fbpx

Rusija se zalaže za ideju Irana o formiranju koalicije u Persijskom zalivu

Hassan Rouhani

Moskva se zalaže za ideju Teherana o formiranju koalicije za stabilizaciju stanja u regionu Persijskog zaliva, rekao je u četvrtak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov, dodajući da se iranski pristup poklapa sa ruskim konceptom kolektivne bezbednosti u regionu.

“Pozdravljamo ideje koje su predložili naši partneri, uključujući Iran”, primetio je Bogdanov. “Naše ideje su slične, imaju isti pravac.”

U sredu, tokom 74. zasedanja Generalne skupštine UN, iranski predsednik Hassan Rouhani pozvao je sve države Perzijskog zaliva da se pridruže koaliciji o regionalnoj bezbednosti. Prema Rouhaniju, koalicija mora raditi na principima UN-a: dijalog, poštovanje suvereniteta drugih zemalja, prihvatanje međunarodnog prava, ne-agresija i ne miješanje u unutrašnje stvari drugih država.

23. jula, rusko Ministarstvo spoljnih poslova predstavilo je koncept kolektivne bezbednosti u regionu Persijskog zaliva. Koncept uključuje formiranje inicijativne grupe za organizovanje međunarodne konferencije o bezbednosti i saradnji na području Persijskog zaliva, što bi dovelo do uspostavljanja organizacije za bezbednost i saradnju u regionu. Pored toga, Moskva je ponudila uspostavljanje demilitarizovanih zona u regionu, odustajanje od trajnog razmeštanja jedinica neregionalnih država i uspostavljanje vojnih linija.

Ranije, tokom zajedničke konferencije za štampu o rezultatima razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, iranski visoki diplomata Mohammad Javad Zarif pozdravio je rusku inicijativu. Dodao je da Iran nudi stvaranje koalicije za bezbednost u Perzijskom zaljevu, uključujući Irak, Saudijsku Arabiju, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Oman i Kuvajt pod okriljem UN-a.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
denis
Gost
denis
1 godina prije

Taj prijedlog ne prolazi zbog amera – gdje će oni dozvoliti da ostanu bez posla?

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Ovo je odlicno: “Prema Rouhaniju, koalicija mora raditi na principima UN-a: dijalog, poštovanje suvereniteta drugih zemalja, prihvatanje međunarodnog prava, ne-agresija i ne miješanje u unutrašnje stvari drugih država.”

Haj’te, molim vas, nadjite neku od tih zemalja koja se ne mijesa u unutrasnje stvari drugih drzava, a da nije proksi onih koje se i te kako mijesaju!

Ako je Rouhani spreman odreci se pozamasne uloge Irana u svemu ovom, pod uvjetom da se i ovi drugi odreknu svoje, onda hajde, skidam kapu. Ali nije bas da ocekujem prvo ili potonje.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@CPGS

Rouhani je doslovno glas razuma u Perzijskom zaljevu. Njegov prijedlog je vrlo konkretan i jasan. To što Amerima i Izraelcima baš “ne sjeda” najbolje je druga stvar koju ovi (interven)cionisti moraju riješiti sami sa sobom. Njihova dosadašnja politika više nigdje ne prolazi (osim, nažalost, u Hrvatskoj) i neka se priviknu na realnost.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Nije konkretan i jasan jer ne stipulira jasno kakve to promjene, konkretno, Iran nudi u odnosu na vlastito ponasanje u regiji. Hoce li odustati od svog uplitanja u unutarnje stvari Libanona, Palestine, Iraka, Sirije, Jemena? Hoce li odustati od svog projekta sijtskog polumjeseca? Hoce, malo sutra. Kad je vec tako, onda je ovo samo prazno tafrljanje koje ne uvjerava nikog doli onih koji su vec uvjereni.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kora
😊 zgodno vam je ovo – interven-cionisti.

Max
Member
Max
1 godina prije

razumam i strateški utemeljen prijedlog.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x