Rusija strahovito širi svoj uticaj zahvaljujući agresivnosti SAD-a

Rusija protiv SAD-a - rat
55 komentara

U poslednje vreme stalno se ponavlja pitanje: da li će doći do sukoba Rusije i SAD i kakav oblik sukoba će biti? Šta se podrazumeva pod sukobom? Da li su sankcije i ekonomski pritisak sukob? Da li je pritisak na saveznike sukob? Da li je informaciono-medijski pritisak sukob? Ko želi taj sukob?

Rusija ne želi nikakav sukob. Više od jedne decenije je u oštrom ekonomskom usponu i ako izuzmemo učinak sankcija taj trend bi se sigurno nastavio, prostora za ekonomski uspon ima još dosta. Osim toga, Moskva u ostvarenju svojih geopolitičkih ciljeva ne koristi silu – ako silu koristi u Siriji ona nije usmerena na pritisak tamošnje vlasti već naprotiv, tamo su prisutni jer ih je ta vlast pozvala. Istočna Ukrajina i Krim su specijalan slučaj, i mnogo manje i slabije države bi se angažovale na zaštiti svog stanovništva (jer tamo živi veliki broj Rusa).

Sve što Rusija želi je opstanak međunarodnog prava (znači što veća eliminacija sile iz međunarodnih odnosa) jer su to najbolji uslovi za nastavak i ubrzanje njenog napretka. Naravno da želi da proširi svoj uticaj jer na taj način stvara uslove za dalji napredak razvoja ali ne uz konfrontaciju sa bilo kim a kao što vidimo Rusija najbrže širi svoj uticaj zahvaljujući agresivnosti SAD-a. Iz ovoga je bitno zaključiti – Rusija nije “vitez na belom konju”, ona nije altruistični spasitelj čovečanstva već se prvenstveno bori za svoje interese, a to što u borbi za te interese pomaže direktno ugroženim je “kolateralna korist” a ne pravilo koje je obavezuje na pomoć svim ugroženim entitetima. Bazirati svoju budućnost na ruskoj pomoći je prilično nerealno, rizično ali i nepošteno.

SAD-u, sa druge strane, razvoj Rusije ne odgovara. Ne zato što postaje bezbednosna pretnja kako to žele da prikažu već zato što postaje smetnja neoliberalnom kapitalizmu koji je omogućavao prosperitet vladajućoj klasi Zapada, dakle ne stanovništvu SAD-a ili Zapada već onim malobrojnim koji su izrabljivali to stanovništvo zajedno sa ostatkom sveta (ograničiću se na ovakvu definiciju da dodatno ne komplikujem ionako komplikovano pitanje). Rusija zajedno sa Kinom zaustavlja dominaciju dolara koja je bila osnova za prosperitet pomenute vladajuće klase Zapada,  pomaže otporu pojedinih država koje žele da se otrgnu iz kandži neoliberalizma, “razgrađuje” propagandnu mašineriju kojom je vladajuća klasa Zapada držala u neznanju, imaginarnoj stvarnosti – čak pokornosti veliki deo svetske populacije, konkurencijom zatvara toj vladajućoj klasi sve veći deo tržišta…

Novi Svetski Poredak više nije ostvariv na način na koji je zamišljen, a to je bio osnovni uslov da Zapad funkcioniše na uobičajen način. A ako sistem ne funkcioniše na normalan način onda ulazi u vanrednu, kriznu situaciju. Ovo je odgovor ko i zašto želi konfrontaciju.

svijet mapa
FOTO: Svijet mapa

Vladajuća klasa Zapada ne da želi konfrontaciju već joj je neophodna. Postavlja se pitanje kakva će ona biti i šta tačno žele da postignu sa njom?

Kao i u mnogim stvarima i tu se mora napraviti balans između želje i mogućnosti. Moćnici Zapada sasvim sigurno žele da vojno pregaze Rusiju, prisvoje sirovinsku bazu, a preostalo stanovništvo pretvore u poluropsko tržište. Za sprovođenje takvog plana bi im trebalo oružje koje će potpuno zaustaviti rusko i apsolutna spremnost stanovništva da podrži (i učestvuje)  takav poduhvat.

Za oružje ne možemo biti do kraja sigurni jer se najnovija dostignuća drže u najstrožoj tajnosti ali možemo biti sigurni da stanovništvo Zapada nije oduševljeno idejom da se pokrene sukob protiv protivnika koji može potpuno promeniti njihov dosadašnji način života pa i ugroziti fizički opstanak. Onaj ko je napadnut nema šta da izgubi ali onaj koji treba da napadne pažljivo procenjuje šta sve tim napadom ugrožava. Osim toga, stanovništvo Zapada nije narod sastavljen od zapadnih nacija, tamo ima veliki broj Rusa, Kineza, Iranaca… koji ne žele takav sukob čak i ako je pobeda izgledna. Praktično je nemoguće da se dobije široka saglasnost stanovnika Zapada za vojni napad na Rusiju a bez takve podrške napad nema nikakvu svrhu jer je verovatnoća uspeha ravna nuli.

Oni koji odlučuju o ovakvom napadu sve ovo znaju i to bolje nego mi. Pa ipak, ono što vidimo neodoljivo podseća na pripreme za rat. Rusija se demonizuje šta god da uradi ili ne uradi. Kada ubija fanatike u Siriji ona “ubija umerenu opoziciju”, kada Ukrajinci obore putnički avion “to su uradili Rusi”, kada pobedi kandidat koga nisu želeli i za to “su krivi Rusi”. Rusi “emituju fake news”, “podrivaju temelje zapadne demokratije” – “jedu mali decu”. Postavlja se raketni štit, dovlači se vojska i naoružanje… zašto ako ne misle da napadnu? Šta smo do sada zaključili?

1. Zapadni Moćnici ne mogu kontrolisati ceo svet. Pokušali su sa globalizacijom ali su tako naneli sebi više štete nego koristi – “neprijatelj” je jači nego ikada. Njihovo očekivanje da će Jeljcina zameniti neki od tajkuna koji će im biti “na usluzi” je bilo prilično realno – to su postigli u mnogim drugim državama ali su podcenili sposobnost ruskih Moćnika.

2. Zapad  nema velikih izgleda da vojno porazi Rusiju čak i kada ona ne bi koristila nuklearno oružje jer nema podršku svog stanovništva.

3. Rusija svakim danom sve više napreduje što je čini sve težim protivnikom. Ukoliko Zapad nešto ne preduzme Rusija će uskoro biti u mogućnosti da širi svoju sferu interesa i na teritorije koje Zapad smarta isključivo svojima. Sama ideja “da će biti u mogućnosti” je za zapadne Moćnike neprihvatljiva.

4. Čak ni trka u naoružanju ne može da zaustavi razvoj Rusije jer je osmislila model brze modernizacije oružanih snaga uz neuporedivo manje troškove u odnosu na SAD.

Američka pomoć

Miroljubiva (tačnije ne-napadačka) koegzistencija bi možda bila moguća ako bi Rusija ostala bar na nivou na kom je danas ali ona nema nameru da na to pristane (jasno se vidi u izjavama Putina i ostalih ruskih čelnika). Jedino što je ostalo zapadnim moćnicima je da učvrste pozicije tamo gde već vladaju i ne dozvole Rusiji i Kini dalje prodiranje. Ako iz tog ugla posmatramo današnju situaciju onda nam je sasvim razumljiva demonizacija Rusije. Ona se mora prikazati agresivnom, opasnom – zlom da bi se opravdali naredni potezi.

Da bi se dodatno uverilo stanovništvo da je Rusija opasna napašće se države koje imaju rusku podršku iz razno-raznih razloga i tu će doći do direktnog okršaja između ruskih i američkih vojnih snaga. Tada na Zapadu više neće biti dileme o “ruskoj opasnosti” i sva sredstva će postati opravdana. Kada se uzme u obzir šta mogu i šta smeju najverovatnija je uspostava jasne i čvrste linije razgraničenja koja će da zaustave svu ekonomsku saradnju. “Gvozdena zavesa”, ideološka podeljenost, vojna pretnja – sve stvari za koje smo mislili da su deo prošlosti polako postaju naša sadašnjost i budućnost.

Šta tačno ovim dobijaju zapadni Moćnici?

“Prisustvo jake vojne pretnje” pruža čitav niz pogodnosti:

1. Sve države koje su “ugrožene” (što znači sve koje su sa njihove strene granice) moraju da se ujedine u zajedničkom naporu na sprečavanju “ruske agresije”. To bi se prvenstveno ogledalo u značajnom povećanju ovlašćenja NATO-a (možda i stvaranje nove vojne organizacije) tako da bi SAD koja i sada kontroliše NATO imala veći uticaj na države-članice nogo što ga ima danas.

2. Ta “ugroženost” ima značajnu ekonomsku komponentu. Osnovno je da bi se uklonila opasnost po opstanak dolara kao glavnog sretstva plaćanja (mada samo zapadnog sveta pošto bi za istočni bio potpuno potisnut). Rusija više ne bi snabdevala Zapad energentima i ostalim sirovinama što će omogućiti SAD-u da prodaje naftu i plin dobijen iz uljanog škriljca (sada postaje jasno zašto su forsirali ovu skupu i ekološki katastrofalnu tehnologiju).

3. (Možda najvažnije za zapadne Moćnike) Da li se sećate Hladnog rata i progona “crvenih veštica”? “Sadašnja pretnja je mnogo gora i zahteva oštriji pristup. Biće preduzete sve potrebne mere za zaustavljanje neprijateljskog delovanja i njegove infiltracije. Mi smo otvoreno društo i primili smo mnoge koji su došli sa neprijateljskim namerama…” – mislim da nema potrebe objašnjavati šta će se sve preduzimati da bi se ostvarilo “zaustavljanje neprijatelja”. Zapadni Moćnici će tada imati i civilne i vojne strukture kao zaštitu, svaki napad na Državu (na njih) će biti zaustavljan čak i od strane običnih stanovnika koji će iskreno verovati da im je to dužnost. Iako nam sada ovo izgleda nemoguće, preterano, upravo to je normalno psihološko stanje u slučaju pretnje (odakle da se informišu da pretnja nije stvarna?).

Dolar u krizi

Cilj je maksimalna kontrola (maksimalna kontrola = maksimalna moć) – oduvek je i bio. Globalizacija je bila deo tog plana i da je uspelo opet bi se našao neki neprijatelj zbog koje bi mere maksimalne kontrole „bile neophodne“. Jedina nada da situacija ne bude ovako crna je ideološki sukob – potrebno je pokazati svojoj populaciji da je ovde bolje nego tamo ali šta ako su i na to mislili pri kreaciji „fake news“?

Jedina nada je da računamo na svoje snage, da na vreme shvatimo šta se sprema i to sprečimo. Ratom se ništa ne može postići posebno kada su protivnici izjednačeni – i posle rata bi se moralo pregovarati, zašto da se to ne učini pre? Totalnog nuklearnog rata gotovo sigurno neće biti ali da li je to uteha ako nam svakodnevica postane permanentna vojna pretnja?

Sukob SAD-a i Rusije već postoji i neophodno je zaustaviti njegov dalji razvoj. Korist od tog sukoba može imati samo mali broj pripadnika elite ali će gubitnk biti ostatak svetske populacije – svi mi.

Fake newsGlobalizacijaNATONovi Svetski PoredakSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
6 godine prije

A iza zastora čeka Kina…

Kajzer Soze
6 godine prije

Napad na Irak 2x : uništavanje zemlje i stvaranje totalne anarhije,napad na Avganistan:uništavanje-anarhija ,napad na Libiju:uništavanje,anarhija,izazivanje krize u Siriji koje je trebalo takođe završiti uništenjem i anarhijom ( inače anarhija u kojoj se zapadne demokrate najbolje snalaze ),izazivanje raznih ,,demokratskih proljeća” po arapskom svijetu,otvoreno podržavanje Židova i oni se pitaju zašto Rusija svakim danom sve više jača u tom dijelu svijeta 🙂
Pa Rusi i ne moraju ništa da rade dovoljno je pustiti ove američke parazite da sami rade protiv sebe !

Alerik
6 godine prije

U tekstu je poprilično teza s kojima se da polemizirati. Odmah na početku autor objašnjava što Rusija ne želi. Pa tako ne želi sukob, želi poštovanje međunarodnog prava. Nije rečeno i to da Rusija ne želi NATO na svojim granicama i koliko god to nama bilo razumljivo, koliko god ta ruska pozicija bila obrambena, ona u isto vrijeme znači i kršenje međunarodnog prava. Želi li Bjelorusija u NATO, Gruzija, Kirgistan – to je njihovo pravo, zar ne? Međutim, požele li te države doista i ući u NATO, Rusija će vojno intervenirati. Neoliberalni kapitalizam kao pokretač svih vrsta napada na Rusiju? Sam po sebi taj nalogodavac nije izvedenica neoliberalnog kapitalizma (koji se pokazuje ekonomski najuspješnijim), već je riječ o klikama koji su otpočetka involvirane u izgradnju NWO i s jednakom žestinom kamatare i iskorištavaju američke narode, kao i ostatak svijeta. Koliko znam, autor je jedan od čitatelja portala i to pokazuje… Čitaj više »

krivA
6 godine prije

…barba Shumadinac…, zdravi i veseli mi bili..! Hvala za Vase promisljanje! Ne shvatite me kao provokatora.., ali.., u sredisnjem djelu ove nase Planete, postoji nesto sto bi se moglo nazvat “civilizacijsko-globalnom” sramotom.. jamom.., a naziv joj je Afrika. Tamo kao da vladaju posebni zakoni razvitka, zaostalosti, vremenski obrasci, cesto se pitam u kojoj vremenskoj fazi evolutivnog razvoja zive i egzistiraju i to u svim segmentima koji i koje sacinjavaju ono sto podrazumijevamo pod ZIVOT. Taj kontinet, za mene, velika je “nepoznanica” i enigma bas zbog ovog gore navedenog. Bilo bi mi drago procitat Vase “glasno razmisljane” o ovom nasem Planetarnom nemaru i sramoti. Moje postovanje Redakciji, Komentatorima i Vama. Miran i ugodan Vam (svima) zelim. …zdravi i veseli mi bili..
..IQ..t.l.

vjaceslav
6 godine prije

“logično”, zar ne? 🙂

Rista
6 godine prije

shumadinac je hteo da kaze da je bitno sto rusija podrzava nas srbe …..
ostalo je nebitno.

bbbb
6 godine prije

Sukob je prividan, sve to radi za istog gospodara tame koji se hrani ljudskim žrtvama koji mu prinose pobočnici. Kad Kina i Rusija odustanu od wašingtonskog konsenzusa, kad pred čitavim svijetom kažu istinu o tornjevima, kad budu štitili svoje interese kao ciokaubojgusari od tih istih, kad se odreknu bilo čega sa čim bi ih kabalazapad ucjenjivao itd. onda ču im MOŽDA vjerovati…………

Alen
6 godine prije

Moc amerike pociva na dolaru a dolar se rusi na bliskom istoku i kineskoj trgovini s zlatnom podlogom..
Nema dolara nema moci nema kontrole a pogotovo nikakve zavjese..

Koliko god se amerika trudila jednostvno njen opstanak u sadasnjem stanju ne zavisi vise od njih nego koliko su rusi i kinezi odlucili da je skresu tj postave u gabarite koji bi svima odgovarali..

A sve ove pripreme ako lice na pripreme za rat ,onda to upravo i jesu jel i amerikanci su svjesni da im je sudbina ” pobjegla iz ruku “.
Nisu to nikakve zavjese…Nema vise tih igrokaza..

Alen
6 godine prije

Za stvaranje tog mega projekta tzv celicna zavjesa amerika vise jednostavno nema resursa niti financijskih niti ideoloskih s kojima bi uspjela drzati pola planete u nekakvom ubjedjenju a s druge strane protivnici vise nisu ruralna kina i tromi sssr s kojima se zapad nekad poigravao..

Rusija i kina danas ciljanim i malim potezima dovede ameriku do ludila a ona pokazuje svu svoju nemoc kroz sankcije i prijetnje koje kako se vidi ni malo ne skode rusiji niti kini..

Ivo
6 godine prije

Ima nešto u tome što Subaru tvrdi…

StarDam
6 godine prije

Odličan članak. Pratim i neke vanjske “alter” portale, no nisam još vidio tako jasno prikazane i povezane ekonomske, geopolitičke i “ideološke” elemente rusko-američkog sukoba.

davor
6 godine prije

Ja gotovo svakodnevno se susrećem u diskusiji sa bližnjima i prijateljima sa mitovima poput “pravoslavna braća” ili ” ti Rusi uvijek nešto zlo rade”. Kako da ja objasnim svojoj “katoličkoj braći” da je NATO savezništvo doslovce OTPAD OD VJERE, da je NATO strategija isključivo bazirana na reketu i na “ratu za svijet” a ne na 3.svjetskom ratu. Pomalo gubim intelektualno strpljenje što se toga tiče ali djela, pogotovo ona recentna (Sirija), govore više od mitova. I to sama za sebe. Plitak, nepromišljen (da nekažem nešto gore ili uvredljivije) narod nema budućnost. Jučer je primjerice u katedrali u Siriji služena misa koja je okupila doslovno najveće duhovnjake svih kršćanskih denominacija, da li netko tko se naziva pravednikom ili poziva se na “povijesno pravo”, da li to itko može razumjeti? Odgovorno tvrdim današnju Rusiju oblikovao je upravo Zapad i ona je u svemu prirodan odgovor na pogubne intelektualno dormantne procese Zapadnih struktura… Čitaj više »

koks
6 godine prije

Mnogi su mistici i “vidovnjaci” najavili rusiju i slavene kao nadu za covjecanstvo, a sve ovo cemu svjedocimo zadnjih godina ide u prilog njihovim predviđanjima! Misljenja san da su iluminati, masoni, nwo, i sl. pizdarije samo psiholosko oruzje koje za cilj ima obeshrabriti ljude, ubiti im nadu da je ista moguce prominiti! Engdahl je poprilicno istrazija more informacija i dosa do zakljucka da mali broj financijskih mocnika i dinastija reketari ostatak svita, i tako vec par stotina godina… ALI – mracno doba je gotovo, dostupnost informacija je vec pripremila “drveni kaput” za navedene degenerike, i ceka se ko ce ih sahraniti (nadan se) za sva vrimena! U informatickom dobu vode se informacijski ratovi, i virujen da je upravo zbog toga forsirana ideja neunistivih iluminata i NWO puten interneta. A kao sta recu Cayce, Mile Dupor i baba Vanga – Rusi dolaze!

čitatelj portala
6 godine prije

A jesi ga nadrobio…i pri tome pomiješao kruške i jabuke.

čitatelj portala
6 godine prije

Neće biti novoga globalnog rata. Previše toga je u pitanju. Nadam se da je Sirija posljednje ratište.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Burt,u jednom öd predhodnih tekstova pojavio se izvjesni @Vidoje Kakic,da li je novi ili promijenio nadimak to neznam.Znam samo da je trolcina A Kategorie.Ti si amater.Pitanje na koje naravno nisi duzan odgovoriti; ko je alternative Asadu??? Za Gadafija smo vidjeli , pa i za S.Huseina.Pogledaj u kakve nakazne drzave su se pretvorile.Zapadna demokratija ne funkcionise tamo.To ne ide.Zna to B.Obama, zato je i stvorio pakao na zemlji tamo.Nemoj biti glupson.

shumadinac
6 godine prije

Alerik – “ko tebe kamenom ti njega hlebom”? Ne, ne, to baš i nije pametno – mnogo je realnija ona “ko se čuva i Bog ga čuva”.

A neoliberalizam je i u Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji… Kako se ne seti njih da pomeneš?

luni lunovic
6 godine prije

ja bih malo sa terena direktno iz prve ruke danas me je jedna crnkinja pitala za pomoc kaze ima 20 god i vodi dvije curice kaze zapalio joj se apartman i ona je na ulici nije vazno dam joj nesto sitnisa i kazem kad kupis kucu stavi obavezno zastavu inije ona jedina ima ih stotine hiljada to je taj kapitalisticki bozic ita slobodarska amerika sto sere ovaj gore paramecijum

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI