Rusija upozorava Finsku na graničnu bazu NATO-a

Finska vojska
6 komentara

Gradonačelnik Lappeenranta, malog finskog grada blizu granice s Rusijom, stavio bi svoj grad u perspektivu Rusije tako što bi ugostio vojnu bazu NATO-a, izjavio je u ponedjeljak predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Volodin je komentirao priču koju su objavili finski mediji o pograničnom gradu koji očekuje povećanje investicija nakon što se nacija pridruži vojnom bloku koji predvode SAD. Kimmo Jarva, gradonačelnik Lappeenranta, nagovijestio je da bi njegov grad želio biti domaćin vojne baze.

Finski emiter Yle citirao je Jarvu da bi formalno pristupanje NATO-u donijelo “osjećaj sigurnosti” ljudima i preduzećima u regionu Južne Karelije. Predsjedavajući ruske Državne dume rekao je da gradonačelnik griješi o tome kako funkcionira sigurnost, zbog činjenice da bi vojna infrastruktura prva bila na meti ako bi izbio sukob između dva naroda.

“Ugoštavanje NATO baza ne bi zaštitilo ni Finsku ni Švedsku. Naprotiv, to bi izložilo napadu stanovnike gradova u kojima se nalazi vojna infrastruktura”, napisao je Volodin na društvenim mrežama.

Lapeenranta, sa oko 70.000 stanovnika, nalazi se 20 km od ruske granice.

Finska i Švedska su ranije ove godine podnijele zahtjev za pristupanje NATO-u, a očekuje se da će uskoro postati punopravne članice, nakon što sve sadašnje zemlje članice ratifikuju pristup. Obje su prekinule svoju dugogodišnju tradiciju neutralnosti da bi se pridružili organizaciji, tvrdeći da je to bilo neophodno zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Vlade obje zemlje izjavile su da neće biti u obavezi da na svom tlu ugoste NATO baze ili nuklearno oružje.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

A gdje ćete toliki narod iz NATOa smjestiti?Dolazi ih barem 400.000. Mozda da im Putler iznajmi Donjeck…

1 godina prije

Pazi ti ovo..zivis 20km od ruske granice i zelio bi da vojni savez,koji Rusiju otvoreno smatra opasnoscu,tu napravi vojnu bazu.pa da li tim ljudima glava sluzi samo da im kiša ne pada niz grlo?!?!tko god pobijedio u otvorenom ratu izmedju Rusije i NATO-a,ovi sigurno vise ne bi postojali.a Issa ti..hvala.

ad astra
1 godina prije

Ne se igrati s Fincima. Malena ali izuzetno močna vojska.

darijoman
1 godina prije

Ja ne znam čemu ovo dolijevanje ulja na vatru. Ta se Europa ponaša kao kad slijepac slijepca vodi

Praetorian
1 godina prije

Kadirovi psi jedva cekaju da ih caca Vlad pusti malo na ove pijandure

Tupko Glupko
1 godina prije

20 kilometara od ruske granice smjestiti NATO bazu zbog “osjećaja sigurnosti” stanovnika koji tamo žive?
Koji genijalac od gradonačelnika 🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.