fbpx

Rusija strahovito širi svoj uticaj zahvaljujući agresivnosti SAD-a

Rusija protiv SAD-a - rat

U poslednje vreme stalno se ponavlja pitanje: da li će doći do sukoba Rusije i SAD i kakav oblik sukoba će biti? Šta se podrazumeva pod sukobom? Da li su sankcije i ekonomski pritisak sukob? Da li je pritisak na saveznike sukob? Da li je informaciono-medijski pritisak sukob? Ko želi taj sukob?

Rusija ne želi nikakav sukob. Više od jedne decenije je u oštrom ekonomskom usponu i ako izuzmemo učinak sankcija taj trend bi se sigurno nastavio, prostora za ekonomski uspon ima još dosta. Osim toga, Moskva u ostvarenju svojih geopolitičkih ciljeva ne koristi silu – ako silu koristi u Siriji ona nije usmerena na pritisak tamošnje vlasti već naprotiv, tamo su prisutni jer ih je ta vlast pozvala. Istočna Ukrajina i Krim su specijalan slučaj, i mnogo manje i slabije države bi se angažovale na zaštiti svog stanovništva (jer tamo živi veliki broj Rusa).

Sve što Rusija želi je opstanak međunarodnog prava (znači što veća eliminacija sile iz međunarodnih odnosa) jer su to najbolji uslovi za nastavak i ubrzanje njenog napretka. Naravno da želi da proširi svoj uticaj jer na taj način stvara uslove za dalji napredak razvoja ali ne uz konfrontaciju sa bilo kim a kao što vidimo Rusija najbrže širi svoj uticaj zahvaljujući agresivnosti SAD-a. Iz ovoga je bitno zaključiti – Rusija nije “vitez na belom konju”, ona nije altruistični spasitelj čovečanstva već se prvenstveno bori za svoje interese, a to što u borbi za te interese pomaže direktno ugroženim je “kolateralna korist” a ne pravilo koje je obavezuje na pomoć svim ugroženim entitetima. Bazirati svoju budućnost na ruskoj pomoći je prilično nerealno, rizično ali i nepošteno.

SAD-u, sa druge strane, razvoj Rusije ne odgovara. Ne zato što postaje bezbednosna pretnja kako to žele da prikažu već zato što postaje smetnja neoliberalnom kapitalizmu koji je omogućavao prosperitet vladajućoj klasi Zapada, dakle ne stanovništvu SAD-a ili Zapada već onim malobrojnim koji su izrabljivali to stanovništvo zajedno sa ostatkom sveta (ograničiću se na ovakvu definiciju da dodatno ne komplikujem ionako komplikovano pitanje). Rusija zajedno sa Kinom zaustavlja dominaciju dolara koja je bila osnova za prosperitet pomenute vladajuće klase Zapada,  pomaže otporu pojedinih država koje žele da se otrgnu iz kandži neoliberalizma, “razgrađuje” propagandnu mašineriju kojom je vladajuća klasa Zapada držala u neznanju, imaginarnoj stvarnosti – čak pokornosti veliki deo svetske populacije, konkurencijom zatvara toj vladajućoj klasi sve veći deo tržišta…

Novi Svetski Poredak više nije ostvariv na način na koji je zamišljen, a to je bio osnovni uslov da Zapad funkcioniše na uobičajen način. A ako sistem ne funkcioniše na normalan način onda ulazi u vanrednu, kriznu situaciju. Ovo je odgovor ko i zašto želi konfrontaciju.

svijet mapa
FOTO: Svijet mapa

Vladajuća klasa Zapada ne da želi konfrontaciju već joj je neophodna. Postavlja se pitanje kakva će ona biti i šta tačno žele da postignu sa njom?

Kao i u mnogim stvarima i tu se mora napraviti balans između želje i mogućnosti. Moćnici Zapada sasvim sigurno žele da vojno pregaze Rusiju, prisvoje sirovinsku bazu, a preostalo stanovništvo pretvore u poluropsko tržište. Za sprovođenje takvog plana bi im trebalo oružje koje će potpuno zaustaviti rusko i apsolutna spremnost stanovništva da podrži (i učestvuje)  takav poduhvat.

Za oružje ne možemo biti do kraja sigurni jer se najnovija dostignuća drže u najstrožoj tajnosti ali možemo biti sigurni da stanovništvo Zapada nije oduševljeno idejom da se pokrene sukob protiv protivnika koji može potpuno promeniti njihov dosadašnji način života pa i ugroziti fizički opstanak. Onaj ko je napadnut nema šta da izgubi ali onaj koji treba da napadne pažljivo procenjuje šta sve tim napadom ugrožava. Osim toga, stanovništvo Zapada nije narod sastavljen od zapadnih nacija, tamo ima veliki broj Rusa, Kineza, Iranaca… koji ne žele takav sukob čak i ako je pobeda izgledna. Praktično je nemoguće da se dobije široka saglasnost stanovnika Zapada za vojni napad na Rusiju a bez takve podrške napad nema nikakvu svrhu jer je verovatnoća uspeha ravna nuli.

Oni koji odlučuju o ovakvom napadu sve ovo znaju i to bolje nego mi. Pa ipak, ono što vidimo neodoljivo podseća na pripreme za rat. Rusija se demonizuje šta god da uradi ili ne uradi. Kada ubija fanatike u Siriji ona “ubija umerenu opoziciju”, kada Ukrajinci obore putnički avion “to su uradili Rusi”, kada pobedi kandidat koga nisu želeli i za to “su krivi Rusi”. Rusi “emituju fake news”, “podrivaju temelje zapadne demokratije” – “jedu mali decu”. Postavlja se raketni štit, dovlači se vojska i naoružanje… zašto ako ne misle da napadnu? Šta smo do sada zaključili?

1. Zapadni Moćnici ne mogu kontrolisati ceo svet. Pokušali su sa globalizacijom ali su tako naneli sebi više štete nego koristi – “neprijatelj” je jači nego ikada. Njihovo očekivanje da će Jeljcina zameniti neki od tajkuna koji će im biti “na usluzi” je bilo prilično realno – to su postigli u mnogim drugim državama ali su podcenili sposobnost ruskih Moćnika.

2. Zapad  nema velikih izgleda da vojno porazi Rusiju čak i kada ona ne bi koristila nuklearno oružje jer nema podršku svog stanovništva.

3. Rusija svakim danom sve više napreduje što je čini sve težim protivnikom. Ukoliko Zapad nešto ne preduzme Rusija će uskoro biti u mogućnosti da širi svoju sferu interesa i na teritorije koje Zapad smarta isključivo svojima. Sama ideja “da će biti u mogućnosti” je za zapadne Moćnike neprihvatljiva.

4. Čak ni trka u naoružanju ne može da zaustavi razvoj Rusije jer je osmislila model brze modernizacije oružanih snaga uz neuporedivo manje troškove u odnosu na SAD.

Američka pomoć

Miroljubiva (tačnije ne-napadačka) koegzistencija bi možda bila moguća ako bi Rusija ostala bar na nivou na kom je danas ali ona nema nameru da na to pristane (jasno se vidi u izjavama Putina i ostalih ruskih čelnika). Jedino što je ostalo zapadnim moćnicima je da učvrste pozicije tamo gde već vladaju i ne dozvole Rusiji i Kini dalje prodiranje. Ako iz tog ugla posmatramo današnju situaciju onda nam je sasvim razumljiva demonizacija Rusije. Ona se mora prikazati agresivnom, opasnom – zlom da bi se opravdali naredni potezi.

Da bi se dodatno uverilo stanovništvo da je Rusija opasna napašće se države koje imaju rusku podršku iz razno-raznih razloga i tu će doći do direktnog okršaja između ruskih i američkih vojnih snaga. Tada na Zapadu više neće biti dileme o “ruskoj opasnosti” i sva sredstva će postati opravdana. Kada se uzme u obzir šta mogu i šta smeju najverovatnija je uspostava jasne i čvrste linije razgraničenja koja će da zaustave svu ekonomsku saradnju. “Gvozdena zavesa”, ideološka podeljenost, vojna pretnja – sve stvari za koje smo mislili da su deo prošlosti polako postaju naša sadašnjost i budućnost.

Šta tačno ovim dobijaju zapadni Moćnici?

“Prisustvo jake vojne pretnje” pruža čitav niz pogodnosti:

1. Sve države koje su “ugrožene” (što znači sve koje su sa njihove strene granice) moraju da se ujedine u zajedničkom naporu na sprečavanju “ruske agresije”. To bi se prvenstveno ogledalo u značajnom povećanju ovlašćenja NATO-a (možda i stvaranje nove vojne organizacije) tako da bi SAD koja i sada kontroliše NATO imala veći uticaj na države-članice nogo što ga ima danas.

2. Ta “ugroženost” ima značajnu ekonomsku komponentu. Osnovno je da bi se uklonila opasnost po opstanak dolara kao glavnog sretstva plaćanja (mada samo zapadnog sveta pošto bi za istočni bio potpuno potisnut). Rusija više ne bi snabdevala Zapad energentima i ostalim sirovinama što će omogućiti SAD-u da prodaje naftu i plin dobijen iz uljanog škriljca (sada postaje jasno zašto su forsirali ovu skupu i ekološki katastrofalnu tehnologiju).

3. (Možda najvažnije za zapadne Moćnike) Da li se sećate Hladnog rata i progona “crvenih veštica”? “Sadašnja pretnja je mnogo gora i zahteva oštriji pristup. Biće preduzete sve potrebne mere za zaustavljanje neprijateljskog delovanja i njegove infiltracije. Mi smo otvoreno društo i primili smo mnoge koji su došli sa neprijateljskim namerama…” – mislim da nema potrebe objašnjavati šta će se sve preduzimati da bi se ostvarilo “zaustavljanje neprijatelja”. Zapadni Moćnici će tada imati i civilne i vojne strukture kao zaštitu, svaki napad na Državu (na njih) će biti zaustavljan čak i od strane običnih stanovnika koji će iskreno verovati da im je to dužnost. Iako nam sada ovo izgleda nemoguće, preterano, upravo to je normalno psihološko stanje u slučaju pretnje (odakle da se informišu da pretnja nije stvarna?).

Dolar u krizi

Cilj je maksimalna kontrola (maksimalna kontrola = maksimalna moć) – oduvek je i bio. Globalizacija je bila deo tog plana i da je uspelo opet bi se našao neki neprijatelj zbog koje bi mere maksimalne kontrole „bile neophodne“. Jedina nada da situacija ne bude ovako crna je ideološki sukob – potrebno je pokazati svojoj populaciji da je ovde bolje nego tamo ali šta ako su i na to mislili pri kreaciji „fake news“?

Jedina nada je da računamo na svoje snage, da na vreme shvatimo šta se sprema i to sprečimo. Ratom se ništa ne može postići posebno kada su protivnici izjednačeni – i posle rata bi se moralo pregovarati, zašto da se to ne učini pre? Totalnog nuklearnog rata gotovo sigurno neće biti ali da li je to uteha ako nam svakodnevica postane permanentna vojna pretnja?

Sukob SAD-a i Rusije već postoji i neophodno je zaustaviti njegov dalji razvoj. Korist od tog sukoba može imati samo mali broj pripadnika elite ali će gubitnk biti ostatak svetske populacije – svi mi.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
55 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije

A iza zastora čeka Kina…

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije

Napad na Irak 2x : uništavanje zemlje i stvaranje totalne anarhije,napad na Avganistan:uništavanje-anarhija ,napad na Libiju:uništavanje,anarhija,izazivanje krize u Siriji koje je trebalo takođe završiti uništenjem i anarhijom ( inače anarhija u kojoj se zapadne demokrate najbolje snalaze ),izazivanje raznih ,,demokratskih proljeća” po arapskom svijetu,otvoreno podržavanje Židova i oni se pitaju… Pročitaj više »

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

…ma pustija bi ja americke parazite da nastave radit protiv sebe…ali..kad oni i dok oni to “rade”…raja gine i sakati se. ..IQ..

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije
Reply to  krivA

Žalosno ali tačno jer dok se slonovi tuku mravi stradaju 🙁 Sa druge strane današnje glasanje o pravu palestinskog naroda na samoopredjeljenje i sutrašnje o pravu palestinskog naroda na suverenitet nad njegovim prirodnim resursima na okupiranim teritorijama (uključujući u okupiranom Jerusalemu) u Generalnoj skupštini UN-a će ti najbolje pokazati do… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

To je već interesantna priča ali ne iznenađujuća. Mislim da smo ovde imali vest da američki kongres sprema neki “zakon” po kome će kažnjavati (ili šta već) one koji nisu “solidarni” sa njima u UN.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Izgleda da više ni prijetnje ne prolaze jer je prva rezolucija o ,,pravu palestinskog naroda na samoopredjeljenje” već sinoć ili jutros usvojena (nisam siguran kad pošto se juče nalih kao stoka za Sv.Nikolu pa mi je još uvjek neka izmaglica pred očima ) sa 176 pozitivnih glasova dok je 7… Pročitaj više »

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

U tekstu je poprilično teza s kojima se da polemizirati. Odmah na početku autor objašnjava što Rusija ne želi. Pa tako ne želi sukob, želi poštovanje međunarodnog prava. Nije rečeno i to da Rusija ne želi NATO na svojim granicama i koliko god to nama bilo razumljivo, koliko god ta… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik – par dobrih primedbi koje više nego da zaslužuju diskusiju da bi se sa takvim dilemema rasčistilo (ali i dalje samo moje viđenje 🙂 Kada sam rekao da Rusija želi da međunarodno pravo vlada nisam rekao da misli da ono vlada – morala bi biti i glupa i slepa.… Pročitaj više »

1.komentar
Gost
1.komentar
3 godine prije
Reply to  Alerik

A zele li zaista neke drzave u NATO ili su, pak, prisiljene pre svega ekonomskim polugama, na pristupanje NATO paktu?Izneli ste zakljucak da ce Rusija vojno intervenisati, ukoliko se zemlje, kao sto su Belorusija, Kirgistan i Gruzija, odluce na ulazak u NATO.Pre svega, stanovnistvo ovih zemalja ne zeli u NATO.Do… Pročitaj više »

Sila zakon mijenjat Al ne Do beskraja
Gost
Sila zakon mijenjat Al ne Do beskraja
3 godine prije
Reply to  Alerik

Dobro dosao u klub

krivA
Gost
krivA
3 godine prije

…barba Shumadinac…, zdravi i veseli mi bili..! Hvala za Vase promisljanje! Ne shvatite me kao provokatora.., ali.., u sredisnjem djelu ove nase Planete, postoji nesto sto bi se moglo nazvat “civilizacijsko-globalnom” sramotom.. jamom.., a naziv joj je Afrika. Tamo kao da vladaju posebni zakoni razvitka, zaostalosti, vremenski obrasci, cesto se… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  krivA

Zahvaljujem na podršci – uvek je dobrodošla 🙂 kao i kritika ako je konstruktivna. Nismo američka vlast pa da imamo tapiju na istinu tako da moramo dobro da se potrudimo, zajedničkim snagama, da dopremo do suštine. Što se Afrikanaca tiče nema tu mnogo misterije. Živimo u brutalnom svetu gde je… Pročitaj više »

GER
Gost
GER
3 godine prije
Reply to  krivA

Ti krivA jesi provokator ali onaj perfidni.

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  GER

…ah..a sto mogu, nitko nije savrsen, svjestan sam sebe i od toga ne mogu pobjec. Ma…zamisljen sam kao ok jedinka ali podbacio sam. Ocito je nesto u procesu zaceca poslo ukrivo a rodjenjem se stanje pogorsalo. Za minulo a mozda i buduce..unaprid isprika. ..t.l..

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  GER

…+..od mene!

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  GER

ger ti se samo bavis komentatorima i trazis neke provokatore ili si bolestan ili radis u prtalu pa putem tog nicka trazis domace izdajnike radis onaj posao sto je nekad radio fudo

GER
Gost
GER
3 godine prije
Reply to  logo

Ubo sam te a? 🙂

Nemam šta komentirat. Čitam, uživam i pratim, a takvi gmazovi kao ti mi ne mogu promaći.

Fudo je prijatelj portala kao i GER. Jel ti sada lakše?

vjaceslav
Gost
vjaceslav
3 godine prije

“logično”, zar ne? 🙂

Rista
Gost
Rista
3 godine prije

shumadinac je hteo da kaze da je bitno sto rusija podrzava nas srbe …..
ostalo je nebitno.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Sukob je prividan, sve to radi za istog gospodara tame koji se hrani ljudskim žrtvama koji mu prinose pobočnici. Kad Kina i Rusija odustanu od wašingtonskog konsenzusa, kad pred čitavim svijetom kažu istinu o tornjevima, kad budu štitili svoje interese kao ciokaubojgusari od tih istih, kad se odreknu bilo čega… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Moc amerike pociva na dolaru a dolar se rusi na bliskom istoku i kineskoj trgovini s zlatnom podlogom.. Nema dolara nema moci nema kontrole a pogotovo nikakve zavjese.. Koliko god se amerika trudila jednostvno njen opstanak u sadasnjem stanju ne zavisi vise od njih nego koliko su rusi i kinezi… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Za stvaranje tog mega projekta tzv celicna zavjesa amerika vise jednostavno nema resursa niti financijskih niti ideoloskih s kojima bi uspjela drzati pola planete u nekakvom ubjedjenju a s druge strane protivnici vise nisu ruralna kina i tromi sssr s kojima se zapad nekad poigravao.. Rusija i kina danas ciljanim… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Alen

@Alen Zašto misliš kolega da su za “gvozdenu zavesu” potrebni značajni resursi? Da li SAD-u nedostaje vojske i oružja za tako nešto? Što se ekonomskog dela tiče ionako je Evropa predviđena da podnese glavni pritisak (ili jednostanije da plati račun). Da li će Evropa (Nemačka) pristati na to jeste “majka… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Baci pogled na burze njihove i vidjet ces da se tu desava inflacija ,kako rapidno raste vrijednost firmi a glavni ulagaci su centralne banke zapada potcinjene americi.. Ogroman je visak vec sada i to je taj efekt kine i rusije i zlata…. Da bi dolar imao moc on treba trziste… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Alen

Ne bih se složio Alene da je zapadno tržište minijaturno – čak i Kina crpi svoju glavnu snagu sa njega.
A što se tiče berzi – zašto misliš da njihov slom nije deo plana? Meni se čini da bi se odlično uklopilo u opšti haos koji forsiraju.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac , minijaturno je da primi kolicinu sredstava u slucaju da ista ne mogu ici na istok.. Eto hiper inflacije i sloma burzi sto opet naglasavam vec se i desava laganim ali stabilnim rastom i financijskim inzinjeringom od strane evropskih cb.. Kako god koji scenario razvuces i razmislis sve vodi… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Alen

@Alen, shumadinac- A što ako postoji varijanta C. Nategnuto ali moguće stvar bi išla ovako. Prvo Amerika sruši burzu ili iskemija neki drugi način da anulira svoje dugove (sistem-sorry dečki ali pojeo vuk magare) a onda umjesto imperijalizma počne provoditi izolacionizam. Time pokrene svoju privredu, počne obnavljati zemlju (zapuštenu infrastrukturu)… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Piretis

Odlicna opcija za ameriku,evropu, americki narod i planet zemlju…
Da americki narod ima vlast u svojoj zemlji uradio bi bas to..
Ali kako je amerika projekt od nekog drugog ( vlasnika feda i njihove dezele ) to npr slamanje burze i bijes i ocaj bi bio usmjeren na ratnu industriju…

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis, sad ću da ti pokažem kako detalji mogu da okrenu stvar naglavačke. I ja sam predvideo nešto slično kao ti ali samo naizgled. Moćnici namerno sruše berze, companije, banke (i swift), kriptovalute (i za to optuže Ruse)… Nelogično, zar ne? Idem dalje: dakle, namerno unište dolar i u tom… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Nažalost, tvoja varijanta. Moj je problem što nikako ne mogu da uđem u glavu bogataša, tj što ne mogu shvatiti zašto nekome ko posjeduje novac za desetak (ili više) života treba još? I kakva je korist od tuđe nesreće i bijede?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Piretis

Trzista zapadna su uvezana,tako veliki slom bi uticao na evropu ,j.ameriku,aziju, .. Puno veci je belaj to od same amerike.. Tako je bilo pred 2 veliki…
Plus kina i rusija preuzimaju svjetsko vodatvo instant..

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Ima nešto u tome što Subaru tvrdi…

StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije

Odličan članak. Pratim i neke vanjske “alter” portale, no nisam još vidio tako jasno prikazane i povezane ekonomske, geopolitičke i “ideološke” elemente rusko-američkog sukoba.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  StarDam

Hvala StarDam. Nije bitno da ja ili bilo ko od nas bude u pravu, bitno je da što više ljudi shvati šta se događa (pa i mi sami). Lakše nam je da godinama pišemo nego jedan dan da budemo sa puškom – ostalo neću ni da pominjem. Samo jedna mala… Pročitaj više »

StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Ideologiju sam stavio u navodnike jer se po meni sukob između “međunarodne zajednice” (SAD i trabanti) i “ostatka svijeta” svodi na sukob između dominacije (SAD nad drugima) i suradnje (svih sa svima). Razne ideologije (u užem smislu), konzervatizam, liberalizam, socijalizam, komunizam, se mogu u tom kontekstu koristiti po potrebi, da… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  StarDam

Vrsta ideologije u ovom sukobu je izuzetno zanimljivo pitanje. Obzirom da je klasična podela na kapitalizam i komunizam prevaziđena nekako mi se najviše činilo da će sukob biti između “ljudskih prava” i ljudskih prava. Kako je Tramp i zvanično odustao od “ljudskih prava” i najavio silu to će sukob najverovatnije… Pročitaj više »

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Razlika ideologija je u tome što na zapadu novac kontrolira politiku , a na istoku politika kontrolira novac.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ovo je sukob izmedju tlacitelja/nasilnika i potlacenih.. Ovaj put s jakim oruzjem u igri pa mozda nam bude i zadnji…

davor
Gost
davor
3 godine prije

Ja gotovo svakodnevno se susrećem u diskusiji sa bližnjima i prijateljima sa mitovima poput “pravoslavna braća” ili ” ti Rusi uvijek nešto zlo rade”. Kako da ja objasnim svojoj “katoličkoj braći” da je NATO savezništvo doslovce OTPAD OD VJERE, da je NATO strategija isključivo bazirana na reketu i na “ratu… Pročitaj više »

koks
Gost
koks
3 godine prije

Mnogi su mistici i “vidovnjaci” najavili rusiju i slavene kao nadu za covjecanstvo, a sve ovo cemu svjedocimo zadnjih godina ide u prilog njihovim predviđanjima! Misljenja san da su iluminati, masoni, nwo, i sl. pizdarije samo psiholosko oruzje koje za cilj ima obeshrabriti ljude, ubiti im nadu da je ista… Pročitaj više »

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

A jesi ga nadrobio…i pri tome pomiješao kruške i jabuke.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Neće biti novoga globalnog rata. Previše toga je u pitanju. Nadam se da je Sirija posljednje ratište.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Burt,u jednom öd predhodnih tekstova pojavio se izvjesni @vidoje Kakic,da li je novi ili promijenio nadimak to neznam.Znam samo da je trolcina A Kategorie.Ti si amater.Pitanje na koje naravno nisi duzan odgovoriti; ko je alternative Asadu??? Za Gadafija smo vidjeli , pa i za S.Huseina.Pogledaj u kakve nakazne drzave su… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije

Vidoje Kakic je “specijalni slučaj” iz nama drage Njemačke. 🙂

burt
Gost
burt
3 godine prije

odgovorit ću ti ali me stalno brišu, nemam pojma niti sam ikad čuo za tog Vidoja, jesi li ti ostao hiberniran iz vremena prije 50 godina, tad se govorilo da nema alternative Titu, samoupravnom socijalizmu, SSSR-u, vječnom predsjedniku KIm il Sungu, Gaddafiju i jamahiriji, Honeckeru i DDR-a, svi imaju alternativu… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  burt

Ponavljam pitanje; ko je alternativa Asadu ili Gadafiju?Libija 2011 i Libija danas?..nisi odgovorio.Nema Tito veza sa onim šta sam napisao.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Alerik – “ko tebe kamenom ti njega hlebom”? Ne, ne, to baš i nije pametno – mnogo je realnija ona “ko se čuva i Bog ga čuva”.

A neoliberalizam je i u Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji… Kako se ne seti njih da pomeneš?

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Gde izbrisaste komentar Aleriku – a tako mi je dobra replika 😉

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac, tu je on, samo sada pod imenom “brut” 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  L. R.

Poštovani L.R.kako imat živaca sa ovim kretenima koji i vas i nas prave budalama?Pustimo nas čitoce i komentatore ali kako dozvoljavate da se ovako sprdaju sa samim autorima?!

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  L. R.

Postovani L.R.
Imate ocito ovlasti brisanja i blokiranja,time i onemogucavanja rasprave.Ali nemate pravo lagati.Uvijek se javljam pod istim imenom sto je svakomu ocito,cim pogleda nacin sklapanja recenica i pismenost,osim Vama.
Lijep Vam radni admin dan:)

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Alerik

Evo pustili smo vas, ali vam želimo reći da ćemo biti oprezni jer osoba koja nas non stop ometa u radu je, po vama, vaš susjed.

Admin

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  L. R.

U životu nisam ništa dobio na poklon. Za sve sam se morao izboriti sam. Nisam uhljeb, parazit, lažni invalid, niti umirovljenik. Živim, radim, razmišljam, kao i svi drugi ljudi.Nikomu ne činim štetu, vama najmanje. Zahvaljujući i mojim konstruktivnim komentarima nemali broj puta se započela kvalitetna rasprava. Ne treba mi vaša… Pročitaj više »

Mile
Gost
Mile
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik previše mi se pravdaš, aman su admini u pravu kada sumnjaju u tebe.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

ja bih malo sa terena direktno iz prve ruke danas me je jedna crnkinja pitala za pomoc kaze ima 20 god i vodi dvije curice kaze zapalio joj se apartman i ona je na ulici nije vazno dam joj nesto sitnisa i kazem kad kupis kucu stavi obavezno zastavu inije… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik