarodnog sporazuma od strane Sjedinjenih Država u svibnju prošle godine“, rekla je Zaharova, dodavši da je to posljedica embarga kojeg je Washington nametnuo Teheranu.

Moskva je u nekoliko navrata upozoravala na posljedice američkog embarga, kazala je glasnogovornica, a potom je podsjetila da su te mjere zapravo onemogućile iranskoj strani da ispuni svoje obveze iz nuklearnog sporazuma.

Sa svoje strane, iranske vlasti su podsjetile da članak 36. Sveobuhvatnog plan zajedničkog djelovanja Teheranu daje pravo da obustavi dio svojih obveza ako bilo koja suprotna strana ne poštuje sporazum, te podsjećaju da je trenutni proces započeo nakon jednostranog povlačenja Washingtona iz sporazuma, uz odlukom o ponovnom uvođenju embarga protiv Irana.

Europske zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma su i dalje formalno potpisnice dokumenta, ali su se zapravo pridružile američkim sankcijama, plašeći se sekundarnih kazni američke uprave ako posluju s Islamskom Republikom. Istina, London, Pariz i Berlin, plus EU, su stvorili sustav naplate INSTEX, koji jamči sigurno poslovanje s Iranom, ali kroz njega nije prošla nijedna značajna transakcija i navodi se kako ovaj sustav služi za trgovinu hranom i lijekovima. Teheran podsjeća europske „partnere“ da nuklearni sporazum znači obnovu trgovinskih i poslovnih odnosa bez ograničenja, kao i da hranu i lijekove Iran može kupiti iz Rusije, Kine i od drugih dobavljača.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
28.juni
4 godine prije

Tramp je mislio da će Iran propasti zbog sankcija koje mu je Amerika uvela.Ali Iran kao feniks stalno ustaje ,opstaje i biva jos jači. Dobro je sto ima podrsku Putina u mnogim svojim potezima.

URA
4 godine prije

rusija gura iran u rat sa saveznicima
vjerovatno dobija svoj dio kolača

nena
4 godine prije

U politici pogotovo kod mocnih i jakih drzava “SAD , Rusija , Kina sve ima svoju cenu i svako nastoji da dobije sto vise iz toga pogotovo kad su u pitanju bogate zemlje naftom poput Irana,Venecuele ,Libije Iraka …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.