Rusija se zalaže za ideju Irana o formiranju koalicije u Persijskom zalivu

Hassan Rouhani
6 komentara

Moskva se zalaže za ideju Teherana o formiranju koalicije za stabilizaciju stanja u regionu Persijskog zaliva, rekao je u četvrtak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov, dodajući da se iranski pristup poklapa sa ruskim konceptom kolektivne bezbednosti u regionu.

“Pozdravljamo ideje koje su predložili naši partneri, uključujući Iran”, primetio je Bogdanov. “Naše ideje su slične, imaju isti pravac.”

U sredu, tokom 74. zasedanja Generalne skupštine UN, iranski predsednik Hassan Rouhani pozvao je sve države Perzijskog zaliva da se pridruže koaliciji o regionalnoj bezbednosti. Prema Rouhaniju, koalicija mora raditi na principima UN-a: dijalog, poštovanje suvereniteta drugih zemalja, prihvatanje međunarodnog prava, ne-agresija i ne miješanje u unutrašnje stvari drugih država.

23. jula, rusko Ministarstvo spoljnih poslova predstavilo je koncept kolektivne bezbednosti u regionu Persijskog zaliva. Koncept uključuje formiranje inicijativne grupe za organizovanje međunarodne konferencije o bezbednosti i saradnji na području Persijskog zaliva, što bi dovelo do uspostavljanja organizacije za bezbednost i saradnju u regionu. Pored toga, Moskva je ponudila uspostavljanje demilitarizovanih zona u regionu, odustajanje od trajnog razmeštanja jedinica neregionalnih država i uspostavljanje vojnih linija.

Ranije, tokom zajedničke konferencije za štampu o rezultatima razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, iranski visoki diplomata Mohammad Javad Zarif pozdravio je rusku inicijativu. Dodao je da Iran nudi stvaranje koalicije za bezbednost u Perzijskom zaljevu, uključujući Irak, Saudijsku Arabiju, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Oman i Kuvajt pod okriljem UN-a.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
denis
4 godine prije

Taj prijedlog ne prolazi zbog amera – gdje će oni dozvoliti da ostanu bez posla?

CPGS
4 godine prije

Ovo je odlicno: “Prema Rouhaniju, koalicija mora raditi na principima UN-a: dijalog, poštovanje suvereniteta drugih zemalja, prihvatanje međunarodnog prava, ne-agresija i ne miješanje u unutrašnje stvari drugih država.”

Haj’te, molim vas, nadjite neku od tih zemalja koja se ne mijesa u unutrasnje stvari drugih drzava, a da nije proksi onih koje se i te kako mijesaju!

Ako je Rouhani spreman odreci se pozamasne uloge Irana u svemu ovom, pod uvjetom da se i ovi drugi odreknu svoje, onda hajde, skidam kapu. Ali nije bas da ocekujem prvo ili potonje.

Max
4 godine prije

razumam i strateški utemeljen prijedlog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.