Rusija upozorava Zapad na sudbinu oružja upućenog Ukrajini

Oruzje
57 komentara

Neko od oružja koje je Zapad poslao u Ukrajinu nije uspjelo da stigne na željeno odredište i moglo bi podstaći sukob u daljini, upozorio je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

Govoreći na sastanku ministarstva, Šojgu je rekao da ” kolektivni Zapad, u nadi da će odugovlačiti sukob u Ukrajini, nastavlja velike isporuke oružja kijevskom režimu”.

” U zemlju je već isporučeno više od 28.000 tona vojnog tereta “, otkrio je ministar odbrane.

Međutim, prema informacijama ruske vojske, ” neko strano oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini širi se po regionu Bliskog istoka, a završava i na crnom tržištu”, rekao je Šojgu.

Ministrova primjedba uslijedila je ubrzo nakon što je ruska istraga RT otkrila da su isporuke smrtonosne pomoći iz SAD, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a u Ukrajinu dovele do pojave dark web marketa, na kojima se može kupiti dio oružja.

Ukrajinski trgovci tvrde da nude ne samo malokalibarsko oružje ili pancire, već i sofisticirani hardver kao što su protivoklopni sistemi Javelin i NLAW, te eksplozivne bespilotne letjelice Phoenix Ghost i Switchblade. Međutim, ne može se potpuno isključiti da prodavci zapravo nemaju oružje na lageru, jer istražitelji RT-a nisu obavili nijednu kupovinu.

Krajem prošlog mjeseca, zemlje G7 su se obavezale da će pružiti podršku Ukrajini u svim mogućim oblicima “ koliko god bude potrebno. ” Premijer Velike Britanije Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasili su da će njihove zemlje nastaviti da isporučuju oružje Kijevu kako bi “ ojačale svoju ruku i u ratu i u svim budućim pregovorima”.

Prošlog mjeseca, šef Interpola, Jurgen Stock, upozorio je da će sukob u Ukrajini rezultirati pojavom brojnog oružja na crnom tržištu.

U aprilu je američki zvaničnik rekao za CNN da Bijela kuća ima “skoro nultu ” sposobnost da prati oružje koje šalje Ukrajini.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u maju da je razgovarao o važnosti praćenja i zaštite oružja koje je isporučilo SAD s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom, koji su ga uvjeravali da ih drže na oku.

Moskva je upozorila protiv isporuke zapadnog oružja Ukrajini, tvrdeći da to samo produžava borbe, dok istovremeno povećava rizik od direktne vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Rusija je takođe jasno stavila do znanja da će njene snage smatrati svako strano oružje na ukrajinskoj teritoriji legitimnom metom.

OružjerusijaSergej Šojguukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Možda što od tog izuzetnog dalekometnog oružja sa crnog web-tržišta završi na Kubi ili u Meksiku.
Nikad ne znaš.

Max
1 godina prije

Završit će na crnom tržištu ili u ruskim rukama.

tihobl
1 godina prije

A ne kaze koliko odmah po isporuci bude prodato donbasovcima. Stineger se moze dobiti sa 4-5 konzervi, poljski tenk T-72 sa punim borbenim kompletom za karton votke.

Benty20
1 godina prije

Bilo bi zanimljivo vidjeti da se jedan takav dron samoubojica zaleti u nekakvu kongresnu dvoranu, nekog hotela, primjerice u Davosu…

Probuđeni
1 godina prije

Briga rusa za mir u svijetu je očaravajuća !!!

Tupko Glupko
1 godina prije

Stvar je jednostavna. Europljani prazne skladišta od zastarjele vojne opreme, a ako su pametni kao Poljaci, i od novije šaljući ih u Ukrajinu. Kupuju novo oružje od izuzetnih da popune skladišta. Love k’o blata jer zbog ruske “ugroze” europske države članice NATO pakta izdvajaju sada 2% BDP-a za vojsku na što nisu htjele pristati prije. Evo i novih članica Švedske i Finske da i oni popune budžet izuzetnih kupujući njihovo oružje. Rusija uništi jako veliki udio tog naoružanja kojeg šalje Zapad prije nego što uopće postane funkcionalno. Eto opet potrebe da Europa kupuje još više naoružanja od izuzetnih kojeg šalje u Ukrajinu na daljnje uništavanje. Ukrajina kao najkorumpiranija europska država (uz Rusiju) proda masu toga na crnom tržištu. Što izgleda odgovara Europljanima da završi na Bliskom Istoku, kao i u samim europskim državama. I tako u krug. Uništava se Ukrajina, ljudi bespotrebno ginu, sve je manja površinom, pobijediti ne može,… Čitaj više »

Ahmat sila
1 godina prije

Sve to zapadno oružje koje Rusija zapljeni, treba dati Palestincima i Sirijcima.

1 godina prije

Ovako i kad se sssr raspadao bilo je oruzja na sve strane …Isto se dešava i sad kad se zapad raspada , oružja biće na sve strane…Zaoadni trgovci oružjem kao nekad istočni fino pune dzepove..
Next Big thing je čekanje odcjepljenja po eu a zatim i usa…Oružja ne fali , ekonomski raspad je već tu… Copy /paste 90-e… Wind of change u kontra smjeru ..

hiber
1 godina prije

Problemi po Putlera tek idu. Ako je zapadno otužje ulazilo žličica na sat, sada idu dvije-tri na sat. Ukupan broj isporučenih hubica ide do kraja ljeta na 500, broj granata 155 daleko iznad 2-3 miliona. Uz to broj Pzh-2000 je sa ovim talijanskima udvostručen. Idu dodatni m142, britanci šalju m270. Jaca pzo. Dakle, rat po obje strane ide po planu. Rusi nisu uspjeli ni jedan kotao, a kilavili su se tri mjeseca do ovdje. Istovremeno na NATO granicama raste broj vojnika koji bi trebali dosegnuti 300.000. Očito ne razumijete sto to znači u konačnici.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Ukrajini treba isporučiti Zvijezdu smrti…
Ili da netko iz NATO-a otputuje u 1952. g. i pokloni kondom Vladimiru Spiridonoviču Putinu.
Neka druga opcija, teško…

P.S.
Zapovjednik ukrajinske mornarice Oleksiy Neizhpapa je rekao da se radovi na korveti tipa MILGEM Ada, koja se gradi u Turskoj za Ukrajinu, nastavljaju.
Postoje četiri vrste ljudi: optimist, pesimist, realist i zapovjednik ukrajinske mornarice…

burt
1 godina prije

kad stigne veći broj raketnih sistema m142 i m270 već se rade planovi za napade na zapadne oblasti Rusije, operacija osvetnički grom, korištenje balističkih raketa, raketnih istema za gps navođenjem i teške artiljerije za udare na Lugansk, Donjeck i na teritorij Rusije, vidjet ćete kad dođe vrijeme kako će se udarati po Rusiji tako da se ne iznenadite

Lucija, prva
1 godina prije

Off: Počinje nešto važnije.
Ministar financija Marić dao ostavku.
Mogli bi pomisliti nešto u vezi sa Olafom ili Uskokom….
Međutim i engleski ministar financija je dao ostavku. I onaj Javid, ministar zdravstva.
Ili ne želi biti kriv za inflaciju i euro?!

hiber
1 godina prije

Naravno, ne laje pas zbog sela….

nessy
1 godina prije

USA, plus sve EU zemlje, nemaju na lageru toliko oruzja koliko bi Ukrajinci zeljeli. A vazna je cinjenica, da moderno oruzje trazi obuku, sto Ukrajinci zanemaruju, jer kako sami kazu, za artiljeriju im je vijek trajanja tjedan dana. Nitko na svijetu ne moze proizvesti toliko oruzja koliko idioti mogu losim rukovanjem unistiti. A treba imati na umu da 30% tog oruzja niti ne udje u Ukrajinu. Kada jos odbijemo ono prodano na Dark Web-u, upitas se koliko to sve uopce ima smisla. Jedini stvarni smisao je bogacenje USA proizvodjaca, jer to oruzje netko mora platiti, i bogacenje Ukrajinskih ‘elita’, sto se EU pravi da ne vidi. Jedini koji stradaju, to je Ukrajinska ‘stoka sitnog zuba’, kako je to mudro definirao otac hrvatske nacije. Ukrajinska drzava, ako uopce bude postojala, biti ce duzna za narednih 100 godina.

Krle
1 godina prije

Više oružja, veća meta. Sjećam se kako su isti likovi skakali od sreće kad god bi Rusi u Siriji imali neki gubitak. Predviđali su Rusiji živo blato, močvaru, propast, invaziju isilovaca na Rusiju i šta? Ništa od toga se nije desilo, slobodni teritorij se povećavao, puno plemena se bez borbe priklonilo Asadu i na kraju, ISIL je skoro nestao. I tada je Rusija ušla sa relativno malim snagama. Kako se situacija razvijala tako su pojačavali snagu. Isto se dešava i u Ukrajini. Na svako vojno jačanje Ukrajine, Rusi će odgovoriti svojim pojačavanjem. Zapad bi mogao sebe dovesti u situaciju da postane strana u sukobu ali sa znatno smanjenim resursima, demoralisan, frustriran i zbunjen. S druge strane bi bila Rusija sa naoružanjem koje je dosta ograničeno ili nije nikako koristila. Rusiju je nemoguće poraziti jer će prije toga doći do nuklearnog rata i navijači bi morali malo razmisliti o tome, te… Čitaj više »

mrdo
1 godina prije

Znaju to zapadnjaci vrlo dobro. Cilj slanja oružja bivšoj Ukrajini nije da se ta krepana tvorevina “brani”, već da se oružje širi okolo po svijetu i stvara što veći haos. Što više haosa i nestabilnosti, to bolje za zapadne proizvođače oružja. (Što više razbijenog stakla, to bolje za staklara)

Partizan
1 godina prije

Danas svatko tko želi – zna, da je Ukrajina prije specijalne vojne operacije bila zemlja u kojoj se serijski ili seriozno proizvodio speed, tj. amfetamin.Skoro pa legalno. Ono šta vaša djeca konzumiraju kad idu na partyje, pa dođu kući razularena.

zeus
1 godina prije

Neverojatno kako ovaj grupi zapad puca sam sebi u koljeno . Dio tog sofisticiranog oružje če primiti i muslimanske ultra postrojbe i američke ,,lolete ,, neče moči ni da polete bez da bi bili gadžani svojim oružjem u muslimanskim rukama . Ali neka , neka – što su tražili to če da dobiju …

Ringo10a
1 godina prije

Rusija Ukrajinu mora razmontirati.

Max
1 godina prije

Kolega nisam genij ali prevest ću. Sun Tzu i drugi vojni mislioci smatrali su da neprijateljsku vojsku ne treba potpuno opkoliti nego im treba ostaviti prostor za bijeg , U suprotnom ljudstvo opkojljene vojske bi se borilo do smrti a mnogo je bolje ako razmišljaju o povlačenju” Prijevod posvećujem svojoj Baki.

Ahmat sila
1 godina prije

Iranci več prave svoje kopije. Biče veselo u Judeji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI